Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur games

E3: Kinect goes hardcore

Schoorvoetend

De conclusie luidt dus dat hardcore-ontwikkelaars schoorvoetend voor Kinect kiezen, maar er nog slechts mondjesmaat gebruik van maken. Kinect wordt vooralsnog vooral gebruikt als aanvulling op de hoofdmoot, zoals in Mass Effect 3 en Ghost Recon: Future Soldier. Forza Motorsport 4 gaat verder, door de besturing van de auto via Kinect te laten verlopen. Dat gaat echter wel ten koste van gas geven en remmen, en dat maakt de game dan opeens toch beduidend minder hardcore.

De grote vraag blijft nog steeds of het met Kinect mogelijk is om een game te maken waarin de speler volledige bewegingsvrijheid heeft en tegelijkertijd handelingen uit kan voeren. Ryse zou die game kunnen zijn, maar de vraag is of de speler van de rails af kan of juist de door Crytek gebaande wegen moet volgen, zoals bij de diverse casual games die voor Kinect zijn verschenen.



Laagste prijzen voor: Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier, Xbox 360
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Gameshop Play-it

Geen score (0)

€ 19,99

€ 21,97

Kostenoverzicht

Productprijs € 19,99
Opsturen vanaf €14.99,- Brievenbuspakket € 1,98
iDEAL € 0,-
Totaal € 21,97
Bekijk



Laagste prijzen voor: Fable: The Journey, Xbox 360
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

NedGame

Score: 3.5 (6)

€ 19,99

€ 21,98

Kostenoverzicht

Productprijs € 19,99
Pakketpost tot € 75,- € 1,99
iDeal € 0,-
Totaal € 21,98
Bekijk

Bol.com Plaza

Score: 3 (20)

€ 24,49

€ 24,49

Kostenoverzicht

Productprijs € 24,49
Pakketpost (boven €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 24,49
Bekijk


Lees meer

Ghost Recon: Future Soldier Video van 23 april 2012
Ghost Recon: Future Soldier Video van 23 april 2012
EA stuurt Mass Effect 3 de ruimte in Nieuws van 17 februari 2012
Mass Effect 3 krijgt online-co-op Nieuws van 10 oktober 2011
Forza Motorsport 4 Video van 30 september 2011
'Fable 4 verschijnt in 2013' Nieuws van 22 augustus 2011

Reacties (59)

Wijzig sortering
Hardcore kan niet met connect....There, I said it!

Het probleem met hardcore is dat je nauwkeurige en exacte besturing nodig hebt, anders wordt het per definitie frustrerend. Kinect heeft niet die precisie en accuratesse dat het voor zo'n game ervaring goed werkt.

[Reactie gewijzigd door 318238 op 18 juni 2011 12:34]

Dit.

Sommige besturingen kun je gewoonweg niet fatsoenlijk overnemen met Kinect. Neem het bewegen van je personage bijvoorbeeld, de enige manier die ik kan verzinnen is point to click of via voice commands, beiden zijn echter niet interessant voor 'hardcore' games waar snelheid en precisie te belangrijk zijn. Daarbij moet ik er niet aan denken wat voor gare bewegingen (en blessures?) je krijgt als je al zijwaards rennend moet schieten (ik noem maar wat).

Nee, Kinect is net als de lightgun van Duckhunt, een gadget, een gimmick, leuk voor de kinderen.

Ik kan nu al niet wachten op Time Crisis 5 t/m 12.

[Reactie gewijzigd door 96284 op 18 juni 2011 11:47]

Daar heb je een punt. Vooral de snelheid lijkt mij een beetje tegenvallen. Wil je je in een shooter snel even omdraaien, gaat dat volgens mij met een trage zwaai, net alsof je je controller super ongevoelig instelt. Ik hoop voor m$ dat dit iets wordt, maar ik denk dat kinect een dingetje voor wat simpele en casual puzzelspelletjes blijft.
kinect heeft ook geen cpu-kracht om snel genoeg te zijn, het moet echt 10x sneller (playstation move is in dat opzicht beter)

maar het blijven gimmicks.
Hardcore? Nee. Had ik eerlijk gezegd ook niet verwacht.
Kijk nou naar Future soldier, misschien leuk om je wapen aan te passen met hand bewegingen en voice commands. Maar ik garandeer dat ik veel sneller ben met de controller. En dan dat schieten... kom op zeg. GRAW (1) op Hard met zo'n inefficient apparaat? Ik had niet eens de kans gekregen om te schieten als ik toen de tijd Kinect had gebruikt.
Ik vind het hele "hardcore" Kinect gedoe nogal lachwekkend. Zoals de schrijver van dit artikel terecht opmerkt zal een game nooit het hardcore niveau behalen zolang men de gameplay van Kinect-games voor een groot deel blijft automatiseren. Ik durf er niet aan te denken om een racing-sim als Kinect zonder gas geven en remmen en met de handjes in de lucht te spelen. Daarvoor hebben we reeds Mario Kart op de Wii, en die game zal voor de casual gamers een veel leukere ervaring zijn dan Forza met Kinect vanwege de extra elementen zoals power-ups die toegevoegd zijn om die doelgroep aan te spreken.

Kinect zou sysbool moeten staan voor innovatie, maar drie jaar na het vrijgeven van de SDK is daar nog niets van de zien. In plaats daarvan worden oude (en zelfs reeds verbannen) concepten terug uit de kast gehaald om toch maar een speelbare game met Kinect te kunnen afleveren. On-rails games bijvoorbeeld bestaan al jaren (iedereen kent Time Crisis wel), maar zijn buiten de arcadehallen nooit populair geworden vanwege de beperkte fun-factor en lage herspeelbaarheid. Ook stembesturing is al zo vaak geprobeerd, in Tom Clancy's End War werkte dit technisch zelfs zeer goed maar het voegde gewoon niets toe en maakte het spel ook niet leuker. Met de controller of muis kon je iemand veel sneller hetzelfde bereiken, maar met een veel kleinere kans op fouten. End War bewijst wel dat je Kinect niet eens nodig hebt voor goede stemherkenning, wat ook het geval is voor headtracking wat reeds in GT5 zit.

Wat mij betreft is er op E3 geen enkele toepassing van Kinect getoond die een meerwaarde biedt voor de hardcore gamer. De reeks slappe on-rails games waarbij je wat met je armen moet zwaaien of met een kanjer van een vizier je tegenstanders moet "markeren" zijn een belediging voor de ervaren gamer. Ik hoop dat Microsoft dat nu eens eindelijk gaat beseffen, en Kinect voorbehoudt voor casual en party games. Liefst alvorens core franchises nog verder worden afgezwakt om toch op de Kinect boot te kunnen springen.

[Reactie gewijzigd door Ge0force op 18 juni 2011 22:46]

Hoezo schoorvoetend, ik vind het best een breed palet aan games en dat aangekondigd in minder dan een jaar na de launch.

Mij lijkt overigens Mass Effect een toffe integratie te hebben. Headtracking in Forza klinkt ook goed. Afwachten hoe het allemaal speelt natuurlijk.
Met schoorvoetend bedoel ik niet de titels of het aantal. Mass Effect, Forza 4 en Ghost Recon zijn grote en uitstekende games. Ik bedoel dat Kinect schoorvoetend in de games verwerkt wordt, gebruikt wordt voor 'randzaken' als dialoog en het samenstellen van een wapen (buiten de actie om). Forza is daarop de uitzondering, maar ook daar heeft een prijs en juist door die prijs kun je je afvragen of Forza op het moment dat je Kinect gaat gebruiken nog wel als hardcore gezien mag worden. Wat overigens iets anders is dan leuk. Ik ga er direct van uit dat je aan alle beschreven opties erg veel plezier kunt beleven :-)
Ik verkies eigenlijk dat ze enkel casual games fully Kinect maken. Echte games zullen veel beter bestuurbaar zijn met een controller dan ooit zou kunnen met Kinect. Ik beschouw deze liever als een leuke extra als je een Kinect had.
Ik probeer nu al een poos te begrijpen hoe dat 'head tracking' moet gaan werken in Forza 4. Misschien mis ik iets maar kijk je niet naast je tv als je je hoofd draait? :? Tenzij het alleen voor multi-screen setups leuk werkt...
De beweging van je hoofd wordt geschaald in het spel. Bijvoorbeeld, jij beweegt je hoofd 5 graden, dat staat gelijk aan 30 graden in het spel.En dat werkt prima.

Wat mensen niet begrijpen is dat je hoofd bewegen niet gelijk staat aan je ogen bewegen. Je kan prima voor je monitor of tv je hoofd 5 graden naar links draaien terwijl je met je ogen op het scherm blijft gericht. Probeer maar eens.
Forza Motorsport 4 gaat verder, door de besturing van de auto via Kinect te laten verlopen. Dat gaat echter wel ten koste van gas geven en remmen, en dat maakt de game dan opeens toch beduidend minder hardcore.
Maar de fun factor voor een stukje casual racen is wel een stuk hoger ;)
Maar Forza is net een hardcore realistische game. Het slaat op niets om zo'n wagenmodel te combineren met automatische gas en remmen.

Zo'n besturing verwacht je op een arcade iPhone spel ofzo, of als we dan toch op x360 zijn, een spel waarbij je toch vooral meestal de gas ingedrukt houdt.
De Kinect besturing is optioneel. Als je nu in een realistische auto ff een stukkie wil casual reacen dan draagt Kinect daar m.i. aan bij.

Ik vind Joy Ride een vermakelijk spel al is het erg simpel. Maar Forza + Kinect lijkt me een prima combo. Wil je hardcore racen, dan gebruik je de Kinect besturing niet. Het is optioneel.
Kinect draagt in de verste verte nog niet bij aan realisme.
Een stuurtje zou 10x meer bijdragen aan realisme.
Ga maar eens met je armen gestrekt voor je uit in de lucht lopen sturen.
Aantal problemen:
-Geen feedback
-Gas en rem wordt automatisch (maar dit was al vastgesteld)
-schakelen?
-geloof er niets van dat Kinect de meest subtiele bewegingen registreert.
Oftewel een goede lijn rijden kun je vergeten.
-Houd je armen maar eens 5 minuten omhoog zonder steunpunt. Good luck with that.
Oh wat een lol zul je hebben als je iedere keer opstaat met spierpijn.

Sowieso al dat move en Kinect is gewoon weer een hype die vanzelf stilvalt.
Ik bedoel het is nu al geflopt. Behalve bij Nintendo dan maar die maken ook alleen maar kiddy games (waar deze geschikt voor zijn).

Wil je hardcore gamen, pak dan ook de pheriphal die daar bij past.
Begrijp me niet verkeerd het is goed dat er innovativiteit wordt getoond.
Maar implementeer het dan goed of doe het niet.
Dit soort zaken moeten niet in games verwerkt worden. Hier moeten games
omheen gebouwd worden.
Als je hardcore wilt racen heb je een pc met een simulator als iRacing.
Forza is niet hardcore en zal het ook nooit zijn.

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 18 juni 2011 12:00]

automatische gas en remmen kon je ook al in en uitschakelen in Forza 3, dat was een optie om het spel gemakkelijker of moeilijker te maken. Ik verwacht dus hier net hetzelfde qua mogelijkheden.
Beetje nep dat onderste filmpje op de eerste pagina van het artikel. Op een gegeven moment is hij aan het schieten (1m10) en zie je hem een handgebaar maken om het vuren te stoppen. Echter, het vuren stopt al vlak voordat hij het gebaar daadwerkelijk maakt.

[Reactie gewijzigd door DeadMetal op 18 juni 2011 10:14]

Op de presentatie van E3 was het dan weer wel live, en dan toonden ze toch duidelijk dat het wel goed werkt (al had hij 1 keer het probleem dat het wapen de schietbeweging niet registreerde).
Besturing met Kinect lijkt interessant maar je moet natuurlijk wel een spel hebben niet "het kan met de kinect dus we zijn klaar". Kijk bvb naar The Force Unleashed (I) voor Wii. Dat was een serieuze rip-off. In een paar uurtjes was je ermee klaar. Het enige positieve was dat je je WiiMote als lightsaber kon gebruiken.

Het ding met besturingen zoals dit is dat het veel tijd/geld kost om het te bedenken - je kan immers niet zomaar controller besturing mappen op kinect besturing - implementeren maar dat het eigenlijk weinig geld opleverd. Ik ben benieuwd of er een game komt met volwaardige kinect besturing.
Heb nu Child of Eden en moet zeggen dat ik daar de Kinect besturing fijner vind dan een gewone controller. Daar hebben ze echt over nagedacht.
In GT5 heb je ook gewoon headtracking met de playstation eye :).
Alleen werkt het heel erg matig. mede omdat de camera nooit echt is bedoeld om 3d bewegingen goed te registreren
Eigenlijk geven de implementaties van Kintect in Mass Effect en Forza aan dat Microsofts nieuwe speeltje een mislukking is voor echte gamers. Het is geen vervanging voor een standaard controller omdat het onprecies is, omslachtig (een druk op de knop is sneller) en daarmee ook nog 'ns nutteloos. Wat je dan voor Kinect overhoudt zijn casual-games waarin je vooral moet springen en zwaaien. Leuk voor een feestje of voor kleine kinderen, maar de speelwaarde is er na een keer of twee wel weer af.
Wel een beetje voorbarig om dat nu al te zeggen vind je niet? Kinect is nog niet zo heel lang uit en het maximum potentieel is er dan ook nog lang niet uitgehaald. Verder lijkt de implementatie in Ryse mij al best aardig.

Verder ligt de precisie van Kinect een stuk hoger dan die van Move of Wii Motion dus valt er nog een stuk meer uit te halen. Ik denk dat het aanbod juist nog wat tegenvalt omdat de Xbox360 de echte hardcore gamers wat meer aanspreekt en je er niet mee weg komt om simpele games zoals op de Wii uit te brengen. Call of Duty reflex edition op de Wii is leuk maar imo kom er echt niet mee weg om een game zo op de Xbox uit te brengen (heb beide consoles).

Wat voor mij juist de drempel is dat ik een kinect aanschaf is zodra ze het tv on demand gebeuren wat meer toegankelijk maken en je dmv. kinect door de menus kunt bladeren (soort van augmented reality).
De precisie van Kinect ligt hoger dan Move? Da's werkelijk de eerste keer dat ik dit lees. In elke recensie wordt Kinect op dit punt bekritiseerd en krijg Move juist hiervoor de hoogste scores.

Ik heb een aantal Kinect games (Dance Central, Kinect Adventures, Kinect Sports) gespeeld en die bestonden uit niet meer dan vage bewegingen maken, springen, etc. Ook het gebruiken van menu-opties met je handen was traag. Ik heb ook Move-games gespeeld en die hadden een veel betere besturing. De beste besturing had de simpelste game: Flight Control HD. De besturing met de Move-controller was net zo precies als met een muis.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Smartphones

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True