Door Pieter Molenaar

Sony Bravia EX720: 3d voor een prikje

Conclusie

De Bravia EX720 is op het moment van schrijven Sony's goedkoopste 3dtv uit de 2011-line-up. Dat zou het tot een interessant toestel maken, ware het niet dat het 3d-beeld en dan met name de crosstalk nog op het niveau van 2010 ligt. Dit betekent dat de weergave van 3d-content veel vermoeiender voor de ogen is dan bij bijvoorbeeld de Samsung D8000. Het helpt daarbij natuurlijk ook niet dat de Bravia EX720 is uitgerust met een 100Hz-paneel in plaats van een 200Hz-variant. Overigens is crosstalk bij de Bravia EX720 niet altijd zichtbaar, en het toestel is natuurlijk ook flink goedkoper dan deze Samsung.

Afgezien van de 3d-weergave heeft Sony met de Bravia EX720 een aantrekkelijke tv afgeleverd. Nieuw ten opzichte van de Bravia EX710 is de mogelijkheid om de tv zes graden naar achteren te kantelen, al had het kantelmechanisme wel wat steviger mogen zijn. Verder zijn de stevigheid en de gebruikte materialen dik in orde.

De kleuren en de witbalans van de twee Cinema-standen zijn met de fabrieksinstellingen al bijna perfect. Tv-fabrikanten worden hier steeds beter in. Ook de Samsung D8000 en de nieuwe LG LW650S met zijn passieve 3d-paneel vielen op dit vlak in positieve zin op. Alleen puristen zullen mogelijk nog een professionele kalibratie laten uitvoeren. De kijkhoeken zijn verder goed, al is er onder een grote hoek wel enige kleurverschuiving zichtbaar en dan neemt ook het contrast af. Prettig is dat het scherm ontspiegeld is: voor sommige huiskamers zal dat een uitkomst zijn.

Van de nieuwe X-Reality-engine hadden we wat meer verwacht. Niet dat de tv op het gebied van beeldverwerking slecht is, maar op sommige punten, waaronder het o zo belangrijke diagonaalfilter, scoren concurrenten gewoon een fractie beter.

Ook op gebied van iptv loopt Sony achter. Via Bravia Internet Video is een groot aantal videodiensten te bekijken en er is ook een widget-interface met onder meer Skype en Twitter, maar een coherente online omgeving ontbreekt. Samsung, LG en Philips hebben op dat vlak beter werk afgeleverd. Mogelijk pakt Sony dat ook niet meer aan: in de Verenigde Staten heeft het bedrijf vorig jaar al tv's op basis van Google TV uitgebracht. Wellicht wacht het bedrijf tot er een Google TV-versie op basis van Android Honeycomb verschijnt, en krijgt die een plaatsje in Europese tv's.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (26)

Wijzig sortering
Ik wil toch even een opmerking plaatsen over de gebruikte foto's van dit review. Waarbij ik vrijwel alleen de laatste foto, van de bril, van goede kwaliteit vind.

De rest van de foto's vind ik een wirwar. Sommige foto's hebben geen achtergronden, andere wel. Waar de achtergronden zijn verwijdert is dit slordig gedaan. Hetzelfde geldt voor schaduwen.

De foto's komen hierdoor erg onrustig en onnatuurlijk over en maakt voor mij het lezen van de overigens verder prima review, onplezierig.
Opvallend dat jullie 3D als een belangrijk verkoopargument noemen. Ik herinner mij nog het jaaroverzicht over 3D-tv, waar de reacties massaal neutraal of negatief ten opzichte van 3D-tv waren. Volgens mij is 3D-tv helemaal geen verkoopargument. Ten eerste is het slecht uitgewerkt (je hebt een bril nodig, crosstalk, etc), ten tweede is het scherm te klein. Vervolgens vragen veel mensen zich af wat eigenlijk het nut is van 3D-tv. Dan heb ik het nog niet gehad over de prijs.

Ik heb eigenlijk nog geen goed argument gehoord waarom men 3D-tv zou willen hebben, behalve dat je het 'moet hebben.' Laat mij maar lekker 2D kijken.
Opvallend dat jullie 3D als een belangrijk verkoopargument noemen.
Ook opvallend dat 3D niet in de scorekaart terug komt, van nota bene een 3d-tv :s
Het mag dan in Tweakers kringen niet zo populair zijn het is wel een groot aankoop argument voor consumenten dus zit het erin.

Het probleem met de meeste 3d is dat de content belazerd is, de gebruikte brillen heel slecht zitten, de crosstalk is ook al het gevolg van slechte brillen,

Verder is het inderdaad fijner om 3D films op een veel groter scherm te zien, maar dan is projectie veel beter. Doordat het zo immersive is en je geen andere voorwerpen in de ruimte ziet is je 3d perceptie veel sterker. Vergelijk het met de bios met 3D.

Waarom je wel of niet 3D in je tv wil hebben is een persoonlijke kwestie. Er zijn films die er fantastiisch gebruik van maken, er komen televisieseries in 3D, er zijn al zenders die full time in 3D uitzenden en zoals mijn onderbuurman al zegt is het voor gamen ook fantastisch. Ik vind persoonlijk de ruimte perceptie veel beter en vind een 720p beeld met 3D vaak meer informatie bevatten dan een 1080p. Het wekt de indruk scherper te zijn daar je details beter ziet. Verder ´snap´ je de verhoudingen beter. Ik gebruik het zelfs voor mijn vakantiekiekjes en vrienden vinden het altijd een enorme verbeteing tov een gewone foto qua informatie.

Waarom 3D in tv´s: max3D in 'nieuws: Samsung verlaagt prijzen 3d-brillen in VS'
Wat technische informatie over de slechte 3d die je vaak ziet en de verschillende technieken.
max3D in 'nieuws: Samsung verlaagt prijzen 3d-brillen in VS'
max3D in 'reviews: Toshiba: de televisies van 2011'

edit: linkjes toegevoegd om mezelf niet te herhalen.

[Reactie gewijzigd door max3D op 18 mei 2011 23:08]

De reden dat iedereen zo negatief is komt door een paar verschillende dingen :

- Tweakers zijn zeikerds :P
- Iedereen heeft valse hoop op technieken zonder bril gekregen : Voorlopig is dit gewoon bagger om naar te kijken !! Onlangs heb ik de Nintendo 3DS bekeken die dat zogenaamd goed kan... O-M-G wat een bagger : Ik kreeg het niet voor elkaar om normaal 3D beeld te zien zoals met passief of active shutterglasses.
- Helaas is op de een of andere manier de film Avatar "vertegenwoordiger" geworden voor 3D, maar in realiteit is dat zo'n beetje de slechtste film die je kan bedenken om 3D effecten te laten zien :X |:(

Als je een keer echt 3D wil meemaken zoals het hoort zie dan ergens een winkel of vriend/kennis zover te krijgen om bijvoorbeeld Ice Age 3 in 3D op te zetten of Iron Man 2 (zitten genoeg stukken in die in 3D erg leuk kunnen zijn, helaas alleen de 2D versie gezien).
Mocht er een console in de buurt zijn : WipeOut op de PS3 = _O_
Ik vind zelf 3D nog altijd vooral toegevoegde waarde hebben voor race games.
Je krijgt een veel beter gevoel voor de snelheid
Meteen een reden om een 3D-tv aan te schaffen, en ik weet zeker dat het merendeel van de bevolking het hiermee eens is.
Ik heb deze televisie al enige tijd en ben er erg tevreden over. Ik vind de iPhone app vooral erg fijn. Zeker een aanrader voor mensen die een gemiddeld budget over hebben voor hun televisie. Ik gebruik hem in combinatie met een media speler, xbox en nog wat andere apparaten en dat werkt allemaal tiptop.

Toen ik de TV kocht zaten er nog wat kleine bugs in maar die zijn inmiddels opgelost met wat updates (die je heel gemakkelijk binnen haal als je TV op internet is aangesloten).

Edit:
Het klopt dat het aantal ondersteunde video formaten erg karig is. Een mediaspeler is dan ook een must (maar ja, die heb je neem ik aan ook als je deze tv koopt).

Je krijgt er overigens geen 3D bril bij. De 3D functie heb ik ook nog niet echt gebruikt...

[Reactie gewijzigd door FreqAmsterdam op 18 mei 2011 17:02]

De vraag is alleen kan je niet beter een "niet 3d" tv kopen voor hetzelfde bedrag, is deze dan in het 2D beeld beter?
Ik denk niet dat er bijzonder veel "niet 3d" tv's boven de 800 euro beschikbaar zijn.
Meer dan 'wel 3D' TV's in ieder geval.
Leuke review, lijkt me een erg goede TV als je niet al te veel kan uitgeven. Ik ken er nu niet zo veel van, dus ik vraag mij wel af wat voor gevolgen het heeft dat de 2:2 en 2:3-cadansen niet herkend worden...

Ik kijk regelmatig films op m'n PC, en daar kan ik al gek worden als ik 24p op 60Hz moet kijken, heeft het niet herkennen van die cadansen ongeveer hetzelfde gevolg (sommige frames worden langer getoond dan andere en geven dus een soort van hapering?), of doet dit toch nog iets anders?

Is dit ook een probleem als je een PC aansluit op je TV en je zet hem op 24Hz om 24p te kijken?
De HQV-testen waaronder die van de cadansen, hebben betrekking op een 1080i-signaal van bijvoorbeeld een kabelaar.
Er staat hier dat je een 3D bril erbij krijgt ind e doos, maar dat was toch niet het geval bij de EX720?! :o
Dat stond inderdaad niet correct in de recensie. Ik heb het nu verbeterd. De Bravia EX720 is een '3d-ready'-tv.
Mooi dat hij door die gorilla glasplaat aan gewicht is afgenomen. Ik vind mijn 50` plasma tv namelijk net even wat te zwaar om mee te nemen voor onderweg in de bus of trein. :+

Het hele 3D verhaal gaat mij helaas helemaal voorbij omdat ik geen diepte zie. Ik vraag me ook af of ik wel wat zou hebben aan autostereoscopie. Mocht dat iets in de toekomst wat worden bij TV´s.
Als je werkelijk geen 3D kan zien omdat een oog niets doet, zelfs niet na training zal ook auto stereoscopie niet helpen. Het is wel uit onderzoek gebleken dat het percentage mensen dat echt geen 3d kan zien veel kleiner is dan men zelf denkt. Als het je echter niet lukt een bierglas te vullen zonder een half biertje te serveren danwel de tafel onder te gieten geef ik je weinig kans :)
+1Anoniem: 102462
19 mei 2011 09:04
goede review alleen snap ik de vergelijking met de samsung D8000 niet. De D8000 is namelijk een top model vanaf pricewatch prijs 1729. De D6500 van samsung ligt qua budget (+/- 1000 euro) en specificaties veel dichter in de buurt.

Ik ben van plan binnenkort een 3D tv te kopen. Niet dat ik veel 3D zal kijken maar ik verwacht dit in de toekomst wel meer te gaan doen. Ik heb geen zin om over weet ik veel 5 jaar weer een nieuwe te kopen omdat er dan (betaalbare) 3d tv is zonder bril.

Kan deze TV alle 2D content omzetten naar 3D?
Is er veel verschil in kwaliteit van het beeld en 3D tussen de samsung D6500 en deze Sony EX720.
Deze TV kan inderdaad alle TV 2D content omzetten naar 3D.

Zelf wilde ik eerst de D6500 halen, maar het doorzichtige plastiek randje om de D6500 vond mijn vriendin niet mooi. Vandaar de EX720 gehaald. Ben er erg blij mee.

De 55 inch D6500 was 200 euro duurder, voor die 200 euro had je:
- 400 hertz ipv 200 hertz met Motionflow XR
- TV bedienen via je mobiele telefoon

Tussen 200 of 400 hertz zie ik zelf geen verschil. Bovendien ervaar ik totaal geen hinder met snelle beelden, alles ziet er gewoon strak uit zonder bewegings schaduw.

3D zonder bril komt eraan, misschien wel over 5 jaar al. Maar op die manier kan je blijven wachten op betere/mooiere TV's.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 383889 op 19 mei 2011 10:27]

Lijkt mij ook een prima TV :). Ik heb nu een KDL40V5500 en daar ben ik best tevreden mee. Geen top of the bill en soms mis ik wel eens een 100 hz. of andere techniek om bewegingen vloeiender te maken, maar verder niets dan lof.

Vooral beeldkwaliteit en bv. de optie om de TV alleen op "primetime" tijd op hot-standby te hebben (voor de rest <1w verbruik in standby) zijn voor mij geniaal.

Ik hoop trouwens dat er meer fabrikanten gaan komen met de optie om vanuit de TV op te nemen op harddisk! Zeker als dat ook met timer gaat kunnen of zelfs met zoekacties in de EPG en als je ook direct vanuit de TV kan timeshiften, dan wordt dat icm. DVB-C (zeker bij onverssleutelde leveranciers als Caiway en Glashart Media) een killer app :).
Op de paar demo's in de winkel na heb ik eigenlijk nog niet veel ervaring met 3d in "tv-formaat" maar is het beeldoppervlak niet veel te klein voor overtuigende 3d-effecten? Ik kijk zelf met mijn beamer op een 100" scherm op 3,5 meter afstand en dat vind ik al aan de kleine kant voor 3d. (Met een voetbalwedstrijd is het dan weer veel te groot...)


"zagen moiré gezien" staat op de pagina met hqv-test.
+1Anoniem: 112921
18 mei 2011 21:12
Ik mis de Sony Smartphone App in deze review.. hiermee is tekstinvoer in onder andere de webbrowser nog gemakkelijker. DLNA is ook een punt dat niet is genoemd, samen met de mogelijkheid om via een dongle een (Direct-)Wifi-verbinding op te zetten. Jammer!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee