Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

CES: Hands-on Googles CR-48-netbook met Chrome OS

Ten slotte

Hoewel we niet overal konden induiken, hebben we in heel korte tijd een behoorlijke indruk kunnen krijgen van Chrome OS. Het besturingssysteem oogt erg transparant en eenvoudig, om niet te zeggen: beperkt. Wie met de Chrome-browser werkt, zal naadloos kunnen overgaan op Chrome OS. Buiten de browser treden is echter niet de bedoeling. De functionaliteit van Chrome is daarmee sterk afhankelijk van de ontwikkeling van apps en extensies. Het is vooral de vraag of consumenten het browserkeurslijf accepteren en of fabrikanten bereid zijn de gok te nemen en netbooks met het OS gaan leveren.

Hierbij speelt dan nog dat ze hun klanten dwingen een Google Account te nemen, waarmee ze de zoekgigant een grote dienst bewijzen. Bovendien bestaat de kans dat klanten over het OS komen klagen; dat deden ze eerder in groten getale over Linux-versies waarmee netbooks werden geleverd.

CR-48 Chrome NotebookGoogle zelf heeft in ieder geval een visitekaartje afgeleverd met zijn CR-48. Het bedrijf heeft duidelijk goed nagedacht over het ontwerp, enkele leuke en handige features toegevoegd en enkele nadelen van veel netbooks weggelaten. Terwijl het bedrijf dus is geslaagd in het ontwikkelen van een goede netbook, valt nog te bezien of dat ook geldt voor het besturingssysteem dat op die apparaten moet draaien. De software doet toch wel erg beperkt aan en eigenlijk zou je meer willen met zo'n mooie netbook.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (103)

Wijzig sortering
Je zou bijna zeggen dat een netbook wel even mooi is voor de verandering op die CES :)
lekker strak, jammer van de aansluitingen.

En ook ik betwijfel het of Chrome OS het wel gaat redden. Tegenwoordig zijn er zo veel concurrenten.
En ook ik betwijfel het of Chrome OS het wel gaat redden. Tegenwoordig zijn er zo veel concurrenten.
Ze hebben echter wel één voordeel. En dat is het feit dat Chrome OS van Google is. En Google is enorm kapitaalkrachtig.

Als er één bedrijf is dat zich qua financieel geweld ergens zich nog tussen kan wurmen is Google het wel.

Goed en dan op de lange duur. Dat wordt een ander vehaal.
Alles hangt af van de globale acceptatie van het OS.

Wordt het een OS gebruikt door hobbyisten?
Of wordt het een OS allom gebruikt door allerlei gebruikers van alle leeftijden?

Windows 7 en nu de laatste tijd ook wel Mac OS hebben zich gepresenteerd als een OS voor alle doelgroepen. (Mac OS dan niet bepaald als gamers OS ;) maar alsnog wel voor de wat rijkere thuisgebruiker)

Nu is het puur of alle doelgroepen het OS zo zullen omarmen?
Met Google Chrome is het ze deels gelukt.
Maar dat is imho omdat het een applicatie is BINNEN voor de gebruiker zijn of haar vertrouwde Windows XP, Windows Vista, Windows 7 of Mac OS (x of x of x)

Nu is alles weer helemaal nieuw.
Sowieso bedrijven zal het in de eerste instantie niet binnenhalen.
Daar daar alles om productiviteit draait.

Ik heb zelf ook een bedrijf. En ik blijf voorlopig nog bij Windows daar dat voor mij op dit moment veel goedkoper is dan Apple. En een hogere productiviteit levert.

Chrome OS zou ik nog niet overwegen omdat zowel ik als mijn werknemers zouden moeten omscholen naar het Chrome OS. En daarbij de programma's die wij gebruiken.
Niet allen zullen beschikbaar zijn voor Chrome OS. En voor de alternatieven moeten we ons weer omscholen.

In allen zullen weer hoge kosten zitten, en juist een bedrijf gaat om het maken van Winst.
Dus ik weet niet of het op bedrijfsniveau zal doorbreken.

Een opmerking op het netbookje zelf.
Wel weer jammer dat ze WEDEROM!! voor een Atom gekozen hebben.
Vooral nu AMD zijn nieuwe APU serie gelanceerd heeft. Die vele malen krachtiger is dan de ATOM. Dus ik vindt het bijzonder jammer dat er weer voor de trage Atom gekozen is...
Ze hadden veel goedkoper een echt heel veel snellere cpu erin kunnen zetten door te kiezen voor een AMD platform.

Maargoed ik denk dat hier wat geld Intel -> Google mee gemoeid is.. :(

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 372775 op 11 januari 2011 10:41]

leuke lappie,
jammer van de processor....wil youtube filmpjes zonder hakkelen afspelen.
dus effe wachten op een amd apu variant lappie,en dan linux erop....
Heel mooi dat het een goeduitziende laptop is maar je zult hem toch echt moeten kopen vanwege Chrome OS. Er is het slechts enkelen (misschien zelfs maar 1?) gelukt om een linux-distro erop te knallen. Zie ook: nieuws: Dualboot ChromeOS en Ubuntu Linux mogelijk gemaakt
En dan ook hier nog de handleiding waar het allemaal duidelijk is beschreven: https://sites.google.com/...to-boot-ubuntu-on-a-cr-48
Ook op deze netbook zijn (720p)-filmpjes goed af te spelen. Gewoon een kwestie van hardwareacceleratie. Een betere processor is gewoon niet nodig voor zo'n licht OS. Het zou alleen maar ten koste gaan van de accuduur en dat is zonde natuurlijk :)
Ik vind het qua looks een topper. Vergeet niet dat minimalisme er eerder was dan Apple, Apple past het gewoon goed toe. Het wordt tijd dat dit meer gebeurd. Ik wil zwarte, zakelijke, simpele maar strakke hardware...

Geen netwerk aansluiting is natuurlijk wel FAIL, maarja het is geen ding bedoeld voor de markt natuurlijk..

Dat hele Chrome OS kan me geen klap schelen eigenlijk, gaat dat het ook niet moeilijk krijgen tegenover Android?

iig, WIL!

[Reactie gewijzigd door maratropa op 10 januari 2011 17:17]

Ben ik met je eens. Maar dingen als het touchpad en de vorm van het toetsenbord schreeuwt natuurlijk wel MacBook. Wat overigens absoluut niet erg is. Dat gevoel heb ik ook bij Android. Ze hebben gekeken naar wat Apple goed doet en daar hun eigen diensten, ideeën en verbeteringen aan toegevoegd waardoor het voor mij een ideaal systeem is geworden.
+1Anoniem: 248079
@ormagon10 januari 2011 23:58
Je kan de toetsen afronden of vierkant maken, je kan ze uit elkaar of tegen elkaar zetten. Verder kan er niet veel veranderd worden. Touchpad: je kan het vergroten en verkleinen en je kan de randjes afronden of vierkant maken, veel meer kan je niet doen. Omdat apple het ook doet betekent niet dat ze niet zelf op het idee waren gekomen indien google eerder had geweest.
Je weet dat het toetsenbord design van Sony is he? Niet van Apple...
Waarom blijven mensen deze fout toch maken. Elke keer als ik iemand over mijn laptop hoor praten is het "die toetsen zijn wel heul erg van Apple gepikt". Niets tegen Apple, maar waarom geven haar gebruikers zo af op zaken waar ze niets van af weten...
Ach, dat doen ze ook met het iPhone design... Ze zeggen dat alle touchscreen telefoons daarvan afgeleid zijn. Helaas vergeten ze dat LG al voor de eerste iPhone in USA een touchscreen-only telefoon had, de Prada
en gelukkig werkte die ook zo geweldig net als alle andere touch telefoons en andere hardware van LG.

maargoed ff ontopic. toen ik de eerste foto's zag dacht ik echt dat ze de oude zwarte macbook behuizing hadden gegapt. man wat lijkt dat ding er veel op.hij is alleen iets grijzer. en waarom hij nog VGA heeft is mij helemaal een raadsel. waarom niet gewoon een mini display port?

enne @jantijtgat. je kan de toetsen idd afronden of met een randje, maar het touchpad kan je wel creatiever mee omgaan. en al ik de preview moet geloven is het niet eens heel goed ge"implementeerd. (opstaande rand aan de zijkanten).
Dat eerste deel ben ik wel met je eens. Maar ik denk dat er met opzet geen ethernet aansluiting op zit.

Aangezien het een "Web OS" is lijkt het mij dat het bedoelt is om gewoon vanaf overal bij je documenten te kunnen en het gewoon makkelijk is om mee te nemen. Het is dug geen ding om altijd maar op de zelfde plaats te staan. En qua wifi, dat is nu toch al bijna overal.
inderdaad, ik ben het met je eens dat een ethernet aansluiting geen gemis is.
Wel had ik liever een HDMI poort ipv een vga en een extra usb aansluiting is ook wel handig. Als ze het binnen een maand of 2 wanneer het af is met een AMD apu zouden uitrusten ben ik helemaal blij

Qua uitzicht vind ik dit wel een prachtige laptop, netjes afgewerkt en tegen vlekken bestand.

Ik lees hier veel commentaren dat het OS te beperkt zou zijn. Dit klopt voor ons tweakers, die aan van alles willen "prutsen" en waar dit bijna niet mogelijk is met Chrome OS. We moeten niet uit het oog verliezen dat het geen desktop of laptop OS is maar een netbook OS.
Het zou bijvoorbeeld perfect voor mij als student passen om dit netbookje te gebruiken. Je kan er natuurlijk goed mee browsen en teksten op verwerken/notities maken, alles netjes synchroniseren en daar is het simpelweg gewoon voor gemaakt. Ook voor een gewone de gewone huisvrouw volstaat dit denk ik.

Kortom, google heeft hier goed over nagedacht en gaat de goede weg op met dit (niche) product volgens mij
Mooi laptop, had er een apple sticker op gezet en ik had het geloofd dat het een apple was.
Maar zoals ze al aangeven, een os zoals dit is misschien wel erg bekrompen.

Daarentegen zou dit ideaal kunnen zijn voor bijvoorbeeld scholen, waar computers niet meer doel hebben dan het verwerken van teksten of het opzoeken van informatie. Het mooie is dan dat dit alles op je google account wordt gesaved. Nog mooier zou zijn, dat als je thuis je laptop opendoet, en daar je gegevens staan waar je op school aan hebt gewerkt.
Nog mooier zou zijn, dat als je thuis je laptop opendoet, en daar je gegevens staan waar je op school aan hebt gewerkt.
Eeuh, bekijk deze video eens.
En google tot alle gegevens toegang heeft en mag gebruiken.
Voor bedrijven en scholen e.d. zou het niet verkeerd zijn als je op Chrome OS met een OpenID in zou kunnen loggen - bedrijven / scholen zouden dan hun eigen OpenID provider kunnen zijn en starten, met accounts voor alle werknemers / studenten.

Natuurlijk is Chrome OS sterk verbonden met de diensten van Google, maar misschien dat je ook met OpenID in zou kunnen loggen op die diensten? Andersom kan iig wel (dwz inloggen op niet-Google diensten met je Google account)
Blackbook! Ik geloof er wel in eigenlijk, als het betaalbaar wordt. Ideaal voor scholen, bibliotheken etc. Let wel dat dit slechts een prototype is. Google krijgt nu veel respons en zal hem echt nog wel verbeteren. Mijn Macbook Air heeft trouwens ook geen netwerkaansluiting meer. kabels zijn voor dektops... ;)
Veel plezier met opladen dan maar :P

Ik ben blij dat ik een netwerk aansluiting heb. Zeker met het overpompen van grote bestanden is het toch een heel stuk sneller.
Niet nodig, zelfs grote bestanden bekijk je en open je in de cloud.
Veel plezier met opladen dan maar :P
Inductie :ja:

Maar serieus, soms is het best handig om de mogelijkheid te hebben via een kabeltje met het netwerk/internet te verbinden. WiFi is op veel plekken maar nog niet overal.
Inductie wordt pas draadloos als het standaard overal beschikbaar is als energiebron. Tot die tijd moet je dus nog gewoon een kabel en inductiematje meeslepen om je laptop of telefoon 'draadloos' op te laden.
Zelf zou ik het ontbreken van de F-toetsen/(minimaal) een HDMI aansluiting en meerdere USB poorten erg vervelend vinden maar een netbook is dan ook niets voor mij. Voor mensen die wel gewoon slechts een mailtje willen sturen of een (Google Docs) documetje typen lijkt mij dit best een goed product. Het ziet er ook wel redelijk uit alhoewel ik wel een afkeer heb voor plastic electrische producten. Dat zal ook wel gedaan zijn om kosten te besparen. :)

PS. Het ontbreken van een LAN poort zie ik persoonlijk niet echt als een probleem. Als je dan toch al de moeite neemt om weer met zo'n kabel aan de haal te gaan (en je dus thuis bent) kun je m.i. net zo goed even je desktop opstarten.

[Reactie gewijzigd door i7x op 10 januari 2011 18:00]

0Anoniem: 248079
@i7x11 januari 2011 00:03
Ik snap ook niet waarom er geen 2 usb-poorten en hdmi ipv vga opzit, maar waarom functietoetsen als je OS het toch niet gebruikt? Toch totaal overbodig dan?
Ik snap ook niet waarom er geen 2 usb-poorten en hdmi ipv vga opzit, maar waarom functietoetsen als je OS het toch niet gebruikt? Toch totaal overbodig dan?
Het is gewoon een netbook met een x86 processor, niets let je om er een ander OS op te zetten. Afgezien van het kleine aantal poorten vind ik de laptop zelf best een mooi ding maar Chrome OS is niets voor mij.
De meesten hier begrijpen nog niet zo goed hoe dat precies gaat, in een OS werken. ;) Ik gebruik al een jaar een ubuntu laptop met chrome OS en ben bijna enkel alleen online.
Ik heb een bedrijfje waarmee ik kleine ondernemers op google apps omzet en die zijn allemaal erg happy :) Niks meer nodig, overal hetzelfde.

overigens is er al veel goede software te vinden!

Zoho is geniaal goed in tekstverwerkingsapps (beter dan google docs), veel projectmanagement en andere productiviteitstools (echt veel keuze), koppeling met je google accounts, online afbeeldingen bewerken (pixlr dekt 99% van mijn behoeften), youtube of je eigen google video (opslag heb je lokaal echt niet nodig), voor zo veel is er wat.

Je moet alleen effe schakelen, maar een wereld gaat voor je open.

Uiteraard past het niet iedereen en zeker niet iemand die met specifieke software moet werken, maar de planner, ondernemer, manager die moet communiceren en overal moet werken: dit wordt het.
Je moet alleen even uitschakelen wat 90% van de mensen met hun computers doen.
Gaming, fotobewerking, video bewerking en hun ipod/iphone volladen
Je bedoelt 10 %?

Op onze hele werkvloer (50 man) wordt niet gegamed, niet gefotobewerkt, niet gevideobewerkt en er zijn geen i-dingen (overigens, die sync je toch over the air). Ook heb ik geen van mijn klanten die deze activiteiten uitvoeren met hun pc's. Dit varieert van personal coaches, beveiligingsbedrijf, een kampeerwinkel, tot zelfstandige ondernemers die een factuur willen mailen.

Er worden afspraken gemaakt, documenten geschreven, accounts gemanaged, facturen gemaakt, websites gebouwd, spreadsheets ontworpen, mails gestuurd, mails ontvangen, nieuwsbrieven verzonden, agenda's gedeeld. Er worden boekhoudingen gedaan, bestanden gedeeld, samengewerkt, gechat. Kijk hier naar andere tools waarmee je volledig uit de voeten kunt van 8-17.

http://www.google.com/enterprise/marketplace/


Je zit er een beetje naast. Maar, ik verdien er deels mijn brood mee, dus waarom zou ik mezelf iets voorliegen?


En, een ander punt: het is een OS wat je misschien niet nodig hebt. Het is wel een OS dat aan de vraag van veel mensen kan gaan voldoen. Een nieuwe OS betekent niet dat het voor jou de beste keus gaat zijn. Je moet je eerst afvragen: wat heb ik nodig en wat wil ik gaan doen. Dat is wat veel van mijn klanten zich ook eerst duidelijk moeten maken. Niet naar Google omdat dat hip is, maar hoe wil je gaan werken?

[Reactie gewijzigd door RielN op 11 januari 2011 00:34]

Ik weet dat het als vervelend kan worden beschouwd... toch wil ik Apple er weer even bij nemen. Toen Apple met een smartphone op de proppen kwam, prachtige hardware, sleek interface. Maar SIMplistisch, je kan nog eens je wallpaper instellen... enkel wat icoontjes. Nog geen Appstore (niemand dacht daar nog over na), enkel wat basisfunctionaliteiten die Apple zelf had bedacht, muziek; films; internet en bellen.

Wat betreffende kan ChromeOS ook groots uitgroeien. Als er tonnen aan superhandige App's en features door 3rd party in een dergelijke Market kunnen worden uitgebracht. Heeft het project een kans van slagen, en voldoet het in zijn functie.

Geen virusscanners, zware widgets op je bureaublad. Enkel core-functionaliteiten... i like =)
Moeten we steeds excuses maken om Apple erbij te slepen, wat een onzin, je kan met goede argumentatie prima vergelijkingen maken en daar hoef je je echt niet voor te schamen.
Als er tonnen aan superhandige App's en features door 3rd party in een dergelijke Market kunnen worden uitgebracht
Is het alleen echter niet zo dat al die fantastische apps dan onder iedere willekeurige browser en onder ieder willekeurig OS zouden kunnen draaien? Zelf zie ik daarom totaal geen toekomst voor ChromeOS. Had liever een minimalistische laptop gezien met een desktop versie van Android.
Als er tonnen aan superhandige App's
Die gewoon onder enige browser draaien, geen reden om Chrome OS te installeren dus.
Komen er alleen netboos uit, of ook laptops van Google?
Het model ziet er leuk uit, maar voor mij veel te simplistisch en tot nu toe zie ik Chrome niet echt als ideale vervanger als browser, laat staan voor OS. Het is goed mogelijk dat er de laatste 4 maanden een hoop gewijzigd, maar tot die tijd werkte een aantal belangrijke NL sites niet naar behoren voor mij.

Ik snap eigenlijk niet waarom zoveel mensen problemen hebben met een Atom cpu op een netbook. Een netbook is op de markt gezet voor basic taken en niet bestemd voor spellen.

Op de 2 jaar oude laptop van mijn vriendin kun je gewoon 720p films afspelen via het draadloze netwerk. Youtube filmpjes zijn ook geen probleem.
Verder werken de overige basic taken ook prima. Een Atom is niet de vertragende factor, maar wellicht kan de vertraging te maken hebben met teveel programmatuur op de achtergrond.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee