Door Arnoud Wokke

Redacteur

MWC: Android 3.0 op Samsung- en LG-tablets

Tot slot

Op het MWC hebben we eindelijk uitgebreid kennis kunnen maken met Honeycomb op een echte tablet. Die kennismaking is goed bevallen. Het OS is goed doordacht en maakt goed gebruik van de mogelijkheden die de extra schermruimte van tablets biedt.

Honeycomb kan de concurrentie met de iPad zonder meer aan, maar het probleem is dat tablets met de nieuwe Android pas aan het einde van het voorjaar in de winkel vinden zijn. Tegen die tijd heeft de concurrentie alle gelegenheid gehad om de voorsprong van Honeycomb ongedaan te maken.

Zo komt Apple vermoedelijk al eerder met een nieuwe iPad en een nieuwe versie van iOS. HP heeft de TouchPad met WebOS gepresenteerd, terwijl BlackBerry klaarstaat met de PlayBook. Ook deze laatste twee tablets hebben een overtuigende interface.

Samsung en LG hebben beide goede high-end tablets om de markt mee te veroveren, maar of dat de Zuid-Koreanen zonder slag of stoot zal lukken, mag betwijfeld worden. Zeker is alleen dat het heel druk wordt op het tablet-slagveld.

Reacties (31)

31
31
15
0
0
6
Wijzig sortering
zit er nu dus wel HDMI op de samsung aanwezig? want op de foto's zie ik hem niet.
Samsung werkt nog wel eens iets weg achter een schuifje/klepje, dus het zou kunnen dat hij daar achter weggewerkt zit.
(zeer) Waarschijnlijk moet je een verloopkabel kopen van Samsung->HDMI
Ook al ben ik geen fan van al die animaties op de voor- en achtergrond (leuk voor even), begint Android nu wel echt volwassen te worden. Het UI spreekt me nu veel meer aan dan de versies tot nu toe (die ik vaak wat rommelig vond). Nu nog hopen op tablets die gewoon updates krijgen via Google en ik zou weleens een overstap kunnen overwegen eind dit jaar. Dit laatste is de dealbreaker wat mij betreft.
Zowel de Motorola Xoom, Samsung Galaxy 10.1 en de LG Optimus zijn Google experience tablets. Wat inhoud dat ze Vanilla Honeycomb draaien zonder extra schil.
En ze zouden dus ook direct de updates van google moeten kunnen ontvangen.
Even een kleine correctie: anaglyphen hoeven niet monochroom te zijn. Ondanks de twee kleuren brilleglazen kan je nog steeds kleur in het plaatje zien. Het is natuurlijk veel minder mooi dan full-colour, maar het kan wel veel beter zijn dan monochroom.
Sowieso al zag je enkel blauw en rood met en alle tinten er tussen, monochroom is 1 kleurtint (+ niks wat neer komt op zwart), het volgende is een duidelijk voorbeeld van monochroom, dus kleuren die verlopen kan je dan wel vergeten:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/1_bit.png

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 16 februari 2011 10:22]

3D op een tablet! Ik denk dat dat even een stap te ver is! Het lijkt me meer zaak voor LG om nu een goede tablet neer te zetten dan een half product! Op deze manier voegt 3D maar erg weinig toe aan de tablet, dus laat het dan ook gewoon weg!

Ik heb altijd aangegeven geen behoefte te hebben aan een tablet (iPad). De behoefte van een iPad is er nog steeds niet, maar de behoefte naar een tablet wordt eigenlijk wel steeds groter!

[Reactie gewijzigd door Timo002 op 16 februari 2011 12:13]

3D op een tablet! Ik denk dat dat even een stap te ver is! Het lijkt me meer zaak voor LG om nu een goede tablet neer te zetten dan een half product! Op deze manier voegt 3D maar erg weinig toe aan de tablet, dus laat het dan ook gewoon weg!
Als het niks toevoegt gebruik je het 3D gedeelte toch niet? En raad is dan werkt ie net als elke Honeycomb tablet :)
Nou goed om te zien dat het os van google kan concurreren met IOS4.2 van Apple, maar ik mis nog wel een goede ondersteuning voor android marketplace, want ik vind I-tunes store toch wel iets beter werken.
en de pads, ik mis wat extra gegevens, zoals USB, HDMI (dat zou ze bijv een enorme meerwaarde boven ipad geven
Offtopic:
Toch wel hilarisch dat zo goed als elke tablet volgens verschillende meningen op de iPad lijkt, maar als Samsung dan een logo gebruikt wat op iets ander lijkt (namelijk dell logo) dan hoor je ineens niemand :P

http://ic.tweakimg.net/ext/i/1297698953.jpeg
http://phandroid.com/wp-c...ads/2010/11/dell-logo.jpg
En ik weet zeker dat er ook ergens een dell logo op zat met een rondje van geborsteld staal van binnen uit (speakersetje of achterkant van een monitor), maar die kon ik zo snel ff niet vinden.

Ontopic:
Ben benieuwd naar de eerste reviews, met echte gebruikers scenario's (foto's/browser/opstarten) en dan tot op de detail, maar dat komt vast snel genoeg rond om de officiele launch. En wil wel is weten hoe goed flash hier op draait, op me SGS al acceptabel goed, maar beter is natuurlijk fijner, tevens is 720/1080p via flash dan hoop ik ook snel beter te draaien, want dat kan de SGS iig nog niet aan!

Wel knap trouwens dat de 10.1 inch van Samsung gewoon lichter is dan de 1.2 inch kleinere LG :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 16 februari 2011 09:45]

Na deze filmpjes uitgebreid bekeken te hebben moet ik zeggen dat het een grote stap in de juiste richting is voor een tablet OS. Het bewijst voor mij tevens dat de mannen van Notion Ink zo snel mogelijk over moeten stappen op Honeycomb, willen ze nog een kans maken om in de nabije toekomst marktaandeel te veroveren en te houden. Het verschil in usability tussen Eden en Honycomb is gigantisch in mijn ogen, ten nadele van Notion Ink welteverstaan.
Ik hoop dat ik deze firmware (al dan niet aangepast) op mijn Galaxy Tab kan zetten.

Ziet er goed uit zeg.
Kleine kans met Samsung, dan verkopen ze weer minder tabs namelijk. Dat is een reden waarom ik nog steeds geen Android apparaat heb.
Ze heben het al toegezegd dus er onder uit kunnen ze (eigenlijk) niet meer, en door mensen geen updates te geven lok je ze nou niet echt naar je eigen nieuwe product, maar jaag je ze eerder weg, ten minste zo dnek ik dan ;)

Bijbehorend leesvoer:
http://www.samsunggalaxyt...xy-tab-krijgt-android-3-0

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 16 februari 2011 10:36]

Zo hebben ze het altijd gedaan voor mobieltjes (meerdere providers), vandaar dat ze mij idd weggejaagd hebben, maar het merendeel van gebruikers lijkt zich daar niet druk om te maken.
Mooie hands-on!

Qua software kunnen Honeycomb-tablets de strijd met de iPad aan.

Maar qua prijs ook? De eerste signalen wijzen de andere kant op, en dat bewijst maar weereens dat mensen die roepen dat Apple overpriced producten maakt het mis hebben. Noem mij maar eens een paar producten die ongeveer even duur zijn en de strijd aan kunnen met de iPad, iPod Touch of Macbook Air.

Als de prijs niet snel zakt gaan ze denk ik niet zo goed verkopen. Ik vind 500 a 600 euro echt de max voor een tablet. Liever rond de 400-500 euro range. Mja, voor early adaptors liggen de prijzen meestal hoger. Zal rond het einde van het jaar wel anders zijn. De Galaxy Tab 7" kost nu ook nog maar 450 euro (in het begin 700/800 euro).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 16 februari 2011 10:41]

De Galaxy Tab 7" kost nu ook nog maar 450 euro (in het begin 700/800 euro).
Dat is wel inc. GPS en een frontcam en 3G, erg nette prijs dus, want een WiFI model zonder GPS en 3G zou makkelijk 100 euro goedkoper kunnen zijn wat dan ineens relatief goedkoop is!

Dat Samsung op het begin hoog prijst, tja dat is nou eenmaal zo, kijken tot hoe ver de markt het acceptabel vind... Gelukkig daalt de prijs bij 99/100 bedrijven wel met de tijd ;)

(Galaxy S zelfde verhaal, op het begin bijna 600 euro en nu nog maar 434 euro)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 16 februari 2011 10:59]

Nja dat is met abonnement klaarblijkelijk als ik eens wat snel rond surf.
en toch vind ik hem erg duur :P Je hebt gelijk dat Samsung wel vaker de markt aftast maar ik hoop toch echt op instap modellen voor +- 400 euro. Niet specifiek voor deze tablets maar wel voor Android 3.0 tablets met een 1Ghz proc oid.

@Bobwarley: Je geeft met de Macbook Air een super voorbeeld. Dit is een super overpriced apparaat. Toen hij uitkwam had je misschien nog een punt maar tegenwoordig helaas niet meer. Ik zat laatst te zoeken voor een iMac of Macbook als vervanging voor een aantal macbook airs hier op kantoor en verbaasde me gewoon hoe veel geld ze tegenwoordig vragen voor verouderde hardware. Ligt het aan mij of komen dr binnenkort een aantal nieuwe mac's?

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 16 februari 2011 22:20]

Noem mij maar eens een paar producten die ongeveer even duur zijn en de strijd aan kunnen met de iPad, iPod Touch of Macbook Air.
Over de iPad geef ik je nu op dit moment gelijk.
Maar een iPod? er zijn echt genoeg muziekspelers die kunnen concurreren met een iPod, en wat mij betreft is dat het zelfde met een Macbook
Qua software kunnen Honeycomb-tablets de strijd met de iPad aan.
Welke apps doel je op ?
Dat is een quote van een quote... Het staat letterlijk in het artikel, het is dan ook de context die duidelijk maakt wat er met software bedoelt wordt (namelijk het OS).

Maar over apps (software) maak ik me echt geen zorgen, het niet zo dat elke app volledig opnieuw geschreven hoeft te worden, enkel de interface is anders, oftewel binnen no time groeien die apps voor tablet's net als bij de iPad staan er niet ineens 150.000 apps in 1 dag online ;)

Daarbij kan je nu al in de apps fragments maken waardoor apps al heel erg tablet-vriendelijk kunnen worden, en kan ik in de market al een aantal tablet apps vinden, NY Times bijv.
Ben wel benieuwd wat die 10" Samsung gaat kosten,

In vergelijk met de 7" Galaxy vindt ik een ipad helemaal niet overprized... die koop je voor 480,- en das maar 2-3 tientjes meer dan de veel kleinere samsung.... ik snap wel dat de Archos 101 het qua kwaliteit haalt bij de samsung maar dan heb je voor 280,- al een 10" Ik snap niet dat Samsungniet eerder een model zonder G3 en GPS heeft gemaakt, mensen die voor thuis op de bank een tablet zoeken hebben niets aan die functies die wel de prijs opdrijven.

Ben ook benieuwd wanneer de HTC Tablet bekend gemaakt gaat worden en wat die zal kosten.

[Reactie gewijzigd door Chaoss op 16 februari 2011 11:28]

HTC heeft zijn tablet al bekend gemaakt. De HTC Flyer ;)
Kwam het artikel op t.net tegen ja :) jammer dat ze alleen een 7" bekend hebben gemaakt. Ik zoek een betaalbare tablet voor hoofdzakelijk thuis gebruik dus dan heeft 10" zeker de voorkeur. :)
Ben wel benieuwd wat die 10" Samsung gaat kosten,

In vergelijk met de 7" Galaxy vindt ik een ipad helemaal niet overprized... die koop je voor 480,- en das maar 2-3 tientjes meer dan de veel kleinere samsung....
Die eeuwige discussie over overpriced zijn van Apple producten :S
Ik heb nieuws voor je, in de wereld van mobiele elektronica is kleiner meestal duurder. Zeker als de prestaties en functionaliteit gelijk of beter zijn. De schermen zijn vaak wat duurder (hangt ook van resolutie af natuurlijk), maar alle hardware moet wel in een kleiner apparaat gepropt worden (en nog steeds goed functioneren).
Kijk ook maar eens naar 13" laptops. Die zijn ook een stuk duurder dan hun grotere broers. Je argument is dus behoorlijk zwak.

Dat jij een groter scherm fijner vindt werken (meer waards vindt), dat is een heel ander verhaal. Ik zie er persoonlijk wel de voordelen van in: is toch een stuk mobieler dan een 10 inch formaat. iPad is een mooi apparaat, maar vooral geschikt om lekker in huis te gebruiken op de luie bank bijvoorbeeld :)

[Reactie gewijzigd door Pb Pomper op 17 februari 2011 01:16]

Ja de ipad is maar 2-3 tientjes meer dan de 7" Galaxy. Je vergeet echter een paar dingen bij de Galaxy Tab

- Gps
- Telefoon 3G
- 2 Camera's
- SD slot

Een beter vergelijk is met de ipad 3g 32gb : 699 Euro. De galaxy is dan 455 + 16gb sd kaartje = 475. iPad dus maar liefst 225 duurder en zonder telefoon functie, gps en de 2 camera's.

Apple niet duur ? apple wel duur :)

[Reactie gewijzigd door HaseMike op 18 februari 2011 11:44]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee