Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Tweakers.net Best Buy Guide: editie juli 2011

High-endgamesysteem

In de vorige BBG besteedden we aandacht aan de Medion-systemen, maar dit keer is het high-end gamesysteem weer terug. Het budget van 1250 euro exclusief randapparatuur maakt een echte high-end machine mogelijk, waarbij een multi-gpu-opstelling niet hoeft te ontbreken.

We laten je niet alleen vrij in de keuze voor de randapparatuur, maar ook voor de videokaarten. Zowel AMD als Nvidia hebben unieke features en sterke punten, zodat de keuze voor een van beide erg afhankelijk van de wensen van de gebruiker is.

Basisonderdelen

Score: 4.5OnbekendIntel Core Intel Core i5 2500K Boxed
Intel Core i5 2500K Boxed

Ons top-gamesysteem wordt aangedreven door een Sandy Bridge-cpu: de 2500K. Deze processor heeft een vrij instelbare multiplier en is dus makkelijk te overklokken: kloksnelheden boven de 4GHz zijn geen probleem. Hyperthreading voegt in de meeste games maar weinig toe, zodat we niet voor de 2600K hoeven te kiezen.

linkTweakers.net review

Score: 4OnbekendProcessorkoeling Zalman CNPS10X Performa
Zalman CNPS10X Performa

Met een eventuele overklok is een goede processorkoeler geen overbodige luxe. De Zalman CNPS10X Performa weet goede koelprestaties te leveren en is dankzij zijn pwm-ventilator bovendien lekker stil. De koeler is redelijk klein van stuk zodat hij niet in conflict komt met werkgeheugen met grote heatspreaders.

linkTweakers.net review

Score: 4.5OnbekendSocket 1155 moederborden Asus P8Z68-V
Asus P8Z68-V

De Z68-chipset heeft alles wat de P67 ook heeft, én meer. Zo wordt Intel Smart Response Technology ondersteund, zodat het mogelijk is om je ssd als cache te gebruiken. Op dit moederbord van Asus zijn verder natuurlijk alle hedendaagse functies zoals usb 3.0 en sata-600 te vinden. Crossfire en sli worden beide ondersteund.

G.Skill Ripjaws X F3-12800CL9D-8GBXL

Ddr3 is erg goedkoop de laatste tijd zodat we rustig 8GB in het systeem kunnen plaatsen. G.Skill levert een mooi setje van twee modules, die ook nog fraai zijn vormgegeven.

Score: 4.5OnbekendSolid State Drives Crucial m4 128GB 128GB
Crucial m4 128GB 128GB

De m4-ssd's van Crucial leveren consequent goede snelheden. De ssd kan desgewenst als hardeschijf-cache worden ingezet dankzij Intels Smart Response Technology.

Score: 4.5€ 60,72Serial ATA harde schijven Samsung Spinpoint F3 HD103SJ, 1TB
Samsung Spinpoint F3 HD103SJ, 1TB

De oude vertrouwde harde schijf is ook aanwezig, omdat die nu eenmaal veel gigabytes voor weinig geld biedt. De Samsung Spinpoint F3 is een snelle, stille 7200rpm-harddisk die met 1TB ruim voldoende ruimte biedt voor de meeste gamecollecties.

Score: 4.5OnbekendTowers Cooler Master CM 690 II Advanced
Cooler Master CM 690 II Advanced

Het kiezen van een behuizing is zeer persoonlijk: de een houdt van strak en de ander geeft de voorkeur aan wat meer tierelantijntjes. We kiezen vooral voor de Coolermaster CM 690 II Advanced omdat deze kast al tijden de populairste behuizing uit de Pricewatch is; er zijn veel positieve reviews en ervaringen te vinden en hij is ook nog eens schappelijk geprijsd. Voor wie een strakke en stille behuizing op prijs stelt is de Fractal Design Define R3 een goede keuze.

Score: 4.5OnbekendVentilatoren Fractal Design Silent Series , 120mm
Fractal Design Silent Series , 120mm

De videokaarten produceren aardig wat hitte zodat een extra ventilator goed van pas komt. Dit model van Fractal Design verplaatst geen enorme hoeveelheden lucht, maar hij doet zijn werk wel stil.

Score: 4OnbekendVoedingen XFX Black Edition 750W
XFX Black Edition 750W

Een goede voeding mag niet ontbreken. XFX heeft enkele degelijke voedingen in zijn assortiment, zoals de XFX 750 Black Edition. 750 watt is ruim voldoende, ook als we de processor en de videokaarten willen overklokken. De voeding draagt het 80plus Silver-certificaat en is modulair uitgevoerd zodat er geen overbodige kabels blijven slingeren.

linkReview @ Jonnyguru

Score: 4OnbekendDVD-branders Sony Optiarc AD-7260S Zwart
Sony Optiarc AD-7260S Zwart

Natuurlijk nemen we een optische drive op, omdat veel software nog op dvd'tjes uitkomt. Deze dvd-brander van Sony kent niet te veel toeters en bellen en doet gewoon zijn werk.

€ 108,72Actuele totaalprijs:
ProductPrijsAct.Prijs
Intel Core Intel Core i5 2500K Boxed € 171,- Onbekend
Processorkoeling Zalman CNPS10X Performa € 29,46 Onbekend
Socket 1155 moederborden Asus P8Z68-V € 134,- Onbekend
DDR3 SDRAM G.Skill Ripjaws X F3-12800CL9D-8GBXL € 65,59 € 48,-
Solid State Drives Crucial m4 128GB 128GB € 175,- Onbekend
Serial ATA harde schijven Samsung Spinpoint F3 HD103SJ, 1TB € 42,- € 60,72
Towers Cooler Master CM 690 II Advanced € 79,50 Onbekend
Ventilatoren Fractal Design Silent Series , 120mm € 9,40 Onbekend
Voedingen XFX Black Edition 750W € 96,56 Onbekend
DVD-branders Sony Optiarc AD-7260S Zwart € 17,50 Onbekend
Totaalprijs bij opstellen BBG € 820,01 € 108,72

De goedkoopste leveranciers voor deze configuratie kunnen met behulp van onze Pricewatch worden gevonden.

Voor de videokaarten laten we de keuze dit keer, zoals beloofd, aan de lezer over. Zowel AMD als Nvidia hebben zo hun sterke kanten; zo heeft AMD bijvoorbeeld Eyefinity en levert Nvidia 3D Vision. Met de bovenstaande configuratie hebben we ongeveer 400 euro aan de videokaarten te besteden. Dat is een groot deel van het budget, maar de videokaarten zijn voor een gamesysteem natuurlijk wel behoorlijk belangrijk. Bovendien maakt een dergelijk bedrag het mogelijk om twee kaarten in het systeem te schroeven.

Videokaarten

Score: 4.5OnbekendRadeon HD6xxx Serie 2x Sapphire HD6950 Dirt3 Edition
Sapphire HD6950 Dirt3 Edition

Voor de AMD-liefhebbers zijn twee HD 6950’s in Crossfire een goede keuze. De versie van Sapphire is uitgerust met een prima koeler met twee fans. Bovendien gaat het om exemplaren met 2GB geheugen, wat goed van pas komt als er een Eyefinity-opstelling wordt ingericht. Een leuke bonus is dat Sapphire ook nog eens DiRT 3 meelevert. Voor de serieuze overklokkers is een MSI TwinFrozr III wellicht nog een betere keus.

linkReview @ Tweaktown

Score: 4.5OnbekendGeForce 500 Serie 2x MSI N560GTX-Ti Hawk
MSI N560GTX-Ti Hawk

Nvidia-kopers doen er goed aan om voor een sli-opstelling van twee GTX 560 Ti’s te kiezen. MSI's variant is door de fabrikant al flink overgeklokt en bovendien heeft deze kaart de TwinFrozr III-koeler aan boord, die zowel de temperaturen als het geluidsniveau laag kan houden. Dankzij een degelijk voedingscircuit kan deze kaart door de gebruiker nog verder worden overgeklokt.

linkReview @ Tweaktown

€ 0,-Actuele totaalprijs:
ProductPrijsAct.Prijs
Radeon HD6xxx Serie Sapphire HD6950 Dirt3 Edition € 439,80 Onbekend
GeForce 500 Serie MSI N560GTX-Ti Hawk € 410,- Onbekend

Randapparatuur

Score: 4.5OnbekendMonitoren Acer GD245HQbid
Acer GD245HQbid

De Acer GD245HQbid heeft een goed contrast en een hoge reactiesnelheid. Met zijn refreshrate van 120Hz is deze full hd-monitor van 24 inch ook geschikt voor 3D Vision. Als je deze technologie wil gebruiken, moet je wel nog een 3D Vision Kit kopen en uiteraard voor de videokaarten van Nvidia kiezen.

Dell Ultrasharp U2311H

De Dell U2311H heeft een vrij dunne bezel en een displayport-aansluiting, en het ips-paneel zorgt voor betere kijkhoeken. Met zulke eigenschappen is deze 23"-monitor erg geschikt voor een Eyefinity-opstelling van meerdere beeldschermen, maar met een enkel exemplaar is het ook fijn werken.

Score: 4€ 87,90PC speakersets Logitech Z-506
Logitech Z-506

Logitech, al verantwoordelijk voor de speakersets bij de goedkopere systemen, heeft ook chiquere hardware in het assortiment. De net geïntroduceerde Z506 produceert bijvoorbeeld prima geluid en dit 5.1-setje is ook nog eens erg betaalbaar.

Score: 4.5€ 241,-PC speakersets Logitech Z906
Logitech Z906

De Z906 is in feite de opvolger van de beroemde Z-5500. Dit 5.1-setje heeft dan ook dezelfde kenmerken, zoals een prijs van rond de 300 euro, THX-certificatie en een grote subwoofer. Voor wie niet alles binnen handbereik heeft, wordt een afstandsbediening meegeleverd.

Score: 4OnbekendToetsenborden Logitech UltraX Premium Keyboard (Qwerty)
Logitech UltraX Premium Keyboard (Qwerty)

Voor de een is een toetsenbord belangrijker dan de ander. De Logitech UltraX heeft een reguliere indeling, maar is voorzien van toetsen die met hun lichte aanslag aan laptoptoetsen doen denken. Deze eigenschap wordt over het algemeen wel gewaardeerd door gamers.

Score: 4OnbekendToetsenborden Razer Arctosa
Razer Arctosa

Razer staat bekend om zijn randapparatuur voor gamers, waaronder toetsenborden. De zwarte Razer Arctosa heeft toetsen met een lichte aanslag en het is mogelijk om macro-toetsen te gebruiken, wat bij sommige games erg handig kan zijn.

Score: 4.5OnbekendMuizen Logitech MX518 Optical Gaming Mouse
Logitech MX518 Optical Gaming Mouse

De MX518 is al een geruime tijd populair; deze muis biedt redelijke precisie en een aantal programmeerbare knoppen voor een schappelijke prijs. De meeste gamers zullen hier al prima mee uit de voeten kunnen.

Score: 4.5OnbekendMuizen Logitech G500
Logitech G500

De G500 biedt wat meer instellingen. Zo is het bij deze Logitech-muis mogelijk om de resolutie in te stellen en kan je met de meegeleverde gewichtjes zelf het gewicht van de muis bepalen.

€ 411,90Actuele totaalprijs:
ProductPrijsAct.Prijs
Monitoren Acer GD245HQbid € 249,- Onbekend
Monitoren Dell Ultrasharp U2311H € 188,- € 83,-
PC speakersets Logitech Z-506 € 60,- € 87,90
PC speakersets Logitech Z906 € 299,- € 241,-
Toetsenborden Logitech UltraX Premium Keyboard (Qwerty) € 21,36 Onbekend
Toetsenborden Razer Arctosa € 41,95 Onbekend
Muizen Logitech MX518 Optical Gaming Mouse € 22,- Onbekend
Muizen Logitech G500 € 39,95 Onbekend

Lees meer

Reacties (142)

Wijzig sortering
vreemde keus van koeler en voeding eigenlijk, als dit een high end systeem is neem je toch gewoon een mooie gold voeding en de top van de koelers?. Venemous X ofzo, of een
Prolimatech Megahalems..
http://en.wikipedia.org/wiki/80_PLUS

maw het verschil tussen de zogenaamde "silver" en "gold" certificering is 2% in efficientie, dan ga je mis beter ook is naar zaken zoals geluids-/warmteproductie, modulair/niet-modulair/betrouwbaarheid etc kijken

"There have been a few instances where companies claim or imply that their supplies are 80 PLUS when they have not been certified, and in some cases do not meet the requirements.[4] When a company resells an OEM power supply under a new name it must be certified under the new name and company, even if the OEM supply is certified.[4] In some instances a reseller has claimed a higher wattage than the supply can deliver - in which case the reseller's supply would not meet 80 PLUS requirements.[4] The 80 PLUS web site has a list of all certified supplies, so it is possible to confirm that a supply really meets the requirements."

[Reactie gewijzigd door bertp1 op 2 juli 2011 21:57]

De gekozen XFX is een Silver-voeding, dus nog steeds erg efficiënt. Een Gold-voeding hoeft niet per se van betere kwaliteit te zijn.

En de Zalman-koeler doet niet veel onder de Megahalems en consorten. Hij is wel een stuk goedkoper. (het extra geld van de CPU-koeler kan je dan nog beter in betere videokaarten steken).
Zoals Bolletje92 al zegt, zegt effientie lang niet alles over de kwaliteit van de gehele voeding. Er is maar zeer weinig (zo niet niks) mis met die XFX Balck Edition voeding.

Intern gebasseerd op de Seasonic M12D en doet vrijwel niks onder voor de bekende Corsair HX750, maar is wel stiller en goedkoper. Ik denk dat je kan zeggen dat die XFX in z'n klasse de beste prijs/kwaliteit biedt en ja, een Corsair AX750 kan weer net ~2% effienter zijn, maar is wel 30-35 duurder, dat ga je dus in geen vijf jaar terugverdienen aan efficientie voordeel.

Daarnaast zijn bijv. Cooler Master Silent Gold voedingen wel iets efficienter dan de XFX, maar duurder en kwalitatief niet beter, eerder iets minder.
hmmm wat ik raar vind is dat ze het high-end noemen maar geen kaart als bijvoorbeeld deze er in stoppen :P

pricewatch: Asus ENGTX590/3DIS/3GD5

ik bedoel het belangrijkste voor gaming is dat je games soepel draaien en daarvoor heb je wel een dikke videokaart nodig + processor uiteraard 8)7
Een GTX560 Ti in SLI of HD6950 in CF loopt echt nek aan nek met de GTX590 en HD6990, en presteert soms zelfs beter. Het prijs verschil van (ruimweg) 200 euro met de GTX590 is het zeker niet waard.

Bron: reviews: Strijd der titanen: GTX 590 versus HD 6990

Hiernaast is een i5-2500k meer dan genoeg voor gaming, je kan hem makkelijk overklokken naar minimaal 4 Ghz met het Z68 moederbord en hiernaast maken games bijna geen gebruik van Hyper Threading, wat juist het sterkste punt is van de i7-2600k.
Als je naar reviews kijkt, zul je zelfs zien dat de i5-2500k soms zelfs boven de i7-2600k uitkomt qua performance in games.

Bron: http://www.anandtech.com/...0k-core-i3-2100-tested/20

Edit: Bronnen toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door Johnny8020 op 3 juli 2011 14:24]

Weetje wat het nog sterker maakt?
Dat een 2600k maar maximaal 30% beter is dan een i5, en dat is dus alleen als de game ongelovelijk goed schaalt over alle cores.
Het blijft wel de best-buy guide, dus dat schept misschien wat verwarring over wat er met high-end wordt bedoeld. Ook daarbij is prijs/prestatie nog wel een belangrijke factor.

En wil je nou zeggen dat 2xHD6950 of 2xGTX560Ti geen dikke videokaarten zijn waarmee je games soepel kan draaien? :P
Vreemde keus van cpu-koeler, ik geef dan voor dit geld liever een tientje extra uit voor de Scythe Mugen2 rev. B of zelfs een mooi waterkoeling setje.
Ook verbaast mij de keus voor een Crucial ssd, ik ga binnen afzienbare tijd een Vertex 2 aanschaven (miss wat verouderd, maar toch nog steeds 1 van de betere ssd's).

Verder goede BBG, alleen een game-systeem voor nog geen 400 euro en een basis systeem van 500 euro vindt ik een beetje vreemd, dan zou je met dat basis systeem als je op prijzen afgaat ook moeten kunnen gamen, maar er zit geen videokaart in, beetje vreemd.
Verder goede BBG, alleen een game-systeem voor nog geen 400 euro en een basis systeem van 500 euro vindt ik een beetje vreemd, dan zou je met dat basis systeem als je op prijzen afgaat ook moeten kunnen gamen, maar er zit geen videokaart in, beetje vreemd.
Vergeet ook niet dat bij het basissysteem de randapparatuur inbegrepen zit. Hierdoor krijg je misschien een iets vertekend beeld. Daarnaast ligt de focus van een basissysteem meer op processorkracht dan op GPU kracht. Mensen die namelijk totaal geen spellen spelen hebben momenteel nog niet erg veel aan een krachtige GPU zoals de 6770.

[Reactie gewijzigd door Stefanovic45 op 2 juli 2011 16:14]

Waarom zit er dan nog steeds randappatuur bij het budget/basis systeem ? Lijkt me alleen verwarrend.
Waarschijnlijk omdat de doelgroepen van de verschillende systemen anders zijn. De mensen die het budget/basis systeem bekijken dat zijn over het algemeen non-tweakers die toevallig te weten zijn gekomen dat er hier goede adviezen gegeven worden over een nieuwe PC. Die schrijven op wat er in staat en gaan daarmee naar de computerboer om dat in elkaar te laten schroeven. Als je dan de randapparatuur er niet bij vermeld komen ze thuis zonder...

De mensen die iets meer geld uitgeven aan de PC zijn over het algemeen de mensen die er al iets meer van af waten, maar gewoon de details niet kennen of al een tijdje niet meer mee zijn, die zullen veelal wat specifiekere smaak hebben qua apparatuur.
Daar gaat waarschijnlijk de volgende keer ook verandering inkomen.
De vertex 2 is niet alleen wat verouderd, hij is met de komst van 25nm ook nog eens verslechterd. Geen goede keuze meer dus, in tegenstelling tot de crucial. Ik kan hem dan ook niet echt aanraden.

En waarom zou er met het basissysteem gegamed moeten worden? Het is nadrukkelijk géén gamesysteem want daar hebben we (heel verrassend) het gamesysteem voor. ;) De focus ligt bij het budget-gamesysteem op iets heel anders dan bij het basissysteem. Het basissysteem is voor mensen die gewoon een goede huis-tuin-en-keuken-pc nodig hebben maar niet hoeven te gamen, voor alle pc's bij voorbaat een videokaart aanraden is natuurlijk onzin.
Ik zit te twijfelen tussen AMD Phenom 1090T 6 core processor of de 4 core Intel i7 920 processor :X, iemand een tip?

Netjes weer de systemen die T.net voor ons in elkaar heeft gezet! :).
Toch zou ik bij de High-end systeem voor Corsair Vengeance CMZ8GX3M2A1600C9 2x4GB @1666MHz gaan :p.
Geen van beide? Koop de in deze BBG voorgestelde Intel i5 2500K zet daar een goede koeler op bijvoorbeeld de Scythe Mugen v2 met twee fans en ga lekker overclocken. Zowel de 1090T als de i7 920 zijn dan snel vergeten ;). Hier wat benchmarks van een overgeklokte i5 2500K vs i7 2600K vs i7 950 vs i7 980X vs X6 1100T http://www.bit-tech.net/h...tel-sandy-bridge-review/7
Wie weet hoe waarschijnlijk het is of je met het budget systeem straks battlefield 3 met alle video opties op maximaal goed kan spelen?
Ik vind het lastig in te schatten hoe krachtig deze hardware is en dus of ik voor het dure systeem moet gaan. Thanks
Zoals in de inleiding van het budgetgamesysteem ook staat, is dat systeem niet krachtig genoeg om alle opties aan te zetten of op het hoogst te zetten. Op normale instellingen is zal het budgetgamesysteem wel voldoen. Maar als je zulke hoge eisen stelt dan moet je toch echt naar het reguliere gamesysteem kijken. Daar al het namelijk wel mogelijk mee moeten zijn. Zie ook de system requirements van Battlefield 3.
ik vind dat niet lastig in te schatten: dure systeem, zonder meer.

edit: voor 2 videokaarten pleit ik ook niet, voor een GPU van zeg 250 wel.

[Reactie gewijzigd door Sjah op 2 juli 2011 19:51]

Waarom zouden ze de Sapphire HD6950 in een crossfire opstelling plaatsen terwijl je er aan eentje al genoeg zelfs als je eyefinity opstelling met drie beeldschermen hebt

En voor het geld wat je bespaard kan je een mooie i7 2600k er in doen die is 80 euro duurder als deze i5 maar dan heb je wel meer kracht in je pc zitten

Ik verwacht in een high end system ook wel een blu-ray speler

[Reactie gewijzigd door Getto op 2 juli 2011 12:07]

En voor het geld wat je bespaard kan je een mooie i7 2600k er in doen die is 80 euro duurder als deze i5 maar dan heb je wel meer kracht in je pc zitten
Ja, wel 100MHz meer, dat moet wel véél krachtiger zijn. ;) De keuze om geen i7 in een gamesysteem te doen ben ik het helemaal mee eens, i7's zet je in workstation-achtige PC's. In gamesystemen doet 'ie het natuurlijk ook heel goed maar niet beter dan een i5.

En over de kracht van een HD6950: als het over een enkel scherm gaat met 1920x1080 o.i.d. geef ik je gelijk en zou ik er ook maar één nemen. Maar voor eyefinity met de zwaardere games is crossfire toch wel een groot pluspunt.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 2 juli 2011 12:30]

het voordeel van de i7 is ook dat je level 3 cache 2 mb groter is

En ik wil niet heel veel zeggen hoor maar ik speel thuis met de hd6950 in eyefinity modes op 3 schermen en ik speel met cryses 2 zonder lag
Dat is enorm leuk voor je, maar alle benchmarks zijn het niet met je eens. Twee van die kaarten in CrossFire en een i5 presteren veel beter dan diezelfde kaart in z'n eentje, en een i7.

Die i7 biedt pas een meerwaarde die het geld waard is als je met software werkt welke hyperthreading ook ondersteunen. En dat zijn er nog niet zo heel erg veel. Dan kom je uit bij professionele videobewerking en wellicht het zwaardere Photoshop werk.

Edit: Ik heb die i7 en die kaarten in CrossFire, en ik had achteraf liever een i5 genomen. Dan was er meer ruimte in mijn budget voor een betere case.

[Reactie gewijzigd door Blue-eagle op 2 juli 2011 14:31]

Je vergeet digitale muziek productie en mixwerk.. Cubase 5 heeft veel baat bij de HT van mijn i7 920, maar alleen als je hem op een vaste CPU snelheid instelt, dus zonder turbo, EIST, speedstep etc..

Trouwens met gamen wordt deze i7 920 op 2.8ghz in BC2 voor 33% belast met een HD5850 als GPU. GPU is dus duidelijk de bottleneck in mijn systeem, als ik er een 2e GPU of high end GPU bij zou zetten zou de CPU nog niet vol belast worden. Socket 1366 is niet voor niets high end..

Ik snap trouwens niet dat ze voor crossfire kiezen.. Veel spellen schalen daar beroerd op toch? Ik hoor echt vaak over problemen.. Zet er dan een GTX570/80 in..
Weet je wel hoe één 6950 presteert? Dat is bij lange na geen high end. Die extra processing power van de 2600k heb je in games veel minder hard (of helemaal niet? Mijn X4 955 bottleneckt mijn 6870 CF ten slotte ook nog niet) nodig dan een extra GPU.
En het nut van een i7 is? In games heeft het geen enkele meerwaarde, en een overgeklokte i5 is al sneller, de i7 is die 80 euro dus echt niet waard als je het mij vraagt.
Probeer maar eens Crysis 2 met het DX11 pack in eyefinity te spelen, of op 2560x1440. Dan merk je dat één HD 6950 het niet meer redt.
Een klein vraagje: Zouden jullie de aanschaf van een AMD Phenom II X4 965 Black Edition toekomstgericht noemen, hiermee bedoel ik: hoe lang zal het duren tot de processor "veoudert " is? :)
imo is ie al verouderd...er zijn al betere 6-cores van AMD en bulldozer van AMD komt bijna uit.

edit: Vaizard was me voor

[Reactie gewijzigd door fatalefout op 2 juli 2011 09:43]

dat zie je verkeerd
voor games biedt een hex-core gewoon nauwelijks meerwaarde boven een quad-core, aangezien de X4 965 iets hoger geklokt is dan de X6 1100 en een stuk goedkoper is, is de keuze snel gemaakt
Toch vind ik wat voor de reacties van Vaizard en fatalefout te zeggen. Begin 2008 heb ik een Intel (Core 2 Duo) E8400 gekocht. Nu vind ik het jammer dat ik niet net wat meer geld had uitgegeven aan een Quadcore. Nu stel ik zelf niet zulke hoge eisen aan mijn PC, maar ik merk soms wel dat een Quad een voordeel kan hebben.

De gekozen moederborden in het Budgetgamesystem en Gamesysteem bieden ook ondersteuning voor Bulldozer (socket AM3+). Je kunt dus altijd later nog de processor vervangen. Maar als je kunt wachten op Bulldozer, dan hoef je over een paar jaar niet gaan lopen zoeken naar een (op dat moment waarschijnlijk tweedehands-) vervanger, met alle gedoe en kosten van dien.
Het verschil tussen een dual en quad is interressanter dan quad/sixcore. Zeker voor gaming, waar de snellere quad van AMD meestal betere prestaties neerzet. Om daarbij in de buurt te komen, moet je de snelste sixcore nemen en dat is toch wel een pak duurder.

Dit is pas HighEnd:
gallery: Madrox
Prijzig, jazeker. Over the Top ? Jazeker. Maar dat is Highend, Highend ==Over the Top.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 2 juli 2011 17:29]

Ja, maar dat is precies wat ik bedoel. Toen ik mijn E8400 kocht zei iedereen ook dat een dual core voor gaming meer dan voldoende was. En tot een bepaald moment was dat ook zo. Maar misschien is een hexacore (zes) of een octocore (acht) over drie jaar wel net zo gewoon en net zo gewenst voor gaming als een quadcore nu is. Dan ben je blij als je net die paar maandjes op Bulldozer hebt gewacht.

Edit: typo.

[Reactie gewijzigd door goldstriker op 2 juli 2011 18:29]

Persoonlijk doe ik niet langer dan 1 jaar met een cpu. Dit is voor ieder ander. Bij amd is de stap makkelijker om te vernieuwen (door niet ook nog is het mobo te moeten vervangen).

Echter in hardware land kun je altijd zeggen:

"Over 2 maanden komen er betere dingen uit, als je daar op wacht dan...."
Inderdaad, dan kan je blijven wachten!!

Nu heb ik een hexacore, sinds iets minder dan een half jaar. Het bevalt me prima.
En ik heb maar 4500 3dmarks11 gekregen :) daarvoor, en dat heb je eigenlijk een heel nieuw compleet systeem

Ik vervang altijd mijn cpu+videokaart (en indien nodig mobo)
De rest heb ik eigenlijk al jaren, nu bij vorige upgrade ook een voeding erbij gedaan en een SSD. (Ja, was een grote beurt)

Nou, als het je echt geïrriteerd dan zou ik overgaan als dat de bottleneck is.
Maar in het verleden had ik een veel kleiner budget voor een pc. Hiervoor had ik een E8500, toen heb ik de videokaart nog een keer geupgrade maar het wel lang uitgehouden met die intel. Maar ik merkte dat deze hardware gewoon niet voor mij meer van deze tijd waren. Ik speel wel de wat zwaardere spellen als het even kan en vooral lange laadschermen vindt ik vervelend.

Wat je wel echt merkt is dat op (Single) CPU kracht de AMDtje langzamer zijn, met mijn hexacore 3dmark cpu test (daar op mars met als die schietende robots, in vogelvlucht) heb ik dat 1-2 fps. Maar dat is echt de enige keer dat ik heb gemerkt dat een AMD daar last van heeft, in een benchmark die misschien niet eens meer ondersteund wordt volgens mij is dat 3dmark06 en die is ook alweer oud.
@Madrox

Waar zit je op te wachten dan? Ik kan wel een ultra highend voor je in elkaar plempen voor een slordige 3000 euro en meer, maar wat heeft iemand er aan? Er is niemand die zo'n systeem rechtstreeks uit de BBG koopt. Ik ga er namelijk van uit dat iemand die zo'n ultra systeem samenstelt weet wat ie wil hebben, en de details ook zelf invult, maar voor jouw een ultra systeem dan (in mijn optiek een ultra systeem, das ook weer een lastige discussie):

- Asus rampage 3 extreme E299.-
- Intel i7 990x E812.-
- Corsair Dominator GT CMT12GX3M3A2000C9 E222.-
- 2x MSI N580GTX LIGHTNING (totaal) E885.-
- Cooler Master Silent Pro Gold 1200W E202.-
- 2x OCZ Vertex 3 SATA III 2.5 120GB (tot.) E488.-
- 2x Samsung Spinpoint F3 HD203WI, 2TB (tot.) E126.-
- Corsair graphite 600T white E146.-
- Corsair Hydro H100 E90.-
- Losse fans en zooi E50.-

Totaal: E3316.-

met een 2600k en 16gb (2x)G.Skill Ripjaws X F3-12800CL9D-8GBXL geheugen en een Gigabyte GA-Z68X-UD7-B3 kom je uiteraard op een lager bedrag uit, maar is mijn inziens ook nog niet highend.

totaal: E2663.-

En zo blijf je discussieren, want de een wil voor overklokken de 980x die bovenaan de benchrecords staan en de ander wil gewoon een stock snel systeem... De x58 chipset heeft ook weer meer pci-e lanes, wat connectieviteit en eventueel tripple sli weer ten goede komt... kortom, waar ligt de grens?
Idd, je kan blijven dicussieren wat ik ook niet doe. Geef wel mijn idee van Highend, dat is echter mijn schamele mening.

Punt hier is wel, dat ze met relatieve budget onderdelen, iets onder Higend scharen.
Mag hoor, het is alleen niet mijn pakkie aan. Je had je de moeite van die config samestellen kunnen besparen, daar ik zelf al een systeem laat zien wat al 2x duur als de huidige BBG highend. Het kan, zoals je zelf laat zien idd. nog veel duurder.
hij is al verouderd :) en de bulldozer cpu's komen er al aan over een paar maandjes.. ik zou even wachten :)
Er komt altijd wel wat nieuws aan, dit is geen advies wat je moet kopen als je over een paar maanden een systeem koopt, het is een advies voor als je dat nu wilt :)
Grappig dat na al die jaren de Logitech UltraX nog steeds de beste is, ik heb meer voorkeur op een "hoog" toetsenbord zoals de G110.
Tja, het is maar wat je prettig vind he.. Voor typen is een hoog toetsenbord erg handig, maar ik vind bij gaming dat je de WASD toetsen niet hoeft in te drukken.
*Gebruikt zelf een lekker oud HP toetsenbord*
Verder een nette BBG, waarom bij de budget- en basissystemen een 1TB hardeschijf? Is dit tegenwoordig al een standaard? :?
1TB: Echt goedkopere alternatieven zijn er niet he? Tenzij je voor een tientje minder 3/4 aan opslagcapaciteit wil opofferen..
Zo vind ik het vreemd dat er in het high end systeem geen grotere HD zit.
De meerprijs van een 2TB disk boven een 1 TB disk is maar 20 euro.

Daarnaast vind ik de keuze voor de Crucial vreemd aangezien deze disk langzamer is als veel ssd's die niet veel duurder zijn b.v. de Corsair Force 3 120GB.
Zo vreemd is het niet, aangezien de op de sandforce gebasseerde SSD's (zoals jij noemd) hun maximale snelheid alleen halen bij makkelijk te comprimeren data. In de praktijk zal je dit weinig tegen komen, bij algemeen gebruik. Daarnaast is gebleken dat de op Sandforce-controller gebasseerde SSD's het kwa kwaliteit het nogal laten afweten.

Met andere woorden de max. getalletjes bij de specificaties van SSD's kunnen een redelijk vertekend beeld geven, het is beter benchmarks op te zoeken die gebruik maken van reallife situaties.

Enkele forum topic's welke meer informatie verschaffen zijn: [BBG aanschaf] SSD & Het grote SSD topic ~ Deel 8

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 4 juli 2011 08:08]

Er staat vrij duidelijk bij dat de sandforce data comprimert zodat de snelheden in de praktijk vrij gelijk zijn.

Al heb je wel gelijk dat bij goed comprimeerbare data je wel eens sandforce kan overwegen.
Is ook zeer persoonlijk hè die randapparatuur. Zelf vind ik hoge toetsenborden ook wel fijn, maar en G110/G15 kan mij dan niet echt trekken terwijl de prijs nog tamelijk hoog is.

Op dat punt kan iedereen het beste even wat dingen uit proberen. Bovenstaande in de BBG zijn slechts wat adviezen van producten die zich min of meer al bewezen hebben om bij het gros van de mensen in de smaak te vallen.

Het staat je echter helemaal vrij om wat anders te kiezen :)
Sinds ik veel op een notebook werk, ben ik aan die aanslag gewend geraakt. Ik heb dus nu ook al lang een UltraX thuis liggen. Er is een tijdje een Premium Black versie geweest, die echter uit de handel is. Gelukkig heb ik er hier 3 als reserve ligen :P Als een UltraX 2-3 jaar mee gaat, dan kan ik zo rond de 10 jaar vooruit; en dan zie ik wel verder :+
ik vond ook al vanaf het eerst dat ik een notebook aanraakte dat dat toetsenbord zo fijn tikte. en voor mijn eerste pc heb ik dus ook die ultrax gekocht. is inmiddels al zo'n 5 jaar ingebruik nog steeds geen problemen (ook al heb ik hem een keer open geschroefd, weet niet meer waarvoor). Alleen de WASD beginnen een klein beetje te vervagen, maar ik kan blind tikken dus das geen probleem. dus tenzij je echt graag een hoog toetsenbord wil zou je iets anders kunnen nemen :P
Verder maar eens kijken of ik nou een notebook of een desktop pc ga nemen als vervanging... als ik straks op kamers ga wonen is een notebook wel praktisch maar gamen gaat daar niet echt op onder de €1500
Het is gewoon een prima toetsenbord voor een prima prijs en veel mensen houden tegenwoordig van low-profile toetsenborden.
Heb het toetsenbord zelf ook 1½ jaar gebruikt, toetsen gingen toen een beetje los zitten en begonnen slecht te reageren.
Ik heb hier het Wired Keyboard 600 van Microsoft staan voor een tientje.... die typt super en is ultra plat...

Me dunkt dat je op randapparatuur zeker kunt besparen.

[Reactie gewijzigd door Flozem op 2 juli 2011 09:11]

Dat is nogal persoonlijk denk ik. Bij een console ga je ook niet beparen op controllers :)
Tja, voor mij is een toetsenbord maar een toetsenbord. Muis is echter wel belangrijk!
Ik ken genoeg mensen die hier anders over denken.
Andersom hier. Ik probeer zelfs de muis te vermijden. Als ik veel moet typen, dan merk ik toch echt wel heel veel verschil tussen bijvoorbeeld mijn UltraX, en het standaard HP-toetsenbord op mijn werk (een "ouderwetse", met van die grote blokken als toetsen. Die is *zwaar* om op te typen als je een UltraX of een notebok gewend bent.)
Ík wel! 'Cheap Wii compattible motion Game Controller' van DealExtreme! }:O

OT:
EINDELIJK geen overkill procs. Ik ben het er echt mee eens dat een triple-core voldoende is voor een semi-gamepc. Intel's i7-'s zijn veel te overgewaardeert, al heb je wel voor de komende 5 jaar een (semi-)gamepc. GPU's zijn veel belangrijker zoals jullie al zeiden in de BBG.
Die Wired Keyboard van Microsoft heb ik hier ook en bij m'n andere pc zo'n UltraX van Logitech. Eerlijk gezegd vind ik die eerste toch iets fijner tikken en zijn de mediatoetsen meer gericht op wat ik wil. Ik mis alleen nog een forward en backward toets voor mediaspelers, maar ja, de prijs zegt het al.
High end systeem voor 817.33€? Dat zou de gamesysteem moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door Essox Lucius op 2 juli 2011 10:34]

Als je verder had gelezen, had je gezien dat de videokaarten (2 stuks; SLI/Crossfire) nog ontbraken, hetgeen 400€ aan de prijs toevoegt. De prijs ligt dus rond de 1200/1250 euro. ;-) Behoorlijk high-end, als je 't mij vraagt.
De prijs ligt dus rond de 1200/1250 euro. ;-) Behoorlijk high-end, als je 't mij vraagt.
De prijs wel, maar de specs niet:
Zowel de Intel Core i5 2500K Boxed en het Asus P8Z68-V moederbord zijn geen high-end.

De keuze voor de Crucial m4 128GB SSD begrijp ik ook niet echt, die 128GB drijft behoorlijk de prijs op, terwijl 60GB ook prima is.
Als een i7 2600K high-end is, is een i5 2500K dat voor gaming ook. Het scheelt slechts 100MHz en dat was het wel. Hyperthreading voegt voor gaming niets toe. Nogal nutteloos om 60,- voor 100MHz extra neer te tellen, zeker aangezien de 2500K toch al een unlocked multiplier heeft.
Het is niet alleen de cpu, het is ook de videokaarten. En ja, het kan sneller dan HD6950 CF, veel sneller. Geen highend Het end ligt een paar latjes hoger :)


De T.net Highend is gewoon een heel goede gamepc, voor een redelijke prijs. Niks meer en niks minder.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 2 juli 2011 17:08]

High-end bij T.net staat voor wat zij het beste achten voor een scherpe prijs; eigenlijk geen highend dus. Maar die discussie is al gevoerd.
Het verbaast me dat iemand met een dergelijk gebrek aan inzicht, immers sla de benchmarks voor gaming tussen de 2500K en 2600K er maar op na, het toch voor elkaar heeft gekregen dat een uitstekende behuizing, de Fractal R3, het veld moest ruimen in deze BBG. Bedankt nu zit iedereen die deze BBG aanschaft met een herrie kast opgescheept.
Sorry, maar jouw argumenten waren het eigenlijk niet die de doorslag gaven (meeste zijn ook gewoon weerlegd in het topic).

Hij is nu vooral gekozen omdat er vooraan die cage verwijderd kan worden, zodat er precies tussen de videokaarten nog wat lucht wordt verplaatst. Bij de Fractal is dat een stuk minder denk ik (heb hier zelf nu een Fractal Core 3000 staan met zelfde fans en bays en airflow wordt door die cages wel belemmerd. Heb ook een CM 690 II gehad btw).
Airflow was ook een van mijn argumenten, maar dat terzijde. Persoonlijk zit ik er totaal niet mee, ook niet als er toch de Fractal R3 in was gekomen. Wat win ik ermee ? Niets. Doe het totaal belangeloos, daar ik zeer tevreden ben met mijn eigen kast die er misschien nog wel 10 staat. Het is mijn bijdrage om mee te denken, dat doe ik niet om anderen tegen het hoofd te stoten. Bij Deze ChicaneCT, laten we er gewoon zand over gooien. Morgen is er weer een mooie dag :-)
Je weet dat daar nog ongeveer 400 euro bijkomt voor de videokaarten ;)
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Moederborden

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True