Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

2010: Gamen is bewegen, liefst in 3d

Concurrentie ontlopen, games spreiden

De interesse die Electronic Arts in casual games heeft kan mede worden verklaard door de grote druk die tegenwoordig op de markt voor traditionele games staat. Het effect daarvan kent EA als geen ander. Als een van de weinige uitgevers stelde EA zijn games de afgelopen tijd niet uit en het ging gewoon de concurrentie met verkoopgigant Call of Duty aan. EA liet Medal of Honor na jaren afwezigheid terugkeren, maar de concurrentiestrijd met Call of Duty bleek een onmogelijke; de game van Activision en Treyarch verpletterde de verkoopcijfers van Medal of Honor met speels gemak.

Killzone 3 Shogun 2: Total War - multiplayer Max Payne 3

Stom of dapper? Feit is dat verschillende uitgevers hun titels doorschoven naar begin 2011, niet zelden uit strategische overwegingen. Traditioneel telt het voorjaar minder toptitels dan het najaar. Als de trend echter doorzet, zou de balans de komende jaren wel eens meer in evenwicht kunnen komen. Het afgelopen jaar werden titels als L.A. Noire, Portal 2, Ghost Recon: Future Soldier, Homefront, Max Payne 3 en LittleBigPlanet 2 uitgesteld, en al deze games staan vooralsnog in de planning voor het eerste halfjaar van 2011. Tel daar games als Killzone 3 en Shogun II: Total War bij op die van het begin af aan al voor het eerste halfjaar van 2011 op de planning stonden, en je ziet dat het prima gamejaar 2010 al vroeg in 2011 een sterk vervolg zal krijgen.

Lees meer

Ghost Recon: Future Soldier Video van 23 april 2012
Portal 2 - Boots Trailer Video van 12 april 2011
Virtua Tennis 4 Video van 11 april 2011
Portal 2 Video van 23 maart 2011
Shogun 2: Total War Video van 15 maart 2011
Dance Central Video van 15 maart 2011
Homefront Video van 14 maart 2011
LA Noire Video van 9 maart 2011
LA Noire Video van 4 maart 2011
Sony brengt Move naar pc Nieuws van 1 februari 2011
Killzone 3 Video van 31 januari 2011
Nintendo 3DS is niet regiovrij Nieuws van 11 januari 2011
Killzone 3 Video van 10 januari 2011
Divine Souls Video van 22 december 2010

Reacties (48)

Wijzig sortering
Gamen is stillzitten, liefst in een relaxte bank/stoel.
Precies, vooral de quote
Of je het nu leuk vindt of niet: bewegingsbesturing wordt steeds belangrijker binnen de gameswereld.
kan met gemak op deze manier geinterpreteerd worden: Sony en Microsoft willen ook een graantje meepikken van het succes van de Wii en daarom 'moeten' we nu spontaan gaan bewegen voor onze console. Wat een onzin. Sporten doe je buiten, niet voor je TV.
Kinect & Move blijven een Niche markt om zelfs meer dan 1 reden.

1. Het is en blijft een add-on aan een console om die reden kan je er ook niet van uit gaan dat iedereen jouw add-on based spel zal kopen.
2. Omdat het een add-on is zullen er geen grote games voor worden gemaakt die alleen maar met de addon gespeeld zou kunnen worden.
3. Gamers zijn lui zelfs de Wii kan je tenslotte vanaf je stoel spelen ;) en eerlijk gezegd zelfs verbazend goed.
4. Hoewel Add-ons beter verkopen dan vroeger zijn en blijven het add-ons. lang niet alle 35 miljoen XBox 360 bezitters zullen een Kinect aan gaan schaffen. Als je 20% zou halen mag men al blij zijn. Van alle voorgaande add-ons als Eye, Superscope, Zapper etc etc heeft alleen de Wii Balance Board dat weten te halen.
Mee eens. Totaal geen interesse in bewegen, en van 3D wordt ik misselijk en krijg ik pijnlijke ogen.

Toch vindt ik het een goede ontwikkeling. Als veel mensen overschakelen op party-games en graphics-demo's blijft er een sterkere kern over van meer toegewijde gebruikers. Wees eerlijk: Met de huidige ontwikkelingen is PC gamen over 7 jaar precies op de plaats waar het 7 jaar geleden ook was. In de handen van de grote fans en en community's. Zoals het hoort.

Markt segmentatie: Ik vermaak me met de games die ik speel, laat een ander zich vermaken met zijn persoonlijke voorkeur.
"Gamen is stillzitten, liefst in een relaxte bank/stoel"

Casual gamen is vaak ook intensief en ben je toch vaak ook competatief bezig.

PC gamen is ook vaak hardcore en zit je dus geconcentreerd achter de PC
Zoals met consoles geconcentreerd op de bank.

TV en filmpje kieken ja dat doe je relaxed op een zitbank of bed whatever.

Of speel je van dat slow pace stuff adventures RTS waar competitie en skill en reactie niet toedoen. Speel zulke games niet.
Over het 3D gedeelte,

Stereoscopic 3D gamen zoals op de PS3 kan ook op de PC met een Nvidia videokaart, 120Hz monitor en Nvidia's 3D vision brilletje.. Daar kost het je +/- 50% van je fps als je van 2D naar 3D gaat, omdat er nou eenmaal bij Stereoscopic 3D geen gedwongen verlies is in resolutie zowel verticaal als horizontaal.. En dus infeite 2x hetzelfde aantal pixels door je videokaart naar je monitor gestuurd moeten worden.. 1x met 60hz voor het linkeroog met een bepaald perspectief en 1x met 60Hz voor het rechteroog met een iets afwijkend perspectief (afhankelijk van de instelling van diepte).. Het brilletje zorgt er vervolgens voor dat je ogen om&om het juiste beeld zien en je dus diepte ziet in het beeld..

Stereoscopic 3D op PC:
Voordeel: volledig behoud van resolutie/beeldkwaliteit
Nadeel: max 60Hz (en dus ook max 60 fps) en flinke performance hit..

Wat betreft de nadelen, de max 60Hz is overheen te komen omdat iedereen met een gewone LCD monitor (99+% van alle PC gamers) daar ook op speelt.. Je veliest alleen de mogelijkheid van 120Hz (wel zo lekker in snelle FPS games).. En de performance hit kun je opvangen door een snellere videokaart in je PC te zetten..

Maar hoe lossen ze dat op met de PS3? Want die gaat dus ook die flinke performance hit van zo'n 50% krijgen als de resolutie hetzelfde zou blijven.. En in een PS3 kan je geen snellere GPU stoppen.. Gaat naast de Hz dan ook de resolutie gedwongen omlaag? Ik had al iets gelezen over 24Hz (per oog), wat dus ook max 24 fps zou betekenen.. Voor films prima, maar voor games? En als dan ook nog eens de resolutie naar beneden zou gaan.. Tja, weet niet of 3D dan nog wel zo gewild is.. Kunnen ze er beter mee wachten tot de volgende generatie consoles (die uiteraard weer een stuk krachtiger zullen zijn), en het daarop standaard maken..

Iemand hier toevallig ervaring met 3D op een PS3?

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 1 januari 2011 07:23]

Iemand hier toevallig ervaring met 3D op een PS3
Yep. Heb me in 2010 een 3D TV gekocht en toen ook wat spelletjes aangeschaft. Het 1ste spel dat ik kocht was Avatar 3D. Avatar is uitgebracht voor de firmware van de PS3 was aangepast dus ze maken geen gebruik van de native 3D ondersteuning. In plaats daarvan renderen ze het beeld voor het linkeroog op de linkerhelft van het scherm en voor het rechteroog op de rechterhelft. Op de TV moet ik dan instellen dat ie dat moet omzetten naar 3D. De TV doet dat dan door de beelden uit te rekken om beeldvullend te worden en toont ze na elkaar. Je raakt dus wat horizontale resolutie kwijt maar door de behoorlijk goede opschaallogica in de TV valt het niet echt op. Ik speel avatar liever in 3D dan in 2D. De extra diepte vind ik blijkbaar belangrijker dan de extra resolutie.

Daarna heb ik nog diverse spellen aangeschaft die pas later zijn uitgebracht en die de 3D uitbreidingen van de firmware gebruiken. Die spellen geven dus zelf aan de TV door dat ie moet omschakelen naar 3D, wat wel gebruiksvriendelijker is.

Ik heb onder andere Motor Storm 3D rift en Wipeout HD 3D. Beiden spellen schakelen om naar een resolutie van 1280x720 als je de 3D optie kiest. Zonder 3D zijn ze full-hd (1920x1080) dus het gaat inderdaad een beetje ten koste van de resolutie.

Desondanks vind ik, zoals ik al in een eerdere post heb aangegeven, dat 3D vooral bij racegames een hele plus is omdat het, voor mij toch, een veel beter gevoel voor snelheid geeft. Ik ben dan ook tevreden met de aankoop van de 3D TV, ondanks het feit dat ik tot nu toe nog zo goed als geen films in 3D ben tegengekomen in de winkel. En de films die wel in 3D op bluray worden uitgebracht zijn me nog wat te duur. Ze vragen voor de 3D versie nog meer geld dan voor de 2D (blue-ray) versie en de 2D blue-ray versie is nog altijd duurder dan de DVD versie. En dat terwijl het toch allemaal van hetzelfde master-materiaal is gemaakt dus de productiekosten voor de diverse media-types zullen niet significant uit elkaar liggen. Maar ja, dat is hollywood. Wat dat betreft ben ik blij dat de game-publishers het beter begrepen hebben en voor de 3D versie van een spel *niet* meer geld vragen dan voor de 2D versie van hetzelfde spel.

Wat ik trouwens niet helemaal snap is de weerstand van vele mensen tegen de 3D brilletjes. Mensen dragen toch ook vrijwillig een zonnebril in de zomer, een skibril op de wintersport, een fietsbril tijdens het racefietsen of mountainbiken of een veiligheidsbril tijdens diverse werkzaamheden waarbij splinters vrijkomen zoals het doorslijpen van ijzer, arduin en andere materialen? En dan heb ik het nog niet eens gehad over het feit dat velen een bril dragen om scherper te kunnen zien, om een afwijking in de ogen te compenseren. Ik had het idee dat anno 2010 brillen maatschappelijk geaccepteerd waren maar al het gezeur over 3D brilletjes toont aan dat brildragen blijkbaar nog altijd niet geaccepteerd is. Althans, toch niet voor sommige doeleiden.
"Wat ik trouwens niet helemaal snap is de weerstand van vele mensen tegen de 3D brilletjes. Mensen dragen toch ook vrijwillig een zonnebril in de zomer, een skibril op de wintersport, een fietsbril tijdens het racefietsen of mountainbiken of een veiligheidsbril tijdens diverse werkzaamheden waarbij splinters vrijkomen zoals het doorslijpen van ijzer, arduin en andere materialen?"

nee die draag ik allemaal niet, en ja doe wel degelijk met regelmaat een deel van de hierboven genoemde activiteiten ;)
de keren dat ik wel een bril gedragen heb was hooguit voor een uurtje en krijg je als niet-brildrager last van je neus, en van het huidige nep-3d met brilletje krijg ik koppijn, ik kan er ook niets aan doen dat dit zo is...

en dat alles heeft dan ook helemaal niets te maken met een weerstand tegen brillen of brildragers, de bril is normaliter een medisch hulpmiddel wat vooral uit noodzaak gedragen werd, en dat is iets heel anders dan de vrije keuze voor een brilletje wat je opzet om een "nieuwe" game- of bioscoopervaring te krijgen, ik kies er met goede reden voor dit niet te doen, en jij mag jou eigen keuze maken.
PS3 Nou 1080P game wordt 720P
720P game wordt er GFX settings lower.
Of 60fPS wordt 30FPS
Bij PC gamen word de requierment hoger of moet je de settings aanpassen om 120hz te kunnen halen aan FPS.

Heb een GTX285 en die heefd genoeg power voor triple A crossplatform games voor de PC die op DX9 zijn blijven steken.

Daarnaast is die 120hz Samsung geen FHD maar wat standaard is voor 22" reso.

3D lijkt mij eigenlijk ideaal voor slow pace games waar je beter de tijd en game ervaring krijgt om van de omgeving en charters te bewonderen.

Die snelle aktie game vergeet je al snel het 3D effect. En vind ik highreso veel belangrijker en degelijke FPS. dan welk effect ook. Al is dat mooi megenomen.
De Samsung 2233RZ is allang niet meer de enige 120Hz (3D) monitor hoor.. Zelf heb ik een LG W2363D die 23" en full-HD (1920x1080) is.. En je hebt ook nog 120Hz monitoren van o.a. Viewsonic, Asus, Acer, en BenQ etc.. Ze kosten meer dan gewone 60Hz LCD monitoren, maar voor iedereen die vooral FPS games speelt kan ik 120Hz echt aanraden.. Het voelt zeker beter/soepeler dan op standaard 60Hz monitoren, minder blur bij bewegen en max 120 fps ipv 60.. Het is weer een beetje zoals het vroeger op CRT's was zeg maar.. Plus dat je natuurlijk ook nog 3D kan gaan proberen als je dat leuk vindt, maar dan moet je er dus ook zo'n Nvidia 3D brilletje bijkopen, en dus ook een Nvidia videokaart hebben..

Edit: link naar 120hz monitoren in de Tweakers.net pricewatch: http://tweakers.net/price...0bQjaptqryH8aAZdV_3WFJKDw

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 2 januari 2011 00:44]

Ondanks de nogal kritische positieve reviews (zie ik ook hier weer terug) is de Kinect wel het snelst verkopende hardware product van 2010 geworden.
Daar zal vooral de reclame campagne van een half miljard dollar verantwoordelijk voor zijn. Er is nog geen enkele game uit voor Kinect die meer biedt dan de gemiddelde Wii ervaring.
Vele miljoenen mensen zijn het echter niet met je eens.
Net zoals de miljoenen mensen die een Wii in de kast hebben staan, onder een dikke laag stof? (Ik ben er één van trouwens :+ )
Als 3D gamen aan slaat heeft 3D TV ook een kans, maar als de Gamers al niet aan 3D willen dan zie ik het nog niet gebeuren dat TV thuis ook 3D wordt.

Vind trouwens dat het toch al lang duurde. Ik heb hier nog een Asus videokaart met bijbehorende active shutter bril liggen. Ding stamt al uit 2000. Ik heb hem nooit gebruikt omdat ik toen een LCD monitor kocht waarmee die bril niet kon samen werken, scherm was te langzaam
Eerder een groot gros aan 3Dfilms of zelfs 3D uitzendingen via digitale televisie oid, niet iedereen gamed er over de wereld, dus dat zal ook nooit de enige reden worden waarom 3D gaat aanslaan qua televisies.
Ja vind die statement ook onzin.
Alle markten die zich aan 3D wagen zullen gezamelijk 3D aan de massa introduceren en daarmee de kans van slagen aanzienlijk vergroten.

Dus
3D Cinema
3D BR
3D Gamen PC en Console en mobile consoltjes.
3D TV
ect.

Zal mekaar ook vlink beinvloeden.

Doe al aan 3D PC gamen dat gaat goed.
3D TV nog niet mijn TV'tjes zijn nog niet zo oud.
Ga amper naar de bioscope.
Wel veel BRtjes.

Dus op korte termijn 'n 3D BR optical drive voor mijn 3D Geforce Vision PC. En een grotere 120hz PC monitor.

Voor gamen en 3D animatie filmpjes zie ik het wel zitten.
Het heeft wel erg lang geduurd voordat dit allemaal naar de "grote massa" kwam.
Ik kan me herinneren dat mijn eerste PC met een TNT2 Ultra videokaart ongeveer 10 jaar terug al een 3d bril had. Het enige wat je dan nog moest hebben was een monitor die 120 hz deed meen ik (2 x 60). O.a. starwars pod racer was erg leuk in 3D...

(Wat Surfrider ook al zei zie ik :))

Naja de beste wensen allemaal!

[Reactie gewijzigd door Nefiorim op 31 december 2010 12:22]

Tja maar nu word 3D op alle markten tegelijk gepushed.
Cinema, gamen, TV, BR

Dat is een aanzienlijk verschil.
Komt er geen 3D tv zonder bril van Toshiba op CES?
Die komen er ook maar kwa aanbod zal het nog even duren.
Move en Kinect laten me nog steeds koud, maar er komt in 2011 wel een vervolg uit voor heel wat van m'n favoriete games: Mass Effect 3, Killzone 3, Infamous 2, Dead Space 2, Little Big Planet 2, Uncharted 3, Motorstorm 3, Gears of War 3 enz... Zeker iets om naar uit te kijken, maar hopelijk komen er ook weer wat nieuwe IP's bij want alleen sequels vind ik ook maar niks.
ER komen enkele nieuwe games uit maar vele ontwikkelaars durven dat niet omdat de concurrentie echt groot is. Zeker in 2011. Dus dan komen er vaak PSN games die echt goed zijn. Waar ik eigenlijk op wacht naast de toppers als KZ3 en LBP2 is the Journey. EEn psn game van de makers van flower en die game ziet er echt speciaal uit.
@SG:
Ik ben het ook met jou eens dat er nu harder gewerkt word aan 3D en ik denk ook dat er vele mensen zijn die je gedachtengang zullen steunen. Echter denk ik dat de meerderheid terug zal vallen op 2D of dat ze niet eens het geld willen uitgeven aan een complete 3D proof gameset.

Je zal zelf wellicht ervaren hebben dat even gamen met een bril super gaaf is. maar dat een avond intensief gamen met een bril (de omgeving ziet er dan wel raar uit) irritant gaat worden.

Maar nogmaals dit is natuurlijk mijn ervaring. Ik geloof ook dat er mensen zijn die 3D helemaal aanbidden en nooit weer terug gaan naar 2D.
Lijkt mij dat je eerst 3D tv's moet hebben zonder bril, anders speel je met Move/Kinect/Wii en dan vliegt steeds je bril eraf :+
3d tv's zijn er al, al kosten ze vrij veel en zijn ze nu alleen nog in japan te krijgen (Toshiba geloof ik)
maar waarom zouden de gamers uberhaupt overstappen op 3d? de echte hardcore gamers gamen nu het fijnste, je ziet elke pixel en je kan goed inschatten hoe ver iemand van jou afstaat omdat de graphics zo mooi zijn de laatste tijd.
3D gaming zal alleen leuk worden met gezin spelletjes.. niet de games zoals WoW, CoD of race games, want als je dat in 3D doet denk ik niet dat je kunt mee lopen met de echte gamers. 2D gaming blijft nog altijd top! :)
Niet mee eens. Uit eigen ervaring heb ik gemerkt dat 3D met name bij racegames een heel grote plus is. Je hebt een veel veel beter gevoel voor snelheid als je in 3D racet met als gevolg dat je de snelheid in bochten veel nauwkeuriger en beter doseert en dan ook minder snel uit de bocht vliegt.
Singleplayer COD MW2 en BO op PC in 3D gespeeld.
Je went zo erg aan 3D dat je er gewoonweg niet meer bewust van bent en die shutterglasses over je brill niet eens meer merkt.

Behalve als iemand in de kamer komt dan vind die je raar uitzien.

Online speel ik op de PS3 en heb daar geen 3D sherm voor dus 2D.

Opzich is gamen waarbij één viewer, de gamer, binnen bepaalde grenzen voor zijn monitor zit. Ideaal voor de brillloze maar kijkhoek afhankele 3D methode.

Daarom kan de 3DS ook brillloos zijn. Klein 3D paneeltje

Ik denk dat de betere oplossing toch passieve brill is. Vooral voor 3DTV kijken met meerdere TVkijkers.
Voor gamen brillloos.

Introductie is shutterglasses sneller te implementeren kwa productie en research aanloop. De meest geschikte alround methode geschikd voor elke toepassings gebied.
Niks aan toe te voegen, helemaal waar! :D
Move/Kinect/Wii kan je best spelen met een bril op zonder dat hij van je hoofd afvliegt hoor. Een brilloze 3Dtv maken voor deze toepassing lijkt me moeilijk, want als je beweegt zie je het scherm vanuit verschillende hoeken en moet het 3D-effect dus vanuit al die hoeken zonder bril zichtbaar zijn...
Kan het artikel even niet meer vinden, maar er werd ergens ook al een keer gemeld dat er gewerkt wordt aan TV's die hun kijkers kunnen tracken en zo kunnen zorgen dat je 3d beeld ziet ook al beweeg je je hoofd heen en weer. Uiteraard gaat dat nog even duren en gaat dat ook duur worden in het begin, maar dat lijkt mij persoonlijk ook het punt waarop 3d pas echt vlucht zal nemen. Op dit moment vind ik het ook maar niks om met zo'n brilletje op te gaan zitten, helemaal omdat dat dan zo'n lomp ding moet zijn die over mijn gewone bril heen moet passen. Heb twee films in de bios gezien in 3d maar om nou te zeggen dat het zoveel toevoegt dat het de moeite van zo'n brilletje waard is... nee...
Ik weet niet wat jij met je bril doet, maar ik heb die van mij nog nooit verloren
Bij echt dansen is die van mij toch al eens over de dansvloer gevlogen hoor... kan me best voorstellen dat dat met een kinect dance game ook kan gebeuren. Beetje heftig spotten en daar gaat ie.
Uiteraard zal dat minder snel gebeuren als je brillepoten echt om je oren haken, die van mij destijds waren vrij recht en klemden meer dan dat ze haakten.
Koop dan zo'n omakoordje :)
wachten op een brilloos 3D tijdperk :+
idd, zolang het van die hoofdpijn brillen nodig heeft of iets dergelijks hoeft dat van mij niet.
Kan je nog lang wachten.

Je krijgt dan reso halvering en een veel duurdere paneel.

De huidige methode is makkelijk 3D ready, omdat de TV electronica 120hz om en om beeld moet kunnen verwerken en HDMI1.4 moet hebben. Dat kan vooral meer een firmware update zijn of wat krachtigere electronica.
Dat is relatief vaker een subtiele aan passing dus de TV wordt amper duurder te produceren. Kwa R&D valt het ook reuze mee.
Alleen moet er dan wel voor 120hz geschikte panelen gekozen worden.
Met 100hz maar ook 200hz 400HZ 600hz tussen beeld genererende TV uit 'n 50hz signaal is dat niet een probleem.

Dus waarom shutterglasses.
Met huidige technieken mogelijk en dus heel snel beschikbaar in volgende line up.

Dus wil je 3D ready zijn en de instappers worden daarom ook vaak zonder brill geleverd.
Introduceer je 3D TV eigenlijk heel geleidelijk.

Met brillloos methode zit je vast aan een premium meerprijs van het paneel.

Nu begint ook de opkomst van passieve brillen.
De brilloze techniek is er al alleen nog niet commercieel geschikt voor de massa markt.
De nadelen en de meerprijs van de panelen speeld een grote rol.

D'r komt een tijd dat er een overgang fase is.

Waar shutterglasses de oude lichting is.
Passief de huidige methode.
En Brillloos in aantocht is. En dus wat exclusieve modelen er mee komen.
en vooral wachten op goede content!
niet zoals sommige films die afgeraffeld 3D krijgen om met de hype mee te gaan. daarmee heb je alleen maar de kans consumenten af te schrikken zodat het niet aanslaat..
wat ik eigenlijk niet snap is dat Philips niet meer met die tv komt die al volledig in 3D was zonder bril.... ze waren daar 2 jaar terug al heel ver mee, je zou toch zeggen dat ze die verder ontwikkelen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Microsoft Xbox Series X LG OLED C9 Google Pixel 4 CES 2020 Samsung Galaxy S20 Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True