Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur games

Star Wars - The Old Republic

Voorlopige conclusie

Zo lijkt Star Wars: The Old Republic alsnog een behoorlijk complete mmog te worden. De quests die we kregen voorgeschoteld waren dik in orde, de dialogen een leuke toevoeging, en de twee classes die we mochten spelen waren in ieder geval lekker verschillend. Wat vooral opviel is dat de game er zoveel beter uitziet dan wat we tot nu toe kregen te zien. In tegenstelling tot de cgi-clips die BioWare tot nu heeft vrijgegeven, ziet het spel er minder realistisch uit. Het uiterlijk leunt tegen het cartooneske aan, al is het gelukkig vele malen realistischer dan de Clone Wars-animatieserie. Het is een keuze die goed uitpakt. Vooral de gezichten van de diverse personages in het spel zien er nu goed uit; alsof het om een soort verbeterde versie van City of Heroes gaat.

BioWare lijkt de zaken inmiddels prima op orde te hebben: quests, verhaallijnen, het opwaarderen van je character, je ruimteschip, de verschillende beroepen en PvP. De zones die we hebben gezien, zagen er goed uit. Ze zijn groot, maar je kunt op verschillende punten een speeder huren om sneller op je bestemming te komen. Zo lijkt Star Wars: The Old Republic een prima mmog te worden, die behoorlijk compleet is en bovendien rust op een uitstekend achtergrondverhaal dat voldoende mogelijkheden biedt om nog jarenlang interessant te blijven.

Titel Star Wars: The Old Republic

Platform PC
Ontwikkelaar BioWare
Uitgever Electronic Arts
Releasedatum 2011


Lees meer

Hoofd SW-TOR-team verlaat BioWare Nieuws van 5 oktober 2012
Star Wars: The Old Republic Video van 7 maart 2012
Star Wars: The Old Republic Video van 12 december 2011
Star Wars: The Old Republic Video van 28 november 2011
Star Wars: The Old Republic Video van 28 november 2011
Star Wars: The Old Republic Video van 21 november 2011
Star Wars: The Old Republic Video van 14 november 2011
Star Wars: The Old Republic Video van 31 oktober 2011
Star Wars: The Old Republic Video van 29 augustus 2011
Star Wars: The Old Republic Video van 9 augustus 2011
Star Wars: The Old Republic Video van 9 augustus 2011
Star Wars: The Old Republic Video van 1 augustus 2011
Star Wars: The Old Republic Video van 22 juli 2011
Star Wars: The Old Republic Video van 27 juni 2011
LucasArts moet deel personeel ontslaan Nieuws van 2 september 2010
EA voegt BioWare en Mythic samen Nieuws van 25 juni 2009

Reacties (107)

Wijzig sortering
Wauw, grafisch ziet dit er zeker leuk uit.
Weer een tijdje geleden dat de laatste Star Wars game uitkwam.

Voorspelde minimum system requirements:

Intel Processor - Core 2 Duo E6550 2.33GHz
AMD Processor - Athlon 64 X2 Dual Core 5400+
Nvidia Graphics Card - GeForce 8800 GTS
ATI Graphics Card - Radeon HD 3800 series
RAM (Memory) - 2 GB
Hard Disk Space - 15 GB
Direct X - 9

Bron: http://www.game-debate.co...s:%20The%20Old%20Republic

[Reactie gewijzigd door CT Marty op 4 mei 2011 09:59]

Deze kijk ik wel even aan, ging ook gelijk aan de slag met Rift en toch weer gestopt. Probleem voor elk zal zijn; de grote fanbase van WoW en wat deze hebben opgebouwd.

Maar natuurlijk nooit beroerd om het te proberen :)

EDIT: Filmpjes nu allemaal gezien, dammm.....*hou je in, hou je in* ;)

[Reactie gewijzigd door Maduth op 4 mei 2011 09:25]

De grote WoW fanbase is natuurlijk alleen een probleem als je doelstelling is deze te roven voor je eigen MMO of deze aantallen voorbij te streven. Ik mag hopen dat Bioware nooit naar die illusie heeft gegrepen, wellicht dat EA dat ooit heeft gedacht, maar laatst zij EA dat SWtOR al rendabel is bij 500.000 spelers. Dat moet naar mijn mening met een Star Wars titel en een Bioware game toch prima te halen zijn. EVE Online zit ook al over de 350.000 actief en betalende accounts en dat is toch wel een hele niche MMO van een onbekende uitgever met een onbekend IP.
Bioware slaat dan ook een andere genre in van een MMO Starwars is totaal niet te vergelijken met WoW.
En zou daardoor dus ook een ander slag mensen aangrijpen zoals de spelers van startrek online?

Het voorbij proberen te streven van de WoW fanbase is iets wat haast onmogelijk te noemen is.

Warcraft bestaat al heel lang en blizzard heeft een grote achterban vergeet ook starcraft en dergelijke niet al die spelers voelen zich aangetrokken tot een grote game van blizzard.

Star wars games door al die jaren hebben ook zo zijn fans en vele spelers dus wie weet, ze hoeven de fans van WoW niet te jatten om te blijven bestaan.

@Maduth:
De filmpjes die tot nu toe uit zijn zijn inderdaad te ziek voor woorden het upgraden van je character wat zo te zien automatisch gaat bij levellen etc ziet er strak uit.
De battle system hoe ik het heb gezien is goed gemaakt en de graphics zijn echt om te noemen: dikke boner werk :9~

EDIT:
OOH mensen even VOOR de DUIDELIJKHEID:
Releasedatum 2011
DIT KLOPT DUS NIET!!!
hij stond geplant voor november 2011
LUCAS ARTS HEEFT hem officieel uitgesteld tot zomer 2013!!!!!!!!

Als het goed is staat hier meer info:

www.swtor.com

[Reactie gewijzigd door kniftagstuh op 5 mei 2011 10:08]

Als de release datum zomer 2013 word dan mogen ze wel behoorlijk wat doen aan de graphics.
Het zal natuurlijk nu nog wel redelijk in alpha status zitten maar toch, de graphics mogen dan nog wel een behoorlijk stuk beter.

btw , release datum is 2de helft van 2011

http://www.swtor.com/community/showthread.php?t=258996

"‪Everyone at BioWare and EA is working to ensure that Star Wars: The Old Republic is delivered at the quality level you expect from BioWare and Star Wars.

‪Star Wars: The Old Republic is expected to launch in the second half of 2011. Information on the release date and pre-order programs will be released as it becomes available."

[Reactie gewijzigd door Daisai op 6 mei 2011 01:19]

Voor veel developers is het dan ook onmogelijk om echte concurrentie te bieden. Hier hebben we het alleen over een top developer met 1 van de grootste franchises op de wereld.
Daarbij komt ook dat veel WoW spelers het spel zat zijn, maar eigenlijk een groot genoeg spel missen die echt iets nieuws kan bieden. Natuurlijk zijn er gigantisch veel mensen die WoW nog niet zat zijn, maar het simpele feit is dat wanneer de 'hardcore' gamers overstappen, dat WoW ook in reguliere spelers gaan teruglopen, maar dat SW:ToR ook daardoor flink kan groeien.
Hardcore gamers + goede developer/game + gigantische franchise = succes.
Klinklare onzin. Een game leeft niet op de Hardcore gamers. Als er iets is wat nu wel duidelijk is na zoveel jaar WoW is dat het wel.
Blizzard heeft het zelf al zo veel malen vermeld. Ze zaten vroeger gewoon fout om de meeste content te maken voor de hardcore raider/speler. Iets wat misschien met geluk op 5% van je playerbase komt. Blizzard is veel gelukkiger met de sociale gamer die af en toe eens in logt en wel die 12 euri's per maand aftikt ;)

Ot: Dit zal niet de WoW killer worden, het moet het ook niet willen zoals mensen al eerder zeiden. Dit moet gewoon een rete vette MMO worden in een mooi SW universum. De spelers komen vanzelf wel als het klopt. Het moet geen game worden voor de elitist player want daar red je het echt niet mee. Het moet lekker laagdrempelig zijn met de mogelijk jezelf te profileren via skills en kennis. Iets wat ik vaak mis in WoW en andere MMO's. Het draait meestal om grinden, grinden, grinden, heeeeel veel online zijn en had ik grinden al vermeld..?
Ik ben een redelijke Star Wars geek, en dat helpt in dit geval een beetje mee om mij afgunst van MMO's te verwachten.

Ik zal wel de reviews afwachten. Het ziet er in ieder geval goed uit. Veel dingen van de voorgaande RPG's die ze gemaakt hebben, zitten erin.
Ik zit niet alleen op een review (of tien) te wachten, maar ook een demo/trial voordat ik er aan begin. De filmpjes die ik heb gezien en wat er over wordt verteld maakt mij hongerig naar meer, maar dat geeft nog steeds niet accuraat weer wat de spelervaring is van A tot Z. En dat is juist waar ik benieuwd naar ben. Eind 2005 heb ik niet eens een maand WoW gespeeld, ik miste eerlijk gezegd een interessante verhaal lijn (Lvl. 1-20). Ik heb bv. wel Tabula Rasa met veel plezier gespeeld (gratis omdat het tegen die tijd al ten dode was opgeschreven). Ik ben van WoW overgestapt naar EVE, niet zozeer voor de verhaallijn, maar voor de sandbox en het daadwerkelijk een grote wereld (ipv. tig servers).
Eind 2005 in WoW mag je niet vergelijk met het WoW van nu. De questlijnen zijn aangepast en korter gemaakt en zeker de moeite waard :)

WoW heeft tegenwoordig heel veel crossserver actions. PvP en raiding. Je bent niet langer 100% gebonden aan je server..

Het hangt er net vanaf wat van soort verhalen je leuk vind. Als je op de echte RP server speelt, dan moet je wel alle verhalen kennen.
Gaat het er hier hetzelfde aan toe als bij Guild Wars (1)? Geen open speelwereld maar dat je met een groep een gebied in trekt waar alleen jullie aan het vechten zijn?
Nee, speelwereld is open op de flashpoints en pvp gebieden na.
Hmm deze preview heeft toch een heel andere conclusie dan bit-tech ( http://www.bit-tech.net/g...he-old-republic-preview/1 ). Die waren er namelijk niet erg enthusiast over.
Het blijft nog steeds gebaseerd op de meningen van de schrijvers, jij kan een spel geweldig vinden, met goeie gameplay etc en andere mensen niet. Tuurlijk moet het wel gebaseerd worden op bepaalde standaarden, maar de spelers beoordelen of een spel een succes is of niet.
als het van dezelfde kwaliteit als KoToR 1 is, ga ik hier veel levensuren aan besteden.
My thoughts exactly! Zeker het filmpje waar ze het complex van Revan gaan verkennen! Werd ik toch stiekem wel beetje enthousiast van :+

Het sterke punt wat KotOR1 (2 minder) had en deze game wat ik zo zie ook, is het sterke verhaal. Een verhaal dat overal doorheen loopt, met aftakkingen etc. Maar een verhaal dat wel in een geheel past, het star wars universum. En gezien hier vanuit Lucas sterk op gemoddereerd wordt wat er uitgebracht wordt om te zorgen dat alles aansluit, geeft mij hoop dat dit een goed verhaal gaat worden.

Deze game gaat mijn eerste MMORPG worden!
ik zit zo erg te wachten op nog een KOTOR, en dan single player graag, dat online gedoe hoeft voor mij niet
Als ik het mag geloven was dit spel ook oorspronkelijk begonnen als KotOR3, maar door de invloeden van alle MMORPG's is deze omgevormd tot de huidige vorm. Geen slechte keuze denk ik.

Ik hoop wel dat het ook mogelijk blijft om het spel volledig tot zijn recht te laten komen, ook al speel je vaak alleen. Ik speel bijvoorbeeld maar reacreatief en met vlagen. In een team zitten heeft voor mij dus geen zin.
Bij de eerste paar filmpjes dacht ik: wow, dat ziet er nice uit! Maar nee, bij de gameplay filmpjes is het gewoon een spel wat vergelijkbaar is in graphics en gameplay als WoW.. Niks free fighting met lightsabers, maar op plaatjes/knoppen rammen... vaste aanvallen :(

Het leek me leuk, maar ik haak nu al af.
Ik snap precies wat je bedoeld. Voor mij is eigenlijk het free fighting ook een pre in een morpg. Helaas kom je het zelden tegen...

Ik heb jaren lang DDO gespeeld, tussendoor WOW, LOTR geprobeerd, maar steeds mis ik het free fighting zoals in DDO. Momenteel speel ik RIFT en ook hier vind ik het weer jammer dat je geen free fighting hebt.

Al en met al ga ik wel deze game kopen en spelen, want het hele starwars genre in een morpg, lijkt mij echt vet....
Maar dan zouden alle (M)MORPG een clone van WoW zijn of hebben we het dan over een Genre? Kan ik dan stellen dat BF3 een COD clone is (of visa versa) maar alleen in een ander jasje?

Uiteindelijk komt het in principe allemaal neer op het feit van lvl-en dmv quests. :D

[Reactie gewijzigd door Maduth op 4 mei 2011 09:40]

Ik kijk erg uit naar deze game, eigenlijk al 2 jaar. Tuurlijk blijft het een mmo en lijkt het in meer of mindere mate allemaal op de game die een paar jaar geleden toch wel de standaard heeft gezet. Maar ik heb er vertrouwen in dat Bioware dit genre toch weer een stukje verder kan laten ontwikkelen. Met name de manier waarop het verhaal verteld en kan worden beleefd spreekt me erg aan. Je kan nu echt "spelen" met het verhaal in plaats van volgende klikken en eigenlijk als een boek alles lezen. In dat opzicht wordt dit toch echt wel revolutionaire mmo, al blijft het natuurlijk allemaal in meer of mindere maten op elkaar lijken.
Vanwaar die afgunst naar WoW en negatieve blik naar TOR? Wellicht hebben ze een andere blik op MMO's en voegen ze mogelijkheden toe.

Uiteindelijk je hoeft de game niet te spelen. Iedereen heeft een vrije keus om ze te spelen en te stoppen wanneer je dit wilt, weliswaar rekening houdend met een verslavingsfactor en de wilskracht van de speler. Even nog een questje afmaken…

Uiteindelijk hoeveel andere vernieuwde games zie je tegenwoordig? Wat dacht je van het ongelofelijk uitkauwen van verschillende genres, om er maar een paar te noemen: FIFA, Command & Conquer en de Battlefield series. Persoonlijk vind ik dat een MMO nog één van de weinige games is, waar nog vernieuwingen komen. Het "samen" gamen heeft een flinke vlucht genomen met de komst van social media games en alle consoles. Een goede ontwikkeling al zeg ik zelf.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Microsoft Xbox One S All-Digital Edition LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Games

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True