Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Pieter Molenaar

CES: Hands-on met Sony Bravia HX929

X-Reality Pro

Nieuwe engine

De Bravia XBR-lijn waar de HX929 deel van uitmaakt, bevat de nieuwste snufjes van Sony. Zo is de televisie uitgerust met een nieuwe chipset, die door Sony de X-Reality PRO-engine wordt genoemd. Dit tweetal digitale videoprocessors moet volgens Sony de weergave optimaliseren van alle soorten content, van hd-video tot en met internetvideo's. De X-Reality PRO-engine maakt hiervoor gebruik van een database met 'ideale' signaalpatronen. Deze zijn ontwikkeld door een grote collectie film en video te analyseren en te indexeren.

De chips vergelijken het binnenkomende signaal pixel voor pixel met de ideale scènes, waarna de weergave wordt aangepast. Hiervoor wordt het signaal eerst onderverdeeld in componenten als contouren, oppervlakken, kleuren en contrastwaarden, die allemaal afzonderlijk worden aangepast. Het klinkt leuk, maar benchmarks zullen moeten uitwijzen of de kijker daar ook werkelijk profijt van heeft.

MotionFlow XR 960

De HX929 heeft een full-led-backlight die local dimming ondersteunt. Dat verbetert de zwartweergave aanzienlijk. Daarnaast is de tv uitgerust met de MotionFlow XR 960-technologie. Het fijne ervan weten we niet, maar aangezien Sony het cijfer achter MotionFlow XR heeft opgehoogd, zal er wel het een en ander aan het bewegingscompensatiesysteem verbeterd zijn. Mogelijk worden er meer geïnterpoleerde frames aangemaakt of heeft Sony wat gewijzigd aan het scanningsysteem van de led-backlight.

Intelligent Peak Led

Sony had tot slot nog een opstelling om zijn Intelligent Peak Led-technologie, die ook in de HX929 zit, te demonstreren. Met deze technologie kunnen delen van het beeld tijdelijk zeer helder oplichten. Daarvoor wordt de energie gebruikt die wordt bespaard door andere led-zones tegelijkertijd te dimmen. Ook Philips heeft een dergelijke technologie, waarmee een piekhelderheid van 1000cd/m² geleverd kan worden.

Reacties (59)

Wijzig sortering
Hmm, waarom dat Gorilla Glass op een TV? Ik laat mn TV toch niet zo vaak vallen of gooi er dingen tegenaan? En dat X-reality klinkt goed, maar ik vraag me af wat de vetraging zal zijn, als die eerst allerlei algortimes moet gaan checken.

Toch raar dat een HX model het topmodel is, ik dacht altijd dat de NX serie de top lijn was. (Daar moet Sony echt s aan werken, die naamgeving!)
Omdat met Gorilla Glass de glasplaat dunner gemaakt kan worden en daardoor het gewicht terug gebracht wordt. Zoals overigens prima staat omschreven in het artikel. ;)
Buiten dat, ik ken al "zat" (stuk of 3) mensen waarbij de glasplaat is gebarsten en/of het oppervlak van de LCD beschadigd is geraakt. Als jij bijvoorbeeld een roedeltje kleine kids in je huiskamer hebt rondrennen, dan ben je blij dat er een stevige plaat voor je televisie zit ;) Speelgoed door de lucht, ongecontroleerd rondrennen en zwaaien met armen en eventuele artikelen die de handjes nog vast hebben. Ik heb zelf bijvoorbeeld de plasma van mijn oom al ter ziele zien gaan vanwege een Tonka Truck van neefje lief tijdens zijn verjaardagsfeestje... En de lcd's waarin vingertoppen langs de rand zichtbaar zijn wegens onvoorzichtig tillen heb ik ook al eens gezien.

@Urza- Niet perse glare, maar het beeld kan wel meer vertekenen door een dikkere glasplaat als je niet recht achter de tv zit. Tis even geleden hoor natuurkunde, maar hoek van inval en uitval, 'primarisering' (is geen echt woord, ik weet het...), reflectie en dat soort dingen. Oude plasma's hebben daar vooral veel last van omdat die sowieso een dikke glasplaat ervoor hebben zitten. Een vriend van mij heeft een inmiddels alweer 6/7 jaar oude Panasonic Viera staan, hij was een echte early-adopter, maar als je onder een vrij grote hoek naar zijn tv kijkt, dan krijg je eigenlijk een soort van dubbele laag te zien omdat het beeld tegen het achterste en voorste oppervlak reflecteert. Als de plaat dunner wordt is dat effect alweer een stuk minder.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 12 januari 2011 17:34]

Als jij bijvoorbeeld een roedeltje kleine kids in je huiskamer hebt rondrennen, dan ben je blij dat er een stevige plaat voor je televisie zit Speelgoed door de lucht, ongecontroleerd rondrennen en zwaaien met armen en eventuele artikelen die de handjes nog vast hebben.
Wii controllers zonder polsbandjes om maar even wat te noemen. :Y) Wel jammer van die leuke filmpjes die we dan moeten missen. Al betwijfel ik of het echt zo geweldig effectief is als iedereen zegt. Het lijkt mij ook een beetje een hype gevalletje. Alles moet Gorilla glass hebben. Maar goed, als ze daardoor de tv lichter, dunner en minder glaring kunnen maken dan is het tenminste nog nuttig.

edit: Zag dat Suicyder ook al de opmerking over de Wii had geplaatst. Was ook wel te verwachten :)

[Reactie gewijzigd door Pb Pomper op 13 januari 2011 12:25]

En wie zegt dan dat het dunnere glas sterker is dan het oudere dikke glas? De nieuwe glasplaat is voornamelijk een stuk dunner (0.7mm) en daarmee lichter, maar ook weer zwakker. Ik denk maar maar weet niet zeker dat de dikte van de nieuwe glasplaat zo gekozen is dat de oorspronkelijke sterkte van de oude glasplaat werd geëvenaard en daarmee een gewichtsreductie is behaald. Maar goed dat is een aanname. In ieder geval is 0.7 mm erg dun en zal waarschijnlijk net zo snel breken als de kids besluiten er met speelgoed tegen aan te tikken.
Ik zou deze TV dan ook niet kopen met het doel een minder kwetsbaar toestel te verwachten.

Zie hier http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=930819 voor een voorbeeldje wat je kunt verwachten

Hmm, misschien toch redelijk sterk...
http://www.intomobile.com...rough-a-test-of-strength/

[Reactie gewijzigd door alwindejong op 13 januari 2011 15:29]

Er staat toch echt dat het glas zo een stuk dunner is, wat zou moeten zorgen voor minder glare.

We zullen wel moeten wachten op de benchmarks of dit PR-praat achtige tekst wel doet wat het zegt te kunnen.
Ik snap niet waarom gehard glas dat iets dunner is zorgt voor minder glare?
Wat is de verklaring hiervoor? Het glas, hoewel het dunner is spiegelt toch even hard als regulier tv-glas. Is het ook speciaal ontspiegeld ofzo?

Verder inderdaad raar dat er bij een hands on niets over het gebruik van de tv wordt genoemd?
Omdat tweakers ook kinderen hebben. En led tv's zijn niet bestand tegen houten speelgoed hamers e.d.
Hoe dan ook is dat niet mijn vraag, ik snap best dat een tv met dunner gehard glas beter bestand is tegen rondvliegende wii-motes ed...
Mijn vraag is, waarom in het artikel staat dat dit voor minder glare zou moeten zorgen....
Het kind van deze Tweaker hoeft het niet in zijn hoofd te halen om op de TV te slaan. Dat hoeft ook niet, want anders doet die natuurlijk Pino op TV misschien pijn. :)
Ja want jij kunt altijd voorkomen dat je kind iets doet wat niet mag? Zelfs al druk je ze nog zo op het hart dat ze voorzichtig moeten zijn, het blijven kinderen en een ongeluk zit in een klein hoekje.
http://www.youtube.com/watch?v=-xUhOdzwLtw&feature=fvst

Says enough.....

Met de opkomende bewegingsspelletjes hebben de controllers (of ledematen in het geval van kinect) nogal is de neiging om richting tv te vliegen en het panel te breken.

[Reactie gewijzigd door donny007 op 12 januari 2011 17:40]

Klopt inderdaad en waarom ook geen gorilla glass gebruiken? Heeft volgens mij alleen maar voordelen, minder glare, breekt minder snel. Ideaal dus.
classic dat die vent in het filmpje op het eind nog een beetje boven op zijn tv loopt te kloppen, alsof het beeld daarna ineens weer aan zou springen en het weer zou doen :P

[Reactie gewijzigd door timwijn op 12 januari 2011 21:35]

Het is dunner, maar voor sommige mensen is het ook wel een handige functie dat de Wii controller er niet meer doorheen kan vliegen. :P
Hmm, waarom dat Gorilla Glass op een TV? Ik laat mn TV toch niet zo vaak vallen of gooi er dingen tegenaan? Vooral kleine kinderen hebben de neiging om met blokjes ed op het scherm te gaan tikken, nodig gewoon wat buurtkinderen uit en stel je tv op de proef zou ik zo zeggen :P
Nee, de HX modellen zijn echt de topmodellen qua beeldkwaliteit. De NX serie is meer gericht op design. De EX modellen zijn een soort 'instap' modellen.

Maar wat een prachtding! Vraag mij alleen inderdaad ook af wat de werkelijke toegevoegde waarde zal zijn van 'al' die nieuwe technologie. En dat glas kan natuurlijk handig zijn, wanneer er kinderen in huis zijn, of gewoon als extra zekerheidje:)
Zo is de televisie uitgerust met een nieuwe chipset, die door Sony de X-Reality PRO-engine wordt genoemd. Dit tweetal digitale videoprocessors moet volgens Sony de weergave optimaliseren van alle soorten content
Ik vraag me altijd af waar dit soort features voor nodig zijn, de bedoeling is toch zo goed mogelijk de originele film op het scherm te zetten. Het enige wat het toestel zou moeten doen is 1-op-1 de inkomende beelddata op het scherm zetten zonder aan de data te lopen rotzooien.
Mee eens, alle ' contrast enhancers' en sharpening features uitzetten. Dit soort features is alleen maar nadelig en zorgt voor artefacten, niet voor natuurgetrouw beeld.

Ook hier weer garbage in garbage out.
Garbage in, garbage out snap ik hier even niet...

Als je er goed geschoten beeldmateriaal in stopt, zou dat slechter kunnen worden. Prima, maar het kan ook uit. Als je er slecht spul in stopt, kan je het naar eigen inzicht verbeteren. Tot op zekere hoogte natuurlijk. Dan is het dus niet helemaal meer garbage out toch?

Ik moet overigens zeggen, dat zeker icm mindere bronnen, de verbeteringen vaak juist positieve effecten hebben. Ik heb eigenlijk nog geen artefacten gezien uit Sony en Philips spul. En ik durf ook nog aan te vechten of je echt zoveel verbetering ziet tussen een hoge kwaliteit DVD met upscaling en een normale Bluray op 1080 op iedere maat onder de 50" op een 6 meter afstand.
En ik durf ook nog aan te vechten of je echt zoveel verbetering ziet tussen een hoge kwaliteit DVD met upscaling en een normale Bluray op 1080 op iedere maat onder de 50" op een 6 meter afstand.
Daar hoef je niet eens voor te vechten ;)

nieuws: Brits onderzoek: veel blu-rays niet beter dan dvd
Krijgen wat dat weer.
Dat Britse onderzoek rammelt aan alle kanten!
Dat is het enige wat je te melden had? Misschien een linkje of een kleine uitleg waarom? Krijgen we dat weer? Als ik de reacties onder het artikel lees zijn er toch velen die zich in het onderzoek kunnen vinden... als een geupscaled DVD qua kwaliteit weinig onder doet voor een blu-ray... dan is er toch iets niet in orde? Het blijkt dat blu-rays pas vanaf 2010 echt verbetering tonen, daarvoor was met gebruik van goede apparatuur het verschil minimaal.
Dat is het enige wat je te melden had? Misschien een linkje of een kleine uitleg waarom?
Als eerste ben ik een echte filmliefhebber en weet ik uit eigen ervaring dat de conclusie niet klopt. Wat wel klopt is dat er BD transfers zijn die amper of geen enkele verbetering laten zien t.o.v. de DVD versie. Gelukkig is dat laatste eerder een uitzondering dan regel.

Ten tweede de opmerking dat ze upscaling van de DVD speler hebben uitgezet voor een zo eerlijk mogelijke test is kolder. Als de DVD speler niet upscaled dan doet de gebruikte Full-HD TV dat gewoon!

Ten derde ze houden geen rekening met de invloed van kijkafstand en diameter van het scherm. Op 3 meter afstand van een 32" scherm zie je amper verschil tussen DVD en Bluray, echter het verschil is overduidelijk met een 50" of groter scherm.

Ten vierde een DVD uitgave vergelijken met een BD uitgave is zinloos want er is geen enkele garantie dat ze van dezelfde master komen.
Ze hadden de BD speler output gewoon moeten switchen tussen 1080p en 576p, alleen op die manier kun je zien of DVD kwaliteit van gelijke bron vergelijkbaar is met Bluray

Voor de rest zou ik zeggen lees het orginele artikel en de posts want die laatste bevatten een schat aan informatie.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 13 januari 2011 10:55]

En ik durf ook nog aan te vechten of je echt zoveel verbetering ziet tussen een hoge kwaliteit DVD met upscaling en een normale Bluray op 1080 op iedere maat onder de 50" op een 6 meter afstand
Wie gaat er dan ook op 6 meter van een 50" scherm zitten, ik heb zelf een 50" plasma en zit daar ong 2 meter vanaf, verder af moet je ook echt proberen.
6 meter is ook wel heel erg ver moet ik zeggen, dan kun je het verschil tussen hd tv en ruisloze analoge tv ook niet onderscheiden lijkt me.
Heb met de kerst nog een halve avond 'mogen' meekijken naar een bijna nieuwe Panasonic LCD (digitaal HD-input beeld), .. ben ei zo na bijna met hoofdpijn naar huis gegaan.
Heb met de kerst nog een halve avond 'mogen' meekijken naar een bijna nieuwe Panasonic LCD (digitaal HD-input beeld), .. ben ei zo na bijna met hoofdpijn naar huis gegaan.
Was het niet de drank? ;)

[Reactie gewijzigd door Carbon op 13 januari 2011 10:52]

Ik heb een DVD speler met 'enhancing' en een zonder. De versie die met het beeld klooit geeft een aanzienlijk beter beeld. Misschien kan je het vergelijken met een computer die wel of geen AA gebruikt, met name bij pixelkartelranden maakt dat enorm uit.
Waarom staan er nou vrijwel nooit refreshrates specs bij een TV ? Da's voor mij toch een van de keyfeatures, ik wil materiaal gewoon in native resolution kunnen kijken.
Omdat 24P, 50Hz en 60Hz gewoon gaat werken, daar hoef je je echt geen zorgen om te maken.

XR 960 lijkt te gaan betekenen dat hier in Europa een 800Hz marketing eroverheen gegooid gaat worden, voor wat het waard is.
Waarom staan er nou vrijwel nooit refreshrates specs bij een TV ?
LCD kent in tegenstelling tot Plasma en CRT geen refresh!

Waarschijnlijk bedoel je de framerates met en zonder beeldverbeteraars.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 13 januari 2011 09:13]

Waarom zijn er dan 50Hz, 60Hz, 75Hz en 100Hz modellen ?

Nee, wat je bedoelt te zeggen is dat Hz er, in tegenstelling tot de CRT er amper meer toe doet. Dat geld btw ook voor Plasma, die een superieure verversingssnelheid heeft. LCD begint dat gat langzaam te dichten. Vandaar dat Motion op een Plasma beter is/was.

Je gooit Hz en FPS door elkaar: Als je een 24P NTSC film zit te kijken, zie je idd 24 FPS per sec (mits je tv dat aankan, anders word het 25). Maar ook bij LCD word het scherm nog steeds 50x "refreshed) bij 50Hz, 60x bij 60Hz etc.etc.

LCD heeft, net als Plasma in principe geen 100Hz nodig om een rustig beeld te geven. Ze gebruikenen die 100Hz (vooral LCD) echter om de motion te verbeteren. Wat blijkt te werken, want de motion is nu bijna zo goed als bij Plasma.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 13 januari 2011 15:16]

Waarom zijn er dan 50Hz, 60Hz, 75Hz en 100Hz modellen ?
Een LCD scherm is een holdtype display, maw het beeld blijft staan zonder refresh, bij CRT en Plasma blijft het beeld niet staan, om dat te voorkomen moet het beeld regelmatig gerefreshed worden.

Daarom spreekt men bij LCD over framerate en bij CRT en Plasma over refreshrate.
LCD heeft, net als Plasma in principe geen 100Hz nodig om een rustig beeld te geven
Dat eerste klopt, maar een plasma met 50Hz refresh zie je bij grote kleurvlakken wel degelijk flikkeren.

Bij plasma en CRT gebruikt men een hogere refresh rate in eerste instantie om flikkeren te voorkomen.

Bij LCD voert men de framerate kunstmatig door interpolatie op om bewegende beeld envloeiender te maken, bij plasma is dat niet nodig omdat elk beeld automatisch gevolgt wordt door een donker beeld.
Een hands-on met een nieuw topmodel televisie waarin geen woord gerept wordt over de beeldkwaliteit die ervaren is? Ik snap dat benchmarks op de CES wat moeilijk worden, maar was dit nu voor jullie gevoel echt een stap voorwaarts in beeldkwaliteit?
Volledig akkoord. Een hands-on van een tv en geen woord over de beeldkwaliteit of de eerste ervaring :-s
Het waarom is al in andere reviews genoemd mbt tot andere apparaten: Men staat op een beursvloer waar de situatie meestal verre van ideaal is om wat zinnigs over de beeldkwaliteit te zeggen... fel verlichte hallen, flitsende lampen etc. Plus rijen mensen die ook eventjes willen spelen met het beschikbare speelgoed, dus er is ook geen tijd om eventjes een calibratie uit te voeren en diverse testfilmpjes erop los te laten. In mijn ogen was het juist een redelijke faal geweest als men een poging had gedaan, want de conclusie zou voor mij dan niet echt serieus te noemen zijn... om bovenstaande redenen :)

Ietsje verder hieronder wordt het ook al gezegd: een 'hands-on' is dus even mogen spelen met het apparaat, voor een review gaat men er pas dieper op in.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 12 januari 2011 17:44]

De producten staan er toch ook op die beurs om de bezoekers een indruk te geven over wat voor kwaliteiten een product beschikt. Ook al is de situatie verre van ideaal, dan nog kan je wat zeggen over hoe het beeld werd waargenomen (natuurlijk met kanttekening).

Nu komt het meer over als een press release dan als een hands-on.
Een hand-on op een beursvloer is dan ook niet meer dan een press-release... de producten worden geintroduceerd aan de pers... klopt toch?

Wat ik zal zei de situatie is verre van ideaal, behalve verlichting e.d. kan je er rustig vanuit gaan dat die tv's daar draaien met beelden waardoor alle technieken het beste uit de verf komen... je zou de boel dan toch enigszins misleiden om op basis van die beelden al een mening te gaan vormen?
Ben akkoord met Laguna. Dit is gewoon een press-release en niets meer. Noem het dan geenen hands-on. Als je een hands-on hebt van een nieuw spel, dan is dit uiteraard geen volledige review, maar kan/moet je toch je eerste indruk geven. Dat is hier niet gebeurd. Hands-on wilt zeggen dat je het hebt vastgehad of wat mee gespeeld hebt en dan kan/moet je ook een indruk geven.
Ik moet zeggen dat ik het Monolithic design van Sony Bravia TV's steeds beter begin te waarderen :Y) Dit heeft te maken, althans voor mij, dat deze nieuwere modellen in tegenstelling tot de eerste modellen een dunnere zwarte rand hebben, maar ik vond hun modellen met de glazen rand en "zwevende" speakers toch het mooist. :)
Blij dat er nog TV's zijn waar over het ontwerp is nagedacht, in plaats van 'zo min mogelijk lijst' wat je nu bij LG en Samsung ziet.
Ik wil graag een high-end TV in HX series zonder overpriced poespas. Dus:

- CCFL backlight ipv LED (geeft ook minder blacklight bleeding door de betere uniformiteit)

- GEEN 3D; Die meuk drukt de prijs onnodig en voegt voor 90% van het TV kijken niks toe. Bovendien is de techniek met de brilletjes het nog niet waard om er geld aan uit te geven.

- Waar zijn de TV's met een 10-bit paneel en WCG-CCFL lamp voor diepere kleuren?
Ik wil graag een high-end TV in HX series zonder overpriced poespas. Dus:

- CCFL backlight ipv LED (geeft ook minder blacklight bleeding door de betere uniformiteit)
Bij Edge LED is de kans op backlight bleeding en uniformiteit problemen groter dan bij CCFL, echter met full array LED backlight + local dimming (zoals bij deze TV) ben je van dat probleem af.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 13 januari 2011 09:14]

Alleen in 46" en hoger? Jammer, doet Sony niet meer aan 40" en 42" in de topmodellen?

46" krijg ik thuis nooit verkocht, vriendin vind 40" eigenlijk al te groot.....
Ik heb horen zeggen dat bij grotere schermen het 3D-effect beter naar voren komt.
Ben ik de enigste die het grappig vind dat toen LCD werd gepromoot en werd vergeleken met plasma, was een van de redenen om LCD te nemen omdat er geen reflectie is.

Nu zetten ze weer overal een glasplaat in, dat is wel leuk als je een kamer hebt zonder licht, maar de meeste mensen hebben volgensmij hun TV in de woonkamer staan.

Dan kan je overdag naar de TV en naar jezelf kijken in 3d :P
Kijk, volgens mij is die veel beter voor de TV ervaring dan die kleine randen (brezels heten die?) van LG en Samsung, als ik het goed heb, zou dit een mooier contrast maken. En eerlijk gezegd vind ik dunnere randen lelijker dan dit, die dunne randen zijn namelijk meestal gebold, terwijl dit een mooie plaat is.
Ik ben benieuwd wat de specs zijn van die processoren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Nederland

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True