Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Galaxy Tab 10.1: de dikke en de dunne

Inleiding

In februari kondigde Samsung op het Mobile World Congress zijn eerste 10,1"-tablet aan. De Galaxy Tab was dunner en lichter dan Apples iPad, en Samsung leek een serieuze concurrent te hebben gemaakt.

Het bedrijf kon echter maar eventjes van zijn voorsprong genieten, want kort daarop kondigde Apple de tweede editie van de iPad aan. Deze was op zijn beurt weer dunner dan de Tab 10.1, en Samsung was daar niet blij mee.

Samsung-topman Lee Don-joo bestempelde de Tab 10.1 op een aantal punten zelfs als 'inadequaat' en gaf de engineers van Samsung opdracht om de achterstand in te halen. In de weken daarna zullen die engineers maar weinig slaap gehad hebben, want minder dan een maand later presenteerde Samsung een vernieuwde Tab 10.1 - die weer dunner en lichter was dan de iPad 2.

De eerste Tab ging daarmee overigens niet de prullenbak in: deze kreeg het nieuwe typenummer 10.1v en wordt momenteel exclusief via Vodafone verkocht.

De nieuwe Tab 10.1 moet deze zomer uitkomen, maar met dank aan Google kunnen we de twee modellen toch al vergelijken. Op de I/O-ontwikkelaarsconferentie kregen alle aanwezigen namelijk een 'Limited Edition' van de nieuwe Galaxy Tab 10.1, dus we hebben nu zowel de oude als nieuwe versie op ons kantoor liggen.

In deze hands-on richten we ons primair op de buitenkant van de twee tablets. De Limited Edition is nog niet voorzien van alle softwaremodificaties die Samsung voor de uiteindelijke versie gepland heeft. Daarnaast bevat ons exemplaar een Tegra 2-soc van Nvidia, terwijl de kans bestaat dat Samsung voor de definitieve versie zijn eigen Exynos-chip inzet.

Uiterlijk en indruk

Het is duidelijk dat Samsung vooral de geringe dikte van de tablet erg belangrijk vindt, want voor de rest is het nieuwe ontwerp van de 10.1 groter dan de originele versie. Vergeleken met de Vodafone-editie is de nieuwe versie 10mm langer en 2,5mm breder. De dikte is teruggebracht van 10,9 naar 8,6mm, en Samsung wist 4 gram van het gewicht af te schaven: de nieuwe Tab weegt 595 gram.

Samsung Galaxy Tab 10.1v (links) en 10.1 Limited Edition (rechts)

We hebben het over millimeters en grammen, en in de praktijk zijn de verschillen dus niet groot. We vinden de 10.1 lekkerder in de hand liggen dan de 10.1v, maar het is zeker geen straf om met de oude versie te werken.

Samsung heeft het uiterlijk van de tablet grondig onder handen genomen. De 10.1v heeft een zwarte achterkant met een grove structuur en een grote zilverkleurige cirkel in het midden. Aan beide korte zijden zit een verdikking, waardoor de tablet daar makkelijk vast te houden is. De achterkant van de nieuwe 10.1 lijkt meer op die van de iPad2: het witte oppervlak is glad en loopt aan de zijkanten rond af.

Samsung Galaxy Tab 10.1 Limited Edition (links) en 10.1v (rechts)

Op de redactie verschilden de meningen omtrent het nieuwe uiterlijk. De 10.1 lijkt duidelijk meer op de iPad2 dan de oude versie, maar of dat als positief of negatief punt wordt gezien, verschilt per persoon. De gelijkenis zal bij de uiteindelijke versie van de 10.1 overigens minder groot zijn, omdat die met een zwarte achterkant geleverd zal worden. Hoewel de achterkant van de 10.1 niet de grove textuur van de 10.1v heeft, is er genoeg grip aanwezig om de tablet stevig vast te houden.

Als we naar de randen kijken, valt op dat beide Tabs erg weinig aansluitingen hebben; Samsung houdt het, net als Apple, bij één gecombineerde energie- en dataconnector. De uiteindelijke versie krijgt daarnaast nog een micro-sd-slot, maar verwacht geen usb- of micro-usb-poorten. Dat is jammer, want als Samsung in plaats van de propriëtaire aansluiting voor goedkope, overal beschikbare micro-usb-kabels had gekozen, was dat zeker een pluspunt ten opzichte van de iPad geweest.

Samsung Galaxy Tab 10.1 speaker Samsung Galaxy Tab 10.1 knoppen Samsung Galaxy Tab 10.1v knoppen Samsung Galaxy Tab 10.1v speakers en simslot

De speakers zijn op de 10.1 minder prominent aanwezig dan op de Vodafone-variant. Waar laatstgenoemde per zijde twee speakergrills heeft, moet de 10.1 het met een enkele per kant doen. Dat heeft eigenlijk maar heel weinig effect op de geluidskwaliteit. Beide tablets kunnen hetzelfde volume leveren en er valt geen verschil te ontdekken in de weergavekwaliteit.

Beide varianten zien er goed uit en liggen veel fijner in de hand dan bijvoorbeeld de Iconia Tab A500 en de Eee Pad Transformer. De behuizingen van Android-tablets konden zich tot nu toe niet meten met de Apple-tablets, maar we durven de stelling wel aan dat de Galaxy Tab in dit opzicht op dezelfde hoogte staat als de iPad.


Samsung Galaxy Tab 10.1Samsung Galaxy Tab 10.1v
Lengte 256,2mm 246,2mm
Breedte 172,9mm 170,4mm
Hoogte 8,6mm 10,9mm
Gewicht 595 gram 599 gram
Camera 3 megapixel 8 megapixel

Scherm en camera

Samsung gebruikt voor beide edities hetzelfde scherm. Het gaat hierbij om een zogenaamd Super PLS-paneel, dat Samsung zelf ontwikkeld heeft en dat eind vorig jaar werd geïntroduceerd. Super PLS zou dezelfde voordelen moeten bieden als het bekendere ips, zoals goede kleurweergave en kijkhoeken, maar minder kosten en minder energie verbruiken.

Of het scherm echt beter is dan een goed ips-paneel valt moeilijk te zeggen, maar over de beeldkwaliteit zijn we zeker te spreken. Het zwart is diep, kleuren zijn helder en ook als het scherm onder een hoek bekeken wordt, blijft de beeldkwaliteit goed. Wel verliest het scherm wat helderheid als er schuin op gekeken wordt. Daarnaast heeft het scherm een behoorlijk spiegelende coating, maar dat is helaas een modetrend.

Samsung Galaxy Tab 10.1 kijkhoeken Samsung Galaxy Tab 10.1 kijkhoeken Samsung Galaxy Tab 10.1 kijkhoeken Samsung Galaxy Tab 10.1 kijkhoeken

Om de dikte van de tablet aan te pakken moest Samsung een andere cameramodule gebruiken. Waar de 10.1v een fikse 8-megapixelcamera aan boord heeft, is de resolutie bij de 10.1 teruggebracht naar 3 megapixels. Beide camera's zijn voorzien van een ledflitser.

Samsung Galaxy Tab 10.1v camera Samsung Galaxy Tab 10.1 camera

We hebben met de camera's zowel een kleuren- als een resolutiekaart op de foto gezet. De kaarten werden verlicht met twee grote softboxen, zodat er meer dan genoeg licht voor goede foto's was.

Samsung Galaxy Tab 10.1v kleurkaart Samsung Galaxy Tab 10.1 kleurkaart

Desondanks wisten beide camera's de witblans niet correct in te stellen; de 10.1v leverde nog de beste resultaten. Wat verder opvalt is dat de lens van de 10.1v iets meer tonvormige vertekening geeft.

Samsung Galaxy Tab 10.1v resolutiekaart Samsung Galaxy Tab 10.1 resolutiekaart

Er zit 5 megapixels verschil tussen de twee camera's en dat is bij de resolutiekaarten meteen te zien. De Tab 10.1v weet simpelweg veel meer detail vast te leggen. Opmerkelijk genoeg gaat bij deze test juist de 10.1v flink in de fout bij het bepalen van de witbalans.

Gallery

Samsung Galaxy Tab 10.1 vs 10.1v Samsung Galaxy Tab 10.1 vs 10.1v Samsung Galaxy Tab 10.1 vs 10.1v Samsung Galaxy Tab 10.1v camera Samsung Galaxy Tab 10.1 camera Samsung Galaxy Tab 10.1 speaker Samsung Galaxy Tab 10.1 knoppen Samsung Galaxy Tab 10.1v knoppen Samsung Galaxy Tab 10.1v speakers en simslot Samsung Galaxy Tab 10.1v achterkant Samsung Galaxy Tab 10.1v kleurkaart Samsung Galaxy Tab 10.1 kleurkaart Samsung Galaxy Tab 10.1 resolutiekaart Samsung Galaxy Tab 10.1v resolutiekaart Samsung Galaxy Tab 10.1 vs 10.1v Samsung Galaxy Tab 10.1 vs 10.1v Samsung Galaxy Tab 10.1 kijkhoeken Samsung Galaxy Tab 10.1 kijkhoeken Samsung Galaxy Tab 10.1 kijkhoeken Samsung Galaxy Tab 10.1 kijkhoeken

Tot slot

Samsung vond het noodzakelijk om de Galaxy Tab 10.1 aan te passen toen Apple de iPad 2 onthulde. Wij vragen ons af of dat wel echt zo nodig was. De 10.1v is namelijk echt geen slechte tablet; wij vinden de behuizing en het scherm beter dan die van de Acer Iconia Tab A500 en de Eee Pad Transformer. We vermoeden eigenlijk dat Samsung zelf ook niet ontevreden was, maar dat het voor marketingdoeleinden graag de term 'dunste tablet ter wereld' wilde gebruiken.

In de praktijk is de paar millimeter verschil in dikte wel te merken, en omdat de tablet ook een paar millimeter groter is, is de gewichtsverdeling net iets beter en ligt de 10.1 wat beter in de hand. Toch willen we wederom benadrukken dat met de 10.1v ook heel fijn te werken valt.

Dit is de eerste keer dat we een Super PLS-scherm van Samsung getest hebben, en het bedrijf lijkt zijn beloftes waar te kunnen maken. Op het gebied van zwartwaarden, kleurreproductie en kijkhoeken kan de techniek zich zeker meten met ips. Of het ook minder stroom verbruikt verbruikt en goedkoper is om te produceren hebben we nog niet kunnen testen.

Wie momenteel twijfelt tussen de aanschaf van de Vodafone 10.1v en het wachten op de 10.1, hoeft die keuze volgens ons niet van de behuizing af laten hangen. Ja, het redesign is dunner en ligt iets lekkerder in de hand, maar de verschillen zijn klein, en de voordelen gaan gepaard met een flinke reductie in het aantal megapixels van de camera.

Van groter belang is de software op de tablet. Op de 10.1v draait een vrijwel onaangepaste versie van Honeycomb, terwijl Samsung de 10.1 zal voorzien van de TouchWiz-interface. Daarmee krijgt de nieuweling niet alleen een ander jasje, maar onder andere ook hardwarematige acceleratie voor veel videoformaten. Ook wordt de nieuwe 10.1 uitgerust met een micro-sd-slot en misschien de Samsung Exynos-soc.

Mensen die geen behoefte hebben aan een micro-sd-slot en de standaardversie van Honeycomb afdoende vinden, zullen veel plezier beleven aan een Galaxy Tab 10.1v. Toch lijkt de nieuwe tablet veelbelovend, en wie het geduld kan opbrengen, zouden we aanraden om te wachten tot Samsung van de zomer de Tab 10.1 uitbrengt.

Reacties (68)

68
68
45
3
0
10
Wijzig sortering
Een collega uit mijn team is naar die conferentie geweest en heeft dus ook zo'n tab gekregen. Ik heb hem naast mijn iPad v1 gehouden. Qua beeld is het bijna identiek, gewoon een super mooi scherm. Qua gebruiksgemak is Android nog een beetje achter Apple IMHO, maar de bediening is wel ok. Geen haperingen enzo, alles loopt vloeiend, dat is op mijn iPad wel eens anders. Al met al geen slecht tablet, zeer goed zelfs. Hopelijk loopt mijn Galaxy S2 ook zo vloeiend, want die heb ik naar aanleiding van de galaxy tab besteld. Ben benieuwd.
Ik heb zelf de Acer Iconia en tja... widgets zijn gewoon geweldig, bij mij iPad had ik het gevoel een oversized iPhone vast te hebben waar gewoon de helft van de features van een phone uit zijn gesloopt. De Acer Iconia heeft ook gewoon een trilstand, GPS en microfoon. De iPad had dat niet. Daarnaast heeft Android de UI en het gemak hoger staan, de UI is tenminste consistent; iets wat de iPad niet heeft.

Ook vraagt hij niet gelijk om iTunes bij het eerste keer aanzetten ;) hij geeft je wel de optie om een google account te linken, maar dat is geen must.

Wat ik vooral positief vind is de manier waarop apps geupscaled worden. Er zijn heus wel een páár postzegel apps, of een paar buggy apps zoals webwereld die gewoon random behavior gaan vertonen, maar de goede apps werken erg goed en schalen zowaar nog redelijk ook. De tweakers app kan meer tekst laten zien en meer objecten in de lijst bijvoorbeeld, het is dus geen pixel-verdubbelaar zoals op de iPad. Angry Birds en eigenlijk de meeste games schalen zelfs nog beter, zeker als de graphics "zoomend" zijn.

En last but not least... 32gig voor apps installeren is geweldig, de 700mb grote Unreal-engine based games werken bijvoorbeeld heerlijk.

Goed, het is waar dat er een páár force closes zijn af en toe binnen zelfs native apps maar goed... ik zal het er niet onbruikbaar door noemen: de app gaat meestal gewoon door waar hij verder was. Er zijn maar een paar apps die echt geuninstalled moeten worden of niet werken. En ook een paar apps die wel werken maar váág werken (layar is daar een van), maar het begint te komen. De browser gaat het mij het meeste om en die is absoluut godlike. Zeker als je about:debug invoert en vervolgens de settings induikt en je browser ID faked (gewoon desktop selecteren), helaas geef je je dan uit als een Mac met Safari maar totdat webmasters er achter komen dat Android 3 een volwaardig platform is blijven ze je mobiele sites voorschotelen; en dat hoeft niet! Bij mijn HTC Desire loopt flash al "goed", maar het scrollen gaat dan niet meer helemaal soepel. Bij deze tab gaat het "perfect", vraag me af waarom er uberhaubt een youtube app in zit...
Anoniem: 34095
@Umbrah27 mei 2011 08:03
Daarnaast heeft Android de UI en het gemak hoger staan, de UI is tenminste consistent; iets wat de iPad niet heeft.
Interessant statement, Android is totaal niet consistent en Apple en juist wel (daarom worden ze zo goed verkocht).

Wat bedoel je met de UI is consistent ?
Android is in de meegeleverde apps consistent in de zin van: ze zien er hetzelfde uit. Op de iPad die ik inmiddels (gelukkig) niet meer heb zat er een BEHOORLIJK verschil in de gebundelde apps. De kalender app zag er uit als een of ander boekje, de maps-app was naast vrij nutteloos en niet af voorzien van een vaag ezelsoor-menu, books had weer een houten interface, safari was weer grijs, en zo kan ik wel door blijven gaan.

Daarnaast zat er een of ander menu (wat niet verborgen kon worden) onderaan het scherm in sommige apps, en bovenaan wéér een menu. De achtergrond van de ene app is grijs, en het settings menu heeft weer een delft-blauw streepje als achtergrond. Updates moeten persé via iTunes, net zoals echt bestandsbeheer. Bestandsbeheer wat voorzover aanwezig ook inconsistent is: een afbeelding toevoegen aan een mailtje (de mail client is wéér een geval van ziet er anders uit dan de rest van de apps) moet weer via een heel ander menu dan bijvoorbeeld de twitter client. In-site zoeken werkt maar crashed bij sites groter dan zoveel meg, en de "tabs" zorgen bij switch voor een complete reload van de pagina wat de browser voor mij zo goed als onbruikbaar maakte. Daarnaast was er geen manier om de browser zich voor te laten doen als desktop browser, wat zonde is van het grote scherm en de vette WiFi gegevenspijp.

Combineer dat met een appstore die niet goed sorteerbaar is (kan niet eens filteren op gratis en niet gratis en vebaasde me er over dat er niet van veel apps een gratis demo versie is, eerst kijken dan kopen is mijn devies), en ik ben blij met mijn honeycomb tab.

Ja, het OS is nog niet helemaal "af", zoals ik al eerder zei, maar updates zijn zo goed als gegarandeerd en het systeem is stabiel. Stabieler dan sommige delen van iOS.
Anoniem: 55563
@Umbrah29 mei 2011 09:09
Jouw reacties klinken allemaal heel goed en zorgen ervoor dat ik binnen een jaar misschien tóch een tablet aanschaf. ;) Heb ik wel nog een vraag. Op mijn Android smartphone gebruik ik Opera Mobile als browser. Ik vind de stock browser te beperkt in mogelijkheden en andere alternatieven kunnen mij niet helemaal bekoren. Opera is lekker snel en de menustructuur bevalt mij erg goed. Doet deze het ook goed op Android tablets? Schaalt deze lekker bijv? De browser krijgt standaard de normale sites geleverd van webservers, iets wat ik ook op mijn Motorola Defy veruit het fijnst vind. Zelfs Tweakers lees ik liever met de browser dan met de app.
Ik lees eigenlijk ook alles het liefste met een browser, de gewone browser is erg goed. Ik zal Opera even proberen, terwijl ik dit schrijf, maar tot die tijd kan ik je zeggen dat de nieuwe browser een verbetering is in snelheid. Als je "about:debug" invoert dan kun je bij een stuk meer instellingen inclusief een browser-ID verandering.

Firefox is een alternatief, maar moet Flash ontberen. Waar Firefox op m'n Desire een trage ramp is, werkt de Tegra 2 van en enorme hoeveelheid geheugen van m'n Iconia uitstekend er mee.

Dolphin HD is een alternatief voor de ingebouwde browser en gebruikt Webkit als engine, ik vind het alleen "te druk" en ging dus weer terug naar de ingebouwde browser die perfect met Chrome-desktop synced.

Opera op de Iconia Tab ziet er zo uit:
http://dl.dropbox.com/u/5709410/IMAG0644.jpg

Dat lijkt mij goed surfbaar :)

Flash heb ik alleen nog niet getest in Opera Mobile.
De 10.1 lijkt duidelijk meer op de iPad2 dan de oude versie...
Nogal logisch: toen de oude versie op de markt kwam, bestond de iPad2 nog helemaal niet 8)7 Als ze op elkaar hadden geleken, had de iPad2 nog altijd op de 10.1v geleken en niet andersom.

Grappig dat ze in zo'n korte tijd een dunnere tablet kunnen ontwerpen, zal Apple toch wel een beetje van balen, verwacht ik. Ik vraag me dan alleen een beetje af of dat niet ten koste gaat van de "kinderziektes". Het klinkt als een haastwerkje en dat komt de betrouwbaarheid meestal niet ten goede :o

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 27 mei 2011 09:04]

Android 3.0.1 (begrijp me niet verkeerd, ik geniet van mijn Iconia Tab, zeker de browser is stabieler dan Safari op een originele iPad wat op z'n gezicht ging als het een beetje belast werd en feitelijk géén tabbing had) is in een aantal opzichten een haastklus, en dat is merkbaar op één gebied: als je hem naast 3.1 legt. 3.0.1 is snel, stabiel genoeg (hoewel een paar oude apps wat vaag doen) en de apps werken er goed op, maar het is in sommige dingen wat ongepolijst. Dat moet je niet zien als veel force closes, maar bijvoorbeeld wat onhandigheden zoals het gebrek aan filters in de GMail app (overigens: de desktop gmail website is perfect bruikbaar).

Persoonlijk kwam ik een crash tegen bij een app waar ik aan meewerk vanaf al vrij vroeg in de ontwikkeling, en dat was een manier waarop cursors werden gebruikt. We lieten de back knop terug gaan naar een reeds gesloten cursor, en hoewel Android 2.1 (het ontwikkeplatform) en de runtime onder 2.2 het perfect deden ging die functie in android 3 op z'n gezicht. Android 3 was degene die de correcte intrepretatie deed: reeds gesloten objecten aanroepen hoort voor een fout te zorgen. Het is dus iets meer strict.

Maar goed, Android ontwikkeld dus érg snel (en ik snap dus ook wel waarom ze bijvoorbeeld hun intensieve samenwerking met de linux kernel-main wat lager hebben gezet en de kernel effectief geforked hebben: ze gaan ECHT snel daar) en evolueert erg snel. Ze hebben een sterk fundament waarop ze blijkbaar zonder veel moeiten een fragments-app-UI en tablet interface op konden bouwen. En hoewel ze het snel gedaan hebben is dat zo'n veel betere manier om "unversele" apps te krijgen die op smartphone en tablet werken dan hoe Apple werkt (uitrekken, twee-binaries-in-één, of twee losse versies), dat er niets anders mogelijk is dan bewondering uit te spreken.

Persoonlijk ben ik mede daarom voor een 'vanilla' honeycomb tab gegaan, zonder UI customisaties gok en hoop ik op sneller ROM upgrades, en hopelijk ook nog voor minimaal 18 maanden!
Het is een goede stap van Samsung om wel direct aan te passen aan Apple. En knap trouwens dat Samsung dat in hele korte tijd kan doen. Het gaat namelijk in de markt niet om Tweakers maar om hebbedingetjes kopers. En omdat de iPad2 een hele stap dunner is wordt dat ook van de concurrentie verwacht. Immers dit zal (mede door Apple ingezet) zijn waar de markt zijn tablet op afrekent.

Niet op Megapixels maar gewoon op looks en feel. Helaas voor ons Tweakers niet allerlei USB poortjes en maar gewoon een Apple kloon. (niet als troll bedoeld) En heel goed gedaan door Samsung. Ik zou zelf geen Apple willen maar wel een mooie tablet. Daarin voldoet deze erg goed.

Samsung weet dat het gaat om winst maken.
Helaas voor ons Tweakers niet allerlei USB poortjes
Maar ik vraag me toch wel af, wat wil 'men' met al die USB poorten? Een tablet wordt imo toch niet handig als er allerlei draden aan bungelen met verscheidene apparaten, en je hebt maar 2 handen, 1 om het tablet vast te houden, de ander om hem te bedienen.
Imo is 1 USB poort voldoende voor zo nu en dan een USB stick of tethering, maar meer dan ook niet. Andere USB apparaten zijn overbodig omdat de functionaliteit al in het tablet zit of wat via bluetooth opgelost kan worden. Kabels zijn zooo 1999.
Je vergeet dat een USB poort erg makkelijk is voor het opladen. Nu moet je altijd met een kabeltje rond zeulen.

Ik heb op werk, thuis en in de auto USB poorten tot mijn beschikking waarmee ik alles kan opladen. Nu moet ik weer een hele zwik kabels kopen en vervangen om deze tablet aan te kunnen sluiten. Met als bijkomend nadeel dat ik mijn andere apparaten dan weer niet kan opladen.

Ik wil één standaard, één kabel, waarmee ik alles kan opladen.
leuk dat je het wilt. alleen met standaard USB van rond de 1A een tablet opladen gaat veel tijd kosten. Je hebt sowieso een 2A-oplader nodig.
Dus al jouw standaard "auto, werk, thuis"-USB-poorten zijn toch niet bruikbaar voor het opladen.
Anoniem: 303253
@kmf26 mei 2011 13:07
Als die überhaupt al begint te laden. Daarbij kan normaal gesproken een USB poort 500mA leveren. Je ziet pas de laatste tijd dat ze de stroom voorzien uitbreiden en er meer beschikbaar komt.

Op mijn werk en in de auto kan ik in ieder geval niet mijn tablet opladen. Op mijn PC thuis wel maar pas nadat herkent is dat het een tablet is die meer stroom nodig heeft om opgeladen te kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 303253 op 26 mei 2011 13:11]

In de auto heb ik een lader van 2A, op het werk een 'standaard' euro lader 1,5A

Laden gaat prima, zowel iPad's als verschillende telefoons
En die laders kreeg je bij je telefoontje van xx jaren geleden? Of had je die apart bij gekocht? Ik had voor mijn ipad al die laders wel apart moeten kopen, en dan nog goed opletten dat ik een 2A-ladertje heb besteld.

En daar gaat het hele verhaal om. USB om op te laden is niet zo "universeel" als Seth_Chaos wilt doen lijken.
Waarover zijn we hier eigenlijk bezig? Over de standaardbeperkingen van USB dat je maar tot 0.5A mag versturen via USB. De meeste hedendaagse laders, ja, zelfs de exemplaren die je bij je apparaten bijkrijgt, houden zich niet meer aan die grens.

In mijn ogen is het dus ook beter om een USB-poort te hebben zodat je via daar kan opladen. Propriëtaire connecter houdt sowieso in: kabel/oplader niet mee, pech, je kan niet opladen (en je kan dan dus een kabeltje/oplader beginnen kopen voor thuis, een voor op kantoor, een reserve, ...). Met USB-connectoren heb je vaak zo'n lader en kabel op overschot liggen, of heb je op kantoor gewoon die lader liggen waarop je dan al je apparaten kan opladen of je kan het gewoon aan iemand vragen want de kans is veel groter dat zij wel een USB-kabel hebben liggen dan dat ze net dezelfde custom kabel hebben liggen dan wat je nodig hebt.

Het gaat er trouwens ook niet over dat aan 1A opladen traag zou zijn, dat mag misschien nog het geval zijn; maar het zal beter opladen dan opladen aan 0A (lees: geen oplader bij de hand).
De dunne versie heeft helemaal geen USB poort, dat vind ik wel een groot gemis. Zeker omdat honeycomb 3.1 USB hosting heeft. Het ondersteund bijv. een 360 controller voor games, en nog vele andere apparaten.
Het is wel knap dat het zo snel op de markt komt inderdaad. Maar tegelijkertijd is dat niet helemaal eerlijk tegenover andere tabletmakers, omdat Samsung de kennis al in huis heeft en ook veel componenten zelf fabriceert (ook voor Apple).
Het is wel knap dat het zo snel op de markt komt inderdaad. Maar tegelijkertijd is dat niet helemaal eerlijk tegenover andere tabletmakers, omdat Samsung de kennis al in huis heeft en ook veel componenten zelf fabriceert (ook voor Apple).
Het is toch juist mooi dat Samsung zo snel reageert, ze willen een unique selling point hebben, en die hebben ze nu met de dunste tablet. Laat de concurrentie maar reageren, daar wordt de consument alleen maar beter van :)
Op het moment dat je je zorgen gaat maken om je concurrentie en het 'zielig' gaat vinden dat jij sneller ontwikkeld en fabriceert zul je niet veel meer verdienen hoor!
Anoniem: 34095
@MorgothG27 mei 2011 07:58
Jij denkt dat Apple niet "weet dat het gaat om winst maken" ? Die kunnen dat als de beste ;)
Het is een goede stap van Samsung om wel direct aan te passen aan Apple. En knap trouwens dat Samsung dat in hele korte tijd kan doen.
Bij fabricage van consumentenelektronica is het gebruikelijk dat bij presentatie van 'het nieuwste model' de ontwikkeling van de opvolger al in een vergevorderd is. Dit kan ook niet anders, want voor testen en opschalen van de productie is een krap half jaar nodig. Wat Samsung nu heeft gedaan is het versneld bekendmaken van die opvolger die al grotendeels klaar was. Of dit slim is is maar de vraag omdat de 10.1v nu al als het 'oude model' wordt gezien terwijl de opvolger nog een paar maanden op zich laat wachten.
Waarom toch altijd dat geneuzel over camera's op die tablets? Wie gaat er nou met een fotocamera van 25 cm groot lopen zwaaien?

Laat die dingen er gewoon uit. Samsung heeft het goed bekeken in die nieuwe tablets dat het gewoon een non-functionaliteit is. Wat mij betreft hadden ze die camera er best helemaal uit kunnen laten (en dan idd 1 usb poortje erop voor het stickje of zo)
Front facing camera kan leuk zijn voor (Skype etc.) video calls..!
Ja, maar het betreft hier niet de frontcam's, maar de camera's aan de achterkant. Leuk voor die 5x in het jaar dat je een foto maakt, maar totale onzin als je het mij vraagt.
Idd, enkel voor augmented reality is het een optie. Maar echt goede apps zijn er daarvoor simpelweg niet. Qua design is een camera alleen maar lelijker. Een goede frontcam vind ik belangrijker.
Anoniem: 344398
@S0epkip26 mei 2011 20:52
En word er nou echt gebruik van gemaakt dan? Men gebruikt liever sms berichten ipv single cam like whatsapp. Waarom? Multitasking!
Augmented reality apps zijn ook wel leuk, even iets knallen. En als je er toch op de bank mee zit te klooien is het wel handig om (stel dat de kat iets grappigs doet) even een filmpje te trekken er van, meer lolcats = altijd goed.
Mooi ding, misschien ga ik hem aanschaffen als die wat goedkoper is geworden.

De prijzen van de A-merk tablets ligt op dit moment nog veel te hoog vergeleken met de (meestal) even goede of betere tablets.

Hopelijk zien de A-merk fabrikanten dit ook en gaan ze snel zakken met hun prijzen.
Welke tablets vind jij dan beter en goedkoper dan de Galaxy Tab of de iPad? De tabletmarkt komt nog niet echt op gang (althans, niet verder dan 'gadget-status') door de hoge prijs op dit moment. En als men dan Chinese aftreksels gaat kopen omdat deze goedkoper zijn, wat ik zelf ook zou doen, is de 'tabletervaring' vaak niet positief. Dus als er echt goede goedkope alternatieven zijn voor iPad's of Tab's dan heb ik wel interesse ;)
Nou als je een beetje dikte inlevert kan je voor 100 euro minder een Asus Transformer halen welke zeker niet onderdoet voor deze Samsung.
"wij vinden de behuizing en het scherm beter dan die van de Acer Iconia Tab A500 en de Eee Pad Transformer."

De Asus doet volgens tweakers.net dus wel onder voor de galaxy tab op een aantal heel belangrijke dingen voor een tablet.
De prijzen worden al kunstmatig laag gehouden door Apple. Dus de concurrentie moet gewoon meegaan of zelfs iets lager zitten (zoals de eee pad). Veel lager gaat het echt niet worden.
Netbooks gaan voor 250 euro de deur uit, dus er is zeker nog wel ruimte. Al zijn uiteraard de investeringen voor tablets hoger geweest, dus dat moet eerst terugverdiend worden.
Kijk eens naar de onderdelen van een netbook en dat van een beetje tablet.

Als jij een netbook met capacitief multitouch IPS-scherm en snelle SSD voor 250 euro kan krijgen, dan zie ik graag het linkje.

(En dan laat ik de algehele snelheid van dat apparaatje buiten beschouwing)
Er zal een nieuw segment van 6,2 inch tablets ontstaan, die zullen goedkoper zijn dan huidige tablets. Komt pas op gang als Honeycomb volwassen is.
Waar haal je die info vandaan?
Vanwaar die 6.2" ? Dat is helemaal zo'n net niet ding als de Dell Streak met 5 ". Te groot voor een telefoon, te klein voor een tablet. 7" is voor mijn idee al aan de kleine kant; ik verwacht dat de grootste aantallen gaan zitten in 8.9 en 10", al naar gelang de voorkeur van de gebruiker.
Het ligt waarschijnlijk aan mij, maar ik heb de eerste 2 pagina's een paar x heen en weer moeten klikken, omdat me niet duidelijk was welke op de foto's nou de 10.1 was en welke de 10.1v (op de foto's ligt de 10.1 eerst rechts en later weer links - maar worden weer in omgedraaide volgorde beschreven in tekst en tabellen... Ook het onderschrift van de foto's is verkeerd. De 10.1 is de langere versie, de 10.1v de kleinere, maar dikkere).

Persoonlijk had ik het mooi gevonden als er ook steeds een foto van de iPad2 naast had gestaan. Puur als vergelijk.

[Reactie gewijzigd door 4Lph4Num3r1c op 26 mei 2011 09:32]

Dit ligt niet aan jou, ik had hetzelfde. Consistentie in volgorde en onderschrift maakt het vrij onduidelijk als je aan de looks niet snel kan zien welke van wie is....
Vraagje: Is de geringe dikte ten koste gegaan aan de batterij. Deze neemt vaak het gros van de ruimte in beslag, dus lijkt het mij dat ze voor de niet-v versie de batterij hebben verkleint t.o.v. de v.
Helemaal niet volgens Engadget heeft de 10.1 de langste accutijd van alle HC tablets.
http://www.engadget.com/2...1-limited-edition-review/
(alleen de Asus TF heeft met de 2de accu in de dock uiteraard een nog langere tijd)
Mooi artikel. Ik lees trouwens wel tegenstrijdige verhalen over de 10.1 met micro-sd-slot, staat het nu vast dat de 10.1 wordt uitgerust met een micro-sd-slot?

Verder ben ik benieuwd of de 10.1 de Samsung Exynos-soc krijgt ipv de Tegra 2. De Android tablets tot nu met Tegra 2 hebben moeite met 720p/1080p (high profile) in een mkv container. Ik zou de series die ik volg (nagenoeg allemaal 720p high profile) graag op mijn tablet willen kunnen zien.
ikzelf heb de Samsung Galaxy Tab 10.1V hooguit 1 dagje gehad en die bevatte geen micro-sd slot.

Als ik Samsung was dan had ik er gewoon een slot ingestopt voor mensen die wat extra geheugen willen.
Even goed lezen. De preview zegt duidelijk dat er niet 1 inzit, maar dat die wel in de nieuwe versie zou moeten komen.

En ja, ze hadden het er gewoon in moeten doen. Tevens als je ruimte heb voor een microsd kunnen ze er net zo goed gelijk een sd in doen, dan kan het leuk zijn om zo'n tablet mee te nemen als je bijvoorbeeld gaat fotograferen.
Mooie vergelijking, goed om te lezen dat het slechts minieme verschillen zijn. Zou namelijk lullig zijn t.o.v. early adapters maar ach :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee