Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Samsung Chronos: een bijdetijdse laptop

Inleiding

De afgelopen jaren is het aanbod van redelijk presterende, goedkope laptops enorm toegenomen. Deze machines verkopen uitstekend, maar fabrikanten zijn daar niet altijd even blij mee. De marge op zulke modellen is namelijk flinterdun en de producenten zouden veel liever meer winst maken met de verkoop van duurdere mainstreammodellen.

De vraag is dan altijd of er van die dure laptops wel genoeg verkocht kunnen worden om de productie rendabel te maken. Met krachtige hardware kunnen wel meer kopers worden gevonden, maar dan worden de productiekosten weer erg hoog, waardoor de marges toch weer te laag uitvallen.

Een groeiend aantal fabrikanten zoekt de oplossing in fully featured laptops met een mooi design en luxe extraatjes. De consument zou daar meer voor willen betalen, ook als de laptop niet met de krachtigste cpu of gpu in zijn prijsklasse is uitgerust. Anders dan bij ultrabooks ligt de nadruk niet op minimale afmetingen of ultrazuinige cpu's. Bovendien worden in dergelijke mainstreammodellen wel vaak optische drives en weer minder vaak ssd's gemonteerd.

Voorbeelden van dergelijkse notebooks zijn de Envy van HP, de XPS 14z en de 15z van Dell, en natuurlijk de MacBook Pro. De NP700Z5A van Samsung, die van de marketingafdeling de bijnaam 'Chronos' heeft gekregen, is ook zo'n laptop. Op papier lijkt dit apparaat alles aan boord te hebben om een stuk van de mainstreammarkt te veroveren.

Uiterlijk en indruk

De officiële naam van de Nederlandse versie van de Chronos is Samsung NP700Z5A-S01NL. Momenteel is deze laptop voor onder de 1100 euro te krijgen en voor dat geld levert Samsung een notebook met een apart design. Voor een laptop met een optische drive is de Chronos vooral opmerkelijk dun.

De notebook is geheel grijs en het oppervlak is mat, dus vingerafdrukken vallen niet meteen op. Ingeklapt is de Chronos 25mm dik, en dat is een fractie dunner dan de XPS 15z van Dell. Voor een 15,6"-notebook is de Chronos met 2,4 kilo aan de lichte kant.

De notebook meet 362x238mm en die afmetingen zou je eerder bij een 14"-model verwachten. Samsung heeft de bezels van het scherm echter vrij smal weten te houden, zodat de behuizing relatief klein kan zijn.

De cover en het deel rond het toetsenbord zijn van aluminium. De rest van de notebook, zoals het deel rond de touchpad, de zijkanten en onderkant, is van kunststof. De afwerking is goed en alles sluit goed op elkaar aan. De Chronos doet redelijk stevig aan, al is het apparaat duidelijk minder degelijk dan de Dell XPS 15z en Apples MacBook Pro.

Hier en daar is echter te merken dat kunststof niet de beste keuze voor een platte notebook is. Door bijvoorbeeld op de rechterzijkant te drukken, kunnen we de slotloading optische drive 'dichtdrukken'. Het oppervlak vlak naast het touchpad is zelfs zover in te drukken dat het aanraakgevoelige deel boven de behuizing uitsteekt.

Het is een kwestie van smaak, maar wij vinden de aanslag van het toetsenbord iets te licht. Opvallend is dat de zijkanten van de toetsen doorschijnend zijn en licht doorlaten als de toetsenbordverlichting wordt ingeschakeld. De helderheid van deze verlichting is instelbaar.

Op de indeling van het keyboard is weinig aan te merken. Er is een numeriek eiland, maar Samsung heeft geen concessies aan de toetsgrootte gedaan; zo zijn de shift-toetsen van normale omvang. Wel zijn de functie-toetsen erg smal. Samsung heeft deze toetsen overigens primair de Fn-functies toebedeeld en heeft ze niet bijvoorbeeld multimediabediening als standaardfuncties toegewezen.

De touchpad is met 107x77mm lekker groot en zelfs iets groter dan de toch riante touchpad van een MacBook. De door Synaptics-concurrent Elan gemaakte touchpad ondersteunt multitouch-gestures en de biedt nodige instelmogelijkheden. Het oppervlak voelt niet te glad en niet te ruw aan, en over het hele vlak is de registratie goed. Minder tevreden zijn we over de geïntegreerde muisknoppen: linksonder werkte dat naar behoren, maar rechtsonder is naast de klik bij het indrukken, een tweede klik bij het loslaten waarneembaar. Dat zal niet de bedoeling zijn.

Samsung NP700Z5A-S01NL Chronos Samsung NP700Z5A-S01NL Chronos Samsung NP700Z5A-S01NL Chronos Samsung NP700Z5A-S01NL Chronos Samsung NP700Z5A-S01NL Chronos

Hardware, software en opstarttijd

De processor van de Chronos is de Core i5-2430M. Dit is een dualcore uit Intels Sandy Bridge-upgrade van oktober. Hoewel het een van de langzamere Core i5's is, kan hij de concurrentie met oudere Core i's moeiteloos aan. Voor een mainstreamnotebook is deze processor krachtig genoeg, ook omdat de kloksnelheid door de Turbo-functie naar 3GHz getild kan worden en er dankzij HyperThreading aan vier threads tegelijk gewerkt kan worden.

Ook de Dell XPS 15z is met een Core i5-2430M leverbaar. De chip zit verder in de goedkoopste MacBook Pro 13"; de MacBook Pro 15" heeft tegenwoordig een Core i7-quadcore aan boord, maar zit natuurlijk in een andere prijsklasse.

Snelstart-ssd

Samsung heeft de Chronos voorzien van 6GB ddr3-geheugen en een 7200rpm-harddisk van 750GB. Dat zijn normale hoeveelheden voor een laptop van net boven de duizend euro.

Naast de harde schijf heeft Samsung een Sandisk-ssd van 8GB toegevoegd ten behoeve van ExpressCache van fabrikant Diskeeper. Net als bij Intels Smart Response Technology wordt de ssd gebruikt als cache voor de harde schijf; dat moet onder andere voor snellere opstarttijden zorgen. We bekeken de snelheidswinst die dit ten opzichte van andere notebooks oplevert.

Boottijd
SysteemnaamTijd in seconden, lager is beter
Asus UX31
**
17,08
Air 13 2011
**
18,00
Samsung Chronos NP700Z5A-...
**
20,00
Dell Precision M4600
***
28,20
HP Pavilion DV6-610ed
*******
58,60
Asus N53
*******
60,00
Asus U31S
*********
69,00

We starten bij deze test een kale Windows 7 en Internet Explorer op en stoppen de klok als de browser voor onze neus staat. Aanvankelijk klokten we een tijd van 31 seconden maar na een aantal runs bleef de tijd stabiel tussen 20 en 21 seconden. De Chronos start daarmee slechts een fractie langzamer op dan ultraportables met ssd's, maar sneller dan bijvoorbeeld de Precision, die toch ook een ssd van 256GB heeft. De ExpressCache-methode werkt dus erg goed als het om opstarten van een kaal OS gaat. Of de boottijd afneemt als er meer software wordt geïnstalleerd, hebben we niet getest.

De gpu van de Chronos is de Radeon HD 6750M van AMD. Dit is een van de betere mainstream-gpu's, met 480 streamprocessors, een coreklok van 600MHz en gddr5-geheugen. De prestaties zouden over het algemeen beter moeten zijn dan die van bijvoorbeeld de veelgebruikte Geforce GT 540M, maar de HD 6750M legt het af tegen een GT 555M met gddr5-geheugen. Onder andere de goedkoopste 15"-MacBook Pro is voorzien van dezelfde Radeon-gpu. Gamen zou in veel gevallen mogelijk moeten zijn, al zullen recente games niet altijd op de resolutie van 1600x900 en met de zwaarste settings gespeeld kunnen worden.

Als er weinig grafische rekenkracht nodig is, kan de gpu automatisch overschakelen naar de igp van de Core i5. Ook bij AMD-gpu's gebeurt dit nu zonder dat het scherm even op zwart gaat. We kwamen weinig problemen tegen bij het draaien van onze benchmarks. Soms moesten we met de Catalyst-software een applicatie aan een van de twee gpu's toewijzen. Alleen bij de OpenGL-test van Cinebench lukte het niet om de Radeon te gebruiken. Het niet kunnen kiezen is erg frustrerend en ook bij het alternatief van Nvidia, de Optimus-technologie, zijn er veel gebruikers die tegen zulke problemen aanlopen.

Ethernetklepje

Aan de voorzijde van de laptop zitten de geheugenkaartlezer en een inkeping om het scherm makkelijk te kunnen openen. Aan de linkerkant zit de gecombineerde audio-uitgang en -ingang. Daarnaast zit een propriëtaire mini-vga-aansluiting; een adapter voor een normale D-sub-connector wordt meegeleverd. Verder zien we twee usb 3.0-poorten een hdmi-uitgang, de voedingsaansluiting en het Kensington-oogje. Ook zit hier de ethernetpoort, die half wordt afgesloten door een handig klepje.

De achterkant is kaal. Aan de rechterkant treffen we een verdwaalde usb 2.0-poort aan en hier zit ook de slotloading dvd-drive. De onderkant is mooi strak gehouden; er zit wel een klepje dat geopend kan worden om het geheugen uit te breiden. De Chronos ondersteunt ten slotte wifi-n en bluetooth 3.0.

De aansluitmogelijkheden zijn hiermee niet heel compleet, maar dat is zo te zien mode bij designnotebooks. De belangrijkste aansluitingen zijn in elk geval wel aanwezig; een esata-aansluiting wordt dankzij de usb 3.0-poorten niet echt gemist en hdmi wordt nog altijd meer gebruikt dan displayport.

Samsung NP700Z5A-S01NL Chronos Samsung NP700Z5A-S01NL Chronos Samsung NP700Z5A-S01NL Chronos Samsung NP700Z5A-S01NL Chronos Samsung NP700Z5A-S01NL Chronos Samsung NP700Z5A-S01NL Chronos

Software

De hoeveelheid bloatware is gelukkig beperkt. Samsung levert de laptop met de Cyberlink Media Suite, met daarin Powerdirector en YouCam, de Norton-security-suite, het WildTangent-gameplatform, Microsoft Live Essentials en een trial van MS Office 2010. Voor het synchroniseren met mobiele Samsung-apparatuur levert de fabrikant het programma KIES, en verder heeft Samsung zijn Easy File Share-, Migration-, Settings-, Software Manager- en Support Center-applicaties voorgeïnstalleerd.

Op het bureaublad staat een snelkoppeling naar Easy Settings. Dit is een verrassend handig programma, dat enkele veelgebruikte functies combineert die in Windows her en der verspreid zijn. Ook zijn hier enkele features te bedienen die specifiek bij de Chronos horen, zoals usb-sleep&charge, de stiltemodus die de fan langzamer laat draaien, en een ecomodus inclusief verbruikscijfers.
 
Samsung Chronos Easy Settings Samsung Chronos Easy Settings Samsung Chronos Easy Settings Samsung Chronos Easy Settings Samsung Chronos Easy Settings Samsung Chronos Easy Settings

Synthetische benchmarks

We gebruiken de bekende set synthetische benchmarks om een indicatie van de snelheden van de hardware-onderdelen te krijgen. Deze tests zijn niet gebaseerd op praktijkgebruik, maar zijn wel bruikbaar om de Chronos met zijn concurrenten te vergelijken.

Cinebench 11.5 - Single
SysteemnaamProcessor Punten, hoger is beter
Dell Precision M4600 Core i7 2920XM
*********
1,34
Pro 13 2011 - Win 7 2.7GHz Core i5
*********
1,34
Dell XPS 15z Core i7-2620M
********
1,32
Alienware M14x Core i7 2820QM
********
1,29
Asus N53 Core i7-2720QM
********
1,29
Samsung Chronos NP700Z5A-... Core i5-2430M
*******
1,17
HP Envy 17 Core i7 2630QM
*******
1,14
Asus UX31 Core i7 2677M
*******
1,12
Air 13 2011 - Win 7 Core i5-2557M
*******
1,07

Bij de singlethreaded test van Cinebench presteert de Core i5 iets beter dan de veelgebruikte Core i7-2630QM. Dit is toe te schrijven aan de hogere klok- en turbosnelheid van de Core i5.

Cinebench 11.5 - Multi
SysteemnaamProcessor in Punten, hoger = beter
Dell Precision M4600 Core i7 2920XM
*********
5,72
Alienware M14x Core i7 2820QM
********
5,62
Asus N53 Core i7-2720QM
********
5,53
Asus K53 Core i7 2630QM
*******
4,90
HP Envy 17 Core i7 2630QM
*******
4,86
Dell XPS 15z Core i7-2620M
*****
3,06
Pro 13 2011 - Win 7 2.7GHz Core i5
*****
3,03
Lenovo Thinkpad X1 Core i5-2520M
****
2,82
Samsung Chronos NP700Z5A-... Core i5-2430M
****
2,65
Asus UX31 Core i7 2677M
***
2,26
Asus U31S Core i3 2310M
***
2,02

Bij het multithreaded-onderdeel scoort de dualcore-chip zoals verwacht minder goed. De chip presteert wel beter dan de zuinige Core i7, maar moet de Core i5-2520M voor zich dulden. De Chronos heeft dus een relatief langzame Sandy Bridge-processor.

3DMark11 - Physics
SysteemnaamGpu Punten, hoger is beter
Alienware M14x Geforce GT555M
*********
7099
Asus Lamborghini VX7 GeForce GTX460M
*******
5956
Asus N53 Nvidia GeForce GT 540M
******
5402
HP Envy 17 Radeon HD6850M
*****
4196
Dell XPS 15z GeForce GT 525M
*****
4029
Samsung Chronos NP700Z5A-... Radeon HD 6750M
****
3453
HP Pavilion DV6-610ed HD 6750M
***
2213
3DMark11 - GPU
SysteemnaamGpuPunten, hoger is beter
HP Envy 17 Radeon HD6850M
*********
1646
Dell Precision M4600 Nvidia Quadro 2000M
******
1251
Samsung Chronos NP700Z5A-... Radeon HD 6750M
******
1168
Alienware M14x Geforce GT555M
******
1167
HP Pavilion DV6-610ed HD 6750M
*****
1058
Asus N53 Nvidia GeForce GT 540M
*****
927
Dell XPS 15z GeForce GT 525M
****
794
3DMark11 - P-Score
SysteemnaamGpuPunten, hoger is beter
HP Envy 17 Radeon HD6850M
*********
1820
Dell Precision M4600 Nvidia Quadro 2000M
*******
1394
Alienware M14x Geforce GT555M
******
1329
Samsung Chronos NP700Z5A-... Radeon HD 6750M
******
1303
Asus N53 Nvidia GeForce GT 540M
*****
1057
HP Pavilion DV6-610ed HD 6750M
*****
1049
Dell XPS 15z GeForce GT 525M
****
894

Bij 3DMark 11 scoort de gpu verrassend goed. Het verschil met de veelgebruikte GT 540M is significant.

3DMark Vantage - CPU
SysteemnaamProcessorPunten, hoger is beter
Asus N53 Core i7-2720QM
*********
19338
HP Envy 17 Core i7 2630QM
*******
16421
Dell Precision M4600 Core i7 2920XM
******
12608
Dell XPS 15z Core i7-2620M
*****
10389
Samsung Chronos NP700Z5A-... Core i5-2430M
****
9070
Air 13 2011 - Win 7 Core i5-2557M
***
7744
Asus UX31 Core i7 2677M
***
7684
HP Pavilion DV6-610ed AMD A6-3410MX
**
5418
3DMark Vantage - GPU
SysteemnaamGpuPunten, hoger is beter
HP Envy 17 Radeon HD6850M
*********
6497
Dell Precision M4600 Nvidia Quadro 2000M
*******
5398
Alienware M14x Geforce GT555M
*******
5137
Samsung Chronos NP700Z5A-... Radeon HD 6750M
******
4959
Asus N53 Nvidia GeForce GT 540M
*****
3713
Dell XPS 15z GeForce GT 525M
****
3204
HP Pavilion DV6-610ed HD 6750M
***
2599
Dell XPS 14z Nvidia GeForce GT 520M
***
2349
Air 13 2011 - Win 7 Intel HD3000
**
1398
3DMark Vantage - Score
SysteemnaamGpuPunten, hoger is beter
HP Envy 17 Radeon HD6850M
*********
7653
Alienware M14x Geforce GT555M
*******
6317
Dell Precision M4600 Nvidia Quadro 2000M
*******
6298
Samsung Chronos NP700Z5A-... Radeon HD 6750M
******
5593
Asus N53 Nvidia GeForce GT 540M
*****
4653
Dell XPS 15z GeForce GT 525M
****
3874
HP Pavilion DV6-610ed HD 6750M
***
2988
Air 13 2011 - Win 7 Intel HD3000
**
1759

3DMark Vantage laat eenzelfde beeld zien. De GT 555M is nog wel een maatje te groot, maar er kan goed een spelletje met de Chronos gespeeld worden - ook als dat een redelijk recente game is.

PCMark 7
SysteemnaamPunten, hoger is beter
Air 13 2011 - Win 7
*********
3627
Asus UX31
********
3406
Pro 13 2011 - Win 7
******
2434
Samsung Chronos NP700Z5A-...
******
2403
Dell XPS 15z
*****
2327
Dell XPS 14z
*****
2301
Asus N53
*****
2269
HP Pavilion DV6-610ed
****
1708

PCMark 7 is een benchmarksuite die een systeem verschillende scenario's laat doorlopen om een totaalbeeld te krijgen van de prestaties. De prestaties van de Chronos zijn hier vergelijkbaar met die van de concurrenten van Dell. Een 13"-MacBook Pro met Windows 7 krijgt net iets meer punten.

PCMark 7 - Storage
SysteemnaamPunten, hoger is beter
Asus UX31
*********
5180
Air 13 2011 - Win 7
*******
4257
Samsung Chronos NP700Z5A-...
****
2238
Dell XPS 15z
***
1788
Dell XPS 14z
***
1783
Asus N53
***
1731
Lenovo Thinkpad X1
***
1565
Pro 13 2011 - Win 7
**
1338

De opslagtest van PCMark 7 kent relatief veel punten aan de Chronos toe. Dat komt uiteraard door de 8GB grote ssd-cache.

CrystalDiskMark - Seq Read
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Pro 13 2,3GHz 2011
*********
198,80
Air 13 2011 - Win 7
********
189,20
HP Envy 17
******
146,90
Dell XPS 15z
*****
117,80
Dell XPS 14z
*****
116,50
Samsung Chronos NP700Z5A-...
*****
113,50
HP Pavilion DV6-610ed
****
86,57
Asus N53
****
85,29
Pro 13 2,7GHz 2011
***
68,70
CrystalDiskMark - Seq Write
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Pro 13 2,3GHz 2011
*********
222,30
HP Envy 17
*****
142,50
Air 13 2011 - Win 7
*****
139,20
Samsung Chronos NP700Z5A-...
****
111,40
Dell XPS 15z
****
111,00
Dell XPS 14z
****
102,60
HP Pavilion DV6-610ed
***
81,37
Asus N53
***
78,65
Pro 13 2,7GHz 2011
***
74,90

De sequentiële lees- en schrijfsnelheden van de harde schijf zijn vergelijkbaar met de 7200rpm-modellen van de naaste concurrentie.

Praktijktests

Om een realistisch beeld van met name de processorprestaties te krijgen, testen we ook hoe vlot de Chronos met een aantal populaire programma's overweg kan.

Lightroom - Exporteren
SysteemnaamProcessorTijd in seconden, lager is beter
Pro 15 2GHz 2011 Core i7 2GHz
*****
92
HP Envy 17 Core i7 2630QM
******
106
Dell XPS 14z Core i7-2640M
******
110
Dell XPS 15z Core i7-2620M
******
110
Pro 13 2,7GHz 2011 Core i7 2620M
******
117
Asus N53 Core i7-2720QM
******
121
Samsung Chronos Core i5-2430M
*******
125
Lenovo Thinkpad X1 Core i5-2520M
*******
135
Air 13 2011 - Win 7 Core i5-2557M
*******
141
Asus UX31 Core i7 2677M
********
148
HP Pavilion DV6-610ed AMD A6-3410MX
*********
161

Bij het exporteren en aanpassen van een reeks afbeeldingen weet de Chronos de andere notebooks met Core i5's voor te blijven. De concurrenten met Core i7's doen het werk zonder uitzondering sneller.

Handbrake
SysteemnaamTijd in seconden, lager is beter
HP Envy 17
***
76
Pro 13 2,7GHz 2011
*****
107
Pro 15 2GHz 2011
*****
114
Dell XPS 14z
*****
118
Dell XPS 15z
*****
119
Pro 13 2011 - Win 7
******
123
Lenovo Thinkpad X1
******
126
Samsung Chronos NP700Z5A-...
******
133
Air 13 2011
*******
144
Asus UX31
*******
157
Air 11 2011
*******
160
HP Pavilion DV6-610ed
*********
187

Het converteren van een hd-videobestand met Handbrake gaat de Chronos redelijk af, maar spectaculair zijn de tijden niet.

Photoshop - Retouch Artist
SysteemnaamTijd in seconden, lager is beter
HP Envy 17
****
15,60
Pro 15 2GHz 2011
****
17,20
Pro 15 2,2GHz 2011
****
17,20
Dell XPS 14z
****
18,86
Dell XPS 15z
*****
20,23
Samsung Chronos NP700Z5A-...
*****
21,00
Lenovo Thinkpad X1
*****
21,20
Pro 13 2,7GHz 2011
*****
21,60
Asus UX31
*****
23,73
Asus U31S
*******
28,60
Air 13 2011
*******
28,74
Air 11 2011
********
34,40
HP Pavilion DV6-610ed
*********
37,00

Bij de Retouch Artist-benchmark is de Samsung vrij snel klaar met de reeks bewerkingen op een afbeelding. De Dell-concurrenten hebben een voorsprong, maar die is klein.

Quickpar
SysteemnaamTijd in seconden, lager is beter
Dell XPS 14z
****
186
Dell XPS 15z
****
187
Pro 13 2,7GHz 2011
****
196
Asus N53
****
197
Lenovo Thinkpad X1
****
206
Samsung Chronos NP700Z5A-...
*****
213
Asus UX31
*****
223
Asus U31S
******
297
HP Pavilion DV6-610ed
*********
397

Bij de singlethreaded-test die we met Quickpar uitvoeren - het repareren van een groep rar-bestanden met behulp van par2-bestanden - moet de Chronos de Lenovo X1, met zijn snellere Core i5, voor zich laten.

Scherm en accuduur

De dunne bezels van de Dell XPS 14z bevielen ons al en dat is bij de Chronos niet minder. De matgrijze bezels zijn vooral aan de zijkanten lekker smal. Ook het scherm zelf is mat. Dit lijkt een trend te worden; ook de N55 van Asus is bijvoorbeeld met een mat scherm uitgerust.

Het matte scherm maakt dat er met de Chronos ook bij wat meer omgevingslicht of onder wisselende omstandigheden, bijvoorbeeld in de trein, goed gewerkt kan worden. Films en games zien er op het eerste gezicht minder flitsend uit, maar ook hierbij zijn er minder irritante spiegelingen te zien. Het blijft een kwestie van smaak, maar ons bevalt het matte scherm in elk geval prima.

Samsung geeft een schermhelderheid op van 300cd/m². We hebben enkele metingen verricht en komen tot een gemiddelde van 268cd/m². Hoewel dat minder is dan Samsung belooft en hoewel er veel laptops met helderder schermen te koop zijn, is dit een redelijk goede waarde. De helderheid is voldoende om met wat meer omgevingslicht ongestoord te kunnen werken.

Overigens heeft de notebook een lichtsensor die de brightness aanpast aan de lichtomstandigheden. Dat is een handig extraatje dat vooral de mobiele gebruiker heel wat moeite bespaart. Ook de kijkhoeken en de kleurweergave zijn voor een tn-paneel behoorlijk goed. De resolutie van 1600x900 pixels is voor een 15,6"-notebook gewoon goed.

Schermhelderheid
SysteemnaamHelderheid in cd/m², hoger is beter
Asus UX31
*********
520
Dell XPS 17
*******
456
Pro 15 2GHz 2011
*******
398
Air 13 2011
******
382
Lenovo Thinkpad X1
******
341
Pro 13 2,3GHz 2011
*****
315
Dell XPS 15z
*****
278
Samsung Chronos NP700Z5A-...
****
268
Dell XPS 14z
***
212
HP Pavilion DV6-610ed
***
183
HP ProBook 5330m
***
179

Riante accu

De Chronos heeft een accu met een capaciteit van 80.216mWh. Uiteraard waren we benieuwd welke werkduur de Chronos op de chronograaf zou zetten. We stelden hiervoor de schermhelderheid in op 180cd/m² en speelden een hd-video in Windows Media Player af totdat de accu leeg was. We gebruikten uiteraard dezelfde instellingen en dezelfde video als bij eerdere tests.

Accutest - video - 180 cd/m²
SysteemnaamTijd in minuten, hoger is beter
Samsung Chronos NP700Z5A-...
*********
326
Air 13 2011
********
291
Dell Precision M4600
*******
277
Asus UX31
******
249
Asus U31S
*****
207
HP Pavilion DV6-610ed
*****
200
HP ProBook 5330m
****
156
Asus N53
***
117

De Samsung zet een uistekende tijd van bijna 5,5 uur neer en weet daarmee zelfs de MacBook Air te verslaan. Net als bij de Dell zien we dat een grote accu bij het afspelen van video belangrijker is dan bijvoorbeeld een zuinige cpu, omdat hd-video door de decoders van moderne videochips bijzonder efficiënt wordt afgespeeld.

Accuduur - browsen - 180cd/m²
SysteemnaamTijd in minuten, hoger is beter
Dell Precision M4600
*********
385
Samsung Chronos NP700Z5A-...
********
353
Air 13 2011
*******
319
Asus UX31
******
290
Asus U31S
******
268
HP Pavilion DV6-610ed
******
250
HP ProBook 5330m
****
197

Als we een script continu webpagina's in Firefox laten opvragen en tegelijkertijd een mp3-bestand afspelen, houdt de Samsung het ook heel lang uit. De conclusie mag luiden dat de accu van de Chronos erg geschikt is voor onze mobiel-gebruiksscenario's.

Prijzen, specificaties en fotogalerij

Merk en Type
Merk Samsung
Type NP700Z5A-S01NL
Technische Specificaties
Cpu-type Intel Core i5 2430M
Snelheid 2,4GHz
Moederbordchipset Intel Mobile HM65
Geheugengrootte 6GB
Geheugentype ddr3 (sodimm)
Videointerface
Schermdiagonaal 15,6"
Videochip Radeon Mobility HD6750
Video-uitgangen hdmi
Schermresolutie 1600x900
Backlight edge-lit led
Opslag
Opslagcapaciteit 750GB
Hardeschijftype 7200rpm
Optische-drivetype dvd±rw dl
Interfaces
Usb/firewire usb 2.0, 2x usb 3.0
Wlan 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n
5GHz-ondersteuning ja
Ethernet 1Gbps
Bluetooth Bluetooth 3.0
Overige specificaties
Extra's cardreader, webcam
Besturingssysteem Windows 7 Home Premium
Gewicht 2,29kg
Accucapaciteit 80Wh
Kleuren aluminium
Fabrieksgarantie 2 jaar pickup & return
Taal
Indeling qwerty

Conclusie

Over notebooks als deze Chronos en concurrenten zoals de Dell XPS z, de HP Envy en de MacBook Pro is veel discussie mogelijk. We zijn hier op Tweakers.net geneigd, vaak terecht, vooral naar prijs-prestatieverhouding te kijken. De meerprijs voor een mooi design, een dunne behuizing en extra's als een backlit keyboard is ook lastiger te beoordelen. En in hoeverre wegen extraatjes op tegen de aanwezigheid van minder krachtige hardware?

Voor de Samsung uit deze test geldt dat de Core i5-2430M niet de snelste processor uit Intels Sandy Bridge-lijn is. Voor minder geld kan je al een notebook met een Core i7-dualcore krijgen - Samsung zal hier dus het een en ander tegenover moeten zetten en gelukkig doet de fabrikant dat ook.

De Radeon HD 6750M is bijvoorbeeld een verrassend krachtige gpu die prima bruikbaar is voor games en andere grafische klussen. Met 6GB hebben we ook over het geheugen weinig te klagen. Verder maakt Samsung niet de fout een scherm met een resolutie van 1366x768 in te bouwen; met 1600x900 pixels zijn we ook op dit vlak tevreden.

Over smaak valt te twisten, maar het dunne, grijze design met strakke oppervlakken bevalt ons wel. Het backlit keyboard en de helderheidssensor voor het scherm zijn ook mooi meegenomen. De Chronos blinkt op twee punten echt uit: de goede opstarttijden dankzij de ExpressCache en de uitstekende werkduur door de grote accucapaciteit. Misschien heeft deze Samsung daar zijn naam ook wel aan te danken.

Kritiekpunten zijn er ook. Zo is de aanslag van het toetsenbord wat ons betreft wat te licht en dat voelt ook wat goedkoop aan. De behuizing mag dan mooi afgewerkt zijn, maar bij flink indrukken geeft het kunststof dat Samsung heeft gebruikt, te veel mee. De fabrikant had beter meer aluminium kunnen gebruiken, maar dan zal de kostprijs wel te hoog zijn geworden.

Deze punten laten onverlet dat Samsung een mooie en compleet uitgevoerde notebook op de markt heeft gebracht. Wie op zoek is naar een luxe, lichte 15,6"-laptop, moet de Chronos beslist eens bekijken.

Mobiliteit en accuduur 10
Warmte en geluid 8
Ergonomie 8
Bouwkwaliteit 6
Beeldkwaliteit 8
Prestaties 8
Featureset 8
Prijs 8

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Reacties (78)

Wijzig sortering
Ik ben het met je eens echter denk ik ook dat voor 95% van de consumenten dit geen valide argument is wat je aanhaalt, als in het maakt mensen niet uit, de gemiddelde consument is nooit zo kritisch als wij dat zijn.
Voor een zeer kleine groep is dit wel degelijk een zeer duidelijk minpunt en er zijn gewoon echt betere alternatieven, het is helaas zo dat in 99% van de notebooks tegenwoordig een matig tot slecht scherm word geplaatst en dit geld ook voor prijs klasse ver boven de 1200 euro.
Het is wel bizar dat bv in tablets van paar honderd euro wel een scherm word gezet bv IPS en in dure notebooks er helaas matige schermen worden gebruikt terwijl de meerprijs eigenlijk gering is.

Dit is een beetje het zelfde verhaal als de resolutie kwestie, er is een kleine groep die hogere resoluties wil op in verhouding kleine schermen echter voor het gros van de consumenten maakt dit niets uit en daarom gaan de meeste fabrikanten hier ook op in.
Toen wij bij 4launch een meeting hadden met oa Samsung gaf men dit ook duidelijk aan, het is vaak niet interessant genoeg en daarom staat het op een laag pitje.
Echter gelukkig komt er zo nu en dan wel een product uit wat standaard een hogere resolutie bezit maar ik ben bang dat het voor het merendeel niet zal veranderen.
Voor de scherm kwestie, dat staat nog meer op een lager pitje wat dat betreft en is inderdaad zeer jammer want het is niet dat men het niet kan of dat het te duur is, het is gewoon niet interessant genoeg omdat de vraag naar te klein is, en buiten dat lijkt het me gewoon marketing technisch interessanter om met andere zaken te pronken dan met een beter scherm daar de doelgroep daarvoor zo klein is.

Dit gezegd hebbende ben ik benieuwd wat je van de plus punten vind die dit product bezit want buiten het negatieve punt van het scherm wat je terecht aanhaalt bezit het product ook veel positieve kanten.

+ Relatief dun
+ Zeer lange accu duur waar menig fabrikant wat van kan leren.
+ Zeer goede gpu met de 6750M
+ Relatief laag gewicht
+ Standaard 2 jaar pick up &return garantie
+ Mat scherm( zie je ook zeer weinig terug tegenwoordig in andere notebooks in deze klasse of er boven)
+ Geen standaard resolutie maar 1600*900
+ 14 inch bezel
+ Optische drive( voor een extra ssd wellicht?) al vind mijn vriendin dit toch gewoon handig om nog een dvd speler/brander te hebben.
+ Design vind ik er goed uit zien( en voor er word gezegd het lijkt op een ander merk ja dat klopt wel op enkele punten maar beter goed gejat dan slecht bedacht?) is niets mis mee dus
+ Backlight
+ Standaard 6GB werkgeheugen
+ Usb 3.0, dit zit helaas soms nog steeds niet standaard op duurdere producten.
+ Start lekker snel op


Minpunten:

- Brak scherm
- Bouw kwaliteit had beter gekund
- Voor dit geld vind je betere cpu's in notebooks.


De minpunten wegen voor mij en volgens mij toch echt niet op tegen de pluspunten,dus mijn conclusie is dat het toch wel een mooi product is en waar de consument maar zelfs de meer kritische tweaker toch wel voor warm zou kunnen lopen.
Goede review verder tweakers.net hij leest goed weg!

Edit:

@ Darkstone je 2e link doet het niet.

[Reactie gewijzigd door pino85 op 12 december 2011 10:50]

Bij tablets heeft de iPad (met >80% van de markt) een IPS scherm, wanneer je die naast een andere tablet houdt met een slecht scherm zou je duidelijk verschil zien, dus daar moeten ze wel.

Met laptops zijn er veel goedkope alternatieven met een "slecht" scherm, en de enkele met goed scherm zijn nogal duur, dus daar kom je er veel makkelijker mee weg.
Tablet met slecht scherm? Bestaan die?

Nee serieus, bestaan die echt? Elke tablet behalve de meest budget bevat een goed scherm, zelfs de 250-euro tablet die tweakers deze maand heeft getest bevat een beter scherm dan dit ding..
http://www.notebookcheck.com/typo3temp/pics/198b45b728.jpg
Dat zijn dus de kijkhoeken van de samsung 7 series laptops

Dutch Razor, kun je mij 1 tablet laten zien boven de 150 euro die slechtere kijkhoeken heeft?
Een beetje de kip of het ei probleem. Omdat er geen grote vraag is voor kwalitatief goede schermen zullen weinig fabrikanten het risico nemen om een dergelijk scherm in een laptop te bouwen. Aan de andere kant zijn er weer geen laptops met goede schermen die een vraag creëren naar fatsoenlijke schermen.

Persoonlijk vind ik het een gebrek aan visie van oa Samsung om geen aandacht te besteden aan een goed scherm. Je kijkt de hele tijd naar het scherm! Waarom dan niet iets fatsoenlijks erin bouwen. En dan verschuilen ze zich achter het argument dat er weinig vraag is. Logisch als de consument gewoon niet beter gewend is de afgelopen jaren. Hun verwachtingspatroon is nu eenmaal laag. Plaats eens een IPS scherm met hoge resolutie in je laptop en jouw laptop springt er tussen uit de 1366x768 TN panelen van de concurrenten. De kleuren, kijkhoek en scherpte zullen er vanaf spatten. Maar nee hoor, de fabrikanten vinden het nu eenmaal marketingtechnisch beter om een laptop aan te prijzen met een nVidia GeForce GT 520M met 2GB! :'(
Ik lees wel vaker in reviews van tweakers dat matte schermen toch wel meer gewaardeerd worden. Volgens mij heb ik altijd matte schermen gehad dus ik weet eigenlijk niet wat ik zelf prettiger vind. Pino85 je haalt het ook weer aan in je reactie. Heb je misschien wat meer informatie over mat vs glossy? Wat zijn de voordelen/nadelen? Wat willen de meeste mensen? Misschien weet je wat meer omdat je kennelijk bij 4Launch werkt?
Ik vind de discussie mat vs glossy wel interessant, vooral omdat het steeds aangehaald wordt in reviews en ik er gewoon nog niet zo veel van af weet. Misschien een leuk idee voor een poll of onderzoekje? Wat vinden 'de tweakers' eigenlijk? En waarom? Ik kijk met smacht uit naar 'het grote tweakers mat vs glossy onderzoek' ;) Olaf je mag je aangesproken voelen ;)

[Reactie gewijzigd door KC Boutiette op 12 december 2011 15:59]

http://en.wikipedia.org/wiki/Matte_display

kort gezegd het verschil tussen glossy en mat met hetzelfde scherm:
Glossy heeft helderdere kleuren en beter contrast met lage licht condities
Mat heeft veel minder last van reflecties.
Heb deze laptop nu een maand en komende van een XPS M1530 met 1920x1200 resolutie was het even slikken toen ik ze naast elkaar hield.
Na een tijdje ben je wel gewend aan het grijsachtige zwart en is het opzich een prettig scherm naar te kijken, ware het niet ik deze laptop zou afraden voor iedereen die ook maar iets grafisch van plan is.

De kijkhoeken zouden inderdaad iets ruimer mogen en dit merk ik zelf bij het op mijn schoot laptoppen. Ik ben redelijk lang (2m) en het scherm kan niet zeer ver naar achteren gebogen worden (gok zo'n 105 graden) waardoor ik niet echt prettig mijn laptop kan gebruiken gezien er duidelijke kleurverschillen optreden.

Ikzelf kan me niet helemaal vinden in het feit dat het toetsenbord wat licht aanvoelt, zelf heb ik wel eens dat een toetsaanslag niet doorkomt dan dat hij licht aanvoelt. In dat opzicht vind ik het zelfs als zwaar voelen.

Verder crasht net zoals bij Taico mijn Flash ook met artefacts en al als ik deze op de ATI kaart wil draaien, dit probleem verdween toen ik de flashplayer op de Intel chip liet draaien.
Mooie laptop! Vooral het scherm en de accu zien er positief uit.

Voor de rest lijkt de laptop gemiddeld te scoren. Ik weet niet of ik zelf voor deze laptop zou kiezen, er zit toch wel luxe op die voor mij overbodig is (backlit keyboard en helderheidssensor). Persoonlijk zou ik dan liever voor wat krachtige hardware gaan ..en robuuster ontwerp. Ik ben lomp :-P
Dat is helemaal fout. Het scherm op deze samsung is absoluut waardeloos.

Ik vind het een hele leuke notebook, maar een notebook die zo duur is, met een scherm wat zo slecht is.. Dat kan echt niet zie bijvoorbeeld deze forumpost:
http://gathering.tweakers...message/37060767#37060767

Wil je een goed scherm, koop dan een xps 15, Sony SE, HP dv6 (met 1080p) or N55 (al vind ik deze erg twijfelachtig om 'goed' te noemen. Hij zit echt op het randje) min of meer in die volgorde. De rest van de notebooks in dit segment kan je laten schieten.

Meer bronnen:
http://www.notebookcheck....Z5A-Notebook.65085.0.html
https://picasaweb.google....tlink#5665218359409068674 stuk

[Reactie gewijzigd door Darkstone op 12 december 2011 09:35]

De rest van de notebooks in dit segment kan je laten schieten.
Ik zou de geweldige BTO notebooks met 95%-gamut hoog-contrast schermen toch echt niet laten schieten.

Bijvoorbeeld:
http://www.notebooktotaal...-bridge-laptop-p-246.html
Ik dacht al dat iemand die zou noemen... Ik noemde hem niet omdat hij redelijk obselete is nu de bekende HP in nederland verkrijgbaar is, voor zover hij dat nog niet was vanwege de xps 15. De N55 valt gedeeltelijk in dezelfde categorie: zowel de xps als de HP zijn betere keuzes in, praktisch elke situatie.
Het eerste wat er bij mij in me opkwam toen ik het las in de review. Bedankt jij snapt het altijd!

Ik had gehoopt een veel betere test te zien bij deze laptop bij het onderdeel "beeldscherm" aangezien alleen de helderheid getest is. De onderdelen kijkhoeken en kleurenwaarden zijn naar mijn idee gewoon helemaal niet getest want die zijn gewoon matig tot slecht zoals darkstone het even uitlegt (4 sterren is te veel). Voor de rest vind ik de nadruk op het toetsenbord overigens zwaar overdreven, de bouwkwaliteit van deze laptop is bovengemiddeld, en 3 punten van de 5 vind ik dan wel overdreven.
Toch apart, meestal heeft Samsung top schermen in hun producten.
Inderdaad erg jammer dat contrast, zwart waarden en gamut niet zijn gemeten.

Dan zou duidelijk worden dat deze Samsung qua scherm ver achter blijft bij HP Envy en Macbook Pro.
De envy lijn heeft ook een geschiedenis van wispelturige schermen. Als je een goed scherm wilt kan je praktisch alleen een apple kopen als je geen zin hebt om alles tot de bodem uit te zoeken.
Prachtig toetsenbord.. en eindelijk een resolutie op een 15.6 inch die hoger is dan 768p !! nette gpu, :*) mooi design met dat scherm en die dvd-drive. uhù.. zéér netjes van Samsung.

Alleen had er voor die prijs wel een i7 in gemogen, en 4 usb-poorten ipv. 3... dan ben ik zekúr verkocht :D

[Reactie gewijzigd door GS88 op 12 december 2011 11:52]

In de hele marketing campagne bij de introductie werd ook gesproken over een i7 processor. Op de US website wordt niet eens een i5 configuratie getoond. Komt ie in Nederland blijkt er opeens dus een i5 in geplaatst! Dat was voor mij de reden om dit apparaat dan maar niet te kopen.
'Eindelijk' een resolutie hoger dan 768p?

Die zijn er al geruime tijd. Wat we wel missen zijn goede schermen, en high-res schermen in een lage prijsklasse. Aan beiden voldoet deze samsung niet.
Als je iets verder had gekeken dan de plaatselijke Mediamarkt dan had je jaren geleden al schermen gevonden met een hogere resolutie. Mijn inmiddels 2,5 jaar oude Dell Studio 15 (15,4 inch) heeft een full hd scherm met led backlight. Mooi contrast, goede helderheid. De Samsung-laptop is voor mij op meerdere vlakken een achteruitgang: scherm is slechter, toetsenbord typt niet prettig (mijn Dell heeft klassieke licht holle toetsen met zeer goede feedback dus geen chicklet of andere zooi en dat typt heerlijk), de accu is wat kleiner, de garantieduur is 2 jaar korter en de prijs is hoger. En dan zijn er nog de zaken die stil hebben gestaan in de ontwikkeling, zoals de harddisk (zelfde grootte) en de CPU (nieuwere generatie maar zelfde kloksnelheid) , wat na al die tijd ook gewoon achteruitgang is.

Ik heb het idee dat de laptopfabrikanten weinig aan verbetering doen. Als dat zo doorgaat dan zie ik snel een verschuiving naar anders sytemen zoals tablets met toetsenborden zoals de Asus Transformer en straks de Prime. Voor de overgrote meerderheid voldoen die systemen prima. Je kunt met de Tegra 3 straks zelfs goed mobiel gamen. Het enige dat er eigenlijk nog aan ontbreekt (voor mij persoonlijk) is een volwaardig fotobewerkingsprogramma als Photoshop. Maar dat zal wel een kwestie van tijd zijn.

[Reactie gewijzigd door 55563 op 13 december 2011 10:12]

Voorbeelden van dergelijkse notebooks zijn de Envy van HP, de XPS 14z en de 15z van Dell, en natuurlijk de MacBook Pro
Opvallend dat er in de inleiding en in de conclusie vergeleken wordt met de MacBook Pro. Waarom wordt deze Samsung Chronos in de benchmarks dan vergeleken met de MacBook Air?
Er wordt vergeleken met de pro en de air. De vergelijking met de air gaat meer op vanwege de prijs, die van de pro vanwege de hardware.
Had graag in de benchmarks ook de HD6770m gezien (tov de 6750m) zoals die in de dv6-6101 zit. Qua prestaties zou die boven de GT540 en ongeveer gelijk met de 6850m - zeker gezien dat er maar weinig bench's zijn van deze kaart en hij qua prijs/prestatie top-notch is ;)
Verder mooi product en nette review.
Zelfde kaart, alleen anders geklokt. Overklok hem en er zit geen verschil meer in ;)
Vreemd dat Samsung "kiest" voor een matige bouwkwaliteit terwijl de concurrentie daar juist een plus haalt.

Wat is dat voor lelijke afwerking van die ethernet poort? Zit daat een soort van half klepje voor ofzo?
De voornaamste reden van het gebruik van kunststof in plaats van aluminium is het opnemen van de hitte, aluminium geleidt warmte erg snel en Samsung's bedoeling hiermee is zodat de wristrest niet te koud (bij opstarten na een tijdje buiten in de winter te hebben gestaan) of te warm (bij full load situaties). Zelf ben ik hier blij mee, aangezien ik m'n Dell XPS 15 na een tijdje games spelen toch gewoon te warm werd bij de wristrest.

Helaas gaat dit ten koste van de bouwkwaliteit, waar ik zelf overigens nog steeds tevreden ben ondanks het makkelijk kunnen indrukken van de behuizing, aangezien de rest gewoon erg stevig in elkaar zit en net is afwerkt.

Over de ethernet poort, de laptop is te dun om een normale ethernet poort in de laptop te verwerken zonder dat het een raar uitsteeksel aan de linkerkant van de laptop zorgt. Deze beslissing sta ik zelf in ieder geval ook ander, vooral omdat ik de ethernet poort niet vaak gebruik en bij mobiel gebruik toch wat netter is.
Heb deze laptop nu zo'n 3 weken.

Om eerlijk te zijn viel het scherm "probleem" mij in eerste instantie helemaal niet op; de helderheid is prima en de resolutie erg fijn. Pas na het lezen op GoT viel mij inderdaad ook op dat de kijkhoek niet erg groot is (bedankt tweakers ;)). Persoonlijk vind ik de heisa rond de kijkhoek overdreven, wat mij betreft maakt de resolutie dat weer (meer dan) goed.

Verder vind ik het een erg fijne laptop, de combinatie van kenmerken (o.a. prijs, gpu, resolutie) is naar mijn idee redelijk uniek.
Ik vind hem niet bepaald uniek. Neem de pricewatch: HP Pavilion dv6-6b41ed. Die is praktisch hetzelfde. De enige punten die ik zo snel kan bedenken zijn:

De HP heeft een fatsoenlijke bouwkwaliteit
De HP heeft een quadcore
De HP heeft een fatsoenlijk scherm. Niet geweldig, maar mijlenver beter dan wat er in deze samsung zit
De HP is goedkoper. Plusminus 90 euro
De HP gaat 5 uur mee ongeveer, deze een uur tot anderhalf uur langer.
De samsung is wat lichter en dunner en kleiner.

De review zegt ook dat de bouwkwaliteit minder is dan de xps 15z. bijna iedereen die ik tegenkom zegt dat de bouwkwaliteit van de 15z zwaar onder de maat is, bij deze samsung kap ik al helemaal af.
Ik krijg deze week voor hetzelfde geld als hier in de pricewatch de britse versie binnen. Met i7-2670qm, 8gb ram en 750gb HDD. Het schijnt ook dat er meer aluminium en minder plastic is gebruikt, maar dat gaan we zien.
Heb er wel even naar moeten zoeken, maar de i5 was geen optie voor mij...
Na veel sites te hebben bekeken in the uk die zeiden dat ze de i7 versie hadden maar bij het serienummer ging het dan toch over de i5 versie. Heb ik hem gevonden bij shasonic maar deze shippen niet in het buiteland.

( http://www.shasonic.co.uk...2675?prodid=827488&info=2 )

Kan je even linkje geven waar jij hem gevonden hebt ?
http://www.amazon.co.uk/S...TF8&qid=1323873942&sr=8-2

Er zijn er nu 8 op voorraad! De levertijdindicatie was toen ik hem bestelde: 'We'll contact you as soon as we know more'. En de afgelopen week 1 tot 2 maanden...

De opmerkingen over het scherm zijn wel te begrijpen, maar het scherm is beter dan van mijn 4 jaar oude HP, dus daar heb ik niet zoveel last van. Verder is de bouwkwaliteit niet hetzelfde als van een mac, maar de prijs ook zeker niet! Dus ik ben er zeer tevreden mee :)
Toch jammer dat laptopfabrikanten altijd maar slechte schermen in hun apparatuur stoppen. Bij m'n volgende laptop zal dat toch wel zeer hoog in mijn prioriteitenlijstje staan: het scherm is namelijk altijd 'in your face'. Dat ie 20% sneller is bij bepaalde toepassingen, joepie de poepie, maar een fatsoenlijk scherm ho maar. Erg jammer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True