Door Robin van Rootseler

Developer

Lenoxx Power I MP3 CD-speler review

Inleiding

Lenoxx Power I MP3 CD-speler review aankondigingspicje Vorig jaar kwam Lenoxx als één van de eerste met een MP3 CD-speler op de markt, de Lenoxx MP-786. De review van Tweakers.Net was destijds erg positief over dit beestje. De geluidskwaliteit was goed en de prijs laag. Het grootste nadeel was dat de batterijen slechts een uur of vier meegingen. Lenoxx heeft pas geleden een nieuwe MP3 CD-speler gelanceerd, de Lenoxx Power I.

Deze week heb ik een exemplaar mogen ontvangen. Zal deze speler het succes van de MP-786 kunnen evenaren? Lees snel verder voor het antwoord op deze vraag.

De Power I nader bekeken

Zoals je waarschijnlijk op de foto op de vorige pagina al hebt gezien ziet de Lenoxx Power I er niet echt bijzonder uit. Op het frontpanel vind je een achttal knopjes waarmee je de speler kunt bedienen. Naast de standaard play/pauze, stop, previous en next buttons is er ook een knopje aanwezig om van directory's te wisselen (bij het afspelen van een audio CD kun je hiermee de Electronic anti-Shock Protection in-/uitschakelen). Met de display/sound knop is het mogelijk om tussen vier verschillende equalizer presets te kiezen bij een CD (Normal, Live, ASC en XBS) en bij een MP3-CD heb je de keuze uit vijf presets (Normal, Bass, Pop, Country en Jazz). Daarnaast kun je deze knop ook gebruiken om te kiezen voor Dot Scroll of Char Scroll. De play mode en repeat knop spreken voor zich.

De eerste keer dat ik de Lenoxx aanzette viel mij meteen de snelheid op waarmee een MP3-CD werd ingelezen. Toen ik in januari de Pine SM-200C+ bekeek moest ik ongeveer 25 seconden wachten voordat de speler de 168 nummers had ingeladen. De Lenoxx wist 175 nummers binnen 10 seconden in te laden!

Het LCD-schermpje vond ik erg wazig toen ik er recht bovenop keek. Als ik de speler echter op mijn bureau neerlegen en onder een hoek van +/- 70 graden keek was het scherm echter wel scherp. Op het scherm vind je alle informatie die interessant is. Zo kun je ongeveer zien hoe het met je batterijen gaat, welk nummer wordt afgespeeld, de ID-3 informatie en of de buffer nog volzit.

Tijdens het spelen met de Lenoxx kwam ik erachter dat de speler ook over een hele handige zoekfunctie beschikt. Als je een tijdje de repeat/enter knop indrukt of acht keer op de playmode drukt kom je in de zoekmode terecht. Hier moet je drie cijfers/letters invullen waarna de speler begint te zoeken naar een nummer dat matcht. Als de speler het nummer heeft gevonden begint 'ie het meteen af te spelen, erg handig als je er een CD'tje ingooit met een bepaald nummer, maar niet weet welk nummer de speler er aan heeft toegekend.

De eerste keer dat ik de Lenoxx gebruikte waren de batterijen ongeveer na een half uur leeg. Na het opladen gingen ze een stuk langer mee en na een tweede oplaadbeurt weer iets langer. Volgens de specificaties moeten de batterijen ongeveer tien uur meegaan. De Lenoxx Power I maakt namelijk gebruik van dezelfde laser unit als de Rio Volt en de Soul DMP01. Op dit moment kan ik nog niet zeggen of de speler die tien uur haalt, omdat deze tien uur pas behaald kunnen worden na een aantal keer opladen. Toen de batterijen bijna leeg waren kreeg ik ook een piepje te horen. Dus ook als je het LCD-scherm niet ziet kom je er op tijd achter als je batterijen leeg dreigen te raken. Bij het opladen van de speler moet je even aan de zijkant het knopje charge op 'on' schuiven en het LCD-scherm te activeren. Zodra de batterijen weer helemaal volzitten wordt het scherm automagisch uitgeschakeld.

De meeste Tweakers zullen net als ik meteen het apparaat gaan gebruiken, zonder de handleiding door te lezen. Lenoxx heeft dit ook in de gaten en levert een soort van quickreference manual, waarin je snel bepaalde dingen kunt opzoeken, zonder dat je hele verhalen moet doorlezen.

We gaan de Power I testen!

Tijd voor het echte werk .

Ik heb een flink aantal uur naar MP3-CD'tjes geluisterd in de Lenoxx Power I. Ik moet je eerlijk zeggen bezoeker, dat ik de geluidskwaliteit erg goed vond voor een budget MP3 CD-speler. De meegeleverde koptelefoontjes zijn niet echt geweldig, maar het is niet echt nodig om direct nieuwe aan te schaffen. Zelfs toen ik de speler op vol volume draaide was het geluid nog behoorlijk goed te noemen, alleen waren de hoge tonen wat minder. Ook het geluid dat ik via de line out naar mijn stereo stuurde was goed.

Vervolgens was het tijd om de speler eens een beetje te gaan martelen . Ik startte een nummer, liet de buffer vollopen, en ging toen flink schudden met de speler. De speler doorstond de test prima en wist nog vijftig seconden vrolijk door te spelen, waarna het geluid stopte. Twee seconden nadat ik gestopt was met schudden ging het nummer weer gewoon verder. Ook in de real-life test ging het goed. Achter in m'n rugzak een half uur fietsen over redelijk hobbelige wegen naar mijn werk sloeg de speler geen enkele keer over. Ook bij audio CD's functioneerde de ESP perfect en wist de marteling iets meer dan twintig seconden vol te houden.

Volgens de specificaties kan de speler een (variabele) bitrate aan van 80 tot ~320Kbps. Toen ik een MP3-file met 64Kpbs probeerde wist de speler er inderdaad geen raad mee en ging na tien seconden verder met het volgende nummer. In principe moet dit geen problemen opleveren, omdat de meeste MP3-bestanden toch wel een minimale bitrate hebben van 128Kpbs (CD-kwaliteit). Tijdens het afspelen vind je deze bitrate ook terug op het LCD-scherm, evenals de ID-3 tag informatie en de samplerate. De Lenoxx Power I ondersteunt ook ID-3 Tag versie 2, zo wordt o.a. track, album, artiest, track info, jaar en opmerkingen weergegeven.

Conclusie

Lenoxx did it again! Met de Power I heeft Lenoxx weer aangetoond vooruit te lopen op andere MP3 CD-speler fabrikanten. Ondanks dat we hier eigenlijk te maken hebben met een budget speler presteert het apparaat uitermate goed. De Power I heeft de goede eigenschappen van zijn broertje, de MP-786, overgenomen en de slechte punten verbeterd. Ik zal hieronder nog even een kort overzicht geven van de plus- en minpunten:

*Pro's

 • Goede geluidskwaliteit
 • Makkelijk te bedienen (+ veel mogelijkheden)
 • Snel met opstarten
 • Goedkoop
 • ID3-2
 • Kort maar krachtige handleiding

  *Cons

 • Uiterlijk (dit is natuurlijk subjectief en niet echt belangrijk bij een MP3 CD-speler, maar je moet toch ergens over zeuren )

  Tot slot wil ik mp3cdspeler.nl bedanken voor het beschikbaar stellen van het test-exemplaar. De speler is bij mp3cdspeler.nl verkrijgbaar voor 329 gulden.

 • Reacties (77)

  Wijzig sortering
  Nou ik heb 'm, al besteld (bij mp3spelers.nl),
  nu nog hopen dat ie een beetje snel binnen komt.

  BTW. bij mp3spelers.nl zeggen ze dat je het beste een extra batterij er bij kan bestellen!

  "2 Stuks 1600Mah GP NiMh batterijen (Aanrader !)"

  dus die heb ik er ook nog bijbesteld!
  AuteurAnoniem: 4106
  @Klovan11 augustus 2001 18:49
  Als je het helemaal voormekaar wil hebben bestel je een GP Powerbank. Dan kun je je batterijen opladen zonder dat ze in je speler zitten. Een extra setjes batterijen komt natuurlijk altijd van pas als je meer dan 10 uur onderweg bent, zonder een mogelijkheid tot opladen :)
  Gewoon de varta accuplus Ultra 1100 Mah batterijen kopen met goede oplader en je komt een heel eind :)
  juist, die heb ik ook :)

  ik gebruik ze nu in de diskman, en ze zijn ZEKER even goed/sterk als de standaard alkaline batterijen :)
  GP levert ook 1800 mAh oplaadbare penlites, dus why settle voor 1100 ???

  (dingen zijn overigens wel vreselijk duur)
  Oh en CUTEBRIT: alkaline stinkt, nimh batterijen zijn veel beter! (en ook nog eens oplaadbaar)
  Spanning valt pas in op het laatste moment... terwijl je met die alkaline daar al veel eerder last van hebt.

  Is ook een bekend probleem dat je digitale camera niet meer werkt terwijl je er nog 4 Duracel Ultra batterijen in hebt zitten op 60%
  Anoniem: 29458
  @Klovan12 augustus 2001 17:40
  Ik heb bij mp3spelers.nl op de site gekeken... daar is ie nog helemaal niet verkrijgbaar.... of heb ik nu fout gekeken...
  Ik denk ook dat hij mp3CDspelers.nl bedoelt.....

  de GP powerbank, maken ze wel meer reclame voor

  ps. top batterij'tjes!!!
  hoe zitten de dopjes in je oren..?
  dat mis ik even (of ik heb er overheen gelezen..?)
  namelijk, sommige goedkopere dicsmanmodellen zitten niet echt lekker en vallen uit je oren, terwijl sony dingen en bv. duurdere sharp dingen wel blijven zitten...

  is hier iets over te zeggen..?
  Dat vroeg ik me ook af, want een setje betere dopjes kan soms een flinke extra kosten post worden, terwijl een andere speler betere dopjes levert voor minder dan de meerprijs.
  AuteurAnoniem: 4106
  @djazete22 augustus 2001 20:21
  De dopjes zijn niet van topkwaliteit, maar toch zeer redelijk. Ik heb geen last van uitvallen gehad, alleen irriteerden ze soms als ik ze gewoon inhad (aparte oren :?). Als ik ze op de kop indeed was het gewoon prima :)
  Als je echt een klein beetje normaal geluid wilt kun je beter wat Sennheiser koptelefoontjes erbij kopen (MX500 oid). Die geven een stuk beter geluid.

  Voor de echte audiofielen: Blijft maar van die draagbare dingen af, of neem je GIGA headset mee met een perfect frequentiecurve :D
  Jah zoals ik al bij de 1e lenoxx heb laten weten perfect ding! ik heb deze ook alweer thuis liggen }>

  lenoxx is gewoon een koploper en niet eens duur
  wat betreft batterijen, je kunt er idd het beste een paar extra bijbestellen ja..
  Maar das ook maar een kleine moeite :) enige minpuntje eigenlijk van de lenoxx
  Ook hier komt dat woord 'koploper' in voor... ik zag het in de review ook al voorkomen. Waarom is de Lenoxx Power 1 een 'voorloper' of 'koploper'? Deze speler heeft niks vooruitstrevends: minder lange batterijlevensduur, de zoekfunctie ben ik ook al vaker tegengekomen, ID3 (ook v2) vind je ook op alle nieuwe spelers, slechte handleiding, geen afstandsbediening, weinig extra opties, geen upgradable firmware... In mijn opzichte geen 'geweldige' speler. Wel lekker goedkoop natuurlijk, maar voor honderd piek meer heb je een Soul... en da's toch wel zo lekker.
  ik heb het idee dat de soul toch nog iets groter is....

  iig dikker...
  Anoniem: 25547
  @Conti14 augustus 2001 20:24
  Precies, niet echt een kop/voorloper maar zeker 'n hele goeie prijs/kwaliteit...
  Heel mooi ding en goeie reclame voor mp3cdspelers.nl, is dit ding nog ergens goedkoper te halen??

  Zolang hij niet te groot is kan het uiterlijk mij ook niks schelen
  AuteurAnoniem: 4106
  @CTVirus11 augustus 2001 18:40
  De afmetingen zijn: 140mm x 125mm x 28mm
  en hij weegt 240 Gram (zonder batterijen)

  Bij mp3cdspeler.nl is hij inderdaad het goedkoopst (zie pricewatch)
  Hij is voor dezelde prijs ook verkrijgbaar bij MP3shopper.nl.... Daar kun je hem ook krijgen met een Car Kit voor gebruik in de auto!
  http://www.mp3shopper.nl
  Erg jammer van die 80 kbit ondergrens. Ik codeer m'n MP3's VBR, en die varieren van 32 tot 320 kbit.
  dat viel mij ook op.
  De Lenoxx 1 had daar geen problemen mee dus vbr ik de files tot 224 kbit waarbij de ondergrens gewoon tot 32 gaat. :)
  Heb ik ooit ook gedaan, maar als je 32 Kbit als ondergrens gebruikt, krijg je nogal gauw onvolkomenheden bij de variaties tussen hard en zacht en langzaam en snel. Dan wordt de eerste sample van een snel stuk nog als 32 Kbit ge-encode. Tegenwoordig gebruik ik minimaal 112 Kbit en maximaal 320 Kbit.
  Wat me vooral zo tegenstaat bij dit soort apparaten, is de prijs. Een MP3 decodertje kost niet meer dan 10 gulden in deze aantallen. Voor de rest heb je niets nodig. Waarom zou ik dan zo'n 250,- meer gaan betalen dan wat een normale discman kost ?
  Kijk maar eens naar de prijzen voor normale CD spelers met dezelfde specs:

  - 50 seconden buffer
  - CD-RW support
  - Tekstdisplay
  - Afstandbediening
  - Equalizer
  - Ingebouwde lader
  - Batterij indicator

  Onder de 250 gulden kan je zoiets vergeten. Tel dan dat chippie van 10 piek, plus extra ontwikkelingskosten voor het programmeren er bij, dan BTW erover en je komt erachter dat 325 piek een behoorlijk scherpe prijs is.
  swa...

  Ik heb een lenco discman van 150,-

  Ding heeft cd audio,
  cd-r en cd-rw support,
  display voor audiotext als het op de cd zit,
  3 geluids preferences,
  ingebouwde lader,
  batterij indicator,
  20 sec. buffer.

  De meeste dingen zijn meer dan standaard tegenwoordig hoor... Battery indicator en lader zit op bijna alle discmans, net zoals een vorm van buffer, en meerdere geluidsinstellingen.
  Het uiterlijk vind ik nog wel meevallen eigenlijk. Het ziet er degelijk en netjes uit, maar helaas, het is niet zo modern als dat ding waarvan de mooie groene venstertjes er telkens uitvielen :D
  MP3CDspeler.nl is geheel gestopt met de verkoop van de speler.

  Het probleem is dat sinds er een afstandsbediening op kan de POWER I vol met bugs zit.

  U kunt deze slechte spelers herkennen aan de ORANJE letters (ID3 Power I MP3-CD Player) in plaats van de zwarte letters zoals hierboven op de foto,ook de afstandsbediening werkt niet goed en de adapter plug valt er haast uit. Indien u een slechte versie hebt vraag u geld terug aan de leverancier want deze mogen van Lenoxx NIET verkocht worden.

  De Lenoxx Power I zal eind dit jaar opgevolgd worden door een nieuwe versie de Lenoxx Power II met o.a 480 seconden anti shock.

  Met vriendelijke groet. :7
  de 10 uur is mooi en dat geloof ik ook direct.
  Wel wil ik zeggen dat je de 10 uur alleen haalt als je bij nummer 1 begint en er verder met je po*en vanaf blijft.
  Ga je zoeken (search) ;) of spoelen (fast-forward) ;) dan mag je misschien blij zijn met 5 uur afspeel tijd.

  Verder over de id3 tags. Bij sommige van mijn mp3 nummers heb ik geen id3 tags, is het ook mogelijk dat de lennox ook filenames leest.

  * 786562 --r-w--
  Dat vraag ik me dus ook af. Ik persoonlijk gebruik juist geen ID3, die zet ik altijd uit. Ik vind het veel makkelijker om gewoon de bestandsnamen te hernoemen, maarja, ik weet idd niet hoe deze Lenoxx er mee omgaat :?
  Erg leuk spelertje... maar ik heb zelf de Soul en die is IMHO toch iets beter dan deze... gewoon al de remote van de Soul, ik dump de speler in m'n rugzak en kan gerust een week verder zonder er nog naar om te kijken.

  Je kunt beter iets meer betalen voor een betere speler, zo groot is het verschil nu ook niet.

  Dit is zeker gen slechte speler voor zijn prijs, maar er zijn betere op de markt.

  No flame intended, gewoon m'n eigen mening :)
  Ik heb de RioVolt, wat wezenlijk dezelfde is als de Soul, maar dat ding is echt flex.

  Vooral de upgradebale firmware, want ik zie nergens dat die lenoxx wma kan lezen, of andere toekomstige formaten.

  Enne die update voor de Riovolt maakt hem echt een stuk beter, er zijn echt wat leuke dingetjes erbij gekomen.
  Kan deze player ook shuffle enzo?
  Dat staat er niet bij op mp3cdspeler.nl, maar wel bij de Napa.
  Ik twijfel momenteel tussen de Napa en de Lenoxx, omdat deze qua prijs en functies zo dicht bij elkaar liggen.
  AuteurAnoniem: 4106
  @Adion22 augustus 2001 20:16
  Ja. Via de play mode knop is de mode "RAND" te selecteren, wat hetzelfde is als shuffle

  Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

  Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

  Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.  Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


  Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

  Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
  Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

  Tweakers maakt gebruik van cookies

  Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

  Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

  Sluiten

  Toestemming beheren

  Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

  Functioneel en analytisch

  Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

  janee

   Relevantere advertenties

   Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

   Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

   Ingesloten content van derden

   Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

   janee