Door Arnoud Wokke

Redacteur

CES: Hands-on BlackBerry PlayBook, het alternatief

Tot slot

Op de CES hebben we voor het eerst kunnen kennismaken met de tablet van BlackBerry. Die kennismaking smaakt naar meer: de PlayBook lijkt een mooi, leuk en snel apparaat te worden.

Toch is nog niet alles duidelijk over de tablet. Het grootste vraagteken is wanneer hij verkrijgbaar is en of BlackBerry hem in Nederland uit zal brengen. De verwachting is echter dat dat wel gebeurt, vermoedelijk enkele maanden na de release van de PlayBook in de Verenigde Staten in maart.

De CES draaide om Android-tablets, maar RIM heeft met de PlayBook een goed en krachtig alternatief in handen voor de concurrentie van iPad en Android. RIM kan echter nooit op tegen de talloze apps die op die tablets gezet kunnen worden. Wie echter niet geeft om apps, zal wellicht aan de PlayBook de beste tablet hebben; de tablet is in elk geval op het oog de beste BlackBerry-hardware die wij ooit in handen hebben gehad.

Reacties (70)

Wijzig sortering
QNX is niet zoals Android gebaseerd op een Linux-kernel, maar is gebouwd op Unix - waar het OS zijn X vandaan heeft.
Rare uitspraak; je suggereert in de tweede helft van de zin een tegenstelling die er niet is. Linux is net als QNX (waarschijnlijk nog wel meer zelfs) Unix-achtig, maar echt Unix mogen ze zich allebei niet noemen.

Daarnaast heette QNX volgens mij al QNX toen het nog niet heel erg Unix-achtig was, dus vraag ik me af of die X wel iets met Unix te maken heeft.
Anoniem: 212807
@Onno8 januari 2011 19:09
QNX is een microkernel gebaseerd realtime OS.
Later aangepast aan de Posix standaarden (die ook in veel UNIX versies zijn geïmplementeerd).

Dus het is niet op UNIX gebaseerd noch op Linux, maar heeft zich wel doorontwikkeld om daarmee zoveel mogelijk compatible te zijn.
zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/QNX
Precies, op die manier kan je ook Windows een Unix-achtige noemen (ook POSIX compatible).
Het ziet er vooralsnog erg goed uit. Een waardig alternatief voor de iPad die sommige innovatieve zaken als de touch-gevoelige rand niet heeft.

Ik ken QNX nog als het OS dat ik 'vroeger' eens heb geboot vanaf diskette. Een OS van 1.44MB met browser, een paar utils en multitasking/netwerk support. Zie:
http://toastytech.com/guis/qnxdemo.html
Een waardig alternatief voor de iPad die sommige innovatieve zaken als de touch-gevoelige rand niet heeft.
Qua specs is het een indrukwekkend apparaat en het QNX OS lijkt ook erg goed in elkaar te zitten. Vergeet echter niet dat dit ding pas halverwege 2011 op de markt komt en er nog niets bekend is over e.v.t. specs v/d iPad 2.

iPad heeft tevens een scherm dat een keer zo groot is. Vrijwel alle fabrikanten die proberen te concurreren met iPad kiezen voor een 7" scherm om de kosten laag te houden. Een v/d dingen die Apple zeer goed onder de knie heeft is het productie proces, zij zijn in staat om een 9.7" tablet te produceren tegen dusdanige lage kosten de concurrenten hier simpelweg geen antwoord op hebben.

Ik vrees dat dit apparaat net als b.v. de Galaxy Tab kapot gemaakt word door het te kleine scherm.
De reden dat zoveel fabrikanten 7" tabletten uitbrengen heeft niets te maken met kosten. Schermen kosten geen drol.

De reden is google. Niet meer, niet minder.

Als je market access uit de doos mee wil leveren dan moet het van Google een telefoon zijn en boven de 7" + wat eisen over Simkaarten etc accepteeert google het niet. Daar hebben ze immers honeycomb voor.

Je moet dus kiezen tussen je eigen ecosysteem van applicaties; vrijwel onmogelijk of de omweg van de 7" en de ´about phone´ implementeren opdat je market acces krijgt. Men is daar zo streng in dat het nu dus onmogeijk is.

Zodra Google Honeycomb released (februari vermoedelijk) is dat voorbij en zul je een hausse aan 10" schermen zien met een grote functionaliteti. Of Apple´s Ipad 2 specs daar over heen gaan verwacht ik niet. De A4 is niet de beste CPU die ze gekocht hebben en daar zit apple aan vast. Verder moeten ze al hun Ipad I klanten uitleggen dat die gezamenlijk miljoenen posts wereldwijd geplaatst hebben om uit te leggen dat een pad zonder i/o poorten en uitbreidbaar geheugen of verwisselbare accus die niet kan multitasken het beste is voor de mensheid. Meen dat Steve dat ook betoogde dus die moet een moeijke U-bocht maken bij de introductie van de 2 versie.
" Een v/d dingen die Apple zeer goed onder de knie heeft is het productie proces, zij zijn in staat om een 9.7" tablet te produceren tegen dusdanige lage kosten de concurrenten hier simpelweg geen antwoord op hebben." ?????
Produceert Apple zelf iets dan?? of moet men lezen " Een v/d dingen die Apple zeer goed onder de knie heeft is een stel Chineesjes zodanig uit te buiten enz............."????

:?
Dat bepaalde delen van het productieproces worden uitbesteed, of het hele proces wordt uitbesteed, heeft niets te maken met of je het productieproces wel of niet beheerst.
Ook produceer je bijna niets zelf, als je het tegen lage kosten kan uit besteden, wat betekend minder dan het zelf produceren, ook dan heb je een goede beheersing over het productieproces.
Apple beheerst dit ongelooflijk goed, maken producten voor een ontzettend lagen prijs en verkopen het voor een prijs met factor 3 van de productiekosten ongeveer.
Wat een ontiegelijke bullshit ze beheersen ten eerste helemaal qua productie. Oke tegenwoordig de A4 processor maar de rest ligt helemaal in Chinese handen. Apple is goed in contracten afsluiten met partijen die het productie proces goed beheren! Wij laten zelf redelijk vaak producten produceren in China en Taiwan en je hebt als klant weinig te maken met het proces... Je moet gewoon heel duidelijk zeggen wat je uiteindelijk wilt hebben (vergeet je bijv een serie nummer zullen ze deze nooit uit zichzelf erop zetten.)

Ze kopen hun producten zelfs nog voor een (naar mijn mening) te hoge prijs (ik heb laatst de kostprijs van een iPad gezien en heb zelf een Android tablet gekocht die onder de kostprijs van n ipad ligt :P)

Nee sorry de producten die Apple voert zijn gewoon te duur... Maar daar in tegen proberen ze altijd hoogwaardig materiaal te gebruiken waardoor ze het iets duurder KUNNEN verkopen.... Heeft verder alleen maar met hun doelgroep te maken en de focus die ze daarop leggen!
Om even aan te sluiten bij Mellow Jack, de Ipad is officieel een import produkt in de USA. Het is een volledig chinees appararaat waarvan een groot deel van de technologie ook voor een belangrijk deel in China ontwikkeld is (dus nog iets erger dan Mellow al zegt). Apple kan dat glas zelf niet maken of ontwerpen, Dat geldt voor een groot deel van de Ipad. Het is globaal als concept ontworpen in de VS en de vormgeving idem, maar alle invulling is gemaakt door Foxconn en de heel gespecialiseerde toeleveranciers.

De technologie is niet van Apple en het is niet voor niets dat de witte versie er nog niet is. Steve kan wel dagdromen van zoiets maar de chinezen vertellen hem dat wat hij wil gewoon technisch onmogelijk is. Die kennis had Steve vroeger zelf toen hij nog in de garage stond te solderen, maar nu heeft apple dat allemaal aan de kant gezet.

Wie het niet gelooft moet de patent zaak van Apple vs HTC maar eens opzoeken. HTC heeft op zijn beurt namelijk Apple voor de FTC gedaagd. Dat zal voor veel tweakers een onbegrijpelijke zin zijn, maar het komt erop neer dat Apple dus gedaagd is voor patent schending van Amerikaanse patenten van HTC en de FTC gaat over import produkten en patentschendingen daarvan. Het moet Amerika beschermen tegen buitenlandse patentschenders (lees Chinezen) en de FTC is het met HTC eens dat Apple een chinees import produkt is. Dus geen in China geassembleerd produkt, maar made in China. Voor de kenners zegt dat genoeg.
Heeft zeker met de doelgroep te maken: Mensen die degelijk spul in hun handen wil houden. Natuurlijk kan je een tablet goedkoper produceren dan een iPad, maar heeft hij dan hetzelfde schermgrootte/gorillaglas/alu unibody/hi-res ips schern etc, nee, je hebt dan een plastic pokkeding in je hand.

Wat DAT betreft heeft Apple het productieproces zeker goed onder de knie (uiteraard produceren ze het niet daadwerkelijk zelf, elke idioot snapt dat dat in een fabriek in china oid gebeurd). Voor een Apple-product, is de iPad best scherp geprijsd.

Je kan zeggen dat Apple producten te duur zijn (valt de iPad reuze mee). Je kan ook zeggen dat je de meerprijs voor de extra kwaliteit het niet waard vind.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 10 januari 2011 11:29]

Dat is wel heel grote onzin. De concurrenten kunnen met gemak goedkopere tablets maken van dezelfde grootte.

Er is eigenlijk helemaal geen concurrerende tablet op de markt. Dus je kunt niet stellen dat Apple het productieproces beter beheerst. Want de iPhone's stellen qua hardware niet zoveel voor, maar kosten toch wel een factor 2 meer. Heeft Apple op dat punt het productieproces niet onder controle?
Hoezo een waardig alternatief? Er is geen accuduur vermeld er staat letterlijk dat je hem beter aan de voeding kan laten hangen! Dat is volgens mij dus niet echt een lekker mobiel apparaat als de iPad (>10 uur accuduur). Een volle appstore en iTunes ontbreken ook. En dan heb ik het maar niet over OS support NA de aankoop. iOS heeft een goed geregeld OS updatesysteem waarbij hij telkens als je synct de laatste iOS versie checkt en te installeren is. Ook belangrijk.
De playbook ziet er leuk uit maar daar is dan ook alles mee gezegd, het zal zich verder moeten bewijzen waar dit nieuwe platform voor staat. Dat noem ik niet meteen een waardig alternatief omdat het niet te vergelijken is met wat er nu al staat van Apple.
TUurlijk, het is nog heel nieuw dus geen store en updates, maar wel de potentie meer te worden.

Dat inpluggen ga je doen als je 4 applicaties draait (kijk q3 draaien tijdens het afspelen van films!) dat vind ik helemaal niet gek.

Een reden waarom de iPad zo lang met een lading doet is dat hij dat uberhaupt niet kan ;)

[Reactie gewijzigd door RielN op 8 januari 2011 18:52]

Hoezo kan een iPad dat niet?

http://www.ipadclub.nl/12...r-voor-de-ipad-jailbreak/

Wellicht niet officieel in de Appstore maar het kan wel, multitasken (fast app switching) tussen film en game kan wel degelijk. Epic Infinity Blade bijvoorbeeld (Unreal Engine 3).
Oja en dan staat email en browser ook nog open met tig tabbladen en tig andere proggies.

[Reactie gewijzigd door wouter1971 op 8 januari 2011 20:05]

Draait het of pauzeerd de ipad het? Dat is een GROOT verschil!!! Ik heb zelf een Ipad en je moet gewoon realistisch blijven en toegeven dat het ding enorm beperkt is! Het hebben van apps is voor mij een overdreven pluspunt (de meest gebruikte apps vind je op elk platform)... Oke er zijn wat games die ik echt leuk vind maar verder gebruik ik vrijwel alleen web apps. Nee ik kan niet wachten tot ik mijn echte Android tablet binnen krijg (als het goed is vandaag:P)

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 10 januari 2011 10:12]

De Playbook multitakst ook niet niet echt maar doet lompe task killing. Het memory management om te multitasken is niet fatsoenlijk geimplementeerd. Vergelijk dat met de nooit besproken adam van NotionInk en je ziet het verschil. Echte multitasking, smart memory management en hotplugging van de dual processor (voor de niet kenner: het uitzetten van een van de twee Tegra processors als die niet nodig is qua perfomance)

Ik heb met Rim gepraat en wat wij willen gaat niet lukken op de Rim en de batterijduur blijft dramatisch omdat dat niet vanaf het begin af aan centraal heeft gestaan. Wij willen best ontwikkelen, maar dan moeten ze wel goed bruikbaar platform bieden.

De recensent geloofde blijkbaar dat multitasking hetzelfde is als task killing, maar die wil ik toch aanraden een fatsoenlijke Unix or Windows 7 oid eens uit te proberen. Ik kan twintig apps openen en niemand kilt mijn taken als ik over de drie heen ga.

Dat is inderdaad niet zo makkelijk te implementeren op de hw die ze gebruiken, maar het kan wel. Waarom de recensent dat multitasking noemt vind ik echt een raadsel.
Klopt, maar van wat ik gezien heb is het qua os in ieder geval de soepelste, de basis lijkt dus in orde. De rest komt dan nog, vandaar dat ik het in de gaten hou maar dat is al beter dan wat er tot nu toe mijn interesse heeft gewekt. De xoom is nog leuk, maar daar heb ik geen os werking van gezien.
Ben ik het zeker ook wel mee eens. Op dit moment nog niet zozeer een alternatief voor de iPad. Maar goed, de iPad heeft een deels een doelgroep die verschilt als die van de Android Tablets (open vs gesloten etc) wellicht boort RIM hier ook wel een doelgroep aan op deze manier.

Meer voor de mensen die een apparaat willen die goed browsed, mailed, multimedia, presenteren (op zich wellicht een doelgroep op zich) etc. doet en verder niet geeft om Apps. Het ziet er naar uit dat het apparaat in ieder geval erg goed is in het geen wat het nu doet. Erg vloeiend en veel dingen tegelijk. Al vraag ik me af hoe dat ik de praktijk gaat werken, over het algemeen gebruik je toch een accu van zo'n ding, en dan houd hij dat niet lang vol.

Wat ik wel heel vet vind, is die touch randen. Maakt het bedienen van sommige games misschien wel makkelijker, hoef je niet met je vingers op het speelscherm te zitten. Wat nou als de zijkanten als thumbsticks kunnen fungeren voor Quake? (alleen hoe schiet je dan :P) Nu dit gezien te hebben hoop ik eigenlijk wel stiekem dat de iPad 2(3) ook zoiets krijgt, zal wel niet :(

De Playbook poogt in ieder geval wel om zich te onderscheiden. Time will tell of dat ook gaat lukken. Laten we de prijs ook niet vergeten, als dit lager ligt dan de gemiddelde iPad (betwijfel het), dan kan het zeker best wel eens lukken .

[Reactie gewijzigd door Zoop op 8 januari 2011 19:13]

Kijk en nu kan ik eens zeggen dat ik dit inderdaad een verrassende tablet vindt, 1 die tenminste goed geoptimaliseerd is op snelheid, vloeiend, redelijk intuitief. Deze hou ik in de gaten. Enige is dat ik het scherm wat te klein vind, maar dat is persoonlijke voorkeur. Verder ben ik erg benieuwd naar applicaties en het gemak er voor te programmeren.
Ik vind het erg jammer dat we niks horen over de koppeling tussen de Playbook en de Blackberry telefoons. Naar verluid hebben deze tablets namelijk geen 3G aan boord en moet er gebruik gemaakt worden van de (bluetooth?) koppeling om mobiel van internet voorzien te zijn.

Ook was er een hoop beloofd om de telefoon te kunnen syncen (contacten, email etc) met de Playbook. Jammer dat ze die informatie, waarschijnlijk ivm de lange development/port tijd, achterwege laten.
Idd.

Grootste nadeel.. ze hebben geen 3G, kan alleen i.c.m. met een BlackBerry. Andere grote nadeel is de beperkte app-store natuurlijk.

Als iPad gebruiker is dit de eerste serieuze tegenhanger die ik heb gezien. Ziet er goed en degelijk uit, OS zit goed in elkaar etc., maar hoewel ze zelf hard roepen en veel furore maken, is het product nog steeds niet op de markt en er moet dus iets zijn wat nog niet goed werkt op het apparaat (ik vermoed accuduur)... Gelukkig brengen ze het apparaat dan niet uit zoals Samsung doet met een half-gaar tablet OS...

Ik denk dat dit vooral gericht is op de zakelijke markt, waar het zeker een succes gaat hebben, maar ik denk dat dit beperkt blijft tot Amerika. Maar we wachten met veel plezier af.
Weer een typische iFan hoor... Galaxy Tab halfgaar tablet OS, tuurlijk joh. Heb je er überhaupt al eens mee gewerkt? Voorlopig kan je er 10x meer mee dan met je lompe iPats hoor.

OT: de PlayBook ziet er erg strak uit! Toevallig laatst nog met iemand van RIM gesproken hierover en ze willen vòòr de launch van de PlayBook zorgen voor een goedgevulde AppWorld. Ik kan in elk geval niet wachten tot ik er eentje van mijn vingerafdrukken kan voorzien. Misschien dat 'ie dan zelfs de Galaxy Tab uit m'n binnenzak gaat verstoten :)
Jeps... RIM is app ontwikkeling aan het promoten. Proberen vooral de kleinere ontwikkelaars ook over de streep te krijgen. Een beetje zoals Apple het speelde. Ik ga als het meezit ook een poging wagen.
Grappig dat je het OS van de Tab halfgaar noemt. Had ik precies ook met de iPad. Het was een half-gaar opgeschaalde iPhone OS. :)
http://www.cio.com/articl..._Messenger_BBM_and_E_Mail
Zie ook de video in de link met full calender sync.

En: http://www.mobilyz.com/vi...ected-met-een-blackberry/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 8 januari 2011 23:18]

Ben redelijk verrast door de snelheid en compleetheid van het systeem. De veelzijdigheid van een tablet komt voor mij echter ook voor een groot deel voort uit de te installeren applicaties waarmee de functionaliteit van een tablet flink uitgebreid wordt. En daarin gaat RIM natuurlijk nooit zo groot worden als iOS en Android. Geen alternatief voor mij dus.
Daar sluit ik me bij aan, ik heb zelf nu b.v. gekozen voor een android tablet met tegra2 vanwege de applicaties en mogelijkheden.

De Blackberry tablet ziet er zeer gelikt uit en draait erg soepel, voor zover we kunnen zien. Echter vind ik persoonlijk 7 Inch gewoon te klein en ben dan ook een groot 10 Inch voorstander.

Voor de mensen waar apps en 7 Inch totaal geen probleem is, dan is dit inderdaad een zeer mooie tablet.
Anoniem: 306595
@Passkes11 januari 2011 12:25
Was het niet zo dat ze ook grotere gingen uitbrengen?

nieuws: RIM heeft plannen voor grotere Playbook-tablets
Wat die apps betreft, ik denk dat het wel meevalt in de praktijk. Vaak heb je maar een 'handvol' apps nodig. Die moeten er natuurlijk wel aangeboden worden. De rest is vaak spul wat even 'grappig' is, en wat je na een paar keer nooit meer naar omkijkt.
Voor wie zich net als ik ook afvraagt waarom RIM zijn tablet de naam "Playbook" heeft meegegeven, staat hier het volgende:
Actually the term “PlayBook” is a popular term on North America. PlayBook refers to the game strategy book which usually owned by sport coaches, like American Football, Hockey or Baseball.
(source)
Grappig maar tegelijkertijd onbegrijpelijk. Blackbook zou beter zijn (Blackberry Blackbook), dat klinkt veel beter maar goed, een groot deel van de afzetmarkt bevindt zich overzees en Playbook zal dan beter zijn (denk ik?). :)
The Black Book, the list of people to be arrested by the Gestapo following a planned Nazi invasion of Britain in the Second World War
Black Book (World War II), a compilation of documentary reports about the actions of Nazis against Jews in Eastern Europe during the Holocaust.

;)
Is dat ook geen boekje waar je alle telefoonnummers van meisjes inschrijft? O-)
Dat ziet er heel goed uit :). Het enige jammere is toch het scherm dat gauw onder de vette vingers komt te zitten. Het OS is wel een verademing t.o.v. Blackberry OS 5 op de Storm series. Ik heb gelezen op bbleaks e.d. dat ze dit OS ook willen porten naar smartphones. Quake III ziet er vloeiend uit zeg als je ziet dat je daarnaast nog andere films hebt lopen. Ik hoop dat het tablet toch wel eerder dan maart beschikbaar is :).
Wat een prachtig apparaat als ik alleen dat filmpje al bekijk. Het OS ziet er prachtig uit! Het mooie is dat de software door blackberry ontwikkeld is voor dit apparaat, dan haal je de hoogste performance en krijg je ook geen goedkope schillen door andere fabrikanten.
Hopelijk gaan developers ook flink aan de slag om een goed gevulde applicatie winkel te maken.
Dit is de eerste tablet die ik zie die echt een indruk achterlaat, mooie concurentie!
Ik las dat er geen email en kalender mogelijkheden inzitten, misschien dat je daar in de toekomst geen Blackberry meer voor nodig hebt?

"Medewerkers van RIM bezwoeren echter tegen iedereen die het maar horen wilde, dat het bij release wel zo zou zijn." ah dit is nieuws, in ieder geval messenger en email.

[Reactie gewijzigd door Justice op 8 januari 2011 15:35]

Kalender is wel aanwezig, als het goed is staat er ook een foto van bij :)
De software is verre van af, dus zo vreemd is het niet dat bepaalde zaken ontbreken.
Dat valt mij niets tegen, ik had van deze tablet eigenlijk niet zoveel verwacht... veel meer van de producten van Dell en Acer etc... Ondanks dat, laat het platform zich eerst maar bewijzen, ik zal wel interesse hebben in apps e.d. En een 10" model zou ook fijn zijn :) En een zacht prijsje uiteraard.
Filmpje is indrukwekkend.

De zin over "overzicht van openstaande applicaties, in kleine vensters die actief zijn" die herlezen mag worden is mijns inziens flauwekul, want dat dat doet mijn MeeGo tablet ook en dus is RIM daarmee niet de eerste en zeker niet de enige. Handig is wel, dat zeker.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.




Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee