Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Samsung Chromebook: netbook à la Google

Conclusie

Het is lastig om een oordeel te vellen over de Series 5 van Samsung met Chrome OS. Over de kleine notebook zijn we vrij positief. De netbook die Samsung aflevert is luxe en goed geschikt voor mobiel gebruik. De behuizing is plat en licht, de ssd is lekker snel, het touchpad en het toetsenbord werken fijn, en het matte, heldere scherm is een genot om naar te kijken.

Helaas doen de bezel en de schermcover goedkoop en onafgewerkt aan, en dat is jammer bij zo'n mooie display. Mogelijk wordt de uiteindelijke versie beter afgewerkt. Ook is het jammer dat delen van de behuizing glanzend zijn uitgevoerd, maar de belangrijkste delen, zoals de polssteunen, zijn mat uitgevoerd. De wifi-only-versies gaan in de VS 429 dollar kosten, terwijl de 3g-versie 499 dollar moet opbrengen. Dat zijn redelijke prijzen voor een netbook met deze features. De Nederlandse prijzen zijn nog niet precies bekend.

Over Chrome OS als besturingssysteem voor de massa zijn we niet onverdeeld enthousiast. De voordelen zijn duidelijk genoeg: opstarten gaat razendsnel, de installatie is een eitje en het systeem met accounts en gastaccounts werkt uitstekend. Ook lijkt het erop dat Chrome erg veilig is; de Chrome-browser lijkt behoorlijk bestand tegen hackers en bovendien worden er nagenoeg geen persoonlijke gegevens op de machine opgeslagen.

Het belang van de beveiliging van Google Accounts en andere clouddiensten neemt wel enorm toe naarmate meer mensen Chrome OS gaan gebruiken. Het is de vraag in hoeverre gebruikers dit soort diensten vertrouwen: grote bedrijven - zoals onlangs nog Sony - laten regelmatig zien dat data bij hen niet automatisch in goede handen is.

Na enige tijd met Chrome OS gewerkt te hebben raak je gewend aan de snelheid en ga je je ergeren aan de omslachtigheid en traagheid van Windows, vooral op netbooks. Er wordt wel eens gesteld dat we aan het einde van het pc-tijdperk zijn gekomen en dat bijvoorbeeld smartphones en tablets laten zien dat het OS veel beter op het gebruik en het type apparaat toegesneden moet zijn. Een besturingssysteem dat op allerhande machines kan draaien zou zijn langste tijd gehad hebben.

En daar zit er wel wat in. Maak netbooks luxer, geef ze een ssd en houd het OS eenvoudig. Een besturingssysteem dat aan de hardware is aangepast, kan de gebruiker de features zonder problemen benutten - en een groot deel van de computertaken van de gemiddelde netbookgebruiker is prima uit te voeren op Chromebooks.

Een belangrijk deel van de toepassingen is echter nog niet klaar en zal dat misschien nooit worden ook. Doorgewinterde internetters zullen weinig problemen met een overstap hebben, maar veel mensen zullen nog lang moeite hebben met het niet kunnen installeren van hun vertrouwde applicaties en het niet kunnen opslaan van muziek- of videobestanden op het apparaat zelf. Waarschijnlijk zullen doorsnee gebruikers het OS veelvuldig als te beperkt ervaren.

Welbeschouwd kan een gebruiker voor hetzelfde geld een netbook met meer opslag en bijvoorbeeld een AMD E-350-apu kopen, met alle grafische krachtpatserij die daarbij hoort. Door simpelweg de Chrome-browser te installeren krijgt die gebruiker dan een vergelijkbare gebruikerservaring plus alle mogelijkheden van het zeer volwassen Windows-ecosysteem - waarbij het aansluiten van randapparatuur geen probleem is, om maar eens een zijstraat te noemen.

Chrome OS heeft zeker potentie en voor bepaalde gebruikers is het al goed bruikbaar - en er zullen zeker mensen zijn die het systeem een verademing zullen vinden. Voor de zakelijke markt kan het systeem op termijn eveneens erg aantrekkelijk worden, gezien de eenvoud, de makkelijke uitrol, de beheersbaarheid, de veiligheid en mogelijk ook de lagere kosten.

Het lijkt er wel op dat Google te veel haast heeft: er is nu nog te veel basisfunctionaliteit die nog niet goed is uitontwikkeld. We moesten upgraden naar een developerversie om functionaliteit te krijgen die normaal gesproken onmisbaar is - terwijl de Chromebooks al zijn aangekondigd en de eerste modellen volgende maand in de winkel moeten liggen. Ook zal Google moeten zorgen dat meer apps offline te gebruiken zijn, want draadloos internet is nog niet zo alomtegenwoordig dat daar volledig op vertrouwd kan worden. De voordelen van snel, veilig en online zijn groot, maar of de massa dat vindt opwegen tegen de beperkingen is, vooral gezien het beperkte prijsvoordeel, nog maar de vraag.

Update, zondag 09.00 op basis van opmerkingen van Samsung Nederland: De Nederlandse prijzen die voor de Series 5 genoemd staan, zijn nog niet definitief. Het abonnement van KPN is optioneel en meer een 'abo voor Chromebooks' en dus niet een verplichte aanschaf. Iedere Chrome OS-release heeft ongeveer een doorlooptijd van 6 weken, dus over 6 weken na verschijning van dit artikel zijn de ontwikkelaars al met versie 13 bezig. Versie 12 zal inderdaad de versie worden waarmee de Chromebooks geleverd gaan worden. Het bug-icoontje en het vraagteken zal uit de releaseversie 12 verdwenen zijn. Verder zijn er HP-printers die standaard Google CloudPrint ondersteuning hebben, waardoor je alleen je printer maar hoeft aan te hebben staan, en niet de pc waar die mee verbonden is. Mogelijk gaan meer printerfabrikanten dit ondersteunen.

Reacties (146)

Wijzig sortering
Om te beginnen is een mat scherm erg welkom, en een lichtsensor ook.

Maar toch, 499 euro voor een netbook met 3g dat is een flink bedrag (voor dat geld heb je met gemak een gewoone notebook met een i3 of zelfs oude generatie i5).

Hoewel Chromebooks nu duur zijn zullen ze net als Android telefoons goedkoper worden (die waren ook in het begin bij topmodellen, nu is Android zelfs op een simpel prepaid telefoon van nog geen 140 euro).

Zelf vind ik dat om windows op het gebied van netbooks te verslaan Google in Chrome OS meer offline functies moet geven (want ineternet lijkt me niet nodig voor het gebruik ban bv. een rekenmachine) en dat er een meer centrale cloud opslag komt in plaats van je videos op youtube zetten en muziek op google music (zoiets als skydrive maar dan beter).

Als chromebooks onder 250 of nog beter onder 200 euro te koop zullen zijn dan wordt het wel een hit (want Chrome OS is GRATIS dus zo kunnen fabrikanten kosten verlagen want voor 300 euro heb ik een beter netbook met windows (en windows licentie kost geld) dan deze netbooks met Chrome OS voor 399 en 499 euro).

Ook ben ik bang dat in landen als india, polen, rusland, china, pakistan enz de "je moet online zijn om Chrome OS te gebruiken" kwestie problemen zal opleveren, ook in NL levert het problemen op want zonder internet (nu nog dan) is Chrome OS bijna ee nutteloos systeem dus stel dat je een wi-fi versie koopt, dan kun je het alleen thuis of op plekken gebruiken waar internet is, dus onderweg zonder 3g lukt het niet.

Maar ik zal eerlijk zijn dat Chrome OS voor de meeste mensen meer dan genoeg is, de mensen die ken gebruiken een computer voor films (youtube), muziek, fotos, office en natuurlijk internet en chat en toevallig kan Chrome OS dit wel.

Mensen als ik zullen minder tevreden zijn, ik gebruik een computer voor alles en het is te beperkt voor mij, onderweg (af en toe als ik minder bagage wil) is Chrome OS dan wel handig voor mij omdat ik dan toch alleen chat en internet zal gebruiken, helaas moeten ze wel goedkoper.

P.S> een hartstikke goede review Olaf, een compliment van mij :D
Het idee van light terminal-only notebooks staat me wel aan voor werk omgevingen enzo.
Maar de prijzen voor data gebruik en de discussies de laatste tijd over 3g verbruik bij providers geven me weinig vertrouwen dat dit idee gaat slagen buiten het wifi ondersteunde kantoor.
Even vlug een presentatie of documenten doornemen in de cloud in de trein zit er niet met deze prijzen (voor particulier, bedrijven zouden het wel kunnen betalen, maar wie wil zo'n grote variabele kostenpost?).

[Reactie gewijzigd door Therlyn op 14 mei 2011 23:05]

Waar ik niemand over hoor, maar wat me toch wel zorgen baart, zijn de datakosten die aan ChromeOS zijn gekoppeld (in Nederland). Als de genoemde prijzen (10 euro voor 62,5MB of 20 euro voor 200MB) kloppen, is het helemaal niet prettig om muziek af te spelen of foto's te bekijken. Het loopt allemaal via de cloud van Google en dus ben je elke keer als je een muziekje speelt of een foto bekijkt een het downloaden. Op die manier kan de rekening aan het eind van de maand behoorlijk uit de klauwen lopen. Niet iedereen beschikt altijd over een WiFi-verbinding....
Daarom komt er ook mogelijkheid om muziek af te spelen zonder dataverbinding. Via SD kaartjes en USB sticks kan het op de chromebook worden gezet en vervolgens afgespeeld.

Overigens luister ik niet vaak muziek vanaf mijn laptop op plekken waar ik geen Wifi heb. Het is thuis of op de uni waar ik muziek luister en daar is gewoon wifi.
KPN lijkt inderdaad de dollartekens in de ogen te hebben. € 10 voor 62,5 MB is waanzinnig duur. Bekijk één of twee filmpjes op YouTube via de mobiele dataverbinding en je hebt je tientje al verbrand. Als je dat regelmatig doet dan betaal je ineens de prijs van de hele chromebook aan het einde van de maand nog eens aan KPN.

Zo te zien is het KPN-abonnement optioneel. Hopelijk kun je je chromebook voor veel minder geld bij een andere mobiele provider ook gebruiken.
De laptop ziet er niet verkeerd uit.
Toch heb ik twijfel bij Chrome als OS. Ik gebruik het als browser veel op mac en pc, maar ik zou mijn applicaties als een office pakket missen. Internet is immers niet altijd voorhanden..
Alles wat MS Office heeft, daar heeft google ook een offline versie van.
wat je niet kan met deze computer is:
1. gamen
2. veel fotobewerkig (picasa of iets anders online kan wet íets, maar niet echt heel veel ofzo)
3. videowerking
4. films kijken (kan wel, maar de beste manier is dan online)

wat wel goed kan
1. social networking
2. youtube
3. al het andere browsen.
4. kantoorfuncties (dan staan ze gelijk online) zie: google docs en Google Books

maar denk ook aan muziek luisteren via bijvoorbeeld spotify.

maar je hebt gelijk zonder internet is het niet zo veel waard

[Reactie gewijzigd door cedal op 14 mei 2011 14:14]

Je bedoeld wat nu nog niet kan neem ik aan?

Gamen kan anzich al aardig, veel mensne zijn content genoeg met games als bejeweled etc en iets als Angry Birds blijkt het ook prima browser based te doen. 3d games zijn met flash ook al mogelijk op denk ik een hoog genoeg niveau. Men koopt geen hi-end systeem hoe dan ook ;)

Foto/Video voor de doelgroep lijkt me prima via Picassa web/youtube te kunnen gaan, beetje knippen paar leuke effecten.

Alleen films kijken zoals je zegt zal online moeten maar diensten als netflix en youtube bieden daar ook echt genoeg mogelijkheden voor.

Als chrome OS aanslaat zal het net als b.v. IOS niet lang duren voor de grensen opgezocht worden en zullen worden behaald :)
Ik kan het me alleen niet voorstellen dat het in staat is om HD filmpjes te kijken op Youtube door de verschrikkelijke GPU. Ik snap sowieso niet waarom ze niet een dedicated GPU hebben gebruikt, zeker nu hardware-acceleratie populair wordt (i.c.m HMTL5 bijvoorbeeld).
Zie 8,5 uur accuduur.
WebGL gaat mogelijk voor een impuls in browserspellen zorgen, alleen zijn de grafische mogelijkheden van een netbook natuurlijk vrij beperkt.
Stage3D in FlashPlayer 11 gaat ook een impuls geven in browser spellen, Er zijn nu al grafish enorm mooie demo's die ik in WebGL nog niet gezien heb:
http://blog.alternativapl...s/2011/04/demos/skin.html
http://alternativaplatform.com/en/showcase/
http://away3d.com/away3d-4-0-alpha-release-broomstick
Ook krijg FP11 ondersteuning voor game devices als stuurtjes etc.

(Voor bekijken van demos heb je wel incubator build nodig: http://labs.adobe.com/tec...atformruntimes/incubator/)

Verder draai ik al Chromium OS op mijn laptop en vind het erg energie zuinig. Alleen jammer dat netwerk ondersteuning niet optimaal is terwijl dat toch wel zou moeten, zo kan ik op school niet internetten.
veel fotobewerkig (picasa of iets anders online kan wet íets, maar niet echt heel veel ofzo)
Wel eens Aviary bekeken? Niet photoshop is natuurlijk: niet photoshop.. Maar Aviary Phoenix & Peacock zijn volgens mij wel een stuk beter dan Picasa Web Albums.
Het lijkt mij sterk op een Apple en ja, ik heb een hekel aan al die vergelijkingen met Apple in elk topic, maar toch ontkom ik er hier niet aan.

De gebruiker zit kennelijk vast aan een business model dat een ander voor hem bedacht heeft, je moet hem jailbreaken om er meer op te kunnen doen dus de hardware is niet van jou, je kan geen harde schijf toevoegen en de opstarttijd is geoptimaliseerd, terwijl ik mijn laptop hooguit eens in de maand uit doe. Resume doet wonderen.

Ik vind het prima dat je een SSD krijgt voor mensen die geen hybernate willen gebruiken, maar ik heb liever een keuze voor een fatsoenlijke HD. Ik wil elk OS kunnen draaien waar mijn pet naar staat. Ik wil zelf bepalen of ik mijn data lokaal opsla of elders en ik sterf van de apps die nog in geen jaren in een cloud service beschikbaar zullen zijn.

Tot slot gebruik mijn laptop heel soms zonder stroom, maar veel vaker zonder fatsoenlijk internet. Wie ook wel eens buiten Nederland komt of de geweldige Wifi mogelijkheden van hotels all over the world kent weet dat zijn data dan in de wolken zijn en dat is net zo´n locatie als het eind van de regenboog.

Kortom: een opgelegde werkwijze, hardware die je eerst moet jailbreaken en keuzes die al voor je gemaakt zijn zodat je niet ipv een miezerige SSD een fatsoenlijke HD en grafische kaart kan kiezen. Dat lijkt sprekend op het Apple business model waar voor jou besloten wordt. Het is Google zelfs gelukt om de VGA adaptor zo te maken dat je een adaptor nodig hebt en de HDMI weg te maken zodat je niet een fatsoenlijke monitor of tv kunt gebruiken. Nou waar kennen we dat soor propietary adaptors en ´die connector heb je niet nodig´, wat goed was in ons lab is goed voor iedereen, aanpak toch van?
Dan is deze chromebook niks voor jou.

Ik wil een dedicated machientje, geoptimaliseerd voor het net. Licht, mooi, handig en snel. En ik heb geen zin in geemmer, geinstalleer of geklooi.

Itt Apple verkoopt GOogle dit product voor het internet en is een veel en veel kleinere niche, een veel grotere specialisatie, dan Apple's macbook, die als full-option laptop doorgaan.

Trouwens, ik ben volledig vrij welke websites en programma' sik ga gebruiken ;)
Met 16Gb aan opslag is er ongetwijfeld ruimte voor ook offline apps.
Google zal niet kunnen verlangen dat iedereen een 3G Chromebook zal aanschaffen, dus bv Libre Officie of een andere Open Source tekst editor offline kunnen laden die bij beschikbaarheid aan internet bestanden weer synchroon zet zal vast tot de mogelijkheden behoren.
Zoals in de tekst staat zal Google Docs offline beschikbaar komen en waarschijnlijk zullen concurrerende online office-diensten de mogelijkheid krijgen apps te ontwikkelen die offline werken binnen de browser mogelijk maken en, inderdaad zoals jij aangeeft, synchroniseren bij verbinding.
Maar wat dmvdberg over het hooft lijkt te zien is dat er geen enkele manier (naja, mogelijk via in browser java, maar daar wil ik niet over nadenken) om LibreOffice te draaien op ChromeOS, want native geschreven applicaties kunnen en mogen er niet op gedraaid worden. Dat geeft dus een ongelofelijk hoge veiligheid en voordat iemand hier een opmerking maakt over het feit dat dat niet efficient is, tegenwoordig draait javascript zo diep (na invoering van bijv. JIT compilers en wat nieuwe dingen die mijn pet te boven gaan de laatste twee jaren) dat het vaak op dat niveau gelijkwaardig (en zelfs een enkele keer beter) presteerd aan native applicaties. Wat ze dan wel ebdoelde met concurerende diensten die offline systemen zouden kunnen aanbieden zijn bijv. zoho office (hebben mss als een offline systeem, tijdje niet meer gekeken sinds gears dood ging) of Acrobat.com (flash gebaseerd en nu nog zeker weten niet offline).

Disclaimer: Persoonlijk werk ik aan Apriol (info) wat dus een offline code editor die in de cloud draait en specifiek is gefocused op producten zoals ChromeOS. (En het is trouwens volledige veilig, bekijk de site voor meer info)

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 14 mei 2011 10:04]

Er komt ook VMware ondersteuning in Chrome OS, en daarmee kan je dus een kleine linux-variant gebruiken. Ubuntu-distributies gebruiken na installatie met openoffice en een heleboel programma's nog maar 5GB, dus past er makkelijk op.
Dat gaat over de client voor Citrix XenApp/XenDesktop en VMware View.
Dus je app draait remote. Heb je dus nog steeds niks aan als je offline bent.

Er komt géén support voor VMWare Workstation etc op de Chromebooks. Daar zijn ze simpelweg niet krachtig genoeg voor en kannibaliseert sowieso het hele idee van ChromeOS.
Zou je daar een bron voor hebben? Want dat klinkt HEEL anti chromeOS, en gezien ik de ontwikkeling van chromeOS (inc. repository) al vanaf het begin volg klinkt me dat heel sterk in de horen (maximaal iets wat in de development build zou komen, maar zelfs dat lijkt me heel heel sterk). Eigenlijk kan ik gerust zeggen dat ik het ronduit niet geloof, want heel ChromeOS is gebouwt op zo'n manier dat er een tweede applicatie bijbouwen een rot klus van jewelste zou zijn.
Dat is een goede en mooie tweakers oplossing; maar chromeos moet gaan doorbreken bij de massa, dat word dan geen succes.
Bedenk wel dat je dat met een dualcore atom niet gaat halen. Het kan in theorie, maar dan moet je iets als puppy-linux werkend weten te krijgen. In de praktijk zal alles wat maar iets meer eist, ubuntu bijvoorbeeld, de cpu load op 100 % zetten, en dan kun je gaan wachten tot je een ons weegt. En zelfs puppy-linux duurde een tijd.

Ik weet het, heb het zelf geprobeerd. Het duurt echt veel te lang en gaat veel te traag. Het zou kunnen dat VMware sneller is dan Virtualbox, maar ik weet niet of het veel scheelt. Atoms zijn nou niet bepaald de zwaarste chips die verkrijgbaar zijn.

Maak dan een opstartbare usb-stick met bijvoorbeeld LiLi live usb creator, dat werkt echt beter.

EDIT: Ik heb het tegenoversgestelde wel voor elkaar gekregen: ChromiumOS in een virtuele machine. Dat is dankzij deze website heel makkelijk: http://chromeos.hexxeh.net/vanilla.php.
Je moet simpelweg het bestand uitpakken waarna je een virtuele HDD bestand krijgt, dit kan je opstarten met Virtualbox of VMware. Het OS is wel een beetje instabiel, maar dat komt misschien door Virtualbox

[Reactie gewijzigd door Thomas M op 14 mei 2011 23:51]

Maar op deze laptop is ook prima OSX/W7 te installeren, dan heb je een prima machinetje waar je dus weer je chrome browser op kunt installeren.

OT
Ik verwacht dat deze laptop een grotere hit in USA gaat worden gezien de prijs van het internet daar. Te duur hier naar mijn mening.

[Reactie gewijzigd door karstnl op 15 mei 2011 19:45]

Veilig? Dat vind ik eigenlijk een beetje een vreemde conclusie, aangezien nu alles online bij google staat. Hoe is het dan met je privacy gesteld? En wat kan google allemaal wel niet met je data doen?
http://www.dutchcowboys.nl/cybercrime/21127

nieuws: Klantgegevens op verloren usb-stick Rabobank waren onversleuteld

http://webwereld.nl/nieuw...erdwijning-usb-stick.html

nieuws: Defensie verliest vier usb-sticks met geheime informatie


Lees voor USB stick ook netbook, laptop of andere lokaal opgeslagen informatie.

Ik zeg niet dat online beter is, maar er vanuitgaan dat lokaal opslaan beter is is ook niet juist.

Een Google account is relatief zwaar beveiligd. Als je niet welkom als wachtwoord gebruikt.
Als je zou weten hoeveel informatie gewoon wordt opgeslagen als je naar een website surft, of als je gewoon op je PC aan't werken bent, je zou ervan verschieten. Dus "privacy" is een beetje achterhaald als je het mij vraagt.

Ik denk niet dat Google data "misbruikt" of dat ze het negatief zullen gebruiken. Het is gewoon een enorm voordeel dat je via een Chromebook je geen zorgen meer moet maken over je informatie, het verliezen ervan, want dat is bijna onbestaand. Komt er natuurlijk nog eens bij dat waarschijnlijk heel veel over "https" zal gaan en deze data is encoded, dus je zit best wel safe hoor.

Ik stel me ook altijd de vraag.. mensen maken zoveel problemen over privacy, maar ik heb nog nooit Google mij weten mailen of bellen om te vragen hoe het was op m'n vakantie, omdat ik dit in een mail had geplaatst of foto's ervan online stonden. Alles draait gewoon om het feit dat bedrijven gerichte info willen aanbieden aan hun klanten / bezoekers en wie kan daar nu tegen zijn?
Dan heb je zeker de laatste nieuwsberichten niet gelezen over Google die het niet zo nauw neemt met de regels?

Die Google bril moet je toch even uitdoen.
Dus jij vind het niet zo erg dat Google straks bijvoorbeeld je gehele financiële situatie kent je belastingopgave kan lezen en weet wat hoe jouw gezondheid is, naast allerlei correspondentie met betrekking tot je verzekeringen, bij wie je solliciteerd en waarom etc. en al die gegevens mag aan derden mag doorverkopen?

Lees jij al die algemene voorwaarden waarvoor je iedere keer een vinkje moet zetten en weet je ook écht wat daarin staat?

Big Brother is watching you.... Dan heb ik toch liever dat al die informatie over mij verspreid bij diverse organisaties ligt dan dat een cybercrimineel straks na een hack met 1 druk op de knop jouw identiteit volledig kan overnemen.

[Reactie gewijzigd door p0pster op 15 mei 2011 10:01]

Google verkoopt nooit, nooit, gegevens aan derden door. Dit verzin je hier, nu, ter plekke.
Het ziet er allemaal leuk uit, maar ik wil niet al mijn gegevens bij google online hebben. Niet alleen omdat ik google niet vertrouw, maar het is slechts een kwestie van tijd voordat er gegevens gejat worden.
Ook zie ik het voordeel er niet van in. Er zijn zat OS'en die snel opstarten, helemaal met een (kleine) ssd. Je hebt dan zelf de controle over je bestanden, en je kan desgewenst de bestanden die je op meerdere plekken nodig hebt, online zetten diensten als dropbox.
Ten eerste hoef je absoluut niet Google's diensten te gebruiken - op het inloggen na wat op zich redelijk insignificant is -, want je kunt er zonder enig probleem voor kiezen om Zoho Office te gebruiken voor je documenten, Flickr voor je foto's en filmpjes, Amazon locker music dienst om je muziek op te gooien en de rest van je gegevens op zo iets als dropbox of zelfs lokaal. Daarnaast voorkomt de cloud heel wat zorgen wat betreft het kwijt raken van data, ik ken genoeg mensen die genoeg data zijn kwijt geraakt door computer crashes (al dan niet vanwege eigen schuld), maar praktisch niemand IRL die data online is kwijt geraakt, simpelweg omdat deze computers in beheer zijn van mensen die veel meer ervaren zijn. Ten tweede - net zoals Google al in hun advertentie duidelijk maakte - is er geen enkele notebook die net zo krachtig is als de cloud en dit soort half-thin clients zijn nou eenmaal op zich een stuk efficienter. Vooral als je ook nog begint te gamen via diensten als onLive word dat helemaal het geval.
Aan de andere kant zal ik volledig toegeven dat er wel dingen zijn waar we ons zorgen over kunnen maken en bijvoorbeeld met m'n eigen product (@hieronder) kan de gebruiker totaal zelf kiezen waar in de cloud hij z'n data wilt opslaan en bereikt de data van de klant mij nooit. In het geval van code is dit volgens mij echt van belang, maar met dingen als foto's en muziek denk ik dat het nog een lange tijd zal duren voordat die echt misbruikt kan worden (simpelweg vanwege de beperkingen van hedendaagse computers) en nog veel langer voordat dat ook echt zal gebeuren (want dat zou pas gebeuren als een bedrijf plotseling een U-turn maakt wat betreft z'n principes, simpelweg omdat de meeste ICT bedrijfjes eigenlijk verbazend weinig motivatie hebben om rot te doen zolang het niet van boven word afgedwongen en gezien ICT'ers zich vaak niet laten dwingen denk ik dat het nog een redelijk tijd gaat duren).

Disclaimer: Persoonlijk werk ik aan Apriol (info) wat dus een offline code editor die in de cloud draait en specifiek is gefocused op producten zoals ChromeOS. (En het is trouwens volledige veilig, bekijk de site voor meer info)
Zonder de paranoide complotliefhebber te gaan uithangen: denk je nu echt dat Google geen gegevens over jou zal verzamelen, ook al gebruik geen Google Docs, Picasa, Google Maps, Google Calendar, maar alternatieven van concurrenten? Je lijkt te vergeten dat alles in hun systeem, namelijk Chrome OS draait. Wees maar zeker dat in de EULA/ToS een paragraafje over "het anoniem verzamelen van gebruikersgegevens" staat. Voor niets gaat de zon op: Google is een advertentiebedrijf en jij betaalt met je (in het beste geval anonieme) gebruikersdata.

Mooi voorbeeld uit Android: vanaf dat je toelaat om met wifi je locatie te bepalen (hoeft niet in Google Maps te zijn), ga je akkoord dat Google anonieme data over jouw locatie mag verzamelen, ook al draait er misschien op dat moment geen app die je locatie nodig heeft.

Chrome OS ziet er veelbelovend uit, maar lees de EULA/ToS eerst eens door (anders word je een HumancentiPad ;)).

Edit: Als ik dit lees, lijkt het mee te vallen: je kan bijvoorbeeld het verzenden van "usage statistics" uitschakelen. Dit is natuurlijk niet de volledige EULA/ToS.

[Reactie gewijzigd door FezzFest op 14 mei 2011 12:49]

Jep, google verzamelt gegevens. Echter, deze blijven ENKEL VOOR JOU beschikbaar. Ze worden gebruikt om jouw zoekresultaten, webervaring, advertenties te laten zien.

Google heeft, en zal, nooit die gegevens aan derden beschikbaar stellen tenzij jij daarvoor toestemming geeft. Er wordt ook expliciet gemeld dat wanneer je een externe app toegang geeft to jouw account, Google níet meer de veiligheid van je gegevens kan waarborgen.

Maar Google zelf zal met jouw persoonlijke gegevens uiterst zorgvuldig omgaan. Ten eerst is het hun business, het is een Zakelijke afspraak (Apps gebruikers!!) en gaat dit fout, is het gedaan met Google. Overigens is het bedrijfsmodel van Google helemaal niet direct verdienen aan je data.

Over veiligheid en verlies van gegevens: Ik weet zeker dat er meer USB sticks of complete laptop verloren gaan dan accounts bij Google gehacked ;)
Ten eerste, zelfs als het in ChromeOS draait, betekend dat absoluut niet dat ze gaan doorsturen welke sites jij bezoekt, laat staan wat je op die sites bekijkt, want binnen een week zouden sniffers daar achter komen en nog een week later zouden ze geen enkele gebruiker over hebben. En Google is een advertentiebedrijf en jij betaalt door meer op het internet te zitten, niet door het sturen van gebruikersdata, wat is dat voor een vreemde notie.

En wat betreft dat gedoe met wifi, ten eerste wordt je dat heel duidelijk gevraagd en ten tweede kun je het in je instellingen uit zetten.

En jah, ik lees de ToS eigenlijk verbazend vaak, niet woord voor woord, maar privacy gedeeltes enzo wel even snel.

En nog ten laatste, als je de verhalen van ex-googlers hoort (die toch best goed te vertrouwen zijn), geloof ik zonder enig probleem dat Google zich nu nog vreselijk netjes gedraagt zoals ik al uitlegde in één van mn twee comments hierboven (simpelweg omdat het ICT'ers zijn).
Ligt er natuurlijk ook geheel aan wat voor contract je met Google heb, als je diensten 'gratis' gebruikt zal Google toch ergens zijn inkomsten vandaan moeten halen. Als je bv. Google Apps for Business gebruikt (betaalde dienst) dan heb je hele andere gebruikers voorwaarden.
Dat valt reuze mee. Die voorwaarden zijn vrij gelijk. Ook Apps voor Business gebruikt data om je een betere ervaring te geven.

Het gaat zich er juist om voor wie die data beschikbaar is. Google's algorithmen gaan er toch wel overheen, bij Business en de Gratis versie.

Ik wil hiermee niet zeggen dat die voorwaarden van Business net zo 'slecht' zijn als die voor Gratis, maar dat die van Gratis net zo 'goed' zijn als die van Business ;)
Nog niet eens helemaal af, maar binnenkort toch al verkrijgbaar :?
Een belangrijk deel van de toepassingen is echter nog niet klaar en zal dat misschien nooit worden ook.
Is naar mijn mening een perfecte samenvatting van de volwassenheid van de Google producten. Ik ben bij overstap van Exchange naar Google Apps al onvolmaaktheden tegengekomen die de productiviteit in het bedrijf tegengaan. Ik noem hierbij bijvoorbeeld het ontbreken van een PRIORITEIT-vlag bij het versturen van Email en groepschat die alleen mogelijk is via de web(mail) client van Google Chat: de Google Talk client ondersteunt zelfstandig namelijk geen multichat sessies.

Het zijn dit soort 'kleine' eigenaardigheden die je doen realiseren dat er veel vanzelfsprekend is in de huidige (lees: 'Microsoft'/Niet-google) office-omgeving, maar dat dit in wezen niet zo vanzelfsprekend is vanuit Google's perspectief. Voor zover er een Google perspectief is, want in mijn optiek worden de echte nuttige (en productiviteit-verhogende) apps in de 20%-tijd van Google ontwikkeld. En het lijkt erop dat deze 'beta' releases nooit een propere (ofwel qua features, ofwel qua ondersteuning) status bereiken.
Ligt het aan mij of is de prijs relatief hoog voor wat je ervoor terug krijgt? USB2.0 poorten en VGA uitgang. Voor 499 euro heb je al een redelijke laptop of betere netbook.

Ook mis ik een ethernet aansluiting om ipv draadloos ook bekabeld internet te krijgen.

[Reactie gewijzigd door ZeroXT op 14 mei 2011 09:57]

Ligt het aan mij of is de prijs relatief hoog voor wat je ervoor terug krijgt? USB2.0 poorten en VGA uitgang. Voor 499 euro heb je al een redelijke laptop of betere netbook.
Die 499 euro is incl 3G-module. De WiFi-versie is 399 euro en dat is wel een scherpe prijs ;)
Dat vind ik eigenlijk niet, voor diezelfde prijs kun je al een wat oudere laptop met identieke specs kopen waar je alleen nog windows op hoeft te zetten. En dan heb je toch echt wat meer functies tot je beschikking.
Tuurlijk, die 3G is wel aardig, maar zou ik in principe ook aan mn laptop kunnen hangen. Ik had eerder een prijs van max 200 euro verwacht, aangezien je er behalven wat browsen en online apps weinig mee kunt.
Je kunt er zelfs een veel snellere laptop voor kopen incl windows
pricewatch: HP G62-b35SG
Zoals in de update staat zijn de prijzen nog niet definitief en wordt de prijs van de 3g-versie waarschijnlijk 449 euro.
Ik mis even het nut van Chrome OS. Je kan zoals in de conclusie staat gewoon Chrome browser op je Windows of Mac installeren en dan kan je exact hetzelfde...
"De voordelen zijn duidelijk genoeg: opstarten gaat razendsnel, de installatie is een eitje en het systeem met accounts en gastaccounts werkt uitstekend. Ook lijkt het erop dat Chrome erg veilig is."

Er zijn dus wel degelijk voordelen tov Windows ;)
Dat zijn de voordelen, maar wat is het nút? :P
Het niet hoeven beheren van een systeem.
Veiligheid.
Spam/malware.
De meeste mensen beheren hun systeem ook niet.

Spam/malware is nog steeds je eigen schuld. Denk je nou echt dat je met Chrome geen spam meer krijgt of malware?
Nee, die wordt beheerd. Dat bedoel ik. Die beheerders spaar je uit.


Nope. Malware niet nee. Waar wil je dat draaien dan? En eigen schuld? Je moet het van de doorsnee gebruiker zien, die gebruikt XP, heeft geen brood gegeten van computers, klikt wel eens mis. Windows mist hier een gigantische beveiligingslaag (bij Win7 wel beter). Het is toch niet voor niks dat er veel geld verdient wordt met anti malware programma's ? Bovendien heeft zo'n OS de mogelijkheid programmatjes te draaien (trojans, backdoors, malware). Bij ChromeOS is die er niet. En ok, het voordeel wat je nu nog hebt is dat de massa klein is waardoor malware voor het OS geen zin heeft. Maar het hele OS (sandboxed!) is al helemaal niet interessant om te hacken. Tab dicht = programma dicht. Beveiligingslekjes zullen vast gevonden en gedicht worden maar je snapt dat dit OS in essentie dicht en veilig is.

En spam ligt niet echt aan je OS. Je verstuurt het in elk geval niet, je hebt immers geen client draaien.

[Reactie gewijzigd door RielN op 14 mei 2011 18:07]

God jij bent echt een Google fan he? Ooit eens gedacht aan Phishing sites? Je gaat er van uit dat de huis tuin en keuken gebruiker alleen maar last heeft van malware. Maar je krijgt dan gewoon meer phising om toegang te krijgen op je Google account.
Voor mensen die niet meer dan het internet gebruiken is het handig, waarom zouden die een groot langzaam os gebruiken. Dat is net zo iets al met een vrachtwagen naar de supermarkt gaan voor je normale bootschapen.
Opstarten? Doen mensen hun laptop nog steeds uit dan?
JA, als ik m in mijn tas doe. Wordt ie anders heet van :)
In slaapstand gaat mijn HP dm1-3125 behoorlijk lang mee (aantal dagen), en na het weer openklappen van het scherm, is die binnen een paar seconden weer actief.
Dat werkt dus prima.

Over Chrome OS twijfel ik sowieso. Het is nooit handig álles online te hebben staan, en geen lokale variant. Bovendien denk ik dat veel mensen het lastig zullen vinden geen 'gewone' applicaties meer te kunnen installeren, of gewoon even naar start > programma's > microsoft office > word te gaan.
Tuurlijk is dat zo. Mensen hebben nu al moeite om, als ze overstappen naar Google Apps, niet Outlook te starten.

Als je in Windows blijft denken, is elke andere oplossing moeilijk. Je moet mensen wel voordelen laten ervaren. Offline werken is nu nog niet mogelijk, maar gaat ook zeker komen (deze zomer).

En het is juist erg handig om álles online te hebben staan. Je bedoelt énkel online.

Maar, het is een radicale verandering, en het heeft tijd nodig om zich al dan niet te bewijzen. De voordelen van het concept heb ik in al die reacties op deze pagina wel gezet geloof ik. Het is een afweging.

En dat heet worden ligt aan mijn laptop :p
Offline werken is nu nog niet mogelijk, maar gaat ook zeker komen (deze zomer)

maar dat zal met deze laptop/netbook toch echt niet lukken zelfs al sla je alles lokaal op dan heb je dus nog max 16GB laat mijn aperture database nu al rond de 400GB zijn.

Cloud is veels en veel te beperkt naar opslagcapaciteit en snelheid van je verbinding om nog maar niet te hebben of ik mijn data wel in de cloud wil hebben. Daarenboven is het ontbreken van degelijke software echt wel het grootste minpunt. Leuk om een iPad te vervangen maar ook niet meer dan dat.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 15 mei 2011 12:40]

Dan weer, dit geldt voor jou. Maar een heel klein percentage gebruikers heeft 400Gigabyte nodig. En waar jij inderdaad software mist, biedt het voor mij prima tools. Lokale opslag is ook niet nodig. En voor die dingen díe nodig zijn, is 16Gb ruim en ruim voldoende.

Ikzelf heb sinds de OCZ Vertex 30gb uitkwam, dat ding in mijn laptop. Ubuntuinstallatie pakt wat weg, maar heb nog altijd 15G vrij hoor.

Offline werken bedoel ik ook het productief kunnen zijn als je geen internetverbinding hebt. Daarvoor heb je een kleine lokale opslag nodig. Als jij persé je gegevens niet in de cloud wil opslaan dan is dit niets voor jou. Ik wil ze namelijk persé niet op eeen schijfje of stikkie thuis hebben. Het is niet de eerste keer dat ik het stikkie vergeten ben of zoek raakt. Sta je daar. Die kans is in een cloudomgeving vele malen kleiner. Voor mij is dat belangrijk.
Ik gebruik nu al weer een tijdje (sinds 1.0) Jolicloud (tegenwoordig JoliOS) dat volledig op de Chromium browser gebaseerd is. Lijkt er (uiterlijk) dus heel erg op. Het grote verschil en in mijn ogen voordeel is dat er naast een ingebouwd appstoreachtigding, je wél alle voordelen van linux (in dit geval Ubuntu) mbt. printers en allerhande peripherals hebt. Ook kun je alle gangbare linux-applicaties installeren. Ik begrijp dat Google dat uit veiligheidsoverwegingen niet wil toestaan, maar ik heb zelf toch de neiging iets meer uit mijn netbook te willen halen en zou chrome OS dan erg dichtgetikt vinden (alhoewel, is het met de console wel mogelijk andere zaken te installeren? Begreep van niet uit het stuk)

Edit: @GreatSlovakia: ja, goede opmerking idd. met een online-os kun je alle online-diensten gebruiken (oh ja, en met elk OS dat online kan... ), dat laat de chrome webstore zien, maar ook de appstore in JoliOS waar een hoop andere online-apps in staan, was onlangs weer verbaasd door de veelheid aan verschillende online fotobewerkingsprogramma's... van Photoshop Express tot Picnick en wat al niet meer..

[Reactie gewijzigd door letatcest op 14 mei 2011 10:46]

Joliecloud is ook beschikbaar als webapp in de Chrome webstore trouwens!
oh ja, dat was ik even vergeten.. nou ja, dat is alleen de desktop dan he, geen onderliggend os (vandaar ook nu Jolicloud en JoliOS)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Black Friday 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True