In de nieuwe BlackBerry's zit een Qualcomm-processor. Dat klinkt niet erg bijzonder, maar dat is het wel: RIM gebruikte tot nu toe Marvell PXA-processors voor zijn toptoestellen. De Bold 9780 en Torch 9800 zijn bijvoorbeeld beide uitgerust met de PXA940.
De PXA940 is opgetrokken rond de Sheeva-core van Marvell. Deze core is compatibel met zowel ARMv6- als ARMv7-instructiesets, waarmee de cpu tussen de ARM11-processors van veel budgettelefoons en de Cortex A8/Scorpion-cores uit de high-end smartphones van vorig jaar valt.
De overstap naar Qualcomm zal vele redenen hebben, maar in elk geval staat BlackBerry dan niet meer alleen: ook HTC, Samsung en Sony Ericsson zijn klant bij deze chipfabrikant. De in de 9900 gebruikte chip is de Snapdragon QSD8655, een singlecore-cpu die door RIM op 1,2GHz is geklokt. Daarnaast bevat de telefoon 768MB intern geheugen.
Een echte BlackBerry
De BlackBerry Bold Touch ziet eruit als een echte BlackBerry. Onder het scherm zitten de traditionele knoppen en een trackpad; nog verder naar het zuiden vinden we het qwerty-toetsenbord, dat vergelijkbaar is met dat van vorige toestellen uit de Bold-serie. Het is een succesvol ontwerp dat door andere telefoonfabrikanten veelvuldig is gekopieerd, maar dat inmiddels een beetje uit de mode begint te raken: de marktvoorkeur gaat meer en meer uit naar toestellen met grote schermen en softwarematige of uitschuifbare keyboards.
Dat doet echter niets af aan het feit dat het toetsenbord van de Bold een uitstekende toevoeging is voor wie meer doet dan wat sms'en of url's in de webbrowser tikken. Het toetsenbord van de Bold 9780 was al prima, maar dat van de 9900 is nog beter. Het is moeilijk te zeggen waar dat aan ligt, feit is dat het erg lekker tikt.
Touchscreen
De opvallendste verandering aan de Bold 9900 ten opzichte van zijn voorgangers is de komst van een touchscreen. Het capacitieve multitouch-scherm heeft een resolutie van 640x480 pixels - aanmerkelijk meer dan de 480x360 beeldpunten van vorige Bold-modellen. Het scherm is bovendien daadwerkelijk groter: de schermdiagonaal is gegroeid van 2,44" naar 2,8".
Het touchscreen werkt prima en registreert bewegingen goed, al is de interface van BlackBerry OS duidelijk niet ontworpen met een touchscreen in het achterhoofd.
Wat verder opvalt wanneer de nieuwe Bold naast een oud model wordt gelegd, is dat het nieuwe model wat dunner en breder is, waardoor het toestel anders in de hand ligt en minder 'bold' overkomt. Hoewel de telefoon slechts 6 milimeter breder is dan zijn directe voorganger, lijkt het verschil een stuk groter - dat het toestel circa 3,5 millimeter dunner is, zal daaraan zeker bijdragen.
Wij vinden de nieuwe Bold in elk geval mooier dan zijn voorganger. Er is gewerkt met metaal in plaats van plastic, waardoor het toestel veel steviger aanvoelt - los van de vraag of dat daadwerkelijk zo is.