De Olympus E-PL2 moet een aantal concurrenten naast zich dulden in de markt voor compacte systeemcamera's. Zo heeft Panasonic eind vorig jaar de Lumix GF2 aangekondigd, die vanaf deze maand te koop is. De GF2 is een van de meest compacte modellen en de body is, afgezien van de verwisselbare lens, niet veel groter dan de behuizing van een Lumix TZ10-compactcamera. Monteer je echter een zoomlens op de GF2, dan verwatert dat voordeel.
Een mogelijk nadeel van de GF2 is dat deze is toegespitst op de beginnende gebruiker die een compactcamera gewend is, terwijl de E-PL2 eerder mensen aanspreekt die een ilc-camera naast hun dslr aanschaffen. Zo heeft de GF2 geen fysieke modusknop en ook verder zijn er relatief weinig knoppen op de body. Panasonic heeft waarschijnlijk gedacht dat je die met een touchscreen ook niet nodig hebt.
Vandaar dat de al wat oudere Lumix GF1, met onder meer een groter aantal fysieke bedieningselementen, nog steeds een serieuze concurrent is voor de E-PL2. Wel is de GF1 wat dikker en groter dan de GF2 en heeft hij geen touchscreen. De GF1 en de E-PL2 maken gebruik van dezelfde beeldsensor met 12,3 megapixels. Hoewel de GF1 al een tijdje op de markt is, is deze camera nog niet veel goedkoper geworden.
Behalve tegen de concurrentie uit het m4/3-kamp moet de E-PL2 ook opboksen tegen ilc-camera's met een aps-c-beeldsensor. Misschien wel de belangrijkste concurrent is Sony met zijn Alpha NEX-3- en NEX-5-camera's. Sony heeft deze nieuwe toestellen in mei 2010 aangekondigd. Het bedrijf heeft Japan al voor zich gewonnen en ook in de rest van de wereld zijn al flink wat consumenten gezwicht voor de kleine afmetingen en het geringe gewicht van de camera's. Andere voordelen zijn de high-res-lcd en de goede beeldkwaliteit, ook bij hogere iso-waarden.
Hoewel de NEX-5 kleiner is dan de NEX-3, vinden wij deze laatste vanwege de wat bredere grip prettiger vasthouden. De E-PL2, die in verhouding tot de NEX-3 redelijk uit de kluiten gewassen is, heeft ook een wat bredere handgreep. Een nadeel van de keuze voor het NEX-systeem van Sony is dat er nog maar een zeer beperkt aantal lenzen voor de E-mount te verkrijgen is. Wel heeft Sony op de Photokina-beurs in september 2010 prototypes van een aantal nieuwe lenzen getoond, maar technische details en introductiedata zijn nog niet bekend.
Als laatste zijn daar de Samsung NX10 en NX100. De NX10 heeft een zoekerbult met een elektronische zoeker, en net als de E-PL2 heeft dit toestel een goed doordacht snelmenu. De NX100 is de recentste ilc-camera van Samsung. De beeldsensor erin is gelijk aan die van de NX10 en heeft een ruisniveau tussen dat van de NEX- en de m4/3-camera's in. Het ontbreken van een ingebouwde flitser bij de NX100 is echter een vreemde keuze en het bovenste instelwieltje is met zijn kleine diameter ronduit irritant.
Conclusie
Aanvankelijk waren we wat sceptisch toen de E-PL2 werd aangekondigd. De camera deed denken aan het E-PL1-ontwerp, gekruist met de E-P1/2. Ook het minder hoekig en breder maken van de greep van de E-PL2 leek ons voornamelijk een cosmetische verandering.
Toen we de camera ontvingen en uitpakten werd al snel duidelijk dat de E-PL2 wel degelijk erg goed in de hand ligt. Ook de metalen behuizing, het scherm met een hogere resolutie, de knoppenindeling en het krachtige snelmenu scoren bij ons punten.
Een nadeel van het m4/3-systeem blijft dat er door het kleinere formaat beeldsensor eerder ruis is te zien en dat de beeldsensor sinds de introductie van de E-P1 eigenlijk niet veranderd is. Olympus heeft de camera wel voorzien van de TruePic V-engine, zodat het mogelijk is om ook bij iso 6400 plaatjes te schieten, maar de beeldkwaliteit van deze 'uitgebreide' iso-waarde is niet om over naar huis te schrijven.
Naast het ruisniveau is ook de prijs van de E-PL2 nog redelijk hoog. Met een winkelprijs van rond de 600 euro moet de nieuwe camera niet alleen tegen zijn directe concurrenten, maar ook tegen instap-dslr's concurreren. Opmerkelijk is dan ook dat Olympus, volgens geruchten, in maart nog een professionelere camera op basis van het m4/3-ontwerp wil uitbrengen. Het lijkt dan ook waarschijnlijk dat de E-PL2 nog wel wat goedkoper zal worden.