Door Pieter Molenaar

IFA: Hands-on: LG 's high-end passieve 3d-tv

Ontwerp en Smart TV

Ontwerp

Voor het ontwerp van de LW980s is de LX9500-ontwerp duidelijk als uitgangspunt genomen. Zo steekt de glazen voorplaat aan de randen iets uit, zodat de tv een doorzichtige rand heeft, terwijl de rechthoekige voet en doorzichtige hals een vergelijkbaar uiterlijk hebben als die van de LX9500.

Helaas was het niet mogelijk om goede foto's van de aansluitingen te maken, maar LG heeft deze nu aan de zij- en onderkant geplaatst. Bij de LX9500 wezen de meeste connectors nog recht naar achteren, net als bij de LE8500.

De LW980s heeft in elk geval vier hdmi-poorten, een triple-tuner voor dvb-c, dvb-t en dvb-s, en ondersteuning voor de wireless hd-standaard is ingebouwd.

LG LW980s ontwerp LG LW980s ontwerp LG LW980s ontwerp LG LW980s ontwerp LG LW980s ontwerp LG LW980s ontwerp

Dual Play

Bij consolegames met ondersteuning voor multiplayer in splitscreen kunnen twee spelers beide beeldvullend naar hun eigen view kijken. Dat heeft diverse voordelen; bij een shooter kan de ene speler bijvoorbeeld niet zien waar de ander zich bevindt. Uiteraard moeten wel een passieve bril met identiek gepolariseerde glazen worden gebruikt, en uiteraard moeten de beide spelers niet dezelfde polarisatie gebruiken.

De Dual Play-modus wordt geactiveerd door de splitscreenmultiplayer-optie aan te zetten bij het spel en op de 3d-knop op de afstandsbediening te drukken. De tv zorgt dan voor de rest. De remote van de LW980s krijgt waarschijnlijk zelfs een dedicated knop voor Dual Play.

LG toonde de Dual Play-functionaliteit in een opstelling met een Xbox 360-racespel. Daarbij was wel duidelijk te zien dat beide spelers de lagere 3d-resolutie krijgen voorgeschoteld. Het is niet bekend of de 1080i-optie, waarmee de waargenomen 3d-resolutie kan worden opgeschroefd, ook in games werkt.

Philips ondersteunt deze game-optie overigens eveneens bij zijn nieuwe 7-serie, waaronder de PFL7606, en de 50"-Cinema 3D 21:9 Gold Series.

LG LW980s Dual Play LG LW980s Dual Play LG LW980s Dual Play

LG toonde ook een nog racegameopstelling met drie passieve 3d-schermen naast elkaar. Een dergelijke setup met drie schermen wordt ook vaak gebruikt door flightsim-enthousiasten. Ten slotte is de LW980s nog in staat om films en games realtime van 2d naar pseudo-3d om te zetten.

Smart TV

Aan de iptv-dienst Smart TV is bij de LW980s niets veranderd in vergelijking met de huidige Cinema 3D-modellen. Wel is een samenwerkingsverband met Philips, Sharp en Loewe aangekondigd: de vier bedrijven gaan samen iptv-apps ontwikkelen. Philips en LG geven binnenkort een sdk uit waarmee apps tegelijkertijd voor NetTV van Philips en Smart TV van LG gebouwd kunnen worden.

Vooral LG zal van deze samenwerking profijt hebben, omdat het aantal regiogebonden apps voor LG's Smart TV nog altijd achterblijft. Philips biedt in Nederland bijvoorbeeld al wel apps voor Hyves, TomTom en Bright. Wel kondigde LG op de IFA een on-demand-videodienst voor 3d-video's aan. Voor het navigeren door de menu's en Smart TV levert LG bij de LW980s de Magic Remote, een slanke, bewegingsgevoelige afstandsbediening. Bij andere LG-tv's is die remote optioneel verkrijgbaar.

Concurrenten

LG heeft op de 47"-LW980s een adviesprijs van 1799 euro geplakt, terwijl de 55"-versie 2799 euro kost. Als een full-led backlight als criterium wordt genomen, zijn alleen de tv's uit Philips' 9-serie serieuze concurrenten. Zo wordt de 46"-PFL9705 momenteel voor ongeveer 1700 euro aangeboden. De nieuwe PFL9706-toestellen, die in februari van dit jaar werden aangekondigd maar nu pas leverbaar zijn, zullen voorlopig nog flink duurder zijn. Ook maakt die tv gebruik van actieve 3d-technologie.

Als we alle high-end 3d-tv's van de concurrentie bekijken, dan moet de LW980s ook opboksen tegen Samsungs D7000- en D8000-series, de LX900-serie van Sony, de Viera VT30-plasma-tv en de Samsungs D8000-plasma-serie.

Reacties (37)

Wijzig sortering
LG toonde ook een nog racegameopstelling met drie passieve 3d-schermen naast elkaar. Het bouwen van een dergelijke setup met een actief 3d-systeem is bij ons weten niet mogelijk.

nou wel degelijk hoor en al enigetijd


bijv

http://www.youtube.com/wa...3I-tQHIJ0&feature=related

of

http://www.youtube.com/wa...naPtDArQ2A&feature=relmfu

en zo zijn er nog wel meer.
I stand corrected @thewiseman, ik zal de tekst aanpassen
Hoeveel videokaarten zitten er wel niet in zo'n systeem? Dat moet wat extra processing power kosten (6x normaal).
2 x gtx 480, zei het in de eerste video
LG heeft hier weer op geantwoord met een passieve methode om per oog effectief een 1080i-signaal te tonen.
Dat is nou juist het punt. 1080i is interlaced, de even lijnen voor het ene oog en de oneven lijnen voor het andere oog. De helft dus. 1080i is m.i. geen Full HD, oftewel 1080p zoals met actieve techniken wel gedaan wordt.
een full-lit led-backlight
Zou hier niet full-array led-backlight moeten staan? Volle belichting is, zeker met kleinere schermen tot 40", ook prima met edge-lit te bereiken wanneer er een diffusor tussen de LEd's en de LCD kristallen zit. Ben ook benieuwd of de diffusors die ze gebruiken het "halo-effect" versterken.


edit: typo en een verduidelijking

[Reactie gewijzigd door Patrick! op 7 september 2011 10:35]

Dat is nou juist het punt. 1080i is interlaced, de even lijnen voor het ene oog en de oneven lijnen voor het andere oog. De helft dus. 1080i is m.i. geen Full HD, oftewel 1080p zoals met actieve techniken wel gedaan wordt.
De hele 3D grap is er op gebaseerd dat je ogen verschillende beelden te zien krijgen en je hersens maken er een beeld van. Dus het zou best mogelijk zijn dat je hersens van de twee 1080i beelden een 1080p beeld maakt.

En vergeet niet dat je hersens "normaal" ook al bezig zijn om de twee verschillende beelden van je beide ogen tot een enkel beeld te maken. Ik neem aan dat jij ook "denkt" dat jij maar een "beeld" ziet. Maar als je bijvoorbeeld naar een beker op tafel kijkt (niet te ver weg) en dan om en om een oog dicht en een oog open hebt, dan zie je dat elk oog toch een net ander beeld ziet.
Bij passief 3D zie je op korte afstand duidelijk de strepen in het beeld zitten, dat is bij normaal 1080p niet zo, dus is het niet gelijkwaardig. Wat voor marketingdraai ze er ook aan geven. (Ik ben benieuwd of de 1080i ideeën daadwerkelijk verbetering gaan opleveren ten opzichte van het 540p signaal.)

Dat je op normale afstand daar niets van ziet is vooral omdat je 1080p dan überhaupt niet nodig hebt.
klopt, het is ondanks de verbeteringen die LG hebben aangebracht nog zichtbaar. Met HD zit je vaak dichterbij dan met SD, of neem je een groter scherm.
Dat is nou juist het punt. 1080i is interlaced, de even lijnen voor het ene oog en de oneven lijnen voor het andere oog. De helft dus. 1080i is m.i. geen Full HD, oftewel 1080p zoals met actieve techniken wel gedaan wordt.
Mag je vinden natuurlijk maar het is zeker geen 1080i normaal immers krijg je 2x 1080i en beide een ander beeld dus 2x1080i3D :) Of zoals elk mens kan redeneren krijg je alsnog gewoon precies even veel pixels/info binnen als fullHD (2x1080i =1080p) en is het gewoon FullHD :)

Precies wat de rechter ook heeft gezegd ergens in Azie dat dit gewoon FullHD...

Edit:
Bij Active is het ook geen FullHD anders vindt ik immers zijn je ogen eigenlijk interlaced en niet het scherm :) Eerst links dan rechts (en ga zo maar door), nooit tegelijk, dus je krijgt ook per beeld van de TV maar 1x1920*1080 maar maar met het halve zicht (namelijk 1 oog) en dus van lagere kwaliteit als met 2 ogen...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 7 september 2011 12:09]

Full HD 3D is 3840x1080 (twee beelde Side by Side)
Moet staan 'full led-backlight'. Was waarschijnlijk even in de war vanwege de schrijfwijze van edge-lit led-backlight.
De firmware voor 1080i zou eind juli ook voor de huidige Cinema 3D lcd tv komen.
Tot op heden is er niks over bekend. Jammer dat Tweakers.net geen ervaring hierover vermeldt.
Als brildrager vind ik zon 3D bril verre van handig. Ik hoopte eigenlijk dat passief-3D in ging houden dat de brillen niet meer nodig zijn. Helaas is dat dus niet zo en veranderd enkel de techniek erachter.

Voorlopig nog geen 3D voor mij helaas :/
Een passieve bril draagt juist stukken makkelijker , zeker die van LG dragen zo makkelijk dat je bijna vergeet dat je hem op hebt ..en ze zijn ook nog eens zo goed als gratis.

Eigenlijk zou je ze op sterkte moeten kunnen krijgen voor brildragers.

Dit in tegenstelling tot een een actieve bril die slecht zit , veel geld kost en erg zwaar is.

[Reactie gewijzigd door Martin11 op 7 september 2011 10:59]

Je begrijpt zijn punt niet. Hij is Brildrager! Net als ik is dat vaak heel irritant om daar zo'n bril voor op te zetten. Helemaal die shutter glasses die he half voor op de neus balanceren omdat ze wat dikker zijn dan de pasieve brillen. Er is jammer genoeg nog geen bedrijf die Clip Ons maakt, een Clip On zou nog ideaal zijn maar ja een bedrijf en nadenken over mensen met een beperking is altijd al een probleem geweest. Helemaal met veel zwaardere beperkingen (Zoals mensen in een RolStoel of mensen met 1 Arm).

Mijn vader bijvoorbeeld die door een Herseninfarct maar 1 arm kan gebruiken, er is nog geen een bedrijf die een aanpassing maakt zodat ook HIJ mee kan doen met console spelletjes. Het dichste komt nog Kinect (kan hij tenmintse wat actiever mee doen) maar ook daar zitten wat DOMME dingen in waardoor hij het eerste menu gewoon niet doorkomt en ik vaak achter hem moet staan om voor zijn tweede arm te fungeren.

Bedrijven denken gewoon nooit na over dit soort dingen, of ze doen het halfslachtig. Ook in 3D TV's zie je dat. Geen Clip ons, 3D zonder glasses word alleen maar door een paar bedrijven (Waaronder Microsoft die Kinect inzet om mensen te herkennen en actief het beeld aan te passen) ondersteunt. Ik snap best dat een passieve bril goedkoper is en dat deze ook beter zitten. Maar als je al een bril draagt en contactlensen zijn door sterkte of door reactie/lichaam (want er zijn mensen die kunnen gewoon geen lensen hebben omdat ze te schrikkerig reageren door de oog aanraking of gewoon infecties krijgen van het vreemde object) geen optie... is 3D gewoon geen optie als je een bril draagt. Helemaal als je een paar uur film moet kijken en je moet turen omdat je door 2 brillen moet kijken.

Op reacties:
Heb het gelezen en LG komt zelf ook eindelijk met zo'n ding. Zou tijd worden :). Maar op sterkte een bril kopen lijkt me wat duur, Clip ons lijken me dan beter :). EIndelijk eens wat vooruitgang op dat gebied van de fabrikant zelf uit :).

http://www.engadget.com/2...ssive-clip-on-3d-glasses/

[Reactie gewijzigd door 224237 op 7 september 2011 20:57]

Als dit helemaal Hot! gaat worden dan komen er echt wel passieve 3D brillen die, net als zonnebrillen, gewoon op sterkte geslepen kunnen worden.

edit: Oh bestaat al: http://prescription3dglasses.com/

[Reactie gewijzigd door HerrPino op 7 september 2011 11:34]

Er zijn wel clip-ons hoor (eerste resultaat bij zoeken naar Pasieve 3D-bril):
http://www.3doptix.be/nl/...age_images_optix.tpl.html
http://www.3dbrilwinkel.n...asses-clip-on-aanbieding/

Dus het kan prima daarbij kan je zeuren over actief dat dat zwaar is op je neus of dat dat lomp is voor je bril, maar het gaat over passief dus totaal niet relevant voor de discussie :)
en die kun je gewoon aanvragen bij specsavers
Speciaal voor jou:
http://www.engadget.com/2...ssive-clip-on-3d-glasses/

En daarnaast heeft Polaroid ook 3D brillen, waarvan enkele modellen speciaal voor brildragers zijn:
http://shop.polaroidsungl...PLAYPRODUCT&productid=414
voor de passieve 3d tvs 's kun je van die opklik glazen kopen (12 euro bij de mediamarkt) voor op je gewone bril. Werkt perfekt.
Gewoon een tweede bril op jou sterkte met gepolariseerde glazen erbij bestellen. Die zijn gewoon verkrijgbaar. Als jij een zonnebril koopt koop je er toch ook eentje op sterkte neem ik aan?
Dat DualPlay klinkt wel heel erg leuk en handig...

Gebruik maken van de 3D technologie op een andere manier.
Enig probleem lijkt mij het geluid, hoe zorgen ze ervoor dat beide spelers hun eigen geluid krijgen? Koptelefoon aansluitignen die beide 1 signaal voor hun rekening nemen?
Ik denk hetzelfde als nu, als je splitscreen speelt. De geluiden door elkaar heen dus.
Ja ik zie mezelf dat al helemaal gebruiken in de toekomst. Ik weet dat het vaak gebeurt bij halo en cod dat mensen kijken waar hun vrienden zitten, die af en toe mee spelen, en dat ze dan precies weten wat waar en hoe.
Zou ook mooi zijn als je met dual play naar verschillende programma's kan kijken. Kan bijvoorbeeld de vrouw haar favoriete soap kijken terwijl de man sport kijkt op dezelfde tv.

Je zit dan wel alleen nog met het geluid. Voorlopig dus alleen iets voor doven 8)7
Dit soort dingen hebben ze meende ik al voor auto's. Dan zijn de beeldlijnen zo aangepast, dat je in kan stellen dat de bestuurder bijvoorbeeld navigatie ziet, terwijl de passagier gewoon een DVD'tje kan kijken, op hetzelfde scherm.

Opzich wel een interessante techniek. Jij behoudt je navigatie / verkeersinformatie, terwijl het vrouwtje door je playlist met muziek aan het bladeren is.
Leuke review, er is alleen 1 ding wat ik niet begrijp.

In het nieuwsbericht eerder op tweakers.net werd gesproken over een 908t en lw980t

In deze review gaat het om een lw980s.

Zijn dit nou dezelfde tv's voor verschillende regio's?
Klopt. In Nederland komen alleen de 's'-modellen uit. De LW980t is volgens mij een Brits model.
Oke, duidelijk, bedankt :)
Anoniem: 401122
7 september 2011 09:30
wil je alleen geen ghosting zien o.i.d. van het andere signaal.
maar inderdaad een geweldige oplossing voor co-op of 2p vs. in de woonkamer
Mooie televisie's van lg ik heb ook zon 3d versie, en ik kan zeggen dat het gewoon heel mooi beeld geeft in 3d.

Jammer vind ik wel dat je er geen surround systeem op aan kunt sluiten, de beeldverwerking is zo langzaam dat je beeld een halve seconde later komt dan het geluid uit je luidsprekers, heel irritant met een mooie blueray film ;(
Moet eerlijk zeggen dat de prijs aan de hoge kant is voor de 55inch model. Ik had van LG toch een strakkere prijs verwacht.
Wie aktief de voorkeur geeft over passief is echt gek.
Ik heb nog altijd 100 keer liever beeldlijnen in beeld dan dat hoofdpijn geknipper van die aktieve brillen..
Ik geef actief de voorkeur en ben toch echt zeker niet gek (ondanks dat ik het toestel niet bij de MM heb aangeschaft). Ik heb persoonlijk totaal geen last van de actieve zwaardere brillen, en verkies dat dan ook boven de duidelijk lagere resolutie op een passieve LG.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee