Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door

Hoofdredacteur

Acers eerste Ultrabook: de Aspire 3951

Inleiding

Eerder dit jaar introduceerde Intel op de Computex-beurs in Taipei het concept 'Ultrabook'. De chipgigant is van mening dat er in laptopland nog flink wat te winnen valt op het gebied van gewicht, design en snelheid. Daarom wil het bedrijf nauwer samenwerken met fabrikanten om de kwaliteit van hun laptops te verbeteren. Een aantal jaar terug deed Intel hetzelfde, maar toen met kleine, compacte laptops - wat tot de opmars van netbooks leidde.

Een Ultrabook moet volgens Intel niet dikker zijn dan 20mm en niet duurder zijn dan 1000 dollar. Daarnaast moet zo'n apparaat een ssd of een ander opslagmedium met vergelijkbare prestaties aan boord hebben, zodat het systeem snel kan opstarten of uit de slaapstand kan worden gehaald

Intel werd bij zijn aankondiging bijgestaan door Asus, dat een concept-Ultrabook presenteerde: de UX21. Toch is dit niet het eerste model dat de winkels zal bereiken: die eer gaat - voor zover nu bekend - naar Acer.

Begin augustus lekten de eerste afbeeldingen uit van Acers Ultrabook, die officieel bekendstaat onder de weinig spannende naam Aspire 3951. Uiterlijk vertoont de notebook veel overeenkomsten met de MacBook Air, en ook de hardware van de twee dunne laptops is behoorlijk vergelijkbaar.

Tweakers.net kreeg van Acer een engineering sample van de Aspire 3951 om eens flink aan de tand te voelen. We moeten daar meteen bij melden dat de geteste configuratie met een ssd van 120GB niet in de Benelux verkocht zal worden. In onderstaande tabel staan de configuraties die hier wel te koop zullen zijn.

Acer Aspire 3951 - modellen
Processor Core i5 2467M Core i7 2637M Core i5 2467M 
Kloksnelheid 1,6GHz (2,3GHz Turbo) 1,7GHz (2,8GHz Turbo) 1,6GHz (2,3GHz Turbo)
Geheugen 4GB ddr3 4GB ddr3 4GB ddr3
Opslag 320GB hdd + 20GB ssd 500GB hdd + 20GB ssd 240GB ssd
Beschikbaar oktober november oktober
Prijs €799 €999 €1199

Omdat de door ons geteste configuratie de winkels niet zal bereiken, is deze review iets beknopter dan je van ons gewend bent; veel testresultaten zullen immers niet overeenkomen met die van de modellen die je uiteindelijk wel beschikbaar komen. We bekijken wel of Intel zijn doelstellingen haalt en we maken we ook de onvermijdelijke vergelijking met de 13" MacBook Air van Apple.

Uiterlijk en indruk

De 3951 is minimalistisch vormgegeven: afgezien van de kaartlezer en de hoofdtelefoonaansluiting zijn alle i/o-aansluitingen aan de achterzijde geplaatst, waardoor de notebook er van voren en van opzij strak uitziet. Als het scherm wordt opengeklapt, zien we naast het toetsenbord en de touchpad alleen een aan-uitknop en twee statusledjes. Deze aan-uitknop is overigens in het scharnier geplaatst; dat is even wennen, maar werkt in de praktijk prima.

Acer Aspire 3951 Acer Aspire 3951 Acer Aspire 3951 Acer Aspire 3951 Acer Aspire 3951

Acer heeft ervoor gekozen om nauwelijks kleur te gebruiken: de behuizing is grijs, de toetsen zijn donkergrijs en het deel rondom de aansluitingen achterop is zwart. De schermcover is van geborsteld aluminium en in het midden daarvan prijkt het logo van Acer. De onderzijde heeft in de hoeken vier pootjes waardoor de laptop iets verhoogd staat. Vermoedelijk is dit om de speakers wat meer ademruimte te geven.

Dit alles maakt dat de Aspire 3951 er, zeker vergeleken met de meeste concurrenten, strak en simpel uitziet. De laptop doet ook erg denken aan de MacBook Air: beide apparaten hebben duidelijk dezelfde designfilosofie, al heeft de Air een aluminium unibody-behuizing en is de Aspire 3951 uit verschillende materialen opgebouwd. Afgezien van de aluminium schermcover is de body van de Acer van hard plastic gemaakt, maar de 3951 voelt niet significant minder stevig aan dan de Air.

Acer Aspire 3951 vs MacBook Air Acer Aspire 3951 vs MacBook Air Acer Aspire 3951 vs MacBook Air Acer Aspire 3951 vs MacBook Air Acer Aspire 3951 vs MacBook Air

De dikte en het gewicht van de twee notebooks verschillen weinig. Dichtgeklapt is de 3951 op zijn dikste punt 16,5mm en aan de voorzijde, op zijn dunste punt, is hij 7mm. Bij de Air zijn deze maten respectievelijk 17 en 3mm. Met 1,34kg voor de Acer en 1,33kg voor de Air zijn de twee praktisch even zwaar.

Ons testexemplaar was duidelijk nog niet marktrijp; de afwerking liet nog te wensen over. Vooral rondom het scharnier kwamen we veel slordigheden tegen. Randjes sloten niet mooi aan, maar erger was dat het scharnier te slap was afgesteld, waardoor het scherm makkelijk uit zichzelf naar achteren viel. Ook bleef het scherm lang trillen als het bewogen was.

We hebben Acer hier natuurlijk op geattendeerd en zij hebben ons verzekerd dat dit alleen bij het engineering sample het geval is, en dat de notebooks die uiteindelijk in de winkel zullen liggen, hier geen last van zullen hebben. Afgezien van de bovenvermelde afwerkingsproblemen waren we zeker wel onder de indruk van de bouwkwaliteit.

Hardware

Intel Corp. (UK) Ltd. company logoHet hart van onze 3951 is Intels Core i7 2637M-processor. Dit is een zogenaamd ultra low voltage model, wat ook uit de eigenschappen blijkt. Zo is de standaard kloksnelheid slechts 1,7GHz, maar in de Turbo-stand kan die naar 2,8GHz worden opgeschroefd. De op 32mn geproduceerde chip beschikt over twee cores met ondersteuning voor HyperThreading. Het verbruik bedraagt maximaal 17W, waarmee de 2637M zijn ulv-label eer aandoet.

De processor lijkt in veel opzichten op de Core i5-2557M, die Apple in de MacBook Air gebruikt. Beide chips draaien op 1,7GHz, al ligt het Turbo-maximum van de i7 honderd megahertz hoger. Ook heeft de i7 ten opzichte van de i5 een megabyte extra L3-cache: 4MB om 3MB. In de 3951 wordt de cpu bijgestaan door 4GB ddr3-werkgeheugen.

Opslag

Intel legt bij Ultrabooks de nadruk op rappe opstarttijden en daarom zal Acer alle varianten van de 3951 van flashgeheugen voorzien. Onze testsample bevatte een Intel 320-ssd van 120GB, maar deze schijf zal in Nederland niet voor de 3951 worden gebruikt. Alleen het duurste model krijgt een ssd, en dat gaat om een 240GB-exemplaar.

Toch hebben we even gemeten hoeveel tijd ons exemplaar nodig had om te booten. Daartoe plaatsten we een snelkoppeling naar Internet Explorer in de 'Startup'-map en maten we de tijd vanaf het indrukken van de aan-uitknop tot het moment dat Internet Explorer op het scherm verscheen.

De Aspire 3951 met de 120GB-sdd bleek slechts 17 seconden nodig te hebben om op te starten. De ssd zal hier natuurlijk grote invloed op hebben, maar ook opvallend is de zeer korte bios-posttijd. De boottijd van de MacBook Air 13 met OS X was net een seconde langer.

De goedkopere modellen zullen voorzien zijn van een reguliere harde schijf die gecombineerd wordt met een 20GB-cache-ssd. Uit onze tests met het Z68-platform blijkt dat een dergelijke opstelling flink sneller kan zijn dan enkel een harde schijf. We hebben deze configuratie helaas niet kunnen testen.

Toetsenbord en touchpad

Acer heeft de 3951 voorzien van een chiclet-toetsenbord van hetzelfde type dat het bedrijf al langere tijd voor zijn consumentenlaptops gebruikt. De indeling is standaard, al zijn er wel een paar concessies gedaan om alles in de beperkte ruimte te laten passen. Zo zijn de pijltjestoetsen erg klein, en zijn de Home- en End-knoppen op dezelfde toetsen als Page Up en Page Down geplaatst.

De aanslag is fijn, maar bij wat sneller tikken kwam het soms voor dat aanslagen niet herkend werden. Ook nadat we de notebook al enkele dagen in huis hadden, en dus enigszins aan het toetsenbord gewend waren, kwam hier weinig verbetering in. Na wat uitproberen werd duidelijk dat een aantal toetsen precies in het midden geraakt moet worden; als deze toetsen in de hoeken werden geraakt, werd de aanslag niet altijd geregistreerd. Nu gaat het hier om een engineering sample, dus we hopen dat dit in de uiteindelijke versie geen probleem zal zijn.

Acer Aspire 3951 Acer Aspire 3951

Het touchpad heeft grote indruk op ons te gemaakt. Apple heeft al tijden een flinke voorsprong met zijn grote touchpadoppervlakken en goede multitouch-ondersteuning, maar Acer lijkt - samen met touchpadfabrikant Elan - een grote inhaalslag op dit gebied gemaakt te hebben. Het oppervlak is nog steeds kleiner dan bij de MacBooks, maar wel groter dan dat van veel andere Windows-laptops. Het touchpad  is een glad geheel met afgeronde hoeken, dat aan de linker- en rechteronderzijde ingedrukt kan worden om te klikken.

Fabrikant Elan levert een nette driver mee met ondersteuning voor meerdere multitouchgestures. Nu is de ondersteuning hiervoor in Windows nog lang niet zo goed als in OS X, maar op hardware- en drivergebied is flinke vooruitgang geboekt. Elke lichte aanraking wordt geregistreerd, waardoor scrollen met twee vingers en andere multitouchbewegingen erg vloeiend verlopen. Het touchpad op de 3951 is in ieder geval een van de beste die we tot nu toe gebruikt hebben.

Aansluitingen

Acer heeft ervoor gekozen om bijna alle aansluitingen aan de achterzijde van de laptop te plaatsen. Daardoor zien beide zijkanten er strak uit, maar we vragen ons toch af of het in de praktijk ook handig is. Even snel een usb-drive inpluggen gaat toch net wat sneller als de usb-poort zich in het zicht bevindt.

Van die usb-poorten heeft de 3951 er overigens twee, beide van het usb 2.0-type. Daarnaast zijn achterop nog een hdmi-uitgang en de voedingsaansluiting te vinden. Voor een notebook van dit formaat is dat best netjes, al hebben reguliere notebooks vaak meer aansluitingen. De sd-kaartlezer en 3,5mm-aansluiting zijn niet achterop maar aan respectievelijk de rechter- en linkerzijde te vinden.

Acer Aspire 3951 Acer Aspire 3951 Acer Aspire 3951

Van binnen

We konden het niet laten om de 3951 van binnen te bekijken. De laptop is redelijk simpel open te maken: de bodemplaat is met twaalf kruiskopschroeven vastgemaakt. Als die losgedraaid worden, kan de gehele onderzijde verwijderd worden en komt alle hardware bloot te liggen.

Acer Aspire 3951 Acer Aspire 3951 Acer Aspire 3951 Acer Aspire 3951

Bij het bekijken van de verschillende onderdelen valt meteen de 2,5"-harddisk op. We hadden eigenlijk verwacht dat Acer vanwege de weinige beschikbare ruimte voor een 1,8"-model zou kiezen, of zelfs dat het nand-geheugen rechtstreeks op het pcb gesoldeerd zou zijn. Zoals gezegd zal Acer bij de goedkopere modellen echter gebruikmaken van een reguliere harde schijf in combinatie met een cache-ssd, waarvoor wat meer ruimte nodig is dan een enkel 1,8"-slot.

In het midden is de lithium-polymeer-accu geplaatst en aan de rechterzijde zien we de constructie waarmee de processor en chipset gekoeld worden. Links onder de accu is de wifi-module geplaatst. Wat er onder de zwarte plastic overkapping aan de onderzijde schuilgaat is niet duidelijk; de constructie voelt in ieder geval hol aan. We hebben de notebook echter niet verder gedemonteerd omdat we dan diverse vastgelijmde onderdelen hadden moeten losmaken.

Accu

De accu in de 3951 heeft een capaciteit van 36,4Wh. Omdat ons testmodel afwijkt van de configuraties die op de markt zullen komen, zullen we hier geen harde cijfers over de accuduur geven. We kunnen wel zeggen dat ons model het bij licht gebruik ongeveer vier uur op een volle lading uithield. Of de accuduur van de uiteindelijke modellen vergelijkbaar zal zijn, kunnen we nog niet met zekerheid zeggen.

Een minpunt is wel het ontbreken van een hibernate-optie. Acer claimt dat de 3951 in de slaapstand niet meer stroom verbruikt dan bij traditionele hibernation, maar daar zijn we niet van overtuigd. In de slaapstand loopt het accuniveau namelijk nog steeds met ongeveer twee procent per uur terug. We hadden graag de mogelijkheid gezien om echte hibernation te gebruiken.

Scherm

De Aspire 3951 is voorzien van een 13,3"-beeldscherm met een resolutie van 1366x768 pixels. Aan de hand van de macrofoto's die we van het scherm gemaakt hebben, kunnen we vaststellen dat het om een tn-paneel gaat.

Tn-panelen zijn redelijk goedkoop te produceren en hebbben een snelle reactietijd. Meestal zijn de verticale kijkhoeken echter een stuk minder goed dan bij duurderde panelen.

Om de horizontale kijkhoeken te testen, hebben we vier foto's gemaakt: elke foto is onder een 15 graden grotere hoek genomen dan de vorige. Er is duidelijk te zien dat de helderheid vanaf een hoek van 30 graden fors terugloopt.

Acer Aspire 3951 - kijkhoeken Acer Aspire 3951 - kijkhoeken Acer Aspire 3951 - kijkhoeken Acer Aspire 3951 - kijkhoeken
Horizontale kijkhoeken

Bij de verticale kijkhoektest hanteren we eenzelfde methode, al nemen we hier maar twee foto's onder een hoek. Het tn-paneel presteert zoals we verwachten: bij het naar voren gekantelde scherm neemt de helderheid toe en het contrast af, en als we het scherm naar achter kantelen gebeurt het tegenovergestelde.

Acer Aspire 3951 - kijkhoeken Acer Aspire 3951 - kijkhoeken Acer Aspire 3951 - kijkhoeken
Verticale kijkhoeken
Schermhelderheid
SysteemnaamScore (cd/m²)
HP Envy 17
********
419
Air 13 2011
*******
382
Asus Lamborghini VX7
*****
285
Dell XPS 15z
*****
278
MSI GT683R
*****
266
Acer Aspire 3951
****
218
HP ProBook 5330m
***
179

Als we de backlight op de maximale helderheid instellen, meten we een lichtopbrengst van 218cd/m². Dat is wat ons betreft wat aan de lage kant.

Benchmarks

Hoewel de configuratie van ons testexemplaar niet in de Benelux op de markt komt, zal Acer de Intel Core i7 2637M wel in het model van 999 euro gebruiken. We hebben daarom enkele benchmarks gedraaid om de prestaties van deze chip te meten. Benchmarks waarvan de resultaten door het opslagmedium beïnvloed kunnen worden, slaan we in deze hands-on over.

We verwachten niet dat de Aspire 3951 de ranglijsten zal aanvoeren, maar het is interessant om te zien hoe hij zich tot zijn directe concurrenten verhoudt. Eén van deze concurrenten is Apples MacBook Air 13", die we onlangs zowel onder OS X als onder Windows 7 getest. In de onderstaande tabellen komt deze notebook dus steeds twee keer voor.

Cinebench 11.5 - Single
SysteemnaamProcessorScore (Punten, hoger is beter)
Alienware M14x Core i7 2820QM
********
1,29
Asus N53 Core i7-2720QM
********
1,29
Lenovo Thinkpad X1 Core i5 2520M
********
1,25
HP Envy 17 Core i7 2630QM
*******
1,14
Air 13 2011 - Win 7 Core i5-2557M
*******
1,07
Acer Aspire 3951 Core i7 2637M
******
1,03
Air 13 2011 Core i5 2557M
******
1,02
HP ProBook 5330m Core i3 2310M
*****
0,84
Asus U31S Core i3 2310M
*****
0,76

In de singlethreaded benchmark van Cinebench is de Aspire behoorlijk aan de Air 13" gewaagd. De laptops met een quadcore hebben een hoge Turbo-snelheid en zijn daarom niet bij te benen.

Cinebench 11.5 - Multi
SysteemnaamProcessorScore (Punten, hoger is beter)
Alienware M14x Core i7 2820QM
********
5,62
Asus N53 Core i7-2720QM
********
5,53
HP Envy 17 Core i7 2630QM
*******
4,86
Lenovo Thinkpad X1 Core i5 2520M
****
2,82
Air 13 2011 Core i5 2557M
***
2,23
Air 13 2011 - Win 7 Core i5 2557M
***
2,16
Acer Aspire 3951 Core i7 2637M
***
2,11
Asus U31S Core i3 2310M
***
2,02
HP ProBook 5330m Core i3 2310M
***
2,02

In het multithreaded-onderdeel vergroten de quadcores hun voorsprong. Er zit wederom niet veel verschil tussen de Aspire 3951 en de MacBook Air.

Cinebench 11.5 - OpenGL
SysteemnaamProcessorScore (fps, hoger is beter)
HP Envy 17 Core i7 2630QM
********
53,6
Alienware M14x Core i7 2820QM
*****
35,1
Asus N53 Core i7-2720QM
****
25,0
Asus U31S Core i3 2310M
**
15,5
Air 13 2011 Core i5 2557M
**
11,5
Air 13 2011 - Win 7 Core i5 2557M
**
10,3
Lenovo Thinkpad X1 Core i5 2520M
*
8,6
Acer Aspire 3951 Core i7 2637M
*
8,1
HP ProBook 5330m Core i3 2310M
*
7,6

De OpenGL-test van Cinebench wordt in de Aspire afgehandeld door de Intel HD3000-igp, die niet bijzonder krachtig is. Het redelijk forse verschil met de MacBook Airs is moeilijk te verklaren, gegeven dat de igp's van beide machines identiek zijn. Mogelijk weet de igp in de 3951 niet de maximale Turbo-snelheid te bereiken.

Fotogalerij


Acer Aspire 3951
Acer Aspire 3951 Acer Aspire 3951 Acer Aspire 3951 Acer Aspire 3951 Acer Aspire 3951 Acer Aspire 3951 Acer Aspire 3951 Acer Aspire 3951 Acer Aspire 3951 Acer Aspire 3951 Acer Aspire 3951 Acer Aspire 3951 Acer Aspire 3951 Acer Aspire 3951 Acer Aspire 3951 Acer Aspire 3951 Acer Aspire 3951 Acer Aspire 3951

Conclusie

Intel heeft de Ultrabook bedacht om laptopfabrikanten te stimuleren en de kwaliteit van laptops in het algemeen te verbeteren. Na enige tijd met de Ultrabook van Acer gewerkt te hebben, kunnen we zeggen dat die doelstellingen voor een groot deel gehaald worden.

In ergonomisch opzicht is de 3951 in ieder geval een succes. De laptop is dun en licht, en voelt erg stevig aan. Het toetsenbord is nog voor verbetering vatbaar maar het touchpad is een van de beste die we ooit op een Windows-laptop zagen.

Ook de hardware lijkt goed in orde te zijn. De Core i7 2637M die wij getest hebben is meer dan snel genoeg voor dagelijks gebruik en kan zich goed meten met de cpu in de 13" MacBook Air. Acers keuze om elk model in ieder geval van een kleine cache-ssd te voorzien is interessant, al weten we nog niet precies wat dat voor de prestaties gaat betekenen. Mochten de boottijden in de buurt komen van die van ons ssd-model, dan heeft Acer ook op dit vlak goed gescoord.

Toch zijn er ook wel wat dingen op de Aspire 3951 aan te merken. Hoewel de slaapstand redelijk zuinig is en het systeem snel laat ontwaken, hadden we graag gezien dat de laptop in een echte hibernate-stand kon worden gezet. Verder hopen we dat het wiebelende scherm en de losse scharnieren worden aangepakt voordat de 3951 in de winkelschappen ligt.

Het uiteindelijke gevoel dat we aan de 3951 overhouden is zeer positief. Het Ultrabook-concept spreekt ons erg gaan en we kijken dan ook uit naar de komende maanden, waarin nog meer fabrikanten hun Ultrabooks zullen uitbrengen.

Verschillende uitvoeringen en de MacBook Air

We kunnen deze hands-on natuurlijk niet besluiten zonder een laatste vergelijking met de MacBook Air 13". Op het gebied van ergonomie, bouwkwaliteit en prestaties lijken de laptops aan elkaar gewaagd. Dat betekent dat de prijs van doorslaggevend belang zal zijn.

De MacBook Air 13" is te koop voor prijzen vanaf 1249 euro, terwijl de goedkoopste versie van de Ultrabook al voor 799 euro te verkrijgen is. Bij de Air krijg je dan wel een snellere cpu en een grote ssd, terwijl de 3951 alleen een cache-ssd aan boord heeft. Toch is het prijsverschil riant, en mocht het cache-systeem de schijfprestaties dicht bij die van een ssd brengen, dan heeft Acer een erg scherp geprijsde machine in handen.

De duurste versies van de Air en de 3951 kosten respectievelijk 1499 en 1199 euro. Beide laptops hebben dan een ssd van rond de 250GB aan boord. Vreemd genoeg heeft Acer ervoor gekozen om deze uitvoering met dezelfde i5-cpu uit te rusten als het 799-euromodel, vermoedelijk om de prijs laag te houden. Dat betekent dat de duurste MacBook beter zal presteren.

Het laatste model van Acer krijgt een prijs van 999 euro en bevat de Core i7 2637M-cpu die ook in ons testmodel zit. Zou deze van een ssd zijn voorzien, dan was dit verreweg de belangrijkste concurrent voor de Air geweest. Ook bij dit model heeft  Acer echter voor een reguliere hdd met een cache-ssd gekozen. We zullen de benchmarks van deze opstelling moeten afwachten voordat we een oordeel over de krachtsverhoudingen kunnen geven.

Reacties (62)

Wijzig sortering
Jammer want qua kwaliteit is de scherm en toetsenbord toch een flinke achteruitgang t.o.v. de MBA. Hopelijk komt Asus spoedig met de X21.

Wat ik wel mooi vind van deze Acer ultrabook t.o.v. de MBA is dat bijvoorbeeld de HD en de accu makkelijk te vervangen zijn. En dat je gebruik kan maken van de standaard harde schijf zonder dat de kosten de pan uitrijzen.

Tevens vind ik het vreemd dat Apple weinig vertrouwen heeft in zijn eigen producten aangezien je standaard maar 1 jaar garantie krijgt; dit verwacht je eerder van een merk als Acer. En vooral omdat Apple al flink aan de prijs is: 250 euro voor een geen-gezeur-garantie van 3 jaar is erg lucratief voor Apple.
Tevens vind ik het vreemd dat Apple weinig vertrouwen heeft in zijn eigen producten aangezien je standaard maar 1 jaar garantie krijgt; dit verwacht je eerder van een merk als Acer.
Lood om oud ijzer, van zoiets als Acer verwacht je juist eerder dat ze standaard 2 of 3 jaar garantie beloven, omdat je van te voren weet dat je toch gezeik krijgt als je laptop daadwerkelijk kapot gaat. De goedkopere merken zoals Acer zetten over het algemeen alles op alles om onder de garantie uit te komen en maken het je zo moeilijk mogelijk. Zo had een kennis een Acer laptop waarvan het scherm kuren vertoonde, al na 2 weken, en in plaats van een vervanger mocht ie het ding zelf opsturen en zou het achteraf meer kosten om te repareren dan dat de laptop zelf gekost had, omdat Acer had vastgesteld dat het defect door onjuist gebruik zou komen.

Wat dat betreft schijnt de Apple klantenservice toch echt stukken beter te zijn, gezien de vele verhalen van mensen die zelfs buiten de garantie nog kostenloos vervanging of reparatie hebben gekregen. Ik kan er niet uit eigen ervaring over meepraten want ik heb nog nooit een probleem gehad met mijn Apple spullen, hoewel ik er toch al behoorlijk veel heb gehad.

Als je echt een defect stuk computer hardware hebt dan merk je dat echt wel binnen 1 jaar trouwens, defecten die na 1 jaar nog optreden zijn bijna altijd door onvoorzichtigheid, en dat valt sowieso al niet onder garantie.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 2 september 2011 14:16]

[...]
Lood om oud ijzer, van zoiets als Acer verwacht je juist eerder dat ze standaard 2 of 3 jaar garantie beloven, omdat je van te voren weet dat je toch gezeik krijgt als je laptop daadwerkelijk kapot gaat.
Dat ben ik niet met je eens. Veel consumenten die voor een Acer kiezen kijken alleen naar de prijs. 1 of 2 jaar extra garantie zou zo'n laptop gelijk een stuk duurder maken. Bovendien is de kwaliteit van goedkope laptops ook nog eens lager, dus is het logisch dat ze vaker defect gaan.
250 euro voor een geen-gezeur-garantie van 3 jaar is erg lucratief voor Apple.
Als ik al voor dat geld in een uitgebreide garantie geïnteresseerd ben, dan liever bij bijvoorbeeld een Dell waar je voor zo´n bedrag gewoon 3/4 jaar aan/huis service krijgt.
Mooie review en erg mooi notebook. Vooral het design i.c.m prijspunt van € 799,- zal goed doen bij een groter publiek. Denk zelf dat veel mensen best een Macbook Air willen maar prijs te hoog is. Om toch het mooie platte en dunne te hebben voor een lagere prijs zal deze doelgroep zeker aanspreken. Denk dat een groot deel van de consumenten voldoende zal hebben aan de specificaties van het € 799,- model.
Vergeet ook de grote groep niet die per se geen mac willen, ook al ziet hij er mooi uit. Deze groep heeft nu een lichte laptop voor een (veel) lagere prijs met specs die voor 99% van de gebruikers ruim voldoende zijn, voorzien van windows..

Daarnaast is het verschil tussen de goedkoopste air en de acer, naast 500 euro, dat de acer geen ssd aan boord heeft.
Afhankelijk van de cache ssd, kun je voor die 500 euro, mits het hardware matig mogelijk is, ook zelf een ssd plaatsen en nog geld over houden. Natuurlijk is een snellere proc ook een verschil, maar de vraag is of de grootste groep gebruikers dat wel zal merken..
Weet iemand of deze ultrabook systemen ook met betere gpu's geleverd gaan worden? Desnoods in een 15" variant. Op dit moment kan je hier een briefje op tikken en internetten, misschien een beetje excel. Maar zodra je 3d modellen, cad, gis, foto- en videobewerking, phone emulatie gaat doen, is mijn ervaring met zo'n intel gpu bijzonder slecht. Echt jammer, want wat is er mooier dan met je ultra portable overal je werkplek mee naar toe te nemen. Pas als ze een quaddro kaartje oid erin zetten zie ik dit wel wat worden, tot die tijd is dit ultrabook concept gewoon een nieuwe netbook en kan je net zo goed een tablet kopen.
Op het moment dat je er een Quaddro in zet, dan zal hij dikker moeten worden in verband met de warmte productie van die kaart. Resultaat: het ding wordt zwaarder en dikker, dus geen Ultrabook meer, maar een gewone laptop.
Ja precies, dat is waar de innovatie mijns inziens nu moet gaan plaatsvinden. Dun is erg mooi, maar omdat (door het gebrek aan grafisch vermogen) je gewoon veel geavanceerde dingen niet kan met een ultrabook, denk ik dus dat de tablet of slate een beter alternatief is.
De MacBook Air is te koop voor prijzen vanaf 1249 euro, terwijl de goedkoopste versie van de Ultrabook al voor 799 euro te verkrijgen is. Bij de Air krijg je dan wel een snellere cpu en een grote ssd, terwijl de 3951 alleen een cache-ssd aan boord heeft. Toch is het prijsverschil riant [...]
Ik vind dit een erg aparte manier van prijzen vergelijken. De goedkoopste MacBook Air is namelijk de 11" en die kost 949 euro, en de Acer laptop die hier wordt vergeleken met de MacBook Air van 1249 euro kost geen 799, maar 999 euro. Op die manier ziet de vergelijking er ineens heel anders uit, met een prijsverschil van 250 euro, waar je bij de MBA dan wel standaard een SSD, een veel betere accuduur, een volledig alu behuizing, een beter scherm, beter toetsenbord en een veel completer pakket aan software (OS X + iLife) krijgt.

Persoonlijk vind ik dat deze Acer er veel te makkelijk af komt in jullie test, hij legt het eigenlijk in elk opzicht af tegen een MacBook Air, en is niet eens gigantisch veel goedkoper. Het is gewoon het soort laptop dat je van Acer mag verwachten, alleen dan dunner en een klap duurder.

Edit @RSV2005:
Dat is inderdaad een goed punt, maar dan kost de hierboven geteste laptop nog steeds geen 799 euro, en de goedkoopste MacBook Air nog steeds geen 1249. Zoals het er nu staat is het gewoon een kromme vergelijking die suggereert dat een vergelijkbare MacBook Air 500 euro duurder is.

Zou ik overigens in het prijs segment van 799 euro een compacte 13" laptop zoeken dan kan ik voor dat geld iets veel mooiers kopen dan een Acer, alleen heb ik dan geen 'Ultrabook'. Soit... Als portability het belangrijkste argument is dan voldoet een 11" MBA waarschijnlijk alsnog beter, en die is ook 'maar' 150 euro duurder.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 2 september 2011 13:10]

Misschien omdat ze geen 11 inch met een 13 inch willen vergelijken?
"Een Ultrabook moet volgens Intel niet dikker zijn dan 20mm en niet duurder zijn dan 1000 dollar"

En dan lees ik in de tabel: Prijs €1199... Dat klopt dan toch niet? :?
yep ik las hetzelfde, en zelfs de goedkoopste van 800 euro voldoet dus al niet meer aan die "regel" van Intel. (800 euro > 1000 dollar)

Nu hebben we hier wel andere BTW regels dan in de VS, maar dan nog.

Het verschil tussen de duurste versie en de goedkoopste is de 240gb SSD.
Doe mij die goedkopere dan maar want voor die 400 euro koop ik gemakkelijk een dergelijke SSD, hou ik geld over en heb ik een leuke hybride SSD/HDD voor de verkoop.

[Reactie gewijzigd door Rapier op 2 september 2011 15:53]

Ik vind het een mooie laptop voor een mooie prijs al vind ik persoonlijk de meerprijs van de macbook air wel te rechtvaardigen vanwege de snellere processor, betere scherm en een ongelooflijk fijn touchpad. Een ssd is eigenlijk toch ook wel een beetje een must, aangezien dit bij opstrarten van windows en programma's dit toch wel de bottleneck is.

Wat ik hier wel in mis is een review van de batterijduur in vergelijking met de macbook air.
Maar blijkbaar wijzigt dit mogelijk nog volgens het verhaal met het definitieve model.

[Reactie gewijzigd door -NRG- op 2 september 2011 12:08]

Ik mis in dit stuk eigenlijk de vergelijking met de Samsung NP900. Zeker omdat die eerder door tweakers zelf werd vergelijken met de Air, wat hier nu opnieuw gebeurd..
Mijn volgende laptop wordt ook ongeveer zoiets, maar ik vind de accuduur van 4 uur bij licht gebruik best wel dramatisch te noemen. In de praktijk zit je na een paar maanden op 2 uur. In ieder geval vind ik het flink tegenvallen voor een notebook met ULV-processor, integrated GPU en SSD.
Ik kon niet wachten en heb een Apple MBA gekocht, de simpelste 13" uitvoering omdat ik mijn data grotendeels op mijn thuisnetwerk bewaar. Ik wilde in eerste instantie de Samsung kopen die, net als de MBA, ook van een kwalitatief hoogwaardig materiaal (behuizing) is gemaakt, een zeer helder scherm heeft met een goede contrastwaarde en er ook nog eens mooi uitziet.

Ik heb de Samsung niet gekocht vanwege de aanhoude problemen die gemeld worden inzake WiFi kwaliteit. Daarbij leek het me een goede gelegenheid Mac OS X eens te gaan proberen. Mijn eerste indrukken zijn geweldig; het is echt een fantastisch product. De behuizing is sterk, het scherm prachtig, de touchpad doet precies wat je hoopt (als Windows laptops gebruiker), de snelheid is super. Helaas loop ik bij de MBA ook tegen WiFi problemen aan aangezien ik op mijn werkplek bij mijn opdrachtgever geen netwerken kan ontvangen, daar waar ik dat met mijn twe jaar oude Acer Aspire Timeline wel kan. Een ander nadeel is dat een Apple toch iets lastiger is te integreren in mijn op Windows Homeserver gebaseerde thuisnetwerk.

Ik hoop in de toekomst ook nog wat te hebben aan de Thunderbolt adapter, wat een op zich geweldig systeem is maar helaas nog maar met (voor mij) één practische toepassing; een wel heeeel erg duur scherm van Apple met extra aansluitingen (USB, Ethernet en Thunderbolt) geïntegreerd.

Ik vind (dus) net als velen hierboven, dat de vergelijking tussen de MBA met de Acer echt mank gaat. Ik vind de Acer een slim product, marketing-technisch dan, maar absoluut geen alternatief. Ik heb al 4 Acer Travelmates versleten en heb nu mijn eerste Aspire Timeline en allemaal gaan ze stuk binnen twee jaar. Meestal scheuren in de behuizing of bij de scharnieren en in een geval zelfs het moederbord kapot. Ik hou mijn hart dus vast bij deze nieuwe, nog dunnere. Ook van Asus verwacht ik niet te veel aangezien die volgens mij in hun portable laptops nog nooit een fatsoenlijk scherm hebben ingebouwd... Wat heb je tenslotte aan een Ultraportable als deze slechts 200 cd/m2 is en ook nog eens glossy is... Buiten wordt het dan niet echt wat.

Ik ben benieuwd wie van de leveranciers met een echte concurrent gaat komen voor de MBA. Al zullen de hardcore Apple fans wel stellen dat dit sowieso niet kan omdat een MBA nou eenmaal op OS X draait en dus nooit kan worden gekloond... Als Samsung hun Samsung NP900X3A nog wat verbeteren komen ze denk ik een heel eind. Wellicht dat Sony nog met iets moois kan komen. Ik vrees dat de combinatie van 'power', 'specs' en design echter vooral te maken heeft met de genen van een bedrijf en daarin alleen al scoort niemand zo goed als Apple (en ik ben een W7 fan!)
Ik heb verschillende Mac's (gehad), met verschillende versies van OS X (10.3 t/m 10.6), met allemaal een probleemloze wifi adapter, die het probleemloos doet op verschillende wifi netwerken.

Ook heb ik een MBA met Lion (OS X 10.7), en dat is de eerste Mac die wel eens wifi problemen heeft. Ik heb geen idee of dat aan de hardware ligt, of aan Lion, maar zelf verwacht ik dat Lion wel eens de boosdoener kan zijn: er zijn verschillende Lion wifi problemen te vinden op het internet.
Ik heb self ook een MacBook air 13" met lion en heb voorlopig nog geen problemen met wifi, werkt perfect !!
Meestal doet wifi het, maar soms duurt het na het ontwaken uit de sluimerstand 10 tot 20 seconden voordat hij een werkende wifi verbinding heeft. Ter vergelijking: mijn iMac heeft altijd binnen 2 seconden na het ontwaken uit de sluimerstand een werkende wifi verbinding.

Soms vindt mijn MBA geen verbinding, en moet ik handmatig mijn wifi netwerk selecteren.
Ik heb zelf een Samsung NP900X3A maar niets geen problemen met Wifi. werkt overal perfect, geen verschil met de HP Elitebook van mijn werk. Dus wat voor gerucht dat is weet ik niet, ik heb het al vaker gehoord.

Voor 1000+ euro vind ik de vormgeving nogal erg goedkoop aandoen. vooral dat zwarte stuk aan de achterzijde. Maar ja je kan ook niet veel beter verwachten van een merk als Acer.
Acer zou nooit in mijn keuze lijstje voor komen. Genoeg merken die kwaliteit leveren voor zelfde geld.
http://forum.notebookrevi...-900x3a-unveiled-250.html

Hier is een heeeeele lange discussie te vinden over dit onderwerp, echter ik heb zelf geen ervaring. En zoals uit mijn eigen post al blijkt ben ik bepaald niet onder de indruk van de MBA. Zelfs mijn Nokia N8 zie altijd en overal meer WiFi netwerken dan de MBA... De rest van de MBA is daarentegen wel fantastisch. Ik begin nu te wennen aan het gebruik van de Touchpad; die is echt geweldig, het is net alsof je een Ipad bedient maar dan zonder de vieze vette vegen op het scherm + volledig gebruik van een laptop. Maar de Samsung vind ik op dit moment, ook na de eerste beelden van de Ultrabooks van Toshiba, Acer, Lenovo en Asus, by far de mooiste Win7.
Leuke laptop, en, ook al is het een UltraBook volgens de specs van Intel, het is gewoon een tegenhanger van de MBA. Het is niet echt een kloon, maar ze hebben weinig moeite gedaan om zich echt te onderscheiden.

De specs lijken aardig, maar 4 uur werken, en halveer dat maar als je echt iets doet, of maak er maar 1,5 uur van als je Flash spelletjes zit te spelen, dat lijkt nergens op.

Daarnaast verliest de accu in de "hybernate" (achtige) stand 2% accu per uur. Al je er vanuit gaat dat je nog 1 uur wilt kunnen werken na het ontwaken uit de slaapstand, dan moet je minimaal 25% accu over hebben. Slapen mag dus 75% accu opmaken, en dat is 37,5 uur, oftewel 1,5 etmaal.

Als je je Acer met volle accu laat slapen, dan is-ie dus na 2 dagen helemaal leeg, en na 1,5 dag heeft-ie nog maar voor een uur genoeg prik.

Even ter vergelijking: een MBA ontwaakt na een maand nog uit de slaapstand, zonder bijladen, en je kunt er dan ook nog mee werken! En dat na 3 seconden na het openklappen van je MBA!

Oftewel: Acer's slaapstand is niet te gebruiken. Het is dus op dat gebied helaas geen MBA kloon!
Stand-by bedoel je.
In slaapstand verbruikt hij helemaal niks, kun je ook de accu eruit halen.
Slaapstand, sluimerstand, hybernate, ..., die naamgeving is vanaf Windows XP al 2 keer gewijzigd!

Als je hier eens kijkt, dan gaan zowel een iMac als een MacBook Air in de S3 stand als je voor sluimeren kiest. De MBA gaat na een half uur in de S4 stand, om zo accu te sparen.
S3 noem ik stand-by en S4 noem ik slaapstand :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S9 Google Pixel 2 Far Cry 5 Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V. © 1998 - 2018 Hosting door True

*