Door Paul Hulsebosch

Redacteur

E3: Uncharted 3 - Drake's Deception

Adem in

Als het schip kapseist komt het op zwemmen aan en moet Drake zich met de adem ingehouden een weg banen door diverse smalle gangen. Uiteraard is de doorgang nog steeds niet helemaal vrij en dus zal Drake zo hier en daar wat sloopwerk moeten verrichten om verder te kunnen. Met spoed, want ruimte om adem te halen is er dan nog steeds niet. De tocht door het schip eindigt met een hindernisbaan door het inmiddels omgeslagen schip. Er bevindt zich nog een kleine hoeveelheid lucht in dat deel van het schip, maar die neemt zienderogen af, dus Drake moet door een omgekeerde wereld de uitgang zien te bereiken.

Zo heeft Naughty Dog een optie weten uit te buiten die eigenlijk voor heel iets anders was bedoeld. De studio wilde 'realistisch reagerend' zand maken, maar wist dezelfde techniek te gebruiken in de spannende scène op de boot, waar geen zand maar water voor een natuurlijk hindernis zorgt.

* Voorlopige conclusie

Drake's Deception lijkt een lekker spannende aflevering te worden, die vooral op technisch vlak is aangescherpt. Het vechten is verbeterd, maar misschien belangrijker is dat het spel er beter uitziet dan de voorgangers, die al tot de grafische top voor de PlayStation 3 behoorden. En er is nog ruimte voor verdere verbetering, beloofde de Naughty Dog-programmeur ons. De game komt pas in november uit, wat wil zeggen dat het grafische poetswerk nu eigenlijk pas gaat beginnen. Uncharted is tot nu toe steeds een serie geweest die vooral om het verhaal draaide en daar was multiplayer aan ondergeschikt. De ontwikkelaar belooft nu echter verbetering, al wil hij nog weinig over de nieuwe multiplayer-opties loslaten.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Titel Uncharted 3: Drake's Deception
Platform PlayStation 3
Ontwikkelaar Naughty Dog
Uitgever Sony
Releasedatum 1 november 2011

Reacties (28)

Wijzig sortering
Ligt het nou aan mij of zijn de graphics echt veel minder dan de vorige delen?
Op zich vind ik wel dat de gameplay erop vooruit gaat, met een extra persoon in het spel.
Lijkt me alleen iets meer arcade aanvoelend, gezien de achievements en het schieten.

Ik vond deel 1 én 2 echt supertof, dus dit gaat vast wel wat worden, maar als ik het nu zo zie vind ik het toch een lichtelijke afknapper.

Edit: Oh blijkbaar is hij wel grafisch verbeterd en ben ik gewoon verwend... :P

[Reactie gewijzigd door Merethil op 8 juni 2011 23:24]

Volgens het artikel:
.... belangrijker is dat het spel er beter uitziet dan de voorgangers, die al tot de grafische top voor de PlayStation 3 behoorden. En er is nog ruimte voor verdere verbetering, beloofde de Naughty Dog-programmeur ons. De game komt pas in november uit, wat wil zeggen dat het grafische poetswerk nu eigenlijk pas gaat beginnen.
.

De beeldkwaliteit is dus nog niet op het uiteindelijke niveau.
Anoniem: 361746
@Nelissuh9 juni 2011 00:58
Ik heb verstaan uit eerdere berichten van Naughty dog dat bij uncharted 3 een van hun hoofddoelen was om het spel eerst in 3D (3D weergave op een 3D tv) zo goed mogelijk op te bouwen, dus volgens mij kunnen ze nu veel verbetering toepassen in de engine wanneer er geen 3D nodig is, zoals betere textures en zo.
De game wordt inderdaad 3d (en dat ik best even in de preview kunnen vermelden...)
Ik ben eerlijk gezegd erg onder de indruk van de faces (en character animations in 't algemeen)! Of ik heb te lang niet meer op extreem hoge settings gespeeld, of dit ziet er toch allemaal erg smooth uit! Ik vraag me af of ze alles volledig digitaal geanimeerd hebben, of eerder een live motion capture ding à la Avatar hebben gebruikt.

offtopic:
Die Drake mag er trouwens ook best wel wezen!

[Reactie gewijzigd door AmbroosV op 8 juni 2011 23:40]

Ze gebruiken voor alles MoCap, zoals ook te zien in de vids die je vrij kan spelen in de games.

Dit wordt weer een pareltje van een game zo te zien, can't wait!
Het is MoCap door de acteurs die direct de stemmen inspreken en ook daadwerkelijk samen in één ruimte staan. Daardoor komt het geheel erg natuurlijk over, veel meer dan wanneer de MoCap gedaan wordt door andere acteurs dan de stemacteurs, en waarbij de stemacteurs in een cabine zonder interactie gewoon hun lines inspreken.
Dit wordt creme de la creme. Naughty Dog weet steeds de lat hoger te zetten voor games. hoger dan dit kan echt niet ....Game of the year _/-\o_
Een hogere resolutie kan natuurlijk wel. Jammer dat wat dit niet op 2560x1600 kunnen spelen op de PC, doordat de boel beperkt blijft tot 720P op de PS3. Maar de sfeer is idd geweldig, kan niet wachten.
Anoniem: 361746
@tHe_BiNk9 juni 2011 01:08
Het is niet de schuld van de consoles dat je geen hogere resoluties hebt op de pc, het is de schuld van de developers die deze optie niet geven aan de pc.
En het feit dat je met de vingers wijst naar een developer die tot nu toe exclusief op consoles heeft games uitgebracht is toch echt dom...
En het feit dat je met de vingers wijst naar een developer die tot nu toe exclusief op consoles heeft games uitgebracht is toch echt dom...
Hoezo, mag iemand daar niet teleurgesteld over zijn? Het zal weinig zin hebben, maar dat terzijde. Om het nou af te doen als dom gaat ook weer ver.

Exclusives zijn (gedeeltelijk) begrijpelijk vanuit het oogpunt van de ontwikkelaar, want zo hopen ze te stimuleren dat mensen de game kopen, of als ze die nog niet hebben misschien zelfs de console die daar voor nodig is. En dat zou kunnen werken. Aan de andere kant als je het op meer platforms uitbrengt heb je ook een grotere potentiële markt. In dat geval zal het, bijv. op de PC, ook wel illegaal gekopieerd en gedownload worden (alhoewel als je een goede multiplayer hebt waarvoor je een legale versie nódig hebt, valt dat ook wel mee), maar ja zolang ook de omzet van de legale versies gewoon nog steeds groter is dan wanneer je het exclusive had geouden, verdient de ontwikkelaar er dus toch meer aan (ten minste, aan de verkoop van de games; zie 2 alinea's verderop).

Neem de COD serie; voor de console worden ze weliswaar verreweg het meeste verkocht. Maar op de PC ook nog altijd een flink aantal. (bovendien, om te kunnen multiplayeren móet je hem wel legaal kopen, perfecte constructie dus lijkt me). De kans lijkt me *nihil* dat als die games níet op de PC zouden zijn uitgekomen, dat al die PC gamers dan de console-versie zouden hebben gekocht, of zelfs speciaal een console daarvoor als ze die nog niet hadden (en dat laatste geldt voor een hele hoop PC gamers schat ik zo?) Dus in de huidige situatie verdient de ontwikkelaar méér aan de gamesverkoop dan wanneer het console exclusive was.

Het kán natuurlijk wel zo zijn (sterker nog volgens mij gebeurt dat redelijk vaak of misschien wel *altijd*) dat die ontwikkelaar (in dit geval Naughty Dog) gewoon vet gecompenseerd wordt (in dit geval door Sony) om de game exclusive te houden, want vooral Sony heeft er baat bij als er daardoor meer PS3's gekocht worden. Bovendien krijgt Sony volgens mij ook nog eens een bepaald percentage voor elke PS3-game die verkocht wordt. In elk geval zal Sony er wel méér aan verdienen dan wat ze als compensatie aan Naughty Dog betalen, want anders had Sony er geen baat bij, en zou deze constructie helemaal niet bestaan.

Oftewel: het uitbrengen van exclusives is een systeem waar misschien/waarschijnlijk/misschien ook wel niet (dat blijft een groot deel speculatie) de ontwikkelaar beter van wordt, maar waar in élk geval Sony, flink beter van wordt. De ontwikkelaar heeft door het lucratieve contract wat hij door Sony aangeboden krijgt echter wel alvast zekerheid voor een groot stuk omzet, dus op zich wel begrijpelijk dat een ontwikkelaar daarvoor kiest in plaats van de mogelijke, maar onzekere, hogere omzet als hij het contract voor exclusiviteit níet neemt. Hoe dan ook, als consument, als gamer, heb je niets aan dit hele verhaal. Dus ja, mag je dan kritiek op dat systeem hebben, of ben je dan dom?

Als producent heb je natuurlijk alle vrijheid om zelf te bepalen in welke winkel je je product te koop legt. Als ze een bepaald stuk gereedschap bij de Gamma wel hebben, en bij de Formido níet, dan gaan ook niet meteen alle alarmbellen rinkelen dat er iets scheef zit. Alleen het feit dat er in het geval van games zo goed als zeker in bijna alle gevallen (zeker bij de "grote" games, de bekende namen) een constructie achter zit waarbij de "winkel" (Sony/PS3) in feite een monopoly koopt vanuit haar eigen economische belang, dat maakt het in mijn ogen wél nogal krom. In het eerste geval is het gewoon een kwestie van vrije keuze; in het tweede geval vind ik het persoonlijk in gaan tegen de principes van een vrije markt; het is een soort een kunstmatig monopoly.

P.S. Overigens heb ik zelf een PC en een PS3, en ik heb net vorige week Uncharted 2 besteld, en deel 3 ziet er ook weer veelbelovend uit! Maar dat doet niets af aan dat ik het een krom verhaal vindt. Want voor bijvoorbeeld de Halo-serie vis ik weer achter het net; daar geldt exact hetzelfde verhaal voor.

[Reactie gewijzigd door RagingR2 op 9 juni 2011 09:30]

Ziet er top uit!
Maar hopelijk verwaarlozen ze het SP niet te hard om toch maar het oh zo "belangrijke" multiplayer gedeelte te kunnen voorzien.
Dat verwacht ik niet. De SP zal denk ik nog steeds erg belangrijk zijn voor de game, alleen is de multiplayer een soort extratje.

Het ziet er echt geniaal uit!
De vorrige delen waren al erg goed enik hoop dat deze nog beter word. :*)
Er zijn al genoeg games geweest die geroemd waren om hun SP gameplay... en die helaas de boel verziekt hebben door zich te richten op MP (of nog vaker, een "breder" publiek aan te spreken)

Uncharted 2 is DE reden waarom ik een PS3 heb gekocht. En Uncharted 3 is DE reden waarom hij hier nog staat. (naast nog enkele exclusives)
Kan niet wachten, goede ervaringen met de vorige games gehad en deze ziet er ook niet slecht uit.
Anoniem: 409752
8 juni 2011 22:49
Deeltje 1 en 2 waren echt top. Hier heb ik best wel vertrouwen in.

Ook multiplayer vond ik al tof, dus dit wordt echt epic.
Naughty Dog gaat weer een prachtig spel uitbrengen, dat moge duidelijk zijn. Vond de vorige delen uit de Uncharted franchise al epic, maar dit ziet er nog mooier, spannender en beter uit!

Game staat dan ook al in pre-order.
Ik vond Uncharted van Sony's persconferentie overigens de beste en was tevens degene waar ik het meest naar uitkeek.

Kom maar op met Uncharted 3! :) Kan niet wachten.
kan echt niet wachten tot 1 nov denk dat ik voor de deur lig te wachten .
hoewel ik nog steeds de eindbaas in deel 2 nog steeds niet gedaan of gelukt is .
erg lastig al zeg ik het zelf
Ik vind het echt zo jammer dat deze serie niet op de PC komt.
Dat vind ik nou ook. Heb de demo's van deel 1 en 2 op de PS3 geprobeerd, maar ik kan gewoon niet overweg met de controller. Dat bederft voor mij echt het speelplezier. Misschien moet ik het wat langer vol houden en leren te spelen met de controller, maar dat vergt toch wel even tijd. En als het dan moeizaam gaat ben je ook minder geneigd om te gaan spelen. Jammer jammer jammer, het lijken me zulke mooie spellen
Damn ik heb zo een zin in dit spel! Wordt nu alvast sparen, aangezien ook BF3, MW3 en AC:R in die periode uitkomen... kijk er al naar uit :)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee