Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Intel: hard of juist soft

Inleiding

Wie aan Intel denkt, denkt niet direct aan software. Het is het grootste chip-bedrijf ter wereld en hoewel het concern in de loop der tijd steeds breder is geworden, lijkt software er nog steeds een ondergeschoven kindje te zijn.

Intel is echter vastbesloten daar verandering in aan te brengen. In aanloop naar de IDF, Intels jaarlijkse developersconferentie die volgende week dinsdag van start gaat, organiseerde Intel een zogenoemde Software Media Day in San Francisco. Op deze dag, waarbij een selecte groep journalisten - waaronder Tweakers.net - aanwezig was, benadrukte de fabrikant hoe belangrijk software voor Intel is. Om die claim kracht bij te zetten werd gelijkertijd bekendgemaakt dat er 24 miljoen dollar in zeven softwarebedrijven gestoken werd om hun groei te stimuleren.

Tweakers.net sprak met Doug Fisher, vice-president van de Software & Services Group bij Intel en tevens director van de Linux Foundation, en vroeg hem welke rol software momenteel speelt bij het bedrijf.


Van RMX tot MeeGo

Wat hebben het snelst groeiende telecombedrijf, het bedrijf dat momenteel de meeste mensen aanneemt en de boekverkoper die de grootste groei doormaakt met elkaar gemeen, zo vraagt Doug Fisher, vice-president van Intel en topman van de softwaredivisie, zich af.

Respectievelijk Skype, LinkedIn en Amazon zijn allemaal softwarebedrijven en Fisher haalt een recente quote van Marc Andreessen, ontwikkelaar van de eerste populaire webbrowser, aan om het toegenomen belang van software te illustreren. “Software is eating the world”. De Intel-topman ziet echter ook dat Intel niet wordt gezien als een softwarebedrijf. “Wie op de Wikipedia-pagina van Intel kijkt, komt de term ‘software’ nauwelijks tegen. We gaan ervoor zorgen dat dit gaat veranderen.”

Op de vraag hoe dat moet gebeuren, antwoordt Fisher dat Intel zijn werkzaamheden op softwarevlak al flink uitgebreid heeft en dat dit alleen maar meer zal worden. Intel heeft een grote softwareafdeling, doet er veel aan om ontwikkelaars voor zijn platformen te ondersteunen, pleegt overnames op softwaregebied en investeert aanzienlijk in softwarebedrijven, aldus Fisher.

Intel kan ook niet anders dan een groot softwarebedrijf zijn volgens hem. Het bedrijf is actief op de laptop-, desktop-, server-, embedded-, tv- en mobiele markt, en voor al die categorieën speelt Intel volgens hem een belangrijke rol bij de ontwikkeling van applicaties, besturingssystemen en ondersteuning voor het ecosysteem.


Volgens Fisher is het een grote misvatting dat Intel geen grote softwarespeler is. "Intel is al dertig jaar actief met softwareontwikkeling. Begin jaren tachtig brachten we het realtime-besturingssysteem RMX al uit." In 2007 introduceerde Intel opnieuw een eigen besturingssysteem genaamd Moblin, een afkorting van mobile linux. De bedoeling was dat mobile internet devices en netbooks de software zouden draaien, maar echt van de grond kwam het nooit. Begin 2010 werd het project samengevoegd met Nokia's Maemo, waarna het onder de noemer MeeGo verder ging. Inmiddels is Nokia uit het project gestapt en zoekt Intel wanhopig naar nieuwe partners, waardoor de toekomst erg onzeker lijkt.

Overnames en ARM-concurrentie

Intels ontwikkeling van een besturingssysteem is tot nu toe alles behalve een succesverhaal en dat het bedrijf dit ook niet meer hoog op de agenda heeft staan blijkt uit de vier kernsegmenten die Intel op softwaregebied heeft aangewezen: parallel computing, visual computing, beveiliging, en embedded en mobiele apparaten. Intel heeft de afgelopen jaren tal van overnames gepleegd van bedrijven die voor één van deze segmenten ontwikkelen, zoals Havok op grafisch gebied, Opened Hand en Wind River voor embedded systemen en natuurlijk McAfee als securitybedrijf.

Hoewel het belang van software in alle vier de categorieën toeneemt, is de rode draad volgens Fisher nog altijd dat de softwareafdeling van Intel ervoor zorgt dat programma's en besturingssystemen van andere partijen zo goed mogelijk draaien op hardware van de fabrikant. Intel zou er volgens de topman dan ook naar streven om zoveel mogelijk platformen te ondersteunen.

De fabrikant is hier natuurlijk ook zelf bij gebaat: door bijvoorbeeld Android geschikt te maken voor werking op Atom-chips, hoopt het bedrijf dat tabletfabrikanten Atom-apparaten in plaats van ARM-versies gaan maken. Ook voelt Intel uiteraard op laptop- en desktopgebied de hete adem van ARM in zijn nek, nu Microsoft Windows 8 geschikt maakt voor dat type processors. Ook gaan er geruchten dat Apple experimenteert met zijn ARM-chip in de A-serie voor MacBook-laptops. Intel laat dan ook geen moment onbenut om zijn multiplatform-ondersteuning voor het voetlicht te brengen.

Hulp voor ontwikkelaars

Intel helpt developers op diverse manieren bij het ontwikkelen voor zijn hardware. Het bedrijf heeft deze manieren in drie categorieën onderverdeeld. De eerste is het leveren van eigen tools. Intel heeft inmiddels meer dan negentig eigen softwareproducten die ontwikkelaars terzijde kunnen staan bij het ontwikkelen voor Intels hardwareplatform. Hieronder vallen bijvoorbeeld de Media-sdk, voor optimalisatie van videoweergave en encoding, en de Graphics Performance Analyzer, die gameproducenten kunnen gebruiken om systeembelasting en framerates tot in detail te bekijken. Ook Intels Parallel Studio XE 2011, voor ontwikkelen voor manycore-systemen is zo'n tool.

Een tweede manier waarop Intel de ontwikkelaars wil stimuleren is door ze bij elkaar te brengen bij bijvoorbeeld op conferenties en ze directe training en ondersteuning te geven. Tenslotte heeft Intel diverse projecten als het Software Partner Program, het Software Network en de Academic Community. Via het eerst genoemde project zou Intel al 20.000 softwareleveranciers aan zich hebben weten te binden, terwijl via het academische project samengewerkt worden met meer dan 2700 universiteiten wereldwijd. Wat universiteiten betreft, is Intel onder andere betrokken bij het ontwikkelen voor high performance computing-systemen.

AppUp en beveiliging op de chip

Een buitenbeentje wat betreft de softwareprojecten van Intel is het AppUp-project. Geen enkel zichzelf respecterend it-bedrijf lijkt nog zonder app-winkel te kunnen en begin 2010 leek het Intel een goed idee een AppUp-center te starten voor de distributie van applicaties op initieel netbooks en tablets. Op de Software Media Day was het hoofd van het AppUp-project, Peter Biddle, aanwezig om toelichting te geven op de strategie van Intel.

Intel zou winkels, bedrijven en ontwikkelaars vooral zelf de gelegenheid willen bieden met hun eigen virtuele winkel apps te distribueren. Onder andere Asus, Best Buy en Dixons zouden al een eigen winkel hebben. "We willen organisaties laten doen waar ze zelf goed in zijn: verkopen", aldus Biddle. Hoeveel apps er inmiddels via AppUp aangeboden worden, zei Biddle niet, maar duidelijk is dat Intel bij lange na niet de aantallen haalt van Apple of Google. Volgens Biddle hoeft dat ook niet maar zou het veel belangrijker zijn om gebruikers echt 'die apps aan te reiken die ze daadwerkelijk willen'.

Biddle zegt dat AppUp voor wat betreft de controle op werking en malware een gulden middenweg inneemt tussen het 'rigide iTunes en het te vrije Android'. Elke app zou getest worden en de validatie zou voor 90 procent binnen zes dagen afgerond zijn. Ook zegt de AppUp-manager dat hij een open platform nastreeft, waarbij html5 in combinatie met Javascript ervoor moeten zorgen dat de uitrol naar meerdere platformen en het selectief toevoegen van nieuwe functionaliteit efficiënt moet verlopen.

De AppUp-client is er voorlopig alleen voor Windows- of MeeGo-systemen en het is de vraag hoe Intel de uitrol denkt te kunnen verbreden. Netbooks zijn op hun retour en MeeGo-tablets zijn nagenoeg non-existent, terwijl Apple en Google de aanwezigheid van een alternatieve app-winkel op respectievelijk iOS en Android niet zullen toestaan en Microsoft al aangekondigd heeft met een eigen app-winkel in Windows 8 te komen.

Van McAfee was vice-president Vimal Solanki aanwezig. Hoewel we hadden gehoopt dat hij meer kon vertellen over de plannen van Intel om beveiligingsmogelijkheden in de chip te integreren, hield hij zijn lezing op de Software Media Day vooral over de noodzaak van de verschuiving van security naar de chip. "Eigenlijk heeft Intel ook al tal van beveiligingsopties op de chip, maar av-bedrijven, waaronder McAfee hebben hier nog te weinig gebruik van gemaakt", aldus Solanki.

De McAfee-topman claimt dat malware steeds complexer wordt en steeds dieper in het systeem weet binnen te dringen, van de applicatie- of OS-laag, naar het bios en de processor zelf. "De meeste securitybedrijven bieden vooral beveiliging op de softwarelaag omdat ze daar vertrouwd mee zijn en het lang niet nodig was op siliciumniveau te beveiligen."

Intel zou de api's voor toegang tot zijn chips voor beveiligingsdoeleinden open houden, maar duidelijk is wel dat McAfee door zijn innige relatie met het moederbedrijf een voordeel heeft ten opzichte van concurrenten bij het ontwikkelen van securitydiensten die gebruikmaken van chip-specifieke eigenschappen. De details over de integratie gaat Intel dus echter nog bekendmaken.

Tot slot

Intel heeft bij zijn Software Media Day gepoogd de media ervan te overtuigen dat software een steeds belangrijkere rol speelt binnen Intel en dat het bedrijf een duidelijke koers vaart op dit gebied. It-bedrijven als IBM, HP en Dell hebben de afgelopen jaren een koerswijziging gemaakt, waarbij de nadruk steeds minder op hardware en steeds meer op zakelijke software en diensten is komen te liggen. Een dergelijke verschuiving is bij Intel nog niet zichtbaar, maar Intel is dan naar eigen zeggen ook een ander type bedrijf.

De chipfabrikant stelt zich meer ten dienst van softwarebedrijven en lijkt er met zijn omvangrijke developerprogramma's redelijk in geslaagd te zijn om ontwikkelaars optimaal gebruik te laten maken van features van Intel-chips. Zo zijn er diverse programma's die de goede encoding-eigenschappen van Sandy Bridge-chips kunnen benutten en belooft Intel dat ook op gaming-gebied weer grote sprongen gemaakt zullen worden. Ook op hpc-, server- en beveiligings- en virtualisatiegebied is Intel succesvol.

Er zijn echter ook tal van projecten waarbij de adoptie minder succesvol verloopt. Dit zijn vooral de projecten waarbij het bedrijf zich als meer dan alleen dienstverlener opstelt en zelf met grote softwareplatformen op de markt komt. MeeGo hangt als een blok aan Intels been en het AppUp-concept lijkt ook niet levensvatbaar gezien de moordende concurrentie. Nu Intel maar geen voet aan de grond weet te krijgen op de smartphone- en tabletmarkt, en Windows straks ook op ARM-chips kan draaien, is het de vraag of het Intel gaat lukken zich met software buiten zijn chip-activiteiten goed te manifesteren.

Reacties (29)

Wijzig sortering
Anoniem: 399299
10 september 2011 10:16
Ook in hardware ontwikkeling heeft Intel het behoorlijk laten afweten. Een i7 2600k is bijna precies twee zo snel als mijn bijna 5 jaar oude Q6600 in de meeste benchmarks op anandtech. Een verdubbeling van snelheid in 5 jaar is nou niet echt iets om over naar huis te schrijven. De rek is inmiddels al wel uit de x86 architectuur.
De per-core performance is inderdaad niet zoveel gegroeid omdat men tegen limieten aanloopt als warmte en stroomverbruik. Tevens is het ook niet echt nodig om het nog veel sneller te maken, tenzij je de opstarttijd van Word wil verminderen van 2 naar 1 seconde :P

De verwachting is dat we nu overstappen op vermeerdering van de cores. Echter is de meeste software daar totaal niet voor geschikt dus het zal nog even duren voor dat echt van de grond komt en dan gaan de benchmarks ook weer omhoog.

Overigens geldt ook hier weer dat het gros van de gebruikers er niet bijzonder veel aan zal hebben omdat een mens nou eenmaal niet veel dingen tegelijk kan en de processor dat dan ook niet hoeft te kunnen. Processors met enorm veel cores zullen dan beginnen als specialty items, en als Intel z'n fabrieken heeft omgebouwd zal het makkelijker zijn om doorsnee-consumenten-processors ook met veel cores te bakken, ook al zullen ze niet ten volle benut worden.

EDIT: Wat natuurlijk wel een interessante toepassing zou zijn voor many-core processors is virtualisatie. In plaats van dat paps, mams en de kinders elk hun eigen computer hebben zou er één 24-core computer in huis kunnen zijn waar ieder er 6 van gebruikt. In combinatie met mobiele workstations en inloggen over het internet heb je dan ook nog eens het voordeel van laptops.

[Reactie gewijzigd door piderman op 10 september 2011 11:30]

Tot nu toe is de vermeerdering van cores nog niet erg optimaal, de meeste games en programma's zijn nog steeds geoptimaliseerd voor 1 cores, de eerste game die 4 cores optimaal benut is volgens mij BF 3 die over een dikke maand uitkomt, van MW3 weet ik het niet. Meerdere cores is voor een normale consument nog steeds bij 2 á 4 een avg. daarom begrijp ik ook niet zo goed waarom AMD octa's gaat uitbrengen, maar dat terzijde.

Foto- en video bewerking zijn 2 dingen die wel de meerdere cores benutten, maar zoveel normale consumeten doen dit niet. En inderdaad virtualisatie, maar dat zie ik nog niet zo snel gebeuren, voor een 24 core zou de architectuur nog heel wat verbeterd moeten worden, en niet iedereen heeft het geld voor een server processor met meer als 10 cores. Ook zit je dan tegen hetgeen dat er veel geheugen in moet, nu is DDR 3 nu niet zo heel duur, maar tegen de tijd dat er 24 cores verschijnen zitten we wel op DDR 5. En als ik nu wil gamen, en mn zusje ook, wat dan? we spelen laten we zeggen allebei een game die de graka voor 100% benut, dan zul je er dus twee moeten hebben, of genoegen nemen met de helft van de performance, in principe.

OnTopic: heb zelf een aantal programma's van Intel op de pc draaiend, maar gebruik ze erg weinig, voegen niet zo heel veel toe voor mezelf. En moet nog maar zien dat ze op de mobile platformen een vinger in de pap krijgen.
dat over games is absoluut niet waar. 80% van de games van de laatste 2 jaar vraagt minimum een dualcore en de mooiere games raden meestal een quadcore aan. Dit is zo snel gegaan omdat ze op de xbox360 en PS3 over 6 threads beschikken. Multiplatform games hebben zelfs de neiging om zeer slecht te draaien op CPUs die geen 4 threads tegelijk aan kunnen. Toen ik 2 jaar geleden van dualcore naar quadcore overstapte merkte ik een duidelijke boost in veel zware games, inderdaad, toen al. Nu is het alleen maar duidelijker.

Ook extra cores zijn zeer handig waar het echt nodig is. Photoshop, video editing software, 3d modelling software, datacrunchers... alle programmas die het echt nodig hebben kunnen al jaren 8+ cores gebruiken. Browsers maken tegenwoordig ook tientallen threads aan voor verschillende tabs, plugins en extensions. Die threads kunnen ook mooi verdeeld worden over zoveel cores als je maar wil.

Op veel plaatsen is het nog niet optimaal, maar op veel andere plaatsen is het al zeer goed in orde, ook voor de consument.
Er zijn al desktops van HP die geschikt zijn gemaakt voor meerdere gelijktijdige gebruikers i.c.m. thin clients:

- HP MultiSeat Computing Solution (YouTube)
- HP MultiSeat Computing Solution (QuickSpecs pdf)
- HP TeachNow Solution (YouTube)
- HP TeachNow Solution (QuickSpecs pdf)

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 11 september 2011 15:19]

Ik denk dat je het een beetje te zwart wit ziet. Een twee keer snellere cpu levert in een benchmark niet per definitie een twee keer hogere score op (hangt af van de efficientie van de benchmark.

In 2006 was de q6600 niet aan te raden voor gaming (ondanks de populariteit). Met de 2.4 Ghz kwam je toen al te kort. In die tijd deed een dual core e6700/e6750 het een stuk beter (de helft goedkoper), zeker omdat de dual core een stuk verder kon worden overgeclocked en er eigenlijk geen games waren waarbij je iets aan een quadcore had. Zelfs Supreme Commander liep beter op een overgeclockte dual core.

Sinds de eerste generatie i7 zijn de quadcores sneller dan de dual cores. Tegenwoordig gaat een sandy bridge flink harder als er maar 1 of 2 cores worden belast (+4 multiplier, +3 multiplier).Vergeet ook de nieuwe AVX en Intel Quick Sync niet. Wat mij betreft heeft Intel de laatste jaren grote stappen gezet met het bijtrekken van de single threaded prestaties. Overigens ging de laatste jaren de performance per clock omhoog met +- 15% per generatie maar gingen tegelijk ook de Mhz omhoog. De truuk voor Intel is natuurlijk om te proberen door een combinatie van beiden een snellere cpu te leveren.

Overigens heeft Intel een vast doel om Moore's Law waar te maken. http://www.intel.com/abou...museum/exhibits/moore.htm

Misschien kan iemand een GFlops overzicht kan vinden?

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 10 september 2011 15:30]

Ik ben wel verbaas over hoeveel programma's intel heeft uitgebracht. Van RMX heb ik nog nooit gehoord. Ik kan mij nog herinneren dat intel het defrag programma voor windows heeft gemaakt. Het programma zat bij windows 98 als ik mij niet vergis.
Toen ik mijn pasgekochte laptop aanzette viel het me ook al op dat er Intel Wireless verbindingssoftware op zat, Intel maakt veel hulpprogramma's voor (eigen) hardware. Drivers zijn tenslotte ook software, daar heeft Intel er duizenden van. Maar een echt gebruikersprogramma of OS heb ik nog nooit gezien van Intel.
Compilers, assemblers/disassemblers, linkers etc. hebben ze er ook een aantal van.
Het video interview was redelijk oppervlakkig met veel buzzwords :) (manager's talk)
Kort door de bocht gezegd heb ik het idee dat Intel inziet dat het niet meer snellere chips de markt op pushed maar juist slimmere chips. Hiervoor is slimmere software nodig die de snelheid eruit kan halen om de chips de markt op te pullen. Het is goed vergelijkbaar met Nvidia ("The way it's meant to be played" program en CUDA) alleen Intel's chips zijn meer general purpose waardoor investeren in software zonder een paar specifieke doelen/speerpunten al snel kan verwateren. Alhoewel de 24 miljoen die ze al geinvesteerd hebben natuurlijk peanuts is voor Intel (low risk / high reward).
Let even op dat de bijvoorbeeld de overname van McAffee 7,68 miljard bedroeg. Waarschijnlijk is de 24 miljoen voor de bedrijven waar het heen ging een hoop geld ^^.
Intel is een gigant bij thuis gebruikers snap ik wel dat men intel wat minder kent als software maker.
Verbazend dat er dan zo weinig mensen met goede IT kennis niet echt weten dat intel op meer vlakken actief is als alleen hardware bouwer.
Het is wel zo dat vreemd genoeg intel vaak word ondergesneeuwd door andere ontwikkelaars waardoor hun product dan een stuk minder in de aandacht komt.
Intel is al heel erg lang bezig om ook op de software markten een voet tussen de deur te krijgen
En nee ik ben het niet eens met de stelling dat ze geen snellere chips kunnen maken,
Meestal hebben dit soort hele grote bedrijven genoeg achter de schermen in ontwikkeling, veel belangrijker is de vraag is nog meer Mhz nu echt nodig is.
Terwijl nu al blijkt dat optimalisatie en slimme technieken meer winst opleveren dan nog meer Mhz welke alleen nog meer hitte produceren.
Gelukkig zien deze grootheden het belang nu ook in dat performance per watt veel belangrijker is voor bedrijf en consument.
Zeker vind ik de stap van amd helemaal niet raar want je zegt wat heeft een 8 core voor nut, dan vertel mij eens waarom zoveel gamers een 6 core (zogenaamde 12 core HT ) kopen voor de spellen die ze spelen. Juist in 9 van de 10 gevallen om het bluf gehalte want heel simpel je mag bij zowat alle games blij zijn als ze echt van 2 cores gebruik maken. Want als ik kijk naar wat ik speel is er eigenlijk geen een spel wat niet prima zou draaien op een dual core. Voor spellen is alleen de grafische power die je erin prikt belangrijk..
Voor mij persoonlijk vind ik de zet van Amd een hele goede, als het echt snelle onafhanklijke cores zijn. Zodat het zware rekenwerk wat ik laat doen ze ook echt kunnen gebruiken en niet zoals HT dan inzakken als je het inschakelt. Maar dat zal nog moeten blijken in de nabije toekomst. Verder zou ook ik graag zien dat software makers meer gebruik maken van de geboden power van de multicores op de markt.
Je loopt een beetje achter, er zijn legio games die niet goed draaien op een dual core. Willekeurig voorbeeld; met mijn e6750 @3.4 ghz belastte black ops mijn gtx260 maximaal 55%. Op mijn i5 2500k met een gtx460 zit ik op 99% gpu load. De cpu was de beperkende factor. Wat andere games zijn F1 2010 en GTA IV. Eigenlijk is elke game sinds 2009 in het het algemeen goed multicore.

Ook is warmte eigenlijk altijd al de beperkende factor geweest en is in die zin performance per watt altijd al belangrijk. Het is namelijk niet zo dat 6 jaar geleden iedereen met een 750Watt voeding in zijn pc zat. Sterker nog het was eerder een 200-300W voeding. De "zware" voedingen is echt iets van de laatste jaren.

Overigens zijn er altijd mensen die vinden dat het niet meer sneller hoeft. Een pc uit 2006 kon Windows XP natuurlijk met gemak aan, toen werd er ook gezegd dat sneller niets nodig was. Toen kwam windows vista en bleek wat meer ram en rekenkracht toch niet zon gek idee. Websites zijn ook een stuk zwaarder geworden. Overigens was windows xp ook "belachelijk" zwaar toen deze net uit kwam, dus die discussie komt elke paar jaar weer terug.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 10 september 2011 19:38]

Zware voedingen liggen niet aan processors, Processors zijn gestegen van 35W (P3) tot 135W (huidige topmodellen), echter is dat maar een fractie van wat de GPU heeft bijgedragen tot het totaal getalletje tegenover dezelfde tijdspanne. Als je een AM3 boord haalt met een sixcore en onboard kaartje kan je nog altijd met gemak toekomen met 300W.

[Reactie gewijzigd door analog_ op 11 september 2011 02:15]

Beste sdk1985 zo te lezen snap je dus niet wat er werkelijk de verbetering van performance heeft gegeven
Je vergelijkt een appel met een banaan, ik draai met een simpele q6600@3.2 Ghz met dual hd 5870 die ga ik toch ook niet vergelijken met een amd x3 720 met zijn dual hd 4770.
Maar dit is nu exact wat ik bedoel, waarom jouw nieuwe i5 die oude cpu zo verslaat heeft niets met de core snelheid te maken en al helemaal niet met het aantal cores.

De nieuwe cpu modellen beschikken over zeer goede grafisch versnellende optimalisaties welke voor ons gamers een ware sprong voorwaarts zijn.

Reken er maar op dat amd buldozer op 1 na (want ssse3 laat intel nooit toe op amd) ook aan boord zal hebben.

Neemt niet weg dat ik wel verwacht dat deze bulldozer het goed zou kunnen doen, de ham vraag word of hij ook met games een performance winst zal geven.

Zeker gezien intel veel heeft geleerd van voorgaande generaties en heel erg bezig is om ook grafisch een deuk in een pakje boter te slaan.

Helemaal eens analog_ ik heb hier een zescore draaien op een matx amd met hd3300 intern bordje welke met gemak op een 300watt voeding draait.
Maar toen ik voor het afspelen van HD 1080p merkte dat het wat stotter gaf wild ik 1 van mijn hd4770 erin zetten ... tsja dat trok deze lichte voeding net niet meer :D
Om die claim kracht bij te zetten werd gelijkertijd bekendgemaakt dat er 24 miljoen dollar in zeven softwarebedrijven gestoken werd om hun groei te stimuleren.
Nog geen promille van hun jaarlijkste omzet :P Ik vind het peanuts, 24 miljoen op xxx miljard is voor mij 10 euro op 1000 euro oftewel niks :)
Tsja ze houden de hand op de knip he. Ons ben zunig zou een zeeuw zeggen.
Dit zo zielige arme bedrijfje die maar enkele miljarden winst maakt per jaar ;)
Neemt niet weg dat het toch voor sommige bedrijfjes een enorm bedrag kan zijn, welke ze behoed van verdwijnen en een extra stimulans bied
zeker wel een interesant stukje teskt hier. Wist idd ook niet dat intel zoveel met software deed maar aan de andere kant mischien ook wel logisch? Zij maken de hardware dus zij weten hoe iets het beste er op draait?
Als jullie echt regelmatig(er dan nu) video's willen maken waarin jullie engelstalige mensen interviewen, zou het extreem nuttig zijn om wat aan de uitspraak van jullie interviewer(s) te doen. Hij articuleert niet duidelijk, wat mede de oorzaak is dat sommige woorden bijna onherkenbaar worden (zegt hij nou 'accusations' of 'acquisitions' - dat moet uit de context gehaald worden). Ook zit er her en der nog wat Nederlandse zinsbouw in. Dit is al een aantal video's achter elkaar zo, terwijl efficiënt en vloeiend interviewen in dit soort korte filmpjes een grote meerwaarde heeft.

Oh, iets dat wel consistent aan het verbeteren is: de videotechniek! Wow, wie is daar verantwoordelijk voor? Steek een pluim in zijn achterwerk van mij. In no-time zijn jullie van hardware.info TV-kwaliteit naar waardige kwaliteit gegaan. De intro is wel aan de lange kant voor een logo-intro (8.5 sec), en het is - puur naar het filmpje kijkend - pas na 31 seconden duidelijk waar het filmpje ongeveer over gaat. Met een pre-roll intro door de interviewer zelf zou dit makkelijk opgelost zijn (en dat is ook hoe de meeste lower-budget vlog/interview-style videomakers het doen).
Ook hiervoor geldt: voor discussie over onze werkwijze, aanpak en andere niet inhoudelijke zaken graag een topic openen in Geachte Redactie

We zullen ongetwijfeld vaker Engelstalige mensen gaan interviewen en we zullen daarbij ongetwijfeld ook vaker worden aangesproken op onze uitspraak, verkeerd gebruik van uitdrukkingen en foutieve woordkeuzes. Dat is echter inherent aan het feit dat we Nederlanders zijn en de Engelse taal dus niet beheersen als een native speaker. Ik hoor dezelfde dingen als jij hoort, maar weet uit ervaring ook dat het gesprek voeren/leiden op het moment zelf als genoeg aandacht vraagt (vraag voorbereiden in je hoofd, vertalen, antwoord horen, informatie vertalen, vervolgvraag stellen, et cetera). Ik ga er vanuit dat we ook op dit vlak op een natuurlijke manier progressie zullen kunnen tonen; daar doen we in ieder geval ons best voor. Tegen de tijd dat we een tv-zender zijn, zullen we gaan nadenken over aanvullende cursussen ;)
Logisch antwoord maar 'How does that come', amai, dat is toch echt wel steenkolen-engels. Dat is toch echt wel middelbare school niveau.

Hopelijk gaan jullie wat letten op articulatie en correct Engels, dat is gewoon een vorm van respect voor de taal en de professionaliteit. Begrijp me niet verkeerd, maar tussen Nederlands en Vlaams vind je ook stijlverschillen, maar dat is geen foutief taalgebruik. Een aantal zinnen in 'Nederlands-engels' zijn dat wel.

Bepaalde klanken klinken in het Engels spreken door, als je Nederlander bent, maar dat wil niet zeggen dat je geen correct Engels kan spreken.

Ik zou zeggen, werk eraan, en toch bedankt voor de nieuwe video-service op Tweakers.
We zullen ongetwijfeld vaker Engelstalige mensen gaan interviewen en we zullen daarbij ongetwijfeld ook vaker worden aangesproken op onze uitspraak, verkeerd gebruik van uitdrukkingen en foutieve woordkeuzes. Dat is echter inherent aan het feit dat we Nederlanders zijn en de Engelse taal dus niet beheersen als een native speaker.
Dat is een erg slecht excuus. Je hoeft echt niet gestudeerd te hebben om een normale (foutloze) conversatie te voeren. Een accent onderdrukken is moeilijk, een normale zin opbouwen niet. Daarnaast kan je je bij een interview nog eens flink voorbereiden ook wat het nog erger maakt. "How does that come". Serieus? Het is jammer dat er blijkbaar zo makkelijk over taal gedacht wordt "Het is onze eigen taal niet dus we mogen fouten maken". Artikel en inhoud zijn verder natuurlijk in orde :)

[Reactie gewijzigd door Kura op 10 september 2011 19:48]

Dat is echter inherent aan het feit dat we Nederlanders zijn en de Engelse taal dus niet beheersen als een native speaker.
Niet als een native speaker nee, maar het is weldegelijk inherent aan een professionele journalist die bij een Engelsman een intervieuw afneemt dat hij de Engelse taal goed beheerst. En no offense aan de interviewer, maar dat is momenteel totaal niet op niveau.
Aangepast.

Dergelijke spelfoutjes mogen een volgende keer in Spel- en tikfoutjes - en dus *geen* andere foutjes - deel 41 in plaats van de reacties
Dit soort comments binnen 1 minuut zouden verboden moeten worden, lees het artikel eens fatsoenlijk voor je reageert!
Bovendien zit je eigen post vol met typfouten!

On:
Ben benieuwd of Intel de softwarekant gaat gebruiken om optimalisatie software te schrijven voor het gebruik van multiple cores.
Veel software (zelfs heden ten dage) wordt nog steeds single-core geschreven.

-edit-

Waarom wordt dit nou negatief gemod?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 401339 op 11 september 2011 00:28]

Het zou inderdaad verboden moeten zijn om te willen helpen de site op welke manier dan ook te verbeteren.

Er wordt hier altijd zo vreselijk zuur gereageerd op mensen die een typo melden via een comment in plaats van het daarvoor bedoelde forum topic. Ik vind persoonlijk dat forum topic omslachtig en daarom zal ik, als ik een typo zie, deze ook lekker laten staan omdat als je het hier meldt je alleen maar afgekaffert wordt door zuurpruimen zoals jij.

Laten we het melden van zaken vooral zo omslachtig mogelijk maken. Wat dat betreft lijkt Tweakers.net wel een beetje op de overheid :) Valt me eigenlijk nog mee dat je niet een formulier moet invullen met een captcha en een e-mail verificatie ;)

edit: zie verderop in het topic dat voor dit soort reacties ook al een topic loopt op het forum :/ Volgens mij kun je alles op het forum melden, probleem is alleen dat ik daar vrijwel nooit kom en daar dus ook geen weet van heb. Ben vast ook niet de enige. Nou ja, mod maar weg.

[Reactie gewijzigd door Neko Koneko op 11 september 2011 19:25]

Laten we het melden van zaken vooral zo omslachtig mogelijk maken
Het idee is uiteraard dat de reacties onder het artikel zijn bedoeld voor discussies over het artikel, en niet voor het melden van typo's - die zorgen alleen maar voor meer offtopic ruis en zijn daarom niet gewenst. Dat het via het forum moet is idd omslachtig, maar bij gebrek aan een apart typo-meld-systeem voorlopig wel de beste optie. En zo omslachtig is het nou ook weer niet, je klikt op feedback, vervolgens op het spellingstopic dat vrijwel altijd bovenaan de lijst staat, en je maakt je post.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 12 september 2011 18:31]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee