Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

E3: Mass Effect 3

Voorlopige conclusie

Electronic Arts en Bioware hebben inmiddels behoorlijk wat details van Mass Effect 3 vrijgegeven, maar de grote vraag lijkt vooral in hoeverre Mass Effect 3 zal afwijken van het recept dat de eerste twee delen zo succesvol heeft gemaakt. De game lijkt actievoller te zijn en daardoor af en toe meer van een shooter dan van een rpg weg te hebben. Hoewel dat voor Mass Effect 2 in beperkte mate ook al gold, lijkt het in het derde deel een stap verder te gaan, en de vraag is hoe de fans van de franchise daar op zullen reageren. Hoe dan ook zullen zij de game kopen, want het einde van het verhaal meemaken lijkt op zich al genoeg reden om Mass Effect 3 in huis te halen.

Titel Mass Effect 3
Platform PC, Xbox 360, PlayStation 3
Ontwikkelaar Bioware
Uitgever Electronic Arts
Releasedatum 6 maart 2012

Lees meer

EA stuurt Mass Effect 3 de ruimte in Nieuws van 17 februari 2012
Mass Effect 3 krijgt online-co-op Nieuws van 10 oktober 2011

Reacties (104)

Wijzig sortering
Wat mij altijd wel opvalt is dat zodra het combat systeem van een RPG wordt verbeterd het ineens een "Shooter" wordt genoemd. Ben ik dan een van de weinig die de RPG elementen in ME2 beter vond? Ik vond juist het verhaal veel meer meeslepend. Ook vond ik de characters veel beter uitgewerkt dan in ME1. Ook vond ik in mijn ervaring dat ME1 niet meer/minder combat had als ME2.

Ik zie ME2 juist meer als een gepolijste versie van ME1. In ME1 vond het ik combat systeem helemaal niks. Ammo die niet op kon, shotgun die zwaar overpowered is, inventory systeem wat onoverzichelijk en onnodig ingewikkeld/groot is, de mako wat op zich geen slecht idee is maar voor geen meter was uitgevoerd (reed als bagger). Dit is allemaal verbeterd in ME2 en ik vind de combat ook ineens leuk (ipv irritant in ME1).

Ik vond ME1 verder een heel leuk spel maar ik denk dat sommige mensen het spel een beetje teveel ophemelen en verandering te snel als slecht zien.

Dat sommige nu hier al roepen dat ME3 net als DA2 wordt en het gaat zuigen omdat de combat wordt verbeterd vind ik wel erg kort door de bocht...
[ME2 spoilers ahead!]

Serieus?

Je vond de antagonist van ME2 die een flinterdunne motivering heeft, geen diepgang heeft, geen character ontwikkeling heeft, waar je geen interactie mee hebt en die welgeteld 4 seconden in beeld is tijdens een 30+ uur durende playthrough beter dan die uit ME1? Sarren, die goede motiveringen heeft, geen 2d badguy is, die worstelt met zijn visie, die character ontwikkeling heeft, etc.

Je vond de compleet voorspelbare, lineaire verhaal lijn die eigenlijk niets anders is dan het verzamelen van team leden van ME2 beter? Het compleet belachelijke verhaal dat ze mensen tot pulp aan het malen zijn om een terminator te maken? Beter dan die van ME1 waar je een plot van intriges hebt die je kriskras van hop naar her leid? Het verhaal in ME2 is zo slecht dat de side quest verhaal lijnen vele malen interessanter zijn.

???

Het compleet eruit slopen van alle RPG elementen != verbeteren van de RPG elementen.

Het idee van de maco was misschien niet goed uitgewerkt maar het had meer visie en was beter dan dat slappe aftreksel dat ze als afterthought in deel twee stopten als dlc. De maco gaf de illusie dat je overal heen kon gaan, ME2 voelde in vergelijking aan alsof je een corridor shooter aan het spelen was.

ME2 is een game waar een klein subonderdeel (schieten) gepolished word en al het andere is verwijderd. Als ik een shooter zou willen dan zou ik wel BFBC2 spelen ofzo.

Er is niets mis met het verbeteren van de zwakke punten van ME1 maar wat ze hebben gedaan is het een extreem polished ervaring maken zonder enige diepgang. Waar ME1 een klassieker is, is ME2 slechts een polished game die niet boven de andere polished games uit komt. Het is niet een bioware game, het is een game die van een hele hoop developers had kunnen komen.
Tsjah, dat ME2 jou niet bevalt wil natuurlijk niet zeggen dat het een slecht spel is. Ik merk aan je reactie dat je je erg gefrustreerd hebt tijdens het spel.

In welk opzicht vind je het verhaal dan slechter? Ik vond de recruitment missies en het verhaal er achter juist bijzonder goed uitgewerkt tov het eerste deel. Waar je eerst een cutscene van 2 minuten hebt zoals bij garrus en hij vervolgens je team joined heb je in ME2 juist een heel verhaal er achter en moet je de loyaliteit van elke crewmember winnen waar een heus verhaal achter zit. Even wat voorbeelden: ashley kom je tegen op een planeet in deel 1, je red haar, ziet een cutscene van 1 minuut met wat keuzes en ze joined je crew. In ME2 moet je Tali recruiten, hier zit een heel verhaal achter over hoe haar vader de migrant fleet in gevaar brengt met zijn experimenten en vele cutscenes met verhalen waarin je kiest wat er gebeurd.

Ik denk dat jij 2 dingen door elkaar haalt, namelijk een game waarbij je overduidelijk de protagonist bent en alles om jou draait (Mass Effect 1) en een game waarbij het niet alleen om jezelf gaat maar ook duidelijk om je teammaten en het verhaal achter hun (Mass Effect 2). Ik denk dat je ME2 juist minder leuk vond omdat de hoofdmissie wat minder overduidelijk aanwezig was in het spel, dit wil niet zeggen dat het verhaal slecht is maar gewoon anders uitgewerkt.

Verder was de mako natuurlijk een leuke toevoeging in ME1, maar hij was bijzonder slecht uitgewerkt en de planeten die je kon bezoeken waren eigenlijk ook allesbehalve interessant. Elke planeet zag er hetzelfde uit en je kwam steeds dezelfde variatie van dezelfde missie tegen (Rogue VI uitschakelen, wat luitjes in hetzelfde uitziende gebouw neerknallen). Nu wil ik niet zeggen dat ik het planet scanning van ME2 super vond, maar de missies die je met behulp van het planet scanning vond, waren in mijn beleving een stuk leuker als de gerecyclede planeten van ME1.

Zoals ik het zie gaat ME1 wat dieper op het verhaal zelf in en ME2 wat breder op het verhaal in. Maar goed dit is meer mijn visie op de 2 games, die hoef je natuurlijk niet te delen. Jij vind ME1 gewoon een leuker spel omdat je waarschijnlijk de diepgang wat meer waardeerde, maar dit wil natuurlijk niet zeggen dat ME2 daarom bij uitstek een slecht spel is.
[ME2 spoilers ahead!]

Serieus?

Je vond de antagonist van ME2 die een flinterdunne motivering heeft, geen diepgang heeft, geen character ontwikkeling heeft, waar je geen interactie mee hebt en die welgeteld 4 seconden in beeld is tijdens een 30+ uur durende playthrough beter dan die uit ME1? Sarren, die goede motiveringen heeft, geen 2d badguy is, die worstelt met zijn visie, die character ontwikkeling heeft, etc.
Heh, je kunt wel overdrijven ook hoor :+ Wat betreft de motivering ben ik het sowieso niet helemaal met je eens, die is in feite niet anders dan die van Saren alleen heeft Saren dat niet door. Dat Harbinger als zijnde de antagonist niet zo interessant heeft in mijn ogen meer te maken met het feit dat je de collectors in het algemeen meer zou moeten zien als Antagonist.
Je vond de compleet voorspelbare, lineaire verhaal lijn die eigenlijk niets anders is dan het verzamelen van team leden van ME2 beter? Het compleet belachelijke verhaal dat ze mensen tot pulp aan het malen zijn om een terminator te maken? Beter dan die van ME1 waar je een plot van intriges hebt die je kriskras van hop naar her leid? Het verhaal in ME2 is zo slecht dat de side quest verhaal lijnen vele malen interessanter zijn.
Mja, sorry, maar dit gaat echt nergens over. Je bent inderdaad een groot deel van de tijd bezig met het bouwen van een team (zeker als je ze allemaal loyaal wilt hebben), maar je schuift ze nu zo onder het kleed alsof het niets is. Het zijn wel stuk voor stuk interessante personages en de dingen die je voor ze moet doen om hun loyaliteit te verdienen zijn best uiteenlopend. Verder mag je van mij nog wel eens goed uitleggen waarom het "compleet belachelijk" is dat ze een 'menselijke reaper' willen maken.
Het compleet eruit slopen van alle RPG elementen != verbeteren van de RPG elementen.

Het idee van de maco was misschien niet goed uitgewerkt maar het had meer visie en was beter dan dat slappe aftreksel dat ze als afterthought in deel twee stopten als dlc. De maco gaf de illusie dat je overal heen kon gaan, ME2 voelde in vergelijking aan alsof je een corridor shooter aan het spelen was.
De Mako moet je niet vergelijken met de Hammerhead. Buiten het feit dat ze voor planetside exploration zijn hebben ze weinig met elkaar gemeen. Het principe achter de Mako was wellicht interessant, maar je bent het ding zat na drie planeten (your mileage may vary). ME1 was op shooter-gebied overigens net zo'n corridor shooter als ME2 hoor. Het feit dat ME2 kleiner aanvoelt heeft juist te maken met de stukken waarin je niet mag/kan schieten. Die zijn aan elkaar geknoopt met loadingscreens waardoor het afzonderlijke gebieden worden, de liften in ME1 knoopten de boel aan elkaar waardoor bijvoorbeeld de Citadel opeens heel groot leek.
Er is niets mis met het verbeteren van de zwakke punten van ME1 maar wat ze hebben gedaan is het een extreem polished ervaring maken zonder enige diepgang. Waar ME1 een klassieker is, is ME2 slechts een polished game die niet boven de andere polished games uit komt. Het is niet een bioware game, het is een game die van een hele hoop developers had kunnen komen.
Mja, je bent de hele tijd al zo enorm aan het overdrijven. ME1 was een geweldige game, maar er is met ME2 echt niet iets substantieel mis. Als het je niet aan staat prima, maar doe dan niet alsof er feitelijke argumenten zijn die zeggen dat het een prutsgame is.
Ik was inderdaad heel erg blij dat die brakke inventory uit 1 er in deeltje 2 er uit gesloopt was. Voor sommige RPG klanten is het misschien interessant om een rugzakje met 150 items mee teslepen en de helft van je speeltijd te staan "winkelen", maar ik (en met mij ik denk veel anderen ook) had dat toch al redelijk snel gezien.. zeker omdat de teksten die door de winkeliers gesproken worden echt op je zenuwen gaan werken..

Dat de Mako reed als bagger ben ik met je eens tot het punt dat het slecht uitgevoerd was. Het was net alsof je overal met 0.2G rondreed, alsof op de maan. Als de physics daar beter voor waren uitgewerkt en de Mako meer grip had gehad op planeten met meer G was dat inderdaad een stuk interessanter geweest in plaats van op elke plek rond terijden als of je in een ballon op wielen zat. Misschien was het geld op..
Het videoreview gedeelte zit vol met fouten. De (amerikaanse) releasedatum is 6 maart 2012. Volgens mij is de Europese releasedatum 1 of 2 dag(-en) later.

Ook de RPG elementen zijn juist opgevoerd. Je hebt nu de mogelijkheid om meer keuzes te maken in je skills. Daarnaast kan je weer meer wapenaanpassingen doen (denk aan het veranderen van lopen e.d.). Vanuit de E3 demo's was een hoop te zien dat de RPG elementen die Mass Effect 1 had, en Mass Effect 2 juist niet had, weer een beetje zijn terug gekomen (zie E3 gameplay demo's hieronder).

Zie de volgende youtube filmpjes (pas op, potentiele spoilers!):

Bioware E3 segment
Complete Mass Effect E3 gameplay demo's

IGN commentary
Machinema interview: Mass Effect 3 Interview w/ Casey Hudson
Machinema interview: Mass Effect 3 Game Demo / Interview with Jesse Houston

En een paar trailertjes:
Mass Effect 3: The Fall of Earth Trailer
Mass Effect 3: Life action trailer, news coverage

[Reactie gewijzigd door Thy King op 19 juni 2011 09:55]

Het videogedeelte zit sinds ze dat figuur hebben wat van die rare 'tweakers' verhaaltjes vertelt erbij hebben genomen meestal vol met fouten. Ik stoor mij ook verschrikkelijk aan dat figuur overigens, kan dat rare gedoe niet geschrapt worden? Vind het verschrikkelijk om naar te kijken - en doe het dan ook niet - maar vind het verdomde irritant om dan zelf de filmpjes die clean zijn van dat vervelende en irritante tweakers.net figuur op te zoeken. Kun je trouwens niet gewoon een leuk meisje daar neerzetten ofzo?
De vraag is overigens wel waarom dit werkt met Kinect, maar niet lijkt te gaan werken met een normale headset. Voor de functies die Mass Effect 3 gebruikt, heb je immers in theorie alleen een apparaat nodig dat je stemsignaal registreert, niet per definitie het veel duurdere Kinect. Tenzij daar in de toekomst meer uitleg over komt, riekt het een beetje naar een goedkope manier om nog meer Kinect-setjes aan de man te brengen.
Bioware heeft hier al op geantwoord, Kinect levert namelijk zelf al speech recognition aan, als ze dat ook via de headset zouden willen doen dan zouden ze zelf weer een 3rd party licentie moeten nemen of zelf iets moeten ontwikkelen en daar hebben ze de tijd/zin/geld niet voor. Daarom werkt het dus alleen met Kinect en niet met de normale headset.

Bron: http://www.gamefreaks.co....-recognition-kinect-only/ (de eerste die ik zo snel vond via google)
Pfff, gaat slechte kant op met Bioware. Waar ze vroeger excelleerden in diepgang, wordt het steeds meer 'rails' achtige gameplay. Jammer dat ze zo aan het afglijden zijn richting COD achtige gameplay. Beetje een herhaling van Dragon Age 2. Die heb ik ook links laten liggen, ik denk dat dat met ME3 ook zal gebeuren.

Verder kan ik me iets herinneren van dat ze na deel 2 zeiden dat bij het volgende deel er weer meer RPG in zou zitten. tja...

dikke min dus voor bioware

[Reactie gewijzigd door Marcelloz op 19 juni 2011 09:18]

Ik ben het met je eens dat de huidige Bioware games qua diepgang maar een schim zijn van de oudere games, en het beetje diepgang dat ME 1 en 2 leken te hebben was eigenlijk misleidend, en erg op de oppervlakte. Het was nagenoeg onmogelijk om teamleden weg te pesten, ongeacht of je evil of good speelde. Speel hun personal mission en ze zijn nagenoeg onvoorwaardelijk loyaal, ongeacht of ze nu 100% het met je oneens zijn etc. Waar is de tijd van Baldur's Gate dat plots de helft van je eigen team met elkaar op de vuist ging en naderhand je met maar 3 van de 6 overbleef, de rest dood of weggelopen? :P.

Men verward diepgang tegenwoordig volgens mij production values. Voice acted dialogues etc laten een spel gelijk interessanter lijken etc. Jammer genoeg dat die dialogen niet erg diep gaan en uiteindelijk bar weinig invloed hebben op de grand scheme of things. Ja, soms van die geforceerde "moet ik links of rechts" dialogen, die je al van mijlen ver aan ziet komen. Nadeel van al die voice acting is dat je ook VEEL minder content kwijt kan, zonder 8 jaar met de ontwikkeling bezig te zijn waarschijnlijk, dus ik moet er maar mee leven denk ik.

Begrijp me niet verkeerd, Mass Effect games hebben me ontzettend weten te vermaken, maar om andere redenen dan met hun oudere, 'echte' rpg games. Dit zijn gewoon hele meespelende, cinematische, goed uitgewerkte (en qua gameplay extreem simpele) shooters. RPG? nee.
Het probleem is dat je Mass Effect teveel met Baldur's Gate vergelijkt. Het zijn games met een totaal verschillende doel en manier vanspelen. Mass Effect is een cinematic shooter met RPG elementen en heeft zich ook dan nooit voorgedaan als een volwaardige RPG.

BioWare maakt verschillende soorten games en niet alleen volwaardige rpg's.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 19 juni 2011 11:08]

Vroegah niet hoor, het was nagenoeg puur een RPG developer, maar je hebt gelijk hoor (Hoewel ze het wel degelijk als RPG hebben willen neerzetten naar mijn gevoel. Zit dan ook bomvol met halfslachtige RPG elementen.) Maar ook hun 'pure' RPGs zijn afgezakt. Ze geven zelf toe dat het vooral komt door de veranderende (lees: dommer / luier wordende) doelgroep. Velen vonden Dragon Age te moeilijk en zijn er halverwege mee gestopt. Dat terwijl de moeilijkheid van dat spel al veel lager was als vroeger ;).

[Reactie gewijzigd door Sjekster op 19 juni 2011 11:25]

En als ontwikkelaar moet je kijken naar wat de markt wil. Moeilijke spellen verkopen niet zo makkelijk helaas.
En dat is jammer.

Grootste boosdoener is wat mij betreft de noodzaak voor bombastische taferelen / graphics etc. Kost klauwen vol met geld voor maar een klein beetje content. Vroeger haalde ze volgens mij gewoon veel makkelijker de ontwikkelkosten eruit.
Ik ben blij dat de graphics juist omhoog zijn gegaan. Het versterkt de beleving.

Anno 2011 zou ik een spel dat zich in de ruimte afspeelt met oude graphics niet serieus kunnen nemen. Vooral omdat we films zien waar het realisme alleen maar aan het stijgen is.
Graphics kunnen ook mooier worden terwijl het geheel toch wat subtieler blijft. Alles moet tegenwoordig, groter, harder, bombastischer en luidruchtiger, terwijl de gameplay soms geheel uit het oog verloren wordt. (wil ik niet mee zeggen dat Bioware de gameplay uit het oog heeft verloren, maar er heeft wel degelijk een verschuiving plaatsgevonden.)
Dat men graag voor epische bombastische verhalen gaan.
Tja er is veel volk dat zeur dat games top story en plot moet hebben.
Dat is eerder iets optioneels, en de dev kiezen wat voor soort gamer en willen gaan bedienen. Je kan niet elke gamer blij maken. Tja dan krijg je dus zoon lineaire zooi. Met wat zij lusjes. Mainquest side quest in scifi synoniem missies. Omdat er een uitgewerkd verhaal gevolgd moet worden. Zonder tijd drang.

GFX level heefd eigenlijk weinig met gameplay te maken. GFX HQ is ook niet zozeer dev tijd gebonden. Eerder de hoeveelheid. Hoe minder tijd hoe korter de game wordt. En complexe scenery vereist meer modeling en afwerkings tijd. Dus men offert game time op tov GFX. Gameplay is juist zeer dev tijd afhankelijk.
Een goede en uitgebreide prototyping playtesting alfa beta en UI optimising en polish heefd zijn tijd nodig. De game moet zijn tijd krijgen om goed uitgewerkt te worden, ongeacht GFX level. Vaak is bij de vele fps cloons met te weinig tijd, wel iet mis met gameplay of port naar non main platformen. Zoals PC ports. Bij triple-A games is de gameplay algemeen en ook voor ports dik in orde.
Bij sequels kan men putten uit routine en voorgangers.

Ik vind open werelden game play ook leuk om te roamen en wapens te verzamelen.
Maar liniair storitje is ook leuk. Alleen Open wereld en lineair gedoe dat past niet samen.
Dat main en side quest gedoe vind ik zo nep. Maar vind dat niet zo'n probleem voor RPG en FPS games.
Die uitgebreide RPG elementen met levelen is sowieso heel nep.
Je kan na combat training en 3 jaar veteranen ervaring wel door groeien. maar niet in 20 voud sterker worden. Zo ook wapens.
Men zeg wel eens: " A hand gun makes all man and women equal. And kids who can wield one to." Dat levelen leid to grinden en dat is geen goeie game play maar adictive game play. Shooters krijgen die verslavende features ook. COD even wat leven.

Daarom spelen wij hier COD zo graag online.
BC2 viel dat eigenlijk zwaar tegen. Die verslavende features eigenlijk afwezig.
GFX op PS3 was ronduit bagger en eentonig.

Tja voor mij zijn top GFx belangrijk. En bij zo'n grote game zal er weinig mis zijn met de gameplay. Die zal uiteraard wel gericht zijn op bepaalde doelgroep.
Off-topic... beschrijven jullie nu niet een beetje the witcher?
Waar baseer je de 'rails' achtige gameplay op? In de review lees ik juist dat het vrij rondreizen door het hele universum nog steeeds een van de gameplay onderdelen is.

Daarnaast is er nog niets gezegd over hoe diepgaand alle RPG-elementen zullen zijn. Dat er veel shooter-elementen inzitten lijkt duidelijk, maar dat sluit toch diepgaande RPG niet per se uit?

Edit: En tja, in de conclusie hebben ze wel een terecht punt, zelfs als ze de game zouden verzieken (als..) dan wil ik nog wel weten of het verhaal afloopt en zal ik het waarschijnlijk alsnog kopen.

[Reactie gewijzigd door Hafermaut op 19 juni 2011 09:24]

Ik geloof dat er al een paar keer gemeld is door Bioware dat ME3 qua rpg-elementen tussen ME1 en ME2 gaat liggen.
Ik dacht zelfs dieper dan ME1?
Deel 2 is idd rails achtige game play, deel 1 had meer mogelijkheden om de wapenuitrusting van jezelf en je team aan te passen.

Terwijl in deel 1 je kon rondcrossen op verschillende planeten wordt hier de tijd gevuld met het scannen van planeten naar mineralen.
En dan nog niet eens te spreken van de maps waar je terecht komt, die zijn in de meeste gevallen enorm kort vergeleken met deel 1.

Ik beschouw deel 2 als een ingekorte versie met een groot deel van geschrapte mogelijkheden uit deel 1.

Waar ze volgens mij wel in geslaagd zijn is een ''gehypte' ME2 waar ze misschien maar 1/3 van de tijd in hebben gestoken van wat ze in deel 1 hebben gedaan.
Dat is natuurlijk erg makkelijk om het vanaf 1 kant te bekijken. Je doet nu alsof deel 2 slecht is. Het combat-systeem in deel 2 is vele malen beter en leuk dat je kon rondcrossen in deel 1 maar het was nogal nutteloos en het werkte voor geen meter. Verder heb je in deel 2 ook missies met de hovercraft wat imho een stuk nuttiger en leuker was.

Een aantal dingen zijn weggehaald, maar een aantal zaken zijn ook verbeterd en toegevoegd. Deel 1 was leuk, maar naar mijn beleving vond ik deel 2 toch net een stuk leuker.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 19 juni 2011 11:36]

Nou die hoovercraft missies mogen ze van mij houden in m3, geef mij maar een Mako :)
Als ze nog even die besturing ervan tweaken lees maken dat je ook echt zijwaarts kunt shieten terwijl je een andere kant op rijdt en ervoor zorgen dat de turret ook iets meer naar beneden kan schieten. Dan ben ik tevreden.
Ik vind dat je de mako in ME1 moeilijk met de hoovercraft in ME2 kunt vergelijken
Ten eerste de Mako kun je beter vergelijken met het planeet scannen uit ME2.
ten tweede: 5 rechtlijnige( teleurstellende) missies vs grote maps op tientallen verschillende optionele planeten die allemaal hun eigen subquest of verhaalltje hebben.
De maps waren niet echt supervol ofzo maar het gaf wel atijd een space exploration sfeer die me2 een beetje miste
Tja, space exploration lijkt me dan ook voornamelijk heel erg saai, met wat spannende momenten er in... Wat dat betreft klopt dat aardig. Het idee van de mako was best cool, maar het feit dat je af en toe een paar minuten door lege woestenij aan het rijden was om op de bestemming even uit te stappen, rots scannen, en weer naar de volgende rijden... nou nee, dat hoeft van mij niet meer.
De stukken met de mako in de main missies waren wel cool, dat waren tenminste echt ontworpen levels ipv een random landschap met 3 points of interest er in gekwakt.

edit: trouwens die hovercraft was inderdaad ook niet echt briljant, daarin ben ik het met je eens... Maar goed, dat was dan ook een DLC waarvan ik blij was dat ik em gratis er bij kreeg en er geen geld aan uit had gegeven. In de main game komt dat hele ding niet voor.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 19 juni 2011 20:40]

Nou die hoovercraft missies mogen ze van mij houden in m3, geef mij maar een Mako :)
Brr... echt? De mako heeft voor mij wel iets nostalgisch, en ik pinkte bijna een traantje weg toen ik hem op de crashsite van de SR-1 zo mooi geposeerd zag liggen, maar het is een kloteding om mee rond te rijden. Vlak terrein kan 'ie wel hebben, maar bij het minste of het geringste hobbeltje vlieg je alle kanten op :+
Als ze nog even die besturing ervan tweaken lees maken dat je ook echt zijwaarts kunt shieten terwijl je een andere kant op rijdt en ervoor zorgen dat de turret ook iets meer naar beneden kan schieten. Dan ben ik tevreden.
Sowieso was het in ME1 niet verstandig om de Mako te gebruiken voor combat, krijg je veel minder experience voor..
Ik vind dat je de mako in ME1 moeilijk met de hoovercraft in ME2 kunt vergelijken
Ten eerste de Mako kun je beter vergelijken met het planeet scannen uit ME2.
Nouja, ja en nee. Het is niet te vergelijken met datgene waar de Mako voor staat en dat is het verkennen van bepaalde planeten. Aan de andere kant is het wel zo dat de M-44 Hammerhead (zoals dat hoverding heet :+) net als de Mako gebruikt wordt voor planetside exploration.
ten tweede: 5 rechtlijnige( teleurstellende) missies vs grote maps op tientallen verschillende optionele planeten die allemaal hun eigen subquest of verhaalltje hebben.
De maps waren niet echt supervol ofzo maar het gaf wel atijd een space exploration sfeer die me2 een beetje miste
Met andere woorden, het is je niet zozeer om de Mako te doen maar vooral om het principe van het bezoeken van veel verschillende planeten. Daar kan ik me wel in vinden, dat vond ik ook een erg leuk aspect van ME1. Als je de inleiding van deze preview mag geloven is de kans echter klein dat het gaat gebeuren in ME3..

[Reactie gewijzigd door Patriot op 20 juni 2011 18:50]

Inderdaad... je (el bartholomew) kunt deel 1 wel op gaan zitten hemelen maar dan vraag ik me af hoe goed je je die game nog herinnerd. De planeten waren lege saaie bedoelingen en de meeste side missies waren allemaal gebaseerd op exact hetzelfde gebouw. Dat vond ik ook een hele tegenvaller en dan was het systeem in me2 een stuk vermakelijker (al werd dat scannen ook wel saai op een gegeven moment).
De missies zijn korter dan deel 1, maar wel een stuk gevarieerder. In deel 1 deed je 25 keer hetzelfde onderzoekscentrum/tunnelcomplex aan, met variaties zoals mislukt experiment, computer op hol, enz. Zo lijkt het misschien wel meer, maar deed jij zo graag hetzelfde opnieuw altijd? In deel 2 was geen enkele missie dezelfde.

@Relief: dat was DLC, ik heb die hovercraft missies niet gedownload en ik vind niet dat je die mag bijrekenen tot het echte deel 2. Een latere toevoeging telt voor mij niet mee als je gaat vergelijken met het eerste deel.

[Reactie gewijzigd door MacPoedel op 19 juni 2011 11:32]

Nee geen enkele missie in 2 was hetzelfde, en je hoefde al helemaal nooit door wave na wave met dezelfde Blue sun mercenaries of 1 van de andere 3 vijanden types door te vechten, in een zaal vol met convenient geplaatste containers |:( het combat en skill systeem van 1 was stukken beter dan dat van 2, alleen niet voor de console doelgroep die geen genoeg kan krijgen van hun 50 in een dozijn Gears of War kloontjes.
Ik heb in mei 1 nog eens gespeeld en ben nu met 2 bezig op insanity...
2 heeft voor mijn gevoel meer afwisseling in ieder geval qua omgevingen, maar is inderdaad ook korter en rechtlijniger... maar als je dan op insanity speelt duurt het toch weer langer.. ;)
De punten die macPoedel noemt over 1 kloppen wel. De punten die jij noemt over 2 misschien ook wel. Feit is dat als je 1 van de 2 oppakt je je weer dagen / weken vermaakt..
Mis wel de customizable weapons / armor in 2 inderdaad. Je hebt standaard wapens en het zou fijn zijn als je die aan je speel stijl zou kunnen aanpassen...
@tehsojiro
Wat een gezeur altijd op consoles. Als je toch alleen maar gaat lopen blaten zonder enige onderbouwing of onderzoek dat aantoont dat console gamers "simpel" zijn en alleen maar van hersenloze shooters houden zeg dan gewoon niks!

Ik heb ME1 en ME2 ook gewoon op de Xbox360 maar dat wil niet zeggen dat ik geen waarde hecht aan een open wereld en een combat systeem waar skill voor nodig is. Of wil je soms zeggen dat op de PC alleen maar mensen met een bovengemiddeld IQ gamen?

@Patriot
Ik ben het ook wel met je eens, ik hou er gewoon niet van als mensen zoals tehsojiro alles op mensen die een console hebben afschuiven en niet op luie developers ;).

[Reactie gewijzigd door Annihilism op 20 juni 2011 12:00]

@tehsojiro
Wat een gezeur altijd op consoles. Als je toch alleen maar gaat lopen blaten zonder enige onderbouwing of onderzoek dat aantoont dat console gamers "simpel" zijn en alleen maar van hersenloze shooters houden zeg dan gewoon niks!

Ik heb ME1 en ME2 ook gewoon op de Xbox360 maar dat wil niet zeggen dat ik geen waarde hecht aan een open wereld en een combat systeem waar skill voor nodig is. Of wil je soms zeggen dat op de PC alleen maar mensen met een bovengemiddeld IQ gamen?
Buiten het feit dat ik de mening van tehsojiro niet deel over de verwachtingen van gamers die een console hebben, vind ik wel dat het feit dat het ook op de consoles speelbaar moest zijn een slechte invloed heeft gehad op het gebruiksgemak van zowel ME1 als ME2.

Voor beide games geldt imo dat er qua interface bepaalde dingen consessies gedaan zijn omdat het spel met een controller bedient moest kunnen worden. Dat is tijdens de combat (een groot deel van het spel) niet zo'n probleem, en tijdens gesprekken maar een heel klein beetje (het was leuk geweest als je gesprekken ook met het toetsenbord kon voeren, ipv per sé de muis te moeten gebruiken), maar bijvoorbeeld het selecteren van een planeet met die speciale cursor was heel zweverig en deed stroperig aan voor een interface op een PC.
@tehsojiro

Haha beter dan deel 2? Ik betwijfel of je wel de juiste game hebt gespeeld. En nee ik speel het op een PC.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 19 juni 2011 14:14]

Beetje jammer dat sommige mensen een TE rozekleurige bril op hebben.

Ik weet nog dat ik vlak voor ME2 te hebben gespeeld ME1 nog een keer overdeed; maar vond destijds deel 2 een stuk aantrekkelijker.

Wat sommige diepgang noemen, vond ik vrij saaie en repetetieve bezigheden, die enkel en alleen diende op de playtime uit te rekken.
Rondcrossen op planeten in deel 1, was de eerste 2 keer leuk, maar daarna niet meer. Elke planeet was in de basis hetzelfde opgezet (meestal iets van 2 mineral deposits en dan nog 1-2 secret areas).
Het uitrusten van je crew is zwaar overrated. Team members waren meestal gespecialiseerd in 1 of 2 wapen soorten. Die moest je elke 1-2 uur playtime upgraden wat je zo ongeveer 15-30 minuten koste omdat de interface wat betreft inventory niet echt optimaal was.

Als je het hebt over maps die kort zijn vind ik ook dat je hier weer een roze bril op hebt. In ME1 waren de maps groot omdat je vaak met je tank over een linear track reed. Neem bijvoorbeeld de sneeuwwereld. Je kwam in een vrij kleine en straightforward outpost (heel simpel opgezet) en vervolgens reed je een half uur over een lineare baan naar een research-complex waar in feite het hele verhaal zich afspeelde. Dit complex was in vergelijking met ME2 complexen zeker niet groter. De totale planeet voelde alleen groter vanwege het rondcrossen met je tank.

Naar mijn mening is deel 2 iets achteruit gegaan op de RPG elementen, maar zijn ook heel veel oppervlakkige RPG elementen geschrapt, wat ik een verbetering vond.
Daarnaast was de combat sterk verbeterd.

Ik kijk zelf erg uit naar deel 3. Ik hoop dat ze een goede balans weten te vinden tussen RPG en Shooter.
Het feit dat je je wapens veel beter kan customizen is al een sterk iets.
Het zelf uitrusten van de crew is overrated?

Ik heb juist in de .ini's lopen klooien om de Sentinel class Assault en snipers rifles te geven in plaats van Heavy Weapons en heavy pistols ;) Jacob heeft trouwens ook assault rifles gekregen.
Ze laten tijdens de E3 natuurlijk vooral actie zien. Ze kunnen geen dialoge of upgrade mogelijkheden etc. gaan laten zien. Dan weet je te veel. Daarnaast is het makkelijk actie te laten zien omdat dit betere reclame is.
Ik had het ook al opgemerkt in een van de daily recaps. Ze krijgen een demo van wat combat stukjes (wat niet vreemd is, meestal wordt zoiets gedemo'd) en plots nemen ze aan dat er meer combat in het spel gaat zitten? Vreemde conclusie maken ze daar. Het is nochtans al lang bevestigd en getoond met screenshots dat de RPG elementen terug meer uitgebouwd zijn. En ik zie geen reden om aan te nemen dat het dialoog/keuze gedeelte minder is als in de vorige games.
Het is nochtans al lang bevestigd en getoond met screenshots dat de RPG elementen terug meer uitgebouwd zijn.
Nou maak je me nieuwsgierig. Zou je me de website kunnen linken waar je die screenshots hebt gezien?

EDIT: Dank.

[Reactie gewijzigd door Menthuss op 21 juni 2011 10:21]

Tweakers, het valt me op dat jullie sinds de video-review jullie fouten niet hebben aangepast. Het RPG-gedeelte is juist veel groter en dieper. Er is zelfs diepe weapon customization en een grotere skills-tree.

Jammer dat Tweakers dit soort halve informatie naar buiten brengt. Jullie hebben zelfs de lanceringsdatum verkeerd. Iemand heeft daar echt lopen slapen tijdens de E3.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 19 juni 2011 10:21]

Het is naar mijn mening haast haast wat de klok slaat bij tweakers. Neem de Duke recensie, met die domme melding aan het einde dat de Steam versie nog niet unlocked kon worden, en ze dus maar de console versie hebben genomen. 1 dag later je recensie online kan namelijk écht niet natuurlijk. ;).

Beetje slordig inderdaad, er is al zoveel info beschikbaar over ME3, dat hadden jullie best wat aandachtiger kunnen bestuderen alvorens met deze preview naar buiten te komen.
Ik geloof best dat een eerste preview van een game niet 100% accuraat is omdat wij ook maar flarden te zien krijgen, maar dat terzijde.

De videopreview nemen we direct op op de beurs, op basis van wat we gezien hebben. De geschreven preview is later gedaan, en Weapon Customization staat daar ook gewoon in. De skill tree heb ik nog weinig van meegekregen, dat kan eventueel nog komen in een volgende preview. Ondanks die zaken komt in de presentatie duidelijk naar voren dat er veel meer actie in zit dan in ME1 en 2, dus de preview dekt de lading van de game.

Je reactie getuigt verder van bar weinig inzicht in een productieproces bij een review. Hoezo "1 dag later"? Wij hadden Duke op pc dus pas op of na releasedatum kunnen spelen, terwijl we de Xbox-versie een kleine 1,5 week voor release hadden. Tussen de game spelen, de review schrijven, de eindredactie en uiteindelijke plaatsing, plus het opnemen van de filmpjes en het editten daarvan, zit naar jouw mening één dag? Guess again... je praat dat over minstens een week uitstel van de review, hetgeen dan mosterd na de maaltijd is. Een dag zou inderdaad geen probleem zijn, een week, naar onze mening, wel.
Sorry, maar in het geval van duke nukem vind ik dat er wel degelijk een dag gewacht had kunnen worden om de pc versie even te testen. Ik had de xbox versie ook een week eerder (uitgespeeld) en ben gelijk de pc versie gaan spelen op de dag van release. Ik had binnen 10 minuten al door dat de PC versie er 20 keer beter uit zag en 10 keer beter liep dan de xbox versie. Had zelfs het idee een heel ander spel te spelen. Daarmee komt het oordeel van de game heel anders uit imho.
Volgens mij geeft hij hier juist duidelijk aan dat het niet om één dag gaat, maar minstens een week. Beetje lezen kan ook geen kwaad hoor...
Jammer dat het richting het shooter genre afglijdt. Ik vond de gevechten in Mass Effect 1 en 2 super intens, omdat elk gevecht je het loadscreen kon voorschotelen als je niet tactisch te werk ging. De vuurgevechten in CoD kunnen daar niet aan tippen, dat is meer snelle actie (magazijn leegknallen, achter boom/muur/auto/etc verschuilen.) health terughijgen (idd hijgen) en weer verder gaan. Desondanks blijf ik deze game in de gaten houden hij is nog in een vroeg ontwikkel stadium dus er kan nog van alles gebeuren.
Tactisch? Ik vond de games zooo ontzettend simpel, 95% van de tijd. Beetje schuilen achter die oh zo opvallend neergezette kistjes, kratjes en muurtjes overal en nergens, en schieten met de simpelste gun die je had, af en toe en van je force powers ;) gebruiken en klaar was je. Zelden dat een gevecht me moeite heeft gekost. En nee, het spel stond niet op easy (voor zover dat al kon.)
Misschien zegt dat meer over jezelf dan over het spel. Ik vond het spel best pittig.
Haha, dat klinkt zowel positief als negatief, maar ik ga maar even van het eerste uit ;). Ik ben iig totaal geen shootertalent hoor.

De hele opbouw van de gevechten was gewoon te simpel. Er waren gewoonweg teveel irritant opzichtige dekkingsmogelijkheden, en zolang je rustig af en toe even je kop achter zo'n muurtje stak om je shields weer op te laden, was er over het algemeen weinig aan de hand. Misschien dat je een te balls to the walls instelling had en guns blazing richting vijand rende steeds? Het spel werd iig steeds makkelijker in plaats van moeilijker, door al die krachten die je op kon waarderen. Op een gegeven moment blies je met 1 zo'n kracht de helft van de vijanden weg. Vijanden schaalden wat dat betreft niet echt mee in moeilijkheid, hooguit een beetje in aantallen. Ik hou daar iig niet van, games die makkelijker worden ipv moeilijker ;).
Kan zijn dat ik het anders ervaren heb dan jij, maar toen ik ME2 op de hoogste moeilijkheidsgraad had gezet had ik ook het idee dat veel vijanden (vooral Krogans en andere close weapon weilders) in rap tempo naar je toe kwamen. Op makkelijker niveau bleven ze vaak in de verte hangen, tja dan kun je idd makkelijk wegduiken mocht je gewond zijn (wat op makkelijke difficulty amper voorkwam). Maar ben het met je eens dat er weinig nadenk werk vereist was om te beslissen waar je dekking ging zoeken. Soms een cutscene waarna meteen een gevecht gaat losbarsten, je begint voor een muurtje.. hmmm...

Verder mbt die krachten levelen etc. ligt het ook maar aan wat voor soort karakter je wilt spelen natuurlijk. Ik had echter toch wel het idee dat in het begin vijanden enkel een rood balkje hadden, maar na mate je verder kwam standaard een geel balkje en daarna bij veel vijanden zelfs een blauw/paars balkje, waarmee je toch meer focus op 1 vijand moest verrichten en daarmee snel geflanked werd?

Maar goed, iedereen ervaart zo'n game natuurlijk anders :P Vond t soms beetje lastig en vereiste niet veel tactiek, maar op hoogste moeilijkheid ben ik toch wel een aantal keer kapot gegaan :(
Mij lijkt het story element veel belangrijker. En wat help een story omzeep. Om een stukje story element 5 keer door te spelen eer je doorhebt welke tactiek wel werkt.

ME IP zie ik als een story based game en dan wil ik dat lineair volgen.
Ook de zij lusjes. Maar niet een minut of 5 van die story 5 keer herhalen.

Speel vaak op Easy.

daarnaast vind ik onzinnige Eindbosses mechaniek zeer storend. Over de top sterk en schijnbaar onverslaanbaar. Maar ze hebben een over de top achilleshiel ingebouwd. die je als gamer eventjes snel moet vinden.

Dit verkapte puzzel gameplay van vind zijn zwakkeplek.
En je super duper .50 bmg wapen kopschot deerd hem niet.

Operation Flashpoint Red river en Sniper ghost warior liggen mij meer.
MSg4 tussen de cutscenes en eindbosses was het toppie de rest bagger.

Door ME als mijn eerste ( Semi ) RPG ervaring. Stapje gewaagd naar fallout 3 en new vegas. En ook borderlands. Verslavend maar eentonig. Ideaal voor verzamel gameplay.
Totdat je op Insane speelt en je het moet opnemen tegen Harbringer. Wat is die gast irritant. Hij loopt echt altijd naar Shepard toe en als ie naast je staat ben je eigenlijk dood tenzij je hem al voldoende hebt beschadigd. 5 Seconden later neemt ie weer zo een lichaam over en begint het proces weer opnieuw.

Ik heb de game uiteindelijk wel kunnen uitspelen op insane met alle achievements.
ik weet niet hoe jullie het dan hebben gespeeld (ik heb de eerste keer meteen op moeilijkst gedaan) maar dat was toch wel degelijk zeer pittig, het load-screen kwam er vaak genoeg in voor. Ook moet je dan echt tactisch tewerk gaan met je squad, zij laten hurken en zelf het werk op knappen hielp dan niet echt, als voorbeeld het gevecht met de mechs (4 als ik het me goed herrinner, op de missie die je krijgt van die baas van Omega (weet ff naam niet), als je the Matriarch hebt beschermd) dan heb je de hulp van de squad degelijk nodig, ik heb daarbij de eerste keer gewoon idd de squad laten hurken en ben het zelf gaan opknappen, maar dat werkte niet (3 fails) toen ging ik het tactischer aanpakken, de squad memberd verspreiden en ze van de kanten laten schieten terwijl ik achter de mech langs ging en hem van achteren ervan langsgaf, zo hadden ik en mn squad de mechs zo neer (en mechs vond ik de pittigste tegenstanders in het hele spel)

kortom in 2 was echt wel tactiek nodig en was zeker niet te makkelijk, probeer de moeilijkste graad anders zelf. Over 1 kan ik niks zeggen, deze is net besteld en moet nog geïnstalleerd worden.
Mass effect 2 heb ik voor het grootste gedeelte ook als wat te makkelijk ervaren. Op de standaard moeilijkheid was mijn standaard werkwijze om de twee squadmembers achter een muurtje te laten hurken en schieten op de vijand terwijl ik rondliep om munitie te verzamelen en irritante minigames te spelen.

Tegen de tijd dat ik een ruimte verkend had kon ik een helpende hand geven aan de rest van mijn squad. In de zeldzame gevallen dat ze al gesneuveld zijn maakt dat ook niets uit; je bent sterk genoeg om in je eentje het gevecht af te maken en na afloop komt iedereen weer zonder bij-effecten tot leven.
"Het aansturen van je teamgenoten kan echter ook gewoon met de controller en het lijkt vrij belangrijk te worden in Mass Effect 3. Volgens Bioware wordt het spel een stuk tactischer dan zijn voorganers. Shepard en zijn team zullen dus technieken als flanking moeten gebruiken. Daarnaast kan Shepard nu ook granaten gooien, en heeft hij in close-combat de Omniblade tot zijn beschikking."

Shooting genre is niet gelijk aan niet tactisch, vooralsnog beloven ze dus meer taktiek dan in de vorige delen, iets dat ze wel nog moeten waarmaken, maar vooralsnog ziet het er goed uit.
Je missie begint vlak voor kerst 2011.

...
hoe verhoudt dit zich tot de eerdere mededeling dat ME3 pas in 2012 uit gaat komen?
nieuws: BioWare schuift Mass Effect 3 door naar 2012
ja ik stond er ook al van te kijken.. verwacht em niet met kerst hier te hebben hor.. hopen is dan weer iets anders ;)
Klopt, dat is niet correct. Op het moment van opnemen was dat nieuwsbericht bij ons (crew ter plaatse op E3) nog niet echt doorgedrongen. Ons treft echter niet de volledige blaam: wij kregen van een rondrennend EA-meisje 'holiday 2011' toegeschreeuwd toen we vroegen om de releasedatum van Mass Effect 3.

Ik ga er van uit dat zij, en wij, het verkeerd hadden, en het 6 maart 2012 zal zijn.
Voor een prikkie tijdens de EA week op Steam ME1&2 gekocht zonder dat ik eigenlijk een flauw idee had wat ik kon verwachten. Metacritic scores van 8.9 en 9.4 beloven wat dat betreft genoeg om een poging te wagen.
Ik moet zeggen dat ik aangenaam verast werd door zowel inhoud (als ik geen verhaal wil speel ik wel BC2) als gameplay (die gewoon werkt), dat ik nu best wel uitkijk naar ME3. Daar ik na mijn eerste ME-ME2 playthrough meteen een ander karakter ben begonnen met andere keuzes om het effect te zien in het verhaal zal ik als deeltje 3 er is die andere 2 waarschijnlijk er ook weer bij pakken.
De veranderingen in gameplay tussen 1 & 2 waren subtiel en doordacht genoeg om nu al te verwachten dat Bioware de gameplay in deeltje 3 nog beter tuned. Ik heb er geen probleem mee als je wat meer firepower krijgt en beter je squad moet aansturen om die op de juiste manier te gebruiken.
Ik hoop dat ze inderdaad de "beloftes" uit 1 & 2 waarmaken maar iets zegt met dat dat met bezoekjes aan Rannoch, Sur'Kesh, Palaven en Thessia helemaal goed gaat komen..
Ik ben eigenlijk wel blij dat de release uitgesteld is tot 2012 zodat ik niet BF3 en ME3 tegelijk op mijn bord krijg. :9
Grappig dat jij voor iemand die pas laat met ME is begonnen, wél de thuisplaneten van de andere rassen kent :p. Ik wist Palaven en Thessia, heb de Dark Horse comics gelezen en speel ME al sinds de dag dat het uit is. Recent nog mijn 3de playthrough van ME2 gedaan. Ik ga zoveel karakters hebben om ME3 te spelen :p. Maar eigenlijk is er maar 1 waar ik echt achter de keuzes die ik gemaakt heb sta.
Wat zal ik zeggen.. ik was er best mee bezig (goh het is al 05.00 de zon komt op...) want goed geschreven/interessant universum. En dan kom je al snel op dat soort background info. Ik zou de comics trouwens wel eens willen lezen. :)
Voor de redactie om te verbeteren:

Een klein spellingsfoutje op pagina 3: ..'voorganers'... moet zijn 'voorgangers'.


Ik kan natuurlijk nog niet echt oordelen. Maar persoonlijk denk ik dat ik het jammer ga vinden dat het iets meer een shooter dan een RPG gaat worden.

Dat is ongeveer de kern van het spel eruit halen en er zijn shooters genoeg. Juist omdat het een deel is van een epos, een verhaal in drie delen.
Wat mij betreft hadden ze het RPG gedeelte er volledig en misschien zelfs wel verbeterd in moeten laten.

Ik ben zeker wel eens met Annihilism hierboven!

[Reactie gewijzigd door evonck op 19 juni 2011 16:01]

Ligt het nou aan mij of lijkt het maar zo dat veel mensen direct denken dat omdat ze nu gameplay heben laten zien die erg actie gericht is, dat het gelijk ook maar meteen een shooter is geworden?

Ik weet niet of jullie het gelezen hebben, maar het RPG gedeelte krijgt ook een major overhaul. Armor/Weapon customization wordt uitgebreider. De skills worden dieper en veelzijdiger en je hebt er meer keuze in.

De RPG elementen uit ME1 waren dat je eerst 10 blokjes in je sniper skill moset stoppen voordat je een beetje kon richten met dat ding. Klinkt dat geloofwaardig voor een iemand die bij Special Ops zit?

Ik ben het met je eens dat het verhaal en de antagonist van ME1 Saren/Sovereign beter is dan de Harbringer/Collectors plot. Maar als je kan nagaan dat wat je zag (De terminator) Hoe cheesy die ook was. Wel klopt in de lore dat de Reapers de gedaantes gebruiken van de rassen die zij eerder hebben overgenomen. Alleen de outershell lijken op elkaar omdat ze dat blijkbaar een handige vorm vinden, maar dat is speculeren natuurlijk.

Als ze de characters en verhaal en diepgang pakken uit ME1. De Gameplay uit ME2 en die verder borduren met de wensen van de fans in het achterhoofd. Dan weet ik zeker dat ME3 een 11 gaat scoren.

[Reactie gewijzigd door Daryst op 20 juni 2011 12:14]

Ik moet 2 nog uitspelen. het gebrek aan RPG en logica in de combat hebben het voor mij aardig verziekt. Ik zal best wel een mooi verhaal hebben gemist maar dat is dan jammer.

Verhaal prima, maar als ik een verhaal wil lees ik wel een boek. Ik wil minder cutscene, meer leveldesign, meer exploring met Shepard. Geen hersendode minigame die je speelt terwijl je tv kijkt, want je moets alles upgraden aan je schip want je weet dat het negatieve gevolgen heeft Geen daar staat een grote kist over drie seconden volgende vuurgevecht. Geen ik moet met iedereen praten door veel tekst weg te klikken waar ik geen zin in hebt, anders heeft dat gevolgen.

Met andere woorden, ik pik 3 wel op nadat de helft van de prijs eraf is en er echt niets anders is. Het zal wel een aantal maanden na Skyrim komen.
Je wilt wel meer RPG, maar minder verhaal lezen? Dat kan ik me niet helemaal voorstellen.

Releasedate staat voor 6 maart 2012 trouwens.
No offense maar dit is een rpg first en shooter second,... betekend dat het geen spel is voor jou,.. en ik hoop dat dat met deel 3 zo blijft. Halen ze het verhaal, de cutscenes, de rpg elementen er uit dan blijft er een duizend in een dozijn generieke shooter over,... maar daar hebben we er al ontelbaar veel van. Ga lekker Gears of War / COD / Halo / Killzone / Resistance spelen en gun ons rpg fans het plezier van een kwalitatief goede rpg waar er een heel stuk minder van zijn dan shooters.
En in Skyrim moet je toch ook vaak praten? Ik snap niet dat de dialogen je storen dan eigenlijk ...
Ben het zeker wel eens met Melkunie, verder zie ik niet hoe de eentonige planeet bezoekjes in ME1 (heee, ze hebben hier precies de mijn/outpost als op die andere planeten, zouden ze allemaal bij dezelfde prefab outpost'r'us fabriek vandaan komen?) het spel vooruit holpen. Op een gegeven ogenblik was het echt "moet ik weer naar zo'n suffe planeet want ik moet nog een beetje xp grinden.. nah jah ik ken de weg dus ik schiet/biotic/tech alles even stuk en dan zijn we weer door naar de volgende."
Da's dus meh voor een hoop mensen. In ME2 scan je op een gegeven ogenblik ook niet meer elke planeet die je ziet en weet je wat je wel en niet wil upgraden. Je hebt niet alle wapen upgades nodig ook niet voor je team. Je hebt niet alle Ship upgrades (alleen armor, shield en canon) nodig, ook niet als je met iedereen wil overleven.
Als je de combat niet logisch vind neem eens een andere class en wissel eens van squad samenstelling.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Auto

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True