Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

BlackBerry PlayBook: alleen voor de liefhebber

Conclusie

De Omap 4430-soc van Texas Instruments is een mooi stukje silicium met een krachtige gpu en een brede ondersteuning voor hd-video. De behuizing is solide, de rubberen afwerking is dik in orde, en het 7"-ips-scherm is een van de betere die we op de redactie hebben mogen aanschouwen.

Er zijn wel verbeterpuntjes: de camera vertoonde in onze testen flink wat ruis, en de accuduur - voor zover we het konden testen - is in vergelijking met andere tablets niet indrukwekkend. Al met al zal de hardware het succes van de PlayBook echter niet in de weg staan.

Daar tegenover staat dat de software nog flink rammelt. Op eerste gezicht is het nieuwe Tablet OS indrukwekkend, we zijn beslist te spreken over de bediening met gestures en het BlackBerry Bridge-systeem lijkt erg geschikt voor het gebruik in zakelijke omgevingen.

Als de tablet gebruikt wordt zonder een BlackBerry-telefoon, beginnen de problemen. De afwezigheid van een ingebouwde e-mailclient en een kalenderapp is eigenlijk onacceptabel, en de weinige nuttige applicaties maken dat de mogelijkheden van de PlayBook gering zijn: verder dan surfen, muziek beluisteren en video's bekijken komen we eigenlijk niet.

RIM zegt zich op de zakelijke gebruiker te richten, maar de zakelijke gebruiker met een iPhone of een Android-toestel schiet niet zoveel op met de PlayBook. Er kan dan ook beter gezegd worden dat het bedrijf zich op BlackBerry-gebruikers richt. Voor hen is de PlayBook een alleraardigst apparaat, zolang de beperkingen op softwarevlak goed in het achterhoofd gehouden worden.

Voor zakelijke gebruikers zonder BlackBerry en voor normale consumenten is de PlayBook voorlopig eigenlijk te beperkt. RIM laat met zijn eerste tablet dan ook vooral zien dat het op de goede weg is; het zal nog wel even duren voor het platform volwassen genoeg is om met de grote jongens mee te doen.

Pluspunten
+ Krachtige hardware
+ Gesture-interface
+ Mooi, helder scherm

Minpunten
- Groot tekort aan apps
- Start traag op
- Zonder BlackBerry-telefoon weinig functioneel

Reacties (78)

Wijzig sortering
Ik denk dat je niet te eenzijdig moet denken. Ik heb ook een Playbook, maar ook met iPad van het werk gespeeld en de iPhone en inderdaad op dit moment kan je minder met een Playbook als met een iPad/iPhone. Dan bedoel ik basic dingen als Citrix, RDP, DLNA, enz. Dat gaat zondermeer gefixed worden maar voor nu loopt de Playbook daar op achter.

Aan de andere kant moeten mensen er ook aan denken dat de meeste apps ontwikkeld zijn omdat de browser van een iDevice te beperkt was en zo kan je dat opvangen. Ik heb geen calender nodig op mijn playbook (google calender!) ik heb geen mail client nodig (GMail online werkt perfecto). Maar als je het apparaat aan iemand geeft die een iPad gewend is zal je snel horen dat ie te beperkt is.. Jammer, het lijkt een beetje dat elke tablet bouwer moet voldoen aan de standaard van Steve Jobs en daar reviewt men ook op.

Als ik je nou vertel dat je een bloedsnel volledig internet ondersteunend apparaat met HDMI uit, Bluetooth HID (ja, muis en toetsenbord), ingebouwde SMB server en daarbij tethering mogelijkheden met elke telefoon kan krijgen voor de prijs van een iPad dan klinkt het al beter. Maar ja er moet weer vergeleken worden en dat is jammer.

Ik hoop dat er toch in Europa veel mensen naar gaan kijken vanwege de populariteit van de blackberry telefoon op dit moment. Ik zie ook op het werk (waar we blackberry minded zijn) toch veel mensen de voordelen van het apparaat zien juist vanwege de koppeling met de Blackberry. Geen data op het device is natuurlijk wat je qua security wilt hebben. Bovendien kan je de Playbook meteen vervangen als iemand hem weer eens kwijt is en die loopt binnen 5 minuten zonder data verlies met een nieuwe Playbook de deur uit.

Mijn ervaring met Blackberry telefoons (8700,8300,8310,8900,9700,9780) en Blackberry OS'en (4.2, 4.5, 5 en 6) is dat RIM erg veel met upgrades goed maakt, als je ziet wat de telefoons in 3 jaar bereikt hebben denk ik dat hetzelfde met de tablet zal gebeuren.

Kortom, de review is misschien iets kortzichtig maar dat kan je iemand met een iDevice in gedachten niet kwalijk nemen. Het is een device wat gewoon iets anders in elkaar zit en dat moet je ook waarderen.
Google apps werkt ook gewoon op de iPad en je kan een koppeling in homescherm zetten. Bluetooth toetsenbord kan je koppelen aan iPad. Apple heeft van die kleine mooie toetsenbordjes. Via verloopplug (tja...) kun je de iPad aan vga of hdmi hangen. Video's worden dan wanneer je ervoor kiest fullscreen getoond.
Ik heb geen calender nodig op mijn playbook (google calender!) ik heb geen mail client nodig (GMail online werkt perfecto).
Dan heb je dus tijdens het gebruik van die apps een permanente internetverbinding nodig. Plus dat ik dergelijke webapps echt zie als fallback voor wanneer een degelijke native app niet bestaat of niet gebruikt kan worden.

En sorry, maar geen afspraak kunnen inplannen, of zelfs je agenda niet kunnen *inzien*, omdat er ff geen internet voorhanden is, gaat em echt niet worden. Voor mij niet, en in een zakelijke omgeving al helemaal niet.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 2 juni 2011 00:45]

+1Anoniem: 44174
@Archie_T2 juni 2011 09:23
Nette reactie, daar hebben we wat aan. Eigen ervaring met twee verschillende tablets is meer waard dan 1 review.
Wat mij betreft een mooie aanvulling op de review zelf.

Het valt mij op dat mensen die het apparaat nog nooit gezien hebben de playbook al afkraken zonder ooit echt gewerkt te hebben met apparatuur van RIM.
Erg goede Review, misschien iets te streng maar dat kan ook aan mij liggen (heb zelf een Playbook, -ben er erg tevreden mee-, hierbij moet ik wel zeggen dat ik een Blackberry Smartphone heb dus een native kalender mis ik niet.


En met te streng bedoel ik dat er geheel voorbijgegaan wordt aan het feit dat de Playbook uitmuntende Presentatiemogelijkheden heeft en er standaard volledige versies van Word, Excel, Powerpoint en Adobe Readers staan voorgeinstalleerd.
Het is ook niet allemaal kommer en kwel je kunt ook je niet-blackberry smartphone tetheren om internet te gebruiken.

Daarnaast is de Tablet énorm krachtig, je kunt need for speed spelen tegelijkertijd, HD-video afspelen terwijl er een slideshow loopt, zonder enige vertraging.

Ik zou iedereen willen aanraden hem een keertje in de winkel te proberen, uiteraard na zestien juni.

[Reactie gewijzigd door Rubén89 op 1 juni 2011 12:59]

En ik wil dan ook hierbij iedereen "aanraden" om ook meteen blackberry te kopen, anders heb je er bar weinig aan.

De prestaties komen ook duidelijk naar voren uit de review, maar bepaalde basis features zijn niet ingebouwd en dan is een score als deze niets meer dan rechtvaardig.
Daarnaast is de Tablet énorm krachtig, je kunt need for speed spelen tegelijkertijd, HD-video afspelen terwijl er een slideshow loopt, zonder enige vertraging.
Dat lijkt me inderdaad erg handig!!
De opmerking in de review dat Bridge alleen werk in een zakelijke omgeving is niet juist. Ook met BIS werkt dit probleemloos. De enkeling die een BB zonder BES of BIS gebruikt heeft inderdaad pech en kan geen gebruik maken van Bridge.

Ik heb gemerkt dat mijn PB (k heb een PB-16, sinds 3 weken in gebruik) dezelfde eigenschap heeft als de BB-smartphones, n.l. dat pas na enkele herstarts en dagen gebruik een optimale accuduur bereikt wordt. Zat ik eerst aan het einde van een dag op 15-20% resterende capaciteit, nu moet ik al moeite doen om 'm in 1 dag onder de 60% restcapaciteit te krijgen. Wellicht toch handig om met dezelfde PB na enkele weken de test nog te herhalen.

Het aantal apps is inderdaad beperkt, al is er sinds gisteravond wel een eerste Twitter-app verkrijgbaar in AppWorld (Blaq), die erg goed werkt. Voor de in-app preview van webpages, foto's en video's is indrukwekkend.
Wat ik (ook) een beetje mis in de review is hoe goed de Browser met ingebouwde adobe flash op de PlayBook werkt, waardoor het huidige tekort aan applicaties enig zins goed gemaakt wordt.

Een dedicated IMDB app bijvoorbeeld voegt dan niet meer zoveel toe.

De meeste webmail/calendar (Google/Live/Yahoo) is prima te gebruiken via de browser.

Ik persoonlijk vindt Applicaties (zeker zoals de implementatie daarvan op de iPad) een verarming van het internet. Apple heeft hiermee het distributie kanaal + hoe het internet wordt ervaren gewoon in handen gekregen en we geven die vrijheid graag op voor een mooie gebruikers ervaring.

Bij bedrijven klagen we allemaal steen en been over die legacy Windows32 applicaties, maar als het ineens op een mooi device op dezelfde manier wordt gedaan gaat iedereen er weer voor alsof het 1995 is en windows95 net uit is.

Uiteraard is de beleving van de applicatie en vaak gebruikers'gemak'* onovertroffen bij veel iOS applicatie en daarvoor absoluut hulde en ook voor de iPad en iPhone als device, ze leiden absoluut de huidige innovatie voor de mobile market.

*gebruikersgemak, omdat je in heel veel gevallen helemaal niet sneller kan werken op een iPad, eerder veel trager, maar de beleving daarin tegen is dan wel weer top.

Zelf hoop ik dat HTML5 een van de belangrijkere/ste platformen wordt en de diensten en distributie kanelen weer vrijkomen. Voorbeeld de i.playboy.com site -> mag niet op e iPad als app, maar werkt prachtig op zowel de PlayBook als iPad.
Wat zijn die drie pinnen aan de onderkant naast de USB en HDMI uitgang?
Daarmee kan je de PlayBook opladen met een Charging Pod :)

http://store.shopblackber...arging-Pod/ACC-39340-303/
Ok, een tablet voor de zakelijke markt, en hem dan playbook noemen :?
Playbook is een veel gebruikte term in de VS, wat draaiboek betekend. Geeft toch wat meer invulling dan je in je kortzichtige opmerking impliceert.
Wel, een draaiboek mag dan toch tenminste een kalender bieden.
En een van een "pad" mag je toch tenminste koffie verwachten?! Dus wat wil je nu met deze opmerking bereiken?
dat de tablet voor de zakelijke markt óf een blackberry vereist of gewoon niet de gewenste features bied. Jammer !
0Anoniem: 44174
@HgnX1 juni 2011 17:16
tja, dat is slechts 1 mening. de toekomst zal uitwijzen of er meer mensen zó over denken.
Als je zo de reviews op 't internet een beetje leest, lijkt 't alsof de meeste mensen die dit apparaatje in handen heeft gehad er inderdaad zo over denkt. De kwaliteit van de hardware lijkt altijd prima in orde, maar qua gebruik en software kan het RIM niet roepen dat het voor de zakelijke gebruiker is. Alle belangrijke apps ontbreken daar op dit moment nog voor:
- goede mail app
- kalender app
- todo-list
- contacts app

Eigenlijk bijna alles wat je gebruikt als zakelijke of particuliere consument zit er nog niet in. Ik weet overigens niet hoe het zit met de synchronisatie tussen de Playbook en een PC, maar misschien dat daar wel een programma voor is. :)
"Kortzichtig", niet overdrijven. Feit is dat dit product in EU uitkomt waar veel mensen de term gewoon niet kennen. Playbook klinkt voor het gros als een stuk speelgoed. Gezien de featureset op dit moment kan je het ook niet echt een tablet voor de zakelijke markt noemen.
Jij hebt kennelijk niets begrepen van de zakelijke markt. In de zakelijke markt gaat het meer dan om alleen de featureset. Ik weet nog dat Blackberry telefoons net uitkwamen, je kon er alleen mee emailen en bellen en toch zag je iederee in de zakelijke markt ermee rond lopen ook al waren er toestellen die al veel verder waren.

Een Blackberry is zakelijk gezien nou eenmaal een beter visitekaartje naar buiten toe dan een iPhone of een iPad wat toch meer als consumentenelektronica wordt gezien. RIM speelt hier handig op in en dat doen ze prima.
Laten we het gezellig houden. Ragnar heeft namelijk een goed punt. Ongeacht wat Playbook in de VS voor betekenis heeft, hier betekent het zoveel als 'speelboek'. En dat is inderdaad een aparte naam voor een op zakelijk gebruik gerichte tablet.

En het apparaat wordt toch onder diezelfde naam in EU uitgebracht.
What's in the name, het gaat om de features. Boeit mij die naam nou sorry hoor.

Dit apparaat zal wel zo zijn tekortkomingen hebben maar het is allemaal nog spiksplinternieuw dus geef het even wat tijd. Je kunt in ieder geval niet ontkennen dat het apparaat strak, zakelijk en vooral exclusief oogt en dat zijn termen die goed klinken in de oren van menig directielid.

Wat een iPad? Koop die prularia maar voor thuis, hier op de zaak alleen maar Blackberry.

Als je met dit ding aan komt zetten bij je klanten trek je toch bekijks, kom je met een iPad dan zeggen ze ach daar heb je weer zo'n Apple fanboy hoor.

Ik vind toch dat ze een mooi product op de markt hebben gebracht. Het is zeker nog niet af maar mijn eerste indruk en dan vooral kijkend naar het filmpje is erg goed. En ja je hebt een Blackberry nodig maar een telefoon is toch iets wat je altijd bij je hebt. Scheelt ook weer een extra simkaart.
Ik kan me niet onttrekken aan de indruk dat jouw reactie die van een blackberry fanboy is.

De naam is ongunstig gekozen. Het woord 'Play' in de naam suggereert niet dat het een zakelijk apparaat is. Sowieso, Blackberries zijn al lang niet meer alleen voor de zakelijke gebruiker bedoeld. Bij wie zijn BB's in Nederland het populairst? Bij de 'Hi' jeugd, juist. En dat is niet iets waar Nederland toevallig uniek in is. Sterker nog, RIM market het Blackberry merk ook heel bewust op de jeugd. Kijk maar eens naar de reclame's voor de Torch.

Wat een iPad? Koop die prularia maar voor thuis, hier op de zaak alleen maar Blackberry.

Een bedrijf kiest uiteindelijk het tablet met de meest bewezen reputatie, in het kader van continuïteit. De iPad heeft in dat kader al een behoorlijk gevestigde naam. De Playbook nog niet. Als de Playbook straks blijkt te floppen heeft jouw bedrijf een hoop geld geïnvesteerd in een gefaald product, Weg continuïteit.

En ja je hebt een Blackberry nodig maar een telefoon is toch iets wat je altijd bij je hebt.

Is dit wel iets dat RIM wil? De Playbook alleen interessant maken voor consumenten of bedrijven die al van een Blackberry voorzien zijn? Want bedrijven gaan niet ineens om de Playbook te kunnen gebruiken al hun telefoons vervangen door Blackberries. Lijkt me nu net verstandig om een beginnend product interessant te maken voor een zo groot mogelijke doelgroep, anders komen al die apps waar het platform zo om staat te springen ook nooit.
Ik denk niet dat de continuiteit van je bedrijf afhangt of je tablet wel of niet faalt. Bij de meeste bedrijven waar ik kom worden tablets vooral gebruikt als visitekaartje naar buiten toe maar ze kunnen ook prima zonder, het zijn niet bepaald bedrijfskritische apparaten. En het is nou eenmaal zo, als iemand bij ons met een iPhone of iPad aan komt zetten hoor je uit alle hoeken de term Apple fanboy klinken.

En zoals ik al zei, What's in the name? Als je Windows vertaalt lees je ook Ramen. Ramen Server 2003. Is dat dan een naam? Of Exchange 2010, Uitwissel Server 2010. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het succes van een product valt of staat echt niet met de naam ervan.
Zou Apple gewoon de eerste bruikbare tablet hebben gemaakt?
Ik denk van wel...
Ik denk van niet, als Acer dezelfde tablet op de markt had gebracht was er nooit zo'n media aandacht geweest en was het waarschijnlijk een flop geworden. Als Apple een witte iPhone maakt wordt dat zelfs al als revolutionair gezien.

En btw ik ben geen Blackberry fanboy, ik heb zelf een Desire HD ;)
Ik denk van niet, als Acer dezelfde tablet op de markt had gebracht was er nooit zo'n media aandacht geweest en was het waarschijnlijk een flop geworden.
Dat had Acer nooit gekund. Acer is naar mijn mening niet een bedrijf wat de keuzes kan en durft te maken zoals Apple dat wel doet.
Acer is een hardwaremaker, ze gebruiken OS'en van anderen en hebben geen geintegreerde platform-view zoals Apple dat heeft, of RIM.
Zo iemand kan niet 'dezelfde tablet op de markt' zetten.

Acer had al tablets met de Windows XP tablet editie, nu leveren ze een variant met Windows 7.
Echter, een desktop OS op een tablet werkt niet, misschien het OS zelf wel, maar omdat de applicaties niet zijn aangepast werkt het niet lekker. (Een tablet versie van WP7 heeft volgens mij wel een kans, net als Android Honeycomb. Windows 8 gaat weer falen). De consument heeft dat door en heeft de 'Windows tablets' links laten liggen.

Apple was de eerste die een bruikbaar tablet met een dedicated tablets OS heeft uitgebracht, met een App Store voor het verkrijgen van applicaties voor dat tablet.
@@En zoals ik al zei, What's in the name? Als je Windows vertaalt lees je ook Ramen. Ramen Server 2003. Is dat dan een naam? Of Exchange 2010, Uitwissel Server 2010. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het succes van een product valt of staat echt niet met de naam ervan.@@

Dit is een dom voorbeeld? Windows is een merknaam, Windows heeft daarom ook niks met ramen te maken? Playbook daarin tegen is geen merk naam van een bedrijf? Zelfs ik vind Playbook een rare naam voor een zakelijk op de markt gebracht apparaat Maar dan nog , het maakt niet uit hoe iets heet als het maar een naam heeft. De Playbook is daarom gewoon 'een BlackBerry.
Als je met dit ding aan komt zetten bij je klanten trek je toch bekijks
Waarschijnlijk is dat echter omdat je de enige bent die zo'n ding heeft, terwijl iedere ander tablet gebruiker een iPad heeft, niet omdat de RIM tablet zo goed is...

Het is apart dat mensen die een iPad kopen een fanboy worden genoemd, terwijl het natuurlijk ook zou kunnen zijn dat het gewoon een goed produkt is.

Zoals veel mensen roepen, tablets bestonden al langer, waarom is dan de verkoop pas op gang gekomen sinds de intro van de iPad?
Zou Apple gewoon de eerste bruikbare tablet hebben gemaakt?
Ik denk van wel...
0Anoniem: 361785
@PPie5 juni 2011 15:59
"terwijl iedere ander tablet gebruiker een iPad heeft"

zucht, is het niet Microsoft vs Apple dan is het wel RIM vs Apple?
en niet iedere andere tabletgebruiker heeft een ipad(2), mijn vorige werkgever werkte bijvoorbeeld al jaren met Toshiba en HP tablets voordat apple er zelfs maar mee begon te ontwikkelen... (onbetaalbaar duur maar ze waren er wel al een tijdje)

ikzelf hoef trouwens geen van tweeën, het beleid van de ene staat me niet aan en het gebrek aan functionaliteit van de andere staat me niet aan ;)
Als je met dit ding aan komt zetten bij je klanten trek je toch bekijks, kom je met een iPad dan zeggen ze ach daar heb je weer zo'n Apple fanboy hoor.
Tot je bij professionals over de vloer komt, die kijken verder dan het merkje ;)

Het voelt een beetje als "too little too late", ik zie nog wel eens blackberry's in een zakelijke omgeving maar ook die markt heeft meer concurrentie voor RIM tegenwoordig.
Nounou, iemand gelijk kortzichtig noemen omdat hij niet wist dat playbook draaiboek betekent?

En dat het in de VS veel wordt gebruikt, neemt niet weg dat het toch een beetje raar klinkt (vind ik).
Opzich heb je daar gelijk in, maar deze discussie over 'PlayBook' en de betekenis daarvan wordt zo'n beetje ieder topic weer uitgebreid besproken en kan me de reactie van Blonde Tux dan ook wel voorstellen.

Ik verwacht mijn PlayBook eigenlijk vandaag, maar hoor net dat deze vrijdag komt. TNT is weer lekker lui geweest vandaag :(.
Ik neem aan dat je een bb hebT?
On-topic:
Die gestures zien er wel leuk uit, maar zijn eigenlijk verre van logisch. Ben benieuwd hoeveel mensen het apparaat gaan snappen zonder een goede uitleg vooraf. Had gehoopt dat RIM me wat meer zou komen...

[Reactie gewijzigd door Tijn89 op 1 juni 2011 15:38]

De naam is zeer suggestief te noemen. als het voor de zakelijke markt bedoeld is, dat is de naam niet lekker gekozen.
De naam is zeer suggestief te noemen. als het voor de zakelijke markt bedoeld is, dat is de naam niet lekker gekozen.
Als je goed bent in engels is het woord prima gekozen. De term 'draaiboek' wordt binnen bedrijven veel gebruikt. En bij Amerikanen is het woord ook bij het American Football erg bekend als dusdanig. Het heeft niets met 'spelen' te maken.
Goede review en eindelijk ook duidelijk hoe het is om de Playbook te gebruiken zonder BB telefoon.

Zelf overweeg ik hem te gaan halen, zelfs al heb ik geen BB. Zelf ben ik toch al "in de cloud' als het aankomt op mail en calender, dus in praktijk zal je hiervan weinig last ondervinden.

Een kleine vraag aan de reviewers: De browser is dat een tabbed browser of moet de gebruiker het daar ook zonder mee stellen?
De browser heeft tabbladen als je in de browser van de bovenstrand naar beneden veegt, gaat de browser ietrs naar beneden krijg je in een rij een overzicht van je tabbladen te zien. waar je doorheen kunt swypen (Van links naar rechts,of andersom).

[Reactie gewijzigd door Rubén89 op 1 juni 2011 12:59]

Als je met "in de cloud" op google doelt, dan kan je geen betere keus maken dan een android device, perfecte mail/calendar/docs integratie.

Ik zie echt de meerwaarde van de playbook niet boven android tabs, de hardware mag dan beter/sneller zijn, maar als er geen leuke software voor is begin je er weinig mee.
Maar daarnaast werkt de UI nog niet super en zijn er nauwelijks apps, wat zou je dan met zo'n tablet willen?
Hoe kom je erbij dat de UI niet super werkt, de redacteur was juist erg te spreken over de UI.
Ik ben gewoon benieuwd naar implementatie van Android apps op een ander platform en zakelijk bezit ik wel gewoon een BB. Dus dan kan ik hem gecombineerd gewoon gebruiken.
Mooie review,

Onlangs overgestapt op het werk naar blackberry en zeer tevreden over.
Het ontbreken van de email en kalender functie hoeft geen bezwaar te zijn. Geen data op de tablet kan met vertrouwelijke gegevens zeer wenselijk zijn. Ik denk wel dat ze de mogelijkheid moeten bouwen voor de consumenten markt te willen aanspreken.
Ik denk dat ik een demo ga aanvragen om zelf eens te testen.
Als dat je argument is zou je ook geen mail of kalender op je telefoon willen. Het is gewoon onzin dat het niet op de Playbook zit, die zouden ze net zo goed kunnen beveiligen als de telefoon.
Deze tablet laag waarderen omdat je een BB nodig hebt, is hetzelfde als een iPod-dock een laag cijfer geven omdat je Zune er niet op aan te sluiten is. Ik vind dat de noodzaak van een BB bezitten geen afbreuk hoeft te doen op de waardering van de tablet.

(Dit was een reactie bedoeld op Relief2009 hier net wat verder boven)

[Reactie gewijzigd door Ras op 2 juni 2011 01:06]

Erg interessante review om te lezen, hoe meer tablets hoe beter imho.
Fabrikanten leren van elkaar, willen niet onder doen voor de ander qua software, hardware en mogelijkheden en zodoende vind ik het alleen maar goed van RIM..

Dat terzijde, is een tablet als deze niks voor mij door al de beperkingen.
Natuurlijk moet het vanaf scratch worden opgebouwd en zijn er nog geen duizenden goede applicaties zoals op iOS of in de Androidmarket. Maar het moeten syncen met een BlackBerry telefoon en dergelijke, kom op, dan richt je je aleen maar op de huidige BB-gebruikers wat erg zonde is..

Voordelen van deze tablet zijn het kleine 7" IPS-scherm met redelijke hoge resolutie en de mogelijkheden om full HD films vlekkeloos af te spelen.. Zulke hardware mag wat mij betreft ook wel in de nieuwe iPad 3 komen of in de nieuwe Androidtablets die eraan komen..

Een BlackBerry Playbook zal het voor mij niet worden, maar er zitten een paar mooie features in die hopelijk worden overgenomen door fabrikanten van andere (soorten) tablets.
Persoonlijk zou ik hem ook niet hoeven. Ten eerste omdat ik geen BB heb en ten tweede omdat ik sowieso geen tablet hoef ;-)

Toch zie ik hier wel een mooi tablet voor in een bedrijf hoor. Zeker als dat bedrijf al met BB en hun software werkt, kan dit een mooie aanvulling zijn. Denk vooral aan het afspelen van filmpjes in HD op een beamer o.i.d. Hij is 'sneller' (en zuiniger) dan een laptop en is makkelijker mee te nemen. Mits hij al aanstaat natuurlijk, anders is een laptop miss sneller x)

Een ander voordeel van de goede kwaliteit van het beeld is bijvoorbeeld voor het showen van een productontwerp aan een grotere groep met ieder zijn eigen playbook.

Daarnaast is hij robuust gebouwd, wat uiteindelijk in de kosten kan schelen.

De playbook is dan ook echt wat meer op de zakelijke markt gericht, is mijn veronderstelling.


offtopic: oei, ik denk dat dit alles ook wel in de review te vinden is XD
Precies. Als de markt maar genoeg spelers bevat dan moeten ze echt hun best doen om nog meerwaarde te bieden. Als er maar een fabrikant was, dan konden ze alles flikken.
Maar er zit dus voor die zakelijke gebruikers ook gen Office-achtige suite in? Ik verwacht bij de term "zakelijk" dat je toch op z'n aller-aller-minst wel een briefje kan typen...
De Playbook heeft standaard voorgeinstalleerd:
Word
Excel
Powerpoint
Adobe Reader

Als het goed komt dit ook -zij het heel beknopt- uit de review naar voren.

[Reactie gewijzigd door Rubén89 op 2 juni 2011 00:59]

0Anoniem: 44174
@_Thanatos_2 juni 2011 09:25
Je wilt eigenlijk liever een laptop hebben zeg maar.
Nee, maar BlackBerry pretendeert zakelijk te zijn, en vervolgens kun je er geen zakelijke dingen mee doen. Dat is raar. Dat vind ik niet raar, dat IS raar. Ik *persoonlijk* heb liever een laptop ja, maar dat zegt niets over mijn reactie.

maargoen Ruben hierboven heeft al verduidelijkt dat er wat MS- en Adobe-software op staat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee