Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Acers eerste Ultrabook: de Aspire 3951

Conclusie

Intel heeft de Ultrabook bedacht om laptopfabrikanten te stimuleren en de kwaliteit van laptops in het algemeen te verbeteren. Na enige tijd met de Ultrabook van Acer gewerkt te hebben, kunnen we zeggen dat die doelstellingen voor een groot deel gehaald worden.

In ergonomisch opzicht is de 3951 in ieder geval een succes. De laptop is dun en licht, en voelt erg stevig aan. Het toetsenbord is nog voor verbetering vatbaar maar het touchpad is een van de beste die we ooit op een Windows-laptop zagen.

Ook de hardware lijkt goed in orde te zijn. De Core i7 2637M die wij getest hebben is meer dan snel genoeg voor dagelijks gebruik en kan zich goed meten met de cpu in de 13" MacBook Air. Acers keuze om elk model in ieder geval van een kleine cache-ssd te voorzien is interessant, al weten we nog niet precies wat dat voor de prestaties gaat betekenen. Mochten de boottijden in de buurt komen van die van ons ssd-model, dan heeft Acer ook op dit vlak goed gescoord.

Toch zijn er ook wel wat dingen op de Aspire 3951 aan te merken. Hoewel de slaapstand redelijk zuinig is en het systeem snel laat ontwaken, hadden we graag gezien dat de laptop in een echte hibernate-stand kon worden gezet. Verder hopen we dat het wiebelende scherm en de losse scharnieren worden aangepakt voordat de 3951 in de winkelschappen ligt.

Het uiteindelijke gevoel dat we aan de 3951 overhouden is zeer positief. Het Ultrabook-concept spreekt ons erg gaan en we kijken dan ook uit naar de komende maanden, waarin nog meer fabrikanten hun Ultrabooks zullen uitbrengen.

Verschillende uitvoeringen en de MacBook Air

We kunnen deze hands-on natuurlijk niet besluiten zonder een laatste vergelijking met de MacBook Air 13". Op het gebied van ergonomie, bouwkwaliteit en prestaties lijken de laptops aan elkaar gewaagd. Dat betekent dat de prijs van doorslaggevend belang zal zijn.

De MacBook Air 13" is te koop voor prijzen vanaf 1249 euro, terwijl de goedkoopste versie van de Ultrabook al voor 799 euro te verkrijgen is. Bij de Air krijg je dan wel een snellere cpu en een grote ssd, terwijl de 3951 alleen een cache-ssd aan boord heeft. Toch is het prijsverschil riant, en mocht het cache-systeem de schijfprestaties dicht bij die van een ssd brengen, dan heeft Acer een erg scherp geprijsde machine in handen.

De duurste versies van de Air en de 3951 kosten respectievelijk 1499 en 1199 euro. Beide laptops hebben dan een ssd van rond de 250GB aan boord. Vreemd genoeg heeft Acer ervoor gekozen om deze uitvoering met dezelfde i5-cpu uit te rusten als het 799-euromodel, vermoedelijk om de prijs laag te houden. Dat betekent dat de duurste MacBook beter zal presteren.

Het laatste model van Acer krijgt een prijs van 999 euro en bevat de Core i7 2637M-cpu die ook in ons testmodel zit. Zou deze van een ssd zijn voorzien, dan was dit verreweg de belangrijkste concurrent voor de Air geweest. Ook bij dit model heeft Acer echter voor een reguliere hdd met een cache-ssd gekozen. We zullen de benchmarks van deze opstelling moeten afwachten voordat we een oordeel over de krachtsverhoudingen kunnen geven.

Reacties (62)

62
59
30
0
0
13
Wijzig sortering
Jammer want qua kwaliteit is de scherm en toetsenbord toch een flinke achteruitgang t.o.v. de MBA. Hopelijk komt Asus spoedig met de X21.

Wat ik wel mooi vind van deze Acer ultrabook t.o.v. de MBA is dat bijvoorbeeld de HD en de accu makkelijk te vervangen zijn. En dat je gebruik kan maken van de standaard harde schijf zonder dat de kosten de pan uitrijzen.

Tevens vind ik het vreemd dat Apple weinig vertrouwen heeft in zijn eigen producten aangezien je standaard maar 1 jaar garantie krijgt; dit verwacht je eerder van een merk als Acer. En vooral omdat Apple al flink aan de prijs is: 250 euro voor een geen-gezeur-garantie van 3 jaar is erg lucratief voor Apple.
Tevens vind ik het vreemd dat Apple weinig vertrouwen heeft in zijn eigen producten aangezien je standaard maar 1 jaar garantie krijgt; dit verwacht je eerder van een merk als Acer.
Lood om oud ijzer, van zoiets als Acer verwacht je juist eerder dat ze standaard 2 of 3 jaar garantie beloven, omdat je van te voren weet dat je toch gezeik krijgt als je laptop daadwerkelijk kapot gaat. De goedkopere merken zoals Acer zetten over het algemeen alles op alles om onder de garantie uit te komen en maken het je zo moeilijk mogelijk. Zo had een kennis een Acer laptop waarvan het scherm kuren vertoonde, al na 2 weken, en in plaats van een vervanger mocht ie het ding zelf opsturen en zou het achteraf meer kosten om te repareren dan dat de laptop zelf gekost had, omdat Acer had vastgesteld dat het defect door onjuist gebruik zou komen.

Wat dat betreft schijnt de Apple klantenservice toch echt stukken beter te zijn, gezien de vele verhalen van mensen die zelfs buiten de garantie nog kostenloos vervanging of reparatie hebben gekregen. Ik kan er niet uit eigen ervaring over meepraten want ik heb nog nooit een probleem gehad met mijn Apple spullen, hoewel ik er toch al behoorlijk veel heb gehad.

Als je echt een defect stuk computer hardware hebt dan merk je dat echt wel binnen 1 jaar trouwens, defecten die na 1 jaar nog optreden zijn bijna altijd door onvoorzichtigheid, en dat valt sowieso al niet onder garantie.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 2 september 2011 14:16]

[...]
Lood om oud ijzer, van zoiets als Acer verwacht je juist eerder dat ze standaard 2 of 3 jaar garantie beloven, omdat je van te voren weet dat je toch gezeik krijgt als je laptop daadwerkelijk kapot gaat.
Dat ben ik niet met je eens. Veel consumenten die voor een Acer kiezen kijken alleen naar de prijs. 1 of 2 jaar extra garantie zou zo'n laptop gelijk een stuk duurder maken. Bovendien is de kwaliteit van goedkope laptops ook nog eens lager, dus is het logisch dat ze vaker defect gaan.
250 euro voor een geen-gezeur-garantie van 3 jaar is erg lucratief voor Apple.
Als ik al voor dat geld in een uitgebreide garantie geïnteresseerd ben, dan liever bij bijvoorbeeld een Dell waar je voor zo´n bedrag gewoon 3/4 jaar aan/huis service krijgt.
Anoniem: 363752
2 september 2011 12:13
Mooie review en erg mooi notebook. Vooral het design i.c.m prijspunt van € 799,- zal goed doen bij een groter publiek. Denk zelf dat veel mensen best een Macbook Air willen maar prijs te hoog is. Om toch het mooie platte en dunne te hebben voor een lagere prijs zal deze doelgroep zeker aanspreken. Denk dat een groot deel van de consumenten voldoende zal hebben aan de specificaties van het € 799,- model.
Vergeet ook de grote groep niet die per se geen mac willen, ook al ziet hij er mooi uit. Deze groep heeft nu een lichte laptop voor een (veel) lagere prijs met specs die voor 99% van de gebruikers ruim voldoende zijn, voorzien van windows..

Daarnaast is het verschil tussen de goedkoopste air en de acer, naast 500 euro, dat de acer geen ssd aan boord heeft.
Afhankelijk van de cache ssd, kun je voor die 500 euro, mits het hardware matig mogelijk is, ook zelf een ssd plaatsen en nog geld over houden. Natuurlijk is een snellere proc ook een verschil, maar de vraag is of de grootste groep gebruikers dat wel zal merken..
Weet iemand of deze ultrabook systemen ook met betere gpu's geleverd gaan worden? Desnoods in een 15" variant. Op dit moment kan je hier een briefje op tikken en internetten, misschien een beetje excel. Maar zodra je 3d modellen, cad, gis, foto- en videobewerking, phone emulatie gaat doen, is mijn ervaring met zo'n intel gpu bijzonder slecht. Echt jammer, want wat is er mooier dan met je ultra portable overal je werkplek mee naar toe te nemen. Pas als ze een quaddro kaartje oid erin zetten zie ik dit wel wat worden, tot die tijd is dit ultrabook concept gewoon een nieuwe netbook en kan je net zo goed een tablet kopen.
Op het moment dat je er een Quaddro in zet, dan zal hij dikker moeten worden in verband met de warmte productie van die kaart. Resultaat: het ding wordt zwaarder en dikker, dus geen Ultrabook meer, maar een gewone laptop.
Ja precies, dat is waar de innovatie mijns inziens nu moet gaan plaatsvinden. Dun is erg mooi, maar omdat (door het gebrek aan grafisch vermogen) je gewoon veel geavanceerde dingen niet kan met een ultrabook, denk ik dus dat de tablet of slate een beter alternatief is.
De MacBook Air is te koop voor prijzen vanaf 1249 euro, terwijl de goedkoopste versie van de Ultrabook al voor 799 euro te verkrijgen is. Bij de Air krijg je dan wel een snellere cpu en een grote ssd, terwijl de 3951 alleen een cache-ssd aan boord heeft. Toch is het prijsverschil riant [...]
Ik vind dit een erg aparte manier van prijzen vergelijken. De goedkoopste MacBook Air is namelijk de 11" en die kost 949 euro, en de Acer laptop die hier wordt vergeleken met de MacBook Air van 1249 euro kost geen 799, maar 999 euro. Op die manier ziet de vergelijking er ineens heel anders uit, met een prijsverschil van 250 euro, waar je bij de MBA dan wel standaard een SSD, een veel betere accuduur, een volledig alu behuizing, een beter scherm, beter toetsenbord en een veel completer pakket aan software (OS X + iLife) krijgt.

Persoonlijk vind ik dat deze Acer er veel te makkelijk af komt in jullie test, hij legt het eigenlijk in elk opzicht af tegen een MacBook Air, en is niet eens gigantisch veel goedkoper. Het is gewoon het soort laptop dat je van Acer mag verwachten, alleen dan dunner en een klap duurder.

Edit @RSV2005:
Dat is inderdaad een goed punt, maar dan kost de hierboven geteste laptop nog steeds geen 799 euro, en de goedkoopste MacBook Air nog steeds geen 1249. Zoals het er nu staat is het gewoon een kromme vergelijking die suggereert dat een vergelijkbare MacBook Air 500 euro duurder is.

Zou ik overigens in het prijs segment van 799 euro een compacte 13" laptop zoeken dan kan ik voor dat geld iets veel mooiers kopen dan een Acer, alleen heb ik dan geen 'Ultrabook'. Soit... Als portability het belangrijkste argument is dan voldoet een 11" MBA waarschijnlijk alsnog beter, en die is ook 'maar' 150 euro duurder.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 2 september 2011 13:10]

Misschien omdat ze geen 11 inch met een 13 inch willen vergelijken?
"Een Ultrabook moet volgens Intel niet dikker zijn dan 20mm en niet duurder zijn dan 1000 dollar"

En dan lees ik in de tabel: Prijs €1199... Dat klopt dan toch niet? :?
yep ik las hetzelfde, en zelfs de goedkoopste van 800 euro voldoet dus al niet meer aan die "regel" van Intel. (800 euro > 1000 dollar)

Nu hebben we hier wel andere BTW regels dan in de VS, maar dan nog.

Het verschil tussen de duurste versie en de goedkoopste is de 240gb SSD.
Doe mij die goedkopere dan maar want voor die 400 euro koop ik gemakkelijk een dergelijke SSD, hou ik geld over en heb ik een leuke hybride SSD/HDD voor de verkoop.

[Reactie gewijzigd door Rapier op 2 september 2011 15:53]

Ik vind het een mooie laptop voor een mooie prijs al vind ik persoonlijk de meerprijs van de macbook air wel te rechtvaardigen vanwege de snellere processor, betere scherm en een ongelooflijk fijn touchpad. Een ssd is eigenlijk toch ook wel een beetje een must, aangezien dit bij opstrarten van windows en programma's dit toch wel de bottleneck is.

Wat ik hier wel in mis is een review van de batterijduur in vergelijking met de macbook air.
Maar blijkbaar wijzigt dit mogelijk nog volgens het verhaal met het definitieve model.

[Reactie gewijzigd door -NRG- op 2 september 2011 12:08]

Ik mis in dit stuk eigenlijk de vergelijking met de Samsung NP900. Zeker omdat die eerder door tweakers zelf werd vergelijken met de Air, wat hier nu opnieuw gebeurd..
Mijn volgende laptop wordt ook ongeveer zoiets, maar ik vind de accuduur van 4 uur bij licht gebruik best wel dramatisch te noemen. In de praktijk zit je na een paar maanden op 2 uur. In ieder geval vind ik het flink tegenvallen voor een notebook met ULV-processor, integrated GPU en SSD.
Anoniem: 420771
2 september 2011 16:45
Ik kon niet wachten en heb een Apple MBA gekocht, de simpelste 13" uitvoering omdat ik mijn data grotendeels op mijn thuisnetwerk bewaar. Ik wilde in eerste instantie de Samsung kopen die, net als de MBA, ook van een kwalitatief hoogwaardig materiaal (behuizing) is gemaakt, een zeer helder scherm heeft met een goede contrastwaarde en er ook nog eens mooi uitziet.

Ik heb de Samsung niet gekocht vanwege de aanhoude problemen die gemeld worden inzake WiFi kwaliteit. Daarbij leek het me een goede gelegenheid Mac OS X eens te gaan proberen. Mijn eerste indrukken zijn geweldig; het is echt een fantastisch product. De behuizing is sterk, het scherm prachtig, de touchpad doet precies wat je hoopt (als Windows laptops gebruiker), de snelheid is super. Helaas loop ik bij de MBA ook tegen WiFi problemen aan aangezien ik op mijn werkplek bij mijn opdrachtgever geen netwerken kan ontvangen, daar waar ik dat met mijn twe jaar oude Acer Aspire Timeline wel kan. Een ander nadeel is dat een Apple toch iets lastiger is te integreren in mijn op Windows Homeserver gebaseerde thuisnetwerk.

Ik hoop in de toekomst ook nog wat te hebben aan de Thunderbolt adapter, wat een op zich geweldig systeem is maar helaas nog maar met (voor mij) één practische toepassing; een wel heeeel erg duur scherm van Apple met extra aansluitingen (USB, Ethernet en Thunderbolt) geïntegreerd.

Ik vind (dus) net als velen hierboven, dat de vergelijking tussen de MBA met de Acer echt mank gaat. Ik vind de Acer een slim product, marketing-technisch dan, maar absoluut geen alternatief. Ik heb al 4 Acer Travelmates versleten en heb nu mijn eerste Aspire Timeline en allemaal gaan ze stuk binnen twee jaar. Meestal scheuren in de behuizing of bij de scharnieren en in een geval zelfs het moederbord kapot. Ik hou mijn hart dus vast bij deze nieuwe, nog dunnere. Ook van Asus verwacht ik niet te veel aangezien die volgens mij in hun portable laptops nog nooit een fatsoenlijk scherm hebben ingebouwd... Wat heb je tenslotte aan een Ultraportable als deze slechts 200 cd/m2 is en ook nog eens glossy is... Buiten wordt het dan niet echt wat.

Ik ben benieuwd wie van de leveranciers met een echte concurrent gaat komen voor de MBA. Al zullen de hardcore Apple fans wel stellen dat dit sowieso niet kan omdat een MBA nou eenmaal op OS X draait en dus nooit kan worden gekloond... Als Samsung hun Samsung NP900X3A nog wat verbeteren komen ze denk ik een heel eind. Wellicht dat Sony nog met iets moois kan komen. Ik vrees dat de combinatie van 'power', 'specs' en design echter vooral te maken heeft met de genen van een bedrijf en daarin alleen al scoort niemand zo goed als Apple (en ik ben een W7 fan!)
Ik heb verschillende Mac's (gehad), met verschillende versies van OS X (10.3 t/m 10.6), met allemaal een probleemloze wifi adapter, die het probleemloos doet op verschillende wifi netwerken.

Ook heb ik een MBA met Lion (OS X 10.7), en dat is de eerste Mac die wel eens wifi problemen heeft. Ik heb geen idee of dat aan de hardware ligt, of aan Lion, maar zelf verwacht ik dat Lion wel eens de boosdoener kan zijn: er zijn verschillende Lion wifi problemen te vinden op het internet.
Ik heb self ook een MacBook air 13" met lion en heb voorlopig nog geen problemen met wifi, werkt perfect !!
Meestal doet wifi het, maar soms duurt het na het ontwaken uit de sluimerstand 10 tot 20 seconden voordat hij een werkende wifi verbinding heeft. Ter vergelijking: mijn iMac heeft altijd binnen 2 seconden na het ontwaken uit de sluimerstand een werkende wifi verbinding.

Soms vindt mijn MBA geen verbinding, en moet ik handmatig mijn wifi netwerk selecteren.
Ik heb zelf een Samsung NP900X3A maar niets geen problemen met Wifi. werkt overal perfect, geen verschil met de HP Elitebook van mijn werk. Dus wat voor gerucht dat is weet ik niet, ik heb het al vaker gehoord.

Voor 1000+ euro vind ik de vormgeving nogal erg goedkoop aandoen. vooral dat zwarte stuk aan de achterzijde. Maar ja je kan ook niet veel beter verwachten van een merk als Acer.
Acer zou nooit in mijn keuze lijstje voor komen. Genoeg merken die kwaliteit leveren voor zelfde geld.
http://forum.notebookrevi...-900x3a-unveiled-250.html

Hier is een heeeeele lange discussie te vinden over dit onderwerp, echter ik heb zelf geen ervaring. En zoals uit mijn eigen post al blijkt ben ik bepaald niet onder de indruk van de MBA. Zelfs mijn Nokia N8 zie altijd en overal meer WiFi netwerken dan de MBA... De rest van de MBA is daarentegen wel fantastisch. Ik begin nu te wennen aan het gebruik van de Touchpad; die is echt geweldig, het is net alsof je een Ipad bedient maar dan zonder de vieze vette vegen op het scherm + volledig gebruik van een laptop. Maar de Samsung vind ik op dit moment, ook na de eerste beelden van de Ultrabooks van Toshiba, Acer, Lenovo en Asus, by far de mooiste Win7.
Leuke laptop, en, ook al is het een UltraBook volgens de specs van Intel, het is gewoon een tegenhanger van de MBA. Het is niet echt een kloon, maar ze hebben weinig moeite gedaan om zich echt te onderscheiden.

De specs lijken aardig, maar 4 uur werken, en halveer dat maar als je echt iets doet, of maak er maar 1,5 uur van als je Flash spelletjes zit te spelen, dat lijkt nergens op.

Daarnaast verliest de accu in de "hybernate" (achtige) stand 2% accu per uur. Al je er vanuit gaat dat je nog 1 uur wilt kunnen werken na het ontwaken uit de slaapstand, dan moet je minimaal 25% accu over hebben. Slapen mag dus 75% accu opmaken, en dat is 37,5 uur, oftewel 1,5 etmaal.

Als je je Acer met volle accu laat slapen, dan is-ie dus na 2 dagen helemaal leeg, en na 1,5 dag heeft-ie nog maar voor een uur genoeg prik.

Even ter vergelijking: een MBA ontwaakt na een maand nog uit de slaapstand, zonder bijladen, en je kunt er dan ook nog mee werken! En dat na 3 seconden na het openklappen van je MBA!

Oftewel: Acer's slaapstand is niet te gebruiken. Het is dus op dat gebied helaas geen MBA kloon!
Stand-by bedoel je.
In slaapstand verbruikt hij helemaal niks, kun je ook de accu eruit halen.
Slaapstand, sluimerstand, hybernate, ..., die naamgeving is vanaf Windows XP al 2 keer gewijzigd!

Als je hier eens kijkt, dan gaan zowel een iMac als een MacBook Air in de S3 stand als je voor sluimeren kiest. De MBA gaat na een half uur in de S4 stand, om zo accu te sparen.
S3 noem ik stand-by en S4 noem ik slaapstand :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee