Door Pieter Molenaar

Sony Bravia NX720: op een duur voetstuk

Concurrentie en conclusie

Concurrenten

De Bravia NX720 heeft ongeveer dezelfde prijs als de Bravia HX720, die iets betere specificaties heeft. Beide tv's zijn voorzien van Gorilla Glass, maar de Bravia HX720 heeft Motionflow XR 400 en een edge-lit led-backlight met local dimming, terwijl de Bravia NX720 is voorzien van Motionflow XR 200 en het zonder local dimming moet stellen.

De vraag is hoe belangrijk deze verschillen zijn. Local dimming is bij edge-lit led-backlights slechts mogelijk tot 32 zones. Ook is het niet bekend of Sony bij de Bravia HX720 een sneller paneel gebruikt, of dat de beeldprocessing verantwoordelijk is voor de snellere Motionflow-variant. Dat de toestellen toch ongeveer even duur zijn, wordt veroorzaakt door de met de NX720 meegeleverde speakervoet. Wie zijn tv op een av-receiver aansluit, kan vermoedelijk beter voor de Bravia HX720 kiezen.

Voor ongeveer zestig euro extra heb je een 40" D7000 van Samsung. Deze mag dan wel geen dun glas aan de voorkant hebben, maar de bezels van dat model zijn net als bij de D8000 zeer dun. Dat moet je een keer gezien hebben om erover te kunnen oordelen. Samsung heeft 3d-weergave bij de D7000- en D8000-serie in elk geval beter voor elkaar dan Sony.

Iets goedkoper dan de NX720 is de Regza 42WL863 van Toshiba. Deze 42"-tv heeft een edge-lit led-backlight met local dimming in 32 zones en is, net als het voormalige topmodel Regza 55ZL1, voorzien van de Cevo-engine. Dit hardwareplatform zorgt er onder meer voor dat de inputlag zo laag is. Het ontwerp van de Regza 42WL863 is stijlvol en het toestel is voorzien van actieve 3d-technologie.

Conclusie

Aan het ontwerp zal het bij de Bravia NX720 niet liggen. De bouwkwaliteit is goed, net als de materiaalkeuze - waarbij met name het dunne en krasvaste Gorilla Glass een pluspunt is. Bovendien ziet de tv er strak uit; in combinatie met de meegeleverde speakervoet oogt deze Sony als een blok graniet.

En daarmee hebben we ook gelijk het belangrijkste nadeel te pakken: door de voet mee te leveren, is de NX720 flink duurder dan andere modellen in hetzelfde segment. En het geluid is dan wel duidelijker en helderder dan bij de gebruikelijke downward firing speakermodules, vooral als het om spraak gaat, maar voor een echt vol geluid is toch een externe av-receiver met bijbehorende 5.1-speakerset nodig. De NX720 is wel een goed alternatief voor wie liever geen boxen in zijn woonkamer ziet. Omdat er in het schermgedeelte ook nog speakers zitten, betaal je in feite voor twee speakersets, waarvan je er maar één gebruikt.

De beeldkwaliteit van de NX720 springt er nergens echt uit. De kijkhoeken van het s-pva-scherm zijn minder dan bij een ips-scherm en ook wat betreft kleurtemperatuur en witbalans behoeft de tv wat - weliswaar kleine - aanpassingen. De Presense Sensor-camera in de bezel werkt goed, maar de online mogelijkheden zijn onvoldoende. Wel prettig is weer dat wifi standaard is ingebouwd.

Er is duidelijk geprobeerd om de NX720 meerwaarde te geven, maar wij hadden liever een strakkere prijs gezien dan het voetstuk waar Sony deze tv op wil zetten.

[update 01/12/11]: Uitgerekend in de week van publicatie van deze recensie heeft Sony de adviesprijs van enkele Bravia-modellen verlaagd. De adviesprijs van de Bravia NX720 in de 40"-uitvoering, zoals hier besproken, daalde van 1300 euro naar 1000 euro, zoals ook genoemd in de comments. De recensietekst was echter al eerder klaar en de eindconclusie leunde sterk op de hoge prijs.

Nu deze naar beneden is bijgesteld, maakt dat de Bravia NX720 tot een interessantere propositie, zeker gezien de meegeleverde speakervoet die voller geluid geeft dan het indirecte geluid van de ingebouwde speakers van veel lcd-tv's. Wat prijs betreft worden onder meer de UE40D6530 van Samsung en de 42LW650s van LG tot de concurrenten gerekend, evenals het PFL7906 van Philips' DesignLine-serie.

Reacties (58)

Wijzig sortering
Prijs 1 ster geven ?
De TV koste op de dag dat deze review verscheen 999 euro.
In jullie review schrijven jullie dat deze in de PriceWatch ongeveer 1300 euro kost.
Maandag 28/11 zijn veel van de modellen van sony in prijs gedaald:

KDL40NX72FT van 1300 naar 1000
KDL40HX720BAEP van 1400 naar 1100
KDL46NX72FTI van 1600 naar 1300
KDL46HX720BAEP van 1700 naar 1400
KDL46HX820BAEPvan 1900 naar 1700
KDL55NX72FTI van 2200 naar 2000

Reken er dan nog eens bij dat je voor € 69 een playstation 3 met Uncharted 3 kunt kopen en dat je de skype camera ter waarde van € 99 er bij krijgt.

Dan zijn we uitgepraat dat die 1 ster totaal niet terecht is.
Grappig detail btw, in het stuk over de prijs staan nu al de 999 prijzen, de lijst wordt bijgewerkt maar de 'conclusie' grappig genoeg niet. 999 euro geeft het nog geen 5 sterren, maar 1 ster is het absoluut niet meer, zeker nu alle alternatieven allemaal duurder zijn na prijsdaling.
Groot gelijk het is eigenlijk zowat de beste tv voor 999 op het moment & zoals aangehaald is de officiële verkoopprijs van de samsung D7000 waarme ze deze tv vergelijken 1499.
@Ororo: heb net contact gehad met Hans den Heijer van Sony en de adviesprijzen zijn inderdaad afgelopen maandag verlaagd, waarbij de 40"- en 46"-NX720 het meest gezakt zijn. Dat maakt dat een deel van de vergelijkingen in deze recensie, die op de eerdere, hogere prijs gebaseerd zijn, niet meer kloppen. Ik ga even kijken welke aanpassingen gedaan kunnen worden.
Goed dat je het gaat aanpassen. Ik vind een prijsverschil van 300 voor zo'n TV namelijk een heel groot verschil, alleen het verhogen van de sterren is niet voldoende, de conclusie klopt nu ook niet meer.

Verder een goede review hoor, ik vraag me alleen af wat het nut is van Gorilla Glass op een TV.
Het kan aan mij liggen, maar als ik de foto's van die voet zie op pagina 2, lijkt het alsof de randen niet lekker aansluiten. Nogal een gemist naar mijn idee want het viel me meteen op toen ik de foto zag.

Verder weer een prima review van, zo te zien, een prima apparaat. Als ik het geld ervoor over zou hebben zou ik denk ik eerder voor een van de Samsung schermen gaan, die bezel zit weliswaar in het zicht maar vindt die tv persoonlijk mooier.
Ik vind de voet van deze TV juist hét pluspunt en vind het jammer dat andere fabrikanten dit voorbeeld niet volgen.

De TV neemt zo'n prominente plaats in het interieur in dat het design misschien wel belangrijker is dan de features. Deze NX720 zou ik zonder problemen in mijn moderne interieur willen hebben. Veel andere TV's niet, hoewel die technisch misschien superieur zijn voor dezelfde prijs.
...Veel andere TV's niet, hoewel die technisch misschien superieur zijn voor dezelfde prijs.
En dat is dus meteen het manco waardoor fabrikanten niet gedreven worden om altijd een goede TV neer te zetten, zowel qua techniek als uiterlijk en hieraan inherent het lage kennis-niveau van relatief veel verkopers in de grote electronica-discounters. TV's die technisch tot de top behoren (te zijn), kosten vaker 1.5x zo veel en doordat deze dus minder goed verkopen over het algemeen, zijn de marges lager... Iets met kip&ei-verhaal omtrent kortingen en verkoopcijfers.

Sorry hoor, maar als je op Tweakers een topic opent over gamen komen daar de meest felle discussies uit en hier in dit artikel nemen we maar genoegen met een inputlag van 50ms... Hoe verhoudt dit zich dan als je snelle sporten of NTSC-materiaal wil bekijken; kan me zo voorstellen dat dat ook niet rooskleurig wordt weergegeven.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 30 november 2011 09:35]

Ik heb de 60LX900 van Sony, en hoewel ik de daadwerkelijke lag niet kan testen, is de lag helaas zeker merkbaar bij shooters. Vooral bij Battlefield 3 of Modern Warfare 3 kan dit behoorlijk op je zenuwen werken, doordat je gewoon voelt dat je personage niet snel genoeg om kan draaien om op tijd te kunnen reageren. Uiteraard schuif ik niet mijn slechte game-prestaties af op de lag, maar het is simpelweg niet te ontkennen dat het met die serie ook niet echt lekker gamen is. Mijn Samsung LE40A656 bijvoorbeeld, heeft daar veel minder last van, de lag is daar minimaal, wat ook daadwerkelijk resulteert in een hogere score in games. De A656 is overigens ook geen gamingscherm, maar werkt er uitstekend voor, beter dus als de Sony terwijl de prijs ongeveer 1/9e is/was.
Ik koop graag het beste voor de beste prijs. Maar bij TV's, die vaak centraal in een interieur geplaatst zijn, is het uiterlijk ook een kwaliteit. Zo had de Panasonic LX32 als enige 'kleine' TV full-led. Maar ik denk niet dat iemand hem gekocht heeft omdat het een verschrikkelijk lelijk ding is.

Zo kan het technische aspect het onderspit delven.
De Samsung D7000 lijkt mij ook designtechnisch een goede keuze, door de dunne rand is hij veel neutraler dan de Sony.
Als die voet zo duur is dan zouden ze die los moeten verkopen. Er zijn ook genoeg mensen die hun tv aan de muur hangen...
Ik vind deze TV ook echt geweldig qua looks, jammer van de internet functionaliteit maar daar verwacht ik sowieso nooit al te veel van.

Wat ik wel schokkend vind is de prijs...Ik heb deze al heel lang in mijn wenslijst maar hij is echt 25% duurder dan wat ik had verwacht. Andere fabrikanten komen alweer bijna met hun 2012 modellen, terwijl dit nog duidelijk een begin 2011 model is.

Deze gaan óf heel snel EOL worden daardoor goedkoper of moet gewoon goedkoper worden in adviesprijs.

Hopelijk gaat Sony niet de conclusie trekken, he dit verkoopt niet dus er is geen vraag naar. Vraag is er zeker, consumenten weten alleen inmiddels ook dat nieuwe modellen alweer aanstaande zijn en deze enorm vertraagd zijn.
De voet is een geweldige uitbreiding. Ik heb deze TV enige tijd terug bij de Mikro met balk voor 900eurie gekocht en ben er zeer tevreden over.

+ Super kwaliteit beeld
+ Redelijk goed geluid met de soundbar
+ Uitgebreide internet features

- Streaming van DNLA werkt gewoon slecht, geen ondertitels en ondersteunt heel weinig bestandstypes
- Trage opstarttijd van ongeveer 30sec
- Zappen gaat ook niet echt supersnel
- HDMI en balk werken niet goed samen

Voor het DNLA heb ik nog een media steamer gekocht maar ik krijg via HDMI de geluidsbalk niet werkend. Wanneer ik via HDMI die steamer aansluit gaat het geluid alleen over de TV speakers. Ik moet de "Pin13 aka CEC truuk" nog proberen.

[Reactie gewijzigd door Woohooo op 30 november 2011 20:29]

wees blij dat andere fabrikanten dit voorbeeld niet volgen O-)
dan blijft het origineel!
ik vind het ook een van de mooiste tv's die ik ooit heb gezien, ben ik ook helemaal met je eens.
maar zet alsjeblieft geen andere fabrikanten aan om dat ook te doen!
het gebeurt al genoeg dat copycat principe van samsung enzo!
Kan inputlag niet beter getest worden met een wired controller ipv een wireless controller?
idd een wireless controller geeft opzicht zelf al input lag
De input lag van een wireless controller is aanzienlijk minder, als je uit zou kunnen drukken in ms, dan de gemiddelde ping van een PC/console naar een centrale server zoals voor MW3 of BF3. EuroGamer heeft een paar jaar geleden eens wat tests uitgevoerd omtrent latency naar gaming-servers.

Geconcretiseerd: het gaat er bij mij niet in dat een wireless controller die communiceert in de 2.4GHz range minder dan 40 inputs per seconde kan registeren; dit zou overeenkomen met een respons van 25ms wat ongeveer overeenkomt met online gamen op de PC tegen een NL-server. Sterker nog, al zouden de waarden uit het artikel 2x beter zijn geworden (dus de geteste waarden delen door 2), dan nog is latency online een groter issue dan je controller.

En dan concludeer ik dat de test in het artikel correct is verlopen en de geteste TV dus ongeveer 2x slechter/langzamer (want 50ms genoemd in het artikel) werkt dan de gemiddelde online-game en zeker 2x slechter dan een controller.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 30 november 2011 17:25]

Zijn dit jullie eigen foto's? Op foto 6 en 7 is duidelijk iets te zien wat op een kras lijkt. Ik ben overtuigd van Gorilla Glass, dus misschien hadden jullie wat moeite met uit en in elkaar zetten? Als het geen krassen zijn dan wat beter schoonmaken voor de foto's.. :)
Viel mij ook op, net als het glas dat er vlekkerig uit lijkt te zien. Is dit kwestie van schoonmaken of gaat het om een eigenschap van het glas?

En dan nog vraag ik me af voor wie het glas nou echt een voordeel is? Alsof iedereen die geen glas voor het paneel heeft krassen op z'n lcd heeft?
Ik probeer het scherm zo goed mogelijk te ontdoen van vingerafdrukken en vlekken, maar onder een hoek worden sommige vlekken opeens zichtbaar.

Het gebruik van Gorilla Glas is vooral een afwerkingskwestie. Vooral visueel is het in onze ogen een pluspunt en daarnaast is het krasvast en lichter dan normaal, dikker glas.
Anoniem: 290406
30 november 2011 10:41
De tv kost nog steeds 999,- en dat vind ik voor een tv met deze specs best prijzig. ongeacht of ik er voor 69,- een ps3 bij krijg, de televisie wordt hier gereviewt en niet de voordelige opties die erbij te koop zijn.

Prijs zal qua features wel oké zijn, maar dat gorilla glas is in mijn ogen toch echt een overbodig iets waar de verkopers twijfelende consumenten mee over de streep kunnen trekken.
In de review spreken ze anders wel van 1300 euro (zie eerste pagina). En daarop is de TV ook afgerekend.
Heb je kleine kinderen? dan is het echt geen overbodige luxe! aangezien een tv op zijn standaard laag staat ....
Kleine kinderen heb je weg te houden bij je apparatuur... Of heb je een hele stapel afgebroken DVD-laatjes in de kast liggen? :)
Eigenlijk vind ik hem helemaal niet mooi. Hij glimt helemaal. Ik wil niet in elk zwart stukje beeld al mijn wenkbrauwhaartjes kunnen tellen. Ik zou hem hooguit twee sterren geven voor de vormgeving.

Ik vind het wel een voordeel dat er een voet bij zit. Ik had onlangs een TV gekocht en er bleek geen voet bij te zitten. Dat stond ergens in de kleine lettertjes. Die kon ik toen alsnog nabestellen, voor 100 euro (terwijl de TV zelf 500 was).

[Reactie gewijzigd door hooibergje op 30 november 2011 11:30]

Dan heb je een showmodel gekocht, moet er dus ook bijgezegd zijn dat die kwijt was. Elke TV komt standaard met voet behalve misschien wat high-end merken.
Wat jammer van die camera! Het hele scherm is mooi zwart en dan ineens zo'n opvallende plek erin. Of komt het door de foto's?
Je ziet het wel. Ik heb zelf een 46nx720, maar storend is het niet. Ik kan me meer ergeren aan het felle groene lampje als de tv aan is, Sony logo is toch genoeg? /Eindemierenneuken ;)

Ik moet nog eens goed te tijd nemen voor het afstemmen van het beeld en beoordelen bij bluray materiaal. 46nx720 heeft als verschil met de 40" variant dat er dynamiek edge led met een soort van local dimmen bij zit.

Kort door de bocht conclusie, met wel wat gekeken te hebben, maar nog niet echt met een heel kritisch oog, erg goede tv voor het geld. Zelf gekocht voor 1315 tijdens een actie maar nu dus 1300 als ik het rijtje hierboven goed las.
Anoniem: 290406
30 november 2011 09:31
Het beetje meerwaarde zit het in het glas en de voet, aangezien ik een liefhebber ben van mijn tv's ophangen heb ik niks aan de voet. krasvast glas... leuke feature maar ik raak m'n tv na het ophangen niet meer aan? hoogstens om er een keer met een microvezeldoekje over te vegen.

Dus al die dingen waar ik eigenlijk extra voor betaal, zijn helemaal niet van toepassing. en ik denk dat er veel mensen zoals mij zijn, die de tv liever ophangen dan neerzetten en het nut van krasvast glas niet inzien. (tenzij je kids hebt die graag rond de apparatuur spelen)

nee het extra geld voor deze features kan je naar mijn zeggen beter uitgeven aan een leuk surroundsetje. dan heb je nog een beter geluidje als uit die voet.
Ik begrijp niet dat men die beelduniformiteit accepteerd. Het lijkt wel de intro van Harry Potter of een scifi film. :-)
Is dit typisch iets van LCD? Je ziet zwart met wat blauwige vlekken (backlight?).
Maar goed ik begrijp sowieso al niet de meerwaarde tov. plasma.
Dat hele online gebeuren mag mij ook gestolen worden, dat is natuurlijk voor de fabrikanten een leuke verkooppunt, maar geef mij maar gewoon een goede no-nonsense tv.

[Reactie gewijzigd door Tadream op 30 november 2011 10:07]

Dat heb je eigenlijk altijd in meer of mindere mate met LCD ja.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee