Voor de test hebben we een notebook (Pentium II 366 MHz, 96 Mb geheugen) ingericht met Windows NT 4.0 Terminal Server en Citrix Metaframe 1.8.
De configuratie van de Compaq terminal is makkelijk te doen. Als je de terminal aan het netwerk hangt, heeft DHCP het meeste al gedaan . Verder hoeft in de meegeleverde client software, de ICA (Independent Computing Architecture) client alleen maar het IP adres van de server ingevoerd te worden. Als je met de terminal connect naar de Citrix server krijg je een normaal NT loginscherm en zal voor de gebruiker het gebruik van de terminal hetzelfde zijn als met een gewone desktop. De Citrix server is ook te benaderen via de meegeleverde Netscape browser, maar gezien de beperkingen van de gemiddelde browser, heeft dit niet de voorkeur.
We hebben de server via de terminal een flinke stresstest gegeven door zo veel mogelijk applicaties tegelijk te starten en veel geheugen in gebruik te nemen. Met maar één terminal aangesloten is de power van de laptop dan voldoende om probleemloos te blijven werken. Voor een bedrijfsnetwerk met enkele tientallen terminals moet je echter al snel aan een dikke multiprocessor server met enkele Gigabytes geheugen denken .
In die zware servers ligt meteen het zwakste punt van deze Thin Clients. Krachtige servers zijn duur, en ze heffen een deel van het kostenvoordeel van de terminals weer op. Voor het overige is een thin client een ideale oplossing om zware applicaties op elke werkplek te kunnen gebruiken, zonder dat overal zware werkstations nodig zijn. Verder is het ding enorm klein, absoluut geruisloos en is het energieverbruik laag.
Disclaimers: Ja, het ding doet het nog, de software tests zijn gedaan na het uit elkaar halen Deze review werd mogelijk gemaakt door ABG Computers en Traag.