Door Dimitri Reijerman

Redacteur

Firefox 4: terug in de browserrace

Conclusie

Firefox 4 logoNa enige tijd met bèta's en release candidates van Firefox 4 te hebben gewerkt, zowel op Windows als Linux, zijn we van mening dat Mozilla weer volledig terug is in de browserrace. We hebben inmiddels dan ook afscheid genomen van de 3.6-serie.

Mozilla's jongste is overtuigend veel sneller dan zijn voorgangers, vooral dankzij de nieuwe Jägermonkey-engine en het gebruik van de gpu. De snelheid blijkt ook uit de benchmarkresultaten: hoewel de browser niet de rapste van het stel is, is Firefox 4 een waar snelheidsmonster in vergelijking met eerdere versies.

We zijn ook goed te spreken over de minimalistische gui van de browser. De tabs aan de bovenzijde zien er praktisch uit en er ontstaat meer ruimte voor de kerntaak van elke browser: het vertonen van pagina's. De Panorama-feature is daarbij wel aardig, maar ook niet meer dan dat. Of de bescherming tegen cookies werkt, zal de tijd moeten leren.

Een traditioneel sterk punt van Firefox blijft ook in versie 4 overeind: het ondersteunen van webstandaarden. De browser kan goed overweg met de belangrijkste vernieuwingen die in html 5 en css 3 te vinden zijn, terwijl ook het WebM-videoformaat is omarmd. Dat Firefox 4 standaard geen h.264-video's ondersteunt, is jammer, maar begrijpelijk en bovendien in vrijwel alle besturingssystemen te ondervangen.

Perfect is Firefox 4 niet. Hoewel de opstarttijd van de browser verder is gereduceerd, is deze nog altijd aan de lange kant. Verder is het herstarten van de browser na installatie van extensies niet meer van deze tijd. Ten slotte moet gezegd worden dat de browser nog altijd minder presteert dan Chrome.

Opvallend is ook dat Firefox 4 niet alleen van relatieve nieuwkomers als Chrome concurrentie te duchten heeft, maar ook van de aloude aartsvijand Internet Explorer. De prestaties van Microsofts browser doen in elk geval niet of nauwelijks voor die van Firefox 4 onder. We zijn dan ook benieuwd of Mozilla met versie 4 zijn marktpositie kan consolideren of zelfs uitbreiden.

Lees meer

Reacties (260)

Wijzig sortering
Ik ben altijd een behoorlijke Firefox-aanhanger geweest, maar je kan er eigenlijk niet meer onderuit: Mozilla is links en rechts compleet ingehaald. Aan de ene kant Microsoft met IE9 die met een supersnelle browser komt die gewoon supersnel opstart, daar waar Firefox er in vergelijking veeel langer over doet. Oke IE9 heeft nog niet volledige html5 en css3 support maar dit komt wel. Aan de andere kant Chrome die gewoon ook supersnel is en daarnaast ook snel nieuwe features in bouwt. Daarnaast heeft Firefox 4 nog steeds last van memory leaks, soms zit ik na een halve dag surfen op 1GB gebruikt door Firefox 4, waardoor alles traag wordt en Firefox bij elke nieuwe tab blijft hangen.

Hoe dit komt weet ik niet, misschien moet de Gecko engine eens onder handen genomen worden? Of heeft het Firefox-team te veel hooi op de vork genomen voor Firefox 4, en hadden ze al deze features moeten spreiden over meerdere releases, zodat we niet een jaar hadden hoeven wachten?

Ik ben ondertussen overgestapt naar IE9 en gebruik Firefox 4 alleen nog voor development (Firebug blijft awesome!)

[Reactie gewijzigd door Ramon op 23 maart 2011 09:55]

Browser opstart tijd: Ik doe dit misschien 2-3 keer per week. Ook al zou mijn favo browser er 10 seconden over doen dan maakt dat niet echt veel uit.

Over de memory leaks ben ik het eens, dat is een raar probleem dat gewoon vervelend is. Als je maar 1 firefox scherm open hebt kost het toch wel een seconde om het op te lossen, met meerdere schermen wordt het wat vervelender.

Maar wat zijn dan de andere dingen waarbij firefox "compleet is ingehaald"? De mogelijkheid om zelf dingen aan te passen bijvoorbeeld vind ik nog steeds uitstekend. Ik vind het bijvoorbeeld prettig dat mijn tabs nooit kleiner worden dan 150px en dat de geselecteerde tab 250px breed moet zijn.

Even naar userChrome.css, deze code erin en klaar:
.tabbrowser-tab[selected="true"] {
min-width: 250px !important;
}
.tabbrowser-tab:not([selected="true"]) {
min-width: 150px !important;
width: 150px !important;
}
Je kan bijna alles aanpassen, dat vind ik enorm goed aan Firefox.
Ik sluit Firefox nooit af en mijn geheugengebruik blijft onder controle, 1 keer in de week herstart ik Windows voor de updates - rest van de week staat de laptop aan of in slaapstand tijdens het vervoeren.

Vroeger met 3.0 ging dit inderdaad fout en zat je na een 2-3 uurtjes webdevelopment (hoop refreshes op pagina's met een aardig hoeveelheid javascript) inderdaad meteen al aan de 1GB geheugengebruik en aan het eind van de dag soms wel aan de 2-2.5GB, sinds 3.6 echter geen last meer van gehad, denk dat het aan 1 van de sites die je altijd open hebt staan ligt en het dus wel waard zou zijn om daar een bug report over in te sturen.

Ik sluit me dus aan bij Maxily, wat maakt die opstarttijd nou uit.. komt toch bijna nooit voor. Die ene keer dat ik het icoontje aanklik is Windows zelf ook nog niet bepaald responsief en druk bezig met het starten van allerlei processen.

[Reactie gewijzigd door Xthemes.us op 23 maart 2011 15:52]

Ik weet niet wat Microsoft gaat doen.

Het enige dat we op dit moment weten is dat er geen IE9 voor Windows XP komt en wel binnenkort een release van IE9 voor Windows Phone 7.

Komt er een IE10 ? En wanneer dan ?

Ik denk dat het geheugenlekken probleem eigenlijk meer van de addons komt dan van Firefox zelf. Firefox kaal heeft dat probleem niet, misschien dat ze deels daarom ook wel nieuwe addon-methode hebben bedacht.

Ik denk dat dat ook de reden is dat het zo slecht wordt opgelost, omdat het lastiger te reproduceren is.
Ik hoor inderdaad goeds over IE9 en Chrome...

Ben alleen beetje minder enthousiast over de spyware van Chrome.
Althans, dit is de laatste keer dat ik Chrome geïnstalleerd heb wel de reden geweest om mijn PC te herinstalleren.

Is dit nog steeds zo? projecten zoals Iron missen helaas toch het een en ander...
Persoonlijk vind ik Iron erg prettig, maar ik weet ook dan niet wat je mist t.o.v. Chrome.
Vroeger altijd Firefox gebruikt, toen Pale Moon en nu Iron. Ik vind iron net wat snappier aanvoelen dan Firefox 4
Iron lijkt wat minder onsteuning te krijgen, daarbji was het de laatste keer dat ik het gecheckt heb niet mogelijk er plugins in te meppen....

hij is niet helemaal chrome compatible...

Is dit nog verandert afgelopen jaar?
Een afgeleide loopt altijd wat achter hetzelfde geldt voor Pale Moon t.o.v Firefox.
Op de inhoudelijke punten kan ik niet ingaan omdat ik die zaken nog niet ben tegengekomen in een maand uitproberen. ChromePlus is ook nog een alternatief.
gaan we bekijken! danku!
Ik vind FF al heel lang verleden tijd. Ik heb FF vanaf het begin gebruikt, ook nog onder de oude naam, FF2 was toen echt een geweldige browser. Maar toen kwam 3. Ik heb daar zoveel problemen mee gehad, die liep gewoon nooit zoals het moest. Ik ben dan ook zelf op een gegeven moment maar naar Opera gegaan.

Ik zal FF4 mogelijk nog wel een keer gaan gebruiken, puur om te proberen, maar ik betwijfel dat ik ooit terug naar ze ga.
Anoniem: 281203
23 maart 2011 09:28
Gister toen ik zag dat Firefox 4 uit was hem gelijk gedownload en geïnstalleerd.
Alleen weer snel terug gegaan naar 3.6.15 omdat bij mij alle tekst er verschrikkelijk lelijk uitzag, het leek wel alsof alle letter met te weinig pixels werden weergegeven.
Nog wel wat geprobeerd te veranderen in instellingen maar kon het niet goed krijgen. wat wel jammer is want voor zover ik ermee heb gewerkt voelt 4.0 wel erg soepel en prettig aan.
Dit komt door ClearType font rendering dat aan staat, dit is een windows instelling en wordt overgenomen wanneer GPU-rendering wordt aangezet.
Als je de optie hardware versnelling uitzet zullen je fonts er weer normaal uitzien.
FireFox 4 gebruikt hardware geacceleerde Direct2D-fontrendering die afwijkt van de bekende ClearType font rendering in Windows. De Direct2D-rendering doet het oorspronkelijk ontwerp van het lettertype meer recht aan. Wisselen naar Direct2D is mijn inziens vooral een kwestie van wennen. Na een paar dagen weet je niet beter.
Ik vind het raar dat MS de Apple-filosofie (natuurgetrouw renderen) van fonts weergeven overneemt voor Direct2D, terwijl de rest van het OS de Microsoft-filosofie (renderen naar pixelgrid) gebruikt. Ik heb een tijdlang beta's van Fx 4.0 gedraaid, maar ook na een paar dagen proberen te wennen bleef het verschil opvallen en irriteren. Direct2D staat hier dan ook uit.
Firefox 4 gebruikt bij mijn weten gewoon de ClearType rendering: aanpassen van de ClearType instellingen had een positief effect op de rendering van die fonts in Firefox 4 (op Windows 7).
Anoniem: 126717
@Brutonus23 maart 2011 09:56
Dat heb ik geprobeerd, en ik heb ook de gfx keys in about:config aangepast, maar geen plezier.
Ik merk ook dat als ik in een tekstveld, zoals waar ik nu in tik, er bijna onleesbare letters komen. Even zorgen dat het tekstveld meer in de buurt van het midden van het scherm staat lost het probleem op.
Mateloos irritant van een anderszins erg prettige browser. Ook de mobiele versie werkt prettig op mijn N900, en is beduidend sneller dan betas die ik eerder heb getest op de telefoon. Die waren nvtb (niet vooruit te branden).

Edit: Ook op dit systeem heb ik problemen met Java. Ik spring weer even terug, naar Pale Moon. Hoop dat voordat Pale Moon 4.0 uitkomt deze bugs zijn opgelost.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 126717 op 23 maart 2011 10:04]

Voor de duidelijkheid, dat zet je zo uit:
Zet gfx.direct2d.disabled naar "true" in about:config

Na deze fix ziet alles er weer haarscherp uit, maar het is ontzettend jammer dat de hardware versnelling dan niet meer werkt. In Chrome werkt het allebei, én scherpe lettertypes, én hardwareversnelling. Dat het een functie is (natuurgetrouw) en geen bug vind ik onzin. Het lijkt net alsof je met je ogen niet meer kan focussen (wat dus voor hoofdpijn zorgt). Het kan verschillen per beeldscherm hoe erg het er uit ziet, maar veel kennissen van mij klagen er ook over.
Ik vind het echt afgrijselijk dat dankzij Google's Chrome versie nummers nu niets meer waard zijn e dat Mozilla hier nu aan mee doet.

Wat is dat nu voor doelstelling van Mozilla om dit jaar nog versie 5,6,7 uit te brengen? Dat is een nieuwe major elke 3 maanden. Het is heus niet zo dat er nu elke 3 maanden het werk van 2 jaar gedaan wordt! Inflatie van de versie nummers zou je het kunnen noemen. En alleen omdat Google het ook doet. Wat moeten we dan over 2 jaar? Dan zijn we bij versie 24??

Edit: ik ben er achter waarom mozzilla dit gedaan heeft: Elke keer als ze een major versie shippen krijgen ze van het IE dev team een grote taart, ze willen vaker taart, dus moeten ze vaker major versie shippen.

[Reactie gewijzigd door roy-t op 23 maart 2011 10:22]

Firefox wil populairder worden / niet meer mensen verliezen aan bijvoorbeeld Chrome. Als je dat kan dan moet niks anders dan een andere naamgeving gebruiken lijkt me dat een goed idee.

In plaats van 3.6.15 naar 3.6.16 wordt het 3.6 naar 3.7. En van 3.5 naar 3.6 wordt dan van 3 naar 4. Intern gaan ze nu niet opeens proberen om in 3 maanden 2 jaar werk te verrichten, ze gaan gewoon bezig maar geven de veranderingen een duidelijk / groter getal.

Dit werkt blijkbaar voor Chrome, waarom dan niet voor Firefox.
Dat klinkt leuk voor de korte termijn en ik snap waarom ze het doen (om onder andere IE en Opera bij te kunnen houden), maar op dit tempo zitten we over tien jaar met Firefox 33 en dan begint het toch wel heel bizar te worden
Naamgeving boeit volgens mij niet zo. Voor IE en Firefox zegt het nog wel iets, omdat ze er lang over doen een major versie uit te brengen - de verschillen zijn dan immers groot. IE7,8 en 9 dat zegt mij nog iets, bij chrome heb ik eerlijk gezegd geen idee wat ook alweer de verschillen tussen de versies zijn terwijl dit mijn default browser is.

Wat wel uitmaakt is dat Firefox vaker belangrijke features gaat introduceren. Dus niet zoals nu ruim anderhalf jaar alles opsparen en dan in 1 keer bats een browser uitbrengen a la internet explorer, maar meer zoals chrome geregeld een grote update. De ontwikkeling van firefox loopt namelijk helemaal niet achter op chrome, maar vanwege de betrekkelijk lange release cyclus komt deze ontwikkeling toch te laat in stable versie terecht.

Internet Explorer heeft hetzelfde probleem, alleen heeft niemand het erover omdat er net een nieuwe versie van uit is en allang met miljoenen aan marketing over IE8 heen is gestampt. Van firefox hebben mensen ook hogere verwachtingen terwijl men het al heel wat vind dat MS nu zowaar de concurrentie kan bijbenen.

Toch heeft MS er ongeveer twee jaar over gedaan om van IE8 naar IE9 te gaan, net ietsje langer dan firefox van 3.5 naar 4.0. Voor het track record van MS is dat goed, maar nu chrome op elke browser de druk heeft opgevoerd gaat voor MS hetzelfde probleem spelen. Als zij er weer twee jaar over doen voordat IE10 uitgebracht wordt zal IE9 heel snel verouderen.
Eens zien: Opera, Chrome en misschien straks ook IE en Safari hanteren die versienummering al. Dus ja, wat doe je dan. Anders creeer je een beeld dat je achter blijft bij de rest.
Safari zit in 8 jaar op versie 5, dat vind ik nou niet ontzettend hard. Chrome zit met 3 jaar al op 11 ofzo.
Ik bedoel dat _misschien_ IE en Safari ook wel overstappen op nieuwe nummering... als alle andere het ook al doen.

het is maar een suggestie, geen feit.
Mijn eigen opmerkingen:
- Deze versie is stukken sneller en stabieler dan 3.6
- De meeste add-ins - althans al diegene die ik gebruik - van 3.6 blijken compatibel
- De nieuwe positie van de tabbladenbalk is nogal onhandig
- Tabbladen werken nog steeds niet in aparte processen

@Pietervs: herkenbaar, ik heb ook geregeld voor dat ik in een nieuw venster open

[Reactie gewijzigd door YellowOnline op 23 maart 2011 10:06]

De tabbladenbalk kun je wel weer onder de adresbalk krijgen, rechtermuisknop tabbladenbalk en dan bovenliggende tabbladen uitvinken.
Kun je de tabbladen ook aan de linker- i.p.v. aan de bovenkant krijgen? Dat vind ik juist zo handig van Opera, maar zou FF ook wel eens willen proberen.
Je kan met aanpassen ook de navigatiewerkbalk in de menubalk zetten dan krijg je alles netjes naast elkaar en hem dan uitzetten dat scheelt weer een regel
en als je rechtsklikt op een URL, kiezen voor Openen in een nieuw tabblad/venster is omgedraaid.
Is even wennen met deze nieuwe versie (had gisteren "ineens" 6 browsers open staan :) ).
Je kunt het ook doen met MMB (middelste knop/scrollwheel) of door CTRL ingedrukt te houden. Er leiden meer wegen naar Rome in dit geval, al vergis ik me ook af en toe.
Ik heb ze gister allemaal eens geprobeerd (chrome, firefox, ie9), en ik ben toch van mening dat IE9 het snelste aanvoelt, tenzij je meerdere pagina's tegelijk opent. Verder vind ik het smoothscrolling in IE9 wel nice, vooral als je op een laptop zit met een scrollpad. Misschien heeft het iets met de manier van renderen te maken in IE9, alles lijkt in een klapt tevoorschijn te komen. Dit is bij chrome en ff anders.
In Chrome kan je daarvoor de extensie SmoothScroll installeren.
In Firefox is het gewoon een optie in de eigenschappen, die standaard uit staat.
Heb je google instant in chrome wel aan staan? Scheelt best veel in snelheid met het laden van pagina's :)
Even geprobeerd of ik Google's bodybrowser met Firefox 4 kon gebruiken - niet dus, klaagde dat 'ie webgl nodig had.

De oplossing:
in "about:config' de switch webgl.force-enabled op true zetten.
Anoniem: 191508
@vanaalten23 maart 2011 11:05
Werkt hardware acceleration wel bij je? (zie about:support , onderaan staat of je hardware acceleratie hebt).

Zo ja, dan klinkt dit als een probleem met DirectX, probeer deze eens te updaten naar een recente versie. WebGL wordt onder Windows gerenderd via DirectX mits deze up to date is, en doet geen automatische fallback naar OpenGL / software rendering (wat je met die flag forceert). WebGL via DirectX levert de beste performance.
Wat meer verdienste is aan de makers van de drivers van de fabrikant voor Windows dan aan DirectX als ik de makers van spellen mag geloven.
Dat lijkt me eerder een probleem met jouw computer... er zijn ook mensen met Googles eigen Chrome die dezelfde melding krijgen. Recente versies van Chrome en Fx 4.0 hebben WebGL-support aan boord en zouden moeten werken.
De vraag voor vanaalten is natuurlijk vooral werkte met Chrome wel, dan ?
Thanks :). Werkte bij mij eerst ook niet, nu wel :)
Ik heb net firefox 4 geïnstalleerd, maar nu lijkt de home page van Tweakers niet goed meer gerendered? Bij het overzicht van de nieuwsitems is het gekleurd blokje verdwenen die aangeeft bij welke rubriek het hoort. Hebben jullie dit ook?
Dat viel mij ook op bij een oude PC van mij met een Nvidia Geforce 8500 GT, blijkbaar ligt het aan hardwareversnelling en combinatie van bepaalde videokaarten en/of drivers.
Nu dat en IE en Firefox hardware versnelling hebben verwacht ik wel dat er aandacht komt van de makers van de drivers voor dit soort zaken.

Je kunt bij Mozilla zo een bugreport maken ze zullen dan als het goed is contact opnemen met de hardware fabrikant.

Volgens mij heeft Mozilla ook nog een testsuite om proberen dergelijke bugs te vinden.

Het simpelste is natuurlijk (tijdelijk) de hardware versnelling uitzetten, aangezien een update van Firefox je probleem niet oplost en mocht je eens IE willen gebruiken je vergelijkbare problemen gaat tegenkomen. Ook daar kun je het natuurlijk weer uitschakelen.
Dat had ik gisteren ook, zonder browser update, na een harde refresh had ik de plaatjes weer. Dit lijkt dus niets met een nieuwe browers versie te maken te hebben, maar meer iets met browsercache of webserver.

[Reactie gewijzigd door MatHack op 23 maart 2011 13:10]

Anoniem: 60113
23 maart 2011 09:09
Het ziet er leuk uit maar ik mis in de 'url balk' de url van de website waar ik op dat moment ben.
Zodoende werkt de 'back' en 'forward' knop niet.
Ook de statusbalk is verdwenen. Al met al voor mij een achteruitgang van de browser.
Eens kijken wat ik ga doen want zo vind ik deze browser knap irritant.
Het ziet er leuk uit maar ik mis in de 'url balk' de url van de website waar ik op dat moment ben.
Zodoende werkt de 'back' en 'forward' knop niet.
huh? Ik denk dat je een paar instellingen mist.
Je kan namelijk de gehele browser de stijl laten aannemen van FireFox 3.6.
Tis even instellen maar het kan wel.

Kijk hier maar ééns:
http://redherring2.wordpr...4-restoring-firefox-3-ui/

Als je deze instellingen volgt ziet het er exact zo uit als FireFox 3.x

Succes :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 372775 op 23 maart 2011 09:25]

Ik denk gewoon dat je instellingen niet kloppen, niet kunnen zien wat de huidige url is klopt natuurlijk niet. Back en forward knoppen moeten natuurlijk ook gewoon werken.

dus ga naar "toolbar layout" in het menu preferences (niet in het venster-preferences) en druk op defaults.
Ik vind het ook onacceptabel dat er geen statusbalk meer in ff4 zit.
Je kunt via omwegen misschien weer een statusbalk tevoorschijn toveren maar ik ga daar niet aan beginnen. Mozilla begint dezelfde arrogantie te krijgen als Microsoft, het opdringen van allerlei irritante programmaeigenschappen door ze als default op te leveren.
Voorlopig werk ik nog even met ff3 en als dit niet meer verantwoord is dan zal ik chrome maar eens gaan evalueren.
Als firefoxgebruiker van het eerste uur wens ik jullie allemaal veel plezier met ff4, ik haak hier af!
In het contextmenu van de weblinks in een site hebben ze "openen in een nieuw tabblad" omgedraaid met "openen in een nieuw venster". De eerste staat nu bovenaan, wat logischer is. Maar ik klik wel elke keer mis. Voor de rest werkt het prima. Opstarttijd en reactietijd boeit me niet zoveel.,
Is inderdaad even wennen... Had ik ook toen ik de eerste beta ging gebruiken. Het kost een paar dagen, misschien twee weken ofzo (afhankelijk van hoe intensief je er gebruik van maakt...). Wist je dat je ook kan klikken met je muiswiel om in een tab te openen?
Middelste muisknop of ctrl + linker muisknop om een tab te openen.
Shift + linker muisknop om een nieuw venster te openen.

Shortcuts werken veel sneller en zorgt voor een beetje afwisseling / minder herhalende bewegingen en dus goed tegen RSI ;).

Ben benieuwd of dit uit de beta usability survey's naar voren is gekomen.. als in, 80% van de gebruikers maakt veel vaker gebruik van open in een tab dus die zetten we bovenaan.
Ben momenteel de portable versie aan het testen. Hij voelt inderdaad wat sneller aan vergeleken met versie 3.x

Waar ik me wel aan irriteer/stoor is dat de "openen in nieuw tabblad" en "openen in nieuw venster" optie is omgedraaid als je met rechts klikt op een link. Dit was bij versie 3.x precies andersom. Als ik nu iets wil openen in een nieuw tabblad dan klik ik nu telkens op een nieuw venster.
even wennen, is nu hetzelfde in alle browsers
Hah, dat was me ook opgevallen. Ben er intussen na een dagje spelen wel aan gewend geraakt.

Volgens mij is de gedachte: Meestal wil je liever iets in een nieuwe tab openen dan in een nieuw window, dus die optie zetten we hoger in de lijst.

Voor mij klopt dat ook wel.
Ik snap niet dat je dat gaat kiezen uit een menu, daar heb je toch een middelste muisknop voor ?
1 2 3 ... 11

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee