Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Motorola Razr: smartphone op dieet

Inleiding: dun, dunner, dunst

Het lijkt een trend onder hardwaremakers om de behuizing van smartphones steeds maar dunner te maken. Diverse fabrikanten claimen inmiddels de dunste smartphone te hebben gemaakt.

Samsung U100 ZwartHet is niet de eerste keer dat fabrikanten elkaar op toesteldikte bestrijden. Een paar jaar geleden zagen we dat met gewone telefoons. De Samsung U100 uit 2007 won die race, met een dikte van slechts 5,9mm op zijn dunste punt.

Daarmee is meteen het probleem met dergelijke claims genoemd: hoe meet je de dikte? Kijk je naar het dunste punt, het dikste punt, een gemiddelde, een gewogen gemiddelde?

Als je kijkt naar het dikste punt, is de Optimus Black momenteel de dunste smartphone, met een dikste punt van 9,2mm. De iPhone 4 en de 4S zijn met 9,3mm maar iets dikker.

Het lijstje verandert flink als er op het dunste punt wordt gemeten: de Xperia Arc van Sony Ericsson meet hier 8,7mm, de Galaxy S II van Samsung is dan 8,5mm dik en de Motorola Razr is de absolute koploper met 7,1mm - in elk geval tot de volgende dunste telefoon wordt aangekondigd.

De vorige race om de dunste telefoon stopte toen bleek dat het publiek niet op nog dunnere toestellen zat te wachten en eerder bang was dat dunne telefoons makkelijker zouden breken - er waren geruchten dat dat bij de Samsung U100 ook daadwerkelijk regelmatig gebeurde. Motorola speelde toen een rol met de dunste klaptelefoon: de vorige telefoon die de naam Razr droeg.

Ook de huidige wedloop kent grenzen: door de dunne behuizingen is er nog minder ruimte voor een fatsoelijke camera en een grote accu.

De nieuwe Razr is op nog meer vlakken bijzonder: het is de eerste niet-Samsung met een Super Amoled-scherm, een van de eerste toestellen met een Omap4-soc en de eerste high-end telefoon van Motorola sinds lang die in Nederland uitkomt.

Voor deze review gaat onze dank uit naar webshop Coolblue, die ons het reviewexemplaar ter beschikking stelden.


Design en scherm

De Razr is dun, maar ook vrij lang en vooral vrij breed. Dat valt des te meer op omdat het scherm een beeldverhouding van 16:9 heeft. Daarmee zou je juist een smal toestel verwachten, maar de randen rond het scherm zijn nogal breed.

Toestel
Razr
Galaxy SII
Xperia Arc
Optimus Black
iPhone
Lengte 130 125 125 122 115
Breedte 68 66 63 64 59
Dunst 7,1 8,5 8,7 9,2 9,3
Dikst 10,6 9,9 9,0 9,2 9,3
Gewicht 127g 116g 117g 109g 140g

De mensen aan wie we de nieuwe Razr lieten zien, hadden gemengde gevoelens over het uiterlijk. Er waren echter niet veel die het toestel spectaculair mooi vonden - er waren er meer die het juist enigszins lelijk vonden.

De zwarte voorkant - het amoled-scherm maakt dat de hele voorkant diepzwart is - wordt gebroken door de opvallende metaalkleurige achtergrond van het Motorola-logo. Ook de vierkante opening voor de frontcamera en het gaatje voor de microfoon vallen een beetje uit de toon. De aanraakgevoelige knoppen daarentegen zijn juist weer wat te weinig zichtbaar.

De achterkant voelt stevig aan dankzij het gebruikte Kevlar-materiaal. Hier zit aan de bovenkant ook een soort vetrolletje: het toestel is daar anderhalf keer zo dik en bovendien zit daar een groot deel van het gewicht. Daardoor is de gewichtsverdeling vreemd en ligt de Razr niet in alle situaties lekker in de hand.

Aan de rechterzijkant zijn de aan-uitknop en de volumeknoppen te vinden. De knoppen zijn van verschillend materiaal gemaakt en zien er ook verschillend uit. Aan de bovenkant zijn de 3,5mm-ingang voor headsets, de micro-usb-poort en de hdmi-uitgang te vinden. Vooral die laatste is vrij diep verzonken, waardoor stof veel ruimte heeft om binnen te komen.

In de linkerzijkant is alleen een klepje te zien, waarachter een geheugenkaart en een microsim gestopt kunnen worden. De Razr is na de iPhone 4, de 4S en de Nokia Lumia 800 de vierde telefoon die in Nederland verschijnt waar geen gewone simkaart in kan. De accu kan niet worden verwisseld.

Het heeft er al met al de schijn van dat Motorola enigszins haast heeft gemaakt om de Razr nog voor het einde van het jaar de deur uit te krijgen. Daardoor is het design niet overal even goed doordacht en afgewerkt.

Motorola Razr Motorola Razr Motorola Razr Motorola Razr Motorola Razr

Scherm

Het scherm van de Razr is een Super Amoled-display met de qhd-resolutie van 960x540 pixels, oftewel een kwart van de volle hd-resolutie. Het belangrijkste kenmerk van Super Amoled-beeldschermen is dat de touch-sensoren in het paneel zijn verwerkt en geen aparte laag vereisen. Een Super Amoled-scherm bestaat dus slechts uit het Super Amoled-panel en een beschermlaag. Andere amoled-schermen bevatten drie schermlagen, lcd's hebben er zelfs vier. Samsung Mobile was anderhalf jaar lang de enige die de dunne Super Amoled-paneeltjes gebruikte, maar met de Razr kwam daar vorige maand verandering in.

Een nadeel van Super Amoled is de verdeling van de pixels: het is een zogeheten Pentile-display. Daarbij moeten pixels sommige subpixels delen. Pentile-panelen maakten in het verleden schermen met hogere resoluties op kleinere oppervlakten mogelijk, maar inmiddels is dat niet meer nodig: Samsung kan al een Super Amoled Plus-scherm met 800x480 pixels op een oppervlak van 4,3" stoppen, zoals bij de Galaxy S II.

Odanks dat de Razr een hogere resolutie heeft dan andere schermen met de PenTile-layout, zijn de gevolgen zichtbaar. Vooral bij letters lijkt het scherm wat korrelig.

Helderheid
Telefoon / TabletHelderheid in cd/m², hoger is beter
BlackBerry Torch 9860
*********
720
Sony Ericsson Xperia Ray
*******
575
Apple iPhone 4S
******
537
HTC Titan
*****
465
HTC Sensation XE
****
357
Google Nexus S
****
343
Samsung Galaxy S II
****
320
Samsung Galaxy S
****
309
Samsung Galaxy Note
****
304
Nokia Lumia 800
***
271
Motorola Razr
***
260
Galaxy Nexus
***
206

De helderheid van amoled-schermen is lager dan die van lcd's, maar de Razr maakt het met 260cd/m² wel erg bont. Daar staat tegenover dat het Super Amoled-scherm dus maar weinig schermlagen heeft, wat de leesbaarheid in fel licht ten goede komt.

Zwartwaarde
Telefoon / TabletHelderheid in cd/m², lager is beter
Samsung Galaxy S II
*
0,00
Google Nexus S
*
0,00
Nokia Lumia 800
*
0,0019
Samsung Galaxy Note
*
0,0047
Galaxy Nexus
*
0,0089
Motorola Razr
*
0,0150
Sony Ericsson Xperia Active
*****
0,3700
HTC Titan
******
0,4204
HTC Sensation XE
*******
0,5119
HP Pre 3
*********
0,5900

Als je naar de testresultaten kijkt, lijkt het wel alsof Motorola een afdankertje van Samsung heeft gekregen. Hoewel de pixels van amoled-schermen voor zwartweergave worden uitgeschakeld, zijn er kleine verschillen in de lichtopbrengst en de Razr scoort ook hier weer het slechtst van alle amoled-schermen. In de praktijk is er overigens weinig van deze testresultaten te merken: het scherm ziet er niet anders uit dan dat van bijvoorbeeld de Nexus S.

Motorola Razr Motorola Razr Motorola Razr Motorola Razr

Hardware en accu

Accu

De accu heeft een uithoudingsvermogen van 1780mAh. In de dagelijkse praktijk houdt de accu het wel een dag vol, maar veel meer hoef je niet te verwachten. Dat is voor de meeste mensen geen probleem: de meeste courante smartphones moeten elke nacht worden opgeladen.

Accutest: een uur bellen
Telefoon / Tablet

Afname acculading in procenten/geëxtrapoleerde

beltijd in uren, lager is beter

Samsung Galaxy Note
***
7 / 14,3 uur
HTC Titan
****
10 / 10 uur
Galaxy Nexus
****
10 / 10 uur
Samsung Galaxy S II
****
10 / 10 uur
Motorola Razr
*****
11 / 9,1 uur
Nokia Lumia 800
*****
11 / 9,1 uur
Apple iPhone 4S
*****
11 / 9,1 uur
Apple iPhone 4
*****
12 / 8,3 uur
BlackBerry Bold 9900
*****
13 / 7,7 uur
Sony Ericsson Xperia Active
*******
16 / 6,3 uur

Een telefoontje kan op een volle acculading ongeveer negen uur duren. Daarmee is de Razr een middenmoter op onze lijst van geteste telefoons. De Galaxy Note blijft dankzij zijn grote accu op eenzame hoogte.

Accuduur - browsen
Telefoon / TabletTijd in minuten, hoger is beter
BlackBerry Bold 9900
*******
539
Apple iPhone 4S
*****
365
Google Nexus S
****
330
Apple iPhone 4
****
321
Samsung Galaxy Note
***
253
Motorola Razr
***
245
Galaxy Nexus
***
202
Samsung Galaxy S II
***
196

De Razr scoort hier benedengemiddeld: websites laten relatief veel wit zien, waardoor het scherm zwaarder belast wordt. Andere toestellen met amoled-schermen presteren hier ook niet heel goed.

Hardware

De Razr draait op een Texas Instruments Omap4460-soc. Deze dualcore-processor is op 1,2GHz geklokt. De soc is uitgerust met een PowerVR SGX540, een singlecore-gpu.

Omap44xx

De processor is op papier vrij krachtig: zo kan hij drie hd-displays tegelijk aansturen. Desondanks is het grafisch niet de absolute top. Zo is de Apple A5 uitgerust met een PowerVR SGX543MP2, een dualcore-gpu van een nieuwer type.

Het werkgeheugen heeft een grootte van 1GB en is waarschijnlijk van het ddr2-type. Het interne opslaggeheugen is 16GB groot en is uitbreidbaar via een micro-sdhc-kaartje van maximaal 32GB.

De Razr heeft, net als alle high-end modellen van Motorola sinds de Atrix 4G begin dit jaar, ondersteuning voor een laptop-dock. Die laptop heeft geen eigen processor of geheugen, maar de Razr neemt die taak op zich. Daarvoor is in de firmware het WebTop-OS aanwezig, een Linux-variant dat op de laptop kan worden gebruikt.

We hebben helaas de laptop-dock niet kunnen testen, omdat die niet werd meegeleverd.

Software, camera en tekstinvoer

Skin

De Razr is de eerste smartphone van Motorola met een amoled-scherm, maar in de interface maakt de fabrikant daar vreemd genoeg geen gebruik van. Integendeel: de menu's zijn bijna allemaal wit. Juist in het weergeven van wit blinken amoled-schermen niet uit; zwart is diepzwart maar wit heeft vrijwel altijd een roze of groene gloed. Dat is de belangrijkste reden dat Samsung wel zwarte interfaces op veel toestellen zet.

Screenshot Motorola Razr Screenshot Motorola Razr Screenshot Motorola Razr

De skin van Motorola is vrij uitgebreid: het lockscreen, de homescreens, het notificatiemenu, het hoofdmenu en het instellingenmenu zijn allemaal aangepast. Ook veel programma's, zoals de Galerij, de camerasoftware en de browser, zijn voorzien van een eigen uiterlijk en eigen functionaliteit. Verder heeft Motorola twaalf eigen apps toegevoegd.

Het hoofdmenu is mooi weergegeven. Ook kunnen apps op diverse manieren worden gerangschikt, wat de standaard launcher niet toestaat.

Screenshot Motorola Razr Screenshot Motorola Razr Screenshot Motorola Razr Screenshot Motorola Razr Screenshot Motorola Razr

Ook zijn sommige apps heel handig, zoals 'Slimme acties', waarmee het toestel een bepaalde handeling kan uitvoeren als er aan een voorwaarde wordt voldaan. Zo kun je instellen dat als je thuis bent, het 's avonds is en de accu minder dan 50 procent van zijn capaciteit overheeft, de telefoon een melding geeft dat hij opgeladen wil worden. 'Slimme acties' is daadwerkelijk een goede toevoeging aan Android.

Screenshot Motorola Razr Screenshot Motorola Razr Screenshot Motorola Razr

Andere apps, zoals Zinnio Reader, zijn minder nuttig en hadden makkelijk weggelaten kunnen worden. Bloatware is echter een terugkerend element op Android-telefoons en als dat betekent dat het toestel goedkoper kan worden aangeboden, zullen de meeste mensen er niet veel moeite mee hebben.

De skin van Motorola geeft ook de mogelijkheid om een aantal sociale netwerken in te stellen. Dat is inmiddels een standaardfunctie en deze functionaliteit is allang niet meer uniek of zelfs maar nodig. Al met al zou de skin dus wel wat minder uitgebreid mogen zijn.

Tekstinvoer

Motorola heeft twee opties voor tekstinvoer: Swype en een eigen multitouch-toetsenbord. Swype is voorzien van een Motorola-sausje om het wat meer op het toetsenbord van Motorola te laten lijken.

Beide vormen van tekstinvoer werken prima. Het scherm reageert accuraat op aanrakingen, waardoor typen snel en makkelijk gaat. Het werkt echter minder goed dan bijvoorbeeld het standaardtoetsenbord in Android 4.0, vooral door de mindere autocorrectiefunctie.

Screenshot Motorola Razr Screenshot Motorola Razr Screenshot Motorola Razr Screenshot Motorola Razr 

Camera

De camera heeft een maximale resolutie van acht megapixels, terwijl video's geschoten kunnen worden met een maximale resolutie van 1080p op 30fps. Voor video is ook beeldstabilisatie aanwezig. De interface van de camera is prettig en duidelijk, mits je weet waar de iconen voor staan.

Opvallend is dat de camera standaard niet op acht, maar op zes megapixels staat. De plaatjes zijn aardig, maar niet spectaculair goed. Vooral op zonnige dagen zijn de foto's in orde, maar met minder licht gaat de kwaliteit achteruit. De foto- en videofuncties zijn - in afwachting van ons nieuwe protocol op dit gebied - niet uitgebreid getest.

Screenshot Motorola Razr Screenshot Motorola Razr

Browser en software: benchmarks

De browser die Motorola meelevert met de Razr is een geskinde versie van de normale Android-browser. De interface is eenvoudig en veel opties zitten verstopt achter de Menu-knop: in beeld zijn alleen de knoppen voor Favorieten en Delen te zien.

De Omap4-soc maakt dat de browser lekker soepel loopt. Het browsen gaat op zich niet sneller, maar het zoomen en scrollen voelt soepeler aan dan op veel andere Android-toestellen.

Screenshot Motorola Razr Screenshot Motorola Razr

Benchmarks

Frontpage laden (automatisch)
Telefoon / TabletOSTijd in seconden, lager is beter
Samsung Galaxy Note Android 2.3.5
***
0,49
Samsung Galaxy S II Android 2.3.3
***
0,52
Galaxy Nexus Android 4.0
***
0,54
Motorola Razr Android 2.3.4
***
0,59
HTC Titan Windows Phone 7.5
***
0,64
Apple iPhone 4S iOS 5
****
0,70
Nokia Lumia 800 Windows Phone 7.5
****
0,73
HTC Sensation XE Android 2.3.4
****
0,82
SE Xperia Active Android 2.3.4
*****
0,92
HP Pre 3 WebOS
*****
0,96
BlackBerry Bold 9900 BlackBerry OS
*******
1,29

Bij deze test wordt een statische frontpage van Tweakers.net automatisch 35 keer geladen, waarna de hoogste en laagste scores worden weggestreept en van de overige scores het gemiddelde wordt berekend.

De Razr is hier opmerkelijk snel. Het hoeft alleen drie Samsung-telefoons boven zich te dulden, en verslaat toestellen als de iPhone 4S, de HTC Titan en de HP Pre 3.

BrowserMark
Telefoon / TabletOS Punten, hoger is beter
Galaxy Nexus Android 4.0
*******
101.392
Apple iPhone 4S iOS 5
******
90.592
Sony Ericsson Xperia Active Android 2.3.4
****
64.512
Samsung Galaxy Note Android 2.3.5
****
58.935
Motorola Razr Android 2.3.4
****
57.830
HTC Sensation XE Android 2.3.4
****
56.249
Samsung Galaxy S II Android 2.3.3
****
55.640
BlackBerry Bold 9900 BlackBerry OS
***
49.481
HP Pre 3 WebOS
***
39.246
HTC Titan Windows Phone 7.5
**
34.842
Nokia Lumia 800 Windows Phone 7.5
**
31.204

BrowserMark meet de snelheid en capaciteiten van mobiele browsers op diverse gebieden, zoals het verwerken van Javascript en het op het scherm tonen van animaties. De Razr scoort hier ongeveer gemiddeld; we hadden van dit high-end toestel toch wel betere prestaties verwacht.

CaffeineMark 3
Telefoon / TabletOSPunten, hoger is beter
Galaxy Nexus Android 4.0
*******
9845
Motorola Razr Android 2.3.4
******
8587
Samsung Galaxy S II Android 2.3.3
******
8511
HTC Sensation XE Android 2.3.4
******
8067
Samsung Galaxy Note Android 2.3.5
*****
7615
SE Xperia Active Android 2.3.4
****
5773

CaffeineMark is een benchmark die meet hoe snel de telefoon Java-code kan uitvoeren. Java is de basis van Dalvik VM, de virtuele machine waarin Android-apps draaien. Daardoor zegt de CM-score iets over de snelheid waarmee apps uitgevoerd worden.

De Razr presteert uitstekend, net iets beter dan de Galaxy S II en de Sensation XE. Het verschil is niet groot, maar het is wel duidelijk dat apps op de Razr snel worden uitgevoerd.

AnTuTu - opslaggeheugen lezen
Telefoon / TabletOSDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Samsung Galaxy S II Android 2.3.3
*******
50,00
Samsung Galaxy Note Android 2.3.5
****
28,30
Galaxy Nexus Android 4.0
***
22,70
Motorola Razr Android 2.3.4
***
20,00
SE Xperia Active Android 2.3.4
**
15,50
HTC Sensation XE Android 2.3.4
**
14,70

AnTuTu is de benchmark die we onder meer gebruiken om te kijken hoe goed het interne of externe opslaggeheugen presteert. In het geval van de Razr gaat het om intern flashgeheugen, dat veelal wordt gebruikt om data op te slaan.

De Razr scoort in deze test prima met 20MB/s. De Galaxy S II is met meer dan 50MB/s - wat AnTuTu niet meer kan meten - nog altijd heer en meester op dit gebied.

AnTuTu - opslaggeheugen schrijven
Telefoon / TabletOSDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Motorola Razr Android 2.3.4
*******
14,30
SE Xperia Active Android 2.3.4
******
11,40
Galaxy Nexus Android 4.0
*****
10,70
Samsung Galaxy Note Android 2.3.5
*****
10,30
Samsung Galaxy S II Android 2.3.3
***
5,90
HTC Sensation XE Android 2.3.4
***
5,50

Gegevens wegschrijven naar het geheugen gebeurt opvallend snel op de Razr. In AnTuTu kwamen we uit op een gemiddelde van 14,3MB/s en dat is meer dan alle andere geteste telefoons.

Booten
Telefoon / TabletOSTijd in seconden, lager is beter
HTC Titan Windows Phone 7.5
**
21,87
Apple iPhone 4S iOS 5
**
23,22
Samsung Galaxy S II Android 2.3.3
**
24,34
SE Xperia Active Android 2.3.4
**
26,54
Galaxy Nexus Android 4.0
**
30,44
HTC Sensation XE Android 2.3.4
***
43,88
Motorola Razr Android 2.3.4
****
49,28
BlackBerry Bold 9900 BlackBerry OS
******
80,21
HP Pre 3 WebOS
*******
91,12

Het opstarten van de Razr is een kwestie van geduld: je kijkt bijna vijftig seconden naar het rode Motorola-logo met de trotse mededeling dat er 'dualcore technology' in de telefoon zit. Dat is knap ironisch als je bedenkt dat het opstarten van de singlecore Nexus S twee keer zo snel gaat.

Grafische benchmarks

Synthetische benchmarks zijn vooral bruikbaar om een indruk te krijgen van de grafische prestaties en de toekomstige mogelijkheden op het gebied van geavanceerde games.

GL Benchmark - Egypt fps 720p
Telefoon / TabletOSFramerate in fps, hoger is beter
Apple iPhone 4S iOS 5
*******
73,1
Samsung Galaxy S II Android 2.3.3
****
43,5
Samsung Galaxy Note Android 2.3.5
****
38,8
Galaxy Nexus Android 4.0
***
28,7
Motorola Razr Android 2.3.4
***
28,5

GLBenchmark draaien we - als het mogelijk is - offscreen met een resolutie van 720p. Dat heeft als voordeel dat de resolutie op alle toestellen hetzelfde is, terwijl de refreshrate van het scherm geen beperking meer is. Daardoor zie je waartoe de soc in staat is, in plaats van dat je tegen de beperkingen van het scherm aanloopt.

De Razr scoort hier tot onze stomme verbazing veel minder dan concurrerende toestellen. De Galaxy S II haalt een veel hogere score, terwijl de iPhone 4S daar weer ver boven zit.

GL Benchmark - PRO fps 720p
Telefoon / TabletOSFramerate in fps, hoger is beter
Apple iPhone 4S iOS 5
*******
122,6
Samsung Galaxy S II Android 2.3.3
****
67,9
Samsung Galaxy Note Android 2.3.5
****
66,5
Galaxy Nexus Android 4.0
**
40,6
Motorola Razr Android 2.3.4
**
39,6

In de PRO-ranglijst is hetzelfde beeld zichtbaar: de Razr blijft ver achter bij de Exynos-toestellen en de 4S.

SmartBench 2011 - Productiviteit
Telefoon / TabletOS Punten, hoger is beter
Motorola Razr Android 2.3.4
*******
4011
Samsung Galaxy Note Android 2.3.5
*******
3948
Samsung Galaxy S II Android 2.3.3
******
3676
HTC Sensation XE Android 2.3.4
*****
2597
Sony Ericsson Xperia Active Android 2.3.4
**
1066

Bij de SmartBench-test toont de Razr eindelijk wat van zijn spierballen. De Productiviteits-benchmark meet de algemene snelheid en daarop verslaat de Razr alle Android-concurrenten.

SmartBench 2011 - Games
Telefoon / TabletOSPunten, hoger is beter
Motorola Razr Android 2.3.4
*******
2839
Samsung Galaxy Note Android 2.3.5
******
2360
Samsung Galaxy S II Android 2.3.3
*****
2197
HTC Sensation XE Android 2.3.4
*****
1997
Sony Ericsson Xperia Active Android 2.3.4
****
1747

De Games-score van SmartBench meet de prestaties van de gpu en ook op dat gebied is de Razr superieur. De enige die in de buurt komt is - uiteraard - de LG Optimus 3D, die van vrijwel dezelfde soc is voorzien. De Exynos-toestellen scoren op dit onderdeel consequent, opvallend laag.

AnTuTu
Telefoon / TabletOSPunten, hoger is beter
Samsung Galaxy Note Android 2.3.5
*******
6098
Samsung Galaxy S II Android 2.3.3
*******
5750
Galaxy Nexus Android 4.0
*******
5699
Motorola Razr Android 2.3.4
******
5554
HTC Sensation XE Android 2.3.4
******
4955
Sony Ericsson Xperia Active Android 2.3.4
***
2803

AnTuTu meet onder meer de snelheid van integer- en floatingpoint-berekeningen door de cpu, 2d- en 3d-graphics door de gpu en database-i/o. Het geheel levert een puntenscore op. De Razr moet de Samsungs voor laten gaan, maar presteert wel beter dan veel andere concurrenten, zoals de Sensation XE en de Optimus 3D.

Specs en prijzen

Specificaties

Merk en Type
Merk Motorola
Type Razr XT910
Toestel
Telefoonmodel bar
Invoermethode touchscreen
Besturingssysteem Android
Versie besturingssysteem Google Android 2.3
Beeldscherm
Schermresolutie 960x540
Schermdiagonaal 4,3"
Schermtype Super Amoled
Multitouch touchscreen ja
Touchscreentechniek capacitief
Camera
Cameraresolutie 8 megapixel
Camera-autofocus ja
Flitsertype enkele led
Resolutie video-opname 1920x1080
Functionaliteit
Berichten e-mail, mms, sms
Mp3-ringtones ja
Audioformaten aac+, mp3, wma
Videoformaten h.263, h.264, wmv
Gps ja
Functies bewegingssensor, dlna, handsfree, kompas, RDS, tril, voicerecorder
Verbindingen
Frequentiebereik (gsm/umts) 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz
Wlan 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth-versie
Bluetooth 4.0
Connector 3,5mm headset, micro-hdmi, micro-usb
Technische kenmerken
Chipset Texas Instruments OMAP 4430
Processorsnelheid 1,2GHz
Cpu-cores dual
Werkgeheugen 1GB
Opslaggeheugen 16GB
Extern geheugen Secure Digital Micro, Secure Digital Micro High Capacity
Accu
Gesprekstijd 12u
Stand-by-tijd 204u
Accucapaciteit 1780mAh
Uiterlijk
Kleuren zwart
Gewicht
127g
Lengte 130mm
Breedte 68mm
Hoogte / Diepte 7mm
Overige specificaties
Bijzonderheden micro-sd-slot tot 32GB, frontcamera met 1,3-megapixels

Conclusie

De Motorola Razr is in veel opzichten een opvallend toestel: hij heeft een zeer dunne behuizing met ronde hoeken, een opvallende verdikking waar onder meer de camera in is ondergebracht, en beschikt als eerste niet-Samsung-toestel over een Super Amoled-scherm.

De dunne behuizing en de stevige achterkant verdienen niets dan lof, maar het design is niet in alle opzichten goed doordacht. Ook de software lijkt niet gemaakt voor het amoled-scherm, dat immers beter is in het weergeven van zwart dan wit. Bovendien is het toestel erg groot en met name veel breder dan nodig.

Het toestel is snel, maar het is niet de snelste smartphone die er te koop is. Bovendien staat Motorola niet bekend om zijn snelle updates, hoewel een update naar Android 4.0 met de gebruikte processor geen probleem hoeft te zijn.

Is de Razr een aanrader? De Defy wist zich met zijn schok- en waterbestendigheid van de concurrentie te onderscheiden, maar de Razr heeft dat voordeel niet. Het toestel moet concurreren met de Galaxy Nexus, de Galaxy S II, de Sensation XE, de Xperia Arc S, de Optimus 3D en nog vele andere Android-toestellen. Met zijn hardware en het dunne design is de Razr een degelijke subtopper, maar de absolute top heeft Motorola met dit toestel niet bereikt.

Beeldkwaliteit opname 6
Accuduur 6
Gebruiksgemak 8
Bouwkwaliteit 8
Bereik 8
Design 6
Featureset 8
Betrouwbaarheid 8
Prijs 6

Eindoordeel

Tweakers zegt: 6

Reacties (87)

Wijzig sortering
Ik heb hem zelf ook sinds een paar dagen. Ik ben het niet helemaal eens met jullie review :)

Ten eerste de bouwkwaliteit, jullie geven 4 sterren, de Galaxy Nexus met zijn plastic behuizing en dat geen Gorilla Glass heeft krijgt evenveel. Ik heb in de winkel de SGSII vergeleken met de Razr en de Razr geeft toch een veel beter gevoel in de hand qua bouwkwaliteit. Je ziet dat bvb ook op de foto's die de Razr vergelijken met de SGSII in de review. Je ziet dat de achterkant onderaan in blinkend plastiek vol met krassen staat. Dat krijg je altijd met blinkend plastiek, heb ik ook bij mijn laptop, daar komen krassen op. Op kevlar en metaal krijg je dit niet.

De Razr heeft ook een Splashguard, alle onderdelen, van buiten en van binnen, zijn bedekt met een bepaalde coating waardoor de smartphone bestand is tegen water en andere vloeistoffen. Dit wordt nergens vermeld in de review.

Ivm de accuduur, ben ik het eens met tweaker2010 zijn bericht; de Iphone 4 krijgt 4 sterren voor dezelfde accuduur?

Ivm de benchmarks, ik mis Sunspider? Daar laat de Razr de concurrentie allemaal achter zich. Zie hier de review van AnandTech.

Het vele wit in de interface valt idd een beetje tegen omdat het wit veel accu verbruikt. Ik neem aan dat dat met de ICS update in orde komt. Als je de Nexus S bekijkt, zie je dat er daar ook veel wit in de interface zit. Waarschijnlijk heeft Motorola dat niet helemaal aangepast zoals Samsung dat heeft gedaan voor de SGSII. Als je kijkt naar de Galaxy Nexus zie je dat daar wel veel zwart in de menu's zitten. Ik verwacht dus dat de Razr update naar ICS meer zwarte menu's met zich mee zal brengen. Het zou dom zijn van Motorola om al die zwarte menu's om te zetten naar witte ;)

Er wordt ook niets vermeld over de Webtop functionaliteit van de Razr? Je kan hem in een dock zetten zodat het een laptop wordt met een 10'' of een 14'' scherm.
Ten eerste de bouwkwaliteit, jullie geven 4 sterren, de Galaxy Nexus met zijn plastic behuizing en dat geen Gorilla Glass heeft krijgt evenveel. Ik heb in de winkel de SGSII vergeleken met de Razr en de Razr geeft toch een veel beter gevoel in de hand qua bouwkwaliteit. Je ziet dat bvb ook op de foto's die de Razr vergelijken met de SGSII in de review.
De Galaxy Nexus heeft geen Gorilla Glass, maar wel fortified glass. De coating is inderdaad een pluspunt, maar is niet het enige punt van overweging. Als we halve sterren konden geven, had de Razr 4,5 ster gekregen. Helaas kan dat pas met de scorekaart 2.0, die we binnen enkele maanden in gebruik gaan nemen. Deze huidige scorekaart biedt geen ruimte voor nuances.
Ivm de accuduur, ben ik het eens met tweaker2010 zijn bericht; de Iphone 4 krijgt 4 sterren voor dezelfde accuduur?
Huh? Dat is alleen de beltest. Wij nemen meer factoren mee, zoals de browsetest en hoeveel de accu ontlaadt in standby (waar we binnenkort een benchmark van maken. De Razr scoorde op beide beduidend minder dan de iPhone 4S - en was ook voor een Android-telefoon niet top.
Ivm de benchmarks, ik mis Sunspider? Daar laat de Razr de concurrentie allemaal achter zich. Zie hier de review van AnandTech.
Sunspider meet de snelheid van uitvoeren van Javascript in de browser. BrowserMark meet dat ook, maar neemt veel meer factoren mee. Sunspider zegt naar onze mening te weinig over de prestaties
We hebben SunSpider wel gedraaid. Hoe AnandTech aan die score komt, is mij onduidelijk (vermoedelijk is de Droid Razr toch iets anders dan de Razr), maar bij ons scoorde hij gemiddeld rond 3500ms. Score kun je hier uiteraard nakijken.
Het vele wit in de interface valt idd een beetje tegen omdat het wit veel accu verbruikt. Ik neem aan dat dat met de ICS update in orde komt.
Zou kunnen. Hoeft niet. Samsung heeft zijn skin ook in tact gelaten, bleek bij het lekken van de update voor de Galaxy S II. Overigens: reken niet te snel op de update. Motorola besteedt vermoedelijk eerst aandacht aan de Droid Razr, omdat provider Verizon belanrgijk is voor Motorola. Ik verwacht hem in elk geval de komende vier maanden niet, maar als Motorola de huidige lijn doorzet kan het ook nog veel langer duren. Ik hoop dat er iig snel een versie lekt of wordt geport.
Er wordt ook niets vermeld over de Webtop functionaliteit van de Razr? Je kan hem in een dock zetten zodat het een laptop wordt met een 10'' of een 14'' scherm.
Wij hadden het dock niet ter beschikking. Ik weet ook niet of je dat accessoire (want gratis is het niet) in Nederland te koop is. Kan hem niet in de Pricewatch vinden iig :)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 19 december 2011 10:45]

Sunspider meet de snelheid van uitvoeren van Javascript in de browser. BrowserMark meet dat ook, maar neemt veel meer factoren mee. Sunspider zegt naar onze mening te weinig over de prestaties

De Browsermark is niet echt een betrouwbare test. In IOS wordt er een test "geskipped", waardoor er een abnormaal hoge score wordt getoond.
Mozilla op Android doet net hetzelfde (met eenzelfde hoge score tot gevolg)
Heb je daar een betrouwbare bron voor? We hebben hier net Browsermark tegelijkertijd uitgevoerd op een iPhone 4S en Galaxy Nexus naast elkaar en ik heb geen enkel verschil kunnen ontdekken. De Nexus scoort overigens een stuk hoger dan de 4S, dus dat de scores op iOS bizar hoger zijn klopt sowieso niet :)
Zowel de Galaxy Nexus als de iPhone slaan de Flash (3D) test over, omdat ze beiden de benodigde plug-in missen.
Of dit daadwerkelijk een effect heeft op de score valt echter te bezien.
Nexus heeft sinds kort ook flash... Tijd voor een hertest.
Krijg je de test van de fractalen die roteren op een iphone (na de blauwe schuivende vlakken). Waarschijnlijk niet, want deze is in flash...

Net de test gedaan op een galaxy S2 met de default browser

Flash aan: Score 55219
Flash volledig uit (volledig, niet op aanvraag): 100279
Je hebt gelijk. We installeren echter nooit Flash op devices tijdens de testperiode van telefoons. Als Flash aanstaat vanuit de fabriek, schakelen we die uit. De meeste gebruikers doen dat vermoedelijk ook. En ook wij hebben datalimieten :)

Ik heb Flash op de Galaxy Nexus gezet. In drie runs kwam ik tot scores rond 99.000, dus een klein beetje lager dan de 100.000 zonder Flash, maar zeker geen groot verschil. De Razr kunnen we helaas niet meer testen, de webwinkel wilde hem al terughebben :)
Heb net flash geupdate, en nu haal ik een score van 90000 op de galaxy s2 met flash op de officiele firmware 2.3.6

Mijn punt blijft dat de browsermark niet echt betrouwbaar is... ( mijn huidige score ligt een stuk hoger dan de galaxy s2 score in jullie test)

Ik ga het zo meteen testen op een tegra2 toestel

Edit: test op een tegra2 tablet met nieuwe flash (1.4 ghz)
113000 zonder, 116000 met.
Er is wel een verschil met de oude flash ( getest op 1 ghz)
Voordien 50000, nu 89000

[Reactie gewijzigd door awenmaek op 19 december 2011 17:21]

De Galaxy Nexus heeft geen Gorilla Glass, maar wel fortified glass. De coating is inderdaad een pluspunt, maar is niet het enige punt van overweging. Als we halve sterren konden geven, had de Razr 4,5 ster gekregen. Helaas kan dat pas met de scorekaart 2.0, die we binnen enkele maanden in gebruik gaan nemen. Deze huidige scorekaart biedt geen ruimte voor nuances.

Ik vind de Razr dan toch eerder aanleunen bij de 5 sterren dan de 4 sterren. Hij is superdun, van heel degelijke materialen gemaakt, stainless steel core, aluminium, kevlar en gorilla glass aan de buitenkant.... Dat heeft erg veel voordelen vind ik persoonlijk, krasjes op de behuizing zullen er minder snel komen tegenover plastic behuizingen zoals de Samsungs, dat zie je ook op de foto's waar beide foto's vergeleken worden. Ik weet niet hoe je dat nog zou kunnen verbeteren?

Zou kunnen. Hoeft niet. Samsung heeft zijn skin ook in tact gelaten, bleek bij het lekken van de update voor de Galaxy S II. Overigens: reken niet te snel op de update. Motorola besteedt vermoedelijk eerst aandacht aan de Droid Razr, omdat provider Verizon belanrgijk is voor Motorola. Ik verwacht hem in elk geval de komende vier maanden niet, maar als Motorola de huidige lijn doorzet kan het ook nog veel langer duren. Ik hoop dat er iig snel een versie lekt of wordt geport.

Motorola is overgenomen / wordt binnenkort overgenomen door Google. Ik neem aan dat updates een stuk beter/sneller zullen zijn dan voordien, alleszins dat hoop ik toch. Indien het nog steeds met overdreven witte menu's is, dan kan je nog altijd custom rom erop zetten, we zijn tweakers voor iets :p Over hoe lang het zal duren, tja dat is bij elke smartphone zo buiten de Galaxy Nexus, maar die heeft dan weer zijn eigen negatieve puntjes.

Wij hadden het dock niet ter beschikking. Ik weet ook niet of je dat accessoire (want gratis is het niet) in Nederland te koop is. Kan hem niet in de Pricewatch vinden iig

Je kan de accessoires rechtstreeks bij Motorola kopen: klik. Waarschijnlijk nog wel op andere plaatsen ook. Er zijn ook nog andere accessoires zoals de HD Multimedia Dock en de HD Dock en een `Advanced Car Dock' Het is niet omdat jullie dat niet hebben kunnen testen, dat het niet vermeld moet worden in mijn ogen. Zo weten de lezers tenminste dat het bestaat :)

[Reactie gewijzigd door LaurentS op 19 december 2011 12:09]

Dat heeft erg veel voordelen vind ik persoonlijk, krasjes op de behuizing zullen er minder snel komen tegenover plastic behuizingen zoals de Samsungs, dat zie je ook op de foto's waar beide foto's vergeleken worden. Ik weet niet hoe je dat nog zou kunnen verbeteren?
Lekker makkelijke conlusie trekken, ik zeg niet dat het niet zo is, maar de SGS2 die ze gebruiken zit al maanden in iemands zak en wordt natuurlijk gebruikt die Razr is net uit en is dus veel jonger en zit hooguit een paar weken in iemand zak, als die al niet eerst richting tweakers is gegaan voor een review en dus nog helemaal niet normaal gebruikt is :)

Oftewel aan het verschil wat je op die foto ziet kan je juist GEEN conclusie trekken, behalve dat de SGS2 al een stuk ouder is...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 19 december 2011 12:23]

Ik denk niet dat ik je moet uitleggen wat de hardheidsschaal is van plastic tegenover aluminium of zelfs tegenover kevlar? Dat is een heel stuk beter bestand tegen zandkorreltjes en ander vuil in je broekzak ;)
Ja en? Ik ontken dat ook niet, enkel het het argument 'een foto van de 2 toestellen' nogal dom overkomt, imeers is het ene toestel dus al een half jaar in gebruik en elk toestel wat nieuw is er dus beter uit ziet kwa beschadiging, en dus ook de Razr...

Oftewel ja ik geloof best dat het steviger is, maar niet aan de hand van z'n foto, maar aan de hand van de genoemde materialen ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 19 december 2011 13:22]

Ik vind de Razr dan toch eerder aanleunen bij de 5 sterren dan de 4 sterren. Hij is superdun, van heel degelijke materialen gemaakt, stainless steel core, aluminium, kevlar en gorilla glass aan de buitenkant.... Dat heeft erg veel voordelen vind ik persoonlijk, krasjes op de behuizing zullen er minder snel komen tegenover plastic behuizingen zoals de Samsungs, dat zie je ook op de foto's waar beide foto's vergeleken worden. Ik weet niet hoe je dat nog zou kunnen verbeteren?
Alle credits voor Motorola, maar zoals ik al aangaf: ik vond het 4,5 ster waard. De aansluitingen zijn bijvoorbeeld onbeschermd en de camera zit op het dikkere (of minder dunne :P) gedeelte van de telefoon, waardoor deze elementen kwetsbaarden zijn. Dat maakt dat ik het geen vijf sterren waard vond :)
Motorola is overgenomen / wordt binnenkort overgenomen door Google. Ik neem aan dat updates een stuk beter/sneller zullen zijn dan voordien, alleszins dat hoop ik toch. Indien het nog steeds met overdreven witte menu's is, dan kan je nog altijd custom rom erop zetten, we zijn tweakers voor iets
Dat van die updates zal ik niet teveel op rekenen. De overname is nog niet eens rond. Daarna moet de eigenlijke overname en de integratie van beide bedrijfsculturen nog plaatsvinden, software-engineers moeten samenwerken enz. Ik zou geen wonderen verwachten: Motorola blijft in elk geval voorlopig Motorola zal bovendien een skin en eigen software willen blijven gebruiken om zich te onderscheiden van de andere fabrikanten; het is iets waarin ze veel tijd en geld hebben gestoken. Het draait immers niet alleen op de Razr :)
Custom roms kunnen altijd, maar ik laat ze in reviews buiten beschouwing: veel mensen willen dat ook niet.
Je kan de accessoires rechtstreeks bij Motorola kopen: klik. Waarschijnlijk nog wel op andere plaatsen ook. Er zijn ook nog andere accessoires zoals de HD Multimedia Dock en de HD Dock en een `Advanced Car Dock' Het is niet omdat jullie dat niet hebben kunnen testen, dat het niet vermeld moet worden in mijn ogen. Zo weten de lezers tenminste dat het bestaat
Goed punt, zal ik zo nog even toevoegen. Dacht dat het een US-only was :)
Ben het met je eens, dooe de gekozen materialen en coating is de bouwkwaliteit en het design van de Razr, ongeacht smaak, absoluut beter dan die van concurenten.

Qua snelheid draait het toestel gewoon mee met de toppers van oa HTC en Samsung, dus ook daar niks te klagen.

Uiteraard beoordeeld Tweakers naar ervaring en benchmarks, maar persoonlijk vind ik op nagenoeg elk vlak de beoordeling wel erg karig uitvallen.

Heb het toestel nu ruim een maand in mn bezit overigens.

Ik zal zelf dit toestel vergelijken met voornamelijk de Galaxy Nexus, ik denk dat de meeste mensen die dit toestel evt. willen hebben de keuze tussen deze twee maken. De Nexus heeft een scherper scherm en zal net iets sneller zijn. De Razr is veel exclusiever, en heeft een chique design. Verder maakt het elkaar niet zoveel.
Ik had toch wel meer verwacht van de review van Tweakers.net na zoveel maanden zeg...
Als ik had geweten dat het zo'n summiere review was, had ik het wel bij deze gehouden:
productreview: Motorola Razr XT910 Zwart review door CLB
productreview: Motorola Razr XT910 Zwart review door lowlow
Anandtech
Androidcentral
Engadget
Phonearena
NieuweMobiel
The Register

Lijkt net alsof hij in twee uurtjes geschreven is, omdat CoolBlue het toestel
weer terug moest.. Dan had ik mijn Razr ook wel voor een paar dagen willen uitlenen...

Waarom wordt er niks gezegd over de GPS functie? Waarom wordt er niks verteld over Splashguard? Waarom worden er geen camerashots / filmpjes geshowed? Waarom wordt
er niks over MotoCast gezegd? Er wordt niet gesproken over de toegezegde ICS-update?

De standaard software is niet goed, want er wordt veel wit gebruikt en geen zwart..
Welke Tweaker gebruikt de standaard software op z'n telefoon? Niet eens de helft gok ik
met alle andere launchers en custom rom's, dus om daar nou zwaar aan te gaan tillen, uhm nee..

In de conclusie wordt er gezegd dat de Razr niet waterbestendig is.. Uhm okee:
- http://www.youtube.com/wa...k&feature=player_embedded
- http://www.youtube.com/watch?v=mi9TYCr7X2c

Er wordt gezegd dat de HDMI-poort veel stof vangt.. Uhm ja so? Er zit tenminste een Micro-HDMI poort op... Zelfde als micro-SD mogelijkheden, 8MP camera, MotoCast, ingebouwde accu, Amoled scherm, ingebouwde software voor verbetering van de accu.. En dan toch maar 4 sterretjes geven voor featureset? En dan wel durven stellen dat de Galaxy Nexus 5 sterren krijgt voor features terwijl deze geen uitbreidingscapacteiten heeft? Beetje scheef: reviews: Galaxy Nexus: Android 4.0 in volle glorie Ach persoonlijk ben ik er blij mee, maar ik vind deze review aan de te negatieve kant

[Reactie gewijzigd door CLB op 19 december 2011 17:43]

Ik had toch wel meer verwacht van de review van Tweakers.net na zoveel maanden zeg...
Als ik had geweten dat het zo'n summiere review was, had ik het wel bij deze gehouden:
productreview: Motorola Razr XT910 Zwart review door CLB
productreview: Motorola Razr XT910 Zwart review door lowlow
Anandtech
Androidcentral
Engadget
Phonearena
NieuweMobiel
The Register

Lijkt net alsof hij in twee uurtjes geschreven is, omdat CoolBlue het toestel
weer terug moest.. Dan had ik mijn Razr ook wel voor een paar dagen willen uitlenen...

Waarom wordt er niks gezegd over de GPS functie? Waarom wordt er niks verteld over Splashguard? Waarom worden er geen camerashots / filmpjes geshowed? Waarom wordt
er niks over MotoCast gezegd? Er wordt niet gesproken over de toegezegde ICS-update?

De standaard software is niet goed, want er wordt veel wit gebruikt en geen zwart..
Welke Tweaker gebruikt de standaard software op z'n telefoon? Niet eens de helft gok ik
met alle andere launchers en custom rom's, dus om daar nou zwaar aan te gaan tillen, uhm nee..
Dat niet alle punten zijn behandeld Ok. Maar vanwaar die irritatie?
Ik denk dat er genoeg personen zijn die de standaard software gebruiken. Dat een groep Tweakers graag custom roms, launchers gebruikt betekend niet per definitie dat er geen gebruik wordt gemaakt van de standaard software.

De software wordt nou eenmaal meegeleverd met de telefoon. Hoe je het ook bekijkt, dit is waar de gebruiker als eerst mee wordt geconfronteerd. Is deze niet goed, dan heeft men alle recht hierop een mening te vormen.
Er wordt gezegd dat de HDMI-poort veel stof vangt.. Uhm ja so? Er zit tenminste een Micro-HDMI poort op... Zelfde als micro-SD mogelijkheden, 8MP camera, MotoCast, ingebouwde accu, Amoled scherm, ingebouwde software voor verbetering van de accu.. En dan toch maar 4 sterretjes geven voor featureset? En dan wel durven stellen dat de Galaxy Nexus 5 sterren krijgt voor features terwijl deze geen uitbreidingscapacteiten heeft? Beetje scheef:
Met alle respect. Maar het lijkt erop dat je gewoon niet tevreden mee bent dat de resultaten van een review niet naar jouw verwachting is.

Bekijk het gewoon zo. Alle toestellen hebben hun voor en nadelen. :)

[Reactie gewijzigd door PCMedic op 19 december 2011 21:31]

Dat niet alle punten behandeld zijn, okee... Niks okee...
Dit stukje tekst kan beter bestempeld worden als hands-on ipv review...

En standaard software, ook goed, het maakt mij niet uit.. ICS komt eraan = zwart...

Ik vind het gewoon zonde dat ik een hele tijd op een review zit te wachten van Tweakers.net die dan zo beknopt is, alsof het lijkt dat hij in een uurtje, snel geschreven is. Besteed wat aandacht aan een telefoon, loop er drie dagen mee in je zak, leen hem voor mijn part van een Tweaker (wat ik ook aangeboden heb) maar komt niet met alleen dit op de proppen... Dat een telefoon voor- en nadelen heeft, spreekt voor zich, no problemo, maar schrijf dan een review op basis van ervaringen en publiceer geen half kladblaadje met korte tekst, uitleg die ontbreekt, foto's die ontbreken, features die niet worden besproken..

That's my point =)
Dat ICS zwart is, wil niet zeggen dat Motorola het zwart gaat houden...kijk naar de laatste releases van Samsung...die vern*u*en ook de totale ICS interface met hun Touchwiz...

Als je niet tevreden bent over een review, dan kun je toch gewoon andere reviews gaan lezen???
Dat was ik idd ook vergeten, Motocast! Ik denk niet dat er een ander merk is dat die een vergelijkbare service levert?

Ik ben het met je eens dat deze review aan de negatieve kant is. Voor de specs- ultieme performance-geile mensen valt hij mss iets tegen, maar bvb frontpage laden 0.49s of 0.59s dat gaat je echt niet gaan storen in mijn ogen bij normaal gebruik.
"Spilt coffee? Caught in the rain? No problem. This phone is protected with a splash-guard coating — even the electrical boards inside."

Van Motorola's eigen site. Hij heeft dus t zelfde voordeel als de Defy (inc. Gorilla glass).
Ik heb beide toestellen op het moment in bezit, en behalve dat ik wacht op android 4.0 en het toestel eigenlijk net te groot is om in 1 hand te gebruiken bevalt de Razr uitstekend.

Zeker met Motorola's afwezigheid op de nederlandse markt heb je hiermee toch wel een erg gaaf en exclusief toestel in handen. Bij t regelen van een microsimkaart moesten zelfs de winkelmedewerkers er even mee spelen :P.
Deze Razr lijkt volgens de omschrijving die je geeft spatwaterdicht; de Defy (+) heeft zwemdiploma's A en B.
Slechte winkel dan, Media Markt heeft hem al en Coolblue kennelijk ook. Maar kom maar eens in een Belcompany, die gasten hebben nooit een toestel in hun handen gehad behalve die neppe showmodelletjes..
Bedankt voor deze review, ik had toch verwacht dat dit toestel wat beter afgewerkt zou zijn aangezien het een nieuw vlaggenschip hoort te zijn van Motorola.

Jammer dat bijvoorbeeld bijna geen zwart is verwerkt in de menu's waardoor er accutijd bespaard kan worden.

[Reactie gewijzigd door Gingerbread op 19 december 2011 08:16]

Ik heb de razr al een kleine maand, ben er zeer tevreden van. Ik moet eerlijk zijn, had de review van tweakers er wat eerder geweest had ik misschien wel meer getwijfeld.

Persoonlijk was ik aan het twijfelen met de nexus maar heb voor de razr gekozen omdat ik de nexus goedkoop uitziend vind, voor een toestel van bijna ¤600 vind ik niet kunnen. Daarnaast omdat de camera van de nexus (nog..) slechter is en vooral omdat je er geen SD kaartjes in kwijt kunt.

Wat ik wilde aanvullen op je reactie: Motorola heeft hun fout blijkbaar al door en heeft een update gereleased die een heel aantal van de menu's een zwarte achtergrond krijgt met witte letters (het is ook beter voor de batterijduur)

Voor zover vindt iedereen het toestel mooi, velen (die nog met kleine nokia's of blackberries zitten) vinden dat het toestel er zeer groot uitziet, maar over het algemeen wel mooi tot heel mooi.

Vreemd vind ik wel dat jullie spreken van android 2.3.4 terwijl elke Razr gelanceerd is met 2.3.5 (mijn razr had een maand geleden 2.3.5 out of the box)

Ten slotte is de bouwkwaliteit uitstekend te noemen, het is een ultradunne baksteen met topmaterialen en is zeker steviger dan alles wat uit de samsung fabrieken rolt. Hier zou hij dus wel meer moeten op scoren in deze review.

[Reactie gewijzigd door lowlow op 19 december 2011 13:23]

Al in verschillende Apple topics, nu ook hier.

Dat plastic van Samsung ziet er goedkoop en fragiel uit, en zo voelt het ook aan. Echter is dit oersterk spul.
Het is degelijk, dat weten we wel, maar als je zoveel geld uitgeeft aan een smartphone, dan mag het voor mij (en vele anderen) er ook mooi en degelijk uitzien en voelen :)
Het gaat hier ook een beetje om kwaliteitsbeleving. Je hoort BMW ook niet schermen met goedkoop aanvoelende, maar wel degelijke plastic interieurs: dat accepteert de klant niet. Je betaalt een hoop geld voor zo'n smartphone, dan wil je ook dat het iedere dag aanvoelt alsof je dat niet aan el cheapo plastic hebt uitgegeven :)

Ik heb ook een Motorola Milestone en hoewel ik de support ronduit ruk vind (ze hebben Froyo nog uitgebracht, maar dat draait echt heel beroerd op deze telefoon vanwege het gebrek aan geheugen), is het wel een heerlijk degelijke tank. Zoals Tjeerd al zegt: Motorola onderscheidt zichzelf op bouwkwaliteit, er zit nog geen krasje op bij mij, alle knoppen zijn nog even responsief als toen hij uit de doos kwam. Alleen aan de achterkant zit een klein krasje in de batterijklep (als ik die zou vervangen kun je niet zien dat hij gebruikt is *D).
Ik heb zelf alweer een jaar of twee de Motorola Milestone en voornamelijk de bouwkwaliteit en stevigheid is een sterk punt van ze. Het glas zit één klein krasje op wat amper te zien is (Gorilla-glas) en de telefoon is al meerdere keren per ongeluk op de grond gevallen. Nog steeds werkt hij probleemloos. Ook knopjes werken nog prima. Qua degelijkheid heeft Motorola voor mij wel wat weg van Nokia. Wat dat betreft ben ik het eens met je laatste punt.
Top aanvulling op deze review.
Door dagelijks gebruik komen er meer voor en nadelen naar boven dan een review (een moment opname).

Ontopic:
Twee punten die ik niet begrijp:
- Waarom scoort de Iphone tov. deze razr maar ook Samsung en HTC zo hoog met de GL benchmark?
- Waarom verbaast men zich over het Amoled scherm? Samsung heeft Motorola Mobile toch overgenomen als ik mij niet vergis, een logisch gevolg lijkt mij.

Persoonlijk vind ik deze Razr er vanaf de foto er crap uitzien, Motorola is zijn smaak voor design kwijt geraakt in de jaren... mijn eerste GSM, de Motorola StarTac, wat en pracht design. Ik snap dat vandaag de dag die klap toestellen uit zijn, maar deze Razr verkoopt op het eerste oog niet. De Iphone ziet er gelikt uit, een beetje de BMW onder de smartphones... pimp uitstraling verkoopt.

Misschien maar eens in de winkel kijken, over 2 maanden moet ik een andere telefoon.
Totdat je een BMW telefoon (iPhone) laat vallen. Dat glas is leuk maar daardoor ook een stukje zwaarder. Ik heb mijn iPhone 3G laten vallen en waar komt ie op terecht, de hoek waar de hoofdtelefoon zit. Scheur aan de achterkant, vind ik toch niet kunnen hoor, zeker niet wanneer op bankhoogte op het laminaat valt. Waarschijnlijk heeft de connector ook een opdonder gekregen (dat is wel zeker) want af en toe denkt het apparaat dat de headset aangesloten is. Is daarna nooit meer gevallen maar scheur wordt steeds groter. Dus daar is toch niet zo goed over nagedacht......
Samsung heeft Motorla niet overgenomen, maar Google... Ik verbaas me trouwens ook niet dat er Amoled in zit, die maken ze wel niet zelf, maar LCD's ook niet :P Amoled is een extra selling point (veel mensen maakt het niet uit, maar genoeg zoeken het juist specifiek)...
Heeft Samsung Google overgenomen? Dat is schokkend nieuws! 8)7
Ik wil nog steeds testen zien dat die camera van de Nexus echt slechter is dan de SGS2. Volgens mij kan je het niet zien.

Megapixels zeggen niets, ik kan genoeg toestellen tonen van 4MP die beter zijn dan oudere toestellen waar 12MP het van het was.
Ach ja, ik vraag me altijd af waarom al die benchmarks, voor een telefoon zijn functionaliteit, accuduur en schermkwaliteit toch veel belangrijker dan 10% snelheidswinst. Al deze toestellen zijn snel zat voor alles wat ze tegen komen.
Bovendien zet ik grote vraagtekens bij deze benchmarks. Mijn S2 presteert consequent een stuk beter op bijna alle benchmarks dan de cijfers die Tweakers hanteert.
Dat komt omdat dat ingestuurde benchmarks zijn, wanneer gebeurd dat het meeste? Als je je toestel net nieuw hebt... Oftewel telefoons die geupdate zijn zullen vrijwel altijd benadeeld worden door hun voorgaande versies ;)

Mijn eigen telefoon staat in 99% van de benchmarks boven aan, totaal tegenstrijdig met de benchmarks van tweakers dus (SGS2) ;)
Dit, maar ik heb inmiddels ook een viertal SGS2's geflashed en update, maar er zitten toch volgens mij hardware verschillen in. Zo had één van de 4 echt een ander scherm, en wordt op mijn toestel de video chip bij intensief gebruik een stuk heter dan die van anderen.

Ik heb ook eens twee andere SGS2's in één huis gehad, twee met dezelfde custom firmware, één met de nieuwste stock en zelfs dan zie je nog prestatieverschillen die eigenlijk niet uit te leggen zijn. (afwijkingen tussen testen van meer dan 5%, maar consistent per toestel)

De grootste afwijking met de Benchmarks van T.net en mijn SGS2 is de boot-tijd. Mijn SGS2 start in 14,5 sec op en niet in ~25 sec. Nou is dit wel veranderd sinds 2.3.5, daar schikt het toestel bij afsluiten de data netjes, uitschakelen duurt dan ook ongeveer 10 seconden.
Op 2.3.6 start deze nog sneller op...
idd. sommige benchmarks kloppen echt niet vlgs mij.

op een stock XE haal ik 5900+ in antutu

moet ik wel zeggen dat alle programmas echt flink spelen met de uitkomsten, lees verschillen
Akkoord, maar we zitten hier op tweakers dus ze gaan er ook wat dieper op in.
Schermkwaliteit wordt dan ook aangehaald door bvb de zwartwaarden en helderheid bench (hoewel helderheid niet te vergelijken is met (s)amoled).
En ook accuduur zit in een paar benches, dus op dat vlak ben je dan toch al bedient.

Voor de functionaliteiten moet je eigenlijk geen telefoons vergelijken (alleen externe aansluitingen/knoppen dan), maar moet je OS vergelijken (bvb Android vs WP7 vs iOS).
Een nadeel van Super Amoled is de verdeling van de pixels: het is een zogeheten Pentile-display.
Dit is niet een nadeel van Super Amoled, er zijn inmiddels Super Amoled schermen met een RGB layout, zoals in de Galaxy SII.
Helaas hebben ze wel gelijk, de SGS heeft namelijk niet voo rniks nog de + (plus) toevoeging, dus AMOLED en SAMOLED heeft pentile, en SAMOLED+ heeft gewoon RGB.

Maargoed de conslusie om te zeggen dat dat direct een nadeel is, vond ik dan wel erg simpel. De vraag is eigenlijk: Is pentile een nadeel als er anders een 800*480 schermpje in had gezeten (want dat is waarschijnlijk het alternatief)?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 19 december 2011 19:21]

Ja, PenTile is wel degelijk een nadeel. De resolutie is veel lager dan 960x540, tekst blijft onscherp en kleuren zijn niet natuurgetrouw (dat het belachelijke AMOLED wordt gebruikt helpt natuurlijk ook niet mee).
De resolutie is veel lager dan 960x540
En het nadeel daarvan is? Lees nou is wat ik zeg, hadden ze niet voor dit scherm gegaan hadden ze er een RGB AMOLED scherm in willen leggen (lees: SAMOLED+) was de resolutie zeer waarschijnlijk 'maar' 800*480. Pentile is enkel nadelig als er anders een RGB scherm met dezelfde resolutie in had gezeten ;)
dat het belachelijke AMOLED wordt gebruikt
Met z'n opmerking maak je jezelf volgens mij enkel belachelijk, wat is er zo belachelijk aan de techniek van de toekomst?
tekst blijft onscherp
Ten opzichte van? Het kan altijd scherper, dat is een ding wat zeker is, maar daar is geen een telefoon een uitzondering op...
kleuren zijn niet natuurgetrouw
Ja want echte kleuren zijn zo belangrijk dat elke foto en video die wordt uitgegeven is zwaar (op kleur) bewerkt is :D

Echte kleuren bestaan niet behalve in het echt, een interface heeft geen 'echte kleur' :)
De opgegeven resolutie van een PenTile display is niet de werkelijke resolutie. Die ligt lager, zie de reactie van Menesis hierboven. En er is geen SAMOLED+ gebruikt maar een Pentile layout. Makkelijk zat.

AMOLED is een belachelijke techniek die nog niet rijp is voor het echte werk. Doordat fabrikanten stelselmatig foutieve kleuren gebruiken, krijgen consumenten een fout beeld van kleuren, het is vooralsnog niet bestendig op de lange termijn (kleuren die faden of niet meer zichtbaar zijn) en dankzij het gebruik van PenTile layouts ook nog niet eens een positief punt voor AMOLED.

De tekst blijft onscherp omdat er van PenTile gebruik wordt gemaakt? Makkelijk toch om te begrijpen, kijk maar eens naar de pixel layout. Als je daar wat van snapt, mag je terugkomen.

Ja, echte kleuren zijn belangrijk ja. Werken met foute materialen en kleuren is zo fundamenteel fout.
Dat is echter een Super AMOLED Plus-scherm, daar zit het verschil in.
Ik zou graag een telefoon hebben die 3 mm dikker is (momenteel GS2), als de extra dikte wordt gebruikt voor batterij.... mooi design dat wel....
Off topic, voor de SGS2 is er een officiële conversie-kit voor een grotere batterij (de hele telefoon wordt dan zo dik als het de verdikking onderaan, dus perfect acceptabel nog).

http://www.androidworld.n...mah-extended-battery.html
Nee wordt niet zo dik als de voet hoor, iets minder, wel even dik als de camera die normaal 1mm uit steekt ;)
Voordeel van deze telefoon is de scherpe prijs, waar een nexus prime gewoon +/- 600 euro's kost is deze +/- 450 euro dat kan voor mij toch ook een groot voordeel zijn. Aangezien ik het niet van de zaak betaald krijg maar wel met een toffe telefoon wil rondlopen...

Ik neem aan dat Android 4.0 deze telefoon goed zal staan...
Ik vind 'm juist behoorlijk duur, tegenover de GSII en Sensation, die beide op sommige punten hier een eind bovenuit steken.
Op welke punten steekt de Sensation boven de Razr? Hij is iets trager, dikker en heeft geen amoled scherm, wat is er dan beter volgens jou?
/offtopic:
Waarom vergelijken jullie bij de benchmarks, hardware en design, telkens verschillende toestellen met elkaar? Ik zie in de tabellen bijvoorbeeld drie Sony Ericsson toestellen voorbijkomen, (Ray, Active en Arc), maar deze nooit samen in 1 tabel.
Dat vind ik persoonlijk erg onhandig vergelijken.
/offtopic:
Waarom vergelijken jullie bij de benchmarks, hardware en design, telkens verschillende toestellen met elkaar? Ik zie in de tabellen bijvoorbeeld drie Sony Ericsson toestellen voorbijkomen, (Ray, Active en Arc), maar deze nooit samen in 1 tabel.
Dat vind ik persoonlijk erg onhandig vergelijken.
Dat is een veelgehoord kritiekpunt op tweakers reviews..met name voor mensen die geen technofiel zijn wordt goed vergelijken uitdagend...
Inmiddels hebben we dat aangepakt, maar deze review is nog gemaakt voordat we dat hadden kunnen doen. Ik had de pagina's met benchmarks vandaag willen aanpakken, maar de publicatie is vervroegd :)
of ik kan echt niet lezen of in de tabel van smartbench 2011 - games is nog steeds de LG optimus 3D niet opgenomen, maar wordt wel in de tekst er onder genoemd? Hetzelfde geldt overigens ook voor de tabel van de boottijden met resp. het Nexus S toestel.

zo'n review mag toch wel iets preciezer uitgewerkt worden.
wat dacht je van het noemen van toestellen in de tekst eronder? maar die vervolgens niet terug te vinden zijn in de tabellen dat vind ik pas onhandig! de LG optimus 3D(smartbench 2011 - games) en de singlecore Nexus S( bij de boottijden) worden beide genoemd maar zijn niet opgenomen in de tabellen.
Ik mag binnenkort een nieuw toestel van de zaak uitzoeken en zit/zat erg te twijfelen tussen deze Razr of Nexus en iets totaal anders de Lumia 800... Ik had eigenlijk al een beetje besloten om voor de Lumia te gaan, na deze review is de keuze alweer wat makkelijker :) Als ik de review moet geloven dan ziet het toestel er op papier en foto beter uit dan in werkelijkheid... jammer. Zeker voor Motorola, want juist afwerking en design is altijd hun sterkste troef geweest... had volgens mij ook best gekund met wat meer aandacht voor dit toestel, iets zegt mij dat Motorola dit toestel iets te snel heeft willen releasen, of Google misschien, om de samenwerking tussen die 2 te bevestigen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S9 Dual Sim Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V. © 1998 - 2018 Hosting door True