Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur audio en games

Duke Nukem Forever

I don't need no keycard

Voor fans is het echter een feest van herkenning en vooral erg prettig dat de game nu eindelijk eens een keer af en speelbaar is. Al is er voor diezelfde fans nog wel één minpuntje te slikken: de puzzels zijn grotendeels uit het spel verdwenen. Duke zegt het zelf ergens in het begin: "Keycard? I don't need no keycard." Dus geen zoektochten meer door de verschillende vleugels van een level, waarbij je in de ene iets moet vinden om bij de ander binnen te komen. In de alien-levels zit iets dergelijks, maar het is minimaal in vergelijking met DN3D. Ook verdwenen zijn de rijen met schakelaars waarbij je moest ontdekken welke schakelaars je nu wel, en welke je niet in moest drukken. Je hebt in DNF dan ook geen plattegrond nodig. Zo lineair is het wel.

* Conclusie

Het maakt Duke Nukem Forever een wat lastige game om te beoordelen. Er valt van alles op aan te merken. Vooral de tegenstanders van Duke zien er erg slecht uit en ze gedragen zich ronduit primitief. De afwisseling in het spel is wel erg goed, maar het is de vraag of dat voldoende is om Duke aan nieuwe fans te helpen. Wie de serie kent uit zijn jeugd, heeft aan Duke Nukem Forever echter een heerlijke game. Niet perfect, maar wel een game waarin je lekker ouderwets kunt knallen. Geen personages die zich op verantwoorde wijze ontwikkelen, maar onophoudelijk vechten tegen buitenaardse bad guys die het op onze heetste chicks hebben voorzien.

De humor is plat en bot, maar wel erg lekker. Bovendien vormt de game hiermee een welkome afwisseling ten opzichte van games als Heavy Rain, L.A. Noire, Uncharted, Mass Effect en Enslaved, die een meer volwassen toon proberen aan te slaan. Karakterontwikkeling? Emoties? Niet aan Duke besteed. Zijn karakter is al perfect en emoties kent hij niet, die zijn voor mietjes. In die zin is het misschien zelfs een zegen dat de game zo lang op zich heeft laten wachten. Op een vreemde manier is DNF nu niet alleen ouderwets, maar ook prettig tegendraads. Puur op gameplay beoordeeld scoort Duke Nukem Forever niet al te hoog, maar wie goede herinneringen heeft aan de voorganger mag er vanwege het sentiment rustig twee punten bij optellen.

Tot slot: ja, we hebben de game gespeeld op de Xbox 360 en dus niet op een pc. Dat hadden we uiteraard liever anders gezien, maar de pc-versie van DNF is aan Steam gekoppeld en daar kan de game niet worden geactiveerd voor de releasedatum. Hoewel we een pc-versie van de game in huis hadden, konden we die dus niet spelen. Dat gaan we uiteraard wel doen, want hoewel Duke in het verleden bijna elk denkbaar platform al eens heeft veroverd, vinden wij dat hij toch het best tot zijn recht komt op een apparaat waaraan een toetsenbord en een muis zijn gekoppeld. Daar komen we binnenkort op de één of andere manier nog op terug.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Pluspunten:

- Heerlijke nieuwe oneliners
- Hoge entertainmentwaarde
- Goede opbouw

Minpunten:

- Zeer gedateerd uiterlijk
- Beperkte kunstmatige intelligentie

Eindcijfer: 7

Titel Duke Nukem Forever

Platform Pc, Xbox 360, PlayStation 3
Ontwikkelaar 3D Realms, Gearbox Software
Uitgever 2K Games
Releasedatum 14 juni

Laagste prijzen voor: Duke Nukem Forever, Windows
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Bol.com Plaza

Score: 3 (25)

€ 14,97

€ 14,97

Kostenoverzicht

Productprijs € 14,97
Pakketpost (onder €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 14,97

Bekijk

Amazon.nl Marketplace

Score: 3 (6)

€ 9,80

€ 16,79

Kostenoverzicht

Productprijs € 9,80
Opsturen € 6,99
iDEAL € 0,-
Totaal € 16,79

Bekijk


Laagste prijzen voor: Duke Nukem Forever, Xbox 360
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Amazon.nl Marketplace

Score: 3 (6)

€ 12,99

€ 12,99

Kostenoverzicht

Productprijs € 12,99
Opsturen € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 12,99

Bekijk

Gameshop Play-it

Score: 4 (1)

€ 9,99

€ 13,94

Kostenoverzicht

Productprijs € 9,99
Opsturen tot €14.99,- Brievenbuspakket € 3,95
iDEAL € 0,-
Totaal € 13,94

Bekijk

NedGame

Score: 5 (4)

€ 19,99

€ 22,98

Kostenoverzicht

Productprijs € 19,99
Pakketpost tot € 50,- € 2,99
iDeal € 0,-
Totaal € 22,98

Bekijk

Bol.com Plaza

Score: 3 (25)

€ 27,-

€ 27,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 27,-
Pakketpost (boven €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 27,-

Bekijk


Laagste prijzen voor: Duke Nukem Forever, PS3
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Bol.com Plaza

Score: 3 (25)

€ 16,95

€ 16,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 16,95
Pakketpost (onder €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 16,95

Bekijk

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

3D Realms brengt Shadow Warrior naar iOS Nieuws van 23 november 2012
Gearbox belooft nieuwe Duke Nukem-game Nieuws van 31 augustus 2011
Duke Nukem Forever Video van 27 juni 2011
Duke Nukem geschrapt uit Critical Mass Nieuws van 1 november 2010
2K Games kondigt Duke Nukem Forever aan Nieuws van 3 september 2010
Zenimax neemt rechten op Prey over Nieuws van 9 september 2009

Reacties (180)

Wijzig sortering
Een Duke Nukem game afrekenen op domme vijanden is een beetje als water afrekenen op natheid :/

Duke Nukem moet geen slimme vijanden hebben. Als we dat willen spelen we wel een van de andere 30 grijsbruine shooters die elk jaar uitkomen
Even ter informatie over de engine. Dit is NIET de Unreal Engine 2.5 waarover de reviewer het heeft. Het is een voortborduring op die engine. Eigenlijk kun je het bijna de 'DNF Engine' noemen, want er is vrijwel geen Unreal code meer aanwezig.

Ook is het grootste deel van de engine 'soft-coded' gemaakt waardoor gescripte acties zelfs tijdens het spelen via een console scherm kunnen worden gemanipuleerd. Dit is in elke versie van de Unreal Engine stukken minder.

En de graphics, tja, de meeste onderdelen inclusief de physics engine zijn ook vervangen met eigen alternatieven. Ik heb ook de demo op PC gespeeld, en qua afwerking oogt de game ook zeker beter dan Unreal Engine 2.5 games (zoals UT2004). Het is inderdaad geen hoogstandje, maar 'Uber Graphics' was al nooit het selling point van de Duke serie geweest. Duke Nukem 3D was in 1996 ook vrij achterhaald in die visie.

EDIT: Hier is een bron waar fans alle quotes van de ontwikkelaars met betrekking tot de engine netjes op een rijtje hebben gezet: http://forums.duke4.net/t..._view__findpost__p__77526

[Reactie gewijzigd door Slaz op 10 juni 2011 11:15]

grafisch echt een diepte punt vergeleken bij andere spellen van tegenwoordig, zo te zien zijn er ook een boel dingen gekopieerd uit de eerste versie, zo ver als ik me kon herinneren stond ik daar ook op een rugby veld met een groot monster, waarbij ik tevens op de zelfde manier op het veld terecht kwam ..... Ik ben niet onder de indruk !
grafisch echt een diepte punt vergeleken bij andere spellen van tegenwoordig
Ik kan alleen afgaan op wat er in de review staat, en de screenshots onderaan het artikel, maar ik moet eerlijk zeggen ik vind het nog wel meevallen. Ik bedoel, er zijn inderdaad games die er beter uitzien tegenwoordig, maar het is niet alsof games met dit niveau van graphics al jaren niet meer gemaakt worden. Er zijn nog steeds genoeg games die er ook ongeveer zo of nog slechter uit zien, en die toch volop gespeeld worden!

Als ik het vergelijk met een Darksiders of een God of War 3, die zijn echt niet realistischer of minder hoekig dan Duke Nukem Forever. Nou zijn Darksiders en God of War 3 ook niet realistisch bedoeld, het is actie in een fantasy/scifi/horror omgeving. Maar dat geldt voor Duke Nukem Forever toch ook? Realisme, hoezo? Het is gewoon over-the-top actie in een soort campy Sci-Fi setting, de graphics moeten er dus enigzins gelikt uit zien, maar zeker niet persé superrealistisch, een beetje campy mag best. En als ik die screenshots zo zie, dan voldoet het daar echt wel aan!

Overigens, gisteren in het topic over BF3 replyde ook iemand (terecht) zelfs als je Crysis 2 of Battlefield 3 bekijkt, ook daar zijn de airco-kasten nog steeds gewoon simpele rechthoeken met een texture erop geplakt, en ook de paaltjes op het trottoir zijn gewoon uitgerekte hexagons, en echt niet rond ofzo. Dus tja, hoekig kom je nog steeds overal tegen hoor, als je er maar op let.

[Reactie gewijzigd door RagingR2 op 10 juni 2011 09:32]

Dan weet ik niet welke versie jij van darksiders en god of war 3 hebt gespeeld, maar die graphics waren alles behalve hoekig, darksiders was dan misschien nog niet perfect kwa graphics, maar god of war is zeker één van de mooiste games op de ps3 en word niet overtroffen door veel andere ps3 en pc adventure games.

En de graphics van darksiders waren ook zeker niet perfect, maar door de andere artstyle vond ik het er juist is heel anders en mooi uitzien (dit is natuurlijk mijn eigen mening)

Maar ik snap sowieso het gezeik over graphics niet het gaat toch om de gameplay als een spel met goede gameplay dan ook nog mooie graphics heeft is dat gewoon mooi meegenomen.
Dat level maakt deel uit van de verhaallijn en is eigenlijk leuk om eens over te doen.
Deze boss battle doe je over in het begin van het spel om er uiteindelijke achter te komen dat Duke Nukem een console game aan het spelen is van zichzelf. Daarom zit het rubgy veld met dat groot monster erin. Dit is dus een video game die Duke speelt in de game zelf.
Misschien dat je het spel moet spelen of te snappen waarom dat level terugkomt (of even de trailers bekijken).

[spoiler]
Aan het begin van DNF ben je als Duke het spel Duke Nukem aan het spelen, terwijl je wordt "geholpen" door Mary en Kate Holson (Mary-Kate Olson?)
[/spoiler]
Duke Nukem was mijn echte eerste PC game en doet pijn dat de reacties (in mijn ogen) redelijk negatief zijn. Waren de verwachtingen inderdaad te hoog of heeft 3D/Gear de naam gebruikt om gewoon een matige game te promoten en commercieel uit te buiten?
Ik denk dat de zoektochten door meerdere vleugels van het level juist de game karakteriseerde qua gameplay. Ik vind het echt jammer dat dat er uit is, want dat maakte de game zo leuk. Lineaire games hebben we al genoeg: Call of Duty, wat ik tevens ook zo saai vind aan COD. Je speelt een lineaire game voor de ervaring, niet om de puzzels in het level te masteren. En dat is juist hetgene dat Duke karakeriseerde: in een interessant gebied (bioscoop, videotheek, discotheek) zoeken naar de juiste items, schakelaars om naar het volgende gebied te komen.

Ik wilde de game aanschaffen, nu ik lees dat een sterk onderdeel van de game weg is ga ik DNF helaas skippen.
We kunnen dit plaatje dus weer tevoorschijn halen? :+
Dit lijkt mij idd ook uit een van de doom series te komen. Dat is pas nostalgie, heeft iemand dat knap werkend aan de praat op een huidige PC???

Maar ik heb hem vanmorgen om kwart voor 7 aangeschaft, morgen lekker knallen dus :D
Ja hoor, probeer SkullTag, ZDoom of ZDAEMON eens. Werkt perfect voor oude Dooms op moderne PC. Ik had geloof ik SkullTag het makkelijkste aan de praat en heb nog online gespeeld ook. Jaja, het heeft tegenwoordig internet multiplayer support :)
Is dat niet Doom 2? laatste level voordat je naar die eindbaas gaat?
ziet er zo erorm herkenbaar uit...
Karakteristiek ja voor die tijd. De laaste game die ik gespeeld had, met die mechanek was quake2. Na de zoveelste keer een level gecleared te hebben. En dan een lange zoektocht naar een sleutel door een leeg veld. Nou nee dat was mijn laaste ID-soft game.

Dus dat vind ik juist een grote pluspunt dat ze die onzin eruit gooien.
The Legend of Zelda bevat dit principe ook. Door een groot leegveld lopen is niet leuk. Persoonlijk vond ik de eerste paar levels van DN3D alleen leuk. Omdat die levels mij aanspraken vanuit de setting (bioscoop, videotheek, discotheek).

Onmogelijk grote 'lege' levels vind ik een out of balance issue en niet een issue van de core gameplay.
Met je eens, de zoektochten was onderdeel van het spel. Ze hadden de basis elementen goed moeten bekijjken en die erin moeten laten, indien ze goed waren. Nu is er gewoon teveel niet goed aan; onherkenbare monsters met een enorm slechte AI, lelijke graphics, gameplay kan beter, ik vind het persoonlijk juist erg jammer dat je niet unlimited wapens mee kan dragen. Het goede is dan weer dat het Duke Nukem is, nieuwe levels, nieuwe engine, nieuw verhaal, met goede humor. Alleen maakt dat de gameplay niet compleet. Ik vind een 7 misschien nog wel te hoog gegrepen, een 7 is meer met 2 punten meegeteld voor de nostalgie.
De punten die vandaag als negatief onthaald worden waren eigenlijk te verwachten. Je kan een spel niet gedurende 15 jaar ontwikkelen en dan een spel afleveren dat super graphics heeft en een innoverende gameplay.

Nu de rechten bij gearbox zitten is het te hopen dat ze een DN5 kunnen maken van scratch op 2 a 3 jaren waar voldoende vernieuwing in zit om ook nieuwe mensen aan te trekken.
Nou, ik weet niet of ze er zo makkelijk vanaf komen hoor... afgaande op de review hier zijn de graphics dus niet alleen oud maar ook voor 10 jaar geleden een beetje fantasieloos. Verder heeft halflife 1 12 jaar geleden al laten zien dat de op-de-speler-af-rennen ai zijn beste tijd gehad heeft... verder is het spel blijkbaar nog lineairder dan dn3d???
Neuh, ik denk dat ik deze ook fijn laat wachten tot hij op steam voor onder de 10 euro langs komt... als ik dit zo lees zal dat misschien niet eens zo lang duren.
Ach, serious sam en painkiller lieten dan ook weer zien dat je geen cutting edge AI (of graphics) nodig had om een leuk spel te maken
precies, er is nog best een markt voor dat soort spellen, zeker aangezien er steeds minder aanbod is wat dat betreft.
Ach, serious sam en painkiller lieten dan ook weer zien dat je geen cutting edge AI (of graphics) nodig had om een leuk spel te maken
Serious Sam was *juist* een techdemo voor 'zn cutting edge graphics, want het hele doel van dat spel was het tonen van de Serious Engine.

Dat van beide spellen de studio's tegenwoordig bepaald niet tot de grote namen in gaming-land horen, geeft wel aan dat je wel wat meer moet doen dan alleen maar hordes vijandjes op je doel af laten lopen om een goed spel te maken.
10 jaar geleden hadden we net de PS2 en Xbox, dit is toch wel een stuk mooier en beter dan toen. Ik hou het op 4 jaar geleden
Ik doelde hier op:
Toch is er meer dan dat. Want ook aan de artistieke kant is het niet helemaal pluis. Met name de vijanden van Duke zien er wat saai en kleurloos uit, terwijl die in voorganger Duke Nukem 3D juist zo sprekend en levendig waren. Het waren toen slechts sprites die nauwelijks konden bewegen, maar ondanks dat waren ze zeer herkenbaar. Wie ooit een Pigcop uit Duke Nukem 3D heeft gezien, zal hem niet snel vergeten. Hoe anders is dat in de opvolger.

Ze keren allemaal terug, de standaard Assault Troopers, Pigcops, Octobrains en de zwevende Assault Commander, en ze lijken op die van vijftien jaar geleden, alleen zijn ze minder herkenbaar. Het zijn stuk voor stuk donkere, kleurloze en zelfs wat vormeloze gevaartes die op je afstormen, en dat is een gemiste kans die niet valt af te schuiven op een verouderde engine. Wie bijvoorbeeld naar de wezens in games van Blizzard en Nintendo kijkt, weet dat het onder alle technische omstandigheden mogelijk is om herkenbare karakters op te voeren.
Het gaat dus niet zozeer om het technische deel van de graphics, maar om wat ze er mee gedaan hebben.
De graphics zijn trouwens niet echt de hoofdreden waarom ik de game niet meteen zou gaan kopen hoor, dat vind ik juist best onbelangrijk, maar ook dingen als maar 2 wapens kunnen dragen vind ik iritant, vooral in een game die absoluut niet realistisch is. Laat mij lekker een ton aan wapentuig onzichtbaar op mijn rug hebben hangen? Als het dan te makkelijk wordt dan zou ik liever hebben dat ze meer vijanden op me af spugen of die vijanden slimmer maken.
Ook als ik de video's zo bekijk, ik vind het er eigenlijk nogal saai uitzien en de humor komt op mij een beetje geforceerd en plat over, en DN3D vond ik hartstikke leuk... Misschien vertaalt het gewoon ook niet zo goed naar wat we nu van games gewend zijn.
De vijanden in HL 1 hadden juist verschrikkelijk goede A.I., iets wat we eigenlijk niet meer gezien hebben sindsdien totdat Far Cry 1 uit kwam.

Ga HL1 nog maar 's spelen en besef hoe goed die soldaten die je op gegeven moment tegen komt geprogrammeerd zijn voor die tijd. En hetzelfde geldt voor die vrouwelijke assasin die je eerst vanaf de ene kant schiet, snel weer wegloopt en je dan weer schiet, maar dan van de andere kant en jouw kogels ontwijkt met een acrobatische radslag.

Ik weet ook nog dat ik Quake en Doom gewend was en gewoon achter een kist kon kruipen, en af en toe tevoorschijn kon komen om m'n vijanden af te knallen. Ik probeerde dit ook in HL1 toen ik voor het eerst die special forces tegen kwam, maar hun A.I. detecteerde meteen dat het voor hun geen zin had om tegen die kist te knallen waar ik achter verscholen zat, en dus stopten ze hun geweer even weg en gooide ze een granaat OVER de kist heen waar ik achter zat en was ik meteen dood. Dat was pure klasse en ik ben niet eens een HL fanboy.
Hoe lees jij in godsnaam in mijn post dat ik denk dat de AI in HL1 niet goed was??? Mijn hele punt was juist dat de AI daar wel goed in was, daarom was ook duidelijk dat de domme ren op de speler af monsters niet interessant meer waren.

Overigens, voor de mensen hierboven die serious sam als voorbeeld aandragen, dat is nou net een game waar je een belachelijk arsenaal aan wapens met een idiote hoeveelheid ammo bij je kan hebben. Heerlijk! Maar in dit spel lijkt dat dus niet zo te zijn, heb je net een leuk wapen, mag je em achter laten omdat er waarschijnlijk geen ammo meer voor te vinden gaat zijn...
'In Gods naam' nog wel? Tjonge. Je had echt wel wat duidelijker kunnen zijn in die post waarop ik reageerde. Je kon die post opvatten zoals je wilt: dat ze lieten zien hoe het NIET moet of hoe het WEL moet. Maar, toegegeven: ik had het ook op kunnen merken dat je juist het tegenovergestelde bedoelde, dat is waar.

Ik had je dus verkeerd begrepen en heb blijkbaar dezelfde mening als jij:

Als het om knallen gaat wil ik wel genoeg guns & ammo en als ik een verhaal wil ga ik wel een boek lezen.
Of dat te verwachten is, nou nee. De reviewer hefd zijn voorkeuren. En soms kan dat verplicht spelen volk de plank volledig mis slaan.
AI dom? Het is Duke nukem. En horen die aliens misschien dom te zijn. Al helemaal aangezien het spel het aantal vijanden gebalanced heefd aan de hand van de domme AI.
Zo heb je ook de IP Serious Sam. Daar is het duidelijk.
Het is geen milsim tegen spetznas.
Ik zou meerdere review lezen. En die niet zo maar klakeloos aannemen maar toetsen aan jouw eigen voorkeuren.

zelf vroeger Dnk3D in Coax Lannetje gespeeld.
En net alsmet doom vooral de shotgun.

Ben niet zo retro gamer, ben als gamer ook veranderd gegroeid.
Ik ga meer voor realistische thema als modern warfare. Hoefd niet perse een milsim te zijn. Maar wil vooral op los gaan met moderne wapens.

Deze sla ik over.
Eigenlijk heb ik sowieso al helemaal niet op een vervolg gewacht.
Daarnaast wat my toen in serious sam vooral trok was de Co-op.
Ik heb de game nu 4 uurtjes gespeeld en het grootste minpunt van de game vind ik de herkenbaarheid. Er is niets over van het puzzelwerk, de velden zijn veel te veel linear waar je in DN3D toch nog regelmatig naar schakelaars of keycards moest zoeken zit dit er niet meer in. Ook geheime lockers of kamers waar je enkel met een goedgemikte explosie van een rocketlauncher of pipebomb in kon ben ik nog niet tegengekomen. Eigenlijk is het enige herkenbare het geluid van de wapens. Een gemiste kans
Mee eens; ze hebben het slechtste van oldschool FPS gaming met het slechtste van newschool gecombineerd. Lineair van cutscene naar cutscene, geen free-roaming opties, geen secrets, slechts een handvol interactie-zaken per level en (het ergste) geen echte Duke mentaliteit, er zitten zoveel contradicties in het 'Duke-universum':

1) Duke kan 600lbs bankdrukken (zegt de game), maar kan maar 2 wapens tillen ?
2) Duke is een aanbeden half-god, maar als de president 'm de les leest, slikt ie alles braaf & stilletjes zonder enige opmerking ?
3) De Duke-cave heeft geen wapens; zou dat in het hoofdkwartier van de speciale troepen ook zo zijn ?
4) Interactie met de omgeving is op de geijke EGO-verhogende zaken na niet bestaand. De meeste mensen die je tegen komt negeren je en je kan niet eens een gevatte opmerking plaatsen. Eerst kom je iemand tegen die in zwijm voor je valt, en 10m verderop in de gang staan 3 mensen je stug te negeren, zelfs als je ze bijna omver loopt.
5) Het eerste uur gameplay is: 15 minuten rondlopen en niets doen, dan 1 boss afknallen, dan weer 15 minuten rondlopen en 6 aliens afknappen, dan een saaie lange mini-race sectie zonder enig spectakel. Hoe anders dan de intro van Duke 3D :(

Het gevoel dat overblijft is: Ja, het is de stem van de Duke, maar niet de spirit, de flair, het gevoel, of de gameplay van het orgineel. Eigenlijk is het een doodsaaie game die af & toe gered wordt door een recht-toe-recht-aan opmerking van de Duke ...

Zelfs vergeleken met een FPS van 10 jaar geleden; b.v. No One Lives Forever (NOLF 1 & 2) uit rond 2000 (ook door 2K Games), verliest DNF het zowel qua graphics, lip-sync, voice-over, character & level design en end-bosses.
Ik heb de demo op PC en ik snap het argument van slechte graphics niet. Ik vind ze op PC echt wel goed. Er zijn mooiere games op de markt (The Witcher 2), maar ook nieuwe games met slechtere graphics (Dungeon Siege III).

Misschien dat de graphics op de consoles slechter zijn dan de PC versie, want ik snap die ganse hype rond de slechte graphics echt niet.
't Hangt er echt vanaf. Ik heb ook de demo gespeeld - op PC en in full quality - en daarbij viel op dat op sommige plekken, bv. in gebouwen, de GFX zeer goed zijn, maar op andere plekken, vooral buiten, de GFX er tien jaar oud uit zien: kijk eens naar de lucht bijvoorbeeld. Of naar de rotsen in de woestijn. Tenslotte is de kritiek op de GFX niet enkel puur technisch maar ook artisitiek: zoals in deze review ook gezegd wordt zijn pigcops en aanverwante nogal kleurloze figuren.
Zowel de graphics op de PC als op de X360 zijn slecht (op beide gespeeld). Spel is wel leuk maar grafisch is het echt een teleurstelling. Alleen bij de goedkopere games die uitkomen (shooters van no-name productie maatschappijen) zijn de graphics van hetzelfde niveau maar verder is er geen enkel game wat nu uitkomt wat er zo slecht uit ziet. Maar zoals al gezegd wordt, het is een engine van een generatie terug dus kunnen we ook geen graphics verwachten als BF3 of zelfs COD BO..

En inderdaad, de vijanden zijn erg kleurloos. Het voelt gewoon aan als een spel wat ondanks zijn productietijd veel te snel is uitgekomen. Ze hadden wat mij betreft beter opnieuw kunnen beginnen met een nieuwe engine.
nu consoles een significante (negatieve) invloed hebben op graphics zou je toch verwachten dat dat niet echt relevant meer is voor een review....ik heb nog geen enkel spel op mn ps3 gezien wat echt grafisch beter is dan pc meuk van 5 jaar geleden en die beperkingen zie je ook steeds vaker naar de pc markt doorsijpelen via console ports.

Ik denk dat het dus niet direct een minpunt is voor de huidige generatie gamers.
Als jij het echt grafisch een teleurstelling vindt heb je niet goed gespeeld.
Het uiterlijk van de dingen is soms brak, maar de engine lijkt me niet brak.

Je kan met alles wat je vind bijna iets doen, als je mensen aanspreekt blijven je ze erachter volgen met hun lichaam etc etc, ik schrijf vanavond men mening over deze game wel, eerst nog wat spelen :D
Het kan alleen een teleurstelling zijn als je verwacht (en/of gerekend) had op state of the art graphics.

Aangezien het mij bij DN in de eerste plaats om de humor en nostalgische waarde gaat is dit voor mij een potentiële topper... ik ga 'm zeker halen!!!
voor zover ik de filmpjes kan beoordelen vallen de graphics echt niet mee.. heb je die shaders gezien? het lijkt wel of duke altijd ingesmeerd is met glimmend glijmiddel ofzo.. alles heeft enorm veel reflectie en dat maakt het gedateerd..
Duke kennende zou hij inderdaad zomaar continue ingesmeerd kunnen zijn met glijmiddel... 8-)

Maar het komt er dus op neer wat je had verwacht EN wat je belangrijk vindt. Voor veel fans van de oude Duke (including me) is de herkenbaarheid en de humor veel belangrijker dan graphics.

Ik had eerlijk gezegd ook niet verwacht dat de graphics helemaal gemoderniseerd zouden worden; DNF heeft al zolang op zich laten wachten dat overgaan op een nieuwe engine, het ooit uitkomen van DNF nog meer in gevaar zou hebben gebracht.
Duke heeft geen glijmiddel nodig. :+

Verder lijkt DNF te voldoen aan mijn verwachtingen. Niets enorm hoogstaands qua gameplay of graphics, maar gewoon top humor, over the top, en uitstekend geschikt voor een avondje hersenloos fraggen ;)
Vind het spel op zich nog wel aardig, maar die laad tijden....
Iedere keer dat je dood gaat duurt het een eeuwigheid voor het level weer geladen is.

PS3 versie hier, die 4,5GB op de HDD installeert en er ook van speelt.
Zo blij als ik klaar ben met dit spel. Nooit weer!

Speel 'm echt puur nog voor de nostalgie en omdat ik 'm wil uitspelen.


Update: uitgespeeld. eens en nooit weer.

[Reactie gewijzigd door freshy98 op 12 juni 2011 16:23]

Dat moet dan een (groot) verschil zijn met de console versies en de PC versie, want hier op de PC is de laadtijd maar ene paar seconden. (vier seconde ofzo)
Heb ik ook maar hij staat ook op mijn ssd schijf, 4 seconden is alles is wel beter!
ik heb het over de PC game :|
het gaat er over dat het spel bestaat uit losse elementen, het is niet 1 game.
de hele game bestaat uit heel veel losse elementen, het is niet echt 1 game.
PC versie rulez, ik had eerst de xbox versie, ziet er niet uit en duurt 10 jaar met laden!
Het is de vraag of dit zo slecht is. Het is al vaker gezegd maar ook bij Duke 3d waren de graphics achterhaald en de reviews lang niet allemaal lovend, toch is het één van de bekendste shooters ooit geworden. Ik denk ook dat nu de druk van de ketel is een paar patches de komende tijd de scherpe kanten van de game kunnen halen zodat het allemaal nog wel mee gaat vallen. De humor en het verhaal zijn sterk lees ik ook in de review, dus ik ga er wel vanuit dat het goed komt. Ik ga hem halen iig!
Juist! In die tijd had je ook Quake en die schopte kont qua graphics maar niet qua gameplay en beleving. Het was de Space Marine vs Duke Nukem. Dat gaat nog steeds op. Je character in Battlefield of COD kan qua karakter niet tippen aan Duke. Dat zijn gewoon lege hulzen. En dat de graphics wat hoekiger zijn en de gameplay wat achterhaald doet niks af aan de beleving.
Quake zag er niet uit. Vierkantig primitief 'echt' 3D. Duke had meer sfeer.
Dit spel is gewoon een 4 voor de moeite. Het is dat er Duke op de doos staat anders had ie hier geen 7 gekregen.

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 10 juni 2011 11:17]

Personages en objecten waren allemaal sprites in Duke3d. Graphics leken daardoor inderdaad beter, maar ik vond het gekunsteld.

Quake kon me toch een stuk langer boeien (zeker de multiplayer mods), omdat de physics gewoon goed waren. En sfeer, tja dat is natuurlijk persoonlijk. Maar ik vond die donkere ranzigheid van Quake ook wel wat hebben.
Quake zag er niet uit. Vierkantig primitief 'echt' 3D. Duke had meer sfeer
Hoewel ik het daarmee eens ben, heb ik van Quake toch echt een heel stuk langer plezier gehad. Vooral door het daadwerkelijke 3D leveldesign, waar dat in Duke3D nog altijd plat was. Je had wel hoogteverschillen, maar een brug met daaronderdoor een tunnel was bijvoorbeeld al niet mogelijk.

Wat de gameplay video's in de review betreft, misschien is het handig als ze voortaan iemand laten spelen die wat meer ervaring heeft met shooters op de console. Ik zat me echt dood te ergeren aan z'n slechte accuracy en camera movement, en het niet op de hoogte zijn van wat er om 'm heen gebeurde. :)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 10 juni 2011 11:52]

Toen d'r tijd.. Ja, Duke vond ik leuk, maar Quake bleef ik echter spelen wegens de Mplayer.
Beperkte kunstmatige intelligentie
Ik vraag me af in hoeverre dit echt een minpunt is bij deze game, heeft duke nukem het ooit moeten hebben van de ontzettend slimme tegenstanders? ik heb echt het gevoel dat duke nukem niet eens is gemaakt om een zeer uitgebreide kunstmatige intelligentie te bezitten.
Daarnaast zijn er enkele shooters die ik hier voorbij heb zien komen die nou ook niet je van het waren op dat vlak maar daar werd dan niet direct dit als minpunt genoemd.

Wat is jullie mening?

[Reactie gewijzigd door pino85 op 10 juni 2011 09:37]

Duke Nukem is ontspanning. Arcade en spelplezier dus.
Andere spellen willen realistisch zijn. Een heel andere doelgroep.

Ik heb de laatste jaren haast geen shooter meer gespeeld, omdat er nauwelijks shooters worden ontwikkeld die arcade als doel hebben. (al kan het zijn dat ik er tig gemist heb -> ik verdiep me hier meer niet zo in)
Bingo! Zo denk ik er ook over. "Vroeger" speelde ik graag 3d shooters (Doom, quake reeks, painkiller, serious sam enz), maar tegenwoordig is het allemaal van die tactische oorlog shooters die mij totaal niet boeien.

DNF lijkt weer een ouderwetse leuke shooter te worden (ik wil wel een demo proberen voor dat ik besluit of ik het wel of niet koop). Geen tactische rotzooi, gewoon lekker knallen!

Graphics (wat ik zo zie) vallen nog mee. Het is iig geen dikke pixelzooi dus good enough for me.
Geheel mee eens gewoon domme groteske monsters die uit elkaar spatten en botte humor. Die hele Call of Duty generatie kan een spel als dit toch niet waarderen. Het is de eerste fps shooter die ik gespeeld heb en ben verslaafd sindsdien. Al dat gezeur over de graphics Ik tel alleen de afgeslachte vijanden en niet de pixels

[Reactie gewijzigd door Ryuukami op 10 juni 2011 18:27]

De minpunten zijn voor mij nog niet eens minpunten! VInd het jammer dat de pers hierzo over moet vallen.. Er zijn tich WII games met slechtere grapics wat betere scores krijgen... DNF zal echt goed gaan verkopen of deze game nou een 1 of een 9 krijgt!
Je vindt dat we graphics op de PC op dezelfde manier moeten beoordelen als die op de WII? Misschien ook als die op Android / iOS? "Duke Nukem Forever ziet er geweldig uit, en kan zelfs resoluties hoger dan 640x960 aan!" "De graphics van Angry Birds vallen nogal tegen, zelfs Halflife 2 had al betere 3D-effecten." Dat gaat natuurlijk nergens over.

Bovendien zal je zien dat het de reviewer vooral om de art direction gaat: hij vindt de monsters saai en kleurloos.

En hoe kom je aan de kennis dat het spel goed gaat verkopen? Als het slecht blijkt te zijn, dan zal het vast niet goed verkopen. (Let wel, ik zeg niet dat het slecht is: geen idee, ik heb het nog niet gespeeld. Jij ook niet, want het is pas net uit.)
Ik heb de demo gespeeld en IK vond het een leuk spel maar dat is mijn mening. De meeste mensen gaan DNF heus niet kopen voor welke score die krijgt!
Maar de Wii heeft minder power dan een hedendaagse PC dus vandaar.
Jammer dat Tweakers niet 2 dagen langer wacht een review te posten en gewoon zodat ze ook de PC versie konden meenemen in plaats van te klagen over het niet beschikbaar zijn. Blijkbaar is een 0-day review belangrijker. Dit zie ik overigens steeds vaker en vind dat het de kwaliteit van reviews niet ten goede komen omdat ze imo een vertekend beeld geven.

Ik moet dan altijd aan Borderlands denken dat lage reviews kreeg maar later toch een leuk spelletje bleek te zijn, wat veel critici later schoorvoetend toegaven.

Ik hecht dus niet zoveel aan deze review. Leuk om de plaatjes te kijken maar ik zou iedereen aanraden de demo te downloaden en je eigen oordeel te maken. En speel een uur ofzo, 5 minuten zegt niet zoveel :)
er zal vast een update komen over de PC versie, daarnaast zal in dit geval het verschil tussen pc en xbox klein zijn, de graphics zijn nou niet zo hoogstaand dat de pc hier beduidend beter zou presteren, daarnaast is de hele look en feel en gameplay ook hetzelfde.

En persoonlijk stel ik het wel op prijs, ik heb em net voor de xbox gehaald, gamed voor mij toch iets relaxter dan achter de PC
Heb de Xbox versie gepeeld in de Duke trailer en daar waren de beelden vrij brak (dit kan aan de beeldschermen liggen ook) maar heb het nu op de pc alles maxxed out en ziet er toch vrij hard gelikt eruit.

Zal eens proberen screenshot the nemen.

Edit screenshots
http://steamcommunity.com...enshot/541770637543694319
http://steamcommunity.com...enshot/541770637543692295

[Reactie gewijzigd door Damic op 10 juni 2011 17:13]

1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True