Door Arnoud Wokke

Redacteur

2011: smartphones in de hoogste versnelling

Tot slot: een blik op 2012

De telecommarkt is momenteel de meest dynamische markt in de ict - en misschien ook wel daarbuiten. Het tempo waarin vernieuwingen worden doorgevoerd en vernieuwende producten worden gelanceerd, is duizelingwekkend. Dat zal niet eeuwig zo blijven, maar de grenzen zullen in 2012 nog niet bereikt worden.

Het opvoeren van de hardware en het updaten van platformen zal voorlopig dus vrolijk doorgaan. Het komende jaar brengt ons in elk geval de eerste telefoons met quadcore-processors, terwijl telefoons met 720p-schermen vast heel gewoon zullen worden. Misschien zien we ook de eerste telefoons met buigbare schermen.

Het ontwikkeltempo van Android blijft in 2012 laag: na de uitrol van 4.0 zullen we pas in november of daaromtrent weer een belangrijke nieuwe versie zien. Zeker lijkt dat Apple iOS 6 uitbrengt, en een iPhone 5 met een quadcore Apple A6-soc. Microsoft zal ondertussen vaart maken met Windows Phone; er komen vooral veel Nokia's met Windows Phone aan en het marktaandeel zal stijgen.

Tot zover de eenvoudige voorspellingen - er gaat in 2012 echter nog veel meer gebeuren. Zo wordt BlackBerry-maker RIM misschien opgekocht - het staat al even te koop - en het is zelfs niet ondenkbaar dat, als de verkoop van Windows Phones onverhoopt toch niet zo goed gaat, de Finse trots Nokia wordt overgenomen.

HTC - van oudsher een tweakermerk - zal na het recordjaar 2011 steeds meer merken dat het zich moet blijven vernieuwen: baanbrekende telefoons met nieuwe designs zijn hard nodig, en als die niet komen zullen de verkopen onherroepelijk dalen. Sony Ericsson, dat inmiddels volledig in handen van Sony is, verdwijnt als zelfstandig merk. LG lijdt al een paar jaar achter elkaar verlies op de telefoondivisie en de grote gok in 2011 heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd. Het is dan ook beslist niet onmogelijk dat deze fabrikant de telefoniemarkt helemaal de rug toekeert.

Wat er ook gebeurt, Tweakers.net zal de telecommarkt ook in 2012 weer op de voet volgen. We proberen bij elke belangrijke aankondiging en elke belangrijke beurs aanwezig te zijn en verslag van alle ontwikkelingen te doen. Dat is alvast één zekerheidje voor het nieuwe jaar.

Reacties (87)

Wijzig sortering
Mag er nog een stukje bij over de verliezers? Met name WebOS/Palm/HP verdient wel een vermelding voor hun spectaculaire zelfmoord. Ze wilden zowel telefoons als tablets op de markt zetten, en ironisch genoeg, is WebOS nu wel een van de meest gebruikte tablet OS-en :)

De Veer en Palm3 hebben maar weinigen in NL, maar dat is toch geen reden om ze niet in het jaar overzicht op te nemen?
Er staat al wat over Symbian en een hele pagina over BlackBerry (toch ook verliezers). WebOS heb ik laten liggen voor het tablets-jaaroverzicht. Het was namelijk vooral de TouchPad die symbool werd van de spectaculaire zelfmoord, en niet de Veer of Pre3 :)
Het kan aan mij liggen maar volgens mij is het wetsvoorstel voor netneutraliteit nog helemaal niet door de eerste kamer heen (klik) en dus nog niet van kracht.
voornamelijk door de succesvolle Galaxy S II, die op het gebied van snelheid en vloeiende besturing een stap vooruit was ten opzichte van de concurrentie.
artikel van gisteren beschrijft dit:
De vooruitgang die Apple op het grafische vlak boekte, is echter vele malen groter dan bij de concurrentie. De A5 beschikt over een dualcore PowerVR SGX543MP2-gpu. Dit is veruit de snelste grafische chip die momenteel in smartphone of tablet te vinden is.
Ik raak confused.

Desalniettemin, leuk artikel als recap van 2011.
Zie het als een uitslag van een wedstrijd. Samsung staat op nummer 1 en Apple is gestegen in de ranglijst van laten we zeggen plaats 4 naar 2. Apple heeft dan dus meer vooruit geboekt zonder dat het de aller snelste is.
Ik vind dat het stuk teveel in oude voorstellingen blijft hangen. Zo wordt IOS alleen gekoppeld aan de smartphone en geheel los gekoppeld van de tablet waar het ook op draait en zowat de hele markt heeft. Het is één OS en phone en tablet zijn nauw verbonden en lopen tegenwoordig gewoon in elkaar over kwa mogelijkheden. Dat Apple's aandeel op 20% blijft steken zou ik ook niet durven beweren. Bovendien kan je marktaandeel ook anders definieren dan verkochte telefoontjes, want dat zegt minder dan mensen denken. Zo zijn iPhone en iPad in de VS goed voor 92% van de mobiele aankopen.

Iphone en Galaxy S zijn het grote succes van de kerstverkopen. Maar ook RIM doet met 3 toestellen goed mee in de tien best verkochte toestellen. Want ondanks de bekende negatieve teneur over RIM heeft deze een topjaar achter de rug met de grootste winststijging ook.

Er wordt weer een heel verhaal gewijd aan de grote belofte in de smartphome business, de Microsoft-Nokia samenwerking. Al 18 maanden overspoelen de marketeerrs van deze bedrijven tech-journalisten met positieve voorspellingen en met succes, want overal zien wij de zelfde verhalen verschijnen. MS heeft dan ook een uitgebreid dossier van elke tech-journalist in zijn database zitten en probeert die persoonlijk te benaderen om een positieve pers te krijgen.

Op tweakers is men WP7 in ieder geval erg toegedaan, men blijf er in geloven. Maar wat onderbelicht blijft: Hoe waren de kersverkopen voor de Lumia? Microsoft en Nokia hebben groots uitgepakt met hun reclame en promotie om de kerstverkopen de gewenste doorbraak te maken met de Lumia. Hoe vaak is ons al niet voorgehouden hoe fantastisch dit toestel wel niet is. En de promotie was al voor de kerst phenominaal.

Na zoveel inspanning mogen wij een eclatant verkoopsucces verwachten van dit fantastische toestel. Heeft tweakers immers niet juichend gemeld dat Nokia weer volop meedoet. Helaas voor de mensen van MS en Nokia, maar de verkopen van de Lumia waren weer dramatisch. Ze waren nauwelijks beter dan die van Nokia touch en Type. Om een idee te geven, de Galaxy S verkocht ongeveer [url="\"http://www.theregister.co.uk/2011/12/22/lumia_sales/\""]100x zo veel als de Lumia[/url].

Toch verandert dit niet de door Microsoft gesponsorde berichtgeving. Die verloopt volgens een vast patroon.
  • WP7 is fantastisch en een succes
  • Symbian is zware shit
  • RIM gaat slecht
  • Apple is oudbollig
  • Android is onveilig
Dingen die met grote stelligheid worden beweerd en die niet echt overeenkomen met de realiteit. WP7 is namelijk geflopt en flopt steeds weer opnieuw. Zojuist zijn ze weer geflopt ondanks een massieve marketingcampagne.

Symbian had geen slechte naam bij zijn gebruikers zoals steeds maar wordt geroepen door journalisten. Het had zijn eigen fans, veel gebruikers vonden het een prettig systeem en zijn er helemaal niet van gecharmeerd dat Nokia afscheid neemt van zijn eigenheid en zich laat degraderen tot een telefoonbakker. Net zoals de Saab wat achterliep op sommige punten, maar pas echt zijn klanten verloor toen het een veredelde Opels ging maken. Dat pikken klanten niet.

Verder doet men net alsof er voor maar twee bedrijven plaats is in de markt en het tussen IOS en WP7 of Android gaat. Maar waar halen ze die wijsheid vandaan. Voor RIM is best plaats met producten die inspelen op bepaalde marktsegmenten. Dat bewijzen ze al hun hele bestaan. En dat de playbook niet het grote succes geworden is, neemt niet weg dat RIM alleen nog maar stijgende winsten laat zien en dit jaar de grootste winststijging ooit geboekt heeft. Hoe kan je dan spreken over een bedrijf dat kwakkelt? Hun winst is elk jaar nog gestegen. Omdat ze geen marktleider zullen worden? In die race hebben ze nooit meegedaan.

Dit soort verhalen komt uit de koker van Microsoft die RIM wel zouden willen overnemen en de aandeelhouders onzeker willen maken. De cijfers zijn heel duidelijk, er zijn maar twee echt grote losers in deze markt en dat zijn MS en Nokia. Na 18 maanden heeft WP7 alleen nog maar praatjes voortgebracht.

Ook Microsoft ziet in dat WP7 niet de beoogde 20% marktaandeel gaat bereiken. Nee, ze zeggen het niet, maar hun handelen wijst er op. Zo is MS apps waarvan je zou verwachten dat ze exclusief gekoppeld zouden worden aan WP7 als Xbox Live, Halo Waypoint en Kinectimals gaan brengen naar IOS. Een duidelijke knieval.

Want MS is niet gek. DIe producten brengen geld op en WP7 scoort alleen maar verliezen. Je wil niet marktem mislopen door te lang blijven trekken aan een dood paard. Ook op Wallstreet hebben ze weinig vertrouwen in de combinatie Nokia-Microsoft, wat blijk uit een continu dalende koers, en de forse koersdaling van Nokia direct naar de aankondiging. Hun conclusie is dan ook dat de samenwerking vooral ten koste van Nokia is gegaan.

Nu zullen de aandeelhouders van Nokia zich daar niet zo druk over maken, want door de geldstroom van MS bestaat de waarde van Nokia nu voor een groot deel uit financiele reserves ter waarde van 8 miljard. Hoewel Nokia als bedrijf steeds minder voorstelt is de waarde voor de aandeelhouders enigszins verzekerd.

Hoe gaat het komende jaar er uitzien volgens mij? De hevige strijd tussen Apple en Android zal waarschijnlijk doorgaan, al zijn er suggesties van analisten dat Apple meer aan zijn patenten zou kunnen verdienen door wat soepeler op te treden. WP7 heeft de strijd verloren, maar MS zal dit zeker niet openlijk toegeven zolang Windows8 nog niet gelanceerd is, want ze wil niet dat Windows8 (met dezelfde interface) meegesleurd wordt in de negatieve publiciteit, Daarom zullen wij positieve berichten blijven lezen over dit platform dat al twee jaar lang de grote belofte is.

Over RIM heb ik zelf een goed gevoel, kennelijk ook de aandeelhouders want die toonden weinig interesse in de suggestie voor overname. Ik sluit niet uit dat de playbook zelfs nog een kleine comeback gaat maken als in februari v2.0 van het OS komt met de android player en talrijke aanvullingen. RIM heeft net als Apple het voordeel van een zeer trouw publiek die de eigenheid waarderen. Een eigenheid die Nokia ook had, maar te achteloos heeft uitverkocht, een onvergeeflijke fout.

Android zal op de phomemarkt uitgroeien tot de onbetwiste leider, maar over de hele mobiele markt is de uitkomst nog niet zo zeker. Apple houd zijn oudere versies voor lagere prijzen in de markt en die blijken gewild. Ik lees wel vaker het verhaal dat IOS oud begint te worden en dat Apple nu met iets nieuws moet komen. Dat lijkt me erg ondoordacht en dom. IOS is het meest gepolijste systeem in de markt en zal zeker niet door nieuw probeersel worden vervangen, wat een raar idee. Juist nu de massa toetreedt tot deze markt doe je dat beslist niet. Het geeft je juist een groot voordeel.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 425494 op 31 december 2011 01:44]

Je hebt op enkele punten zeker sterke argumentatie, op andere daarentegen zeer gebrekkig. Over het algemeen doe je - voor mij althans - overkomen als een 'hater', met name waar je zegt dat Windows Phone 7 de strijd verloren heeft. Merk hierbij op dat Windows Phone nieuw is, en nog lang niet zo ver als Android of iOS. Er is genoeg over te bekritiseren, maar het heeft ook genoeg potentie.

Verder maak je een hoop claims over onder andere verkoopcijfers, hiervoor geef je echter geen bron. Andere tweakers hebben opmerkingen gemaakt loodrecht tegenover de jouwe, waarbij wel betrouwbare bronnen gegeven zijn.
Kan ik je vragen de bronnen voor de hierboven genoemde argumentatie te leveren?


Al met al zal het best dat Windows Phone nog lang niet zo ver is, het is ook nog maar de vraag of functiesortering aan de hand van meest gebruik (zoals genoemd op de B8 blog) aanspreekt, in tegenstelling tot gecategoriseerde items. Bovendien is er genoeg aan te merken op de hardwarespecificaties, deze zijn niet erg competitief. 9gag laden op de Nokia Lumia 800 duurt wel even, en 'vasthouden' van de gehele pagina (dat ie niet steeds opnieuw items in het geheugen moet laden) lukt ook niet echt.

Desondanks vind ik het een prachtig besturingssysteem, is de integratie met de (baggere) gpu fantastisch waardoor het os extreem snel aanvoelt, en vind ik het dan ook niet waard om meteen al afgeschreven te worden. Ik vermoed dat het echte werk met Windows 8 komt, en ik moedig de competitie dan ook graag aan de concurreren zodat de vraag naar verbetering hoog blijft.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 406468 op 30 december 2011 23:55]

Ik beargumenteer niet dat WP7 geen goed systeem is, dat is subjectief tenzij er overduidelijke tekortkomingen in zitten. De geschiedenis zit echter vol met technisch superieure maar in de markt mislukte producten. De tweaker bekijkt het van de technische kant, maar voor de gebruiker spelen andere zaken vaak een belangrijkere rol in de aanschaf.

Een Microsoft hater vind ik veel te sterk, al geef ik toe dat ik geen sympathisant ben van hun stijl van zakendoen. Maar Ik kan ook de positieve zijde van MS zien. Microsoft heeft ook zijn plaats in de geschiedenis verdiend. Een van de dingen die MS heeft gebracht is standaardisatie in een tijd dat een gebrek aan standaardisatie een groot probleem was. Het heeft ook de PC naar het huishouden helpen brengen en met basic de drempel om te programmeren een stuk verlaagd. En office blijft natuurlijk een veelzijdige, stabiele alleskunner. Windows7 vind ik een prettige en fraaie interface hebben. MS doet ook dingen goed.

Alleen realistisch gezien zeg ik, het tijdperk MS in de consumentenmarkt is voorbij. Dat lijkt ongelooflijk, maar het was waarschijnlijk nog ongelooflijker dat MS het stokje over kon nemen van IBM en ook dat is gebeurd en IBM kon er niets tegen doen. In korte tijd veranderde de markt en IBM's bedrijfsstructuur en cultuur kon daar niet mee overweg. Hetzelfde zien we nu weer. de mensen van MS blijven denken in een oud stramien.

MS als enorm bedrijf mist eenvoudig de wendbaarheid om in de nieuwe markt te succesvol te zijn. Het probleem daarbij is, is dat haar kracht haar zwakte is. Haar kracht is dat ze een eigen ecologie heeft ontwikkeld rond Windows. Alles wordt daaraan gekoppeld en moet compatibel zijn. En dus is haar strategie om voor de tablet een extensie daarop te maken, eerst met vertrouwde interface en nu met een geheel vernieuwde interface. MS strategie is altijd geweest om mensen aan nieuwe producten te binden door hun binding aan oude producten te gebruiken. Het hele denken is daar op gericht.

Maar in de mobiele markt is sprake van een paradigma-verschuiving, het oude denken is ineens buiten werking gesteld. Apple heeft bij de consument een hele nieuwe manier van omgang met technologie weten te creëren en die is enorm aangeslagen. Bij Google hebben ze dat begrepen en iets gemaakt dat daar bij aansluit, maar opener is en heel snel vernieuwend. Beide bedrijven hebben een hele sterke grassroots beweging die een snelle acceptatie bij een groter publiek mogelijk maakt.

MS is het ouderwetse type marketing bedrijf dat alles zeer professioneel benadert van boven. Omdat ze een enorme achterstand hadden op Android en IOS realiseerden ze dat het niet genoeg was om net als Google een variatie op IOS te maken, maar met iets bijzonders moesten komen. Dat is immer een gewaagde manoeuvre die vaker mislukt dan slaagt. De kans is vanaf het begin nooit groter geweest dan 10%.

Apple heeft namelijk iets weten te vinden waar het publiek voor valt, maar Steve Jobs was uniek in zijn neus voor wat het publiek wil. MS heeft dat talent nooit nodig gehad. Nu gingen ze iets doen dat volkomen haaks staat op hun eigen cultuur, een alles of niets poging met een totaal vernieuwde interface, en dan maar hopen dat de consument er erg door aangesproken wordt. Want als dat niet gebeurt is het systeem door zijn grote achterstand ten dode opgeschreven. Inmiddels weten we dat WP7 niet die aantrekkingskracht op het publiek heeft en dat ook een grote marketing campagnes daar niets aan verandert. Geloof me, ervaren marketingmensen als Steve Balmer weten al lang hoe laat het is.

Maar dat wil niet zeggen dat ze nu zomaar van koers kunnen veranderen. Ze kunnen niet zomaar de mensen en bedrijven in de steek laten die ontwikkelen en bouwen voor hun nieuwe systemen. Net als een grote olietanker kunnen ze alleen maar heel langzaam draaien. Proberen de schade zo klein mogelijk te houden.

Je noemt WP7 nog steeds "nieuw", maar je kunt niet eeuwig "nieuw" blijven. Kijk eens hoeveel tijd HP nodig had om in te zien dat WebOS kansloos was. WP7 heeft niet meer tractie gehad dan WebOS. Het is niet voor niets dat MS Nokia met miljarden heeft moeten verleiden om hun systeem te adopteren. Dat was echt een noodgreep om een falend systeem een tweede kans te geven. Inmiddels is het voor een tweede keer groots gepresenteerd en opnieuw geflopt. Op zich is het in markering land al opmerkelijk dat men een falend product zo lang in leven houdt. Meestal worden ze na een paar maanden al de nek omgedraaid. Daar doen grote bedrijven niet zo moeilijk over. Maar MS vindt dit product van strategisch belang. Wat voor toekomst heeft W8 als WP7 mislukt?

En als W8 mislukt dan verliest MS zijn greep op de hele consumentenmarkt. Dan hebben ze alleen nog losse producten als Xbox en Kinect, maar zullen ze niet kunnen realiseren wat ze willen, namelijke voor het huis een heel ecosysteem van gekoppelde producten scheppen en dat is de richting waarin Apple en Google bewegen.

De realiteit is dat Apple MS in grootte in sneltreinvaart is voorbij gegaan en dat Google MS al bijna heeft ingehaald. De vraag die je dus moet stellen is wat brengt een kentering in deze voortgaande ontwikkeling? En antwoord is simpelweg, geen, het gaat gewoon door. WP7 slaat niet aan., terwijl de anderen mega successen boeken. Zelfs RIM heeft de grootste winstgroei in zijn bestaan. En MS kan nu alleen nog maar bidden dat W8 wel aanslaat. Ik denk dat die kans geringer wordt met de dag nu het publiek zo lauw reageert op dezelfde interface in WP7. MS heeft gegokt en verloren. Steve Balmer heeft het eerste inmiddels toegegeven: hij noemde pas geleden W8 een enorme gok. Dit is al de tweede negatreve uitlating. Eerder zij hij dat ze met WP7 van onbetekenend naar onbetekenend waren gegaan. Dat zegt hij niet zo maar. Daarmee bereidt hij zijn publiek voor op nog slechter nieuws. Want iedereen weet dat enorme gokken zich zelden vertalen in succes. Ook de markt flooden met goedkope phones gaat niet lukken, de prijzen dalen al razendsnel, het moet alleen de illusie in stand houden tot W8 is gelanceerd. WP7 zal een onbeduidend buitenbeentje blijven zonder dat het echt een segment bedient waar het enige trouw creëert. Het zal mogelijk nog een paar jaar in stand worden gehouden om het vertrouwen van developers en leveranciers niet te schaden, maar that's it.

Nu vind je me nog een hater, maar binnen een jaar zul je merken dat ik het gewoon helder heb gezien.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 425494 op 31 december 2011 03:07]

W8 zal doorbreken(lees: marktaandeel behalen) met tablets en laptops met een touchscreen. Omdat mensen dan al een tablet hebben, zullen ze ook overwegen om een WP8 telefoon te kopen. In 2013 zal marktaandeel van WP echt veel groter zijn dan nu. Je zegt dat Microsoft mensen probeert te binden, maar dat doet Apple toch ook met iTunes? Als Microsoft ook zo iets kan maken, dat ook nog eens fijn en makkelijk werkt, zal die toch aanslaan? De Lumia 710 kan zeker aanslaan op budget markten, terwijl die daar nog niet is gelanceerd. We moeten dus eerst afwachten tot de drie Nokia's overal verkrijgbaar zijn en pas dan de conclusies gaan trekken.
Offtopic. Heldere blik, goed beschreven. Het is saai, maar ben het absoluut met je eens!
De GPU is niet allesw wat een telefoon snel maakt. Het is heel simpel de gehele hardware van de GS2 is beter en dan kijken we naar het totaal plaatje.
De iPhone 4S heeft een sterkere GPU maar overall is hij niet beter dan een GS2 qua hardware.
Wat is er dan zoveel beter aan de GS2 ? Hij stottert nog steeds op momenten.
Blijft over, een groter scherm...
Apple-fans zullen dit downvoten, maar Android is momenteel moderner dan iOS. Zeker met Android 4.0. In het artikel wordt trouwens vermeld dat iOS een inhaalbeweging moet maken om de consument te behouden.

iOS mag dan wel de favoriet zijn van developers, met apps alleen kom je er niet meer op een bepaald moment: ikzelf ben ervan overtuigd dat er op een bepaald moment 'genoeg' apps zijn. dwz: meer is altijd leuk, maar vanaf een bepaald e hoeveelheid apps maakt het verschil niet echt meer uit voor de gemiddelde consument. Kijk maar naar de App store vs Market: de Appstore van Apple mag dan wel meer apps hebben, bij de consument leeft het gevoel niet meer dat je een iPhone moet hebben om genoeg keuze uit apps te hebben.

Dus om de consument dan over te winnen moet je OS op zich aantrekkelijk zijn. En ik vind het veelzeggend dat de handigste update is iOS5 eigenlijk een rechtstreekse kopie is van Android: het notificationcenter.

Daarbij, als je het over pure hardware hebt: De SII kwam uit toen de iPhone 4S nog lang neit te bekennen viel. DUs tijdens zijn release was de SII een immense revolutie tov alle andere toestellen. De 4S was dat helemaal neit: elke fabrikant had al een erg goede dualcore telefoon op de markt. Het enige dat de 4S voor heeft is een betere gpu. En zeg nu zelf: dat is niet zo spectaculair he :)

[Reactie gewijzigd door kiang op 30 december 2011 12:03]

Vergeet Siri niet, Android komt volgend jaar met vergelijkbare functionaliteit. Daarnaast blijft het een feit dat Android OS moeite heeft met vloeiende grafische weergave, dat lijken ze maar niet onder controle te krijgen.
Mijn Android heeft al spraakherkenning en zelfs een oude Nokia had al dat soort features. Apple heeft het wel degelijk verbeterd want het werkt gewoon stukken beter, maar of het nou baanbrekend was... Ik zie nog steeds niet iedereen naar z'n iPhone praten.

Apple heeft inderdaad wat betreft animaties vooralsnog de top, maar dat mijn Gio soms hapert vind ik niet erg, het werkt namelijk super.
Sterker nog, Apple had sinds 2009 al spraakherkenning in de iPhone zitten. Het is gewoon hele slimme marketing dat ze dit nu neerzetten als 'nieuwe feature' (uiteindelijk is het slechts een verbetering van een bestaande feature).

Ik heb Siri zelf ook even uitgeprobeerd en, tot mijn verbazing, kon het me aardig goed verstaan (Engels is niet mijn moedertaal). Het beste aan Siri vond ik dat het goed begreep wat je zei (nam het vrij vaak helemaal goed over) en dat je het niet op een "vaste manier" hoeft te vragen (je kan je zin opstellen zoals je wilt en dan haalt het programma er zelf uit wat je nou eigenlijk bedoelt).

Het nadeel ervan vind ik dat de beschikbare talen nog erg beperkt is, je nog steeds een robot-achtig antwoord krijgt, locatievoorzieningen alleen in de VS werken ("Zoek de dichtsbijzinde Domino's" in het Engels zou in Nederland niet werken) en dat er toch een 'limiet' op zit (er zijn maar een beperkt aantal acties die Siri kan uitvoeren). Het is zeker wel een verbetering van wat er voorheen beschikbaar was, maar er is ook nog genoeg werk aan de winkel.

Ik ben vooral benieuwd hoe Apple spraakherkenning van Siri in talen zoals het Nederlands gaat oplossen. In Nederland hebben we ongelooflijk veel dialecten en grammatica is zelfs voor autochtonen een probleem. Het zal vast nog wel tot 2012 of 2013 duren voordat Siri in het Nederlands beschikbaar zal zijn.

Qua animatie's: dat zal in de toekomst veranderen. Zodra we écht krachtige hardware in telefoons krijgen dan vervalt dat voordeel. Android is zo opgebouwd dat alle beschikbare kracht zeg maar wordt verdeeld onder alle processen. Bij iOS is het zo dat zodra je met je vinger het scherm aanraakt en beweegt er al een animatie nodig is. Vanaf dat moment gaat álle beschikbare kracht (ook van de CPU) richting het tot stand brengen van een soepele animatie.

Dit is het best te zien in Safari (op iOS). Ga maar eens naar een grote pagina en vergroot het beeld dan met twee vingers (zodat je inzoomt). Je zult zien dat de processor zich pas bezig gaat houden met het verscherpen van de tekst en dergelijke zodra je het scherm loslaat. Dit is zo gedaan, zodat het in- en uitzoomen heel vloeiend gaat.
Android zal vast moderner ogen, maar denk niet dat ze de voorsprong die Apple heeft op iOS nu al hebben ingehaald. Helemaal als ik beide SDK's met elkaar vergelijk.

Wat betreft Apps heb je gelijk, tegenwoordig heb je zeker wel een vergelijkbaar app op Android zoniet meer. Dat mag je bijna niet meer rekenen als voordeel voor Apple.

Ik denk nog steeds dat Apple's grootste kracht is dat iedereen overweg kan met de telefoon. Nichtjes en neefjes van 3 kunnen ermee spelen en sindskort mijn moeder van 60 ook, die hiervoor een simpele dummy phone had waarmee ze niet eens kon smsen. Nu pingt (whatsapp) ze me dagelijks, het zei met tikfoutjes maar a la.

(voor de iphone heb ik haar een htc legend gegeven, maar dat vond ze maar overdreven lastig in gebruik)
Ik geef qua apps nog steeds het voordeel aan Apple. Het is waar dat je veel, vooral de meest bekende apps, ook op Android tegenkomt maar qua stabiliteit en dergelijke zit je, naar mijn mening, nog steeds beter bij iOS.

Het komt bij Android nog vaak genoeg voor dat apps niet op alle Android telefoons, ook met goede specs, even lekker draaien. Het grote voordeel voor ontwikkelaars bij iOS is dat de ontwikkelaar maar met een paar toestellen rekening hoeft te houden.
Onzin: Ik ben nu bezig met mijn derde android telefoon en heb tegelijkertijd constant een Iphone 4 gehad ; en kan jou mening juist niet onderschrijven.

begin/mid 2010 (se xperia x10):
Veel "niet mooie", weinig apps die smooth lopen, weinig Nl bedrijven die ook apps voor android uit brengen. (daarbij loopt die X10, Nog steeds op de bijna nieuwste versie van android(2.3); Daarbij is SE naar mijn mening een van de fabrikanten met minder update support)

Begin 2011 (htc desire hd): Steeds meer apps, Android draait Smooth, Daarbij krijgen veel apps een update waarbij ze er steeds mooier beginnen uit te zien. Ook beginnen steeds meer NL bedrijven een android app te krijgen. Apps die je telefoon niet ondersteunt worden ook niet meer in de market weergegeven, dus ook niet geinstalleerd.
De Apps die je wel kan downloaden (99% van alle apps die er zijn), werken 99 van de 100 keer perfect.
(Dit toestel zal waarschijnlijk ook nog geupdatet worden naar android 4.0)
Dit toestel naar mijn mening was iets minder in vergelijking met Ios en Iphone.

Eind 2011 (Galaxy Nexus): Android ziet er vanaf deze versie velen malen moderner uit dan Ios. Android loopt nog soepeler, bij bedrijven is de android app(mocht deze nog ontbreken) first. Daarbij is multi-tasking écht veel beter in android.
Dit toestel laat mijn inziens duidelijk de veroudering van Ios zien. Veel modernere manier van werken, meer mogelijkheden, nóg sneller!

Dus de punten die je neerlegt:
- De consument krijgt een goedkoop toestelletje in de maag gesplitst
---> Er zijn inderdaad goedkopere Android toestellen, maar mensen die de aller goedkoopste toestellen kopen, zullen er ook ruk aan hebben of deze telefoon op android 2.2/2.3/4.0 draait.

- Geen support
--> Iedere telefoon werd bij mij op zijn minst nog 1,5 jaar geupdatet. Lang genoeg.

- Android half/bakken apps:
--> eens statement wat mijn inziens,, erg verouderd is.

- Geliktheid/smoothness missen
-->Sinds de android market je niet meer alle apps laat installeren geeft dit bij mij nooit meer problemen.

- consistency?
--> ja, je hebt de keuze tussen verschillende toestellen, met iets andere werking en desnoods met een compleet ander uiterlijk! Ideaal, niet iedereen loopt met hetzelfde toestel.

Maar goed, mijn mening is dus dat Android, Ios voorbij is. In bijna alle opzichten. Ios loopt soepel, maar ziet er oud uit; en heeft gewoonweg minder mogelijkheden.
Kan zijn dat iemand anders een andere mening heeft, daarom zijn meningen nog altijd subjectief; net zoals de keuze voor een telefoon!
Subjectieve artikelen kunnen we allemaal wel ophalen. Dat artikel is door een Apple-fan geschreven. Wat verwacht je? Dat hij zijn iPhone laat verliezen in de vergelijking? Nee, hij zal de Galaxy Nexus zoveel mogelijk afkraken zodat de iPhone 4S wint.

Who cares dat met 4G LTE (wat we hier geen eens hebben dus wat boeit het!) je batterij sneller leeg gaat? Je haalt klepje van je Galaxy en je vervangt de batterij met eentje die je voor $4 op eBay hebt gekocht. Dat kan de iPhone niet (wat ik nooit begrepen heb)

De iPhone heeft mij dit jaar zeer teleurgesteld. De upgrade is nauwelijks een vooruitgang t.o.v. de iPhone 4 om hem nou aan te gaan schaffen. Dual-core en de GPU zijn wel upgrades en sneller, maar om daarvoor nou weer €700 voor neer te leggen voor een telefoon met hetzelfde design.

Ik hoop voor Apple dat ze de iPhone 5 wel mooi maken want ze hebben een verkeerde stap gezet. Alleen mensen die echt weten hoe telefoons in elkaar zitten en ook echt onderzoek doen via bijvoorbeeld Google of hier Tweakers weten wat ze beter kunnen kopen en volgen niet de "schapen in de wei" (lees de meerderheid van de bevolking).

Kijk al jaren vanaf Android naar de iPhone, maar ik koop er gewoon geen een omdat ze veel te duur zijn. Prijs/kwaliteit verhouding is gewoon te waanzinnig voor woorden. Daarentegen heb ik wel een iPod Touch 4G. Heeft dezelfde mogelijkheden als de iPhone alleen kan niet bellen/smsen en is ietsjes slomer (scheelt nauwelijks!).

In het begin was Android inderdaad nog een systeem met weinig mogelijkheden, en lag iOS ver voor. Maar dat is nu verleden tijd. Mijn HTC Sensation is een heerlijke telefoon. Ik kan me batterij verwisselen, een SD kaartje invoeren en genieten van de mogelijkheden van Android voor minder dan de helft van het geld.

Het is een keus die je maakt. Vroeger was het perfectie (iOS) die zorgde voor een stabiel systeem, maar met weinig aanpasbaarheid (Dus moet je Jailbreaken en daar wordt hij slomer van) of je kon kiezen voor imperfectie (Android) die de mogelijkheden van Linux had/heeft en meer op Windows lijkt qua mogelijkheden met installeren en tweaken. Maar dus ook de crashes en instabiliteit.

Nu is Android én perfect én het heeft iOS ruimschoots ingehaald. Het is blijkbaar zo erg dat de ideeën van Apple op waren en ze daarom maar een soort kopie hebben gemaakt van het Android notificatie centrum. Dat is al één mogelijkheid die ze overnemen. Zo zijn er nog een aantal maar die vind ik irrelevant voor dit bericht.
Het artikel wat je aanhaalt stelt juist dat je met Android significant meer mogelijkheden hebt qua personalisatie; widgets, eigen keyboards, eigen launchers. Hoe heeft iOS dan precies meer mogelijkheden?
De consument krijgt simpelweg een lekker "goedkoop" toestelletje in de maag gesplitst die deze de maand erop weer kan vervangen omdat er of, weer tien nieuwe toestellen zijn of omdat er geen support meer word geleverd.

Een developer; lees contentprovider legt zijn prioriteit niet daar.
De apps op iOS doen je werk ook goed laten zien, op android zijn het halfbakken apps die de gelikt/smoothness ten alle tijden zullen missen, en het laatste verschilt dan per toestel, heerlijke consistency, het blijft behelpen op dat platform.
Zeg dan gewoon dat je een Apple fanboy bent en Android haat, want dit slaat echt nergens op.

Ik heb sinds mei de Galaxy S2 en er is tot vandaag geen enkel toestel uitgekomen dat dermate goed is dat mijn telefoon gedateerd lijkt. Ja, als je een low-end telefoon koopt heb je over een maand het idee dat je met een goedkoop toestel zit opgescheept, maar daar betaal je dan ook naar. Een iPhone is ook niet goedkoop.

Wat de apps betreft: jij hebt duidelijk al heel erg lang niet meer met Android gewerkt. Alle apps die ik heb lopen goed en zien er netjes uit, en dat was bij mijn HTC Legend niet anders.
Er zijn inderdaad apps die crappy zijn, maar dat is op iOS niet anders.
Ik wilde net zeggen, hoge specs zijn leuk op papier maar hoeveel waarde kan ik daar aan hechten als een iPhone met mindere specs toch een gelijkwaardige, zo niet betere ervaring geeft.
Mijn iPhone is net overleden helaas (de originele eerste iphone is dat nog) dus ik zoek nu een nieuwe uit. Ik heb de Galaxy S2, de Galaxy Nexus, de Lumia 800 end e iPhone 4s in mijn handen gehad en ik kan moeilijk kiezen.

Voor mij viel juist Apple meteen af omdat het erg klein en ouderwets aanvoelt. Dus die betere ervaring zie ik niet in. De Samsungs zijn natuurlijk beide Android, wat ik neit zo prettig vond werken omdat het veel verschillende interfaces in 1 telefoon combineert...

De Lumia vond ik erg modern voelen qua software, maar de behuizing vond ik goedkoperig (wat bij de iphone weer erg mooi is)...

Dus tja, qua grafische pracht vond ik denk ik de Lumia het mooist en daarna de Nexus.
De Lumia vond ik erg modern voelen qua software, maar de behuizing vond ik goedkoperig (wat bij de iphone weer erg mooi is)...
Dat ben ik absoluut niet met je eens. De bouwkwaliteit en het gevoel wat je de Lumia krijgt zijn extreem goed. Ik heb zelfs overwogen om een Lumia te kopen ipv een Galaxy S2, maar ik vind Windows Phone nog een te groot risico.

Alle reviews zijn trouwens ook zeer enthousiast over de kwaliteit van de Lumia.
Ik denk dat je het moet zien qua Android concurrentie. Een iOS en windows telefoon voelen nog altijd sneller en vloeiender aan dan welke android telefooon dan ook.
Hmm dan heb ik zeker de toestellen in mijn handen gehad die een beetje teveel software draaiden.

Kan er niet omheen maar zowel de laatste nokia met windows phone als de Iphone 4s voelden toch trager aan als de SGS2 en had ik meer handelingen nodig om hetzelfde te bereiken.

Subjectief weet ik maar toch en ja ik gebruik een Samsung Galaxy S2 en indien we het toch over minpunten moeten hebben dan heb ik het over de kies software. Dan hebben andere fabrikanten een beter alternatief maar qua toestel persoonlijk vind ik van niet.
[...]


artikel van gisteren beschrijft dit:


[...]


Ik raak confused.

Desalniettemin, leuk artikel als recap van 2011.
Het artikel dat je aanhaalt gaat over de gráfische chip van A5, dat zegt nog weinig over hoe je systeem presteert buiten grafisch intensieve applicaties om? Of zelfs maar of je telefoon die chip optimaal benut...
Of zelfs maar of je telefoon die chip optimaal benut…
deze vraag moet je stellen bij de SGSII.
In alle 3D games haal ik gewoon de maximaal haalbare FPS (60) dus je kan wel stellen dat de GPU niet optimaal gebruikt wordt ;) Steady 60FPS halen duidt er op dat er nog veel meer in zit!

Daarom is het ook niet erg dat ie wat langzamer is als de GPU in een iPhone, immers haalt die ook maar 60FPS...
Je kan dus eigenlijk stellen dat die GPU helemaal niet goed benut wordt want je haalt evenveel FPS maar hebt een snellere GPU.
Je weet er weer een mooie draai aan te geven pannenkoek.

Waar is de infinity blade 2 van android? Die is er niet want daarvoor is op Android-toestellen niet genoeg power.

Los van het feit dat de android gui nog steeds niet zo vloeiend is als win7 of iOS, en als we een android programmeur mogen geloven zal dat vanwege de architectuur ook niet veranderen.
Gek dat ik op 2.3 dus nog voor de laatste update al alles supervloeiend draai op de SGS2. Leuk dat een dev uitleg kan geven waarom het MOGELIJK kan zijn dat het niet vloeiend draait, wil niet zeggen dat dat 99.9% van de tijd NIET gebeurd ;)

Grappig trouwens dat je mij een pannenkoek noemt maar zelf weet je de boel anders ook goed te verdraaien :) We hebben het over de SGS2 en jij begint over Android-toestellen in het algemeen, te slome hardware heeft (ookal heb je een punt heeft dat weinig met het statement te maken waar we het over hebben)...

Het blijft een feit dat de games gewoon perfect draaien op mijn in ruwe kracht uitgedrukte slomere GPU als de A5, sterker nog ze halen exact evenveel FPS (60), enkel op een los scherm is gamen op iOS misschien wat vloeiender als games dat al ondersteunenom op hogere reso te draaien (ipv upscalen) :)
Tenzij Google het prioriteiten-systeem op de kop zet, gaat het niet gebeuren dat Android vloeiend loopt. Om de simpele reden dat bij Android het zo is dat GUI-based taken géén prioriteit hebben, maar gelijk gekwalificeerd zijn met andere processen. Nu heeft ICS wel hardware accelerated GUI toegevoegd, maar moet dat voor apps nog worden handmatig toegevoegd. Dan nog zou het niet zo lopen als onder WP7 en iOS. Een Galaxy S2 heeft trouwens een bizar slechte GPU.
Ben ik nu echt de enige hier op Tweakers die liever heeft dat de functionele taken lekker snel blijven doorlopen, eventueel ten koste van de UI? Het lijkt mij nu niet bepaald handig dat je webpagina stopt met laden zodra je het scherm aanraakt.

Hardware acceleration wordt inderdaad geactiveerd op basis van een optie in het manifest, zodat de ontwikkelaar kan besluiten of zijn/haar app voldoende profiteert van de versnelling om de toename in geheugengebruik te verantwoorden. Ik heb bijvoorbeeld een app op de market die bestaat uit drie scrollende pagina's met listviews, dan is hardware acceleration goed te merken. Voor andere apps kan het gunstiger zijn om HWA uit te laten om zo wat RAM te besparen.
Als de developer een aantal high-end android-toestellen wil ondersteunen dan zou dat prima werken volgens mij maar een developer moet dat wel willen. Das t zelfde als zeggen dat de iPhone niet genoeg power heeft voor applicatie X die Android wel heeft.

Overigens vind ik beide OS-en erg mooi en denk ik dat voor de gemiddelde consument iOS net even iets strakker en logischer in elkaar steekt. Als je zin hebt om lekker te customizen en het toestel naar je eigen smaak aan te passen dan is Android de beste keuze, op iOS kun je geen widgets of een andere launcher installeren. WP7 heb ik geen ervaring mee, ik vind het er op filmpjes ieder geval heel strak uitzien maar de apps missen nog helaas.
Wat snap je niet dan?

Er staat dat de SGS2 toen die uitkwam (en er dus nog geen iPhone 4S te bekennen was en dus ook geen telefoons met A5-SoC) een stap voorruit was op de conccurrentie kwa snelheid en vloeiende besturing ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 30 december 2011 09:48]

Volgens mij in Android nog nooit eerder geweest met een vloeiende besturing. En als je de reacties hier leest is dit nog steeds niet het geval.
Ik heb zelf een SGS2 en ik zie niet echt lagg..
Misschien heel soms komt er een klein schokje als ik van homescreen wil switchen waar veel widgets opstaan + een live achtergrond.
En mensen zeggen IOS laggt nooit, nou mijn oude iphone 3GS laggde alleen maar!
Het gaat ook niet alleen over vloeiendheid maar ook over snelheid, en ik vind dat android sneller werkt dan IOS.
Ook een SGS2 hier, maar soms merk ik wel echt duidelijk een lagje. Maar dat is volgens mij resultaat van TouchWiz met een deodexed rom erop. Alsnog niet storend, heb zelfs me me SGS2 maar op 800 Mhz lopen, ipv 1.2Ghz. Meer dan snel zat.
Tja misschien moet je dan is kijken wat gebruikers van de besproken telefoon zeggen (SGS2) dus :) En niet onzin die wat non-android fans uitspuwen ;)
Wij hebben op het werk meerdere smartphones en tablets, van verschillende merken en verschillende OSen. Maar 1 ding kun je wel zeggen Android loopt niet (altijd even) soepel (en zelfs Google geeft dat toe, heb het artikel niet direct paraat), of iig niet zo soepel als iOS of WP7 ... vooral op tablets merk je dat. Het werkt soort van stroperig. Het lijkt vaak of de reactie van het OS net even te laat komt. Dit heeft vooral te maken met de manier hoe de grafische zooi afgehandeld wordt. Bij iOS en WP7 krijgen de 'grafische threads' voorrang om het geheel snel(ler) te laten voelen, maar bij Android is dit niet het geval. Bij Linux is dit voor zover ik weet ook zo en is ook niet erg ... als je een server bent. Als je een handheld device bent waarbij de user interface het belangrijkste is, dan is dit wel erg.
Dat ligt dan aan de telefoon want als je een high-end device hebt dan werkt het perfect
Wat is er verwarrend aan? De galaxy sII was een kleine 2 jaar terug een flinke stap voorwaarts, en de iPhone heeft atm de snelste gpu... wat we allemaal al wisten dus beetje mosterd na de maaltijd (niet het artikel btw).
Bij 3D mis ik 1 belangrijke telefoon: HTC Evo 3D. De eerste versie had geen 3d en was alleen voor Sprint klanten in de USA, maar de nieuwe is gewoon in Europe uitgekomen en ik vind het dus raar dat hij niet vermeld staat..

Ook zo weinig over de Google Galaxy Nexus, het meest innoverende toestel dit jaar. Overigens is het al een feit dat Apple verder gaat zakken als ze niet met iets nieuws komen, het zal wel een cult-merk blijven en dus altijd volgers houden. Ik denk dat in 2012 Android toch eindelijk echt gaat winnen als Apple en/of Microsoft niet een hele grote stap voorwaards doen. De publiciteit voor de HTC Sensation snap ik helemaal niet. Sterker nog: ik heb dit jaar maar 1 iemand met dat toestel gezien, en ik reis veel dus dat geeft wel een redelijk beeld.. (nu niet dat ik iedereen ga onderzoeken over welke telefoon ze hebben! :P )
Waarom moet er altijd iemand winnen? Ik denk gewoon dat iOS en Android gewoon naast elkaar zullen blijven bestaan. Ik zie iOS vooral op de tablet markt flink groeien en Android zal daar flinke concurrentie gaan krijgen van Windows 8.

Op smartphones is de toename van Android vooral te wijten aan de immense toename van cheap ass smartphones. De iPhone blijft de best verkochte high-end smartphone en zal dit in 2012 ook blijven (imo).

Apple zal zich nooit te nimmer in de low-end Market gaan begeven maar dat is ook helemaal niet nodig. Ondanks de grote toename van Android blijft iOS hét belangrijkste platform voor ontwikkelaars. Er is geen enkele grote app-titel die op Android beschikbaar is maar niet op iOS. Omgekeerd is dat anders. (OK vooruit, iOS mist een echt goede gmail app).

Ik zie iOS en Android gewoon lekker met z'n tweeën doorgroeien. Apple is tevreden met 10-20% vd markt, want het heeft wel 60% van alle winst en laat de andere fabrikanten lekker de race naar de bottom voeren, waar totaal geen geld te halen is. Eigenlijk exact wat ze met de notebooks en desktops doen.

Kortom: it's not about winning or losing !! (maar dat lijkt het grootste deel van reageerders op de verscheidene tech blogs niet te begrijpen)
Ondanks de grote toename van Android blijft iOS hét belangrijkste platform voor ontwikkelaars.
Dat gaat ook niet gelijk met het verschijven van marktaandeel, developer stappen vertraagd over, eerst moet duide3lijk worden welke de grote is dan moeten ze zich er nog in verdiepen en dan zijn ze over, eind 2012 is het 100% zeker omgekeerde wereld als er 2x zo veel Android telefoons zijn als iOs telefoons maakt het niet uit dat je 20 of misschien wel 50% niet kan bedienen, immers heb je dan nog 50% meer mensen die je app kunnen downloaden ;)

En ja zal er maar trots op zijn dat de smartphone maker die JIJ betaald de meeste winst maakt ;) Happy you :)
ik ben niet trots op het feit dat Apple meer winst maakt. Ik zeg alleen dat Apple nooit de low-end markt zal bedienen omdat ze daar geen winst kunnen maken. Het blijft een bedrijf.
Daarnaast zal ontwikkelen voor Android steeds ingewikkelder worden. Een vb: toen de iPad werd aangekondigd wist niemand of het Wenen succes zou worden. Veel mensen waren zelfs sceptisch, maar zelfs voordat het apparaat gereleased was, waren er duizenden Apps voor beschikbaar. ICS is nu al een maand beschikbaar, maar nog steeds zijn de grote titels er nog niet voor geoptimaliseerd. Dus een platform waar nog geen enkele gebruiker voor was én het de vraag zou zijn of het een succes zou worden werd veel sneller geadopteerd. Dàt is de kracht van iOS tov van Android.
Ander voorbeeld. High Quality muziek Apps als bv. de Korg Apps ed. zijn er vrijwel niet op Android maar immens populair op iOS.
Dit alles is zwaar tegenstrijdig met de marktaandelen, waar Android al meer dan een jaar boven de 40% zit. En ieder jaar wordt er weer geroepen dat het volgend jaar wel anders zal zijn.

Begrijp me niet verkeerd, Android zal verreweg de grootste worden, maar 'winnen' kan op veel manieren opgevat worden, maar vooralsnog heeft iOS de beste developer support ondanks het vele malen kleinere marktaandeel.
Verkopen != huidige userbase, de iOS userbase is pas sinds zeer kort wat kleiner dan Android. Oftewel de verschuiving moet nog komen en nu hebben we al niks te zeuren op Android!
vergeet ook de accessoire-markt niet. Gezien Apple aan hun model vasthoud is er een grote markt daaromheen ontstaan qua hardware samen met de software, zie bijv. deze gamepad. Dit soort dingen nemen hun eigen vlucht en houden de iOS markt in stand, en maakt het groter. Het is niet voor niets het meest populaire mobiele gaming platform (los van andere statistieken die in favor van iOS zijn).

Zeker het punt wat je aanraakt - muziek, in de studio's worden iPads al gewoon gebruikt als instrument/hulpmiddel (Alesis iO). Het is bijna een markt op zich.

Ik zie het bij Android niet gebeuren simpelweg omdat elk model anders is en de software veel te wensen overlaat.
Tja dat is nou niet echt iets wat ik mis met me USB aansluiting waar genoeg controllers (voor PC/xbox) gewoon op werken, of zelfs de WiiMote als controller (draadloos nog wel) kan gebruiken :) Daarbij kan ik gewoon HDD's eraan hangen, kan jij dat ook?

En ja dan heb je nog die speakers met een dock, dat heb ik nooit begrepen, en om vage redenen is er nog vraag naar ook, maarja je wilt je dure iPhone dan ook wel tentoonstellen op bijna een altaar achtig ding :) doe mij maar een draadje met mini-jack (die jij al bezet hebt omdat je een controller er aan hebt hangen :P)
Ik ben het eens over de Evo 3D en de Galaxy Nexus.

Ik zie daarentegen veel mensen die voor de Sensation hebben gekozen in plaats van de Samsung. Ik denk dat deze 2 telefoons momenteel (naast de Nexus) de beste Android telefoons van dit moment zijn.
De 'beste' waarop gebaseerd? Misschien qua populariteit... maar ik ben persoonlijk niet zo te spreken over de Sensation. Voor een toestel in die prijsklasse zijn er toch wel wat dingen die mankeren aan het toestel... zoals de krakende behuizing, en de zeer slechte kwaliteit van microfoon en speakertjes in het toestel... Ik heb nog nooit zoveel gemiste gesprekken gehad als met de Sensation, puur omdat het ding met een hoesje in de broekzak bijna niet te horen en te voelen is. Ook sluit de cover niet helemaal af en is de binnenkant van het toestel daardoor een ware stof magneet. En sinds die laatste security-update lijkt de HTC ook een stuk minder stabiel te draaien, heeft vooral de nare neiging om tijdens gesprekken te crashes...

Begrijp mij niet verkeerd, het is een prima toestel... maar niet voor het geld wat ze ervoor vragen... in die zijn kan ik als 'ervaringsdeskundige' zeggen dat de Sensation niet tot 'de beste smartphones' van 2011 behoort...

Ik was niet voor een SGII gegaan omdat ik in mijn hoofd had zitten dat het toestel te plastic was en daardoor een vrij 'slap' apparaat zou zijn... Ik ben dus direct voor de Sensation gegaan zonder mij eens goed op de hoogte te brengen van de SGII... Daar heb ik ech wel een beetje spijt van, achteraf gezien had ik toch liever voor de SGII gegaan... dat toestel doet alles beter (behalve de feel van de behuizing dan en Sense... dat laatste is te fixen ;)) Maar vooral het bellen klinkt helderder en kan je tenminste het toestel over horen gaan als deze in je broekzak zit ipv de Sensation die moeite heeft om boven het omgevingsgeluid uit te komen als het in een hoesje zit.
Anoniem: 411842
@MicGlou30 december 2011 11:51
Ik ben het niet met je eens. Op mijn Sensation geen krakende cover, sluit goed af dus geen stof, microfoon werkt voor zover ik gehoord heb van mijn belpartners prima. Crashes ook nog niet meegemaakt. Enige kritiekpunt waar ik het mee eens ben is dat de telefoonspeaker harder zou moeten kunnen. Vraag me af of jij niet een maandagmorgenmodel hebt?
Vergeet niet dat voor een bedrijf actief in de technologie sector afschrijvingen gigantisch zijn doordat verandering in die markt de enigste constante is.
Wat niet wegneemt dat er gewoon nog steeds dikke vette winst wordt gemaakt lijkt me? De prijsstijging bij T-Mobile viel overigens wel mee als je het vergelijkt met KPN en (vooral) Vodafone.

Als je het mij vraagt zijn de prijsverhogingen niet zo zeer doorgevoerd om de winsten veilig te stellen. Maar om het uitrollen van de LTE netwerken gemakkelijker te kunnen financieren.
Nog steeds dikke vette winst zeg je?

Ik schat dat ze gemiddeld misschien 3 tot 5 euro per maand per klant verdienen (netto winst).
Dat verdienen je bakker en je slager ook aan je ( ! )
En wat dacht je van het cafe op de hoek??

Zijn dat ook allemaal zakkenvullers?

Dat zo'n bedrijf tussen de 5 en 6 miljoen klanten heeft en dus netto een flinke som geld uit moeten keren aan de eigenaren van dat bedrijf (aandeelhouders) is toch logisch?
Het zijn geen dieven, het zijn gewoon commerciële bedrijven.

Dat de gemiddelde telefoonrekening rond de 30 euro schommelt heeft te maken met het nederlandse volk, iedereen wil graag een mooie smartphone (a 400 tot 700 euro) zonder dit bedrag ineens kwijt te zijn, nee dat voorschieten (lenen) doen de providers voor je...
houseparty ondebouwt misschien zijn stelling niet zo, maar jouw argumenten kloppen ook niet helemaal.

providers betalen de smartphones weliswaar vooruit en cashen dan in via een hoger maandelijkse abonnement, maar een smartphone kost een provider minder dan een consument zou betalen. veel minder.

vroeger was sms de melkkoe voor providers, maar sinds iedereen aan de whatsapp zit is daar neit veel meer te halen. en dan is plots wordt het 'ongebreidelde gebruik van mobiel internet' aan banden gelegd. Ooit gehoord van unlimited internet met een FUP, waarbij je na overschijding van die FUP op smallband (8kb/s) wordt teruggezet?

En daar zeg je me wat .. FUP .. "10x het gemiddelde van alle gebruikers" .. dat is ten eerste geen geta (en durven ze ook niet te zeggen) en ten tweede is 'mobiel internetten' zo duur dat niemand zich eraan waagt, en dus drukt zich de FU limiet.

Ik durf mn hoedje eronder te verwedden dat, als iedereen een maand tot smallband internet verstookt, dat de volgende maand de limiet niet ineens 1x zo hoog wordt.
providers betalen de smartphones weliswaar vooruit en cashen dan in via een hoger maandelijkse abonnement, maar een smartphone kost een provider minder dan een consument zou betalen. veel minder.
Klok en de klepel?

Wat denk je van alle dealercommissies die ook nog betaald moeten worden, waaraan ontlenen al die retailers hun bestaansrecht denk je?
Wat denk je van de support? (klantenservice en aftercare) dat dat allemaal niets kost?

Het is niet alleen de voorfinanciering van een (smart)phone (en de rente die je hierdoor misloopt) maar ook marketing, tv/media etc etc.
Wat dacht je van de frequentieveilingen waarmee de overheid miljarden euro's binnensleepte?

Het kan ook allemaal wel, maar als je afhankelijk bent van kleine (netto) winstmarges van enkele euro's per klant per maand, zijn verminderende inkomsten per klant uit wegvallende sms inkomsten een probleem.. Welk type verbruik zal aleen maar belangrijker worden? Tadaa, zie hier je nieuwe verdienmodel..
Er moet wel gezegd worden dat de providers dit in principe wel hadden kunnen aan zien komen. Vergeet niet dat de providers ook jaren hetzelfde hebben gedaan met SMSjes: deze hebben ze ook extra duur gemaakt. Dat klanten dan door middel van mobiel internet naar nieuwe mogelijkheden gaan zoeken is niet gek.

In de VS hadden de providers op tijd ingegrepen: daar werden al vroeg pakketten aangeboden met énorm veel SMSjes voor een lage prijs. Later kwamen er zelfs nog een "onbeperkt SMS'en"-pakketten uit voor lage prijzen. Daarom worden apps zoals Whatsapp in de VS enorm weinig gebruikt (wat trouwens veel dataverkeer bespaart).
Ze zien het ook aankomen, Whatsapp kwam beschikbaar, werkte goed, bracht verschillende platformen samen en was direct een hit.

Hetzelfde zal ooit gaan gebeuren met spraak, de belminuten zullen ook verdwijnen op termijn, waarom denk je dat data de focus is geworden?

btw: sms = dataverkeer
In het stukje waarin kort wordt ingegaan op de winsten van de telecomproviders wordt even tussen neus en lippen gemeld dat bijvoorbeeld T-Mobile 121 miljoen euro winst gemaakt zou hebben in Q3 2011.

Helaas is dit niet de hele waarheid. Het staat namelijk voor bruto winst oftewel de EBITDA.

EBITDA staat voor Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization en is een maatstaf voor de brutowinst na aftrek van overheadkosten van een bedrijf. De Nederlandse vertaling is verdiensten voor aftrek van interest, belastingen, afschrijvingen op activa en afschrijvingen op leningen en goodwill.

De werkelijke (of netto) winst van een bedrijf is vele malen minder hoog, belangrijk dat jullie dit vermelden omdat hiermee de beeldvorming die er nu al is, die van "de zakkenvullers", in stand houden.

Vergeet niet dat voor een bedrijf actief in de technologie sector afschrijvingen gigantisch zijn doordat verandering in die markt de enigste constante is.
Anoniem: 411842
@procyon30 december 2011 11:57
Daarnaast moet een bedrijf ook winst maken om investeringen te kunnen doen en bijvoorbeeld leningen af te betalen. Dat zie je namelijk niet terug op een winst- en verliesrekening.

Offtopic: prettig dat er hier nog iemand met bedrijfskundige kennis rondloopt. Ik kan me soms wel ergeren aan mensen die zonder kennis van zaken gaan blaten over woekerwinsten die bedrijven maken terwijl dat in de praktijk vaak iets meer genuanceerd ligt...
Echter kan je de kosten al gemaakt hebben om te investeren. Hierdoor maak je minder winst waardoor je dus ook minder belasting moet maken.
De Nokia's met Windows Phone werken soepeler dan ik had gedacht (en verwacht had van de combinatie WP met Nokia).

Wel jammer van BB dat het wat minder gaat, ik hoop dat ze er bovenop komen, heb het namelijk altijd wel fijn gevonden dat ze alle data versleuteld en geheim hielden.

Wat Symbian betreft.. het is niet meer wat het ooit was..
/werpt nog een laatste blik op z'n ouwe Nokia 3250.. toen Nokia nog heer en meester was op de markt.
De windows interface werkt inderdaad soepel, zelf op je Iphone / Andriod telefoon.
Probeer het (op je telefoon) hier:

http://aka.ms/wpdemo
Hello... if you're looking for our Windows Phone demo, your device or web browser isn't supported at this time.
;). iPad
Zou kunnen, je ipad is ook geen iPhone ;)
warempel je hebt gelijk ;) 3gs werkt. mooie vloeiende guided interactieve demo

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 30 december 2011 15:08]

Ik had ook wel een zinnetje verwacht over de Galaxy Note, op het oog niet vernieuwend, maar ik denk dat samsung toch probeert te kijken of er markt voor grotere formfactors voor telefoons (of kleinere voor tablets, net hoe je het bekijkt)
Hopelijk komt de asus padfone snel in 2012. Die wil ik namelijk wel eens proberen...
De belangrijkste ontwikkelingen vinden plaats in Afrika. Dat continent heeft een zeer zwakke infrastuctuur als het over vaste telefonie en bedraad internet gaat.
Die infrastructuur zal altijd de bottle-neck blijven. In een oerwoud of in de Sahara kun je nu eenmaal niet elke kilometer een UMTS-mast neerzetten. Volgens mij is Azie qua smartphones een veel grotere groeimarkt dan Afrika (denk ook aan de miljarden inwoners van India en China).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.




Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee