Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur games

Guerrilla: Patchen is het wapen tegen hackers

Kat en muis

Maar Killzone 3 krijgt geen serienummer. In die zin kwam de hack net te laat, vlak nadat jullie met de productie van het spel klaar waren, toch?
Ja, de hack werd eind december bekend, vlak voordat de fabrieken gingen draaien voor Killzone 3. Ik heb nog geprobeerd de fabrieken tegen te houden en te wachten op nieuwe firmware van Sony, maar dat leverde toch te veel problemen op. Dus zitten we nu in een soort kat-en-muis-spelletje. Ze kraken de game, slopen alle filmpjes er uit en plaatsen middels een torrent een bestand van 12GB online. Leuk hoor, wat voor ervaring heb je dan? Als je wilt, kun je het spel op die manier spelen. Maar als je online gaat, ben je het haasje, dat kan ik je wel vertellen. Vervolgens omzeilen ze dat weer met een hack en twee weken later hebben wij dan weer een patch die dat tegengaat. Dat spelletje speelt Microsoft alweer een paar jaar en dat gaan wij dus ook doen.

Dus dat wordt jullie antwoord? Patch op patch vrijgeven. Maar nu de root key vrij is, is elke patch toch net zo makkelijk te kraken? Er is toch nog geen antwoord op het uitlekken van de root key?
Nee, dat klopt. Dat is het probleem, de PlayStation is op zich meer gehackt dan de Xbox en wij hebben geen verificatie van executables. Maar daar zijn wel manieren voor. Kijk, als jij nooit meer een netwerkkabel in je PlayStation stopt, dan kunnen we weinig tegen je beginnen, maar als je online gaat wordt het anders. Wij komen met dlc, met nieuwe functionaliteit en dat levert vertraging op voor de mensen met een gehackte versie. Die moeten steeds wachten tot een illegale versie beschikbaar is van elke download. Er zijn games waarbij dat goed aangepakt wordt. Kijk naar Left 4 Dead, bijvoorbeeld. Daarbij hebben ze steeds zulke leuke nieuwe dingen, dat veel spelers het zonde vinden om daar steeds twee weken op te moeten wachten. Dus dan wordt de verleiding om het te kopen groter.

Als je twee jaar geleden al van deze hack geweten had, zou je Killzone 3 dan anders gemaakt hebben?
Nou, dan hadden we wel meer aandacht besteed aan de beveiliging, ja. Kijk, Sony kan met een key werken, maar dat kunnen wij ook. We kunnen zaken beter encrypten en uiteindelijk kan je dat zo doen dat het vrij tricky wordt om dat te kraken. Maar uiteraard zijn we bij de ontwikkeling afgegaan op de nog niet gekraakte hardware. We hadden daar misschien niet op moeten vertrouwen en meer beveiliging in moeten bouwen. Hebben we niet gedaan en dat zullen we nu op de een of andere manier alsnog moeten doen.

De oplossing moet dus komen van het achterhalen en vervolgens bannen van spelers met een gekraakte versie. Gaan jullie dat doen of gaat Sony dat doen?
Sony heeft toevallig net aangekondigd dat ze spelers zullen gaan bannen. Ze hebben daar een groot online team voor. Dat zit in Amerika en dat bestaat al langer. Die struinen games en fora af om te kijken of er bijvoorbeeld geen racistische taal gebruikt wordt. Daar zit ondersteuning voor ingebouwd in ons spel. Dat soort mensen kregen al een ban. Maar wij krijgen ook gegevens binnen. We krijgen telemetrie binnen van de gespeelde maps. Bijvoorbeeld om te kijken of maps in balans zijn of om te kijken of mensen buiten de wereld weten te komen, of op plekken weten te komen waar ze op een andere manier niet zichtbaar zijn, maar wel kunnen snipen. Dat kunnen we dan in een patch herstellen.

Mocht het in de toekomst lukken om op die manier te achterhalen dat mensen een gehackte versie spelen, dan zullen we die informatie aan Sony doorsturen. Maar eigenlijk wachten we voorlopig nog af. Ik kan wel budget vrij gaan maken om twintig man op de beveiliging van het spel te zetten, maar wellicht loopt het zo'n vaart helemaal niet. De PlayStation is gekraakt, Killzone is gekraakt, maar hoeveel mensen gaan straks de gekraakte versie spelen? Het is toch een download van 50GB, als je de volledige versie wilt. In een land als Canada werken ze nog met datalimieten en die zijn doorgans kleiner dan 50GB per maand, dus dan heb je al een probleem. Ik hoop dat het mee zal vallen en mensen gewoon hun versie kopen.

Reacties (110)

Wijzig sortering
Ik blij erbij, een spel dat echt goed is wordt veel gekocht. zeker als de replaywaarde hoog genoeg ligt. Dat zou de motivatie moeten zijn van game-developers. Niet maximaliseren van de winst.
Leuk dat jij bij die naïeve mening blijft, maar de harde realiteit is dat het verleden al keer op keer heeft uitgewezen dat kwaliteit weinig van doen heeft met sales. En zonder sales geen games. Natuurlijk staat kwaliteit bij veel developers hoog in het vaandel, maar als dat uiteindelijk hun game niet verkoopt dan doen ze het voor niets. Je moet dus wel na gaan denken over hoe je goed verkoopt.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 26 februari 2011 13:56]

maar de harde realiteit is dat het verleden al keer op keer heeft uitgewezen dat kwaliteit weinig van doen heeft met sales.
Lees ik dit goed? :P Het is misschien niet zeker dat je sales goed gaan zijn ookal heb je een qualitatief product (denk aan slechte marketing, minder goede reputatie,...). Maar om te zeggen dat het er weinig mee te maken heeft? Ga gij spellen vol met bugs kopen?

Ik ben volledig akkoord met je conclusie dat je over je verkoop moet denken. Het draait nog altijd om commerce. Maar je onderbouwende argumenten zijn niet echt correct volgens mij :)

OnTopic: Ik vind deze vorderingen in ieder geval goed! Ipv altijd te zagen op die software piraten (nu ja, onschuldig zijn ze ook niet!), er zelf iets aan doen. Je kan het nooit volledig tegenhouden natuurlijk, maar je kan het op zijn minst toch al zo moeilijk mogelijk maken. Eerst kijken wat er intern aan kan gedaan worden voor men zo begint te zeuren over piraterij... (dit wil niet zeggen dat er niets aan gedaan moet worden, je mag de piraterij ook zeker niet zijn gangetje laten doen)
Lees ik dit goed?
Ja.
Het is misschien niet zeker dat je sales goed gaan zijn ookal heb je een qualitatief product (denk aan slechte marketing, minder goede reputatie,...). Maar om te zeggen dat het er weinig mee te maken heeft? Ga gij spellen vol met bugs kopen?
De kritische consument wellicht niet (en daar zijn er op t.net relatief gezien wat heel meer van, maar feitelijk zijn zij de minderheid), maar het meerendeel komt er pas achter dat er bugs inzitten nadat het gekocht is. Waren games als Black Ops nou bugvrij? Of zijn ze kwalitatief goed? Uit de gemiddelde reactie die ik over die game lees blijkt dat het niet zo'n heel fantastisch spel is. Maar kijk naar de sales. Overigens is kwaliteit niet alleen af te lezen aan het aantal bugs.

Ander voorbeeld: Iron Man. Complete crap-game, hersenloze repetative gameplay, vol met bugs. Enorm veel sales.

Voorbeeld de andere kant op: Beyond Good and Evil. Fantastische game, lovende reviews. Ik ben geen bug tegengekomen. Toch vielen de sales enorm tegen.

Het is echt de harde realiteit: marketing zorgt voor sales, niet kwaliteit.
Het is echt de harde realiteit: marketing zorgt voor sales, niet kwaliteit.
Waar zorgt het dan anders voor? Beweerde ik soms dat dat niet waar was?

Ik betwiste alleen het argument dat je gebruikt:
maar de harde realiteit is dat het verleden al keer op keer heeft uitgewezen dat kwaliteit weinig van doen heeft met sales.
Jij zegt dat kwaliteit bijna nooit veel van doen heeft op verkopen. Enkel marketing is verantwoordelijk voor sales? Ik zal me anders een beetje duidelijker maken:
En als tegenvoorbeeld heb je alle Call of Duty games. Elke keer dat er een nieuwe versie uitkomt worden er weer verkooprecords verbroken. Toch zijn de games niet zo heel erg kwalitatief hoogstaand.
Mss is dat je persoonlijke mening? Ik vond heel wat CoD releases zeer goed hoor...

Jij haalde Black Ops aan? Hoe denk je dat heel die Call Of Duty serie is begonnen en verder uitgebouwd? (toch geen kwalitatief spel zeker?) Waarom hebben zoveel mensen Black Ops gekocht? Goh zouw het misschien kunnen omdat modern warfare 2 zo goed was?
Ligt het dan aan de kwaliteit van de Blizzard games dat zij wél goed verkopen, of denk je dat het feit dat ze van Blizzard komen er ook wat mee te maken heeft?
Inderdaad, omdat Blizzard nog geen enkel slecht spel heeft gemaakt... Hoezo kwaliteit?

Ik kom ook met je conclusie overeen. Marketing is belangrijk, maar een qualitatief product maakt marketing en sales al een stuk gemakkelijker... Je Iron Man voorbeeld: Als je een populaire DC Comic verfilming hebt om te gebruiken met franchise en film fans, is marketing ook niet meer echt moeilijk he...

[Reactie gewijzigd door Rinzler op 1 maart 2011 15:14]

Leuk dat jij bij die naïeve mening blijft, maar de harde realiteit is dat het verleden al keer op keer heeft uitgewezen dat kwaliteit weinig van doen heeft met sales.
Wat een onzin. Kijk naar iedere game die Blizzard ooit heeft gemaakt. Die games worden bijzonder goed verkocht op een schaal die je je waarschijnlijk niet eens kan voorstellen. Ze breken er markten mee aan waar andere ontwikkelaars niet eens proberen en zij er succesvol mee.

Waarom? Omdat de games kwalitatief bij de absolute top horen, ze erg goede customer service hebben vergeleken met andere games en naar de community luisteren.

De grootste reden dat games gepirate worden is omdat mensen niet graag veel geld neerleggen voor een game en er vervolgens na 2 uur door heen zijn of op uitgekeken zijn. Juist hierom zijn die spotgoedkope smartphone games zo'n succes, zelfs als ze niet leuk zijn merk je het niet in de portemonnee en betalen mensen er voor. Als je dat voor een grote dure titel wil, geef mensen dan gewoon geen reden om het te downloaden.
Er zijn zat kwalitatieve games van ontzettend goede kwaliteit maar die niet van Blizzard komen. Toch verkopen die niet zo goed als de Blizzard game. Ligt het dan aan de kwaliteit van de Blizzard games dat zij wél goed verkopen, of denk je dat het feit dat ze van Blizzard komen er ook wat mee te maken heeft?

En als tegenvoorbeeld heb je alle Call of Duty games. Elke keer dat er een nieuwe versie uitkomt worden er weer verkooprecords verbroken. Toch zijn de games niet zo heel erg kwalitatief hoogstaand.

Het feit dat er kwalitatieve games zijn die wél goed verkopen wil nog niet zeggen dat kwalitatieve games altijd goed verkopen, noch dat die games goed verkopen omdat ze kwalitatief goed zijn. Ik heb in deze post zat voorbeelden gegeven voor games waarbij je stelling niet opgaat.
Waarom? Omdat de games kwalitatief bij de absolute top horen, ze erg goede customer service hebben vergeleken met andere games en naar de community luisteren.
Kom maar met bewijs dat dit ook klopt. Ik zie alleen een bewering. Maar of die waar is kunnen we alleen maar naar raden. Ik durf er wel geld op in te zetten dat als een andere studio een van die games had uitgebracht dat ze niet zo goed verkochten.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 27 februari 2011 23:59]

In een sproojeswereld zonder oorlog, honger en aids wel ja. Helaas schat jij een deel van de ' gamers' veel te hoog in. Er zijn echt zat mensen die te beroerd zijn om te betalen voor hun games, hoe goed dat spel ook is.
Ik vindt het bannen wel heel ver gaan.
Het is jouw console en je moet zelf weten wat je er mee doet.
Dan gaat sony maar een soort van anti piracy scanner inbouwen zodat ze kunnen zien
of je homebrew draait of niet. Of mischien een soort van registratie voor een other OS functie
of iets dergelijks. Als ze dan zien dat je iets verkeerd doet dan hebben ze ook gelijk je gegevens.
En tuurlijk gaat het niet meevallen want we zitten hier niet in canada, iedereen met een beetje connectie heeft hem binnen 24H binnen. Nu heb ik sowieso nooit het nut van console
piraterij gezien want er komt daar van bijna elke spel wel een demo uit.
Wat mij betreft moeten ze gewoon aparte servers maken, waar alleen mensen met een "gehackte" console op kunnen spelen.... zo vallen de "cheaters/hackers" de "normale" gamers niet lastig... lijkt mij een goede oplossing...

[Reactie gewijzigd door BierfietsNL op 26 februari 2011 16:34]

sorry dat ik het zeg maar heb je je eigen domme post wel gelezen.

dan moeten ze servers maken voor gehackte consoles, waarom zou je in godsnaam servers maken voor mensen die gratis het spel van het net trekken en dan online de boel voor andere gaan zitten verpesten. ga jij dat voor hun betalen?

en dan nog iets, op die servers is straks ook niemand te vinden van je hackt en cheat om de meeste kills te maken, als iedereen hackt en cheat is het geen fuck meer aan.

van mijn part fikt de ethernetcontroller in de PS3 uit bij mensen die online cheaten en hacken. dan maar niet meer online cheaten en hacken. eigen schuld dikke bult.

ik heb niets tegen homebrew en extra functionaliteit maar dat daarmee piraterij, hacken en cheaten mogelijk word vind ik niet goed te praten, ik sta wat dat betreft volledig achter sony en de gameontwikkelaars, feit blijft dat je met het ondersteunen van homebrew de slechte zaken in de hand werkt en ik ben van mening dat dat bestraft moet worden.

tuurlijk heb ik ook games gedownload toen ik nog op de pc games speelde en geen normaal inkomen had als tiener maar daarentegen had ik ook een flinke collectie legale games, de goeie games kocht ik, daar spaarde ik voor van mijn krantenwijkje en zakgeld en daar keek ik naar uit.

Zelfde met films, ik download veel films maar ik ga ook elke maand naar de bios en heb een dvd collectie van 160 stuks en een groeiende bluray collectie van 50 stuks.

Downloaden is eigenlijk te normaal geworden en als er dan fabrikanten wat aan willen doen zijn zij meteen de boosdoeners.

Ik denk dat mensen een na moeten denken waar de games en consoles vandaan komen i.p.v. zeiken over dat die PS3 van jou is en je er dus mee kan doen wat je wilt. zonder sony was er geen ps3 waar je mee kan doen wat je wil.

[Reactie gewijzigd door iwaarden op 26 februari 2011 17:22]

en dan nog iets, op die servers is straks ook niemand te vinden van je hackt en cheat om de meeste kills te maken, als iedereen hackt en cheat is het geen fuck meer aan.
ik denk dat juist het punt is, cheaters en hackers beseffen meestal niet hoe irritant kinderachtig ze zijn totdat ze zelf tegenover enkel maar cheaters en hackers staan.
Zolang ze niemand lastig vallen is daar niks mis mee. Ik heb niks tegen iemand die cheats/trainers/mods gebruikt om lokaal wat te spelen.

Ook heb ik niks tegen hackers. Hacken is een belangrijk aspect van beveiliging, en goede test van je systeem/software.

Het is pas wanneer deze dingen gebeuren in een bepaalde context dat deze hinderlijk zijn. Wanneer je bijvoorbeeld cheat in een online game gebruikt, of je een server hackt om er een phishing site op te zetten.

Het schrijven van een trainer (van scratch) of het vinden van een hack is geen gemakkelijk werkje, en dit wordt meestal niet door roepende irritante gamers gedaan.

Er zijn veel deftige wetenschappers bezig met verschillende technologieën, en veelal vinden ze iets dat dan door iemand anders kwaadaardig gebruikt wordt. Je zou kunnen zeggen dat ze dat soort dingen niet zouden mogen doen, maar dat vind ik net het mooie aan de wetenschap: "screw ethiek, we gaan dat eens onderzoeken"
Wie gaat die aparte servers betalen? Wie gaat de mensen betalen die het moeten onderhouden en monitoren?

Allemaal kosten voor gebruikers die er NIETS voor betaald hebben
Het is jouw console en je moet zelf weten wat je er mee doet.
Ik denk dat dat je wel ergens kan lezen wat je wel en wat je niet met een console mag doen.

Zeggen dat het jouw console is en dat je er mee mag doen wat je wil is wel heel simpel
Als ik een pistool koop (met vergunning) mag ik daar toch alles niet alles mee doen wat ik wil
met een pistool effectieve schade berokkenen aan derden.

vs

Homebrew draaien op mijn console (waar ik trouwens volgens mij koopovereenkomst recht op had en ze mij gewoon hebben afgenomen)


volgende keer iets voorzichter in de analogie plx
Homebrew draaien, prima. Dat is je eigen werk of dat van anderen die dat gratis vrijgeven. Dus daar is niets mis mee. Als de fabrikant dat overigens onmogelijk maakt dan is dat hun goed recht. Jij kiest er immers zelf voor om akkoord te gaan met hun product en voorwaarden.

Maar da's iets heel anders dan een spel kraken waar een hoop tijd en geld in zit om dat vervolgens gratis te gaan spelen. Daarmee doe je de makers tekort en moet de rest van de spelers meer gaan betalen. Want die schoorsteen moet toch roken.
Jij kiest er immers zelf voor om akkoord te gaan met hun product en voorwaarden.
Nee, die keuze heb je niet echt, je hebt namelijk al betaald. Een fabrikant heeft geen zeggenschap meer over de apparatuur die ze verkocht hebben.
Je gaat in de winkel anders nergens mij akkoord, dat soort dingen worden later pas gepresenteerd.
Jij mag je PS3 wel homebrewen enzo hoor :)

Alleen mag je dan niet meer op hun gratis netwerk service komen. Simpel toch?
Is een aangepaste versie van een door andereren ontwikkeld product homebrew? Dat zou betekenen dat ik niet met een pistool uit de winkel mag doen wat ik wil en wel met een pistool uit de winkel dat ik van bij voorbeeld een andere kleur heb voorzien.

Denk het toch echt even niet.
Even een nuance aanbrengen hier:

Je mag zeker zelf weten wat je met een console mag doen, een EULA is alles behalve zaligmakend. Zeker als er dingen in staan die tegen de wet zijn in jouw land, is de EULA gewoon verwerpelijk.

Dat Sony voorwaarden stelt voor Online gebruik, is echter niet zo vreemd. Ze willen immer zoveel mogelijk de ervaring die daarbij hoort waarborgen. Al was het alleen maar tegen mensen die anders zouden cheaten in games.

Om even verder in te gaan op je voorbeeld, je mag zeker doen en laten wat je wilt met je pistool. Als je deze uit elkaar wilt halen en aanpassingen op wilt maken, dan mag dat gewoon. Dit is ook zo met de PS3, puur kijkende naar het hardware aspect.

Echter, als je een stap verder gaat en daadwerkelijk hebt over neerschieten van anderen, heb je weer met een andere regelgeving te maken, en moet je ook bereid zijn daarvoor de consequenties te dragen.
Het enige waar Sony geïnteresseerd in is, is het ontvangen van licentie geld. Gebruikerservaring boeit hen niet, anders zouden ze wel een fatsoenlijke service desk hebben.
Inderdaad, want als de gebruikerservaring slecht is en niemand op de PS3 wil spelen, waardoor er niemand meer spellen voor maakt, ontvangen ze nog steeds heel veel licentiegeld 8)7
het is idd jouw console en je mag er ook mee doen wat je wilt in mijn ogen. maar het speelplezier van anderen verpesten mogen ze hard aanpakken.
vind jij het leuk als je een spel speelt en iemand iedereen in de map met 1 schot doodschiet? niet echt lijkt me. het evenwicht wat juist zo belangrijk is in een spel wordt volledig om zeep geholpen!

wil je in godmode de singleplayer doorlopen dan moet je dat vooral doen, maakt mij neit uit. maar doe het ajb niet online zodat het voor mij ook leuk blijft...
Jouw argument gaat 2 kanten op. Wat als een veel betere speler jouw constant afmaakt?

Dan speelt iedereen volgende de regels maar heb jij geen plezier in het spel. Ik kan me prima voorstellen waarom mensen hacks gebruiken en vals spelen.

Ontwikkelaars zouden jij meer aandacht aan dit topic moeten besteden en door middel van matchmaking de juiste mensen tegen over elkaar te zetten. In sommige games gebeurt dit al maar absoluut nog niet op de juiste schaal.
En dat matchmaking is precies weer wat heel veel spelers verafschuwen.
In het interview wordt specifiek gesproken over online gebruik, en daar zitten gebruiksvoorwaarden aan. Dus als jij daar met je illegale versie aan komt zetten vind ik het prima dat ze je daarvan bannen. Je kunt de console dan nog prima voor andere dingen gebruiken, maar KZ3 online spelen is er niet meer bij (offline geen probleem uiteraard).
Het zijn hun servers, als zij zeggen dat je niet op die servers mag met een gekraakte PS3 dan mag je niet op de servers met een gekraakte PS3, klaar.
Het is jouw console en je moet zelf weten wat je er mee doet.
Helemaal correct. Maar niet met hun software en netwerkdienst :)

Dus, kraak 'm, haal hun firmware er af, en draai je eigen firmware. En sony heeft geen enkel probleem met je. ( nou ja, echt leuk vinden ze 't niet, maar ze kunnen je niets maken)

[Reactie gewijzigd door arjankoole op 26 februari 2011 21:58]

ik vind het bannen heel terrecht, het is dan jouw hardware maar hun netwerk,

als iemand jouw dagelijks begint te spammen via pc telefoon of deurbel wil je ook graag dat ie er mee stop, je kunt dan zeggen het is zijn telefoontoestel dus mag 't, of je kunt zeggen, het stoepje voor jouw duur is onderdeel van de aarde (en die is aan/van 'god' > dus niet van jouw, dus hem wegsturen zou ook niet moeten kunnen). etc etc etc.

ik vind dat ze best een manier mogen verzinnen om te zorgen dat er zo min mogelijk gecheat en gedownload word, zolang dit de goede werking van jouw apparaat niet 'te veel' stoort. zo'n registratie systeem lijkt me daarbij het minst intrusive.

maar dit heeft weinig met other os te maken, als je zo nodig gratis games wil installeer dan otherOS en bouw je eigen games. -

over het spelen van backups, als sony dat wil verbieden, prima maar dan moeten ze wel een gratis omruil service gaan aanbieden, als ik een upc modem in bruikleen krijg sturen ze ook een nieuwe als ie stuk gaat, maar voor backups van je games moet je zelf zorgen (ownee, nieuwe kopen). natuurlijk, zal dit argument door velen als smoes gebruikt worden om te mogen downloaden, maar dat maakt het argument an sich nog niet ongeldig.
Het is toch altijd weer jammer dat een klein groepje mensen weer veel moet verpesten voor de grote andere groep, en dan heb ik het vooral tegen de modders. De downloaders die spelen zonder modden zijn nog steeds schuldig, maar alleen bedrijven merken er wat van, en zij ervaren de game minder. Maar cheaters, mensen die eerst wat bestanden veranderen en dan online gaan ruineren het plezier van elke andere speler in de game. Met Modern Warfare, GTA IV (uitbreidingen, de originele versie is goed gedicht) en nog wat spellen is online spelen zowat onmogelijk geworden. Hopelijk dicht Guerrilla deze gaten en brengen ze patches uit. Ik weet niet hoe het met de PS3 zit, maar op de Xbox MOET je een patch installeren als die eenmaal uit is om online te kunnen spelen, anders word je tijdelijk van Live af gemieterd. Hopelijk implementeerd of heeft Sony dit ook geïmplementeerd, zodat het onmogelijk wordt voor cheaters om mee te kunnen doen.

Altijd weer jammer voor de normale spelers. Gelukkig krijgen consolegamers nog niet met serials en beveiliging te maken, een gemiddeld PC-spel is niet meer normaal te installeren. GTA IV krijg je makkelijker aan het werk met cracks dan op de legale manier. Eerlijke mensen worden benadeeld.
op de PS3 moet je ook een patch installeren als die eenmaal uit is om zelfs *offline* te kunnen spelen, anders start het spel uberhaupt niet op (je drukt op cancel en gaat terug naar XMB). het spel start alleen als je de internet kabel eruit hebt => geen multiplayer...
het zijn juist de cheaters en downloaders die het verpesten, dat zijn de aso's die het voor andere verpesten,

maar aan je toon meen ik op te maken dat je zelf ook wel 's download en daarbij de schuld graag elders ziet....

feit blijft dat het spelen van backups (illigale kopiën) helemaal geen probleem is, het spelen van de kopiën van iemand anders is dat echter wel....

dat modders dit mogelijk maken is leuk, maar we klagen bmw toch ook niet aan voor elke hit 'n run die een van hun klanten veroorzaakt.
Ach, als je in de singleplayer een beetje cheat omdat je dat zo leuk vind dan maakt dat ook niets uit maar in de multiplayer word het gewoon zielig.
Ik zag gisteren op toevallig op TV dat Killzone 3 aardig verkoopt, maar dat het niet zo storm loopt als bij de lancering van Killzone 2. Dat zal toch vast meer te maken hebben met de huidige economische omstandigheden dan met het hacken?
Idd, maar timing heeft er ook mee te maken... februari is nou niet erg 'hot' qua gameverkoop. Ik denk dat voor de huidige situatie en de tijd van het jaar dat KZ3 het niet slecht doet, ze hadden misschien een paar maandjes kunnen wachten tot mei/juni... dan begint normaal gesprokenweer zo'n hete periode om het zo maar te zeggen... alhoewel de kans dan ook weer bestaat de de game ondergesneeuwd wordt door andere titels, op dit moment hebben ze niet echt een 'verse' concurrent...
Qua timing zijn er 2 seizoenen die goed lopen bij de gamesverkoop.
Dat is het seizoen voor kerst (najaar dus) en het seizoen voor pasen (begin voorjaar).
Je ziet dan ook dat de grote spellen uitkomen in okt/nov of feb/maart.

Natuurlijk zal de periode rond kerst wellicht wat beter verkopen, maar je moet ook kijken waar de concurrentie zit. Kijk bijvoorbeeld naar Crysis2, die uitgesteld is naar dit voorjaar omdat in nov/dec een paar grote releases zaten (oa COD en Halo).
Als je dan beseft dat gamers gemiddeld maar een x-aantal games per kwartaal kopen, dan kan het dus verstandiger zijn de game een paar maanden uit te stellen naar een misschien wat minder goed seizoen, maar per saldo toch meer verkopen.
Wat dachten ze van dedicated servers met eigen admins 8)7 de spelers kunnen dit doorgaans beter en sneller onderling oplossen dan dat ze op patches moeten gaan wachten.

[Reactie gewijzigd door tehsojiro op 26 februari 2011 12:20]

Het nadeel daarvan is dat je bij een hoge killing streak snel wordt gekickt door de admin, of gekickt als je toevallig de admin 2 keer achter elkaar neerschiet.
Oh oh Arjan Brussee. Toen je die raket van Kuifje in Vectordemo gebruikte was dat ook copyright schending, maar daar ben je wel beroemd mee geworden! Misschien had je deze baan dan niet eens gehad.

Hoe er in dit artikel over kopers van de PS3 console en dus potentiele kopers van legitieme software gesproken word vind ik walgelijk. Er mag eerst wel iets verteld worden over het hoe en waarom van de hack en ook over al veel langer bestaande hacks (via memory cards).

Het was Sony die een spelcomputer op de markt bracht met Other OS support en deze support er zomaar uithaalt. Dat kan gewoon niet!
En het was dit dat de aandacht van scherpe mensen trok naar de firmware om deze support terug te halen met als resultaat dat nu alles gekraakt is.

Kijk, als jij nooit meer een netwerkkabel in je PlayStation stopt, dan kunnen we weinig tegen je beginnen...

Het begint op een oorlog te lijken zoals de Amerikanen dat doen! War against drugs/terror en nu "piracy". Hoe haal je het in je hoofd zo over deze mensen/klanten te praten?

"plotseling de helft verdienen" is toch wel héél overdreven. Zolang ik die "zeer getalenteerde mensen" niet bij de AH de daklozenkrant zie verkopen dan valt het allemaal wel mee.

[Reactie gewijzigd door Teddy Rukspin op 27 februari 2011 13:30]

Wat een gelul, er zit geen auteursrecht op de rood-witte raket uit Ultraforce's Vector-demo hoor.

En dat OtherOS is slechts een excuus; iedereen begint daarover maar als je mensen persoonlijk vraagt wat ze er dan daadwerkelijk mee deden gebruikte niemand het.
Vertel eens, hoe gebruikte jij OtherOS ?
En ook al zouden ze other OS terug gegooid hebben?

Dan hadden ze wel weer een ander excuus.

Ook al zouden ze homebrew supporten.

Dan hadden ze wel weer een ander excuse, dat ze backups willen draaien van hun orginele mediums.

En ook al zouden ze een tweede versie erbij doen.

Dan komen ze wel weer met een ander excuus.

Ik heb totaal geen problemen met mensen die zelf wat willen aanklooien op hun hardware. En mensen die de hardware kraken om dit doel te bereiken.

Echter, als het resultaat is dat gekopieerde games gespeelt kunnen worden hierdoor een side effect is ( zoals die hackers dat zelf aangeven ) dan vindt ik het onverantwoord om dit lost te gooien op het net. En ook puur gewoon strafbaar.

Laat die hackers zelf maar uitzoeken, hoe ze homebrew kunnen draaien. Zonder dat de beveiligingen hieronder gaan leiden.

Dat vervolgens een mannetje genaamd geohots? geloof ik, een live stream op internet flikkert met als enige doel. Kijk hoe pro ik ben, en kijk hoe ik alles gekraakt heb. En kijk dit is de root key van de ps3 en kijk dit en dat. En kijk hoe je al de beveilingen eruit flikkert + illigale troep introduceert waar enorm veel mensen onder gaan leiden. Puur omdat 1% homebrew wil draaien?

Die lui doen hetzelfde waar ze zo hard zelf tegen zijn.

Dat die geohots vervolgens nog is een super stoer filmpje maakt over hoe pro die wel niet is, en sony compleet staat uit te dagen om hem te veroordelen, en nog is staat uit te lachen ook met epic fail dit en dat. Is gewoon belachelijk.

Wat moeten investeerders wel niet denken? oh een 20 jarig knulletje heeft de zooi opengekraakt. Nu kunnen we niks meer online neerzetten, all onze games worden massaal gekopieerd.

Leuk als je een bedrijf heb die 300 million geinvesteerd hebben en 5 jaar van hun tijd + weekende lang voor deadlines met een enorm team. om een game neer te zetten voor de fans.

Waar vervolgens gewoon keihard door dit soort lui overheen gepist wordt.
Fijn als je een game wil vernaggellen door te cheaten voor jezelf, mag je best doen. het is jou software. maar zodra je hier andere hun online experience mee gaat zitten vernaggellen, en hun spel onspeelbaar maakt. Ben je toch echt fout bezig.

Zeker als dit een indirect resultaat is van een groepje hackers die zo nodig een echt te achterlijke functie genaamd linux willen draaien op een ps3. Alle keys vrij geven voor piraterij en nog is sony gaat zitten uitdagen en op ze gaan zitten spugen + al de legale users die wel gebruik maken van het systeem.

Je mag best je console hacken voor jezelf, zodra je dit openbaar maakt. moet je 100% zeker zijn dat je niks gevoeligs mee flikkert, maja daar gaat het nu eenmaal om bij die hackers. Dat stukje .

Zelfde als die duitse gast, sony ga je me voor het gerecht slepen? dan upload ik alles op internet wat ik heb.

Wat moet je dan doen als bedrijf? zeggen oh sorry man. En wachten tot wanneer hij je hele console uitgepluist heeft en als nog het online flikkert. Omdat hij anders geen herkenning krijgt?

Beetje jammer.
Een semi-werkbare oplossing zou zijn om het spel (of welk spel dan ook) alleen te kunnen spelen als er eerst online een verificatie plaatsvindt. De PS3 moét dan verbinding maken met PSN, heeft dus Internet nodig en download op dat moment de laatste firmware (anders geen PSN).

Grootste probleem hierbij is dat je ook de personen pakt die echt geen Internet hebben op hun PS3.

Ik hoop verder niet dat dit groteske vormen gaat aannemen en we naar een download-only model gaan..hecht erg veel waarde aan een doosje en boekje namelijk.
Doosje en boekje zijn ook te downloaden ...vouwmodel erin verwerken en printen maar :+
Grootste probleem hierbij is dat je ook de personen pakt die echt geen Internet hebben op hun PS3.
Tsja, maar hoeveel zijn dat er, die wel een playstation hebben... (iemand, wie heeft er geen internet thuis?)
op de plaats waar m'n PS3 staat is geen internet op voorhanden....
op de plaats waar m'n PS3 staat is geen internet op voorhanden....
PS3 ondersteunt ook wifi, hoeveel mensen zijn er die een playstation in huis hebben maar geen ethernet of wifi tot zijn beschikking heeft?
Ik weet het, maar draadloze signaal geraakt daar simpelweg niet, een kabel trekken wil ik niet. En ik mis PSN toch niet. Er zijn nog gamers die het doen voor de singleplayer/split screen multiplay. maar van die laatste zijn er de laatste tijd ook maar weinig...
Op zich een goede actie, als ze het hackers moeilijk kunnen maken door bijvoorbeeld iedere 2 dagen een kleine patch uit te brengen... treiter die gasten maar! Zolang de patches maar een korte installatietijd hebben etc, waardoor de brave gamer er weinig last van heeft, dan vind ik het een uitstekende actie! Het gevaar hiervan kan natuurlijk zijn dat door snelle opvolging van updates, dat er wat mis gaat en er straks ook trouwe gamers worden buiten gesloten... het zou op de ps3 niet de eerste keer zijn dat gamers buiten gesloten werden door een 'foutje'.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 26 februari 2011 13:03]

Arjan Brussee, was dat niet de man achter de Jazz Jack Rabbit series? :D Leuk zo'n ontwikkeling
De relatie tussen verminderde verkopen en illegale versies is volgens mij nog nooit bewezen.

Desondanks kan ik me natuurlijk goed voorstellen dat een bedrijf dat bloed zweet en tranen stopt in een product niet graag ziet dat het op straat ligt.
Op zich slim omdat via zoiets als updates tegen te gaan.
Mijns inziens zou er een minstens zo grote effort gestoken moeten worden in het bestrijden van cheating.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Autosport

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True