Intel heeft de Ultrabook bedacht om laptopfabrikanten te stimuleren en de kwaliteit van laptops in het algemeen te verbeteren. Na enige tijd met de Ultrabook van Acer gewerkt te hebben, kunnen we zeggen dat die doelstellingen voor een groot deel gehaald worden.
In ergonomisch opzicht is de 3951 in ieder geval een succes. De laptop is dun en licht, en voelt erg stevig aan. Het toetsenbord is nog voor verbetering vatbaar maar het touchpad is een van de beste die we ooit op een Windows-laptop zagen.
Ook de hardware lijkt goed in orde te zijn. De Core i7 2637M die wij getest hebben is meer dan snel genoeg voor dagelijks gebruik en kan zich goed meten met de cpu in de 13" MacBook Air. Acers keuze om elk model in ieder geval van een kleine cache-ssd te voorzien is interessant, al weten we nog niet precies wat dat voor de prestaties gaat betekenen. Mochten de boottijden in de buurt komen van die van ons ssd-model, dan heeft Acer ook op dit vlak goed gescoord.
Toch zijn er ook wel wat dingen op de Aspire 3951 aan te merken. Hoewel de slaapstand redelijk zuinig is en het systeem snel laat ontwaken, hadden we graag gezien dat de laptop in een echte hibernate-stand kon worden gezet. Verder hopen we dat het wiebelende scherm en de losse scharnieren worden aangepakt voordat de 3951 in de winkelschappen ligt.
Het uiteindelijke gevoel dat we aan de 3951 overhouden is zeer positief. Het Ultrabook-concept spreekt ons erg gaan en we kijken dan ook uit naar de komende maanden, waarin nog meer fabrikanten hun Ultrabooks zullen uitbrengen.
Verschillende uitvoeringen en de MacBook Air
We kunnen deze hands-on natuurlijk niet besluiten zonder een laatste vergelijking met de MacBook Air 13". Op het gebied van ergonomie, bouwkwaliteit en prestaties lijken de laptops aan elkaar gewaagd. Dat betekent dat de prijs van doorslaggevend belang zal zijn.
De MacBook Air 13" is te koop voor prijzen vanaf 1249 euro, terwijl de goedkoopste versie van de Ultrabook al voor 799 euro te verkrijgen is. Bij de Air krijg je dan wel een snellere cpu en een grote ssd, terwijl de 3951 alleen een cache-ssd aan boord heeft. Toch is het prijsverschil riant, en mocht het cache-systeem de schijfprestaties dicht bij die van een ssd brengen, dan heeft Acer een erg scherp geprijsde machine in handen.
De duurste versies van de Air en de 3951 kosten respectievelijk 1499 en 1199 euro. Beide laptops hebben dan een ssd van rond de 250GB aan boord. Vreemd genoeg heeft Acer ervoor gekozen om deze uitvoering met dezelfde i5-cpu uit te rusten als het 799-euromodel, vermoedelijk om de prijs laag te houden. Dat betekent dat de duurste MacBook beter zal presteren.
Het laatste model van Acer krijgt een prijs van 999 euro en bevat de Core i7 2637M-cpu die ook in ons testmodel zit. Zou deze van een ssd zijn voorzien, dan was dit verreweg de belangrijkste concurrent voor de Air geweest. Ook bij dit model heeft Acer echter voor een reguliere hdd met een cache-ssd gekozen. We zullen de benchmarks van deze opstelling moeten afwachten voordat we een oordeel over de krachtsverhoudingen kunnen geven.