Door Wouter Tinus

Intel Foster sneak preview

Conclusie

Voor zover wij kunnen beoordelen is Foster een stap in de goede richting van de Xeon. Intel heeft duidelijk geleerd van de fouten die ten tijde van de Pentium III zijn gemaakt en heeft voor de nieuwe generatie Xeons een eigen plaats op de markt gecreëerd. Door de dual-processor mogelijkheden van de desktop chip af te nemen worden high-end workstations op de Xeon aangewezen, waardoor hij in grotere aantallen dan ooit over de toonbank geschoven zal worden. Hoewel de Foster uiteraard duurder dan de Pentium 4 zal zijn worden die extra centjes deels gerechtvaardigd door Jackson Technology en de snellere i860 chipset. Deze rechtvaardiging is ver te zoeken bij de huidige generatie. De verbeteringen van de Xeon boven de Pentium 4 zijn duidelijk aanwezig, maar we zijn er vrij zeker van dat deze in de toekomst een nog grotere rol gaan spelen, zeker als veelgebruikte serversoftware ervoor geoptimaliseerd wordt.

Wat de exacte prijs van de nieuwe Xeon zal zijn is nog niet bekend, maar omdat de prijs van de Pentium 4 op dit moment zo hard omlaag gaat is het goed mogelijk dat hij zodra hij uitkomt voor evenveel geld de deur uit gaat als de Pentium 4 op dit moment. Met grote namen als SuperMicro, Iwill en Tyan achter de moederborden zal het niet moeilijk zijn om bijvoorbeeld aantrekkelijke CAD/CAM workstations te bouwen gebaseerd op twee Fosters. Dit brengt ons meteen op een ander punt, want er is nog een bedrijf dat binnenkort een product introduceert voor dat soort toepassingen.

De AMD 760MP chipset zal tegelijk met de Palomino uitkomen, waarschijnlijk nog voor Foster en i860. Het is te verwachten dat een systeem met twee Palomino processors goedkoper is dan een dual Foster bak. Bovendien heeft Palomino ook verbeteringen aan de core ondergaan en zal dus procentueel iets beter presteren dan de huidige Athlon. De keuze van moederborden en chipsets aan de kant van Intel is echter groter en de grote bedrijven die nieuwkomers als AMD wantrouwen zullen ook niet in het voordeel van Palomino werken. AMD heeft bovendien nog lang niet de schaalbaarheid van Intel. Het ontwerpen van dual Socket A moederborden is al een lastige taak door de point-to-point bus, laat staan met twee of vier keer zoveel processors. We vragen ons nog steeds af wat de 760MPX chipset is, maar we weten ook dat Intel niet stil zit. Bovendien zijn er nog geen plannen bekend van AMD om een Athlon met grotere caches uit te brengen voor servers.

De toekomst van Foster bestaat onder andere uit de 870 chipset van Intel. Met deze chipset kunnen systemen gebouwd worden die uit maximaal 512 processors bestaan, in subclusters van vier. Deze chipset ondersteunt zowel DDR SDRAM als RDRAM. Rond dezelfde tijd dat Pentium 4 de Northwood core krijgt zal ook Foster een nieuw 0.13 micron jasje krijgen. Deze Prestonia core wordt tegelijk uitgebracht met de Plumas DDR chipset.

Natuurlijk gaat er een heleboel karma en dank richting onze anonieme bron, die ons met gevaar voor eigen leven geheel belangeloos naar dit systeem wilde brengen . Thanks a lot and keep up the good work .

Reacties (43)

Wijzig sortering
Anoniem: 20674
23 april 2001 20:40
And again by IA-64 :+

Graag gedaan jongens, en veel plezier met jullie toekomstige aankoopplannen.... ;)

Wouter Bedankt ;)
Bravo en proficiat met deze primeur! Goed verhaal Wouter :). Dit moet natuurlijk ook in het engels vertaald en geplaatst worden. Ik durf alleen niet te denken aan wat daarvan de consequenties zullen zijn voor T.nets server, als de halve hardware wereld zich daar op storten gaat :P.

Ik krijg bijna een 'erection' van die 'Jackson' :D (ieder verband met bestaande artiesten of T.net/GoT users berust op louter toeval }>). Hopelijk zullen bepaalde applicaties (ik denk hierbij persoonlijk graag aan het renderen in 3ds Max) die multithreading ondersteunen, er ook al voordeel bij hebben zónder dat ze daarvoor speciaal aangepast zijn. Jammer dat daar nog geen voorbeelden en benches van zijn. Die compiler optimalisaties zien er ook veelbelovend uit. Bijna 100% extra snelheid en de i860 chipset met Xeon doet het ook nog's 10% sneller dan i850 met P4 Willamette. Kun je nagaan wat er kan gebeuren als je een applicatie hierop gaat draaien die én gecompiled is én SMT ondersteunt :P.

Nou maar afwachten of het prijsverschil met P4 niet al te groot wordt. Uit de prijsvergelijking PIII met PIII Xeon valt niet iets consistents te halen. Alle PIII Xeon 256KB kosten bijna allemaal hetzelfde, ongeacht de frequentie: ong. f 1.300,- tot f 1.400,-. De PIII's lopen op dit moment uiteen (van 600MHz tot 1GHz) van f 400,- tot f 700,-.
__________________________________
Update: Ik zie net dat dit artikel ookal in het engels is neergegooid :). Well done! Succes ermee en maak je borst maar nat, want t.net gaat nu waarschijnlijk plat :D.
:(

;)


edit:

0 Overbodig? niveau 1 lijkt me netjes voor deze posting. Of je ziet de relatie met bovenstaand bericht niet, of je hebt geen gevoel voor humor.. :)
Naast de mogelijkheid op meer cache en SMP werden we door een stukje PowerPoint van Intel op de hoogte gesteld van nog een interessante feature van de Foster. Op de onderstaande dia zie je dat Jackson Technology wordt genoemd, met als onderschrift "On-Chip multi-threading support". Volgens diverse bronnen is Jackson Technology een vorm van SMT.
Helaas, achterhaald door de meest recente nieuwsberichten: http://www.tweakers.net/nieuws/16666

" Géén Jackson technologie in Foster processor "

Maar verder feliciaties voor deze mooie primeur!
Precies, misschien een ideetje om even een *Update* te plaatsen bij het artikel? Staat internationaal ook een beetje knullig anders :)
Heerlijk weer zo'n primeur :7

Alleen heb ik wel een klein foutje gezien:
Er zijn dan ook alleen geruchten over een processor die CGM gebruikt, terwijl dit FGM al in de praktijk is toegepast. Het grote nadeel van FMG komt echter naar voren als je met één enkele thread werkt.
Waarschijnlijk moet het zo: ;)
Er zijn dan ook alleen geruchten over een processor die CGM gebruikt, terwijl dit FGM al in de praktijk is toegepast. Het grote nadeel van FGM komt echter naar voren als je met één enkele thread werkt.
Verders een zeer bruut stukje leesvoer!
Ik wil niet lastig doen, maar een PPRO met 2mb cache? ik denk het niet hoor ;)
Officieel is de PPRO er alleen in 150, 166, 180 en 200 MHz met 256, 512 kb of 1 mb chache.

En in Single, Dual en Quad... ik heb gehoord dat ze er ook met 6 op 1 mobo zijn.. maar hier heb ik nooit wat over in het echt gezien.<div class=r>[Reaktie gewijzigd door [eNeRGy]]</div><!-- end -->
ik heb gehoord dat ze er ook met 6 op 1 mobo zijn.. maar hier heb ik nooit wat over in het echt gezien
't Is een beetje off-topic, maar toch: er zijn wel degelijk bordjes geweest voor 6 PPro's, en wel van ALR. Deze werden afgelopen jaar in de VS nog aangeboden (nieuw in doos, overjarig natuurlijk) vooor $50 per stuk, met PPro 200's erbij à $12,50 zonder fan :). Met name in distributed.net-kringen werd toen nogal druk gedaan over die dingen. Een link kan ik je helaas niet geven, wat ik hier heb werkt niet (meer).
hmmmm.. die wil ik hebben :)

Ik ben een grote PPRO fan (jaja, je kan een proc leuk vinden :)) En heb nu thuis een single PPRO 180@210 256kb en een dual PPRO 200@233 512kb.. mijn volgende wens is om ook nog een quad PPRO te verkrijgen, en als die er is (wat zo lijkt te zijn) ook nog een 6-proc systeem.. hoe heet dat eik? Hexa ? :)
Er zijn zelfs wel octal en nog grotere dingen geweest :)

2 MB trouwens voor zover ik weet inderdaad niet. Er zijn wel een (zeer klein aantal, preproductie, nooit echt op de markt geweest, etc. -- zeg maar de huidige status van itanium) 233/1 MB geweest, althans, dat wil men ons doen laten geloven :)

Als je een beetje wilt zoeken naar die hex dingen dan meot je op zoek naar "ALR Revolution 6x6".
http://www.ready.it/news/alrnews971106.htm
En voor plaatjes zul je in hier even doorheen moeten klikken.
Ik heb inderdaad al heel veel nieuwsberichten gezien vanochtend over die 6 PPRO's... alleen nergens te koop ofzo :(

Iemand ??????????

<font color=#786562>* [eNeRGy] in the quest for the HEXA-PPRO 200... now live @ tweakers.net</font>
Er is wel degelijk een 2mb versie geweest, met een toen scrikbarende prijs. Ook zijn er muliprocessor sytemen tot 64 stuks mogelijk met de ppro
n8w8 heeft ook zo'n systeem! en heeft er een hele site aan gewaagd. Ben ff de url kwijt alleen
er zijn een aantal 2mb PPRO's geproduceerd hoor..niet enorme aantallen maar ze zijn er - albeit schaars .
er zijn een aantal 2mb PPRO's geproduceerd hoor..niet enorme aantallen maar ze zijn er - albeit schaars .
Ik heb er een tijdje geleden naar gezocht op de site van Intel en daarop komt een 2 Mb cache versie niet voor. Lijkt me dan dus niet dat er een PPro met 2 Mb cache is geweest.
Prima review.
Alleen vind ik het weer triest van Intel dat ze straks ook de Pentium ongeschrikt gaan maken voor dual processing (dat begreep ik uit je verhaal, correct me if I'm wrong
Door de dual-processor mogelijkheden van de desktop chip af te nemen worden high-end workstations op de Xeon aangewezen, waardoor hij in grotere aantallen dan ooit over de toonbank geschoven zal worden.
)
Probleem is dat de concurrentie met een goedkopere versie komt, waarvan zelfs de budget processor dual aankan. Intel moet niet perse dit product door de strot willen duwen, door de processors te saboteren.
Ik begrijp niks meer van Intel (behalve dat ze alles doen om maar meer geld voor hetzelfde product te kunnen vragen). Geen wonder dat AMD marktaandeel wegkaapt.
Anoniem: 9308
@Glottis23 april 2001 09:05
dat ze straks ook de Pentium ongeschrikt gaan maken voor dual processing
Dat is dus nú al het geval: de Pentium 4 is niet geschikt voor dual processing, en er zal ook nooit een versie van de P4 komen die SMP-enabled is. Wie multi-processing wil koopt dus maar Xeon/Foster!
ik denk dat je bedoelt, in het geval van tweakers "Wie SMP wil koopt maar Athlon!" }>
Wie SMP wil koopt maar Athlon!
En dan? Koop ik twee Athlons, geheugen, de hele meuk........heb ik toch nog wèl even een probleem: waar is 't geschikte moederbord? Nergens dus, nóg niet althans :)! Natuurlijk weet ik dat de 760MP in aantocht is, maar voorlopig blijft 't toch echt behelpen met één AMD hoor!
HuH wist ikniet, kan je in de toekomst geen twee p4 op één moederbplankje prikken?? Wel met de northwood chip??? Gekke stap voor de dual thuisgebruiker. Zal VIA of SiS wel wat op bedenken :)
Ik heb hem ff bij /. aangemeld als article, wellicht lopen zometeen je servers al naar de koffiemokken te zoeken, so be prepared ;)

Het artikel is erg goed, goede info, goede benchmarks, vooral die experimentele met de intel compiler is juist in dit soort reviews een extraatje. De engelse versie had soms een aardig Zerowing gehalte, maar goed, we zijn dan ook met klompen aan geboren en niet met een stars n stripes in de hand ;)
Anoniem: 15120
@EfBe23 april 2001 13:35
Heb net even op /. gekeken, maar ik zie 'm niet staan hoor? Zullen ze 't nie geloven ofzo. Lijkt me sterk dat iemand dit als een hoax ziet, daar is 't artikel net even te uitgebreid voor en t.net te geloofwaardig....

* 786562 muabdhib
Ze hebben waarschijnlijk een redelijk grote newsqueue. En ik weet niet waar de /. admins wonen, maar als dat in Amerika is zijn ze waarschijnlijk nu nog aan het slapen :)
Anoniem: 10031
@EfBe23 april 2001 11:37
humz, gaat t.net weer zwaar geslashdot worden.. :/
tis natuurlijk wel een premiere he :)
Deze review zag ik op slashdot in een van de comments:
www.lostbrain.com/p4/pentium4.html

Is wel grappig.. ;)
mmm wat wil je doen een t.net effect veroorzaken.. :P

for some silly reason I don't think we have the power to accomplish that.
Never underestimate the power of tweakers.net. ;)
Dit stukje snap ik niet helemaal, kan dat toegelicht worden?:
Het grote nadeel van FMG komt echter naar voren als je met één enkele thread werkt. Deze zou in dit geval maar een kwart van de processortijd kunnen gebruiken.
Hoezo een kwart? Als je met één enkele thread werkt wordt hij toch 100 % gebruikt? Of bedoel je één aktieve thread, terwijl er vier open staan?
Bij FGM moet de processor elke kloktik van draad wisselen. Als er geen andere draden zijn wordt dus maar 1/4 van de capaciteit gebruikt (bij een FGM processor die max. 4 draden heeft)
Hmmmh duurt lang voor dat het internet deze scoop oppikt. Het staat er toch al een tijdje.......
Gepost door /. Maandag 23 April 2001 - 12:31 Score: 2 (Interessant)
Great article.

The submission to Slashdot is in progress.
Keep up the good work!

dat duurt niet lang meer BikkelZ
Re...re.....reageren.....*Koffie drinken*......wo....word....wordt...*Met gebak*........st......s.....ste......................stee......steeds........moe.. .....m.....mmmm.....*30 tantes op visite*.....moe......moeilijk.......m.......moeilijker.......

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee