Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Marc Rademaker

Redacteur

GTX 560 Ti: de strijd om mainstreammarkt brandt los

Conclusie

Zowel AMD als Nvidia werken vaak met ontwikkelaars samen om spellen voor hun hardware te optimaliseren. Dat is natuurlijk prima, al is daardoor geen enkele benchmark echt maatgevend. Afhankelijk van het spel waar we naar kijken, zien we de GTX 560 Ti en de HD 6950 1GB dan ook beide incasseren en uitdelen.

In onze benchmarksuite is de HD 6950 1GB nipt de betere videokaart. Opvallend genoeg verslaat de GTX 560 de HD 6950 1GB in enkele spellen op een resolutie van 1920x1200 pixels, maar trekt de HD 6950 1GB dat weer recht op 2560x1600. In weer andere spellen, zoals AvP en F1 2010, is de HD 6950 1GB simpelweg sneller. De HD 6950 1GB doet nauwelijks onder voor de HD 6950 2GB. Waarschijnlijk kan de 2GB-versie zich enkel onderscheiden in Eyefinity-resoluties of in een CrossFireX-opstelling.

Nvidia heeft de GTX 560 Ti een prijskaartje omgehangen van 239 euro inclusief btw. XFX heeft nog geen prijzen voor de HD 6950 1GB bekendgemaakt, maar AMD geeft voor de 1GB-uitvoering een adviesprijs van 225 dollar en de goedkoopste HD 6950 1GB in onze Pricewatch kost op dit moment 233 euro. Daarmee lijken de HD 6950 1GB en de GTX 560 Ti ook wat de prijs betreft zeer aan elkaar gewaagd, met misschien een klein voordeel voor de HD 6950 1GB.

Ook als we naar randzaken zoals het energieverbruik kijken, ontlopen de videokaarten elkaar niet veel. Op het gebied van overklokken is de GTX 560 wel de betere videokaart, maar jammer genoeg kunnen we die uitspraak alleen baseren op een enkele videokaart uit beide kampen.

Beide kaarten zijn een goede aanschaf; het tweetal biedt veel prestaties voor relatief weinig geld. Het zal van de spellenvoorkeur van de potentiële koper afhangen welke kaart het best gekocht kan worden; wellicht dat AMD en Nvidia nog zullen proberen om hun respectievelijke kaarten met prijsverlagingen een extra voordeeltje te geven. Wat ons betreft zit er in elk geval te weinig verschil tussen de beide kaarten om er eentje tot winnaar uit te roepen. Als de HD 6950 2GB na de aangekondigde prijsverlaging evenveel gaat kosten als de GTX 560 Ti, dan is de HD 6950 2GB-kaart wat ons betreft wel de betere keuze.

 XFX HD 6950 830M 1024 MB DDR5 Dual Mini-DisplayPort (HD-695X-ZNDC)Asus ENGTX560 Ti DCII TOP/2DI/1GD5
  XFX HD 6950 830M 1024 MB DDR5 Dual Mini-DisplayPort (HD-695X-ZNDC) Asus ENGTX560 Ti DCII TOP/2DI/1GD5
Algemene beoordeling Score: 5Score: 4
Prijs Score: 4Score: 4
Featureset Score: 5Score: 4
Prestaties Score: 5Score: 4
Beeldkwaliteit Score: 5Score: 5
Drivers en compatibiliteit Score: 5Score: 5
Warmte en geluid Score: 4Score: 3
Overklokbaarheid Score: 4Score: 4
Modbaarheid Score: 4Score: 3
 Tweakers zegt: 10Tweakers zegt: 8
GTX 560 / HD 6950 1GB review GTX 560 / HD 6950 1GB review GTX 560 / HD 6950 1GB review GTX 560 / HD 6950 1GB review GTX 560 / HD 6950 1GB review GTX 560 / HD 6950 1GB review GTX 560 / HD 6950 1GB review GTX 560 / HD 6950 1GB review GTX 560 / HD 6950 1GB review Xfix HD 6950 1GB Xfix HD 6950 1GB Xfix HD 6950 1GB Xfix HD 6950 1GB

Lees meer

Reacties (90)

Wijzig sortering
Ik heb ondertussen zeker 15 reviews gelezen van deze kaart en er beginnen me een hoop zaken op te vallen:

- Qua prestaties is deze kaart gewoon awesome. Epic. Geen ander woord voor. En alle reviewsamples bereikten de 950 Mhz, met een beetje voltage erbij zelfs boven de 1000 Mhz! 1Ghz kaart on a budget? Op de stock koeler? 20% prestatieverhoging zodat prestaties gelijk liggen met de GTX 570? Dat hebben ze zeer netjes gepresteerd.

- Goede stock koeler, die stil is en doe voor lage temperaturen zorgt. Slim is dat de 80 mm ventilator een paar mm boven de 'shroud' van de kaart uitsteekt, zodat hij ook genoeg lucht krijgt in een SLI-configuratie.

- Nieuwe midrange koning als je bedenkt dat de retailprijzen al snel rond de 200 euro moeten komen te liggen, dat overgeclockte versies met aftermarket-koelers niet veel duurder zullen zijn (volgens de fabrikanten!) en een goede voorraad na de release. Geen paper launch dus, iets wat we de laatste maanden (jaren zelfs) maar al te vaak hebben gezien!

SLI prestaties? Shut up man, it's freakin' epic. In de review Guru3d zijn twee van deze jongens 30% sneller dan een GTX 580 in Metro 2033, kosten hetzelfde, verbruiken maar 50W meer en hebben een lager geluidsniveau! En dat wil wat zeggen, omdat de GTX 580 al een enorm stille kaart is.

Kortom: een prachtkaart een naar mijn idee een waardige opvolger voor de GTX 460. Of hij de naam "Ti" waardig is valt nog maar te zien, aangezien de oude 4200- en 4300 Ti kaarten van nVidia echte legendes zijn geworden. Maar één ding is zeker: deze kaart zal heel, heel goed verkocht gaan worden!

Edit: Helemaal vergeten: Goeie review, Tweakers.net! Jullie reviews worden steeds uitgebreider wat ik alleen maar toejuich. Maar er valt me één ding op: het gemis van de GTX 580 kaart in jullie review. Nu snap ik dat dat een dure kaart is, maar hij lijkt me wel relevant genoeg om in de resultaten te worden opgenomen. Zo krijg je ook een beter beeld van de andere kaarten ten opzichte van de huidige 'king of the hill' (dual GPU's niet meegerekend!).

[Reactie gewijzigd door TheGreatAtuin op 25 januari 2011 18:25]

Hèhè eindelijk iemand die wat zinnigs zegt. ;)
Ik heb ook een aantal reviews gelezen waaronder idd ook die van Guru3D.
Daar stond ook een review van de GTX470 in SLI en daar waaren ze ook zeer over te spreken.

Het ding is idd met een SLI setup uber snel.
Hij schaalt echt perfect.

Ik heb nu een GTX470 en ben al een paar dagen aan het denken wat nu beter is.

Koop een 2e (2e hands) GTX470 erbij en ik ben zo goed als net zo snel als 2x een GTX560.
Dan moet ik wel een nieuwe voeding want mijn Corsair 620 Watt is dan niet echt meer toereikend denk ik en ik mis sowieso al 2x een PCI-e stekker voor de SLI setup.
Mijn huidige voeding heeft maar 2 PCI-e stekkers.

Als ik twee 560's wil kopen moet ik alsnog aan een andere voeding vanwege de PCI-e stekkers die ik mis dus wordt het weer veel te duur ook al verkoop ik dan mijn huidige 470.

Als ik mezelf nu goed begrijp en SLI wil draaien (wat ik dus wil :P) is de 2e GTX470 met andere PSU de beste en voordeligste oplossing.

Wie denk van niet? :?

[Reactie gewijzigd door Sunbeam-tech op 28 januari 2011 01:42]

Het artikel nu 2 keer gelezen, maar ik kan nergens een verklaring vinden voor de featureset score van beide kaarten. De ATI heeft 5 sterren en de Nvidia 4.
Waarin verschillen de kaarten qua features zodanig dat dat 1 ster meer/minder waard is?
Mogelijk heeft een stock nvidia een betere koeler?

Hier zie je maar liefst een verschil van 17!! graden bij load.


edit: dan had het net andersom gemoeten 8)7
Misschien dat de upgrade naar 6970 is meegerekend? Wat geen extra ster rechtvaardigt als er gekeken wordt naar de overklokbaarheid van de 560 Ti

[Reactie gewijzigd door C0rnelis op 25 januari 2011 21:55]

@Marc Rademakers
Wellicht een mooi moment om terug te komen het artikel waarin je o.a. stelde dat snellere kaarten geen zin hebben. (Immers hier is de conclusie dat beide [snellere] kaarten een goede aanschaf zijn).
reviews: 2010: Nvidia en AMD nek aan nek

sdk1985 in 'reviews: 2010: Nvidia en AMD nek aan nek'

Tijd voor een update?:+

OT:
Overigens nog steeds van mening dat sandy bridge niets gaat toevoegen aan gamen?
Marc Rademaker in 'reviews: 2010: Nvidia en AMD nek aan nek'

@algemeen
In eerste instantie eens met de conclusie van dit artikel, bij techpowerup (20+ benchmarks met de tragere 10.xx amd drivers met diverse resoluties) is de 6950 uiteindelijk een aantal procent sneller. Cuda (rendering/mafia2) / eyefinity zou ook nog de doorslag kunnen geven.

maar kleine toevoeging:
de 1 ghz kaarten zijn een stuk sneller dan de 6950 2 GB OC
http://www.tweaktown.com/...c_video_card/index12.html

[edit 1 ghz review gevonden]

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 25 januari 2011 17:20]

Maar ik kan je verzekeren dat die 1Ghz versie ook duurder gaat worden ;)
Dat zou nog mee kunnen vallen, de msi OC (880mhz) is momenteel in belgie te koop voor 224 euro (kortingprijs, normaal 250)
http://www.tones.be/shop_product.php?idx=109844

Uit reviews blijkt overigens dat een normale 560 die snelheden ook kan benaderen (dus dan kost het je geen extra geld).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 25 januari 2011 18:28]

Sterker nog, de Gigabyte SOC (1Ghz core) zit met 'maar' ~250,- bijna op GTX570 en HD6970 niveau qua prestatie. Bij tweaktown is de prijs/performance (met hun prijzen) het hoogst...
-> http://www.tweaktown.com/...c_video_card/index20.html

EDIT; ff duidelijker gemaakt...

[Reactie gewijzigd door MW1F op 26 januari 2011 01:47]

Sorry maar dan kun je niet kijken. De 570/ 6970 zitten toch echt nog op een prijs van 320 (vanaf prijs) is 70 euro verschil!
Ik denk dat MW1F bedoelde dat de GTX560 op 1 ghz het niveau van een 570 bijna haalt en daarbij "slechts" 250 euro kost en dus debeste price/performance hebben (iig dat haalde ik er uit).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 26 januari 2011 01:47]

Niveau qua performance, niet qua prijs.... 8)7
Moet er niet bij gezegd worden dat het erop lijkt dat de 2GB versie misschien alleen in eyefinity opstellingen betere prestatie levert dan de 1GB versie. Zelfs tot resoluties van 2560x1600 blijft de 2GB versie een beetje onder de 1GB versie hangen, behalve in slechts 1 spel.
raar dat mensen gelijk gaan overwegen een nieuwe kaart te kopen, terwijl ze net een nieuwe hebben, terwijl ze de kaarten bijna allemaal ongeveer gelijk presteren.

Mooie review!
Ik denk omdat dat komt omdat men toch niet zo tevreden is met de ingame performance. Ik zou zelf al weer iets beters willen dan de gtx580 hd6970 maar goed dat is er nog niet helaas.
vraag me dan toch af wat er met je pc mis is ik heb nog een gtx 285 1g versie met een amd phenom 955 be en kan iedere game tot nu toe op max draaien op meer dan 30 fps @ 1920x1200 en kan me dan ook niet voorstellen dat iemand met een 40% snellere kaart een neiuwe nodig heefd.
2x 580 of 2x 6970 beter 2 dan 1
Zou ik moeten kiezen, zou toch gaan voor de 560 ti voor twee redens: hij is iets kleiner, en nvidia PhysX heeft voor mij ook een meerwaarde.
welke games hebben dan precies GPU physx dan? en in welke heeft het zin en gaat de kaart daardoor niet volledige op de knieën?
als je aan 5 bekende titels kan komen vind ik het knap.
effe kijken..


Maffia 2
Batman arkham asylum
Metro 2033
Mirrors edge
Cryostasis
mirrors edge voegt niks toe, maffia 2 en metro brengt elke kaart op de knieen met dat aan.
cryostatis heb ik nog nooit van gehoord.

blijft alleen batman nog over.
Ja voor mij ook, de licht hogere prestaties van de HD6950 worden veel voor een flink deel teniet gedaan door die ondersteuning. Vond het verschrikkelijk irritant dat Batman: Arkham Asylum die mooie effecten zoals mist die beweegt wanneer je er door loopt niet kan weergeven op m'n HD5850.

Vind verder het optimaliseren van een kaart voor een spel niets mis mee, maar de mate waarin dit met Physx gebeurt is teveel van het goede.
Principieel zou ik eigenlijk dan ook weer voor de HD6950 moeten kiezen... choices, choices..

[Reactie gewijzigd door p00n op 25 januari 2011 21:05]

Ik wil niet heel vervelend doen ofzo hoor. Maar de 6950 is door een bios change als een 6970 te maken. Ik denk dan toch dat de 6950 veel beter is door dat bios dingetje.
Er doen inmiddels ook genoeg verhalen de ronde dat de kaart hierdoor kapot gaat en dat AMD dit truukje tegengaat op nieuwe batches (en dit zou sowieso al onmogelijk moeten zijn met de 1GB variant).
Is nog maar af te wachten of dat met de HD6950 1gb nog werkt en het schijnt dat ze daar voor de HD6950 2gb ook een stokje voor gaan steken, maar dit alles is nog niet helemaal zeker... Maargoed, feit blijft dat niet iedereen z'n kaart flashed en een vergelijk op stock natuurlijk voor de hand blijft liggen.

OT; Conclusie is hier hetzelfde als bij HWI; vrijwel gelijk... Prijs gaat doorslaggevende factor worden (zoals altijd in het mainstream segment).
waarom gebruiken jullie Far cry2 als benchmark ? volgens mij is Crysis toch een betere keuze. En call of duty is zo achter gehaalt met hun engine jullie konden beter een ander spel gebruiken die directx11 gebruikt.
Far Cry 2 blijft gewoon een goede benchmark, toegegeven, hij loopt op zijn laatste benen. Call of Duty zit erin omdat het spel zo populair is, wat er ook als uitleg bijstaat.
meer mensen spelen cod/bfbc2 dus hoeveel fps je daar haalt is veel interessanter voor consumenten dan 5x dx11 games die niemand speelt. top review!
Uhmm vraagje waarom staan de GTX 580 en de Hd 5970 er niet tussen :)?

Raar dat de GTX 580 wel staat tussen het test systeem

[Reactie gewijzigd door pieter vs op 25 januari 2011 15:59]

Alleen bij F1 2010 staat een keer de GTX580 genoemd. Ik mis deze resultaten ook! Alleen al omdat ik zelf een GTX580 heb :)
Sorry, ik had precies alleen bij F1 gekeken :$
Om het overzichtelijk te houden. Verder ontbrak mij de tijd om de GTX 580 er nog bij te testen met de nieuwe drivers, wetende dat de HD 5970 dan niet achter kon blijven. Verder zijn deze kaarten zodanig veel duurder, dat ze niet echt concurrentie te noemen zijn.

Zoals je ziet ontbreekt de HD 6950 namelijk niet, wat nog de nodige moeite heeft gekost, aangezien die kaart pas maandagmiddag binnenkwam :)
waarom heefd de 6950 in vredesnaam een ster meer dan de 460 bij featureset ik dacht dat nvidia kaarten meet features hadden dan de amd kaarten...
De HD6950 heeft ook nog eens:

- Eyefinity (560 is gelimiteerd tot 2 beeldschermen)
- dual BIOS
- Displayport-uitgang
- Support voor 4x CrossfireX (560 tot 2x SLI)
ja dat zijn natuurlijk geen features die ook maar iets met de prestaties te maken hebben...

nvidia heefd zo weer de 3d vision maar als het gaat om features die er toe doen dan heefd nvidia physx cuda tesselation purevideo.

en ik dacht dat nvidia al tri sli had niet dat dat voor normale mensen interesant is die zooi is enkel al meer dan snel.

dus als het om nuttige features gaat heefd wat mij betreft nvidia net iets meer te bieden.
Tsja, als je kijkt welke features de prestaties verhogen dan telt eigenlijk alleen een overclock of een aftermarktet koeler. Features in het algemeen zijn bedoeld om mensen die twijfelen tussen meerdere kaarten, naar één bepaalde variant te kijken. En wat dat betreft heeft AMD echt wel een beentje voor op nVidia, maar je zal mij nooit horen zeggen dat die slecht zijn. Sterker nog: ik vind dat nVidia met de nieuwe 500-reeks een sterkere reeks heeft dan AMD.

Neem bijvoorbeeld de dual bios. Al eens een overclock gehad die fout liep? Daarna is het een crime om je kaart weer fatsoenlijk aan het werken te krijgen. Een dubbele bios lost een hoop problemen op: pc uitzetten, schakelaartje om en alles doet het weer! Gegarandeerd een functie die je ook op de high end 600-kaarten van nVidia terug zal gaan vinden.

Tesselation - sinds wanneer heeft AMD dat niet? Ik kan me toch echt bij bijna iedere review een 3DMark 11 score herinneren, waar tesselation toch echt zit ingebakken. Physx is dan wel een hele nuttige functie, maar die vind je helaas niet in ieder spel terug.

Of zit ik hier met een fanboy te praten, die niet ziet dat AMD ook heus leuke features aan de man brengt?
Geen idee, kans is groot denk ik ;)

Voor mij persoonlijk heeft nVidia nog wel altijd een streepje voor. Best jammer eigenlijk, want dat zit m bij mij met stip op 1 in de non Windows support. Daar doet Ati echt heel goede dingen en dat al een flinke poos, maar toch durf ik het nog altijd niet aan. Cuda is ook wel fijn.

Uiteindelijk zijn er niet meer echt dingen die het groene kamp wel heeft en het rode niet (en andersom), maar soms is net iets beter best wel doorslaggevend. Als je alleen geïnteresseerd bent in FPS of bang4buck moet je het gewoon van moment tot moment bekijken lijkt me.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Politiek en recht

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True