Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

Killzone 3

Conclusie

Wie de singleplayer net heeft voltooid, zal in eerste instantie bedenkelijk terugkijken. Was dat het nou? Ondanks dat Killzone 3 overtuigende, spectaculaire actie levert en eigenlijk één lange adrenalinerush is, zal het spel niet dezelfde schok teweeg brengen als deel twee destijds. Killzone 2 was een megaklap beter dan deel één, en tussen Killzone 2 en Killzone 3 zit nu eenmaal niet datzelfde grote verschil. Laat dat je echter niet van de wijs brengen. De verbeteringen zijn er zeker.

Killzone 3 schenkt de speler eindelijk eens meer inzicht in het wel en wee van de Helghast, die nog kwaadaardiger blijken dan je al dacht. Het spektakel bereikt pieken in levels waarin je tegen grote robots of met sterke voertuigen aan de slag mag. Het veelgeprezen jetpack-level valt dan zelfs nog in het niet bij een aantal andere gameplay-stukken. Grafisch is Killzone 3 ook prima te pruimen, al vinden we zelf het spelen in 3d - evenals het spelen middels Move - vooral een leuke extra gimmick, en niet zozeer iets dat veel toevoegt aan de spelervaring. Dat doet de multiplayer, misschien wel het sterkste deel van Killzone 3, zeker wel. Nogmaals: de kracht van een goede multiplayer blijkt altijd pas na weken of maanden spelen, maar vooralsnog vermaken we ons online prima. Nog steeds niet overtuigd? Hadden we al gezegd dat de singleplayer ook in co-op en zelfs in splitscreen kan worden gespeeld? Nee? Welnu: bij dezen.

Pluspunten

+ Verhaal laat meer zien van Helghast
+ Spectaculair
+ Een van de mooiste PS3-games tot nu toe
+ Prachtige tussenfilmpjes
+ Multiplayer
+ Co-op, zowel online als in splitscreen

Minpunten

- De shootouts worden voorspelbaar
- Onduidelijk wanneer je wel en niet kunt worden gerevived

Cijfer: 9

Titel Killzone 3
Platform PlayStation 3
Ontwikkelaar Guerrilla Games
Uitgever Sony Computer Entertainment
Releasedatum 11 maart 2011

Reacties (103)

Wijzig sortering
Op zich een leukereview, toch blijven de meeste reviewers een beetje hangen in de "herhalend" opmerkingen.

Zoals er geschreven word zijn er diverse voertuigscenes, sneak levels en is geen enkel level hetzelfde. "Ja maar je moet steeds schieten" hallo zeg daar is het een shooter voor.

Niks wordt er gezegt over het geluid en de werkelijk verbluffende graphics, geen console 1st person shooter ziet er beter uit dan dit en klinkt zo overtuigend... dikke 7:1 surround sound met werkelijk heerlijk klinkende guns, de reload animaties etc geven een zwaar gevoel bij alle guns.

De MP van deel 2 zit ook nog steeds bomvol met volle servers dus last van lege servers zal deze game niet hebben. Misschien ook leuk om te zeggen dat je bij de PS3 niet hoeft te betalen voor je online games want dat lijkt voor een heel hoop console eigenaren heel normaal te zijn.
Niks wordt er gezegt over het geluid en de werkelijk verbluffende graphics, geen console 1st person shooter ziet er beter uit dan dit en klinkt zo overtuigend... dikke 7:1 surround sound met werkelijk heerlijk klinkende guns, de reload animaties etc geven een zwaar gevoel bij alle guns.
Wacht twee jaar, dan is het meuk...
Gelukkig lopen ze alleen maar op te scheppen over de tussen filmpjes, die bij mij even veel emotie oproepen als wasmiddel reclames.

Toch kan deze Quake me niet warm of koud krijgen. Sterker nog, Giant Bomb bevestigde precies waar velen al rekening mee hielden, de standaard gameplay.
Ik had afgelopen donderdag pas de sp demo gespeeld. Ik had nog nooit een killzone game gespeeld en vroeg me af of ik het wel leuk zou vinden.

Inmiddels denk ik daar anders over :)

De demo vond ik beswel vet en gister heb ik direct maar de full game meegenomen.

Ik zag toen ook die 'Sony Sharp Shooter' voor playstation move liggen. Hoewel die eigenlijk veel te duur was heb ik die inc. playstation move toch ook maar meegenomen, want dat leek me gewoon heel cool :P

Inmiddels heb ik de game een paar uurtjes gespeeld met de Sony sharp shooter voor move. In het begin is het behoorlijk wennen, omdat je dus niet alleen richt met move maar er ook mee rond kijkt. Toch was het direct al super vet. Met zo'n gun kreeg ik nog meer het gevoel dat je zelf echt mee doet in de vuurgevechten.

Vanwege het ontwerp heb je automatisch al de houding alsof je een echt wapen vast houdt. Daarnaast helpt het om wat actiever te spelen ipv alleen maar met die gun te richten en dat is gewoon heel cool :) (wel vermoeiender uiteraard!)

Voor mij komt deze game precies op het goede moment. Ik was wel weer toe aan een game als deze en icm move + die gun is het voor mij een hele nieuwe ervaring (van de wii ben ik nooit echt onder de indruk geweest, maar dat zal voornamelijk met het aanbod van games te maken hebben).

Volgens mij ga ik hier nog heel veel plezier aan beleven :) Ik zal nog wel een tijdje nodig hebben om er echt aan te wennen (af en toe was ik echt onhandig bezig), maar uiteindelijk werkt het voor mij, in ieder geval wat betreft het richten, beter dan met de standaard controller. Het spelen van shooters met een game controller heb ik overigens nooit echt een suc6 gevonden.

Helaas heb ik waarschijnlijk pas morgen weer tijd om verder te spelen :'(
Ik heb de demo gespeeld maar vondt het niet mijn ding.
De aim gaat heel raar vergeleken met COD en kon er helaas niet aan wennen.
Verder deed het geluid het niet op mijn homecinema doormiddel van optische kabel.
Maar verder ziet de game er super uit!
Voelt COD niet smoother aan omdat er een soort van autoaim op zit?
Als je goed gelezen had, word er verteld dat hier ook gebruik word gemaakt van een autoaim systeem.

edit: citaat - Guerrilla heeft een erg prettige auto aim ingebouwd die de cursor automatisch naar tegenstanders trekt

[Reactie gewijzigd door ALF op 26 februari 2011 05:44]

Bij Move ja...
Niet bij je reguliere controller..
Klopt, heb ik ook zo ervaren. Alsof er een soort delay zit op je crosshair.

Ook de graphics konden me niet echt boeien, oke, het was een demo, maar ik vond het niet zoveel. Geluid deed het bij mij wel via HDMI, niets vreemds aan opgemerkt.

Ik begrijp verder ook niet wat hier nou zo vernieuwend aan is in vergelijking met alle andere FPS games, daarom begrijp ik ook niet dat zoveel mensen er op zitten te wachten.
RE: delay crosshair
Er is nauwelijks 'lag' in KZ3; heb je TV wel op gamemode staan?
DTS uitzetten. is bekende issue.
(ik heb het ook)
DTS kan niet over optische kabel. Is volgens mij de bandbreedte niet toereikend voor. Niet zo zeer een issue als wel een beperkende factor van het optische formaat.

@reacties hieronder: Dank voor de correctie. Het begint me weer te dagen :)

[Reactie gewijzigd door alwinus op 25 februari 2011 13:03]

DTS kan wel degelijk over een optische kabel, je bent denk ik in de war met de opvolger DTS-HD Master Audio dat vaak op blu-ray's en bij ander hd materiaal wordt geleverd.

En zelfs DTS-HD MA geeft geluid over een optische kabel, hij verzorgt dan simpelweg een downmix naar 5.1 zodat het wel past...

[Reactie gewijzigd door michel2506 op 25 februari 2011 10:55]

DTS werkt prima over TOSLINK. Bandbreedte is meer dan 100mbit tegenwoordig dus daar kan je de meeste systemen in kwijt.
Zou een beetje raar zijn he... het is een standaard op Home Theatre systemen.
Wat jij bedoeld is inderdaad DTS-HD en TrueHD.
vind de besturing ergens gewoon realistischer. bij COD enzo is de beweging zo statisch en snel dat het gewoon onnatuurlijk is. Killzone laat het meer aanvoelen alsof het echt is, maar niet voor iedereen weggelegd.
Jammer dat deze game niet op de pc te spelen is, puur alleen al zodat ik 'm met tobo en muis kan spelen. Zal dit weekend killzone 2 maar eens afstoffen en een poging wagen of ik aan de controls kan wennen...
je hebt ook PS3 tobo's en muizen opties.

maar de game lijkt me super ... ik ga hem denk ik toch bestellen !
je hebt ook PS3 tobo's en muizen opties.
Verwacht daar maar niks van.
Je hebt een aantal producten (splitfish is bekendste) en die proberen allemaal op 1 of andere manier het signaal van de stickjes van de dualshock om te zetten in een muisbeweging. Werkt niet.
(om te beginnen is het bereik van de stickjes beperkt en van een muis oneindig...)

De enige manier om echt met een muis te spelen is bij native ondersteuning voor een muis in het spel zelf.

[Reactie gewijzigd door lenny_z op 25 februari 2011 11:32]

Kijk maar eens op jouwbuis naar Killzone 3 met scharpshooter. Ziet er super uit en is denk ik een waardig alternatief voor tobo+muis. Je zal misschien niet uren kunnen gamen achtereen, maar denk wel dat het wel kan werken. Alleen jammer van de investering die je dan moet doen. Van de zomer ga ik zelf ook eens kijken naar de combo KZ3 + Move + Sharpshooter.
Zojuist de Sharpshooter binnen icm de Move en moet zeggen dat het samen een super mooie ervaring is. Enige nadeel dat na een tijdje het toch net iets te zwaar word en je handen pijn gaan doen.

Maar zeker een aanrader een de investering waard!
Mooi om te horen dat dit dus wel een mooie combo is. En dan ook nog een workout tijdens gamen ;)

Momenteel helaas het geld er niet voor, maar ga dit zodra ik er geld voor heb wel kopen. :D
Nette review! Ik was zeer benieuwd naar de/jullie beleving in 3D en helaas wat ik al verwachtte, niet zo spectaculair als de verkopers claimen. Voor mij dus nog geen 3D TV en 3D gaming.

Ik heb nog alleen maar de demo gespeeld en vind ik het voor mezelf een must buy. Helemaal na deze review. Daar moet wel bij gezegd worden dat ik een voorkeur voor FPS games heb :)

[Reactie gewijzigd door ThePrutser op 25 februari 2011 09:21]

Snap de hele 3D hype ook niet. Vermoeiend voor de hersenen, want die snappen het eigenlijk net niet. Je kunt niet op een natuurlijke manier op iets focussen. Als iets onscherp is, dan blijft dat onscherp. In een (boeiende) film zal dat minder spelen, omdat je meer naar het onderwerp blijft kijken, waarop is gefocust. In een game, en zeker een fps, scan je voordurend de omgeving af naar enemies. En die omgeving is niet altijd even scherp.
Dat gevoel heb ik al bij depth of field en motion blur. Leuke artistieke toevoegingen maar volledig misbaar in games omdat je ogen en hersenen precies hetzelfde doen.
Knap hoor, diepte (Depth of Field) zien in een tft paneel wat zo plat is als een dubbeltje. Daar doen je ogen of hersenen echt helemaal niets mee.

Of beweer je echt, dat zodra je naar je wapen in een first person shooter kijk, alles wat in de achtergrond gebeurd, in prachtige bokeh veranderd? 8)7

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 25 februari 2011 20:48]

Dat is juist het probleem wat hij aankaart. De game probeert een depth of field te creëren, maar dat werkt dus niet op een scherm.
Deze game staat hoog op mijn lijstje! Jammer dat de Sony Sharp Shooter niet uitgeprobeerd is, staat dat nog in de planning?
Ik heb met de Sharp Shooter gespeeld, maar ik speel zelf liever met de Move en Navigation controller los in mijn handen. De Sharp Shooter is tof, maar maakt het spelen nog vermoeiender. Met de controllers los, kun je je beide handen (en zeker je linker) net iets vaker en makkelijker laten rusten. Bovendien kun je met de losse controllers makkelijker zittend spelen. Dat is met de Sharp Shooter (door zijn omvang) moeilijk.
Ik heb straks Killzone 3 binnen gehad, gisteren had ik al de Sony Sharpshooter binnen gekregen. Maar je hebt gelijk, het is erg vermoeiend. Daarnaast voel ik ook mijn rug erg goed, maar het voordeel is wel dat je nog meer in het spel wordt getrokken.

Voor mij is het echt een pluspunt om het op deze manier te spelen ! :)
Haha vet! Heb je ook meteen het probleem opgelost dat je nog twee losse controllers werkt, waarvan een bewegingsgevoelig is.
Volgens mij klopt er iets niet in de review (helaas).
Voor zover ik heb begrepen is de co-op alleen via splitscreen te spelen. :|
Is dat zo?
Dat zou heel jammer zijn. Split-screen is droevig en helemaal uit de tijd.
co-op over WAN of LAN zou te gek zijn.
Uit de tijd? Dat is veel gezelliger dan dat online geneuzel man!
LAN is ook altijd nog heel gezellig met 2 machines.
Split screen... je kan op elkaars scherm kijken (niet handig voor deathmatches) en daarbij moet die machine 2 schermen renderen. Nu zijn de beelden wel 2 keer zo klein maar het geeft toch overhead.

Nee, ik vind splitscreen maar niks.
Het ging over Co-op, dan boeit het niet dat je op elkaars scherm kunt kijken.
Daarnaast als je met 2 tv's naast elkaar zit kun je nog steeds elkaars scherm zien ;)
Wil ik LAN met 2 machines doen dan heb ik dus 2 TV's nodig, da's mij een beetje te veel van het goede. Het zal mij een worst wezen dat die machine 2 schermen moet renderen.
Vroegah deed mijn Nintendo 64 4 schermen tegelijk. *denkt terug aan Golden Eye & Perfect Dark :z *
Het ging over Co-op, dan boeit het niet dat je op elkaars scherm kunt kijken
Vriend, daarom zet ik er ook expliciet deatchmatch bij, om het nadeel in de juiste context te zetten.
Het zal mij een worst wezen dat die machine 2 schermen moet renderen.
splitscreen geeft veel performance overhead.
Zal jou misschien een worst wezen, het heeft nadelen, de maps voor splitscreen moeten kariger gemaakt worden dan contect voor een "single" renderview om de framerate hoog te houden.
En dat was met de N64 ook al het geval...... zeker nooit opgevallen dat die maps veel kariger waren dan single player varianten.... :z
ik heb de split-screen van KZ3 gespeeld met mn broer maar ik merk geen lag, slechtere graphics of een lagere framerate. (ok 1 moment was een beetje schokkerig over de hele game (2 minuten maar dat was ook fucking chaos))
Wat mij opvalt is dat de meeste reacties hier negatief zijn over 3D.
Ik vraag me af of het wel een serieuze kans krijgt. Sinds enkele maanden heb ik een Samsung 3D TV en ben er erg blij mee. Gamen in 3D heeft voor mij een duidelijke meerwaarde. Via mijn PC kan ik m.b.v. NVIDIA 3DTV play (betaalde software, ca. 33EUR) ca. 500 spellen in 3D spelen en dat is echt geweldig. De sfeer wordt gelijk heel anders en je hebt echt het gevoel dat je midden in het spel zit. Bv. Dragon Age Origins 1 is geweldig in 3D op een grote TV en qua graphics een geweldige vooruitgang.
Na het spelen van de Killzone 3D demo heb ik gezien dat de toegepaste 3D diepte relatief laag is. Bij de demo van Motorstorm 3D bv. zie je meer diepte. Desalnietemin geeft het 3D effect voor mij duidelijk meerwaarde maar het is zo dat 3D bij intensieve spellen het minste opvalt. I.m.o. is 3D het meest geschikt voor RPG's die je op eigen tempo kan spelen. Wat betreft vermoeide ogen: dat is puur een kwestie van wennen. In het begin hou je het nog geen uur vol maar na enige gewenning kon ik zonder problemen uren lang spelen met 3D.
Als ik in mijn omgeving een demo geef van hoe 3D PC gaming met een goed spel eruit ziet dan is iedereen razend enthousiast. Kortom, probeer het eens een keertje goed uit en ik weet zeker dat heel wat gamers overstag gaan.
RE: Killzone 3
Je kunt in het opties menu de "3D strength" aanpassen

RE: negatief over 3D
Ik merk hetzelfde. Volgens mij een psychologisch effect: Als ik KZ3 in 3D laat zien aan andere mensen, zijn ze heel enthousiast.... totdat ze zich realiseren dat ik ze zojuist ongelukkig gemaakt heb met hun eigen TV setup thuis ;-)
Ik ben ook helemaal fan van 3D.
De meeste mensen die het afzeiken hebben het zelf niet, hebben het nog nooit gezien, of vinden het vooralsnog te duur/kunnen het niet betalen.

Ik vind het super, kan niet wachten op meer 3D content, want dat is naar mijn mening nog wel behelpen (handjevol films met Real3D, games wordt gelukkig steeds meer).
killzone 3 is een verbetering vergeleken met killzone 2 maar het voelt meer als een killzone 2.5 .
mijn min punten zijn
1 magazijn gaat veel te snel leeg
2 potje is veel te snel afgelopen ( heb soms de gevoel dat je nog maar net begon maar is al afgelopen!)
3 mikken is nog steeds moeilijk maar wel vele mallen beter dan killzone 2
4 het spel is niet speelbaar op een scherm kleiner dan 32 inch en geen hd scherm ( vind ik )
5 radar is waardeloos ,is niet duidelijk waar de schoten van de vijhanden vandaan koemn en weet niet welke richting je vrienden lopen waardoor je soms alleen bent met 10 vijanden om je heen }:O ( ik gebruik de radar daardoor niet meer :(
6 levels zijn te chaotisch op mijn tv niet hd ready tv kan je soms niet de verschil zien tussen steen en een hellgast.
7 wanner een potje afgelopen is moet je nutteloos 45 seconden wachten tot de volgen de scherm en wanner je in de volgende scherm bent moet je 45 seconden wachten in die 45 seconden moet je nog effe je punten gebruiken als je rankt ( dit zijn minimale tijden maar voelt als of je dikke 3 minuten moet wachten )
8 van mijn vrienden kring speelt niemand maar ook niemand dit spel terwijl met cod: black ops iedereen speelde (dit is een persoonlijke min punt)

ik denk dat de meeste mensen als ze eerder cod: black ops gespeeld hebben dat ze dit spel, als heel moeilijk zullen vinden daarom geef ik de multiplayer een 6

ps: guerilla moet een beetje naar cod: black ops kijken vind ik

update: na een paar uur gespeeld te hebben ben ik er mee gestopt ik keer terug naar cod: black ops :'(

[Reactie gewijzigd door raro007 op 26 februari 2011 17:51]

Doe maar niet een COD clone aub, elk jaar komt er toch een nieuwe uit en ben nu zo gewend aan de game dat ik per COD game het toch minder ga spelen omdat er bar weingi veranderd. Hebveel plezier aan Black ops gehad op het host ebeuren na, zodra je host bent dropped de framerate en heb je enorme lag om een vage reden. Bekend probleem maar ze doen er niks mee.

VInd KZ3 zeer vergelijkbaar met Bad Company 2. Cod is mischien makelijker voor de casual gamer online. Maar VInd BC2 en KZ3 veel meer voldoening geven. Bij COD als je een beetje in de game zit maak je zonder moeite belachelijke killstreaks. Bij de andere games moet je daar gewoon echt voor werken.
Leuk dat een nederlands bedrijf een AAA titel weet te maken, maar ze moeten het niet blijven sequallen, dan is het niets beter dan EA. Leuk dat ze een setting of "lore" hebben weten te creëren die aanslaat, maar toch als ze nu door gaan tot Killzone 6 of wat dan ook dan heb ik mijn bedenkingen. Ik ben benieuwd wat ze nog meer weten te maken naast Killzone.
Ze zijn inmiddels al verhuisd en werken met een groter team aan twee projecten op het moment, waaronder een nieuwe IP.
verhuisd naar de overkant van dezelfde straat. Ze hebben veel meer spullen en kunnen nu naast grote titels aan 2 titels tegelijk werken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True