Door Arnoud Wokke

Redacteur

2010: providers draaien de klok terug

Slotwoord

Providers Vodafone KPN T-MobileNederland verkeerde als telecomland in 2010 op het snijvlak van verleden en toekomst. Aan de ene kant zagen we de comeback van datalimieten en afrekenen per minuut, en traden er steeds meer storingen op bij mobiele (data-)netwerken, aan de andere kant bracht 2010 de eerste veiling en de eerste tests van lte, de netwerktechniek van de toekomst.

Het meest zorgelijke is dat Nederland - en Europa in het algemeen - de afgelopen jaren op achterstand is gezet in de telecomwereld. Waren voorheen de snelste netwerken, de laagste prijzen en de meest aansprekende toestellen het eerst in Europa te vinden, nu gaat Noord-Amerika er met die eer vandoor. Vanwege het subsidiemodel, waardoor veel toestellen in Nederland bij abonnementen 'gratis' zijn, zijn de laagste prijzen nog wel in Nederland te vinden.

Enkele van de meest aansprekende toestellen, zoals de HTC Evo 4G en Samsung Epic 4G, kwamen echter alleen uit in de Verenigde Staten. Ook waren Amerikaanse providers de eerste met de combinatie van wimax- en lte-netwerken en toestellen die dat ondersteunen. Enkel een Russische provider leverde al in 2008 de Max 4G, een door HTC gemaakt wimax-toestel.

Het is de vraag wat 2011 gaat brengen. Door de toegenomen populariteit van mobiel internet staan providers voor de uitdaging om de capaciteit van de netwerken veel verder op te schroeven. Maatregelen als datalimieten helpen maar tijdelijk; om te voldoen aan de grote vraag naar mobiele data - in de nabije toekomst ook via tablets - zijn de lte-netwerken op termijn een onmisbare schakel. Vermoedelijk is 2011 het jaar van de voorbereiding op de eerste kleinschalige lte-netwerken in Nederland, maar de verwachting is dat die pas in 2012 en 2013 op grote schaal in gebruik worden genomen.

Reacties (100)

Wijzig sortering
Aangezien je een molecuul wil vervormen of afbreken om kanker te veroorzaken, moet je voldoende energie hebben per photon om dit te doen als het photon een molecuul raakt.
Normaal zonlicht heeft omgeveer honderduizend keer meer energie per photon dan de straling uit een telefoon (~400-700THz vs 900-2100MHz voor zichtbaar licht vs telefoon, angezien de ogen van mensen werken met het vervormen van moleculen waardoor je licht waarneemt). Het effect van meer deeltjes met lagere energie is niet hetzelfde als minder deeltjes met meer energie per deeltje (wat schadelijker is)!

Voor de duidelijkheid: Jouw eten krijgt ook geen moluculaire vervormingen in de magnetron, welke nodig zijn voor vrijwel alle vormen van kanker, terwijl het totale vermogen zo'n 10000x hoger ligt.

[Reactie gewijzigd door kaas-schaaf op 20 december 2010 14:18]

Ik hoop wel dat vnl de atomen wat sneller heen en weer gaan bewegen en niet dat we massaal moleculen gaan vervormen in de magnetron. Ik hoef het alleen warmer te hebben en niet eten in een andere vorm.

OT:

Ik bel schijnbaar nog wel per minuut (vodafone prepaid) en zie niet ergens een opt mogelijkheid op hun site om dit te veranderen naar per seconde. Zijn ze nu illegaal bezig of mis ik iets hier?
Ik snap je punt.. maar ik kook mijn eten toch liever, juist vanwege deze molE(!)culaire vervorming (afbraak) door F(!)otonen.
Voor de duidelijkheid: Jouw eten krijgt ook geen moluculaire vervormingen in de magnetron, welke nodig zijn voor vrijwel alle vormen van kanker, terwijl het totale vermogen zo'n 10000x hoger ligt.
Leg jij je kipfilee er maar eens in, of je eitje, dan zie je de moleculen vervormen (eiwitten bv).

Verder lig (ik in ieder geval) niet vaak met mijn ballen in (in)direct zonlicht.

De penetratie van straling in het deel van het spectrum dat voor telefoons wordt gebruikt is natuurlijk groter dan dat van zichtbaar licht, en van zonlicht is het ook bekend dat het huidkanker veroorzaakt. Beide deel van het EM spectrum, dus wat dat betreft vindt ik het helemaal geen onverdedigbare stelling.
Argh. Sorry hoor maar twee professoren in nota bene je geciteerde artikel zeggen "we weten niet waardoor het komt' en dan sluit jij af met "beetje logisch nadenken"? Denk je niet dat die profs dat ook gedaan hebben en desondanks concludeerden dat dit verband niet te leggen is? |:(
Ze zeggen dat er meer onderzoek nodig is. Dat sluit dus het in je broekzak hebben van je GSM met zaadbaklkanker tot gevolg niet uit.
denk je nou werkelijk dat er milioenen mensen met apparaten in hun broek of kontzak lopen die gevaarlijke straling afgeven?
Uit alle onderzoeken is gebleken dat er geen schadelijke effecten van gsm-straling is.

Waarom zoeken sommige mensen zo hartstochtelijk naar de het schadelijke effect?
Willen die mensen dat graag vinden, is er een diep geloof in hun geworteld??
uit net zoveel onderzoeken is het tegenovergestelde gebleken, dus wat wil dat nou zeggen?
Dat wil zeggen, dat een oeroud spreekwoord nog steeds actueel is:

"Wiens brood men eet, diens woord men spreekt." Carolus Tuinman, 1720.

En dit is op ALLE onderzoeken en statistieken, ook het CBS, geheel van toepassing.


"There is no truth, there's only opinion"

[Reactie gewijzigd door poktor op 21 december 2010 23:05]

Daarbij,
De 'geldschieter' van de onderzoeker bepaald vaak voor een groot de uitslag.
Zo zullen millieu organisaties vooral experts "vinden" die onderbouwen dat antennebouw en gsmgebruik schadelijker is, dan de telecomfabrikanten ( nokia, ericsson )
< niet de toestelbouwers, maar de overkoepelende bedrijven >

Als een 'onafhankelijk' onderzoek aantoont dat er wel degelijk schade ontstaat, zal de ene partij het eerder brengen dan als het tegen zijn belang indruist
Daar ben ik het niet helemaal mee eens, Arnoud. Als een goede professor zijn naam niet te grabbel wil gooien, zal hij niet zomaar vermoedens rond gaan bazuinen. Juist dit soort mensen willen onderzoek, voordat ze resultaten publiceren.

Het lijkt mij zeker niet ondenkbaar dat deze professoren de GSM-masten als mogelijke oorzaak zien. Zij zullen eveneens van het recente onderzoek gehoord hebben dat WiFi-straling -bewezen- slecht is voor planten. Maar of het nu ook slecht is voor mensen, en of GSM-straling dat ook is, is niet bewezen. Net zoals straling van pc's, computers, militaire toepassingen, etc. etc. etc. dat niet is. Vanuit dat oogpunt zijn er vele mogelijke oorzaken, en is het niet onlogisch dat zo'n persoon er dan niet één uitpakt (die ook nog eens controversieel is).

Dus dat jij zegt, dat ze concluderen dat het verband níet te leggen is, vind ik echt te kort door de bocht. Niet bekennen is niet ontkennen natuurlijk :).
Ik denk dat een groot deel van de mannen met zaadbalkanker hun sleutels in hun zakken bewaren. Misschien zorgen die sleutels wel voor zaadbalkanker!

|:(

Het oorzakelijk verband tussen de straling van een mobiele telefoon en kankergezwellen is nog nooit aangetoond. Dat beide tegelijk op kunnen treden wil nog niet zeggen dat de een het gevolg is van het ander..
Anoniem: 149084
@FriXion20 december 2010 13:25
Hoeveel meer mensen zijn er sinds 1989 met sleutels in hun broekzak gaan lopen, en hoeveel mensen zijn er sinds die tijd met GSM's in hun broekzak gaan lopen?

Ondanks dat het niet aangetoond is, lijkt een verband met GSM telefoons niet geheel uit te sluiten te zijn.
De sleutels van mijn eerste autotje waren gewoon een stuk metaal met wat plastic rond de kant waar je hem vasthoud. Aan mijn huidige sleutelbos hangen bakbeesten waarmee je op afstand de deur open krijgt en die druk communicerend met mijn auto de startonderbreking ontgrendelden.

De sleutels uit '89 zijn niet dezelfde als die uit 2010. Sleutels zijn dus ook niet uit te sluiten.
je autosleutel zendt echter pas een signaal zodra je op het knopje drukt. Een GSM heeft continu verbinding met meerdere GSM masten...
Renault heeft echter al jaren een syteem dat ervoor zorgt dat de auto opslot gaat als je verder dan 5 meter ervan verwijderd bent en dat je hem automatisch kunt openen als de auto de sleutel in de buurt signaleert. hoezo geen constante communicatie? ook kan je je auto starten door hem alleen in je broekzak te houden. de auto controleerd zelf of er een sleutel aanwezig is, is dat niet het geval dan slaat ie gewoon af. hier is natuurlijk ook een constante verbinding naodig en dit werkt dus hetzelfde als je telefoon.

nu kan je ook zeggen van ja boeien je zit niet de hele dag in de auto, maar dit systeem is juist handig voor mensen die erg veel reizen en soms wel de hele dag in hun auto doorbrengen (pakketbezorgers, vertegenwoordigers)

dus een sleutel hoeft niet perse alleen een signaal af te geven als je op een knopje drukt


ontopic:
ik vind dat heele datalimiet gebeuren eigenlijk wel een beetje jammer. vooral de nieuwere telefoons met youtube functie gaan daar makkelijk overheen in een paar dagen. ik was eerst van plan om een goedkope sim only zonder limiet te nemen om te youtuben internetten en te gamen, maar die zijn nu gewoonweg niet meer verkrijgbaar. ik snap best dat de netwerken dichtslibben, maar dan moet je ook niet ineens meer bandbreedte beschikbaar stellen aan gebruikers.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 22 december 2010 14:16]

Ik denk eerder dat er een verband moet worden gezocht tussen minder bewegen en dit soort ziektes.
precies in dezelfde tijd is men meer voor de televisie gaan hangen, dus volgens mij is de straling van de tv de oorzaak.
En de OV Chipkaart zit ook in mijn broekzak!
Die van mij pas onherstelbaar beschadigd met zitten in de tram (niet op een stoel dus) toen heb ik 't in stukken gemaakt en ergens in de prullenbak gedumpt.(moest wel effies zoeken)
Had eerst korting qua voordeeluren maar sinds ze perse automatisch willen afschrijven heb ik geen persoonlijke ov kaart meer nodig.
Het is nogal kort de bocht om een dergelijk artikel (verontrustend artikel, dat zeker) meteen te koppelen aan het gebruik van mobiele telefoons. Logisch nadenken houdt ook in dat er deductief nagedacht mag worden. Gebruik van wetenschappelijk onderbouwde artikelen die jouw mening onderbouwen levert een betere discussie op in plaats van genoemd artikel te gaan gebruiken.
En waarom treedt deze stijging alleen op bij mannen? Nou? Nou? ;)
omdat vrouwen geen zaadballen hebben.....
Ze hebben wel eierstokken en het verschil tussen zaadballen en eierstokken is niet eens zo groot. Als het ook maar enigszins klopt wat session1978 zegt dan zou bij vrouwen er ook een verhoogde afwijking moeten zijn in de streek waar de mobiel in de zak zit.

[Reactie gewijzigd door madmaxnl op 20 december 2010 10:13]

Is wel een iets grotere afstand ;)
Ze hebben wel eierstokken en het verschil tussen zaadballen en eierstokken is niet eens zo groot. Als het ook maar enigszins klopt wat session1978 zegt dan zou bij vrouwen er ook een verhoogde afwijking moeten zijn in de streek waar de mobiel in de zak zit.
Ware het niet dat eicellen al vanaf de geboorte aanwezig zijn (weliswaar in een andere vorm) en dat er dagelijks miljoenen zaadcellen worden gemaakt.
Niet zo groot? Doe je uberhaupt iets met biologie? Hoeveel nieuwe oöcyten maakt een vrouw tijdens haar leven? En hoeveel spermatozoa maakt een man? Denk na voor je blaat, havist!
het kan aan mij liggen maar wanneer de teelballen van een man een genetische beschadiging hebben, wat straling zou moeten doen, dan ik het effect toch gelijkwaardig met de eicel van de vrouw.
Het effect bij een man is veel groter natuurlijk. Spermatozoa worden bij een man tijdens het leven "bijgemaakt" vanuit germline cellen. De oöcyten van een vrouw zijn al "af" wanneer zij nog een foetus is. Ook dan kunnen de cellen nog wel beschadigd zijn, maar bij een man is dit veel meer aan de orde!
in zo verre hier boven vermeld staat heben ze het niet over eierstokken, maar wel over stijging in borstkanker... houden die vrouwen dan hun mobieltjes tussen hun tieten verstopt of wat?

Als ze aantonen dat dit idd door de gsm komt mag men ook vertellen wat de effectieve afstand is
houden die vrouwen dan hun mobieltjes tussen hun tieten verstopt of wat?
Ga maar eens naar een discotheek..genoeg meiden die de telefoon inderdaad daar bewaren! Lekker makkelijk ook: geen handtasje nodig waar de telefoon sowieso al niet in zou kunnen passen...

En ook handig voor de heren:
Krijg je niet alles van je vriendin in je handen geduwd "houd jij het even bij je" en opeens zijn je broekzakken zo vol dat je niet meer kunt lopen! Nu kun je zeggen bewaar het maar op je normale plekje... kun jij om de 5 minuten doen of je iemand moet bellen/smssen en naar de telefoon van je vriendin graaien, want ja.. jouw telefoon heeft opeens een lege accu. :+

;)
ware het niet dat de meeste vrouwen hun GSM in hun handtas hebben ipv in hun broekzak...
mannen hebben tot op heden niet zo vaak een handtasje bij zich.
Nou in de zeventiger jaren had een beetje metro-man wél een handtas(-je) bij zich.
8)7
Laten we hopen dat dát in ieder geval niet terug keert.
Anoniem: 322276
20 december 2010 09:43
Dat er differentiatie plaatsvindt tussen gebruikers lijkt me niet verkeerd. Het is niet te verkopen in deze tijden van file-vorming op het mobiele internet dat degenen met een beperkt gebruik hetzelfde moeten betalen als diegenen die wel 3 of 4 Gb per maand nodig hebben.

Wat mij echter als grootgebruiker, ik zit dagelijks in de tram het Journaal/ Pownieuws/ P&W te kijken en zit daarmee rond 3Gb per maand, teleurstelt is de weigering van 'de branche' om er daadwerkelijk wat aan te doen. Hun klanten echt te helpen.

1) Sinds de Iphone is mijn datagebruik enorm toegenomen. Waarom is het niet mogelijk om bijvoorbeeld uitzendingen van uitzendinggemist als 'vodcast' te laden via Wifi (thuis/ kantoor)? Zo ook allerlei soorten nieuwssites (Telegraaf/ Elsevier) etc.? Dat zou mijn gebruik, en naar ik vermoed ook dat van anderen, ernstig doen afnemen. Ik vermoed minimaal met de helft. Ligt aan Apple, weet ik, maar T-mobile zou prima Apple onder druk kunnen zetten om haar beleid te veranderen. Onder druk van de Telco's is immers thetering in de meeste landen dichtgetimmerd; net zoals initieel Voip

2) Waarom zijn er alleen data-abonnementen tot 1GB (bij een enkel netwerk ook nog met dataverdubbelaar)? Ik zou best iets meer willen betalen voor een abonnement beperkt tot 3GB ofzo. Behalve bij T-mobile, waar je hardwarematig beperkt wordt doordat je vaak geen bereik hebt, moet je keihard per MB betalen boven een veel te lage limiet. Waardoor je het haasje bent als je net zoals ik rond de 3GB zit. Voelt onredelijk..

Kortom: ik snap dat telco's moeten investeren en ik snap dat ik moet betalen voor gebruik. Maar wat ik niet snap is het huidige beleid waarbij de keuzes in feite beperkt zijn tot een kreupel netwerk en twee hele dure netwerken. Als ik alu-hoedje zou zijn zou ik vermoeden dat er smerig spel gespeeld wordt.
Ik vind het helemaal niet verkeerd om datalimieten in te stellen, zeker om die mensen die het 3G verkeer doen dichtslibben aan te pakken. Maar wellicht is 1GB wat aan de krappe kant waardoor je een verkeerde boodschap uitzendt, maar verhoog dat naar 2GB, dan heb je 99% van de mensen te pakken (ik zit zelf rond de 300mb en gebruik veel mijn iPhone). Waarschijnlijk zijn die grootgebruikers mensen die aan het tetheren zijn en geen ADSL lijntje thuis hebben liggen.
Een datalimiet waarbij je bij overschrijding per MB gaat betalen vind ik ouderwets en schandalig. Op deze manier weet je van tevoren nooit waar je aan toe bent. Doe het dan zoals T-Mobile, welke je 'slechts' beperkt in je snelheid bij overschrijding. Ik betaal momenteel 9,95 voor het goedkoopste abonnement en passeer meestal al binnen twee dagen de limiet van 400mb, maar kan vervolgens wel de rest van de maand mobiel internetten met een ""snelheid"" van 48KB/s. Niet snel, maar wel voldoende voor mobiel gebruik.

Op deze manier, met deze beperkte snelheid is het nagenoeg onmogelijk dat het netwerk dichtslibt...
Let maar op bij contractverlenging: tegenwoordig is de snelheid voorbij de limiet beperkt tot 64Kibit/s. Daar word je ook met je mobiel niet vrolijk van.
Het abonnement waar ik het over heb heet Laptop Economy en wordt geleverd met een USB-dongle. Ik gebruik het dus icm m'n Samsung NC10 netbook. De eerste 400mb gaan vanwege de hogere snelheid altijd snel, maar daarna, met 48KB/s kan je nog steeds prima surfen. Je moet alleen geen grote bestanden willen downloaden, maar ja, daar heb je het abonnement ook niet voor. 48KB/s is voor die 9,95 per maand niet duur en prima te doen.
De discussie hier gaat over internet op je telefoon en jij komt met de prijzen van dongles? Dat is appels met peren vergelijken.

Met dongles heb je bij meerdere providers dit soort modellen van onbeperkt internet met vertraging na een bepaald limiet. (T-Mobile 400MB > 64kb/s, Vodafone 500MB > 128kb/s)
binnen tweedagen 400 mb er door heen stouwen en dan vervolgens zeggen dat 48kb voldoende is voor mobiel gebruik voor de rest van de maand.
ik heb ook een data abbo maar meer dan 500 per maand haal ik nauwelijks. Behalve als ik hem ga gebruiken om te tetheren wanneer er geen vaste internet lijn aanwezig is.
Dan zie ik het gebruik fors oplopen.
of videos op youtube ga kijken. Als je zo graag fors data verbruik wil moet je daar gewoon voor betalen.
Anoniem: 322276
@Dr C21 december 2010 09:45
Waarschijnlijk zijn die grootgebruikers mensen die aan het tetheren zijn en geen ADSL lijntje thuis hebben liggen.

Misschien ben ik niet het goede voorbeeld maar ik zie om mij heen (nagenoeg al mijn collega's hebben een Iphone of Android) dat dit niet het geval is. Ik heb UPC Fiberpower 90 en een apart abonnement voor mijn Notebook/ Ipad. Thetheren, waarvan de meeste Iphone gebruikers niet eens weten hoe het moet, is dus niet aan de orde.

Nee gewoon 2x per dag het Journaal kijken via 'Uitzending' gemist. Zo nu en dan een fotootje via mail en dagelijks wat plaatjes op Facebook. Misschien ook even Pownieuws kijken. Zit je op 100MB per (werk)dag.

Oftewel ik gebruik de smarthone zoals 'Steve' het bedoelde ....

Wat mij betreft offline cachen van media, dat zou helpen maar dat is niet wat de Telco's willen, of bundels aanbieden van 2 en 3GB. Maar dat willen de Telco's ook niet.

Kortom: het is imho ordinair 'geld verdienen'.
Das t probleem van standaardprodukten van bedrijven met miljoenen klanten: het nooit maatwerk.

Maar goed, de telecom wereld gaat weer eens door zijn varkenscyclus heen: door de in 2003-4 gemaakte investeringen (met dank aan de in 2001-2 opgehaalde mega $$$ uit de internetbubbel) zaten ze allemaal tot over hun nek in ongebruikte netwerkcapaciteit, want alle prognoses uit 2001 waren veel te optimistisch. Dus: wanhopig klanten trekken met flatfee, onbeperkt internet, etc om die enorme ongebruikte datapijpen te vullen. Gaat allemaal goed totdat eindelijk de klanten de netwerkcapaciteit vol trekken. En dan wordt iedereen wakker, en begint weer aan capaciteitsmanagement (datalimieten, etc), want er moet geld opgehaald worden voor nieuwe investeringen. Etc.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 20 december 2010 12:21]

Inmiddels zijn er veel mogelijke frequenties voor lte gekandideerd. 700Mhz, 800MHz, 850MHz, 900MHz, 1700Mhz, 1800Mhz, 1900MHz, 2100MHz, 2600MHz en 3500MHz zijn allemaal frequenties die ergens in de wereld geveild zijn of gaan worden ten behoeve van lte-netwerken. Een wereldwijde afspraak over de te gebruiken frequenties zal voorkomen dat toekomstige smartphones en tablets in slechts een beperkt deel van de wereld werken. Voorlopig lijkt het er echter niet op dat die beslissing snel wordt genomen.
Denk dat dat laatste er nooit zal komen omdat ieder land weer een, geheel dan wel gedeeltelijk, eigen verdeling van de frequenties toepast. Als je ieder land zal vragen welke frequenties ze over hebben voor LTE dan denk ik niet dat je er een gezamenlijk beschikbare frequentie uit kunt halen.

Binnen de EU zal het wel wat makkelijker zijn en ik kan het niet vaak genoeg herhalen: neem AUB een lage frequentie! Ik denk dat de markt er langzaamaan wel rijp voor is om GSM uit te faseren. Dan kunnen we de 900MHz-band voor LTE inzetten en hebben we geen gedoe met ontvangst, vooral in gebouwen. Of anders 700-800 MHz, nog beter. Moet er dus wel wat van TV afgesnoept worden maar analoge TV gaat al in de ban en digitale TV kan wel met wat minder frequenties lijkt me. Blijf in ieder geval onder de GHz als het even kan...
En hoe zit het dan met de snelheden...

Hoe wil je 1000Mbps halen, op een frequentie van 900MHz...

Tuurlijk voor afstand is een lagere frequentie beter, maar dat komt de snelheid van de verbinding niet ten goede...
Wat wil jij met 1 Gbps op je mobiel? Nogal nutteloos. Bovendien, met de huidige UMTS-frequenties val je binnenshuis nog regelmatig terug op GPRS (bij enorm gebrek aan EDGE in Nederland) en ja, dat is lekker snel... Bovendien maakt 900 MHz of 2400 MHz volgens mij weinig uit voor de snelheid. Ik ken de technische ins en outs niet maar als frequentie en snelheid een evenredig verband hebben dan vind ik ongeveer een derde van 1 Gbps nog steeds zeer acceptabel voor mobiel gebruik, zeker gecombineerd met de praktisch gegarandeerde ontvangst overal. En het scheelt enorm veel zendmasten wat het voor de consument ook weer goedkoper maakt.
Wat wil jij met 1 Gbps op je mobiel
Nu nog niets waarschijnlijk, maar dat zei je waarschijnlijk over 1 Mbps ook een paar jaar geleden... Het opzetten van zo'n netwerk is geen zaak van vandaag op morgen, dus ik neem aan dat ze wel de nodige aandacht zullen besteed hebben aan onderzoek omtrent capaciteit en snelheid. Ik word persoonlijk al irritant als ik moet surfen via gprs... ik ben waarschijnlijk verwend door een goede hspda dekking. Maar ik ben er zeker van dat er nog wel een tijd zal komen wanneer ik hspda traag zal vinden, en 1 Gbps gewoon. En als je dan nog moet beginnen met hiervoor een netwerk uit te rollen... good luck!
Je kan zelfs het dubbele halen of 4 voudige. Term heet Modulatie/demodulatie. Signaal van 900MHz waarop data wordt "gemoduleerd". Bij ontvanger wordt zelfde 900MHz tegen ontvangen signaal aangehouden waardoor je de gemoduleerde data kan demoduleren.900MHz is dan ook de draaggolf.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Modem
Edit; ik doel met mijn bericht niet op bovenstaande reactie van session1978, maar op het artikel van Arnoud Wokke!

Mooi pleidooi _O_

Ik vind het schandalig hoe er met de klant wordt omgegaan. Gelukkig zijn er al een aantal telco's teruggekomen van hun absurde ideeën om weer per volle minuut te gaan betalen.

Laten we hopen dat we volgend jaar lachend terug kunnen kijken op dit artikel :)

[Reactie gewijzigd door Matis op 20 december 2010 09:12]

Schandalig idd. In plaats van om nieuwe manieren te zoeken om geld te verdienen proberen de telco's geld aan consument sluw afhandig te maken. De EU heeft telco's gedwongen om hun tarieven te verlagen voor klanten die in het buitenland bellen en sms-en. Dat was een gigantische bron van inkomsten (€2,50 per minuut was geen uitzondering). Nu willen de ze dat compenseren. Er is duidelijk gebrek aan creativiteit want nieuwe producten heb ik afgelopen tijd niet gezien. Dus laten ze ons door allerlei beperkingen in te voeren meer betalen voor hetzelfde product.
Wat ze zouden moeten doen is het product duurder maken, in plaats van allerlei irritante beperkingen op te leggen. Ik snap ook wel dat alles betaald moet worden, maar verhoog dan het abonnementsgeld in plaats van iedereen extra kosten aan te naaien.
nee vind ik niet. het is toch belachelijk dat je €30 per maand betaalt voor 150 belminuten/ smsjes? ik vind dat ze gebruikers zelf de keuze moeten geven hoe hun abbo eruit ziet. net zo als KPN dat nu al een beetje doet bij zakelijke abbo's. wil je weinig belminuten maar wel veel SMS? ok dat kan. dure telefoon met internet en heel weinig belmin./sms? dat kan ook. idereen is toch aan het pingen dus wat is het nut van SMS? ik hoef het niet meer hoor. als ik internet theter naar mijn iPod touch ben ik goedkoper uit dan dat ik ff iemand een smsje stuur. dat klopt toch niet? maak daar dan gebruik van.
Wie de positie van Nederland in de wereld in ogenschouw neemt, ziet echter een heel ander beeld van onze telecommarkt: het gsm-netwerk reikt tot in alle hoeken en gaten van het land en ook 3g is op veel plekken te ontvangen
Ja, dat komt natuurlijk omdat de bevolkingsdichtheid zo hoog is in Nederland. De Nederlandse telco's doen echt niet aan liefdadigheid of zo ..

En verderop:
Vanwege het subsidiemodel, waardoor veel toestellen in Nederland bij abonnementen 'gratis' zijn, zijn de laagste prijzen nog wel in Nederland te vinden.
Laagste prijzen? Ja als je even de bijbehorende abbonementskosten vergeet .. In sommige Europese landen is zulke koppelverkoop zelfs verboden. Ik vind het nogal gewaagd om dit een pluspunt van de telco's in Nederland te vinden.
Ikzelf heb liever een simlockvrije telefoon en die zijn over de grens om een of andere reden veel goedkoper dan in Nederland .. Kennelijk willen Nederlandse telco's heel erg graag hun telefoons 'gratis' weggeven met een abonnement.
En weer denk ik niet dat dat uit liefdadigheid is.
Toch is het vaak wel voordeliger: ik reken het elke keer dat ik een toestel aanschaf van voor tot achter door, en de laatste keer heb ik weer een abbo met 'gratis' toestel gekozen ipv sim-only en een los toestel. Het scheelde 100 euro ofzo...
Komt waarschijnlijk omdat de Telco's deal maken met de telefoon producenten, en dat toestel voor een veel lager bedrag inkopen, dan jij betaald in de winkel. Of dat wenselijk is, is vers twee. Misschien blijven de luxere type mobieltjes daarom wel zo duur in de winkel.

Over die "virtuele voetbalclubs" die zogenaamd "ons" sponsoren. Is dat niet frappant, terwijl de meeste clubs amper hun broek op kunnen houden ?
Het meest zorgelijke is dat Nederland - en Europa in het algemeen - de afgelopen jaren op achterstand is gezet in de telecomwereld.
Omg, wat een bangmakerij toch weer. Help de Telecom bedrijven, aub! Ze verdienen niet genoeg! Drie maal raden door wie dit artikel gesponsored is }>
(en nee, je wint er geen prijzen mee)

[Reactie gewijzigd door Madrox op 20 december 2010 12:25]

ik wilde eigenlijk een heel statement maken door je te vertellen dat je bij sim-only buiten je bundel per minuut minder betaalt. Dit blijkt in ieder geval bij KPN helemaal niet zo te zijn, het is zelfs andersom. Sim only: 33ct p/m bij abonnement met toestel 30c p/m
Wat heb je precies aan '4g', met downloadsnelheden van 100mbps als je een datalimiet hebt van 1 GB? Als je jezelf een keer vergaloppeerd kost het je een fortuin... Ik vind eerlijk gezegd dat het invoeren van datalimieten niet meer van deze tijd is.

Als ze daadwerkelijk last hebben van een hoog netwerkgebruik moeten ze daar maar in investeren. Dat een data-abonnement dan duurder wordt lijkt me logisch. Ik ben best bereid 15 euro te betalen ipv 10, als ik dan een snelle verbinding heb en ongelimiteerd kan gebruiken. Vooralsnog is KPN de enige die zoiets bied geloof ik, maar de snelheid en stabiliteit van dat netwerk zijn niet om over naar huis te schrijven..
Surf & Mail Totaal is ook nog steeds FUP bij KPN, niet alleen Extra Snel.
Het enigste wat bij KPN datalimieten heeft zijn de iPhone abonnementen.
Mooi overzicht wat er het afgelopen jaar gebeurd is in mobielnetwerk land.
Zelf vind ik ook dat we echt naar het stenentijdperk zijn gegaan met die datalimieten. Of is het puur geldkopperij? Een datalimiet bij KPN of Vodafone is 1GB, das omgerekend 33 mb per dag. Das echt niet genoeg. Zeker niet met een Iphone.
Afrekenen per minuut is kinderspel vergeleken met wat ik op engadget las over plannen om apart te gaan afrekenen voor verschillende doeleinden waarvoor je internet gebruikt. Bv youtube kost x per maand, maar facebook y per maand.

http://www.engadget.com/2...ing-charging-per-service/

Mag hopen dat dit niet echt gaat gebeuren :/.
Is ongelimiteerd dataverbruik niet een wassen neus? Ik bedoel, die providers moeten de bandbreedte ergen inkopen, dat impliceert een bepaalde hoeveelheid tegen een bepaalde prijs. Dat impliceert volgens mij ook dat die voorraad eindig is (tegen die prijs) en dat overschreiding geld kost. En aangezien een provider die haar diensten tegen een scherpe prijs wil aanbieden scherp moet inkopen, zal ie altijd op die grens willen balanceren, zonder daar (alteveel) overheen te willen gaan.

Ik heb al veel discussie gehad met mensen die beweren onbepertk internet te hebben, maar imho is dat dus gewoon onmogelijk. Er is altijd een bepaalde limiet. Die zal bij de ene provider hoger liggen dan bij de andere. Maar er is een grens, dat kan niet anders.

De hele toestand is ontstaan omdat bepaalde providers niet hebben durven inzetten op grootschalig dataverbruik (door oa iPhone) en een beetje erg conservatief zijn geweest. Misschien hebben ze zelfs wel afspraken met leveranciers gemaakt voor een langere periode zodat ze nu dreigen het schip in te gaan. Dat is wel gebleken met het aantal steunzenders dat veel te laag was.
Wat ik alleen niet begrijp is dat in Nederland, regel- en voorschriftenland (en ook consumetenbeschermingsland) het niet gewoon verplicht is om in klare taal de kosten en vooral limieten te vermelden bij het adverteren voor een abo. Nu moet je een cursus hogere wiskunde hebben gevolgd om te doorgronden waar precies de limieten liggen. Terwijl het heel simpel is. Als we al een land van regeltjes zijn, maar dan een verplichte lay-out voor een infobox met daarin wat dit abo exact kost, en wat de limieten zijn. Helaas gaat dat niet gebeuren, want die 'regels' worden door de providers zelf verzonnen en aan de minister doorgegeven en die wil niet ingrijpen, dus blijven we zitten met een bijzonder ondoorzichtige markt.
Het excuus dat KPN gebruikte dat men alleen maar dure smartphones en iPhones wil en daarom ze genoodzaakt zijn per minuut af te gaan rekenen slaat nergens op! Als consument KIES je ZELF voor een duur toestel, dus niet meer dan redelijk dat je daar ZELF aan bijbetaalt.

De vergelijking van je wil een een zware Mercedes kopen maar wilt de BPM van een Toyota Aygo (geen BPM dus) betalen, idioot!

Ik ben van mening dat je als provider op een gegeven moment meer hebt aan de klanten die je trouw blijven, dan de klanten die je verlaten met dit soort fratsen! Communiceer helder de prijzen en voorwaarden. Wie een dure smartphone wil, moet daar ZELF voor betalen!
Maar het klopt wel dat de consument graag dat gratis mobieltje heeft, dus het is geen excuus.

En ja iemand moet mijn gratis mobieltje toch betalen, ik ga namelijk niet over mijn bundel heen ondanks de op 1 min afronding.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee