Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Tweakers.net Best Buy Guide: editie januari 2011

Small form factor-systeem

Omdat het alweer een jaar geleden is dat er voor het laatst een small form factor-systeem (sff) is samengesteld, is er besloten om deze weer eens in de BBG te stoppen. Een sff-pc is een systeem in een zo’n klein mogelijke behuizing. We wilden hier de beste allround-prestaties in stoppen, waarbij de videokaart en de processor een juiste balans vormen. Er was een budget beschikbaar van 800 euro. Omdat er een zo klein mogelijk systeem moest worden samengesteld was er een voorkeur voor mini itx-moederborden. Daarbij bleek dat het een grote uitdaging was om een geschikte koeler te vinden die zowel op het moederbord als in de behuizing past.

Basisonderdelen

Score: 4.5OnbekendProcessor Intel Core i5 760 Boxed
Intel Core i5 760 Boxed

In deze sff-pc is er gekozen voor een Intel Core i5 760. Dit is een processor met een tdp van 95W en 4 cores. Deze processor moet het wel doen zonder Hyperthreading. In een sff-pc komt een Intel-cpu meer tot zijn recht dan een AMD-chip. Dat komt door een aantal punten. In atx-systemen zijn AMD-moederborden vaak 20 euro goedkoper, in een sff-pc valt dat voordeel echter weg. De beschikbare mini-itx-AMD-moederborden hebben juist minder features voor dezelfde prijs. Het laatste grote voordeel is dat de Intel-processors iets zuiniger zijn dan de AMD-processors. In een sff-pc is er niet veel ruimte, dus hoe minder warmte er moet worden afgevoerd, hoe beter.

Score: 4€ 27,95Processorkoeling Scythe Shuriken Rev. B
Scythe Shuriken Rev. B

Het was een hele uitdaging om een goede processorkoeler te vinden voor deze combinatie. Uiteindelijk is het de Scythe Shuriken Rev. B geworden. Deze koeler is vooral stiller dan de standaardkoeler van Intel.

Score: 5OnbekendMoederbord Gigabyte GA-H55N-USB3
Gigabyte GA-H55N-USB3

Er is slechts een beperkt aantal mini itx-moederborden beschikbaar voor socket 1156. Over welk moederbord het beste was, hoefde niet lang gediscussieerd te worden. De Gigabyte GA-H55N-USB3 levert met usb 3.0 uitstekende features en is daarnaast ook nog eens zeer interessant geprijsd. Het enige nadeel van de socket 1156-moederborden is dat de socket erg dicht tegen het pci-e slot zit. Dit bleek vooral een obstakel bij het zoeken van een geschikte koeler.

Kingston ValueRAM KVR1333D3N9K2/4G

Deze standaardmodules van Kingston leveren voldoende prestaties voor ons systeem. De snelheid is 1333MHz bij een latency van 9. 4GB geheugen is ruim voldoende en uiterst betaalbaar.

Score: 3OnbekendSolid State Drive OCZ Vertex 2 SATA II 2.5" SSD 90GB
OCZ Vertex 2 SATA II 2.5

Gezien het budget was er voldoende ruimte voor een ssd. Een 120GB model bleek net niet in het budget te passen. Daarom is er gekozen voor een 90GB-model. De OCZ Vertex 2 had uiteindelijk de beste prijs/kwaliteit-verhouding. De Vertex 2 is het topmodel van OCZ voor de consumentenmarkt. Er moet wel voor het 2,5"-model worden gekozen omdat de behuizing geen tweede 3,5"-bay ter beschikking heeft.

Samsung Spinpoint F3 HD103SJ, 1TB

Snel, bewezen en goedkoop zijn termen die goed passen bij de Spinpoint F3-serie van Samsung. Deze schijven met 500GB-platters zijn sinds hun introductie al erg populair vanwege de lage prijs en hoge doorvoersnelheid. 1TB is ruim voldoende voor de gemiddelde gebruiker.

Score: 4.5OnbekendVideokaart Sapphire HD 6850 1GB GDDR5 PCIE
Sapphire HD 6850 1GB GDDR5 PCIE

Bij het bouwen van een sff-pc is er niet veel ruimte voor een flinke videokaart. In de behuizing is er echter wel voldoende ruimte om een HD 6850 te plaatsen. De HD 6850 heeft een goede prijs/kwaliteit-verhouding en is een stukje zuiniger en een tikkeltje sneller dan zijn directe concurrent, de GTX 460. Omdat er in een sff-pc minder ruimte is om een goede airflow te creëren, is zuinigheid een extra groot voordeel. Er is voor de Sapphire-variant gekozen omdat deze over de beste koeler beschikt.

Score: 5OnbekendBehuizing Silverstone SG05
Silverstone SG05

Bij een sff-pc is de kast het belangrijkste onderdeel. In principe geldt, hoe kleiner hoe beter. Uiteraard was de prijs ook een belangrijk aspect. Uiteindelijk is de keuze gevallen op de Silverstone SG05. Deze kast beschikt over een 300W-voeding. 300W voor een configuratie als deze klinkt misschien wat krap. De kwaliteit van de voeding is echter goed genoeg om een Radeon HD 6850 in combinatie met een Core i5 760 van prik te voorzien. Wel betekent dit, dat er weinig ruimte is voor overklokken. Overklokken is echter al niet aan te raden in een sff-pc, aangezien de koeler slechts van beperkt formaat is.

Score: 4OnbekendOptische drive Sony NEC Optiarc AD-7700S
Sony NEC Optiarc AD-7700S

In de behuizing van deze BBG is een slimline optische drive vereist. Deze Sony NEC DVD brander is gunstig geprijsd en goed leverbaar.

€ 138,62Actuele totaalprijs:
ProductPrijsAct.Prijs
Processor Intel Core i5 760 Boxed € 167,94 Onbekend
Processorkoeling Scythe Shuriken Rev. B € 21,94 € 27,95
Moederbord Gigabyte GA-H55N-USB3 € 89,99 Onbekend
Geheugen Kingston ValueRAM KVR1333D3N9K2/4G € 39,91 € 49,95
Solid State Drive OCZ Vertex 2 SATA II 2.5" SSD 90GB € 159,- Onbekend
Harde schijf Samsung Spinpoint F3 HD103SJ, 1TB € 46,- € 60,72
Videokaart Sapphire HD 6850 1GB GDDR5 PCIE € 161,35 Onbekend
Behuizing Silverstone SG05 € 82,80 Onbekend
Optische drive Sony NEC Optiarc AD-7700S € 23,59 Onbekend
Totaalprijs bij opstellen BBG € 792,52 € 138,62

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kunnen opgezocht worden door het systeem te bekijken.

Reacties (108)

Wijzig sortering
Er zou bij elk systeem ook een besturingssysteem moeten bijstaan. Dit is minimaal wel nodig voor een PC om er programma's te kunnen draaien (dus niet optioneel). Zou dit niet kunnen worden meegenomen in de volgende editie bij het samenstellen.
Mee eens, niet iedereen steelt Windows of draait Linux. Het hoeft niet standaard in de prijs te zitten, maar de meerprijs mag best duidelijk worden.
Dat is wel waar, aan de andere kant als het een huidige PC vervangt kan de Windows licentie overgezet worden van die oude PC naar de nieuwe. :)
er zijn weinig mensen die een volledige versie of een upgrade versie kopen. Daarnaast zullen mensen die hun pc upgraden meestal nog de oude versie draaien zoals Vista of zelfs xp.
Dit kan in veel gevallen geheel niet. De meeste Pc's en laptop's zijn voorzien van een oem licentie en deze is niet overdraagbaar naar een ander systeem dan waar de licentie bij geleverd is. Daarvoor zal je toch echt een veel duurdere retail licentie moeten aanschaffen. :)
Bij de SFF pc is er geen rekening meegehouden dat er volgens mij voor de optiarc een adapter nodig is om deze aan de sluiten op sata+powert (micro sata to sata) (http://www.amazon.com/gp/product/B002OVNWSK) kan even geen vergelijkbare in de pricwatch vinden.
pricewatch: Scythe Scythe Slim-Line SATA Cable 45cm incl. power Er staan vast wel goedkopere in de webshops zelf.

En de Silverstone Sugo 05 lijkt wel end of life... Weinig shops staan in de lijst met lage of zelfs geen voorraden. 8)7
Heb hem net bij Informatique besteld. Eerst bij Azerty, daar was opeens de prijs 13 euro gedaald en de levertijd van 1-3 dagen naar 10+ dagen gegaan.. (Overigens zonder mij te informeren, zeer slechte zaak.)
Waarom is er hier nog niemand bezig geweest over de Sandy Bridge van Intel die deze week uitkomt? Als je nu zelf een nieuwe pc wilt samenstellen, is het dan niet verstandiger om te wachten op de Sandy Bridge, of toch maar kiezen voor AMD phenom II X6 1075T?
Zwaar dilemma als je het mij vraagt... |:(
Volgende week komt de sandy bridge uit.. mss beter om even te wachten ?
En de 6950 is toch te flashen naar een 6970 ? dit kan ook meegenomen worden.

[Reactie gewijzigd door dynamix2097 op 1 januari 2011 12:51]

Ja dat klopt, ik was een van de eerste die daar achter kwam via Guru3D, de gene die het voor het eerst gedaan (davetheshrew) had en dus de eerste was heb deze Forum op deze web site geopend, om mensen te helpen hun Ati HD6950 te unlocken naar een Ati HD6970.

http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=335318

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 1 januari 2011 14:20]

Er zullen maar relatief weinig mensen zijn die dat daadwerkelijk zullen doen, ik persoonlijk durf dat wel aan maar er zullen velen zijn die het er niet op wagen.

De gtx570 is idd wat duurder maar lijkt me toch een goed alternatief, dat je bij de hd6970 meerdere schermen kunt aansluiten is een mooie optie, maar voor de meesten overbodig.
Ik heb sinds een week een 570 en wat ik persoonlijk het grootste voordeel vind is de _STILTE_! Wat ik er ook op los laat, hij blijft stil en dit is ook de ervaring in de reviews die gelezen heb. Ben geen fanboy, maar stilte is me veel meer waard dan eyefinity of unlock opties.

Wilde ook even zeggen dat nadat mijn Club3D 4870x2 kapot was gegaan en mijn garantie al maanden was verlopen, ze hem toch in de garantie/RMA hebben genomen. Dikke pluim dus voor Club3D! _/-\o_

[Reactie gewijzigd door narcan op 2 januari 2011 17:12]

Maar wat ik lees doen juist een HOOP mensen het de Ati HD6950 unlocken naar een Ati HD6970., want je kan niks fout doen, er zitten 2 Biosen op de Ati HD6950 en 1 kan je er maar van flashen, dus is geen probleem, het is nog nooit zo veilig geweest :)
Er komen zoveel opvolgende nieuwe verbeteringen uit dat wachten NOOIT zin heeft. Over een maand wil je weer wachten op wat er de maand daarna uitkomt? Nee toch?

Anders blif je wachten....

Ik vind het bijzonder dat er een videokaart met fan is gekozen eigenlijk. Ik had dat anders verwacht in deze context. Fanloze kaarten hebben zeker te grote koellichamen?
Ik weet dat wachten niet veel zin heeft, maar één week voor de release is het toch wel zo handig... zeker gezien er een nieuwe socket bij hoort.
Zo zinvol is het nog niet een week voor de release. De kans dat dan over een week de aangekondigde componenten daadwerkelijk vollop bekend, gereviewed en daadwerkelijk leverbaar zijn is dan nog vrij klein.
Wat dat betreft is het niet zo heel gek dat de volgende BBG pas op 1 maart komt, dan is er een maand de tijd om de kat uit de boom te kijken mbt Sandy Bridge en eventuele AMD-alternatieven.

Bovendien worden de BBG's niet in een week geschreven... er gaan diverse fases - zoals controles door bezoekers in het forum - overheen, waardoor je dan de BBG waarschijnlijk pas op zijn vroegst per 1 februari ofzo had kunnen krijgen.
Mensen die meer dan 1000 euro willen gaan besteden kunnen beter wachten op de komst van de i7 Sandy Brdige processor die toch een stuk meer prestatie biedt ten opzichte van een lagere prijs dan de huidige processoren.
5 januari komt de eerste lichting, de vervangingers van de i3's, i5's en de i7 8xx's en passen nog steeds op socket 1156

edit: ohnee het is socket 1155. je hebt gelijk

[Reactie gewijzigd door niets op 2 januari 2011 11:56]

Gaaf, zo'n SFF "pas en meet" pc. Is deze ook echt door de redactie gebouwd, zodat we er zeker van kunnen zijn dat dit past, of is dit op basis van specs en ervaringen van derden zo samengesteld?

Ik ben er altijd vanuit gegaan dat de systemen niet exact zo daadwerkelijk ter redactie in elkaar geschroefd en getest zijn, omdat dat simpelweg niet nodig is. Maar in dit geval luistert het toch wel heel nauw, dus vandaar de vraag.
Het systeem is niet door de redactie gebouwd maar zoals je zegt op basis van specs en ervaringen. Zie ook: [BBG] SFF PC januari 2011 Daar kan je wat links vinden met ervaringen en foto's van derden. En ook alternatieve configuraties.

[Reactie gewijzigd door D-Three op 1 januari 2011 20:10]

Small form factor-systeem

Ik vind de behuizing afschuwelijk, maar je legt wel 800 euro neer voor zo'n systeem. Toch zonde?

Gezien het budget kan iemand overwegen om voor deze behuizing te kiezen

Fractal design R2 Mini ATX case.

http://www.fractal-design...roduct&category=2&prod=42


pricewatch: Fractal Design ARRAY R2 MINI ITX NAS CASE W/ 300W SFX PSU

[Reactie gewijzigd door Q op 1 januari 2011 20:08]

Waar je met die kast dan wel weer op moet letten is dat er geen optische drive ingebouwd kan worden, en wanneer je dus toch een optische drive wilt gebruiken dit een externe moet gebruiken.
Tsja, kwestie van smaak hè? Ik vind dat Fractal Design ding óók lelijk. :) Bovendien is die anders, want er past geen optische drive in. Ik heb zelf een AOpen H320,.. is wel een beetje lang en breed, maar lekker plat. En er zitten gewoon 2 5.25" drive bays aan de voorkant (die ik gebruik voor hotswap hard disk bays). Is ook super lelijk, maar wel handig (voor mijn specifieke gebruik).
Ik vind die case ook mooi maar er past idd geen optical drive in zoals dcm360 al zei en er past ook geen lange videokaart in zonder enig modwerk.
Slimline optical drives zouden ook in normale kasten standaard moeten worden. Waarom nog ruimte verspillen aan zo'n hoge drive?
Omdat een slimline drive trager is?
Wat maakt het uit dat dat trager is. De meeste mensen gebruiken zo'n dingen amper nog
Mss omdat ze ook degelijker, sneller en stiller zijn
Geen server BBG dit jaar? , verder zien de samenstellingen er aardig uit :)
Het jaar is nog niet om, he! ;)
BBG komen elke drie maanden, dus wellicht een van de volgende BBGs.
De desktopversie komt echter tweemaandelijks, dus de volgende server is wellicht pas voor maart of later.
Wanneer komt er weer een nieuwe processorreeks uit? De Core i7 is al uit sinds 2008 en nog steeds een ENORM goede processor, ik heb in 2006 mijn Q6600 gekocht.

Zou graag in 2011 een processor kopen waarvan een iets snellere processor in 2013 nog steeds in de BBG staat.
i7 920 (2008) - i7 950 (snelste met goede prijs-kwaliteit 2011 nu)
Ik vind de term budget game pc niet kloppen met het bedrag van 800 euro. Dit is heel veel geld voor veel mensen om zomaar te besteden om een spelletje te spelen. Ik zou liever iets zien van rond de 500 euro, bv een budget pc met een leuk instapkaartje en niet zoals nu een high end kaart als de 6850.
Een HD 6850 wordt door AMD op de markt gezet als mainstream kaart; zoek de roadmap maar eens op via Google.

Je moet je wel realiseren dat je voor de 800 euro een volledig systeem krijgt, inclusief monitor en randapparatuur. Voor minder kom je nauwelijks toe, getuige het budget- en basissysteem. Uiteindelijk betaal je hiervoor dus een premium van €300 om je eenvoudige desktop om te bouwen tot een zeer behoorlijke gamebak en dat is nou niet bepaald de hoofdprijs.
Daar ben ik het dus niet mee eens. Een mainstreamkaart staat niet op positie 11 bij de passmark ranking. Dit is puur marketing van AMD om mensen te laten geloven dat je een dergelijke kaart minimaal nodig hebt om enigzins te kunnen gamen. Zelf gebruik ik een Q9300 icm 8800 GTS. Hoewel deze combinatie al bijna 3 jaar oud ben ik nog geen spel tegengekomen die ik niet in fullhd kan spelen. Natuurlijk kan ik niet alle features op max zetten maar dit doet niets af aan het spelplezier. Mijn processor is tegenwoordig vergelijkbaar met een processor van rond de 90 euro en de 8800 GTS met een kaartje van zo'n 80 euro.
Mee eens. Persoonlijk zou ik en ga waarschijnlijk voor de XFX HD-567X-ZNH4 omdat die met zijn passieve koeling volledig stil is en zuinig. Net nieuw (silent versie) en up-to-date met o.a. DX11. Je blijft er mee onder de 99,- en zoals op youtube, en in reviews is te zien zijn recente games ruimschoots goed te spelen.

[Reactie gewijzigd door jesper86 op 2 januari 2011 12:49]

Die vind ik dan net weer te traag voor een game pc. De HD5750 & 5770 zijn veel betere kandidaten voor een mooie budget game pc.
En de HD6850 is toch min of meer een opvolger voor de HD5750/70? Dus dan is het cirkeltje weer rond ;)
Mja, wat niet weg neemt dat de 57x0 wel een stukje goedkoper is. Maar dump-aanbiedingen in de BBG zetten betekend dat ze er over een niet al te lange tijd niet meer in staan.

Persoonlijk zou ik altijd de opvolger in een systeem zetten, wegens de support van de producent / winkel. Mits deze opvolger slechter presteert dan de initiële hardware.

Een beetje in de geest van "twee keer mainstream kopen is duuurder dan één keer super high end." (*disclaimer: niet altijd waar).

Momenteel zitten we in een console port sleur, wat betekend dat dit een goede tijd is om gewoon het top model te kopen. Totaal geen spijt van met m'n i7 920 en 5850. Met als voordeel dat je in super high end series vaak nog een tweede kaartje kan bij prikken als ze in de uitverkoop geraken.
Niet echt, die is toch weer een stuk duurder. En nee, ik vind het juist wel aantrekkelijk om een dump-kaart te kopen; mits de prijs goed is. De leverbaarheid boeit niet, als jij eraan aan komen is het toch goed ?

Twee maal een HD5750 a 80 euro of minder is sneller dan 1x een HD6850 a + 160.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 4 januari 2011 12:57]

Als je kijkt naar de specs, zal het ssf-systeem dan betere (game)prestaties leveren dan het budgetgamesystem? De i5 760 is namelijk sneller dan de phenom x4...
Het verschil is niet onwijs groot tussen de phenom en de i5 bij games. De videokaart heeft een veel grotere invloed en die is bij beide hetzelfde (HD6850). Wat in het dagelijkse gebruik wel te merken is is dat het SFF systeem een ssd heeft. Maar vergeet niet dat er bij het SFF systeem geen randapparatuur zit. Dat scheelt toch een paar honderd euro ;)

[Reactie gewijzigd door Bolletje op 1 januari 2011 17:11]

Ondanks deze punten ben ik het er wel mee eens dat het SFF setje een stuk leukere koop is. Zeker gezien zowel budget als SFF voor kids / studenten bedoeld zal zijn in veel gevallen. Hoewel de SFF eigenlijk overal ook wel als 2e systeem tussen past.

Maar in het geval van een kinderkamer / studentenwoning is de SFF weer een extra voordeel. Randapparatuur kan indien je aan een budget zit heel minimaal. Als student kan je voor €25,- wel een keyboard muis setje halen en het scherm met een ebay kabel aan je TVtje hangen. Of bij de kringloop een oude 19" TFT opvissen.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Apple

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True