Door Paul Hulsebosch

Redacteur

EA Winter Showcase

Wisselende teams

Ook bij multiplayer heeft Maxis een aardig systeem bedacht. Multiplayer wordt één tegen één gespeeld, waarbij beide spelers vooraf mogen kiezen welke drie characters ze uit hun verzameling in mogen zetten. Het potje duurt drie rondes en na afloop van de eerste ronde mag de verliezende speler een nieuw team samenstellen. De winnende speler niet, die moet de tweede ronde in met hetzelfde team. Ook na de tweede ronde mag de verliezende speler een nieuw team op het speelveld zetten.

* Voorlopige conclusie

Darkspore heeft in de verte iets weg van Diablo. Met name bij het bedienen van de characters op het slagveld lijkt de game van Maxis op de klassieker van Blizzard. Daaromheen is het spel echter geheel anders. Het geheel is op anonieme brokken ruimtepuin gesitueerd en dat levert niet het interessantste aspect van het verhaal op. Het spel moet het vooral hebben van je keuze uit de tientallen characters die beschikbaar zijn, en van de oneindige hoeveelheid upgrades die je ervoor kunt verdienen door ogenschijnlijk waardeloze brokken puin te verzamelen. De indeling van de hotbar is interessant, maar we hebben te weinig kunnen spelen om te beoordelen of het systeem ook gevarieerde gameplaymogelijkheden oplevert. Dat gaan we in 2011 ontdekken.

Titel Darkspore

Platform PC
Ontwikkelaar Maxis
Uitgever Electronic Arts
Releasedatum 2011

Lees meer

Dragon Age II Video van 17 mei 2011
Darkspore Video van 16 mei 2011
Battlefield Heroes Video van 14 april 2011
Dragon Age II Video van 11 maart 2011
Dragon Age II Video van 11 maart 2011
Battlefield Play4Free Video van 10 maart 2011
Darkspore Video van 16 februari 2011
Darkspore Video van 4 februari 2011
Dead Space 2 Video van 2 februari 2011
EA maakt komst nieuwe shooter bekend Nieuws van 2 februari 2011
Dead Space 2 Video van 25 januari 2011
Dead Space 2 Video van 25 januari 2011
Darkspore Video van 17 januari 2011
Dead Space 2 Video van 13 januari 2011
Darkspore Video van 13 januari 2011
Dragon Age 2 Video van 12 januari 2011
Dragon Age 2 Video van 10 januari 2011
Battlefield 3 niet exclusief voor pc Nieuws van 4 januari 2011
Dead Space 2 Video van 23 december 2010
Dragon Age 2 Video van 21 december 2010
Battlefield: Bad Company 2 Vietnam Video van 21 december 2010
Darkspore Video van 16 december 2010
Dragon Age II Video van 10 december 2010
EA kondigt Battlefield Play4Free aan Nieuws van 5 november 2010
EA annuleert Spielberg-game Nieuws van 12 oktober 2010

Reacties (57)

Wijzig sortering
EA Showcase wilt gewoon zeggen reclame-artikel voor EA? Alles is blijkbaar fantastisch en veel beter dan het vorige spel, en dat games supervereenvoudigt worden (DA) voor console-spelers te plezieren is niet eens een negatief punt?!
De speelsessies zijn te kort om echt een sluitend oordeel over de games te geven, dus in dit soort previews houden we het doorgaans bij het omschrijven van de games en leveren we (nog) niet geen kritiek. Dat zou ook niet helemaal eerlijk zijn, want de games zijn nog lang niet af, dus mochten er nog minpunten inzitten, hebben de makers nog de kans om die te verhelpen. Pas als het spel klaar is mogen we ze op minpunten aanvallen.
Als je opvolger niet beter is, waarom zou je dan een opvolger maken? En alle uitgevers staan toch vrij om dit soort demonstraties te geven. Tuurlijk is het deels marketing maar we willen hier toch allemaal wel weten met welke games EA de komende maanden op de proppen komt?
Anoniem: 361785
@T0mBa19 december 2010 18:04
ik lees anders genoeg negatieve punten en andere punten die ik persoonlijk niet als positief zou ervaren in een game, ja het is een EA showcase maar het is mijn mening echt niet een pure lofzang over hoe goed, perfect en beter alles is, eerlijk gezegd...
Als ik het stukje over Dragon Age II lees ben ik nog steeds erg bang dat het spel gewoon heel anders gaat zijn als zijn voorganger, en voor mij dus stuk minder leuk.

Ik hoop dat ze er alsnog genoeg RPG elementen in gaan doen, maar ik voorspel dat het gewoon Dragon Effect gaat worden :(

(niet dat het een slechte game gaat worden maar geen waardig opvolger imo)

[Reactie gewijzigd door Sinester op 18 december 2010 10:49]

Gevaarlijke uitspraak. Mass Effect 2 was in veel opzichten enorm anders dan zijn voorganger, maar men is het er wel unaniem over eens dat het op bijna alle vlakken een verbetering was. Om zo'n opvolger neer te zetten van een spel dat al goed in elkaar zat en succesvol was, mag best een prestatie heten...

Ik zou me dus niet te druk maken over de kwaliteit van de opvolger van origins.
Ik vond ME2 een stuk minder sterk. De punten die hier genoemd worden, zag je ook terugkomen in ME2. Minder keuze voor je character, een strakkere verhaallijn.. Minder keuzes en dergelijke. Dragon Age vond ik echt vele malen sterker, omdat je daar tenminste nog wat vrijheid kreeg. Voor mij had DA:O echt de perfecte afwisseling tussen gevechten en RPG-stijl informatie ontfutselen. Jammer jammer.
Tja gelukkig is dat jouw mening. ME2 was voor mij beslist veel beter. Je moest voor bepaalde zaken veel meer moeite doen.
Nu vond ik ME2 ook lekkerder spelen als ME1, maar hadden ze voor mijn smaak toch teveel rpg elementen uit het spel gehaald.
Je moest voor bepaalde zaken veel meer moeite doen.
Wil je daar een voorbeeld van geven, kan me niks daarvan herinneren namelijk
Zelfde hier, ik heb ook sterk het gevoel dat het een dumbed down versie wordt van DA net zoals dat bij ME2 zo is geweest :( Ja de soms wat irriterende onderdelen van me1 hebben ze er wel uit gehaald maar dan ook HELEMAAL uit gehaald. Alles wat je vrijspeelt is gewoonweg in de lijn der verwachting en bied eigenlijk geen noodzaak voor keuze. Alleen je abillities hebben wat invloed erop.
Kon je in me1 nog vanalles en nog wat qua wapens en armor veranderen, nu zit er praktisch geen verschil in en heb ik na lvl 3 en lvl 25 eens een keer wat veranderd.
me1 is in mijn ogen samen met DA:O waarschijnlijk de betere versie van de game.
Vooral dat hele stukje van, die zoektochten eruit, geen lange gesprekken voor informatie en dergelijke: Ik denk WTF daar IS toch een RPG voor, je inleven in een character om zijn leven te leven en daar hoort imho ook de gesprekken, zoektochten, sidequests als zoek dit op om dat te maken, dan krijg je dit om dat van die andere te krijgen zodat je uiteindelijk zoveel van sus hebt verkregen dat die persoon je dermate liked dat je de info krijgt om verder te gaan!!!
Dat was juist mooi al die gesprekken, rondsjouwen en enemies slayen. :P
Ik zie meer cutscenes, minder gameplay en minder diepgang voor DA 2 in de lijn zoals er nu verteld is over de game...
Ik voorzie een veel meer on the rails verhaal zoals ME2 en niet in de goede manier...

[Reactie gewijzigd door SouLLeSSportal op 18 december 2010 14:21]

Ik heb me eigen mega goed vermaakt met deel 1 deel 2 van DA lijkt me nu al bagger.
Alleen al om het feit dat het om 1 character gaat en de verhalen minder zijn geworden.
Had echt weer even een star wars kotor gevoel, er is niks mis met een diepgaande rpg verhaallijn waar soms wat tijd in zit, lord of the rings films was toch ook niet 5 minuten praten en dik 3 uur matten ?
Maar goed eerst zien dan verder concluderen
Maarja ME 1 verschilt minder met ME2 dan als je DA:O met ME2 gaat vergelijken.

Vind het gewoon allebei ander soort spellen, en daarom zie ik niet graag dat DA in een ME game gaat veranderen.
Mja hopelijk is tweakers gewoon slecht ingelicht:
Het maakt ook dat DA2 meer actie bevat dan zijn voorganger. Eigenlijk is het andersom: in de eerste DA was je als speler veel tijd kwijt tussen de delen met actie door. Tijdens het reizen moest je met de personen die je tegenkwam praten om zo aan de benodigde informatie te komen. Die onderdelen heeft BioWare er in DA2 allemaal uitgesneden. Je springt door de hoogtepunten van het verhaal, waarbij de nadruk dus ligt op de delen waarin het matten is.
Dit klinkt bijzonder slecht. Dat is zelfs niet in Mass Effect.
Je kunt ook geen naam kiezen, je hoofdrolspeler heet altijd Hawke, ongeacht of je een man of een vrouw bent. Je volgt dus het verhaal van Hawke.
...
Die onderdelen heeft BioWare er in DA2 allemaal uitgesneden. Je springt door de hoogtepunten van het verhaal, waarbij de nadruk dus ligt op de delen waarin het matten is.
Met andere woorden, net zoals Mass Effect een "shooter on rails" is, waar je enkel de rails mag kiezen die je het eerste neemt, en af en toe een wissel overhalen, word Dragon Age 2 een "hack and slash on rails".
Leuk ... maar noem het dan geen RPG.

Overigens vond ik Dragon Age 1 ook geen geweldige RPG, je word in allerlei scenarios geduwt zonder dat je enige invloed daarop kan uitoefenen. Ja, die 2 keuzes die de ontwikkelaar erin heeft geprogrammeerd, maar dat maakt het nog geen rpg.

Dit word net zo "RPG" als de Dungeon Siege serie, maar die laatste heeft nog het fatsoen om zichzelf een hack and slash game te noemen, en word niet als "spirituele opvolger van Baldur's Gate" op de markt gezet.

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 18 december 2010 16:01]

Mja een echte RPG bouwen is dan ook bijzonder veel werk. Ik kan eigenlijk alleen de Elder Scrolls verzinnen als serie waarbij ze bijzonder veel optionele content hebben gemaakt.

Hoewel ook daar de hoofdmissies "on rails" zitten. Maar het commercialisme drijft spelen die richting wel op. Waarom 30 verhalen in één game. Maar er maar 1 of 2 van, met wat zijtakken, zegt de uitgever / financierder.

Persoonlijk vond ik DA:O ongelovelijk veelste moeilijk. Maar dan kan aan mijn keuzes hebben gelegen. Ik vond de afwisseling combat / story wel prima, maar teveel stotterend in elkaar over gaan, met ook in een uur tijd relatief weinig afwisseling. Dat hebben andere B-titels dan toch ietsjes beter gedaan.

Al met al maar even afwachten. DA:O werd als game of the year afgekondigd. Voor mij was het miskoop van het jaar en was ME2 zo goed als het maar kon worden, net als ME1.
Inderdaad, daar schrok ik ook een beetje van. Stukken van het verhaal weghalen om meer actie in een spel te kunnen stoppen lijkt mij een slechte ontwikkeling in een rpg.

Aan de andere kant weet Bioware elke keer pareltjes af te leveren, en zoals gezegd was Mass Effect 2 ook even wennen, maar daarom niet slechter. Ik ben benieuwd
Battlefield: Bad Company 2 laatst gekocht.
Gelukkig niet de gratis variant gaan spelen, ziet er niet geweldig uit vergeleken met BFBC2.
:)
Ik speel de closed bèta van BF PLay4Free, en idd, als je enkel voor de graphics speelt moet je dit niet doen.
Alhoewel deze heel hard meevallen, zoals de tekst het zegt. BF 2 in een nieuw laagje.
Voor een gratis spel te zijn is dit wel echt goed hoor.
- Fun voor snipers
- Fun voor assault

Vindt het spel nu al leuker dan BO
ik erger me juist vooral dood aan het inlogschermpje, + via chrome kan je inloggen.

het inlogschermpje (keuze van je soldier) wordt standaard klein weergegeven, nadeel si dat de game ook klein weergegeven wordt,

als ik dit op fullscreen zet kan ik helaas de knoppen voor minutie en play game niet meer bereiken met mijn muis, iig ik zie mijn muis nergens meer in de bovenste of onderste balk verschijnen helaas,

er zitten dus nogal wat bugs in helaas...
Wel een leuk spel dat dan weer wel
je kunt met alt+enter tijdens het spelen switchen tussen full screen en windowed.

vind het ook jammer dat je via chrome de game nie kan launchen, moet ik daarvoor weer speciaal IE9 opstarten... maarja... het zij zo....

maar het is een gave game, ik ben er helemaal weg van na het spelen van Battlefield 2.
het is idd een veel snellere gameplay, maar dat speelt ook wel weer lekker

jammer verder dat je geen filmpjes e.d. mag posten omdat je dan uit de beta word gemikt :P
vind het ook jammer dat je via chrome de game nie kan launchen, moet ik daarvoor weer speciaal IE9 opstarten... maarja... het zij zo....
Kan je niet gewoon IEtab add-on gebruiken?
Nou zijn graphics niet bepaald de doorslaggevende factor om een spel te kopen en spelen... Ik zou best wat grafische pracht inwisselen voor een lekker soepel spelende shooter. Bovendien is het gratis en moet het op een zo groot mogelijke hoeveelheid systemen speelbaar blijven, dus dan ga je niet op een superzware engine bouwen.
Het blijft niet alleen bij er "minder" uit zien. Persoonlijk vond ik BF2 prima, dus keek positief tegen de beta aan. Maar ow my god, wat is dat een puur slecht spel. Ik vind gewoon niet dat het goed te praten is door alleen te zeggen dat het gratis is. Maak een goed spel, of begin er niet aan. Dit is gewoon niet waar fans op zitten te wachten. Heroes was ookal een flop en deze in zeker next! En dit zijn woorden van een Battlefield fan. Over BFBC spreek ik mijn lof liever uit.

Ben je uit op wat Battlefield gameplay wat de series geweldig heeft gemaakt? Kijk dan naar BFBC2 en Vietnam DLC, want Heroes en Free4play zijn zo goedkoop als dat ze klinken.

http://blogs.battlefield....any-2-vietnam-9-5-10.aspx

[Reactie gewijzigd door ZombieRofl op 20 december 2010 16:38]

Fijn, Dragon Age is dus geen rpg meer maar een actie spel... alsof we daar nog niet genoeg van hadden. Onbegrijpelijk dat de beste rpg van 2009, of in ieder geval de beste fantasy rpg, nu zo gecastreerd wordt.
Dan maar weer hopen dat de Elder Scrolls 5 beter wordt dan Oblivion. De RPG markt wordt in ieder geval steeds kleiner. Blijkbaar moet alles tegenwoordig in een paar minuten Boem doen.
Mee eens, maar Oblivion vond ik persoonlijk erg stom. Ik had ech geen flauw idee wat ik in het spel moest doen, je mag imo best wat meer "geleid" worden.

Je hebt wel hele goeie MMO's, EVE Online bijvoorbeeld.
Anoniem: 96523
@Thomas20 december 2010 12:37
Mee eens, maar Oblivion vond ik persoonlijk erg stom. Ik had ech geen flauw idee wat ik in het spel moest doen, je mag imo best wat meer "geleid" worden.
Ik vond dat Oblivion je nog redelijk "aan de hand" hield, met name bij de main-quests. En de side-quest waren alleen handig om te kunnen levelen (wat overigens niet nodig is om het spel uit te spelen).

Voor een "echte" RPG zul je toch moeten kijken bij Neverwinter Nights (2), waarbij zelfs de side-quests invloed hebben op het eind resultaat. En niet levelen betekend niet uitspelen.
Je hebt wel hele goeie MMO's, EVE Online bijvoorbeeld.
Uhm... MMO != RPG
Ik was bij de NL premiere van gameplay content daarbij vertelde Bioware dat de veranderingen vergelijkbaar waren met de veranderingen die ze hadden doorgevoerd in ME2, maar ik hoop idd ook dat ze niet te veel RPG elementen hebben verwijderd, ben erg erg benieuwd naar dit spel.

[Reactie gewijzigd door master.fean op 19 december 2010 01:33]

Ik verlang zo terug naar Baldur's Gate I + II... :'(
Dragon Age heeft dat nooit kunnen evenaren.
En deel 2 zo te zien ook niet. Je kunt niet eens je ras kiezen!
Anoniem: 294681
18 december 2010 11:00
Kijk erg uit naar Dead Space 2, kan niet wachten om hem op een 50" in een donkere kamer te spelen!
Helaas ziet het er naar uit dat er wat minder nadruk op RPG ligt bij Dragon Age 2, terwijl dat juist het leukste aspect was naar mijns inziens. Nouja, maar even wachten hoe het uitpakt!
Vooralsnog is alleen Dead Space 2 een must buy!
Zeker mee eens, DS2 word echt vet denk ik, en die MP lijkt me ook erg vet :P ik heb precies hetzelfde als die kerel verteld, ik mag graag van achter de vijand besluipen, sneak attack en tactisch spelen en dat kan machtig mooi met die necro's :D
Deadspace 2, klinkt als Left For dead 2 maar dan in de ruimte. Niet erg origineel als je het mij vraagt, ze hebben zelfs een spitter. Beetje jammer, maar goed als de gameplay net zo leuk is als L4D2 dan is het misschien wel een leuke backup game.
quote: pagina 2
Niet alles is overigens geleend. In de map die we konden spelen, demonstreerde Easy ook een nieuwe gamemode, waarin twee teams controle proberen te krijgen en te behouden over een aantal strategische plekken waar een vlag staat opgesteld
Euh? Dat was toch de game mode van BF(2), of mis ik hier een kritisch verschil tussen die en dit?

@Darkspore, ziet er wel grappig uit. Een Diablo-kloon met wat meer grafische actie? Wel props voor Maxis dat ze voor het eerst (dat ik me kan herinneren) een actiespel gemaakt hebben, zeker met een 16+ rating. Maxis had altijd een wat truttig imago, eerlijk gezegd ;).
Euh? Dat was toch de game mode van BF(2), of mis ik hier een kritisch verschil tussen die en dit?
Het lijkt inderdaad best op elkaar, dus ik heb de tekst aangepast.
Een dingetje: let op, spoilers!


Er word bij Dead Space 2 gezegd dat de Necromorphs een buitenaards ras is, terwijl dit helemaal niet waar is. Het zijn gemuteerde mensen, uitleg over het hoe en wat word gedaan in deel 1 van Dead Space.
Buitenaards ras klopt op zich wel, het is niet van onze aarde dus ook al zijn het mensen ze zijn wel *spoilerverhaal* iedereen die het kent weet wel hoe*spoilerverhaal* gemuteerd door iets buitenaards en daardoor dermate veranderd dat het geen mensen meer zijn.

[Reactie gewijzigd door SouLLeSSportal op 18 december 2010 14:25]

Jammer van de matige graphics in de nieuwe BF. Hier is toch geen vraag naar? Waarom blijft EA dit soort gratis games maken?
Heb je het spel dan al gespeeld?
Zo slecht zijn de graphics niet hoor. Je kan ze natuurlijk niet vergelijken met die van Black Ops of Bad Company 2.
En waarom dat EA free games maakt? Ik weet het niet, maar ik vindt het wel tof zo'n gratis spel, zeker als het van EA is.
Ik zit in de bèta van battlefield play 4 free, en ik vind dat het momenteel hier en daar nog hapert. Maar de gameplay zelf, namelijk hoe de wapens aanvoelen en schieten is echt wel dik in orde hoor!
Ik heb ook een key mogen ontvangen maar ik lees dat het al bespeelbaar is maar waar te beginnen dan?

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee