Hardware
Net als de Galaxy Tab 10.1 draait ook de Optimus Pad op een Nvidia Tegra2-processor met een kloksnelheid van 1GHz. De tablet beschikt over een 8,9" groot touchscreen met een resolutie van 1280x768 pixels. Voor het overige hebben de tablets veel van elkaar weg.
LG gelooft dat een 8,9"-scherm ideaal is voor een tablet. De lagere schermgrootte maakt dat het aantal pixels per inch bij de Optimus Pad hoog is, wat het scherm scherper maakt dan bij de concurrentie. Bovendien is de tablet makkelijker vast te houden, tewijl de gebruiker ook nog fatsoenlijk kan typen.
Na een tijdje met de tablet te hebben doorgebracht, kunnen we die conclusie niet geheel onderschrijven. Het typen op het scherm gaat wel prima, ook met twee duimen terwijl je de tablet vasthoudt. De tablet is echter niet prettig met één hand vast te houden, omdat je je vingers behoorlijk moet strekken. Het zal nog wel lukken om een minuutje Facebook of Hyves te checken terwijl je op de trein staat te wachten, maar daarmee houdt het wel op.
Daarmee is het de vraag of de Pad niet tussen wal en schip valt: 7"-tablets zijn draagbaarder, terwijl 10" tablets beter geschikt zijn om thuis foto's en video's op te bekijken. De tijd zal leren waar consumenten het meest op zitten te wachten.
Het design van de Pad is strak maar doeltreffend en is er vooral op gericht om het scherm goed uit te laten komen. De voorkant is een en al scherm met een ruime zwarte rand eromheen. De achterkant is geleend van de Optimus-smartphones en heeft de voor LG inmiddels karakteristieke metalen strip.
:fill(white)/i/1297698739.jpeg?f=thumb)
:fill(white)/i/1297698740.jpeg?f=thumb)
:fill(white)/i/1297698743.jpeg?f=thumb)
Op je neus kijken
De LG Optimus Pad heeft ondersteuning voor 3d. De tablet is niet zoals de Optimus 3D-smartphone uitgerust met een autostereoscopisch scherm; de 3d-functionaliteit werkt met het klassieke anaglyph-systeem, met een brilletje met verschillende kleuren lenzen.
Met de twee 5-megapixelcamera's aan de achterkant van de Pad kan 3d-video worden opgenomen. Die filmpjes kunnen ook op YouTube geplaatst worden of via dlna of hdmi op een tv getoond worden.
Met een 3d-brilletje naar video kijken is op zijn best suboptimaal: het vereist een extra handeling en je moet de bijgeleverde bril ook nog eens ergens in de buurt hebben liggen. Bovendien is de consument inmiddels dankzij polarisatie- en active shutter-brillen verwend met full color-3d en dan doet het monochrome anaglyph-beeld toch een beetje antiek aan. Hoewel LG duidelijk zijn best heeft gedaan om het systeem goed te implementeren, is het de vraag hoe vaak het gebruikt gaat worden.