Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Lenovo ThinkPad Tablet: zakelijk bekeken

Conclusie

Lenovo is duidelijk in zijn bedoelingen met de ThinkPad Tablet; hij moet de zakelijke gebruiker aanspreken door middel van de stylus, de aansluitingen en de meegeleverde software. Dat laatste argument vinden wij het zwakst. Alleen de Notes-app is echt nuttig en veel van de andere apps kunnen ook met een willekeurige tablet uit de Market geplukt worden. Behalve voor het maken van aantekeningen is de stylus weinig geschikt; het bedienen van de interface gaat fijner met de vingers.

Hardwarematig zit de ThinkPad Tablet prima in elkaar. Hij voelt stevig aan, is voorzien van veel aansluitingen, waaronder een erg nuttige usb 2.0-poort, en het scherm is van goede kwaliteit. De Tegra 2 begint echter al sporen van ouderdom te vertonen en in gebruik voelt de tablet soms dan ook behoorlijk traag aan. Daarnaast is het apparaat niet het dunste en ligt het gewicht flink hoger dan bij de concurrentie.

Goedkoop is de Lenovo ook niet. In Nederland zullen het 32GB- en 64GB-model gevoerd worden, met prijzen van iets meer dan 600 en 700 euro. Daarmee zijn het de duurste Tegra 2-tablets met 3G van dit moment, al krijg je er bij de concurrentie geen stylus bij.

Die stylus wordt daarom eigenlijk het belangrijkste punt waar mensen naar moeten kijken bij het overwegen van deze tablet. Wie die namelijk niet belangrijk vindt, kan bijvoorbeeld beter gaan voor een Asus Transformer, die dezelfde hardware aan boord heeft maar 100 euro minder kost. Zelfs met toetsenbord erbij is hij goedkoper. Wie niet per se een ips-scherm wil, kan zelfs nog goedkopere alternatieven vinden.

De Lenovo ThinkPad Tablet is geen slecht apparaat, maar komt in onze ogen te laat op de markt. Lenovo werkt zelf al aan een tablet met een Tegra 3 en Android 4.0, en ook de concurrentie zit niet stil. Wie echt een stylus nodig heeft, kan de ThinkPad Tablet overwegen, maar voor de meesten is het verstandiger om voor een goedkopere tablet te kiezen of nog even te wachten op de aanstaande, volgende generatie Android-tablets.

Pluspunten
+Voelt stevig aan
+Goed scherm
+Handschriftherkenning werkt goed

Minpunten
-Bloatware
-Zwaar
-Soms een beetje laggy
-Redelijk duur

Reacties (30)

Wijzig sortering
+2Anoniem: 407971
21 november 2011 08:57
Ik ben zelf al 1,5 maand bezitter van de 32GB +3G versie, en inmiddels is er een update geweest waarin het relatief langzaam opstarten wel is verholpen.
Ik ben zelf zeer te spreken over dit apparaat, ik heb achtereenvolgens de acer iconia A500,de ASUS Transformer en de Samsung Galaxy Tab gehad,en bezit tevens nog een ipad2, en ben over deze het meest tevreden ondanks dat ie zwaarder en dikker is.
De afwerking maakt het verschil, deze tablet durf ik ook zonder hoes te gebruiken vanwege die rubberachtige achterkant, bij al de andere tablets ben je toch bang dat het beschadigd.

De pen die erbij zit werkt prima. (werkt overigens op een AAAA batterij en niet op een AAA)
De App notes mobile werkt echt perfect, zelfs mijn hanepoten worden goed herkend en omgezet in normale tekst. Je kan ervoor kiezen alles direct te laten verwerken of eerst pagina's vol te schrijven met klad om daarna pas te verwerken. Dat kan praktisch zijn omdat het verwerken toch een aantal seconden inneemt en bij snel noteren dat niet bij te houden is.


Als ik komende week tijd heb zal ik zelf proberen een review te schrijven.


edit: info over pen en gebruik toegevoegd

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 407971 op 21 november 2011 10:21]

Wat is dan het verschil als je een hoes om één van de genoemde tablets doet van rubber? Tablet is in dat geval net zo dik, wellicht nog dunner en daarbij ook nog eens lichter.
Het hele geheel voelt gewoon steviger, ik ervaar het niet als een nadeel dat ie wat zwaarder en dikker is, maar dat zal zeker een persoonlijke voorkeur zijn.
Ik heb een extra A toegevoegd ;)
Waarom ben je nou het meest tevreden over deze? Ik weet dat je van plan bent om een review te gaan schrijven, maar ben nu wel erg nieuwsgierig wat hiervan de meerwaarde is en hoe je het ding het meest gebruikt (vooral notities maken?). Als ik zelf een tablet aan zou schaffen zou ik eerder naar een transformer geneigd zijn.
Wat bij mij verbazing opwekt is dat er verder niets wordt gezegd over het aanwezig zijn van een fullsize SD-cardslot (naast het gebruikelijke micro-SD-cardslot). Er zijn nauwelijks tablets die dat hebben (Toshiba, o.a. Folio, zouden slechte schermen hebben, en Sony) Dat breid de mogelijkheden toch behoorlijk uit, een usb-aansluiting doet dat ook maar is voor dit toch minder handig.

Deze zou voor mij eerste keus zijn, ware het niet dat ik de prijs inderdaad stevig vind en ik zoveel voorlopig niet over heb voor een tablet.
Heb de 64gb uitvoering sinds 6 weken en deze bevalt me uitstekend. Deze Thinkpad is misschien niet de allerdunste of lichtste en ook niet de snelste maar heeft wel een aantal kwaliteiten welke 'm uniek maken. Samsung is qua design veel mooier maar heeft een eigen aparte stekker waardoor ik weer met een extra adapter moest gaan slepen. De lenovo heeft een gewone micro-usb aansluiting waardoor ik met één adapter zowel mijn telefoon als mijn tablet op kan laden.

Bovendien kan er niet in alle tablets (o.a. samsung) geen SD of andere geheugenkaart waardoor ik al snel ruimte tekort kom. Dat is een enorme plus voor Lenovo.De volledige USB aansluiting werkt ook prachtig. Wederom zijn er andere tablets die dit ook hebben (o.a. Sony) maar die zijn minstens zo groot als de lenovo. Sterker nog: De Sony is dikker op het dikste punt en heeft geen gorilla glas e.d.

De pen gebruik ik veelvuldig om aantekeningen te maken in documenten. Ik moet veel vergaderen en scan mijn stukken tegenwoordig naar een PDF. Deze open ik op de lenovo en met de juiste App kun je er dan aantekeningen in maken die ook nog eens opgeslagen worden in het document. Ik breng het PDF over via Google Doc's. Wat Lenovo wel zou moeten verbeteren is deze software standaard installeren opdat je niet zelf het wiel hoeft uit te vinden.

De hoes met het toetsenbord heb ik ook aangeschaft. Ik ben daar alleen nog niet van overtuigd en deze laat ik dan ook meestal thuis. Ik gebruik 'm echt als tablet.

Overige verbeterpunten: Soms reageert ie wat traag. (mijn echtgenote heeft een HTC Flyer en deze komt sneller over); Mag dunner (hoewel dit voor mij niet een reden is geweest om deze versie niet aan te schaffen)
Op zich een mooie tablet, alleen jammer van die grote fysieke knoppen en de dikke randen op het scherm. Qua gewicht gaat deze tablet meer richting een laptop. De Asus Transformer staat voor mij nog steeds op nummer 1.
DIe fysieke knoppen zijn nog best praktisch in het gebruik, ondamks dat ze in honeycomb zitten verwerkt. Met name de knop die het roteren van het scherm blokkeert is erg fijn.
Apart, bij de benchmarks blijkt dat het booten fors langer duur dan bij andere tablets, maar dat de rede niet bekend is. En bij de pro's en cons staat 'bloatware' als minpunt. Ben ik vreemd als ik daar een verband tussen zie? ;)
Nope, maar dat komt omdat je aan je ervaring met Windows denkt. Ik denk dat het in dit geval enig verband heeft.
Ik had gehoopt dat dit de waterdichte Tegra 3 versie zou zijn.

Jammer, nu is het een leuke tablet met usb en een stylus, maar tevens 230 euro dan een Asus Transformer.
Als ik Lenovo was zou ik pas beginnen met Tegra3 of Qualcomm en niet met de middelmatige Tegra2.

Laat ik wel duidelijk zijn dat de Tegra2 echt OK presteert op de Asus Transformer (de betere driverupdates?), alleen de grafische rekenkracht is echt ondermaats.
Mijn interesse is al gewekt. Heb in mijn leven al wat laptops versleten, en toen ik in 2006 van de universiteit een high-end thinkpad kreeg, is mij erg duidelijk geworden wat de meerwaarde is van een high-end business model tov prijststunters als Acer etc.

Ook voor de tablet markt lijkt de thinkpad variant me erg aantrekkelijk om actief op het werk te gebruiken. Het lijkt me heerlijk om al die dikke boeken te elimineren, PDF's te gebruiken, en met een fatsoenlijke pen fatsoenlijke aantekeningen te kunnen maken !! En daar betaal je dan graag wat extra voor!
Toch aan de dure kant, wat is de reden dat ie zo duur wordt gemaakt?
Ligt dat aan de tablet-hype en mogen dingen met flinke marge verkocht worden, volgens mij kost deze tablet hun 300-500 euro per stuk om te produceren incl marketing en productie?

[Reactie gewijzigd door Lemming op 21 november 2011 08:04]

Waarschijnlijk de bouwkwaliteit. Is waarschijnlijk de sterkste tablet op het moment.
Ik neem aan dat de prijs hetzelfde wordt voor de nieuwe Tegra 3 tab wanneer die komt. (binnen een maand?)
Leonovo is nu eenmaal gericht op de zakelijke markt. Ik had nog zo'n oude IBM thinkpad. 600mhz 128mb 6GB. Draait XP op zonder service packs. Dat ding draait nog steeds als een zonnetje. Dat spul is zo super degelijk. En het is gewoon een heerlijke laptop. weggegeven aan iemand om kleine spelletjes op te spelen. Die zit er nog steeds elke dag uren op te spelen en je merkt niets van achteruitgang, behalve de batterij die is al lang dood. Maar het zegt iets over bouwkwaliteit dat een laptop van meer dan tien jaar oud zo goed blijft werken. Geen loskomende toetsen, geen schermuitval, geen kapotte harde schijf. En al die tijd intensief gebruikt. Dat noem ik bouwkwaliteit. Als je dan deze thinkpad tablet ziet, dan krijg je meteen warme gevoelens want het heeft nog exact dezelfde design. Een beetje hoekig maar echt zeer goed ontworpen. Stevige lekker klikkende knopjes die nooit los gaan zitten en hun werk blijven doen. IBM maakte echt industriekwaliteit. Als de kwaliteit nog steeds zo goed is dan is dit een hele goede investering. Want zeg eens eerlijk, hoe lang verwacht je dat die andere tablets meegaan? twee jaar, drie jaar? Ik denk dat deze Leonovo je heel wat langer gezelschap zal houden, want ik heb toch wel het idee dat Leonovo zijn best doet om het kwaliteitsimago in stand te houden. Iets anders zou ook vreselijk dom zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 425494 op 23 november 2011 00:08]

Toch aan de dure kant, wat is de reden dat ie zo duur wordt gemaakt?
Ligt dat aan de tablet-hype en mogen dingen met flinke marge verkocht worden, volgens mij kost deze tablet hun 300-500 euro per stuk om te produceren incl marketing en productie?
Het heeft 3G, oftewel mobiel internet.
De prijs is geheel in lijn met andere producten die ook 3G hebben. Ik acht de kans wel klein dat er in Nederland mensen zullen zijn die met deze specifieke tablet zullen rondhuppelen. Het gros zal toch voor een Samsung of Apple met 3G gaan. Die van Samsung kost net iets meer dan 500 euro.
Deel dat voor de productie maar door tien. De rest is transport en marketing. Lenovo is spijtig genoeg niet meer het IBM van weleer. al teren ze nog wel wat na op de goede reputatie van the big blue, het is en blijft ordinaire chinese rommel net als bij alle concurenten. wat ik spijtig vind want een echte IBM is en blijft :9~ _/-\o_ _/-\o_ _/-\o_
Je weet niet waar je het over hebt, productie van een tablet met IPS scherm en tegra chip is prijzig. In de tablet markt liggen de marges echt niet zo hoog, anders zouden er niet zoveel PC fabrikanten momenteel uit deze markt stappen. Xoom kost meer dan 300 dollar om te maken en heeft ongeveer dezelfde specs: Lenovo houdt zeker de thinkpad productienormen aan. Niet te vergelijken met chinese troep.
met de thinkpad edge toestellen zijn ze zéker niet de IBM kwaliteit aan het aanhouden hoor, zelfs een doorsnee acer voelt steviger aan dan die lijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 152769 op 23 november 2011 23:09]

Prijs is wel aan de stevige kant. Met de stylus moest ik gelijk denken aan de Wacom Cintiq serie. Eigenlijk totaal ander product maar toch bijna even duur.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee