Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

Call of Duty: Black Ops

Conclusie

Wat te vinden van Call of Duty: Black Ops? Dat het spel uitstekend is, staat buiten kijf. Toch moeten we ons in al ons enthousiasme afvragen in hoeverre de door Activision gefabriceerde hype daar een rol in speelt. De lol van het met zijn allen wachten op een game en die game dan eindelijk mogen spelen, kan verraderlijk werken bij het maken van een beoordeling. Bovendien is het nog afwachten hoe het zal gaan met de servers, eventuele connectieproblemen, hacks en exploits.

Toch geven we Black Ops het voordeel van de twijfel. De multiplayer-modus van Modern Warfare 2 was al ijzersterk en Black Ops knalt daar nog eens overheen met een waslijst aan vernieuwingen en verbeteringen, waarvan we er een heel aantal nog niet eens hebben genoemd. Daarbij doet de singleplayer daadwerkelijk iets anders, door meer op het verhaal te leunen. Daardoor is het minder belangrijk dat de gameplay, hoewel weer uitermate spectaculair, niet al teveel nieuws laat zien. Redenen te over om de overstap naar Black Ops te wagen, hoezeer je je momenteel ook vermaakt met andere shooters.

Pluspunten

+ Verhaal in singleplayer
+ Intensiteit die je verwacht van Call of Duty
+ Ongelooflijk uitgebreide multiplayer-modus
+ Dead Ops
+ Wager Matches

Minpunten

- Engine loopt op zijn laatste benen

Cijfer: 9,5

Titel Call of Duty: Black Ops
Platform PC, Xbox 360, Playstation 3
Ontwikkelaar Treyarch
Uitgever Activision
Releasedatum 9 november 2010
Xbox E3 2010 - Call of Duty: Black Ops Xbox E3 2010 - Call of Duty: Black Ops Call of Duty: Black Ops Call of Duty Black Ops multiplayer Call of Duty Black Ops multiplayer Call of Duty Black Ops multiplayer Call of Duty Black Ops multiplayer Call of Duty Black Ops multiplayer Call of Duty Black Ops multiplayer Call of Duty Black Ops multiplayer Call of Duty Black Ops multiplayer Call of Duty Black Ops singleplayer Call of Duty Black Ops singleplayer Call of Duty Black Ops singleplayer Call of Duty Black Ops singleplayer Call of Duty Black Ops singleplayer

Laagste prijzen voor: Call of Duty Black Ops I, PlayStation 3
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

GameResource

Score: 5 (39)

€ 17,99

€ 17,99

Kostenoverzicht

Productprijs € 17,99
Brievenbuspakje zonder Track & Trace NL € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 17,99
Bekijk
Laagste prijzen voor: Call of Duty Black Ops I, Xbox 360
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

NedGame

Score: 4 (7)

€ 18,-

€ 19,99

Kostenoverzicht

Productprijs € 18,-
Pakketpost tot ¤ 75,- € 1,99
iDeal € 0,-
Totaal € 19,99
Bekijk

Bol.com Plaza

Score: 3.5 (11)

€ 20,49

€ 20,49

Kostenoverzicht

Productprijs € 20,49
Pakketpost (boven ¤20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 20,49
Bekijk
Laagste prijzen voor: Call of Duty Black Ops I, PC (Windows)
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Game-Key

Score: 4 (17)

€ 9,79

€ 9,79

Kostenoverzicht

Productprijs € 9,79
Digitale levering € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 9,79
Bekijk

NedGame

Score: 4 (7)

€ 12,-

€ 13,99

Kostenoverzicht

Productprijs € 12,-
Pakketpost tot ¤ 75,- € 1,99
iDeal € 0,-
Totaal € 13,99
Bekijk

Lees meer

Call of Duty: Black Ops Video van 20 april 2011
Call of Duty: Black Ops Video van 18 januari 2011
Treyarch belooft PS3-gamers beterschap Nieuws van 17 december 2010
'Black Ops-patch helpt PS3-spelers niet' Nieuws van 15 december 2010
Medal of Honor Video van 2 december 2010
Video: Call of Duty: Black Ops Nieuws van 19 mei 2010

Reacties (342)

Wijzig sortering
Toch geven we Black Ops het voordeel van de twijfel.
En dan een 9,5 als cijfer?
Voordeel van de twijfel is meer het verschil tussen 7 en 8 lijkt mij.
Ik merk wel vaker dat Tweakers hele hoge of lage cijfers geeft terwijl Metacritic aanzienlijk anders scoort.

Vanquish: T.net 6.5, Metacritic 8.4
Black Ops: T.net 9.5, Metacritic 8.9

Iets zegt me dat er tussen de T.net-reviewers aanzienlijke verschillen zitten "waar" ze naar kijken in een spel en of ze zich wel/niet concentreren op "hoe" een spel beleefd moet worden.
een review blijft altijd een suggestief stukje tekst want je kan nooit alles beschrijven, dan ben je 50 pagina's verder. ze geven wel vrij snel hoge cijfers en in deze review wat mager informatie over hoe de game zelf nou echt speelt, nog veel glitches, secret routes, balans in de maps, wapenhandling enz. Ik gok dat het ongeveer hetzelfde zal zijn als mw2 maar bevestiging zou wel fijn zijn.
Nee hoor, hoe meer T-net voor een review vangt, hoe hoger het cijfer. Niks mis mee, natuurlijk.
nou eigenlijk is daar wel iets mis mee.
Zoek even suggestief vs objectief op ;) En ze verdienen niets aan een review beste jongen, ze krijgen hoogstens een extra exemplaar van de pc versie volgende keer maar er zijn geen geldelijke belangen voor tweakers direct aan deze review :)
Daarnaast ALS het zo zou zijn zou het idd zoals tehsojiro zegt, wel iets mis mee zijn want daar gaat het niet om bij een review, zelfs al is het je werk, je word betaald vanuit je organisatie waar je werkt en niet door de game devver.

[Reactie gewijzigd door SouLLeSSportal op 9 november 2010 11:34]

Je hebt helemaal gelijk. Tweakers is commercieel maar heeft totaal geen trek in geld... :P

OT: zo'n spel met zó veel mogelijkheden lijkt wel een soort supermarkt te worden? Zou dat de toekomst van games zijn? Alles-in-één spellen?
hebben we al sinds het NES tijdperk hoor. De AVGN had een tijdje terug nog een cartidge met meer dan 50 spellen erop gereviewd 8)7
Je suggereert hier dus dat T.net betaald wordt voor positieve reviews. Bah! T.net is neutraal en reviewt zoals ze zelf willen, niet zoals een uitgever wil.
Elk spel is voor de eerst 2 week leuk en dan kom je de makementen pas tegen en de gebreken vallen op. Dat heb ik ook met elke MMO die ik doe, eerst is alles cool en vet, en dan mwoa mwoa. Het langste met een MMO ben ik 2 maand bezig geweest (en je komt er altijd achter dat ie niet zo leuk is dan je dacht als je net je abbo hebt verlenght omdat ie toen net nog wel leuk was)

Een echte review kun je pas geven na 1 maand ofzo, als het dan nog boeit is het een goede game.
0.6 punten vindt ik anders niet 'aanzienlijk anders', en een 6.5 dat afwijkt van de 8.4 van Metacritic dat Vanquish krijgt geeft alleen maar aan dat de mening van de reviewer van T.net afwijkt van die van de gemiddelde reviewer.
om nog een voorbeeld te noemen. Hier gaven ze de game Medal of Honor een 8!! Op andere sites kwam het uit op een 6'je. Ik gaf de game het voordeel van de twijfel, maar wat een vergissing zeg. De game is gewoon niet af.

Ik denk dat die 8 gegeven werd omdat ze geld hebben gekregen. De hele site had een speciaal thema tijdens de release, en voor iedere scheet kwam MoH in het tweakers nieuws, terwijl BO amper voorbij kwam.

Verder ben ik het wel eens met de 9,5 hier, de game is gewoon weer ouderwets lekker schieten, met een wederom zeeeer intensieve single player
Een 9.5 klinkt mij, zoals door sommigen hierboven ook, wel een beetje erg hoog.

Naar deze review uitgaande is het spel zoals de voorgaande CoDs met wat vernieuwingen en toevoegingen. Ik vind de stijl die Modern Warfare introduceerde vermakelijk, maar dit review geeft naar wat ik lees een vergelijkbaar cijfer als Modern Warfare, een bijna identiek spel, kreeg.... 3 jaar geleden.

Vier jaar lang elk jaar een CoDgame die bijna identiek is aan zijn voorganger heeft de serie naar mjn men ing niet veel goeds gedaan.
Zoals ze zelf al zeiden, ze keken heel erg uit naar blackops en dat kan de score beinvloeden. ;)

Maar je hebt wel gelijk, om de zoveel tijd een nieuwe cod uitbrengen die voort borduurd op z'n voorganger wordt op den duur slecht voor de serie.

Alhoewel, de wager matches klinken fun en ik heb nog nooit zombiemode gespeelt in waw, dus die lijken me wel een leuke toevoeging.
Vraag over de singleplayer campain. Deze is dus door Treyarch gemaakt die ook COD World at War hebben gemaakt. In WaW had je een infinite respawn systeem van je tegenstanders in de singleplayer. Zolang jij niet op een bepaald punt in de map komt, blijven je vijanden dus komen. Zit dit ook weer in COD BO ? Op regular niveau is het nog wel te doen, maar op Veteran, is het echt reteirritant. In WaW bleken de tegenstanders op Veteran niveau ook over 100.000.000.000 hand granaten te beschikken en werden er soms 8 handgranaten tegelijk naar je gegooid.

WaW heb ik wel op Veteran uitgespeeld en een uitdaging ga ik niet uit de weg, maar zodra het omslaat in frustratie, dan begint het knap vervelend te worden.
Die spawnpunt frustratie zit hier helaas ook in.... Heel vervelend en frustrerend! Maar dat is mijn bescheiden mening.
Normaal wordt altijd vermeld op welk platform de game gespeeld is (en dus de review van is). Nu uit strategische redenen dit maar weggelaten? Ik ben namelijk wel ontzettend benieuwd hoe de game op de PC bij multiplayer matches speelt. Waar dit bij MW2 een drama is, had dit een mooi aandachtspunt geweest voor Black Ops. Jammer dat dat niet gereviewed lijkt te zijn.

Overigens vind ik de SP met 6 uur op regular ook wel vrij kort als ik heel eerlijk ben. Waar het met MoH voor 5 uur wel als nadeel word aangegeven, word 6 uur niet als voor- of nadeel aangegeven (al zou ik het dus onder nadeel schuiven).

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 9 november 2010 13:03]

Excuus, is geen strategische reden maar gewoon slordig. We hadden keuze uit PS3 of 360, en hebben met name veel 360 gedaan.

PC was helaas niet aanwezig tijdens het review-event.
En de SP van MoH vond ik persoonlijk leuker en epischer dan de SP van BO!
Even de Toetsenbord + muis vs controller debatten daargelaten, een 9.5?

Een spel dat een rehash van een rehash van een rehash is krijgt hoge scores, simpelweg omdat er veel geld in marketing gestoken word. Ja er zitten hier en daar wat leuke dingen in het spel, maar deze elementen hebben ze, of uit eerdere games, of uit andere games geleend. Nu hoeft dat geen probleem te zijn (zie uitdrukking; never change a winning team), maar een 9.5 voor een remake van een game gaat mij veel te ver.

Een game zoals Vanquish moet het doen met een hele schamele 6.5, een game die wat vernieuwing brengt, leuke gameplay elementen en snelle gameplay. Tegenover een overgehypt spel dat een 9.5 krijgt dat niets vernieuwends doet. Dit riekt naar vooroordeel en geld.

Dat andere review sites hieraan meedoen, vind ik prima, metacritics is altijd een leuke site om de professionele reviews score af te zetten tegen de gebruikers review score, om te zien hoe goed een spel daadwerkelijk bevonden word (wat veel tot hele leuke resultaten lijdt).

Een 9.5 suggereert ook dat een spel bijna perfect is, graphics, geluid, gameplay en een stukje eigen invloed in het cijfer zouden dan terug te zien moeten zijn. Maar het feit dat ze al heel lang doorborduren op een en dezelfde formule, is natuurlijk prima, maar daar zouden ze niet beloond voor moeten worden.

[Edit]Net even op Metacritic gekeken waar het spel door reviewers de hemel in geprezen word (een reviewer geeft het spel een 100% score, terwijl hij toch aangeeft dat er wat glitches in zitten (knap, want 100% zou duiden op perfectie)), maar de user score is slechts een 6. Dit geeft maar weer eens aan dat grote bedrijven gewoon betalen voor reviews.

[Reactie gewijzigd door Nazanir op 10 november 2010 13:47]

Als je daadwerkelijk van de dvd wilt installeren moet je in 'run' bij menu start dit typen:

c:\program files(x86\steam\steam.exe -install F:
(er vanuit gaande dat je een x64 W7 installatie hebt en dat 'F:
je optical drive is)

Doet steam dan nog niet van disc installeren, breek het dan af,
klik met de rechter muisknop op single en multi player en selecteer
'remove downloadable content'. Vervolgens start je de dvd en na
autoplay klik je op 'reinstall'.

Het werkt, want ik heb uren geprobeerd en na veel zoeken is het
opgelost.

Alleen jammer dat alles hapert. (9800Gx2)
Ik lees alleen maar negatieve berichten over deze Game.

MP: Alle problemen die bovenstaand omschreven staan zijn er niet op de PS3, athans na 1 avond spelen. Ik vind deze Game vele malen beter dan MW2, wapens en perks zijn veel beter gebalanceerd.

Voor de PC problemen met betrekking LAG, wellicht helpt: http://www.overclock.net/...de-black-ops-lag-fix.html

Volgens een vriend van mij die op de PC gamed is de volgende optie op 0 zetten de oplossing van de lag.

r_glow_allowed

This setting enables Glow (HDR?) shader effects. Normally, this should have a negligible performance impact. HOWEVER, this setting seems to be buggy! Performance improved DRAMATICALLY when I set this option to "0".

Hoop dat jullie er iets mee kunnen.

Ik ben in ieder geval zeer tevreden over deze nieuwe COD! En het kopen zeker waard.
Tweakers kreeg natuurlijk weer een nutteloze console versie toegestuurd, waardoor de game een te hoog cijfer voor de PC kreeg/
Aangezien er nu ook gebruik word gemaakt van dedicated servers,

Wil dat dan ook zeggen dat ik strax lekker mijn eigen servertje kan huren zoals bij CS.

En die vervelende cheatertjes/hackertjes kan "bannen" "kicken" "slappen" en "slayen"?


Of word het een ander kutsysteem?
Het wordt imho pas echt interessant als er zo'n ondersteuning komt dat iedereen die meer dan 10 x is gekicked of gebanned gewoon zijn Steam account verliest (uiteraard na verificatie door een specialist van de game developer, schrijf eens een tooltje jongens)
Ja lekker systeem hoor... elke keer als je een beetje goed gaat wordt je gekicked door de server admin omdat het een huilend kindje is die niet tegen z'n verlies kan. En dan na 10 keer ben je je hele Steam account (met soms wel voor € 1000 aan games) kwijt.

Nee bedankt.
lezen jongen, lezen:

"(uiteraard na verificatie door een specialist van de game developer, schrijf eens een tooltje jongens)"

als je bijvoorbeeld 168 kills : 0 death ratio behaald, en dan een keer of 4 op een rij, dan is er dus iets mis. je zou dan gekicked kunnen worden door een goede admin. en als na een bepaald aantal kicks in een bepaalde periode dit even kan worden nagegaan door iemand van de uitgever, desnoods even live meekijken bij eenvolgende sessie, kan men gewoon je account opdoeken wmb (waarna je dus je 1000 euro aan games kwijt bent maar dat is niet de issue hier!)

overigens kun je zoveel steamaccounts openen als je wilt, dus voor elk spel een eigen steamaccount zou handig zijn, je kunt je spellen dan ook verkopen als je er klaar mee bent... is maar een tipke.
Is het niet gewoon makkelijker om te voorkomen dat er gecheat kan worden, lijkt me dat het probleem is dat het alleen over verkopen gaat en kwaliteit dus een lage prio heeft, probleem ligt bij de developers en niet de cheaters (die zijn gewoon het logische gevolg van developer slack)
Als dat mogelijk was was dat al gedaan. Zelfs met computersoftware dat alle processen van je PC nagaat en opstuurt naar de fabrikant (waar ook om gezeurd wordt, ivm privacy) is cheaten niet tegen te houden. Er wordt al meer dan 10 jaar in MP games gecheat en tegen gevochten, en de strijd zal niet ophouden - tenminste niet op het PC platform, waar de gebruiker nagenoeg onbeperkte vrijheden heeft (in tegenstelling tot een console dat op zekere hoogte beveiligd is)
Je wilt toch niet beweren dat 20 steam-accounts handig is he?
Toegegeven, het is niet echt extreem handig, maar het werkt wel in je voordeel.

Op deze manier kun je, zoals gezegd, het spel weer verkopen zonder dat je de andere spellen erbij moet verkopen. Zo passeer je de barricade die heel doelbewust door Steam is aangebracht! Of heb jij alle oude fietsen/auto's die je ooit hebt gekocht ook nog in de garage staan?

Mocht er iets foutgaan bij Steam (onterechte ban, account gehacked) dan is de impact niet zo groot.
Het probleem is dat elk systeem dan ook, cheaters op een gegeven moment door zullen komen, hetzij de ene keer vaker dan de ander. Ook die score based manier is niet te doen want xp boosting is niet illegaal maar kan je wel dergelijke scores opleveren. Wel lame maar dat is wat anders :)
Het beste is gewoon mogelijk tot stemmen/admin rechten om dergelijke figuren te kunnen kicken of (tijdelijke) ban te geven. Daarnaast zou een systeem automatisch moeten bijhouden wat voor reden er is om een persoon te bannen.
Je hebt ook servers die je voor kut of jesus of fuck al gelijk autobannen. Dat gaat mij weer veel te ver, een scheldwoord hier en daar moet kunnen, je mag er vanuitgaan dat dit spel verkocht word aan mensen van 18+ (dat is de rating) dus op onnozele scheldpartijen en flaming gericht op spelers vind ik dat niet nodig. als je dan 10x zou worden gebanned ben je ook opeens je account kwijt zeker?
De systemen bestaan wel hetzij los van elkaar, combineer dat en je bent een heel eind.
Nah goed, ik heb ook de wijsheid niet in pacht maar als wij dit hier samen kunnen verzinnen zou je er toch vanuit mogen gaan dat een developer hier ook wel de gedachten over hebben laten gaan, toch?
Dan moet je bij gameservers.com zijn. Die kunnen als enige servers verhuren.

En ja er is een rcon tool gemaakt voor black ops dus kicken zal ook wel mogelijk zijn.
Ik vind het altijd zo hypocriet als developers schreeuwen van "wij hebben dedicated servers en MW2 niet", terwijl je alleen bij bepaalde bedrijfjes die servers kan huren (Bad Company 2 flikte hetzelfde). Ik beheer een paar dedicated machines waar we Team Fortress 2 en CSS servers op draaien, ik ga van m'n leven niet extra betalen bovenop de dedi kosten om ook een Black Ops server te huren. Maak me maar wakker als ze zeggen "publieke dedicated servers".
Niet helemaal mee eens. Die gehuurde servers kunnen kwaliteit garanderen. Huis, tuin en keuken servertjes niet.

ot:
Goede review, leest lekker weg. Mis alleen wel wat diepgang in eventuele bugs etc. Zou wel komen omdat er maar 1 dag mee gespeeld is.
Da's voornamelijk gedaan vanwege het puntensysteem. Met eigen servers is het eenvoudiger om daarmee te klooien.

Mogelijk zitten er ook financiële redenen achter - gameservers.com die bijvoorbeeld dik betaalt voor het alleenrecht om die zaak te exploiteren.
Dat weet nu nog niemand, zal de komende week wel meer over te vinden zijn op de fora.
Ja, ze werken, maar met wat welke beperkingen, dat is de vraag.
zo hey, dat ziet er gelikt uit :X
je kan alleen servers huren bij de door treyarch aangeboden provider. :) en ja je kan dan al het bovenstaande :P (thank god)
Hoe staat het nu met de gore in deze COD? De Infinity Ward titels waren braaf, maar in World at War ging Treyarch daarin een stap verder.
Heftig. Je krijgt aan het begin van het spel de keuze of je Graphic content (gore, blood etc) aan wilt zitten of niet. Doe je dat wel, dan vliegen er een aantal pittige dingen voorbij (afgeschoten ledematen waarbij je de botten etc ziet zitten, gevangen vijandelijke soldaten die afgeslacht worden... vrij pittig dus)
Geld dit ook voor de multiplay?
Ik wacht af hoe het zal gaan met de servers, eventuele connectieproblemen, hacks en exploits.

Als het echt zo goed is wacht ik wel een tijdje totdat dat bekend is, want omg wat is dat ergerlijk als iemand zit te cheaten of dat de server er weer eens uitvliegt....

MW2..... 'nuf said :'(
Een hoop mensen schijnen al last te hebben van lags en fps die boven de 30 uitkomt (op de pc versie).
http://forums.steampowered.com/forums/forumdisplay.php?f=997 Hier gaat het bijna alleen over die lags.

[Reactie gewijzigd door rumabatu op 9 november 2010 11:39]

Hu? FPS die boven de 30 uitkomt? Lijkt me wenselijk? Zelf met vsync gelocked op 60... maar het spel is nog minder zwaar dan MW2 van wat ik tot nu toe heb gezien.
Lags? lag bedoel je en een ping van boven de 30? fps boven de 30 is juist goed lijkt me.
1 2 3 ... 13

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True