Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Sociale tiktelefoons in de ring

Conclusie

HTC heeft met de ChaCha in veel opzichten een echte BlackBerry-killer op de markt gezet: het toetsenbord kan met gemak op tegen dat van de Curve 3G, de bouwkwaliteit is veel beter, door Android zijn er veel meer apps beschikbaar, en er zitten genoeg 'sociale' opties in - met Facebook Chat zelfs een nu al veelgebruikt alternatief voor 'ping'.

RIM is echter niet helemaal van gisteren. De BlackBerry Curve 3G is het resultaat van jarenlange ervaring met op e-mail toegespitste hardware en software, en dat blijkt ook wel: de BlackBerry is zuiniger met zijn accu en de notificaties werken door de push-functionaliteit iets beter.

De beide tiktelefoons ontlopen elkaar daarom niet zo heel veel en de prijs komt ook aardig overeen. Wel zijn BlackBerry-abonnementen standaard enkele euro's duurder vanwege Blackberry Internet Service, waarlangs al het internetverkeer loopt.

Omdat de telefoons elkaar niet veel ontlopen, is het lastig er eentje aan te raden. Wie veel vrienden met een BlackBerry heeft, zal dankzij Messenger veel aan de Curve 3G hebben. Als je vriendenkring echter vooral op Facebook vertoeft, zal je meer plezier hebben aan de Facebook Chat op de ChaCha. Uiteindelijk draait alles om hoe je contact met je vrienden houdt, en dat zal toch grotendeels bepalen welke telefoon voor jou de beste keuze is.

Categorie
Winnaar
Design Gelijkspel
Toetsenbord HTC ChaCha
Scherm HTC ChaCha
Besturing Curve 3G
Browser HTC ChaCha
Applicaties HTC ChaCha
Chatten Gelijkspel
Sociale netwerken Curve 3G
Foto's/filmpjes HTC ChaCha
 HTC Chacha WitBlackBerry Curve 9300 Zwart
  HTC Chacha Wit BlackBerry Curve 9300 Zwart
Algemene beoordeling Score: 3Score: 3
Prijs Score: 4Score: 3
Betrouwbaarheid Score: 3Score: 4
Featureset Score: 4Score: 3
Beeldkwaliteit opname Score: 3Score: 2
Design Score: 4Score: 3
Bouwkwaliteit Score: 4Score: 3
Bereik Score: 3Score: 3
Accuduur Score: 3Score: 5
Gebruiksgemak Score: 4Score: 3
 Tweakers zegt: 6Tweakers zegt: 6

Reacties (111)

Wijzig sortering
Curve
De browser op de Curve 9300 met BlackBerry OS 5 is niet meer van deze tijd. Hij is traag en de voor veel mensen onbegrijpelijke melding 'Bezig met aanvragen' staat opvallend lang in beeld. Webpagina's zien er vaak niet goed uit. De browser nodigt niet echt uit tot gebruik
Ik neem aan dat in deze tekst bedoeld wordt OS6 ipv OS5 (gezien de screenshots). Vreemd dat deze browser niet meer van deze tijd wordt genoemd, want binnen OS6 maakt Blackberry gebruik van de Webkit engine die in het stukje eronder voor de HTC aangeprezen wordt :Y) Verder is de schermresolutie van de 9300 gewoon prut, dat nodigt nooit uit tot lekker internetten, dus de conclusie van het stukje blijft staan :)

Eerder al genoemd: in de conclusie en in het artikel wordt heel kort gesproken over de accuduur. Een uitgebreidere vergelijking hierin was handig geweest, de accuduur van een blackberry van 2-3 dagen is juist een sterk punt van het Blackberry OS.

Facebook chat is overigens ook in tig verschillende apps beschikbaar voor de blackberry en in de meest recente officiele Facebook app (2.0, beschikbaar sinds eind juli) is facebook chat geintegreerd, dus dit voordeel voor de chacha is er niet echt. Juist de blackberry messenger blijft daarin dan een voordeel voor de BB.
Idd, heeft t.net nou de Blackberry met OS 5 of 6 getest? Hoewel ze weinig veranderen (en allebei even ouderwets eruit zien) is nou juist de browser enorm verbeterd met OS 6 - doet IMO niks onder die op Android of iOS.
Inderdaad, met OS6 hebben ze overal stevig gewerkt aan de browser.
"Ouderwets" ? Vind ik wel meevallen, eerder handig en strak.

Al is dat ieder zijn eigen smaak, liever iets minder franjes vind ik.
Het is goed zichtbaar dat van beide toestellen niet het onderste uit de kan gehaald is. Zo is WhatsApp o.a. bezig met een Opmars waarbij het voordeel van BBM op de BlackBerry niet meer zo groot is als vroeger. Ook is Facebook Chat in V2 van de Facebook App op BlackBerry ook gewoon beschikbaar.

Ik heb zelf de HTC ChaCha ook even overwogen, maar dan als opvolger van mijn Bold 9700 en in plaats van de nieuwe Bold 9900. Jammer dat een dergelijke vergelijking niet is getrokken, aangezien Toetsenbord e.d. daar een degelijk verschil in gebruik zijn. Echter is het wel begrijpelijk omdat deze 2 Phones meer in lijn van elkaar liggen.

De hoeveelheid Android Apps maakt het toestel een stuk leuker om mee te spelen, maar ik ben na mijn Windows Phone ervaring eigenlijk ook wel klaar met het Up to Date houden van mijn Toestel en het geexperminteer. A phone should just Work for me ;)!

De BlackBerry Bold 9900 lijkt in bepaalde opzichten nog wat meer op dit toestel (maar dan tegen een "veel" hogere prijs). Echter door de verbetering van de Processor, het verdunningsproces en het "grotere" Touchscreen lijkt het erop dat 2 / 3 dagen op de Bold 9900 niet meer mogelijk gaat zijn en dat beschouw ik als best jammer.

Tevens heb ik vanaf mijn BlackBerry Curve 8900 gemerkt dat de Batterij van 3 dagen naar 1,5 dag gaat en dit (in mijn ogen) enkel voortkomt uit het gebruik van WhatsApp. Dat vind ik erg jammer.
Kleine opmerking; heb je het niet over Windows Mobile? Daar is volledig komaf mee gemaakt en men is vanaf nul begonnen naar Windows Phone 7, wat blijkbaar vrij goed werkt :p
Blijft voor vele heel moeilijk daar onderscheid in te maken tussen WM en WP.
Weet wel zeker dat hij WM bedoelt want zoveel is er nog niet up to date te houden met WP

[Reactie gewijzigd door Benne op 12 augustus 2011 17:17]

Ik heb het inderdaad over Windows Mobile, excuses voor de verwarring waarbij ik het gewoon over een Phone had die op Windows draaide ;).

Overigens ben ik benieuwd hoe "nieuwe platformen" het vandaag de dag nog gaan doen. Palm OS schijnt goed te werken, maar komt niet van de grond, Windows Phone 7 Schijnt echt een verbetering van de Windows Mobile OSen te zijn maar lijkt ook niet echt veel populariteit te winnen. Ook de nieuwe Besturingssystemen die Nokia probeert zetten niet echt voet aan de grond.

En QNX lijkt het best werkende Tablet OS te zijn, maar toch slaat het niet aan. Zou dit dan een Revolutie veroorzaken wanneer er BB Phones met QNX komen. Afgaande op de huidige nieuwkomers zie ik ook dat niet gebeuren.

Ik ben benieuwd!
Wel apart dat de nieuwe ChaCha wordt vergeleken met een telefoon die al een jaar oud is. Lijkt me meer dan logisch dat de ChaCha dan over het algemeen beter uit komt, een beetje oneerlijke strijd.

Haast alsof je een oud en nieuw model van hetzelfde product gaat vergelijken om te concluderen dat het nieuwe model inderdaad nieuwer en beter is.

[Reactie gewijzigd door Xanaroth op 10 augustus 2011 09:15]

RIM heeft een lange cyclus van apparaten. Zelfs de voorganger van de Curve 3G, de Curve 8520, is nog breed verkrijgbaar in Nederland: die is van augustus 2009.

RIM heeft nog geen opvolger aangekondigd van de Curve 3G. De nieuwe BlackBerry's die na de Curve 3G verschenen, zoals de Bold 9780 en Torch 9800, zijn higher-end. Ook de nieuwe toestellen, die vanaf volgende maand uitkomen, zoals de Torch 9810, Torch 9860 en Bold 9900, zijn veel duurder. Het is de meest recente 'goedkopere' BlackBerry en dus de enige logische keuze. Bovendien is de hardware en software van de meest recente generatie van RIM en dus vergelijk je actuele producten.

Wij vergelijken nieuwe telefoons ook nog vaak met de iPhone 4 - en die is nog een paar maanden ouder dan de Curve 3G :)
Niet officieël aangekondigd, maar er is al een hoop gelekt inzake de Curve Touch (9360). Soort Bold 9900 :).

Zie hier en hier

Vooral de laatste heeft goede foto's.
Persoonlijk vind ik dit niet zo heel vreemd. De ChaCha is een beetje een nieuwekomer van HTC met dit ontwerp, die moet zich gaan meten met een oud gediende op de markt. op zich niet vreemd, dat men kijkt hoe deze zich zal verhouden met een fabrikant die al een tijdje dit segment van de markt bediend.
prijs?
Je kan de telefoon wel gaan vergelijken met een telefoon die veel duurder is, maar dat is vaak niet erg handig.
Ik ben nu zelf sindskort overgestapt van Blackberry Torch naar HTC (desire S) omdat ik Android wel prettig vind. Enigste nadeel is accuduur! Blackberry is hierin simpelweg subliem! Bij veelvoudig gebruik hoefde ik mijn Blackberry Torch max 3 keer per week op te laden en zo'n beetje elk Android toestel + iphone zijn in de avond gewoon leeg.. Overigens wel te verklaren want je hebt een OS dat niet geoptimaliseerd is voor bepaalde toestellen en doorgaans een dikke cpu etc etc

Accuduur vind ik wel een heel belangrijk punt wat vaak over het hoofd gezien word, Blackberry is hiermee gewoon het beste! Ondertussen erg tevreden met Android.

Ben benieuwd naar de Blackberry's over 1 a 2 jaar dan stap ik wellicht weer over :)

[Reactie gewijzigd door IJssiej op 10 augustus 2011 09:27]

Waarom snapt niemand hier nu eens dat BB's geen 'echte' smartphones zijn?
Je kan een BB niet met een Android of een iPhone vergelijken, een BB is een veredelde Nokia met een muziekspeler, (crappy) browser en een email client. Twitter, Facebook, Whatsapp en ping, prima allemaal, maar dat maakt het nog geen 'echte' smartphone right?
De app market of hoe die troep daar ook heten mag, is bij lange na niet zo gevuld als die van iPhone of Android, probably for a reason. En verder kun je er ook gewoon niet veel meer mee dan de bovengenoemde dingen.

In de trend van dit soort vergelijkingen: mijn Nokia 3310 heeft een betere accuduur.
Wat maakt het dan wel een smartphone? Volgens Wikipedia:
Een smartphone is een mobiele telefoon die uitgebreidere computermogelijkheden biedt. Een smartphone kan ook beschouwd worden als een handcomputer of pda die tegelijk ook een telefoon is.
En daar voldoet het volgens mij gewoon aan.
de smartphones van vandaag zijn niet meer dan veredelde featurephones imo
immers, als je de mogelijkheid tot apps als basis neemt om iets smartphone te noemen wat dan met al die toestellen waarop je j2me applicaties kan draaien?

als ik 'uitgebreidere computermogelijkheden' lees denk ik als eerste aan multitasking

nu heb ik geen idee hoe dit zit in bbos, maar gezien de vele commentaar op multitasking in ios had ik van android verwacht dat ze dit op orde zouden hebben
ik heb vorige maand een cheap android tablet gekocht (in afwachting van een degelijke tab op de markt) en ik ben uiteindelijk in android vrij teleurgesteld op dit vlak

als 'telefoon' gebruik ik een n900, voor alle duidelijkheid geen symbian toestel
die heeft zijn multitasking op orde, en je kan er software mee draaien die niet bedoeld is voor zulke kleine devices, alsook muis, keyboard, usbsticks, printers enz. op kan aansluiten
daar zie ik 'uitgebreidere computermogelijkheden', alleen jammer dat die stamt van net voor het hdmi op je phone tijdperk
anders had je de klein computertje in je zak dat je thuis in een dock kon rammen voor wat groter werk

hiervoor had ik een wm6.1 toestel
alle andere commentaar op wm daar gelaten kon je er tenminste wel mee multitasken

nu, wm is uitgefaseerd en nokia's nit devices ten dode zijn opgeschreven
wat blijft er dan nog over?
de enige waarover ik lees dat zijn multitasking op orde heeft is dan nog webos, maar die zijn hier nog nooit uitgebracht

meego heeft wel het potentieel, maar alleen nog als tablet os voor mobile use, want met nokia die the way of the windows phone gaat als enige handset fabrikant kan je het wel vergeten als phone os, op dat ene toestel na dat ze nu tegen hun zin nog moeten uitbrengen
Mijn Sony Ericssons W850i en W890i konden ook al (J2ME) applicaties multitasken, dus dat kan ook al niet de definitie zijn van een smartphone.

De definitie van smartphone is wel op meerdere manieren te interpreteren: Zo was de eerste iPhone geen smartphone omdat er geen apps op geinstalleerd konden worden. Met een update naar iOS 2.0 kon dat opeens wel en daarmee is het dus wel een smartphone geworden.

Wat mij betreft ligt de grens bij het al-dan-niet zijn van een smartphone bij de mogelijkheid om native (dus geen java) applicaties te draaien die direct de hardware aan kunnen spreken. Daar vallen iOS, Android, WP7 en WebOS in ieder geval wel onder en Blackberry OS volgens mij ook (ook al is dat dan wel op Java gebaseerd)
Weer iemand die een tablet ziet als een pc vervanger en in die termen denkt. Stop daar eens mee.

Het success van een iPad ligt juist aan het feit dat het geen pc is, een tablet is een side kick van je pc/mac/nix en niet de hoofdpc. Daar zijn genoeg tablet-pc's uitgekomen die die aspiratie hadden en niet hebben kunnen waarmaken door hun geringe specs.

Een tablet dient voor foto's, muziek, internet en nog wat meer basale zaken, daarom ben ik ook blij dat er geen multitasking is, als ik dat moet opofferen voor een apparaat dat eindelijk vlot en goed werkt, dan heb ik het daar voor over. Als ik echt wil multitasken, schakel ik wel over op mijn PC.
Het success van een iPad ligt juist aan het feit dat het geen pc is, een tablet is een side kick van je pc/mac/nix en niet de hoofdpc.
Dat wil Apple anders wel. Ze hebben er juist voor gezorgd dat je je iPad/iPhone kunt gebruiker zonder pc of mac; dat wil toch wel zeggen dat ze willen dat je het ziet als alternatief voor een pc/mac.
Waar kom je dat tegen? Ze positoneren dit apparaat als een apparaat dat verschillende functies kan vervangen, maar niet alles. Ik zie nergens dat deze een MacBook of PC vervangt.
Voor alle duidelijkheid, ik had het over smartphone os'en, niet over tablets.

Over de rest van je post,
ik zie een tablet als een handig apparaat voor onderweg.
Met een notebook heb je al snel een tafeltje nodig om hem op te zetten als je iets wil doen ermee terwijl je een tablet lekker in je hand kan houden en echt eender waar kan gaan gebruiken, zoals op een volle trein onderweg naar het werk bv.

Ik zou het daarbij wel appreciëren als ik dan ook iets productief kan doen i.p.v. alleen data te consumeren, waar de huidige tablets op lijken gericht.
En ja, ik weet dat je een tablet kan kopen met windows op, maar gezien de energie-inefficiëntie is dat niet zo interessant voor onderweg.

Een tablet waarvan ik de release afwacht is een van de triple boot modellen van Evolve III
Kan je lekker kiezen tussen win7 als het echt nodig is en android of meego die tenminste je batterij niet in een mum van tijd leegzuipen.
http://www.evolvethree.com.au/
Kan een BlackBerry een bepaald iets écht niet wat een Android/iPhone wel kan?

Dan bedoel ik niet of het beter werkt, maar of de functionaliteit ontbreekt.

*edit: vraagstelling aangepast

[Reactie gewijzigd door Tacow op 10 augustus 2011 15:07]

Mijn m600i kan trouwens ook bijna alles wat een android/iPhone kan, op de enorme hoeveelheid apps na!(de enige app dat nog voor uiq uitkomt is scummvm ;( )
Ontopic:
Ze mogen van mij wat medewerkers aannemen bij design want dit lijkt op een plastic rotzooi-apparaat van dealextreme wat na een val kaputgaat!
Applicaties zitten bij BB in een hele strikte Java sandbox. Op iOS en Android kunnen ontwikkelaars native code applicaties schrijven, die direct de hardware aanspreken. Dit is veel sneller en maakt oa zwaardere grafische games mogelijk, maar het nadeel is dat applicaties op veel lager niveau in het OS zitten te babbelen: security risico's.

Blackberry applicaties zullen in feite altijd trager zijn en minder kunnen. Dat is een fundamentele design keuze geweest en dat maakt de BB nou juist zo interessant voor bedrijven, maar dat maakt wel dat RIM het in de consumentenmarkt moeilijker heeft.
Twitter, Facebook, Whatsapp en ping, prima allemaal, maar dat maakt het nog geen 'echte' smartphone right?
Toch, dat is waarvoor 90% van de mensen een "smartphone" hebben.

Ja, de ChaCha heeft veel meer apps, maar welke apps gaan zoveel beter werken als je met de restrictie zit van deze form-factor?
Niet te vergeten dat een Blackberry ook zeer snel oplaad !
Dat vind ik vooral echt indrukwekkend, gaat lang mee en laad nog eens snel op.
Erg handig.

Een bb is zeker een echte smartphone @ Djvd.
De browser is er met de laatste update echt goed op voorruit gegaan.
Daarbij, zijn er voor de meeste blackberry gebruikers genoeg app's denk ik.
Lijkt me niet echt een punt om daar negatief over te doen. Blackberry's worden nog steeds meer zakelijk gebruik en de vraag blijft, is het nodig om 100'den spelletjes op je gsm te hebben?

Voor mij is dat antwoord, neen ! De mensen die dat wel willen moeten dan maar voor een alternatief kiezen. Ik gebruik de BB voor notities en mijn agenda en daar doet hij het subliem goed in !
Ik denk als ze deze test hadden gedaan onder de zakenmensen en jongeren,
dat de blackberry er het beste uit zou komen.
Naar mijn mening is op de blackberry het typen veel fijner,
het gebruiksgemak en het design is mooier.

Maar iedereen zijn eigen mening =).
Als zakenmens zijnde moet ik zeggen dat de voornaamste reden waarom ik zeer tevreden ben met mn BB is omdat e-mail goed werkt en de agenda integratie en werking veel beter is dan bij bv een iPhone. Ander voordeel is dat ze vrij sterk gebouwd zijn, mijn BB heeft al menig val overleefd waar veel andere telefoons het allang begeven hadden. Besturings systeem is wel ouderwets, zelfs die op de nieuwe torches is eigenlijk niet meer van deze tijd.

Belangrijk punt om rekening mee te houden bij zakelijke gebruikers is wel dat zij niet zelf voor BB kiezen, vaak is het een beslissing die door IT wordt genomen en veelal een technische achtergrond heeft en minder op de punten die hier getest worden. Iets waar ik net als veel van mijn collega's verre van blij mee zijn.
Uit een gesprek met een systeembeheerder van de it afdeling bij ons, is mailsysteem op Android veel makkelijker en beter te administeren dan BB. BB is volgens heb vrij dramatisch je moet veel tijd (en geld) insteken om mail goed werkend te krijgen.
Heb je wel mail en agenda integratie an Android geprobeerd? Misschien werkt ie wel beter? Mijn vorige auto (Ford) rijdt goed maar heb pas een nieuwe gekocht (Seat).. en die rijdt nog beter... en ja ik moet er nog aan wennen de knoppen zijn anders geplaatst.
Een systeembeheerder die Blackberry Enterprise Server te ingewikkeld vind zegt meer over de systeembeheerder dan over BES/BAS. Een gokje is dat hij al op leeftijd is?

In andere woorden, hij wilt het gewoon niet leren.
wat denk ik ook meespeelt is dat BB een van de eerste smartphones was en dat veel bedrijven nou eenmaal hebben geinvesteerd in de benodigde infrastructuur/kennis. Zakelijk voldoet een Blackberry op zich nog prima, dus er is geen noodzaak om over te stappen op een ander type toestel.
Blackberry's zijn nu eenmaal prima zakelijke toestellen zonder al te veel franjes, ze zien er strak/degelijk uit en dat zijn ze ook.

Daarbij, is het beheer van een blackberry echt niet moeilijk, alles wijst zichzelf een beetje uit. Geen Android ok, maar nog altijd goed genoeg om prettig mee te werken en vooral idd agenda's en notities erg snel en handig bij te gaan houden!
Waarom zou je moeilijk doen en dat leren? Android is veel makkelijker. Ik zie het nut niet van BES/BAS.

[Reactie gewijzigd door RielN op 10 augustus 2011 13:07]

Centraal beheer van al je toestellen misschien. Al je verkeer is beveiligd.
Toch 2 belangrijke functies voor zakelijke telefoons.

Android is veel makkelijker ... te hacken , dus dat wil je niet in je bedrijf.

[Reactie gewijzigd door Benne op 12 augustus 2011 17:08]

We hebben hier een BES server met een 20 tal BB's heb nog nooit iets moeten troubleshooten. Is er een systeem waarmee je al je android phones remote Kan configureren met policies? Als deze er niet is klopt er al helemaal niets van je verhaal.
Wat is er mis met de agenda-sync van de iPhone? Die van mij synct netjes met Exchange
Ik heb meestal 10+ afspraken per dag in mn agenda staan en dan werkt dat gewoon niet lekker op een iPhone (wordt onoverzichtelijk). Natuurlijk synchroniseerd hij alles netjes en op zich kun je overal bij, maar een BB is door navigatie met de trackpad/trackball/keyboard veel en veel sneller en nauwkeuriger dan een iPhone (die ik ook prive heb overigens).

No flame intended maar het enige waar ik mn iPhone voor gebruik naast prive bellen is als Apple TV remote.
Probeer eens notvetica/calvetica.
Ik ben zelf ontwikkelaar, maar bij een MKB bedrijf dus 'dicht bij' beheer. De keuze voor telefoons word bij ons door facilitair beheer gemaakt (om historische redenen).
Dat is ook erg practisch, komt er ineens een medewerker aanlopen met een 'onbekende' telefoon die niet met de mailserver wil babbelen. Aanname is dat het om een prive toestel gaat, dus uit coulance een 'kijk er vrijdagmiddag wel even naar', blijkt het om de nieuwe 'standaard' telefoon te gaan.
Maar om op jouw kritiekpunt in te gaan, als reactie daarop zijn van de volgende telefoon wel een paar testexemplaren besteld en uitgezet bij een aantal 'veelgebruikers' die dus ook mochten reageren op het gebruiksgemak. Keus is op een of andere Android telefoon gevallen volgens mij (niet zo thuis in de telefoon wereld verder).
BYOD, Bring Your Own Device wordt het toch wel. Middels ActiveSync kun je veel toestellen een policy over definieren en op afstand wipen. Er ijn tegenwoordig meer tools dan BES.
Klopt gisteren als test een Iphone gewiped via Activesync.
Sinds kort (prive gebruik) heb ik voor het eerst een BB Bold 9780, wat een fantastische no nonsense toestel is dat !!!

Zoek jij een telefoon waar je zeer fatsoenlijk mee kunt bellen, Emailen, Whatsapp'en, Pingen, SMS'en, Faceboeken, Twitteren, MSN'en, etc ,etc, etc.... dan is dit jouw toestel.

Vooral email en de agenda gebruik ik Gmail. Fat werkt met je BB erg goed! Plaats je iets op je BB agenda, dan wordt dat automatisch je Gmail agenda bijgewerkt en vica versa. vooral de email functie werkt erg goed.

Wil je hem ook gebruiken voor intensief internet, dan niet.
Zelf vindt ik het flauwekul om op je mobiel te gaan internetten, dan doe ik wel op mijn iPad/Laptop. Wanneer je hoognodig iets moet opzoeken, dan is dat prima te doen.

Accuduur..... goh, idd om de 2 á 3 dagen opladen.... Heeeeerlijk is dat. geen stres meer omdat je vergeten was je mobiel op te laden.

Ook qua instellingen, fantastisch qua mogelijkheden, je kunt voor je Telefoon, Email Whatsapp, Ping, SMS, etc etc allemaal een eigen geluid/ meegeven wanneer een bericht binnenkomt. Of juist alleen laten trillen, of geen meldingen. Dat kan je allemaal apart instellen. Ook in meerder profielen. Al wel of niet het af laten gaan van een LED om dat je een bericht hebt ontvangen. telefoontje hebt gemist, email binnen hebt gekregen. Je kunt alles heel discreet laten afgaan.

De menu is tegenwoordig zeer logisch opgebouwd. Ik heb wel eens met een ouder model BB mogen spelen, dat was idd toen niet helemaal logisch. Bij de nieuwe modellen is het menu structuur gewoon heel logisch en alles ook nog eens super snel of direct te benaderen.

Als jij je afvraagt of ik de touchscreen mis... nee... de trackpad (eigenlijk je mouse) werkt goed en snel. Daardoor kan je ook heel snel je toestel mee bedienen en typen op je QWERTY keyboard.

De keuze is simpel, neem een iPhone als van apps houdt wilt internetten (beiden vreet wat stroom, veel stroom). Zoek je naar een no nonsense met de hedendaagse mogelijkheden, ga voor een BB Bold.

[Reactie gewijzigd door sokolum01 op 10 augustus 2011 10:05]

Wordt jij door BB betaald??
Ik heb een 9780 (van het werk) en heb privé al diverse soorten toestellen en operatings systemen gebruikt; Windows Mobile 6.5, Windows Phone 7 en diverse smaken Android.
Een ding kan ik je wel vertellen, email en agenda werkt op een BB, maar internetten is niet te doen (veels te klein, zelfs met de zoom functie waarmee je maar één keer (!) kan inzoomen).
Laat ik het ook niet over de appworld.blackberry.com hebben... die logt je uit als je een minuut niets doet. [sarcasme]Heerlijk[/sarcasme]
En als je dan een app probeert te installeren, krijg je vaak de melding dat OS6 niet ondersteunt wordt, terwijl dat wel bij de omschrijving staat.
Moet ik het nog erover hebben, dat als je een app installeert, de BB opnieuw opgestart moet worden? Nee, nou dat duurt dus minstens vijf minuten, leef ik nog in 1995?

Nee, ik koop privé geen BB, deze is goed voor zakelijke email en ik gebruik hem dan ook vaak in het buitenland.
Het enige voordeel van een BB is de tijd die het met een accu lading doet. Maar mer kan ik niet ontdekken :'(
Je kunt niet lezen makker, ik vertel duidelijk dat een BB Bold niet geschikt is om te gaan internetten. Het is geen PC, kruip daarachter om te gaan internetten.

Het lijkt meer een restrictie van jouw bedrijft dat je bepaalde APPs niet kunt installeren. Nog niet eerder meegemaakt dat na het downloaden van een APP ik daar problemen mee heb.

Idd voor bepaalde apps moet je rebooten. Maar er zijn ook APPs waar een reboot niet nodig is. Maar ik koop geen telefoon om constant een APP's te installeren.
Je kunt niet lezen makker, ik vertel duidelijk dat een BB Bold niet geschikt is om te gaan internetten. Het is geen PC, kruip daarachter om te gaan internetten.

Het lijkt meer een restrictie van jouw bedrijft dat je bepaalde APPs niet kunt installeren. Nog niet eerder meegemaakt dat na het downloaden van een APP ik daar problemen mee heb.

Idd voor bepaalde apps moet je rebooten. Maar er zijn ook APPs waar een reboot niet nodig is. Maar ik koop geen telefoon om constant een APP's te installeren.
Ik verwacht van een beetje telefoon dat ie een beetje kan browsen, maar toen ik voor de grap een bb met os5 vergeleek met een se w880i viel het mij op dat de crappy netfront browser dingen sneller laade!
En nu ik een se m600i gebruik viel het mij op dat ik tweakers.net op grade b in 3.5 seconden via umts kan laden!!!

Het is geen PC:Dat klopt maar wil jij mij zeggen als ik onderweg wil internetten een laptop met een dongel moet gebruiken in de tram :? , dat zie ik niet zitten, en wil ook niet dat ik minstens 10 seconden moet wachten voordat ik t.net zie :(

[Reactie gewijzigd door Lemming op 10 augustus 2011 21:05]

Is dat je eerste telefoon of zo?
Zoek jij een telefoon waar je zeer fatsoenlijk mee kunt bellen, Emailen, Whatsapp'en, Pingen, SMS'en, Faceboeken, Twitteren, MSN'en, etc ,etc, etc.... dan is dit jouw toestel.
Mja. Pingen = Whatsapp, dus een iPhone, Android of WP7 kan dit ook allemaal.
Vooral email en de agenda gebruik ik Gmail. Fat werkt met je BB erg goed! Plaats je iets op je BB agenda, dan wordt dat automatisch je Gmail agenda bijgewerkt en vica versa. vooral de email functie werkt erg goed.
Android en WP7 hebben beiden prima agenda-functies, en dito e-mailfuncties. Wat is er beter aan die van BB?
Accuduur..... goh, idd om de 2 á 3 dagen opladen.... Heeeeerlijk is dat. geen stres meer omdat je vergeten was je mobiel op te laden.
Niet zo raar met een scherm ter grootte van een postzegel. Ik wil graag zien wat ik doe.
Ook qua instellingen, fantastisch qua mogelijkheden, je kunt voor je Telefoon, Email Whatsapp, Ping, SMS, etc etc allemaal een eigen geluid/ meegeven wanneer een bericht binnenkomt. Of juist alleen laten trillen, of geen meldingen. Dat kan je allemaal apart instellen. Ook in meerder profielen. Al wel of niet het af laten gaan van een LED om dat je een bericht hebt ontvangen. telefoontje hebt gemist, email binnen hebt gekregen. Je kunt alles heel discreet laten afgaan.
Gaap. Dit kan zo ongeveer elke telefoon, zelfs een featurephone, kan dat allemaal.
Als jij je afvraagt of ik de touchscreen mis... nee... de trackpad (eigenlijk je mouse) werkt goed en snel. Daardoor kan je ook heel snel je toestel mee bedienen en typen op je QWERTY keyboard.
Androids hadden vroeger ook een trackball, in de praktijk worden die zelden gebruikt. Touchscreen is gewoon beter.
Zoek je naar een no nonsense met de hedendaagse mogelijkheden, ga voor een BB Bold.
Hmm. Internetten is een nogal belangrijke hedendaagse mogelijkheid.
Pingen is toch niet hetzelfde als whatsapp. Pingen is gratis , whatsapp op de meeste platform maar 1 jaar gratis.
Pingen gaat via BB servers en komt verder niemand anders bij. Met Whatsapp heb je geen idee wat ze met je gegevens doen.
Weet niet of je pingen kan aan en uit zetten , maar ik kon whatsapp niet uitzetten(alleen door uninstall) en dat was toch na 1 dag al de reden om het te desinstalleren.


"Touchscreen is gewoon beter." Voor jou en vele anderen , maar hangt toch van persoon tot persoon af wat je beter vind.

"Hmm. Internetten is een nogal belangrijke hedendaagse mogelijkheid. " Denk dat +-95 % van het mobiel internet verkeer niet belangrijk is. Fb , twtter zijn niet belangrijk.

[Reactie gewijzigd door Benne op 12 augustus 2011 16:40]

Pingen is gratis. jaja waarom betalen al die kinderen dan 12,50 per maand ? bij een abo ziet die 12,50 standaart al meegerekent.
Ik ben verrast dat in de conclusie de HTC ChaCha als winnaar wordt gekozen. Je zou zeggen dat BlackBerry veel ervaring heeft opgedaan met dit soort mobieltjes, en het ondertussen al ver heeft ontwikkeld.
Quote:
Omdat de telefoons elkaar niet veel ontlopen, is het lastig er eentje aan te raden.
Maar als je naar de cijfers gaat kijken wint de ChaCha meestal en krijgt ook meer sterren. Al staat het niet zo geschreven, de cijfers wijzen wel de chaCha aan.
En toch kan ik niet begrijpen waarom RIM uberhaupt 1 BlackBerry verkoopt. Ze zijn op alle fronten voorbijgestreeft door de concurrentie.
- klein scherm
- lage resolutie
- spartaanse bediening
- geen apps

Enige voordeel is "pingen", maar schijnbaar snappen de kopers van een BlackBerry niet dat het ook via whatsapp kan. Waarbij je ook nog eens een groter publiek aantrekt, omdat er aanzienlijk minder mensen een blackberry hebben in vergelijking met een iphone/android.

Ik verbaas mij dan ook enorm waarom de BlackBerry het in Nederland vooral zo goed doet. Is de gemiddelde Nederlander dan echt zo dom??
Waarom ik een Blackberry heb gekocht:
- fysiek toetsenbord
- lange accuduur
- betrouwbaar
- kan er alles mee wat ik moet kunnen (incl. connectiviteit)

De nadelen die je noemt zie ik niet als een probleem, om goed en wel te kunnen internetten wil ik minstens mijn laptop hebben, hetzelfde geld voor films of casual gaming. Ik vraag me af of je echt denkt dat iedereen producten om dezelfde reden wel of niet koopt, zo ja, ben je dan echt zo dom?
Omdat iedereen denkt dat je alleen kunt Pingen op een BlackBerry. Pingchat is gewoon een app voor Android, iOS en BlackBerry, maar dat is "anders". Heb geprobeerd mijn zusje te overtuigen geen BlackBerry te kopen, maar is niet gelukt.
PingChat is inderdaad een applicatie maar heeft niets met BlackBerry te maken, ze zeilen alleen mee op het woord "pingen" wat geassocieerd word met de BlackBerry Messenger. Whatsapp (zoals je waarschijnlijk wel weet) werkt toch echt een stuk beter, voornamelijk omdat omdat meer mensen het gebruiken.

Daarnaast als iemand perse een smartphone wil maar niet eens weet van de apps dan is het toch een beetje hopeloze zaak en kan je ze beter hun gang laten gaan. (zoals mijn buurman absoluut ene iPhone moest hebben maar er ook geen internet op wilde omdat hij "dat toch niet ging gebruiken").
En uiteindelijk gaat alles toch om de persoonlijke mening. Voor jou werkt Whatsapp misschien beter en voor mij persoonlijk weer BBM. Whatsapp heeft ontzettend vaak storing waarbij berichten niet aankomen of in ieder geval een stuk later dan de bedoeling is. Het feit dat Whatsapp je telefoonboek gebruikt om direct contacten toe te voegen kan ideaal zijn maar vind ik zelf ook niet super. Dit om een feit dat ik gewoon niet iedereen meteen op de 'chat' wil hebben.
Dit om een feit dat ik gewoon niet iedereen meteen op de 'chat' wil hebben.
Als zij je nummer hebben kunnen ze je bellen en sms-en, wat is dan ineens de big deal met WhatsApp? :)
@maze

De meeste gebruikers van een blackberry hebben geen 101 nutteloze app's nodig, maar zijn tevreden met de app's die er zijn en gebruiken de blackberry voor wat het eigenlijk hoort (zakelijk).
Ik hoef geen spelletjes te kunnen spelen op mijn gsm, neen :).

Klein scherm? Dat valt wel mee :). Groot genoeg om met te werken lijkt me.
De resolutie is inderdaad zwak. En dat is een spijtig punt.

Uhm, spartaanse bediening? Al eens een BB vast gehad? Gaat toch lekker vlot hoor :).
Geef mij maar een bb ipv een full-touch model van een ander merk.
Neen, van de smartphone's met fysiek toetsenbord is een blackberry, voor zakelijk gebruik toch echt nog 1 van de sterkste keuzes die je kan maken denk ik.
De meeste gebruikers van een BlackBerry zijn argeloze acne-slachtoffers die 16 uur per dag aan het pingen zijn.
Nou omdat dit gratis en je de fucking hele tijd wordt lastig gevallen. Je kan het ook niet uitzetten. Dat was voor mij de reden om whatsapp te desinstalleren.
Helaas wel ja :) Ik riskeer een enorme downvote door te beginnen over negers met bontkragen, dus dat doe ik maar niet :/
Ik moet zeggen dat ik de Curve op het gebied van design toch wel iets slanker en handbaarder vind ogen. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar de ChaCha ziet er water lomper uit (groter in broekzak e.d., een paar milimeter kan veel verschil maken).

[Reactie gewijzigd door Xirt op 10 augustus 2011 09:03]

Ik vind de ChaCha er eigenlijk uitzien als een goedkope plastic smartphone die je voor 35 euro bij de Kruidvat kunt kopen, inclusief 15 euro beltegoed.
Maar over smaak valt niet te twisten inderdaad, er zullen vast mensen zijn die hem wel mooi vinden.
Sterker nog, de chacha ziet er gewoon degelijk en smaakvol gestyled uit. Totaal niet goedkoop, sorry. Over smaak valt niet te twisten, maar ik denk dat jouw smaak de minderheid heeft ;)
nou sorry RieIN ik ben het ook eens met thegve.
vind het spot goedkoop ogen ( zelfde als met BB trouwens.. )
Ik heb een bb gekocht, waarom?
Ik heb de ChaCha in de winkel zien liggen en in tegenstelling tot de plaatjes hier, ziet de ChaCha er in de winkel echt beroerd uit, wat een lelijk design ! Leg dat tov andere HTC-phones en het is gewoon een wereld van verschil.
De ChaCha lijkt gewoon even rap uit de grond zijn gestampt om op de kar van de FB-hype te springen.

Ik ben persoonlijk zeer tevreden van mijn BB, er zijn genoeg app's beschikbaar op blackberry world voor mij (ben ook niet echt een super gebruiker van app's, maar kom.)
Excel on the go, word on the go, allemaal zeer handige programma's die ik zeer veel gebruik dus, het hangt echt van het gebruik af welke smartphone het best bij je best.

Wat me idd opvalt aan men blackberry is de schitterende batterij prestatie en ook het zeer snelle opladen, van helemaal leeg naar vol in een goed uurtje, indrukwekkend!
Ook ik ben het met thegve eens. Het ding ziet eruit alsof je het in zo'n AH mobiel blik kan kopen. Daarbij lijkt het net alsof ze aan het eind vergeten waren de 'Facebook' knop erop te maken en hem daarom maar op een onwijs lelijke plek hebben gemaakt.

Kortom een puist op het gezicht van smartphones.
Nou ik ben het met thegve eens hoor :P

ik bedoel een telefoon met een facebook knop is hoe dan ook -1.

de BB heeft toch een wat meer (ja hier komt dat woord) zakelijke uitstraling.
Alleen de sottware die erop draait is wat minder (tenminste als je android leuk vind)
Eigenlijk dan nog een vraagje over de prijs: mijn vriendin is van plan er eentje te gaan halen, maar toen ik hoorde wat de telcoboeren er voor vragen schrok ik een beetje. Voor hetzelfde geld had ik vorig jaar mijn N900, waar ik niet voor hoefde bij te betalen, en die is toch echt bijna het dubbele duurder dan de ChaCha! Wordt ze genaaid waar ze bij staat of valt dat wel mee, aangezien alles duurder is geworden?
De telecom markt is veranderd en je krijgt minder subsidie op je toestel. M.a.w. je zult meer moeten bij betalen bij een nieuw abonnement of een verlenging dan je gewent was (aldus een verkoper @ BelCompany waar ik laatst was).

On topic:
Persoonlijk zou ik de ChaCha overslaan omdat een deel van de apps niet compatible is door het niet standaard scherm. Dan liever een andere Android based GSM die wel alle apps kan draaien.

[Reactie gewijzigd door hilgo op 10 augustus 2011 13:45]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Elektrische voertuigen

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True