Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

CES: Hands-on: schuiven met de Samsung Sliding PC 7

Inleiding

Door al het tablet-geweld op de CES zouden we haast vergeten dat er een cross-over-categorie met eigenschappen van laptops is: de tablet-pc. Deze modellen hebben ouderwetse toetsenborden, in plaats van de touchscreen-only tablets die nu zo hot zijn. Hoewel de hype grotendeels aan deze modellen voorbij gaat, zijn er de afgelopen jaren interessante nieuwe tablet-pc's uitgekomen. Zo heeft HP zijn tm2, Asus zijn Eee PC 101MT en Dell de Inspiron Duo.

Samsung heeft zich nu bij dat rijtje geschaard en een eigen opvallende tablet-pc uitgebracht: de Slider 7. In feite combineert het bedrijf hiermee de tablet met een netbook, wat op papier een gouden combinatie lijkt. Bij onze review van de Asus 101MT bleek dat het lastiger is dan het lijkt om de twee segmenten te koppelen en toen was er nog lang niet zoveel concurrentie. Tweakers.net bekeek of deze tablet-pc bestaansrecht heeft nu er zoveel concurrerende tablets op de markt komen.

Specificaties

Merk en Type
Merk Samsung
Type Sliding PC 7
Technische Specificaties
CPU-type Intel Atom Z670
Snelheid 1.66GHz
Videointerface
Schermresolutie 1366x768 (WXGA Wide)
Multitouch Ja
Video uit HDMI
Opslag
Hardeschijftype Solid State Disk
Interfaces
Verbinding (USB/FW) USB 2.0
Fysieke specificaties
Kleuren Zwart
Overige specificaties
Besturingssysteem Windows 7 Home Premium
Bijzonderheden uitschuifbaar toetsenbord, kaartlezer, webcam

Tablet-pc's en de kunst van combineren

Fabrikanten worstelen al jarenlang met tablet-pc's. Wat is de beste manier om het fysieke toetsenbord met de tablet-modus te combineren? De laatste jaren waren de meeste tablet-pc's convertibles. Eind vorig jaar verscheen ineens de Dell Inspiron Duo. Dit model heeft een opvallend touchscreen, dat kan kantelen in de bezel. Samsung introduceert op de CES nu een eigen tablet-pc met opvallende oplossing voor het probleem: een model met schuifbaar keyboard.

Het model is opvallend, maar niet uniek. Enkele modellen zijn de Sliding PC voorgegaan, zoals de HTC Shift. Bovendien kondigde Asus op de CES vergelijkbare slider-tablets aan: de Eee Pad Slider en de Eee Pad Transformer. Vooral deze laatste is met zijn afneembare touchscreen nog opvallender. Tenslotte laat Lenovo zien dat er nog andere oplossingen te bedenken zijn. De Lenovo IdeaPad U1 is een kleine laptop waarin een tablet in de schermhouder geklikt kan worden.

De hardware

Volgens Samsung is de processor van het apparaat de Atom Z670. Dit is een energiezuinige processor die Intel speciaal voor tablets heeft gemaakt en die een klokssnelheid van 1,66GHz heeft. Op de beursvloer mochten de modellen nauwelijks aangeraakt, of zelfs maar gefotografeerd worden. Op een onbewaakt ogenblik bekeken we de specificaties, en zagen dat de modellen een 'Intel-cpu' met een kloksnelheid van 1,5GHz draaiden, mogelijk de Atom N550-dualcore. Waarschijnlijk zijn de op de beurs getoonde modellen pre-productiesamples. Met de Atom Z670 zou het model het zes uur volhouden op een enkele acculading.

De Sliding PC, Samsung wil niet van een tablet spreken, heeft een ssd van 32GB, maar er komen ook modellen met 64GB-ssd's. Het OS is Windows 7 Home Premium en dankzij de ssd moet Windows snel starten. Inderdaad start de Sliding PC 7 in iets meer dan 20 seconden op, ongeveer 10 tot 15 seconden sneller dan de meeste netbooks.

Verder heeft het model een usb 2.0- en een hdmi-poort. Samsung sprak eerder van een 4-in-1-kaartlezer, maar op de beursvloer van een micro-sd-kaartsleuf. De interfaces zijn mooi weggewerkt achter klepjes. Er zijn twee camera's. Een zit bovenin het scherm verwerkt, de ander is te vinden onderaan het apparaat voor het schieten van video in tablet-modus. Een exemplaar is volgens de specificaties in ieder geval een 1,3-megapixelexemplaar, maar onduidelijk is welke.

Het scherm heeft een diagonaal van 10,1" met een resolutie van 1366x768 pixels. Het scherm zou een helderheid van 340 candela per vierkante meter hebben, wat meer is dan het gemiddelde netbookscherm, dat niet veel verder dan zo'n 250 nits komt. Op de beursvloer vielen de extra nits wel op. Het beeld was heel helder, wat een duidelijk voordeel is voor tablet-pc's.

De Sliding PC 7 betast

Heel stevig voelt de Sliding PC 7 niet aan. Het schuiven van het scherm en het omhoog klappen gaat op zich best soepel maar het voelt wat gammel. Ook het terugklappen gaat wel prima, maar de vraag is of dat zo blijft bij lang gebruik, want degelijk komt het zoals gezegd niet over.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

De zwarte dikke bezel loopt snel vingerafdrukken op. Ook op het scherm zijn deze goed zichtbaar. Wel is het scherm mat, waar we groot voorstander van zijn. In tablet-stand is het apparaat uiteraard dikker dan keyboardloze tablets, maar heel storend is dit niet: met een dikte van 21,4mm heeft Samsung goed zijn best gedaan het zo dun mogelijk te houden. Ook het gewicht van minder dan een kilo is dik in orde.

In tablet-modus is de Touch Launcher-ui van Samsung zelf de gebruikersomgeving van voorkeur. Windows 7 biedt standaard wel wat tablet-mogelijkheden, maar ideaal is het OS niet voor touchscreenbediening. De Slider PC 7 heeft een accelerometer die alleen nauwkeurig genoeg is om de rotatie te bepalen een ook is er een kompas. Verder kan de tablet-pc over 3g en gps beschikken, maar waarschijnlijk zal per land beslist worden of modellen hiermee uitgerust worden.

De interface van Samsung toont grote iconen van apps, zoals die van Facebook, Twitter, Kindle en Flickr. Na het aanklikken van de apps, duurt het relatief lang voordat deze geopend zijn. Moeilijk is vast te stellen of dit in de uiteindelijk retail-versie van de Slider ook het geval is.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Touch Launcher of Microsoft Touch UI?

Heel veel in te stellen valt er niet bij de Touch Launcher, die Samsung op de stand, waarschijnlijk per abuis, overigens als 'Microsoft Touch UI' vermeldt. Alleen basale opties zoals het aan- en uitzetten van wifi en bluetooth, en volume-instellingen zijn aanwezig. Uitbreiden van apps is nog niet mogelijk, maar moet er wel komen, via de App Manager. Deze zal toegang bieden tot apps die Samsung heeft gekozen. Een app-winkel á la de Apple App Store of de Android Market hoeft niet verwacht te worden: waarschijnlijk gaat het om apps met touch-ondersteuning uit Intels AppUp-initiatief en de vraag is hoeveel dat er gaan worden.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Samsung zegt nog te werken aan de Touch Launcher en dat er nog veel veranderd kan worden. Het bedrijf mag dan echter wel opschieten, want de release staat gepland voor maart en in de huidige vorm, stelt de interface niet veel voor.

In netbook-modus voelt het apparaat aan als willekeurig welke andere netbook, inclusief te klein touchpad. Een lange plastic rechthoek is aanwezig voor muiskliks en deze knop is glossy en komt dus onder de vingervlekken te zitten. Het toetsenbord met opvallend blauwe chiclet-toetsen is echter goed te noemen. De toetsen voelen licht aan maar hebben toch voldoende 'klik' om lekker op weg te kunnen typen. Ook is er voldoende ruimte tussen de knoppen en is de kans op 'misklikken' dus klein.

Gallery

Conclusie

Onze conclusie bij de review van de Eee PC 101MT was dat het geen goede tablet en ook niet zo'n beste netbook was. De combinatie tussen tablet en netbook biedt wat voordelen, maar die waren niet genoeg om de magere tablet- en netbookervaring te compenseren. We krijgen hetzelfde gevoel bij de Sliding PC 7 van Samsung.

Het bedrijf heeft duidelijk niet veel tijd en moeite gestoken in het ontwikkelen van een goede touchscreen-interface waardoor gebruikers voornamelijk hun toevlucht tot Windows 7 zullen zoeken, dat ook maar matig te bedienen is met een 10,1"-touchscreen.

Samsung Sliding PC 7Als netbook is het apparaat vrij doorsnee, al is het scherm met zijn helderheid van 340 nits beter dan dat van de concurrentie. Ook onderscheidt de tablet-pc zich op dit vlak nog enigszins met zijn 32GB-ssd. Of dat genoeg is om de prijs van 699 dollar te rechtvaardigen valt te betwijfelen, ook omdat de degelijkheid wat te wensen overlaat en er nog enige onduidelijkheid bestaat over bijvoorbeeld de standaard aanwezigheid van gps en 3g.

Reacties (22)

22
22
10
0
0
3
Wijzig sortering
Anoniem: 69767
7 januari 2011 07:02
Mooie review! Best interessant op zich ben alleen benieuwd hoe de standaard Windows apps werken. Ondersteunen die bv native multi-touch met pinch-to-zoom etc en wat is het gewicht van deze tablet-pc? Ook jammer dat standaard niet ieder model een GPS heeft en het model nog al erg dik overkomt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 7 januari 2011 07:05]

Ik ben nu voor mijn stageproject bezig met Windows 7 compliant touchscreens, en pinch-zoom/ drag-scroll wordt door windows 7 standaard ondersteund. Sterker nog: de nieuwe rechtsklik menu's zijn touch aware: houd je touchscreen even ingedrukt en ze verschijnen veel verder uit elkaar dan als je met de muis er rechts op klikt:

http://tweakers.net/ext/f/463FT2r0uU7WIerxHsd2Tb9E/full.png

Het drag-scrollen zorgt er in eigenlijk elk veld voor dat je feedback krijgt als je aan het einde van een scroll lijst bent ( het venster "bumpt" even), en er zijn gestures om snel te copy, pasten, minimaliseren, maximaliseren en te "snappen". Het valt mij in alle eerlijkheid mee hoe goed W7 aangepast is aan touch.

(en dat zeg ik als Android telefoonbezitter en iPad bezitter).
Stond halverwege de tekst, net onder een kilo.
De tablets zullen dit jaar alle netbooks verslaan in mijn ogen.

Ook steeds meer zakelijke gebruikers gaan er het nut van inzien. Jij kan als vertegenwoordiger van bepaalde producten beter met een tablet op de proppen komen dan met een map met kopietjes er in.

Daarnaast zou ik graag willen weten wat deze combinatie kost. Het is een interresant idee, alleen is het de vraag of het ook gaat verkopen. Ik denk dat dit product meet als netbook verkocht gaat worden dan als tablet, wil je de kracht van deze tablet laten zien schuif je hem uit, alleen ik denk dat menig persoon dan gaat denken 'Ach een leuke tablet'

Ben blij met m'n iPad hoor;)
Anoniem: 96284
@Toppe7 januari 2011 13:02
Niet enkel vertegenwoordigers hebben er baat bij, wij hebben medio 2010 iPads in de bestelbussen van onze onderhoud en storingsdienst ingebouwd. 3G connectie naar de Exchange server om planning, e-mails, handleidingen en contact gegevens bereikbaar te maken en het loopt sindsdien als een zonnetje. Communicatie is duidelijk, er wordt een stuk (€300/maand) minder gebeld, en het ding leent zich uitstekend voor het lezen van handleidingen (+/- 500 blz) op locatie.

Al in al zeer tevreden, over 2 maanden gaat de commerciële afdeling over.
Wat een domper van Samsung om met specificaties te gooien, terwijl dit niet eens in het showmodel zit. Uit de review is te halen dat dit pre-model verre van af is en hierdoor lijkt het dat het model alleen op de beurs is gezet om mee te pronken.

Ik ben wel te spreken over de ontwikkeling van dit soort hybride modellen. Een netbook is ideaal, maar ik heb dan wel het gevoel dat ik iets mis.
Een tablet zie ik alleen als een hype, een uitvergrote telefoon met dezelfde ingebouwde hardware. Ik zie wat dat betreft liever een combinatie van beide zodat het een volwaardige vervanger kan worden van een netbook.
Verder vraag ik me af of Microsoft de juiste OS is voor de hybride mini-laptops, ik heb het vermoeden dat Linux, Android, Apple deze strijd eerder zullen winnen. Multitouch en Win7 gaan vooralsnog nog niet perfect merk ik op uit de diverse reviews.

Hybride is 2011 ;)
ik krijg de indruk uit de review (die me nog erg 'mild' overkomt) dat ze kort na de CES komen met een 'uitstel-melding' omdat ze zullen moeten toegeven dat wat ze tot nu toe hebben vast niet binnen twee maanden release-klaar te maken is, en teveel makken heeft.

geen enkele fabrikant zal dat voor of op de CES willen toegeven, de hele afdeling van zulk een apparaat werkt juist toe op die presentatie en soms is het ook zo dat de eigen managers pas dàn, tijdens de expo goed doorkrijgen hoever ze werkelijk zijn en daar ook beslissen over distributiedeals vallen of uitgewerkt worden (of niet).
en in dit geval zullen vertegenwoordigers van distributeurs, winkelketens e.d. ook vast aangeven dat dat apparaat zoals het nu is domweg niet een 'renner' zal zijn, en ze beter het eerst iets beter uitwerken.
Tablook... Netlet... Notablet...
Het is grappig om te zien hoe fabrikanten elk gaatje in het aanbod voor portables proberen dicht te smeren, door met allerlei (crossover)modellen op de proppen te komen.
Na het netbookgeweld van afgelopen jaar zullen we vermoedelijk dit jaar gaan zien of er nu echt een sterke markt is voor die appraten. En voor deze hybrides ook natuurlijk.

Collega's hier komen nu ook met Ipads aanzetten... En stiekum zijn het leuke apparaatjes. Misschien ga ik dit jaar overstag :)
En toch ziet het er niet natuurlijk uit dat het scherm zo ver uitschuift. Dat zijn dingen die gaan gegarandeerd snel kapot. Snap eerlijk gezegd niet dat ze zoiets maken, alles lijkt dubbel. (Toetsenbord is al onscreen, net als de touchpad ?) Touchpad is veel te klein terwijl een echte touch interface juist zo mooi is. Is samsung zo onzeker over hun touch interface of proberen ze alles dubbel te doen ?
Fijn dat je over de degelijkheid al garanties kan geven. Als hij toch stuk gaat, hoef ik hem niet meer te hebben!

En ik zou dit juist eerder kopen dan een gewone tablet. Als ik even snel iets opzoeken wil gebruik ik het touchscreen, en kan het apparaat dicht blijven. Wil ik daarentegen een verslag tikken klap ik hem open en gebruik ik het gewone toetsenbord. Een gewoon toetsenbord werkt gewoon lekkerder. Beste van twee werelden.
Omdat de mobiele tech steeds krachtiger en kleiner is, lijken mij
de 'slider' en 'detachable' formfactors steeds interessanter worden
(de clamshell zoals ik eerder dacht wordt het denk ik niet):
nieuws: CES: Asus kondigt vier tablets aan
Ik denk zelfs dat ze de norm worden.

De slider blijft zo portable mogelijk en kan gebruikt worden voor het algemene werk
(film, internet, office). De detachable zal het handzame niveau van een normale laptop
krijgen en zal voor het zwaardere werk (gaming, redering) of als desktop vervanger
gebruikt worden. Het scherm/tablet kun je dan altijd en overal meenemen en de
hele laptop alleen als je serieus aan het werk gaat.

@CaptJackSparrow
Als je het scherm van de Smart Book ook los kan vervangen/upgraden
zou het ook binnen het modulair computing concept kunnen pasen.

Op een gegeven moment (als je het zover laat komen) zal
de processor van het tablet die van het 'toetsenbord' passeren.
Dan kun je het toetsenbord gedeelte weer upgraden. Je blijf
dan wel gevangen in de bekende compatibiliteit problemen.


EDIT: Clamshell referentie naar boven geplaatst + Grammar + Laatste zin aangevuld
EDIT2: 3e + 4e paragraaf toegevoegd

[Reactie gewijzigd door Mative op 8 januari 2011 11:41]

Als ik naar de GUI kijk ben ik al genezen deze is lang niet zo vloeiend en "snappy" als iOS en Android.

Ik had dit liever gezien met een dualboot, Android dichtgeklapt en Windows 7 opengeklapt...

Hebben jullie niet even de device manager geraadpleegd om te kijken wat er allemaal in zit?

[Reactie gewijzigd door donny007 op 7 januari 2011 12:17]

ben tevreden met men netbook, heb geen tab nodig, maar toch ziet dit ding van samsung er best leuk uit moet ik zeggen
Wel apart dat dit een sliding-pc wordt genoemd. Weer een nieuw naam 8)7
Er wordt vaak ten onrechte gesproken over een tablet-pc, hieronder de definitie van een tablet-pc volgens wikipedia:

"Een tablet-pc is een computer die in de hand kan worden gebruikt. Hij kan worden gezien als een grote, krachtigere PDA, of als een kleine laptop.
De tablet-pc wordt bediend met een speciale schrijfstift, ook wel stylus genoemd, waarmee op het scherm geschreven kan worden. Deze manier van bedienen deelt de tablet-pc met de PDA.
Het belangrijkste verschil met een laptop is het (meestal) ontbreken van een toetsenbord, al kan wel een los toetsenbord worden aangesloten. PaceBlade heeft een eigen ontwikkeld geïntegreerd toetsenboard wat door middel van aanraking kan worden bediend maar ook verborgen. Een typische tablet-pc is ongeveer 21x27x2 cm groot en weegt tussen de 1 en 1,5 kg."
Ik vond die EEE Slider er stukken beter uit zien, maar ik kan mij opzich de voordelen van (mits het goed werkt) van dit soort apparaten voorstellen. Maar ik zie ze dan liever met een Brazos Fusion dan met zo'n ubertrage Atom uit de Z-serie. Met een HDMI erop is zo'n ding dan echt multifunctioneel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee