Door Redactie Tweakers

Vooruitblik: Intel Developer Forum en Microsoft Build

Build - Wat weten we nog niet?

Hoewel er dus al het een en ander over Windows 8 bekend is, is er ook nog veel onduidelijkheid. Zo is nog niet bekend welke gevolgen de tablet-ondersteuning precies heeft voor applicaties die voor de desktop zijn ontwikkeld. We kunnen ons bijvoorbeeld niet zo goed voorstellen dat we straks op een Windows 8-tablet met een ARM-chip gewoon de desktopversies van Office en Photoshop kunnen draaien. Hetzelfde geldt voor hardware-drivers.

Mogelijk wordt tijdens Microsoft Build ook meer bekend over het ontwikkelen van apps voor de tablet-interface. Aanvankelijk stelde Microsoft dat het gebruik van html, css en javascript noodzakelijk was om Metro-apps te kunnen maken, maar dat lijkt onwaarschijnlijk. Microsoft zou daarmee heel wat developers tegen zich in het harnas jagen, omdat die juist veel moeite hebben gedaan om met Microsoft-tools te kunnen werken. Waarschijnlijk zullen we op Build dus te horen krijgen dat er ook andere tools zijn om apps te ontwikkelen.

Al even interessant is de applicatiewinkel: we weten dat hij bestaat, maar nog niet wat voor software er in wordt verkocht, of Microsoft een deel van de opbrengst krijgt en of er naast tablet-apps ook desktop-applicaties zullen worden verkocht.

Ook over de servereditie van Windows 8 is nog niet zoveel bekend. In de serverversie zit onder andere een nieuwe hypervisor ingebouwd, die tot zestien virtuele processor-cores kan emuleren.

Reacties (33)

Wijzig sortering
Je vergeet ingebouwde Hyper-V virtualisatie en afspelen van vhd formaat. Dat noem ik geen kleine tweak.

Verder de nieuwe Start-menu is niet alleen voor tabs. Het is de nieuwe start-screen van Windows 8. De oude desktop is nu meer een "app". Natuurlijk zul je het zo kunnen instellen dat de nieuwe start-menu volledig verdwijnt.

Verder heeft MS al aangetoond dat Office werkt op ARM. Het is natuurlijk niet de x86-versie maar ik betwijfel het of het zoveel moeite kost om een ARM-versie te maken.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 13 september 2011 09:07]

De vraag bij mij is niet of het hen veel moeite gaat kosten om een ARM-versie te maken, maar of het mij dubbel gaat kosten om Office zowel op tablet (ARM) te draaien als pc. Als ik mijn key niet op beiden kan gebruiken is het al een pak minder interessant.

Ik betwijfel trouwens dat de oude desktop een "app" is, ik denk eerder dat de metro interface de "app" is die bovenop de desktop draait. Wat me dan meteen bij de vraag brengt: wat gaat de performance zijn van een desktop os op een ARM-tablet, of krijg je daar ook een starter versie op waar je nog niet eens de background van kan veranderen zonder extra tools?
De vraag bij mij is niet of het hen veel moeite gaat kosten om een ARM-versie te maken, maar of het mij dubbel gaat kosten om Office zowel op tablet (ARM) te draaien als pc. Als ik mijn key niet op beiden kan gebruiken is het al een pak minder interessant.
En dan moet je je natuurlijk nog afvragen of je x86-programma's zoals Office gewoon op Windows ARM kunt draaien - ik heb m'n twijfels. Mogelijk moeten dat soort programma's op een x86-emulator gaan draaien binnen Windows 8.
ik heb niets om het op te baseren, maar het zou mij niets verbazen als Microsoft komt met een tussenlaag voor applicaties die x86 instructies omzet naar de ARM architectuur. Nogmaals, ik kan mij nergens op baseren, maar áls ze dat doen, dan maken ze wel een gigantisch goede entree in de ARM wereld met Windows. Bedenk je daarnaast dat je met Hyper-V ook gewoon gevirtualiseerde x86 OS'en zou kunnen draaien op een ARM machine.

Mogelijk werken applicaties niet zo optimaal met een dergelijke tussenlaag als dat ze direct voor ARM gecompileerd zouden zijn, maar dat is dan een kwestie van tijd en afhankelijk van de vraag vanuit het veld voor wat betreft welke applicaties er veel gedraaid worden op de systemens gebaseerd op ARM.

Microsoft heeft één groot voordeel ten opzichte van iedereen in de martk: ze hebben de broncode van Windows (duh). Maar dat geeft ze denk ik wel veel mogelijkheden om een dergelijke emulatielaag te bouwen, beter dan wie dan ook.

*edit*
ik zat ernaast:
Over de arm-versie is dus nog veel onduidelijk, maar we weten al wel één belangrijk gegeven: Microsoft zal geen emulator uitbrengen om x86-apps op arm-systemen te laten draaien

wel wordt aangemoedigd om .NET te gebruiken, en dan te compileren voor ARM

[Reactie gewijzigd door nielsl op 13 september 2011 18:17]

Microsoft heeft al eerder gezegd dat je een 64-bit processor met minimaal 4 GB aan RAM nodig hebt voor Hyper-V.

Dus Hyper-V op een ARM tablet is niet aan de orde.
Dat hele artikel gaat alleen maar over de x86-versie van Windows 8 / Hyper-V, strikt genomen staat er helemaal niks in over de ARM-versie. (Al zou het me verbazen; op een andere architectuur zit er niks anders op dan te emuleren en dat is traaaaaag.)
@YopY
Er bestaat al een office voor ARM. Deze zit standaard megeleverd op Windows Phone :)
Ik denk dus dat het niet een hele grote moeite zal zijn om dat te laten werken op Windows 8 (arm). En aangezien MS begonnen is met het gratis aanbieden van office pakketten (met heel veel reclame) en er nu ook gratis web apps zijn, denk ik dat er voor de ARM versie ook wel iets in elkaar wordt geknutseld waar je niet voor hoeft te betalen.. of in ieder geval niet het dubbele :)
is de nieuwe start-screen van Windows 8. De oude desktop is nu meer een "app".
Ik vraag me af in hoeverre dit is hoor. Het merendeel van de gebruikers zal toch echt met een traditionele pc aan de slag gaan zonder touch, en hoewel je Metro ook met een muis kunt besturen is dat niet de insteek.

Ik denk eerder dat Microsoft een soort device detectie uitvoert en op basis daarvan e.e.a. weergeeft.

Wel een gok uiteraard, daar ik niet meer weet dan genoemd her en der.
Volgens mij hebben ze op een meeting in Nieuw Zeeland al eens laten zien dat je kan switchen en zelfs apps van beide interfaces door elkaar heen kan draaien. (Niet ideaal natuurlijk maar wel handig voor backwards compatibility).


Dus voor bijv je media center kan je hem in Metro mode zetten terwijl je je desktop toch meestal op Aero zal zetten.
Ik hoop dat je dat tile app interface gewoon in zijn geheel kan uitschakelen... lijkt mij namelijk totaal niet lekker werken
Blijf WIn7 gebruiken. De grootste verandering van WIn8 tov WIn7 is juist de optionele tablet interface en jij wilt het uitschakelen. Waarom wil je dan upgraden?

[Reactie gewijzigd door Shift op 13 september 2011 11:56]

wellicht heeft gropah geen win7...
de grootste (tot nu toe) bekende verandering is (voor mij) de integratie van Hyper-V in het client OS
inderdaad. ik hoeft echt niet het weer / fotos / facebook / emails te zien. die kijk ik wel als ik daar zelf zin in heb.
Dan zet je toch de tiles daar neer die je wél wilt zien? Wat is het leven toch makkelijk soms he?
Je kan aan het systeem aangeven wat je voorkeur is. Je desktop neemt dan die instelling over en als de APP die je wil gebruiken het kan neemt ook die dezelfde interface aan. Maar mocht je bijvoorbeeld een Metro only app hebben en die opstarten onder Aero dan draait die wel maar met de Metro interface (maar beperkt tot die App)

altans dit is wat op een developer meeting in Nieuw Zeeland was laten zien
1 ding snap ik niet van Microsoft: ze hebben een prachtige, moderne omgeving met WPF/Silverlight, maar gezien de Windows 8 marketing de laatste maanden lijkt het erop dat ze de boel willen opgeven en developers tien jaar terug in de tijd naar de Javascript/CSS/HTML hel terug gaan schoppen. Waar Apple steady door blijft klussen aan hun Cocoa+Obj-C+Clang+LLVM visie, en zelfs Google met Dalvik ook snel een volwassen applicatie omgeving uit de grond aan het stampen is, lijkt Microsoft te hebben gedacht dat innovatie niet meer nodig is, en dat het allemaal goed komt als ze maar gezellig achteraan in de JS/HTML kudde meelopen.

Als de toekomst van Windows development werkelijk de keus is tussen legacy C++/WinAPI of Javascript/HTML widgets, dan heeft MS in feite de handdoek al in de ring gegooid. De mensen die het hardst roepen dat alles in HTML moet, zijn juist de mensen die nooit een Microsoft produkt zullen kopen (of een applicatie geschreven hebben). En de huidige MS klanten die verder willen met een modern framework met een moderne taal en een fatsoenlijk security model willen, daar zakt de broek van af - wil Microsoft werkelijk tien jaar terug in de tijd? Als dat waar is, dan stappen ze allemaal naar Apple, want die willen wel bouwen aan de toekomst.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 13 september 2011 13:48]

Ik denk dat je het verkeerd ziet. Het .NET platform met alles er op en er aan zal zeker blijven bestaan, vooral omdat iedereen applicaties zal blijven leveren voor Aero.

HTML5 is juist alleen voor de massa aan developers die HTML/JS kennen en niet een echte programmeer taal. Iets wat ook niet echt nodig is om een widget in elkaar te knutselen.

Waarschijnlijk kan Windows 8 ook WP7 apps draaien dus daar heb je al Silverlight en XNA.
Hmmm, je gelooft niet in een OS onafhankelijke widget in een open specificatie?
Ik wel! En Silverlight??? :'(
Ik denk dat er een grote misverstand is ontstaan. Voor Win8 kan je uiteraard nogsteeds .net framework applicaties schrijven. Dus WPF/Silverlight is gewoon beschikbaar.

Het verhaal van HTML5/javascript is voornamelijk voor het bouwen van tiles voor de tablet interface. Ik denk dat er toch een soort pinvoke mogelijk zal zijn om meer systeem toegang mogelijk te maken.

ik had liever WPF usercontrols integratie in de tiles gezien. Daarmee zou je leuke applicaties kunnen bouwen. Ik ben voor XAML + C#/VB.net.
Voor simpele widgets is HTML5 prima, maar je wil 'echte' applicaties niet in Javascript gaan schrijven. Daarom hebben Google en Apple op hun platforms moderne talen en frameworks voor apps, en hebben daarnaast ook HTML5 support voor simpele widgets. WP7 heeft ook HTML5 support voor simpele widgets en websites-als-apps, maar 'echte' apps gaan in .NET. Het zou logisch zijn dat Microsoft Windows 8 zou gebruiken om .NET volwassen te maken, net zoals op WP7. Net zoals het voor iedereen duidelijk is dat op OS X en iOS er maar 1 serieuze optie is: Obj-C met Cocoa. Je kan ook HTML5, Silverlight of Java gebruiken voor crossplatform apps, maar die zijn duidelijk tweede rang.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 13 september 2011 15:36]

Wordt de releasedatum van WP7 Mango niet ook bekend gemaakt? Dat was namelijk hetgeen waar ik het meest in ben geïnteresseerd
Anoniem: 393589
13 september 2011 09:44
Ik vind Mango zelf heel prettig werken hoor. Zoals live tile Buienrader werkt perfect. Maar ok iedereen heeft daar een andere mening over. De een vind dit fijn de ander weer iets anders.
Het is maar net hoe iedereen zijn pc gebruikt. Als mensen het voornamelijk gebruiken om werkgerelateerde bezigheden te doen dan zal dat tile systeem als onnodig en irritant ervaren worden. Word de pc meer gebruikt als huiskamer pc waar even op gekeken word voor: mail, het weer, een filmpje of foto's dan zal dit als handig ervaren worden en waarderen mensen het uiterlijk.
Voornamelijk omdat de huiskamer activiteiten niet meer in een werkgerelateerde omgeving plaats vinden.
Tja, ik zou als ik Microsoft was gewoon die hele touch Metro UI gebruiken als basis voor een heel nieuw OS voor tablets en verwanten. En Windows 8 verder ontwikkelen op basis van Windows 7 gericht op zakelijke gebruikers en verder iedereen die een geavanceerd OS wilt hebben.

Maar ja ik ben dan ook vel tegenstander van verschillende GUI lagen in een OS.

[Reactie gewijzigd door martijnsch op 13 september 2011 11:09]

Als je 2 hardware platformen (tablet/desktop) wilt benaderen moet je twee verschillende besturingsystemen of twee gebruikersinterfaces bouwen.

Huidige Ui is niet geschikt voor de tablet omgeving dus een ander UI is wel nodig. Aan de andere kant wil ik zelf niet met verschillende hardware rondlopen omdat de ene niet kan wat de andere wel kan. Beste oplossing is dus het behoud van legacy applicaties + nieuwe touch schil onder 1 dak.

[Reactie gewijzigd door Shift op 13 september 2011 12:09]

Waarom ben je tegenstander van twee GUI's? Dat kan prima, want de GUI hoeft alleen de onderliggende data te representeren. Daar zijn hele design patterns voor bedacht die hier heel goed in werken.

Dit is juist ideaal om je OS op verschillende platformen te draaien, en Metro word al op een nieuw OS gedraaid, nl Windows CE. Die zou ook best op tablets kunnen draaien maar ik zie juist de kracht in het gebruik van een uitgebreid OS op een tablet. Er is veel W7software die ik best op een tablet zou willen draaien,.
Als je kijkt hoe Apple het doet, die hebben met Lion de touch UI van iOS weer terug naar OS X gebracht, en hebben aan de developer kant 1 boodschap: stap allemaal op de Objective-C/Cocoa boot, desktop of mobiel. Lijkt niet echt een nadeel voor ze te zijn.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 13 september 2011 13:23]

Ik vind op zich dat Ribbon idee wel leuk/handig/goed, maar als je kijkt naar de gelekte screenshots van Windows-vensters met die interface is dat het én een onwijze puinhoop lijkt te worden met een regenboog aan gekleurde, inconsistente en soms onduidelijke icoontjes, én een flinke berg aan verticale ruimte in beslag neemt.

Ik weet niet of ik dát nou een vooruitgang moet vinden… maar we zullen zien hoe 't er uiteindelijk uitziet en hoe 't werkt als de beta's de rondte doen.

Wat me ook heel onhandig lijkt, is dat men die Metro interface gebruikt tesámen met de "normale" Windows interface. Voor 8"-10" tablets kan ik me niet voorstellen dat een full-blown Excel (bijvoorbeeld) nou prettig werkt als je je vingers moet gebruiken voor de bediening. Als ze dat echt zo willen implementeren denk ik dat ze echt een paar dingen over het hoofd hebben gezien m.b.t. gebruiksvriendelijkheid in combinatie met té kleine knopjes en vinger-bediening. Zelfs met stylus pennetjes is het een gepriegel om al die piepkleine knopjes op een toch al klein scherm te bedienen. In de video op pagina 3 van dit artikel laten ze even Excel zien, en je ziet al gelijk dat zijn wijsvinger ongeveer even groot is als 3 à 4 van de kleine excel-buttons.

Moet overigens wel zeggen dat ik die Metro interface zelf wel hartstikke mooi vindt. Ben benieuwd hoe zich dat gaat vertalen naar uiteindelijk gebruik op tablets.
In de serverversie zit onder andere een nieuwe hypervisor ingebouwd, die tot zestien virtuele processor-cores kan emuleren.
Is dat niet gewoon een andere beschrijving voor multithreading (of multitasking)?
Nee totaal niet, het gaat hier om virtualisatie. Die cores zijn dan ook voor de OS-en die je host op Windows 8.

Check hier anders wat Hyper-V daadwerkelijk is.
Wat is me nou steeds afvraag. Als ik volgend jaar nou een nieuwe laptop koop, is het dan aannemelijk dat daar Windows 8 op staat? zo ja, is dat metro-gebaseerde screenshot nou echt mijn homescreen? Moet ik daar dan met een muis doorheen? of kom ik daar vanuit een windows 7-achtige explorer omgeving? zoals we dat kennen? Is die hele metro-gui een soort van applicatie ofzo?
ziet er prachtig uit, maar ik snap er geen hol van.
De Metro-interface kan ook op desktop-pc's worden gebruikt, wat bijvoorbeeld bij all-in-ones met een touchscreen handig kan zijn.
Metro kan je dus aanzetten. Of Win8 op je nieuwe laptop staat moet je kijken naar de release date (of bij de bijschrijving bij de aankoop :Y) )

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee