Apple heeft in Lion het nodige geschaafd aan Mail, de standaard e-mailclient van OS X. De mailapplicatie heeft een wat soberder vormgeving gekregen. Volgens Apple leent het opgeruimde uiterlijk zich goed voor full-screen weergave op een widescreen-scherm, omdat er meer ruimte is voor het tonen van e-mailconversaties en het opstellen van berichten.
De nieuwe lay-out is duidelijk afgeleid van de Mail-app op de iPad. In de inbox worden korte previews getoond van binnengekomen e-mails, terwijl aan de rechterzijde veel ruimte voor berichten is gemaakt. Volgens ons is het zelfs wat te veel van het goede: mails worden in een te klein lettertype getoond en ook mailconversaties worden niet optimaal weergegeven. Gelukkig zijn de fonts en de lettergrootte aan te passen, zodat we toch nog een rustige en praktische client op onze MacBook Pro kregen.
:fill(white)/i/1310413789.jpeg?f=thumb)
:fill(white)/i/1310413790.jpeg?f=thumb)
:fill(white)/i/1310413791.jpeg?f=thumb)
:fill(white)/i/1310413792.jpeg?f=thumb)
Ook het opstellen van een e-mail is er niet op vooruitgegaan: we kunnen niet terug naar onze inbox om iets op te zoeken, omdat het op te stellen mailtje de focus heeft en houdt. Expertpanellid Osxy stoort zich hier aan: "De nieuwe manier van conversaties is leuk, maar je kan niet en een mail schrijven en eentje terugzoeken. Je moet eerst de mail die je schrijft saven en sluiten, dan zoeken en dan het mailtje weer openen".
De verbeterde zoekoptie in Mail werkt wel weer prettig, omdat zoekopdrachten met zogeheten tokens snel verfijnd kunnen worden en omdat de zoekmachine met goede suggesties komt bij het invoeren van een opdracht. Ook kan er naar de bestandsnaam van een attachment gezocht worden. Verder ondersteunt Mail nu ook Microsoft Exchange 2010-servers, wat met name voor zakelijke gebruikers nuttig is.
De standaard kalenderapplicatie van OS X, iCal, heeft in Lion eveneens een likje verf gekregen. De applicatie oogt frisser en werkt met name in full screen-modus prettig. De animaties bij het doorbladeren van de agenda, uiteraard via swipes, zijn aardig uitgevoerd, maar ze zijn zeker niet noodzakelijk en kunnen op den duur gaan irriteren.
Nieuw in iCal is ook de vormgeving van het dagoverzicht, die met name bij overvolle agenda's prettig is door de heldere presentatie. Het invoeren van afspraken in iCal is eenvoudiger geworden: een zin als 'verjaardag Piet om 9:00 uur' wordt herkend en als een entry in de agenda gezet. Deze werkwijze kennen we al van Google Calendar en het werkt prima.