Voor wie het gemist heeft: Apple heeft de verkoop van de mainstream MacBook stilgelegd, en de 11,6"-MacBook Air is nu de goedkoopste Apple-notebook. Daarmee lijkt Apple aan te geven dat de Airs de consumentenmodellen bij uitstek zijn, waarmee alle dagelijkse werkzaamheden kunnen worden afgehandeld. Dat zou ook de geruchten verklaren dat Apple aan 15"- en 17"-versies van de Air werkt.
Hiermee lijkt Apple in te haken op de tendens om meer en meer functionaliteit via het internet af te nemen: gebruikers zouden genoeg hebben aan een dun, licht en snel startend systeem met internettoegang, dat externe datadiensten als opslag-, video- en muziekplatformen kan benaderen en dat voor uitbreiding van de functionaliteit op kleine apps vertrouwt. Ook Apples iCloud en enkele nieuwe eigenschappen van Mac OS X kunnen in dit licht gezien worden. Wie desondanks meer rekenkracht nodig heeft, kan uitwijken naar de in alle opzichten zwaardere MacBook Pro's.
Uiterlijk is er weinig veranderd bij de nieuwe Air-modellen. Ze hebben dezelfde unibodybehuizingen, dezelfde keyboards en touchpads en dezelfde schermresoluties. Voor een bespreking van het design en de overige uiterlijke kenmerken verwijzen we je dan ook graag naar onze review van die modellen.
Thunderbolt
Op interfacegebied is er maar een ding veranderd: de nieuwe modellen beschikken over een Thunderbolt-interface. Deze interface is door Intel ontwikkeld en stond voorheen bekend als Light Peak. Apple heeft zijn MacBook Pro's en iMacs al eerder van Thunderbolt-aansluitingen voorzien, en ook de Mac mini en de nieuwe 27"-Thunderbolt Display zijn ermee uitgerust.
Voor wie het nog niet weet: de Thunderbolt-interface ondersteunt meerdere protocollen. Er zijn pci-e-kanalen voor datadoorvoer, waarmee usb 3.0- en firewire-poorten verbonden kunnen worden, en er zijn displayport-outputs. Een volwaardige Thunderbolt-interface levert vier kanalen die een bandbreedte van 10Gbps in beide richtingen hebben.
Anandtech ontdekte echter dat de Airs over een uitgeklede controller voor kleine systemen beschikken. Er zijn in deze versie maar twee bidirectionele kanalen en dus bedraagt de totale bandbreedte 40Gbps, wat nog steeds flink meer is dan bijvoorbeeld usb 3.0, dat 4,8Gbps biedt. Apple heeft er verder voor gekozen om een mini-displayport-connector als Thunderbolt-in- en uitgang te laten dienen. In de nieuwe Vaio Z gebruikt concurrent Sony een usb 3.0-plug.
De aanwezigheid van Thunderbolt heeft een aantal voordelen, die met name bij ultraportables spelen. Zo kan via de kabel tegelijkertijd beeld en andere data doorgestuurd worden, zodat er minder interfaces nodig zijn - en dat spaart weer ruimte en kabels uit.
Helaas zijn de Thunderbolt-displays nog niet verkrijgbaar. Wel gaf Apple een demonstratie op zijn Nederlandse hoofdkantoor waarbij een MacBook Air 11" met de MagSafe- en Thunderbolt-kabel van de display verbonden werd; zo kon de Air gebruikmaken van de ethernetpoort en van een op het scherm aangesloten externe firewire-hdd. Uiteraard kon het scherm ook voor de weergave van 2560x1440 extra pixels zorgen.
Backlit keyboard
De vorige generatie Airs was niet voorzien van backlit keyboards. Waarschijnlijk lukte het de engineers van Apple niet om deze in de kleine behuizingen te verwerken. Het is onduidelijk wat Apple heeft gedaan om het alsnog mogelijk te maken, maar de ruimte is gevonden. Het kan als pure luxe gezien worden, maar bij slechte lichtomstandigheden werkt het zeker prettiger als de toetsen oplichten.
Bluetooth
Een feature die bij de launch weinig aandacht kreeg, is de aanwezigheid van bluetooth 4.0-ondersteuning. Er zijn nog maar zeer weinig apparaten die deze versie ondersteunen, dus we hebben deze interface niet kunnen testen. De belangrijkste feature is een energiezuinige modus: Bluetooth 4.0 biedt een snelheid van maximaal 1Mbps, maar kan onder bepaalde omstandigheden minder dan 15mA verbruiken.
Geen 3g
Een van de eigenschappen die ook de nieuwe Airs weer moeten missen, is ingebouwde 3g-ondersteuning. Als de gebruiker dus zonder wifi wil internetten, heeft hij een externe 3g-dongle of een telefoon met tethering-mogelijkheden nodig. Natuurlijk moeten voor een compact ontwerp als dat van Air compromissen gesloten worden, maar de Air is bij uitstek geschikt voor gebruik buitenshuis: 3g-ondersteuning was dan meer dan welkom geweest.