Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Windows 8 Consumer Preview

Tot slot

Bill Gates verkondigt al jaren en jaren dat de toekomst van personal computers rondom tablets en touch draait. Gates mag tegenwoordig dan wel niet meer de leiding over Microsoft hebben, zijn ideeën lijken juist nu de leidraad binnen het bedrijf want Windows 8 maakt heel duidelijk hoe Microsoft de toekomst van de computer ziet. Dat bleek ook bij de presentatie tijdens het Mobile World Congress in Barcelona: op het podium stonden veel apparaten met touchscreens, waaronder niet alleen tablets, maar ook laptops, all-in-ones en convertible tablet-pc's.

Aanraakgevoelige schermen zijn dus in de ogen van Microsoft de toekomst van computers, en Windows 8 is heel duidelijk rondom die visie ontworpen. Metro is een mooi en goed uitgedacht concept dat op een tablet erg fijn werkt. Microsoft spreekt zelf van 'fast en fluid' en hoewel we weinig met marketingslogans ophebben moeten we zeggen dat het de lading goed dekt.

Gelukkig is Microsoft de meer traditionele invoerapparatuur niet vergeten en heeft het concern de Metro-interface hier beter geschikt voor gemaakt. De manier waarop de vier schermhoeken bij de muisbediening betrokken worden, maakt een wereld van verschil en met het muiswieltje door de horizontale lijsten scrollen is al snel tweede natuur. Hoewel wij redelijk gecharmeerd zijn van de richting die Microsoft opgaat, zullen er genoeg powerusers blijven die niets van Metro moeten hebben, wat begrijpelijk is. Voor hen is er altijd de traditionele desktop en er zal vast alternatieve software komen om Metro te omzeilen.

De Microsoft Apps die de Live- en Zune-diensten moeten vervangen zijn duidelijk nog niet af, maar al wel veelbelovend. De koppeling met SkyDrive biedt interessante voordelen en de aanwezigheid van de muziek- en videowinkel maakt dat iTunes er mogelijk een sterke concurrent bijkrijgt. Daarnaast lijkt de nieuwe Windows Store ook goed in elkaar te steken.

De Metro-interface zorgt echter voor een nieuwe achilleshiel, een die elk mobiel platform ook kent: apps. Zonder een groot aanbod van apps zullen mensen snel uitgekeken zijn op Metro. Zo misten we tijdens het testen al apps voor populaire diensten als Spotify en Twitter, en een losse Facebook-app zou het in Metro-stijl waarschijnlijk ook goed doen. De eerste apps van externe ontwikkelaars die er al wel zijn, werken nog niet zo goed als die van Microsoft zelf, dus de softwaregigant zal ontwikkelaars op dit vlak flink moeten blijven stimuleren. Het bedrijf uit Redmond is duidelijk erg hard bezig om ontwikkelaars achter zich te krijgen, dus het lijdt geen twijfel dat we nog veel meer en een grotere variatie aan Metro-apps gaan zien.

Lees meer

Metro apps in Windows 8 Video van 3 maart 2012

Reacties (171)

Wijzig sortering
Gelukkig is Microsoft de meer traditionele invoerapparatuur niet vergeten en heeft het concern de Metro-interface hier beter geschikt voor gemaakt. De manier waarop de vier schermhoeken bij de muisbediening betrokken worden, maakt een wereld van verschil en met het muiswieltje door de horizontale lijsten scrollen is al snel tweede natuur.
Wat :?
Als in zo goed als alle apps scrollen met het muiswieltje niet eens werkt... Hoe kan je dan in godsnaam zeggen dat de metro-interface geschikt is voor desktops?

Toegegeven, Windows 8 is een prachtig OS. Het is mooi, het werkt vlot, het zit allemaal goed in elkaar... VOOR EEN TABLET.

Iedereen klaagt dat er niet eens een manier is om applicaties te sluiten. Die manier is er wel... Je moet de bovenkant van een app vastnemen, en HELEMAAL naar onder slepen. Een gewoon X-knopje had meer dan voldoende geweest.

Als MS windows 8 écht goed had willen maken, dan hadden ze Windows 8 Tablet edition moeten maken. Een versie die aangepast is voor tablets. Windows 8 Professional en dergelijke moet niks van die metro meuk hebben.
Mee eens.
Vind dat Wout wel érg positief is over de Metro-interface. Dat is zijn goed recht, maar daar ben ik en héél veel tweakers met mij het absoluut niet mee eens.
Kijk maar eens in het GoT-topic:
[Windows 8] Ervaringen & discussies - Deel 2

Metro is echt niet bevordelijk voor je werksnelheid en efficientie. Je bent veel te veel bezig met het bedienen van de interface, in plaats van met werken zelf.
Het "programma sluiten"-voorbeeld is daar een goed voorbeeld van.

Een ander voorbeeld is de nieuwe "taskbar" aan de linkerkant. Waar Microsoft jarenlang bezig is geweest om multitasken via de taskbar te optimaliseren en duidelijker te maken... zelf tot aan W7 toe met de mogelijkheid om complete sites te pinnen op je taskbar, en programma's zoals explorer en IE9 waar je vanuit de taskbar direct je gewenste venster/tab kon openen...
Nu zijn ze weer terug bij af met een verticale balk met kleine, onduidelijke screenshots. Zonder titel. Om die balk te openen moet je links boven gaan staan met je muis, even wachten, en dat preciesie je muis naar beneden schuiven om je goede applicatie te gaan.
Het vinden van de juiste applicatie kost je dus zeker een paar seconden. Dat niet alleen, het wekt irritatie op; en dat komt je computerervaring en werk nooit ten goede.

Dit, en nog meer zaken maken het dat multitasken met Metro een ware hel is.
Metro is leuk voor tablets, en voor simpele gebruikers die hoogstens wat internetten en emailen. Maar voor iedereen die ook maar een klein beetje meer met zijn PC doet, absoluut niet.
Ik hoop dus van harte dat straks in de RTM de Metro-schil volledig uit te schakelen zal zijn. Anders ben ik bang dat ik W8 zal overslaan.

[Reactie gewijzigd door HyperioN op 3 maart 2012 12:37]

Kan merken dat je nog niet eens echt wat dingen hebt geprobeert zelf...
Die Metro interface geeft juist veel sneller toegang tot dingen, waar je in Windows 7 voor door 3of 4 verschilende sub menutjes heen moest kun je nu gewooon in een keer komen met 2 klikken van de muis.

Dat wat je zegt van die tabs met internet explorer klopt ook niet, boven in krijg je juis 4 keer zo grote weergavens van de tabbladen als bij IE9.

Ik vind die Metro interface echt een vooruitgang, Behalve dat Apps niet een simpele optie hebben om af te sluiten, want de Apps die in de achtergrond "sluimeren" verbruiken wel nog steed systeem geheugen, en ook als ik bvb een App heb gebruikt zo als bvb Pinbal, Video's of Muziek, en ik daarna mijn geluids instellingen in Windows wil veranderen krijg ik een hoop gejammer dat het apperaaat in gebruik is, en als ik de wijzigingen toch wil toepassen de applicate mogelijk instabiel word.
Dus ze moeten een optie geven om een App echt uit te schakelen, inplaats van hem naar de achtergrond te verplaatsen.
Kan merken dat je nog niet eens echt wat dingen hebt geprobeert zelf...
Die Metro interface geeft juist veel sneller toegang tot dingen, waar je in Windows 7 voor door 3of 4 verschilende sub menutjes heen moest kun je nu gewooon in een keer komen met 2 klikken van de muis.
Heb W8 al een paar dagen in gebruik. Niet waar dus.
En noem eens wat voorbeelden van die dingen waar je snel toegang tot hebt? Weet er werkelijk waar geen enkele.
Dat wat je zegt van die tabs met internet explorer klopt ook niet, boven in krijg je juis 4 keer zo grote weergavens van de tabbladen als bij IE9.
Daarvoor moet je wel eerst IE openen (via de irritante "taskbar") en vervolgens op je rechtermuisknop drukken om bovenin naar het juiste screenshot te gaan zoeken. Absoluut minder efficient dus. Scheelt secondes en een hoop irritatie-opwekkend gedoe.
Ik vind die Metro interface echt een vooruitgang
Ieder zijn mening natuurlijk :)
Ik hoop ook dat veel mensen het wel fijn vinden; ik ben totaal niet anti-Microsoft hoor. Heb zelfs een WP7-toestel en vind W7 heerlijk. Misschien daarom juist mijn teleurstelling; mijn eisen en verwachtingen van Microsoft zijn hoog :)

[Reactie gewijzigd door HyperioN op 3 maart 2012 17:20]

ik gebruik windows 8 op mijn desktop en (school-)laptop nu als primair OS omdat het gewoon veel sneller en handiger werkt. toegegeven: mijn desktop heeft een touchscreen, maar mijn laptop niet. en daar had k het toch echt eerst op geprobeerd.

even een paar dingen de wereld uit knikkeren. waarom zou je persé een app willen sluiten? heb je ècht RAM te kort ofzo? of ben je zo iemand die standaard 3GB ram vrij wil hebben zonder eigenlijk daar een goede reden op te hebben.... net als op de iPhone en iPad: sluiten doen we niet, we doen suspenden.

aan de linkerkant is geen taskbar, die zit in je desktop omgeving. dit heet je app-history die je omhoog kan halen nog sneller dan je ogen kunnen knipperen. door als een wilde in de linker bovenhoek te gaan staan met de muis en deze naar beneden te slepen komt hij direct in beeld.(of andersom, linker onderhoek en naar boven)

de meeste gebruikers doen alleen maar aan social media, gaming en mail/calendar zooi. een "tweaker" tweaked volgens mij toch echt de boel eerst, dus wat is het probleem? zet je favoriete progies en apps in je startscreen en je bent met 2 klikken weg.
Best onzinnig ook over apps swappen alt+tab gaat nog gewoon door alles heen en muis over je internet explorer icoontje geeft nog steeds alle open tabs.
Alleen de metro apps mag je maximaal 2 tegelijk hebben open staan maar die kan je net zo goed naast je normale desktop hebben.
Ik snap niet waarom je nou een heel verhaal lult over multitasken in Metro. Niemand heeft gezegd dat dat de bedoeling is toch? De "klassieke" desktop is er ook voor powerusers en multitaskers en die werkt even goed zo niet beter dan Windows 7.

Het is prima mogelijk om Windows 8 te gebruiken zonder ooit een Metro-app geopend te hebben.
Zelf Windows 8 proberen staat nog op mij to-do list, maar Wout bedoeld waarschijnlijk het horizontaal scrollen de de Tiles en andere Metro interfaces. Die zijn, net als in WP7 veelal horizontaal opgezet als één brede pagina die te breed is voor je scherm. Op een telefoon is het heel natuurlijk om met een swipe beweging naar links of rechts te bewegen, maar met toetsenbord en muis is hier toch voor een andere oplossing gekozen: scrollen.

Samengevat: het gaat niet over "ouderwets scrollen", maar scrollen in de metro interface.
Alle apps scrollen bij mij met het muiswieltje, en ALT+F4 is ineens niet goed genoeg meer? Toegegeven, een kruisje zou gewoon fijn zijn en het is raar dat ze deze niet alsnog hebben toegevoegd. Maar om er nu zo'n heisa van te maken.

Die sleep kost je nog geen kwart seconde en ALT+F4 zelfs minder dan het kruisje klikken.
Het scrollen in de applicaties, is niet aan Microsoft maar aan de developer. In de preview staat ook dat ze hopen dat MS er meer aan gaat doen om te zorgen dat applicaties beter met toetsenbord en muis werkt.

Verder is er een tablet versie, tenminste in ontwikkeling, namelijk 1 die op ARM werkt.

Uiteindelijk zal de tijd leren of metro aanslaat op de PC. Voorlopig is er net een preview uit die vrijwel alleen nog maar gebruikt is door mensen die hun weg wel door Windows 7 vinden en metro niet nodig hebben.
Juist door de grote veranderingen zou het nog weleens een paar jaar kunnen duren voordat we echt weten of W8 de juiste keuze was of niet.
Heb het tot nu toe op 3 verschillende apparaten (PC, laptop en tablet) getest en ben er tot nu toe best lovend over. Live tiles zijn prima in staat om je flinke hoeveelheden varierende informatie te geven direct op 1 scherm.
Maar ik zou toch graag de optie hebben om op mijn werk desktop de Metro interface als default uit te kunnen zetten. Dat komt dus waarschijnlijk omdat ik daar geen aanraak gevoelig scherm heb, waar Windows 8 zo op uit is. Er is nu een lastige manier om dat voor elkaar te krijgen, maar dit moet gewoon vanuit de setup geregeld kunnen worden als optie aan het einde en daarna in de Control Panel.
Het werkt allemaal redelijk goed met muis en toetsenbord, maar Metro is momenteel niet in staat om de werkomgeving te kunnen vervangen en is puur op consumenten gericht.

Wat ik ook jammer vind is dat de Xbox 360 integratie hier in NL niet functioneert zoals in de VS. Dat zal met de release hopelijk wel klaar zijn.

[Reactie gewijzigd door Thief op 3 maart 2012 11:15]

Anoniem: 428562
@Thief3 maart 2012 11:16
Voor de fans van de klassieke windows interface is er voor Vista en W7 het Classic Shell project voor W8 zal er ook wel zoiets komen.

http://classicshell.sourceforge.net/
Toch is het ronduit belachelijk dat je met een metro infterface moet gaan werken op je desktop, laat er dan een keuze zijn tussen normale interface zoals win7 en metro.
Dit gaat geheid flink floppen, powerusers zullen dit haten.

Het is een interface voor dombo's, die niks van pc's snappen.

Microsoft leert niet van zijn fouten, maar slaat omweg een weg in.

B.v. ribbon veel mensen kunnen hier gewoon niet mee werken, en het is nog onoverzichtelijk ook, waarom geen keuze tussen ribbon of menu's??
Het kan wel zie 3rd party programma's
Office 2003 nog altijd het beste office programma.

Zelfde windows live rommel, het wordt alleen maar slechter, veel dingen die de mensen opgedrongen worden, foto's worden op het net gezet wat vele gebruikers echt niet snappen of doorhebben via winlive mail.

Msn gaat alleen maar achteruit, vroeger kon je gewoon je email adress laten onthouden en dan geen paswoord erin laten staan nu kan dat niet meer, het onthoud ook je passwoord?? Ben ik nu zo dom ?? dat ik geen passwoord meer kan onthouden?
En als ik dat niet wil, moet ik en me email adress en passwoord intikken.

Nee als dit zo door gaat ga ik ook naar linux toe, dat is wel zeker.
druk op je Windows toets en je schakelt snel tussen je desktop en je metro interface.
maar is het niet vreemd om 2 totaal verschillende interfaces te hebben binnen 1 OS?
Ja, maar om in één keer de oude desktop/Win32 applicaties niet meer te ondersteunen zou natuurlijk een domme zet zijn. Mogelijk in Windows 9 of waarschijnlijk 10, mocht 8 een succes worden.
Fout. Windows toets switched tussen de laatste app en metro.
Subtiel verschil inderdaad ;)

Je komt wel altijd naar de desktop met Windows + D. (en weer bij metro met alleen windows knop)
Wat erg door mijn hoofd blijft spelen is de "afkomst" van de tester.

Ik kijk op zich vrij positief tegen Windows 8 aan, maar heb dan ook een Windows Phone. Ik ben erg positief over hoe een WP werkt, en vind de Metro Interface daarin prima functioneren. Niet alleen in generieke besturing, maar ook de uitwerking van allerlei details en apps van Microsoft werkt prettig, intuïtief en naar tevredenheid. Bijna iedereen die ik hoor die voor het eerst een WP in handen heeft, vindt het prettig werken.

Juist omdat ik die positieve ervaring heb, ben ik erg benieuwd naar hoe Windows 8 gaat worden en sta ik ervoor open. Ik kan mij echter heel goed voorstellen dat als je geen enkele ervaring hebt met WP, de Metro-interface als de schrik van je leven lijkt. De sterke enting op touch is mogelijk al 'eng', maar los daarvan is het een totaal nieuw concept. Andere desktop, andere startknop, en apps i.p.v. applicaties.

Wat ik in de reacties op de diverse nieuwsberichten telkens lijkt te proeven, is dat mensen die ervaring hebben met WP danwel Windows touchbesturing op een previewversie, het eigenlijk allemaal prima vinden werken. Personen die dat niet hebben, zijn een stuk negatiever.

Ik behoud genoeg realisme om te zien dat er een heleboel valkuilen zijn waar Microsoft in kan vallen, en vraag me ook af wat de "houdbaarheid" van een dergelijke versie van Windows is (in essentie zou je nu nog Windows 98 explorer kunnen draaien, omdat qua basisfunctionaliteit er weinig is veranderd), maar ik sta er niet op voorhand afkeurend tegenover.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 4 maart 2012 10:33]

You'd be surprised. Ik heb mijn HTC HD7 al bijna een jaar langer dan Windows Phone 7 toestellen hier op de markt zijn en ben er ook erg trots op. Heb daarmee ook 2 vrienden een WP7 toestel aangesmeerd na hun iphone want die waren er ook van onder de indruk.

Ik ben ook erg positief over Metro als consumenten interface in Windows 8 (en in WP7), maar voor de "huidige" werkplek op dit moment helaas (NOG) niet. Heb dat hopelijk ook duidelijk gemaakt in mijn eerste post.
Dan zullen er toch eerst een hoop productie gerichte applicaties volledig moeten werken in de Metro interface (die zijn er nog niet allemaal en ik vrees dat veel specifieke applicaties nooit een Metro tegenhanger zullen krijgen) en dan nog maar te zwijgen over mogelijke hardware aanpassingen die dan volledig met touch moeten kunnen werken.

[Reactie gewijzigd door Thief op 4 maart 2012 18:05]

Wat mij aan Metro stoort is dat alle programma's fullscreen zijn. Op mijn werkomgeving heb ik de web browser, e-mail client, een VMware guest en een remote desktop tegenlijk op mijn scherm, en dat wil ik ook zo behouden. Veel betere controle over alles. Privé heb ik meestal een web browser, Twitter en een IM client tegenlijk op mijn scherm. Dat switchen is vervelend, onproductief en het weergeven in fullscreen is gewoon zonde van de ruimte op een groot scherm. De 'klassieke' desktopomgeving vind ik daarintegen juist best goed in vergelijking met Windows 7.

Ik vraag mij overigens wel af (als ik naar de systeemeisen kijk van Windows 8 ) of er wel tablets bestaan met die specificaties.

[Reactie gewijzigd door RHochstenbach op 3 maart 2012 12:26]

In eerste plaats ben ik het met je eens dat Metro niet geschikt is voor multitasking en slechter dan de desktop werkt met meerdere applicaties tegelijk.

Maar het is wel mogelijk om meerdere schermen tegelijk open te hebben en relatief makkelijk ook naast elkaar te laten tonen. Als je namelijk bijvoorbeeld je IM client "oppakt" en versleept kan je hem als het ware docken aan van de kanten waar je hem wil hebben en dan de rest van je scherm te laten gebruiken door de browser. Het is beperkte dan we gewend zijn maar het werkt wel lekker, het draggen en droppen gaat makkelijk de content past zich aan op de nieuwe verhoudingen en de schermen zijn na docken ook weer makkelijk te vergroten of verkleinen. Voor huis tuin en keuken gebruik echt een prima oplossing in mijn ogen.

Verder kan het aan mij liggen maar op dit moment is het me nog niet gelukt om een backbutton op toetsenbord of muis te vinden die werkt in metro. Metro heeft heel vaak een duidelijke backbutton op het scherm zoals we die ook in "Verkenner" gewend zijn maar de equivalent daarvan op de muis werkt bij mij nog niet. Ik neem echter aan dat dit wel op te lossen is met wat instellingen in de drivers en naar verloop van tijd wel kan.

Wat ik wel storend vind is dat de escape knop die voor heen in fullscreen applicaties altijd zorgde voor teruggaan naar windowed mode binnen metro niet een werking heeft gekregen. Ik ram er nu vrij vaak op zonder effect, heb verder niet zo een goed idee wat die werking precies zou moeten zijn [terug naar Metro start kan maar kan ook met windows button dus zou escape obsolete kunnen zijn]. In dit geval denk ik dus ook dat het ligt aan mijn eigen vastgeroestheid en er gewoon even aan moet wennen.

Over het algemeen vind ik Windows 8 een aardig OS die een heleboel dingen al heel snel goed doet en een gedurfde doch nodige zet van Microsoft naar de touch en gesture besturing die steeds meer in opmars is en ondertussen goede ondersteuning te houden voor muis en toetsenbord.
Is het dan niet mogelijk om het in een venster weer te geven in Win8..? Gewoon zoals we allemaal gewend zijn in WinXP, WinVista en Win7..? Heb je dan geen keuze en is alles sowieso fullscreen..?

Als dat het geval is ga ik inderdaad 8 skippen, ik heb juist liever alles in een venster vanwege, zoals je zelf al aangeeft, overzicht wil houden. Ook ik heb soms wel een 7~8 vensters tegelijk open staan die ik allemaal tegelijk in de gaten wil houden.

Juist daarom heb ik een groot scherm, niet om het helemaal te vullen met één applicatie. De enige keer dat ik iets full screen heb is als ik niets anders te doen heb en op mijn pc een film wil kijken maar dat is dan ook wel het enige wat ik op dit moment zo kan bedenken. Ook fotobewerking doe ik in venster, komtie weer: vanwege het overzicht naar andere applicaties die ik ondertussen in de gaten wil houden.
enkel de metro apps zijn fullscreen. Erg irritant inderdaad. Wel is er de mogelijkheid die apps links of rechts in een soort balk te plaatsen. Dat doe je door bovenin de applicatie met de muis te gaan staan en dan naar links of rechts te slepen met linker muisknop. Werkt best ok, maar ik wil gewoon zelf bepalen hoe groot dat gedeelte is en dat kan nou net weer niet...Het lijkt een beetje een gesloten OSX hierdoor. Niet dat venster management zo gesloten is in OSX, maar MS is flink wat grenzen aan het opleggen aan de eindgebruiker. En hoewel alles best goed werkt, was nu net die openheid van de desktop zo fijn in Windows 7 (en daarvoor)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 300525 op 3 maart 2012 16:17]

even een open deur intrappen: osx is als besturingssysteem minder gesloten dan windows!

on topic: even met w8 gespeeld en moet zeggen dat het beter meeviel dan ik had gevreesd. Enkel 2 interfaces in 1 OS is toch niet zo optimaal voor een goede ervaring te hebben. Microsoft had beter 2 verschillende OS'sen ontwikkeld met een diepe integratie en synchronisatie binnen de 2 OS'sen.

[Reactie gewijzigd door scar2face op 3 maart 2012 19:48]

Die tablets bestaan. Heb zelf de Acer IconiaTab W500 met Win8 CP en dat werkt prima.
Hoewel ik het idee heb dat touch en gestures in de toekomst traditionele invoerapparatuur als een toetsenbord of muis zullen vervangen, maakt Microsoft hiermee wel een grote stap tussen Windows 7 en 8. Waar bijvoorbeeld Apple al jaren werkt aan de integratie van touch door middel van Macbook met grote touchpad, iMac met los touchpad, en alle iOS apparatuur met touchscreens, heeft Microsoft nog steeds geen hardware bij de gebruikers van Windows gebracht die past bij deze visie. Daarom denk ik zélf dat deze stap wat groot is voor Windows op dit moment, al ben ik blij te lezen dat ze goed nagedacht hebben over gebruik met toetsenbord en muis. Ik ben benieuwd hoe het er allemaal uiteindelijk uit komt te zien, en uiteindelijk ben ik ook blij dat ook Microsoft eens echt vernieuwend bezig is geweest.
heeft Microsoft nog steeds geen hardware bij de gebruikers van Windows gebracht die past bij deze visie.
Jawel hoor:
http://www.microsoft.com/...ts/touch-mouse/microsite/
Bedankt voor de tip, ik wist inderdaad niet dat ze een touch-muis op de markt hebben gebracht. Toch brengt dat het aantal Windows gebruikers met touch-input apparatuur niet op een significant hoger niveau vrees ik. Klanten van Apple hebben een heel ander consumentenprofiel en de aangeboden producten worden door die groep veel sneller afgenomen. Dat bevorderd de integratie van nieuwe technologie aanzienlijk.
Ik zal mijn kritiek beperken tot de preview punten

Ik heb hier de CP op een systeem staan en ik kan me absoluut niet vinden in de positiviteit van deze preview.
Ik heb geen tablet en ben ook totaal niet geïnteresseerd in een tablet, omdat ik het trage ondingen vind, een toetsenbord en een muis zijn preciezer en werken veel sneller. De interface is aangepast aan een toetsenbord en muis, het gros van de standaard bezigheden kost meer handelingen en dus meer tijd.
Dat noem ik toch echt achteruitgang.

Wat is het nut van een app-store als zelfs het bedrijf dat het OS verzorgt niet instaat is om een interface te maken die werkt voor beide invoer mogelijkheden?
"Nieuwe" technieken zoals scroll-wieltjes op muizen zijn bijzonder slecht ondersteund, het gaat hier niet om bijzonder uitgebreide of ingewikkelde apps ook. Als het al zulke problemen oplevert om deze kwaliteit apps fatsoenlijk af te leveren zie ik niet in hoe dit een succes gaat worden zonder bijzonder veel sleutelen nog vanaf MS's kant.

Ik ken niemand die MS programma's gebruikt voor het afspelen van zijn/haar video's en of muziek. De nog steeds slechte UI,het niet automatisch alles kunnen afspelen en het verplicht gebruik van Itunes bij Ipods gaan er voor zorgen dat daar geen verandering in gaat komen.

Cloud is zakelijk gezien voor mij oninteressant en bij het gebrek aan een Win8 telefoon/tablet overbodig, dus hier kan ik weinig over zeggen.

Mijn uiteindelijke indruk van het hele metro gebeuren is dat MS denkt dat gebruikers idioten zijn, zelfs de basis opties zijn amper terug te vinden. Als het daadwerkelijk de bedoeling is dat Win 8 dit jaar nog uitkomt zie ik bijzonder weinig kans dat ik deze aanschaf.
Win8 kan je het best omschrijven als: "Een zeer beroerde console port." Ik denk dat dat de lading het beste dekt.
Er zit nu een knop in Explorer waarmee je automatisch alles kan afspelen in die map. Of je kan ook de geselecteerde bestanden aan de playlist toevoegen.
Ik denk dat hij doelt op het standaard ontbreken van codecs waardoor mediaplayer het laat afweten, daar waar andere players deze default hebben.
Het zou me verbazen als er in Win8 wel alle gangbare codecs zitten.
Windows 7 had al ondersteuning voor h.264 en xvid in Media Player ingebakken zitten. Je zal voor .mkv-files wel even de Haali-splitter moeten installeren.
ben ook totaal niet geïnteresseerd in een tablet, omdat ik het trage ondingen vind
Je bent op de hoogte dat er ook i5 en i7 tablets bestaan? Daarnaast bestaan er ook krachtige convertible laptops.
een toetsenbord en een muis zijn preciezer en werken veel sneller.
Dit hangt natuurlijk af van de taak die je wilt verrichten. Toetsenbord en muis zijn niet per definitie preciezer en sneller. Touch en pen hebben ook hun voordelen. Het beste is natuurlijk dat een OS en/of programma rekening houdt met de verschillende manieren van input. Een goed voorbeeld is MS OneNote. OneNote maakt onderscheid tussen touch input en pen input. Zo gebruik je in OneNote je voorkeurshand voor het schrijven en tekenen m.b.v de pen en je andere hand gebruik je om te navigeren/scrollen/zoomen. Bij het maken van bepaalde type notities werkt dit sneller dan de muis/keyboard-combinatie.
Ik heb zowel de developer als de consumer preview gebruikt voor een tijdje.
Ik snap dat microsoft met iets nieuws moet komen, er is immers een overgang van desktop naar tablet aan de gang. Ik denk echter dat een desktop zal bestaan naast de tablet. Er waren amper tablets, dus daar is een boost in verkopen ontstaan.

Persoonlijk vind ik de Metro-UI mooi, op een telefoon of tablet, maar niet op deze manier op een desktop. Een desktop heeft immers veel meer ruimte. Je wil dus optimaal gebruik maken van deze ruimte, meerdere vensters open en plaatsen waar het jou uitkomt, en dat doet Metro in deze staat dus niet. Stel je eens voor: MSN messenger fullscreen op een 26" monitor...

Ik had beter verwacht van Microsoft. Ze hadden best een hybride systeem kunnen maken waarbij het startmenu met metro een stuk kleiner kan, en automatisch bij een tablet fullscreen.
Of gewoon 2 Os'en naast elkaar ontwikkelen. Ze hebben immers toch gewoon Windows Phone 7? Doe daar dan iets mee.

Ik ben best bereid te veranderen, mijn vriendin is over naar de iMac, en ik over naar Ubuntu sinds 2 dagen.
Ik heb de Preview ook geïnstalleerd, en dit zijn mijn bevindingen.
Ik heb trouwens redelijk veel ervaring met de verschillende besturingssytemen voor tablets/smartphones. Heb een iPad, android telefoon, mbair en win7/8-desktop.

Desktop
Nu moet ik zeggen dat bv de full-screen apps bij mijn Macbook vele malen handiger werken als bij windows 8. Ik heb helemaal niets tegen zulke apps maar het handige is bij Osx dat ik kan wisselen tussen verschillende bureaubladen waar ik verschillende apps kan opzetten, al dan niet fullscreen.

Neem bijvoorbeeld een chat-app, die moet toch helemaal niet full-screen zijn? Ook de beperking om slechts 1/3 of 2/3 te verdelen is niet echt aangenaam.

Wat me ook stoort (ook bij osx trouwens) is dat de (ik noem het even gewoon balk) balk met tijd, ed niet steeds zichtbaar is, ook vond ik het zeer handig bij win7 dat je altijd zag wat er bezig was in de achtergrond.

Ook het overzicht bewaren over wat je allemaal open hebt staan is niet echt gemakkelijk bij Windows (sorry windows fans, maar exposé heeft mijn leven echt een stuk gemakkelijker gemaakt). Bij windows7 vond ik het soms nog onaangenaam als je vele vensters open had staan om iets terug te vinden, maar bij Win8 is dit nog 10 keer erger.

En dan ja, je kan naar de desktop-omgeving omwisselen... Maar ik hou eerlijk gezegd niet van al die flitsende animaties/tegels die mij om de oren vliegen in Win8. Ik had eigelijk best kunnen leven als ze net zoals apple de start-knop vervangen hadden door een "spotlight" functie, waar je gemakkelijk snel iets in kan typen en starten. (Dit kan nu inderdaad ook maar windows8 moet dan nog eerst even laten zien hoe mooi al zijn tiles wel niet zijn)

Tablet
Nu, ik heb zelf een iPad zoals eerder aangegeven. En ik heb bij Windows8 eigenlijk tot nu toe meer voordelen als nadelen gezien tov mijn iPad. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om apps naast elkaar te laten werken is niet mogelijk bij Android/iOS. En is bij tablets dus wel degelijk vernieuwend (ik vergelijk hier dus enkel met Android en iOS).

Ook de compatibiliteit met apparaten in het netwerk hier is een zeer belangrijk voordeel. Ik kijk bv naar printers, bestandsuitwisseling, ... (Ik neem aan dat de ARM-versie niet alle support laat vallen?)

Natuurlijk zijn er ook negatieve dingen verbonden... zoals de gesloten app-market. Nu heb ik zelf wel een iPad die over een tijd zoiezo zal vervangen worden door een Android-exemplaar eenmaal deze Android-machientjes over voldoende power/batterij beschikken om iPad-like browsing ed mogelijk te maken. Ik hou er dus echt niet van dat MS zomaar hun app-market volledig dicht gooit zoals Apple dat doet... Dit kan behoeden voor virussen, maar op Android heb je er totaal geen last van als je een keer leest wat voor permissies verschillende apps vragen ipv zomaar alles en nog wat te installeren.

Nu dit was mijn mening, die totaal kan verschillen van andere mensen hier. ;-)
Windows Phone 7.5 is een heel goed smarthpone OS, omdat het precies doet wat het moet doen:
Bij een smartphone staan sociale diensten, als, Facebook, Twitter en tekstdiensten als SMS, MSN Messenger en whatssap centraal, dit is in WP7.5 perfect gedaan, ook zijn de WP7.5 telefoons goed te bedienen omdat de interface lekker consistent is, vrijwel elke app en elk menu is hetzelfde opgebouwd.

voor de rest heeft het OS wat leuke spelletjes in de market, en is het lekker snel.

maar, met windows op de desktop zijn de eisen heel anders, dus de interface moet ook heel anders zijn, misschien is de 'klassieke' desktop niet ideaal meer, maar deze is in ieder geval enorm consistent.

wat windows 8 hier doet, is dingen toevoegen, maar het oude bijna niet veranderen, dus als ik windows 8 gebruik, moet ik 2 interfaces gebruiken, in plaats van 1, dat is absoluut geen verbetering. vooral niet omdat de ene interface rot werkt met de muis, en de ander rot met een touchscreen, dus je eigenlijk beide nodig hebt.
Zonet de CP geinstalleerd op een harde schijf die ik nog had liggen en er daarna wat mee gespeeld. Op mijn WP7.5 telefoon werkt de metro interface zeer intuïtief. Op de desktop is dat echter wel een ander verhaal. Het is leuk dat je de linker bovenhoek kan gebruiken om door je openstaande programma's te scrollen, maar echt lekker werken vind ik dat toch niet: je hebt geen duidelijk overzicht van welk programma het screenshotje komt. Dat kan natuurlijk ook komen doordat ik de taskbar van windows 7 gewend ben, waarbij ik in ieder geval snel kan kiezen tussen de programma's die ik nodig heb (het taskbar pinnen vind ik t.o.v. Windows XP bijvoorbeeld echt een grandioze verbetering). Kortom: op een telefoon is multi-tasking niet zo'n vereiste, op een desktop systeem echter wel. Daar slaat Metro op de desktop wat mij betreft de plank mis.

Dat Microsoft zich wil profileren op de tabletmarkt begrijp ik heel goed: daar gaan veel consumentenproducten en apps voor ontwikkeld worden. Wat ik echter niet begrijp is dat microsoft de rest van zijn OS niet in dezelfde stijl/design heeft aangepast. Nu heb je een 'tablet' systeem met strakke icoontjes (tiles) die zichzelf nu en dan updaten, maar op de achtergrond heb je een compleet anders uitziend 'Desktop' systeem dat 95% identiek is aan Windows 7. Microsoft heeft in mijn ogen niet eens de moeite gedaan om de desktop omgeving ietwat aan te passen in de richting van de Metro stijl. Het OS vormt daardoor in mijn optiek geen geheel, en voegt toe aan het argument 'Metro is een schil om Windows 7'. Ik hoop daarom dat Microsoft hier nog wat aan gaat doen. Als dat in de RTM niet is gebeurd dan sla ik dit keer weer eens en windows versie over.
Ik heb de W8 preview via Virtual Box geinstalleerd en getest en het valt niet tegen. Het 'voelt' wel heel erg als een schil om Windows7 maar alles moet wennen. Ik vind het zelf een goede stap van Microsoft richting een wat moderner OS; en dat is er 1 die niet volledig gefocussed is op desktop. Ben erg benieuwd naar de verdere ontwikkelingen.
Het is ook erg logisch dat het nu nog erg als een schil voelt. We zijn nog steeds gewend aan het oude en de metro interface is nog te gelimiteerd.

Zelf ben ik al langer gewend aan metro, draai al ruim WP7 dus de interface zelf komt prettig over. Wel heb ik nog moeite met hoe alles werkt en dan vooral het natuurlijke gevoel. Ik denk alleen dat dit vooral komt doordat het product nog niet af is.

Ik merk in ieder geval wel, dat de kritiek die veel hadden/hebben, eigenlijk vrij simpel te weerleggen is. Zo maken veel mensen zich druk over het missen van de start knop. Diverse dingen zijn te vinden door, zoals in de preview is aangegeven, links onderin op de rechter muisknop te drukken. Maar ook toegang tot de totale programma lijst is op diverse manier makkelijk op te roepen (2 muisklikken), daarnaast is het vinden van een programma nog makkelijker geworden in de metro interface, je drukt de eerste letter van het programma in en je roept de programma lijst op en hij laat je alle programma's met die letter zien. Type door en je kan ook die lijst korter maken.

Het verlies van de start knop vind ik dan ook niet een grote. Het is vooral dus gewenning. Mensen moeten echt durven te veranderen.
Zelf vind ik het in ieder geval zeer positief dat MS dit doet. Buiten dat ik Metro erg prettig vind, staat Windows eigenlijk al 17 jaar stil, het concept is weinig veranderd en de vooruitgang zit hem vooral in stabiliteit, snelheid en handige opties (zoals naar bureaublad rechtsonderin, een venster half openen door hem rechts of links tegen de zijkant te plaatsen), maar echte vernieuwing heb ik eigenlijk niet gezien. Intussen is het OS wel op diverse punten flink gedateerd en juist door de verschuiving op het gebruik van computers, is deze vernieuwing erg belangrijk.

Ik ben zelf dan ook erg benieuwd naar de tablets.
mijn grootste probleem is meer dat Metro als fullscreen toont, het spijt mij zeer, maar sinds ik een "groter" scherm heb dan gemiddeld (al meer dan 10 jaar ondertussen, zowel thuis als op het werk), gebruik ik nog nauwelijks programma's fullscreen: er staan bijna constant meerdere vensters/programma's naast elkaar open

ook het systeem met de hoeken lijkt mij zeer vreems in multi-monitor setups (de functies in Windows7 werken bv niet allemaal)
Ik denk niet dat het grootste gedeelte van het publiek waar Microsoft zich op richt ook een "groter" scherm heeft. Ik begrijp je probleem maar je snapt ook dat ze zich ergens op moeten richten en niet met iedereen rekening kunnen houden.

Had er weinig van verwacht maar na de CP een tijdje te hebben getest voelt het allemaal prima aan. Stiekem zou ik wel een versie willen waarin Windows 7 de functionaliteiten van Windows 8 heeft zonder de metro interface. Maar misschien moet ik maar gewoon wennen aan het werken met de metro interface.
Het probleem is niet zozeer catfish met zn grote scherm, maar microsoft, die probeert totaal verschillende apparaten en interfaces toch in 1 product te prakken.
Dat is handig voor windows als platform, maar ik betwijfel of het de beste keuze is om alle platforms maximaal tebenutten qua gebruik.
Anoniem: 202651
@koelpasta4 maart 2012 17:20
Precies, en het gaat niet alleen om grote schermen.
Als je W8 op een laptop hebt staan zoals ik (dualboot) en je gebruikt geen externe muis, dan heb je meerdere bewegingen nodig om in een hoek te komen, wat gewoon verrekte irritant is. En dit is maar een 15" scherm.
Anoniem: 126717
@catfish3 maart 2012 17:06
Ik heb standaard minstens 7 programmas openstaan, op zo'n manier dat er altijd wel een hoekje zichtbaar is van alle. Fullscreen werken wil ik absoluut niet, daarvoor kan ik ook DOS gebruiken!
Een totaal normale situatie voor mij (ik werk met regelgeving) is dat ik mijn html editor open heb staan, met daarnaast een pdf van bijvoorbeeld een Staatsblad. Daarvoor heb ik dan ook een 24" scherm. Als dat niet kan, en zo ziet het er uit, is het voor mij een onwerkbare situatie. En met mij voor velen.
Ik kan me dan ook niet voorstellen dat dit in de uiteindelijke versie zo zal blijven, zelfs niet voor de mensen die niet veel verder komen dan hun browser.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee