Door Pieter Molenaar

LG Infinia LX9500

Conclusie

De goedkoopste versie van de LG Infinia LX9500, het 47"-model, is te koop voor ongeveer 1950 euro. Dat is een fors bedrag, dat LG kan rechtvaardigen met de Full LED Slim-technologie, de 3d-ondersteuning en het goede ips-paneel.

Als we naar de features kijken, zoals de fijnmazige local dimming, heeft de LX9500 maar een paar concurrenten: de Philips 9705 en zijn voorganger 9704, de LX900 van Sony en Toshiba's SV685D. Die laatste heeft echter een behoorlijke diepe kast en geen 3d-ondersteuning.

Het topmodel van Toshiba wordt begin 2011 echter opgevolgd door de ZL1-serie, waarvan in eerste instantie alleen een 55"-variant verschijnt. Deze ondersteunt de weergave van 3d-content en krijgt een krachtige chip aan boord die de tv allerlei 'kunstjes' moet laten vertonen, waaronder de realtime conversie van 2d- naar 3d-content. Deze zogenoemde Cevo-technologie is in wezen niets anders dan een uitgeklede Cell-chip zoals die ook in de PlayStation 3 is terug te vinden. Waarschijnlijk is Cevo een afgeleide van het Toshiba's SpursEngine-project.

Philips en Sony hebben in Nederland nog steeds een goede naam, maar daar staat de prijs tegenover. De 40"-versie van de Philips 9705 is ongeveer even duur als de 47" grote LX9500, terwijl de 9705 in een vergelijkbare beeldmaat ongeveer 350 euro duurder is. Bij Sony loopt de teller van de kleinste versie van de LX900, de 40"-variant, pas vanaf een prijs van ongeveer 2500 euro.

Wie contrast en zwartwaarde belangrijk vindt, kan terecht bij veelal goedkopere plasma-alternatieven als de Viera VT20 en GT20 van Panasonic, de 3d-plasma-tv's van Samsung en LG's PK950N-3d-plasma-tv. Deze laatste is al verkrijgbaar vanaf ongeveer 1700 euro voor het 50"-model.

De LX9500 heeft verder als nadelen dat de led-zones achter het paneel onder een hoek zichtbaar kunnen zijn en dat er bij 3d-weergave af en toe crosstalk zichtbaar is. De 3d-weergave is verder prima; wie dat minder belangrijk vindt, kan ook naar de LE8500 kijken, die op alle andere terreinen veel verwantschap met de LX9500 heeft. Vreemd is wel dat de LE8500 wel Ziggo-gecertificeerd is en de LX9500 niet en dat die laatste ook geen THX-certificering heeft.

De LX9500 heeft ook een paar grote voordelen: de beeldkwaliteit is standaard al erg goed en na kalibratie uitmuntend. Ook beeldverbeteringstechnieken als het verwijderen van jaggies werken uitstekend, en de uitgebreide mediaondersteuning is zowat uniek in tv-land. In combinatie met de lage prijs maakt dat deze LG beslist het overwegen waard.

Reacties (42)

Wijzig sortering
Ik heb deze tv al 4 weken in huis, maar valt toch op bepaalde punten erg tegen:
1. Hoge pieptoon bij het starten van de tv. Dit is zeker merkbaar. Na een tijdje verdwijnt dit hoge toontje, maar het kan ook zijn dat ik hieraan gewend begin te raken (dat ik het niet meer hoor).
2. CI+Cam van ziggo is (nog) NIET ondersteund. Het is wel een CI, maar daar heb je vrij weinig aan. Ik weet niet of dit softwarematig te veranderen is naar CI+ (door ziggo).
3. Bekende LG lag. Om eerlijk te zijn heb ik hiervoor ook een LG plasma gehad waarmee ik het 5 jaar deed. Tijdens PESsen op de playstation was er altijd wel een stukje dat vertraagde. Het leek net of de poppetjes bleven haken voor een halve seconden. Nu ben ik meer monitors gewend waar dit nooit voorkomt.

Er zijn natuurlijk ook veel pluspunten. Door de IPS scherm lijken non-HD programma's net HD. Ik heb eredivisie live en de voetballen wedstrijden op HD en non-HD zijn bijna identiek!
@kx22
1) Hoge pieptoon ben ik niet tegengekomen bij de LX9500. Merkte het wel op bij de LE8500 bij het tonen van een specifiek lijnenpatroon.
2) Vreemd genoeg is de LX9500 niet Ziggo-gecertificeerd en de LE8500 wel. Is nu verbeterd in de recensie.
3) Heb niet getest op lag, dus kan daar niets over zeggen. Heb wel kort een shooter gespeeld via de PS3 en bespeurde daar geen extreme vertraging.
Ik heb deze tv een paar weken geleden bij MediaMarkt bekeken, ze hadden 'm net opgehangen op dat moment. Hij valt echt op door de extreem dunne rand rond het scherm, zeker bij de 55" variant is dat een erg mooi gezicht. Ik vond het beeld ook fantastisch, je zag direct dat hij zich behoorlijk kan meten met plasma's en dat het stukken beter is dan de gemiddelde lcdtv.

Hij is de prijs meer dan waard wat mij betreft, alleen jammer dat 'ie toch veel kost :)

Ondersteunen tv's als deze (en deze in het bijzonder) eigenlijk ook .srt ondertitelbestanden bij het afspelen van avi/mkv?

[Reactie gewijzigd door rb338 op 8 november 2010 09:47]

Bij Mediamarkt heb je absoluut 0,0% kans om een TV op goede waarde te schatten. Het omgevingslicht is verschrikkelijk slecht, je weet nooit of bepaalde TVs beter of slechter afgesteld staan of niet. De TVs staan ook veel te fel afgesteld en er worden meestal alleen filmpjes afgespeeld met veel felle kleuren.

De uitspraak dat het beeld fantastisch is en zich met plasma kan meten is een gedurfde uitspraak. In de media markt omstandigheden kan je daar namelijk niks over zeggen. Een plasma komt namelijk pas tot zijn recht is 'echte' woonkamer situaties.

Dat het een mooi scherm is, daar ben ik het zeker mee eens :)
Daarnaast vind ik de opmerking opmerkelijk (:+) aangezien de plasma's bij dat soort winkels vaak extreem wegvallen bij het LCD geweld. De kleuren zijn zo belachelijk fel ingesteld dat als je plasma's ernaast ziet ze heel flets lijken (terwijl ze feitelijk juist een veel betere kleurweergave hebben).

Hoe je dan kunt zeggen bij de Mediamarkt dat ze zich kunnen meten met plasma vind ik apart, aangezien dat feitelijk zegt dat in de winkel deze TV net zo flets oogde als de plasma's.
_Het_ pluspunt van een plasmatelevisie is het grote contrast en de diepe kleuren/zwartwaarden. Met 3D zou je nog kunnen spreken van de vrijwel afwezige crosstalk. In de MM kun je geen van deze eigenschappen goed beoordelen, dus beweren dat deze tv zich kan meten met plasma's is echt totale onzin.

Daarmee wil ik niet zeggen dat hij zich niet kan meten, ik heb hem immers nooit IRL gezien in een normaal belichte omgeving, maar je kunt het gewoon niet beoordelen in een winkel als de MediaMarkt.

Overigens vind ik het geen gekke prijs voor een 3D lcd-televisie met IPS-paneel en local dimming. Als ik een lcd zou kopen, zou dit zeker een kandidaat zijn. Als je dan Sony's en Philips' prijzen ziet, is dit een koopje...

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 8 november 2010 21:03]

Anoniem: 229719
8 november 2010 10:52
En nog steeds shutterglasses, zucht. Maar ja je koopt een tv dan ook niet alleen voor de 3d ondersteuning, lijkt mij. De rest van de specs zien er namelijk wel goed uit.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 229719 op 8 november 2010 10:53]

Tja, het voordeel van deze techniek is, dat er niet veel aan de TV zelf veranderd hoef te worden. Een gedeelte van de electronica zit in de bril, waardoor de tv alleen maar een signaal hoeft te teven om de bril in sync te houden met de TV. Tevens heeft deze techniek als voordeel dat je de volledige 1080p resolutie beschikbaar hebt.

Bij de polarisatie techniek wordt de helft van de pixels gebruikt voor het ene beeld en de andere helft voor het andere beeld. Hierdoor verlies je de helft van de resolutie. En de TV moet aangepast worden, doordat de bril geen techniek bevat, maar alleen twee polarisatiefilters. En ik denk (of ik kan het me in ieder geval voorstellen) dat dat meer investering vereist. Maar dat weet ik niet zeker.
Nou de TV hoeft niet aangepast te worden, je moet wel een snel panel hebben om crosstalk te voorkomen/verminderen.
Voor gewoon TV kijken hoeft dat natuurlijk niet zo extreem.
Al deze aansluitingen zijn naar achteren gericht en dat is opmerkelijk, omdat veel fabrikanten, waaronder Sony en Philips, de aansluitingen parallel aan de muur plaatsen, zodat de tv dicht op de muur kan worden gehangen.
Dan is imo gelijk het voordeel van je platte tv weg. Tenzij je hem op een standaard zet natuurlijk maar dan hoeft hij ook niet plat te zijn vind ik.

Als je hem aan de muur bevestigt en je hem weer een aantal cm van de wand moet bevestigen omdat je anders niet uitkomt met de aansluitingen dan vervallen alle uiterlijke voordelen van zo'n platte tv weer. En dat is zonde.

Als ik de foto's zie dan kun je ook nauwelijks bij de knoppen op de tv als hij tegen een muur is bevestigd.

Voor mij zijn dit echt nadelen die mij voor een andere tv doen kiezen.
Zoals ik vaker op die marketing plaatjes zie denk ik bijna dat ze verwachten dat je een gat in de muur maakt achter je TV zodat alle kabels daar in gaan. Jammer dat er vrij zelden echt gelet word op de plaatsing van de aansluitingen (vaak natuurlijk een limitatie ook van de PCB).

Ook bij TV's waar de meeste aansluitingen wel bereikbaar zijn zitten er toch nog 1 of 2 HDMI aansluitingen ergens waar je lastig bij kunt.
Waarom nu pas een review? Vrij laat. Deze TV bestaat al sinds Januari 2010. :) LG staat trouwens op het punt om hun volgende generatie te lanceren, namelijk de LEX 7 8 en 9.

Qua design is dit zonder twijfel de allermooiste TV
Ook qua beeldkwaliteit hoort hij absoluut bij de top (zelfde paneel als bij de LE8500 btw)

1900 EUro voor de 47LX9500 is dan ook een goed prijsje. :P
@SalimRMAF: De LX9500 was al in januari van dit jaar aangekondgid op de CES, maar het heeft tot en met augustus geduurd voor deze in Nederland te koop was. 'Aankondiging' is niet hetzelfde als 'verkrijgbaar'.
Wel grappig dat er een Sony 3D demo wordt gebruikt voor de 3D test. Is daar een speciale reden voor?
LG heeft geen demo cd bijgeleverd. Misschien was het slimmer om de film "het regent gehaktballen" te gebruiken. De 3d op de Sony demo is een lachertje. Je ziet hooguit 3 of 4 cm diepte. Bij de film zie je het veel beter en waarschijnlijk ook veel dieper.
Ja, dat is waarom ik het zo opmerkelijk vind.
Ik lees net iets over de aansluitingen die niet goed zijn geplaatst in verband met het hangen aan de muur. Het was inderdaad beter om de aansluitingen inderdaad parallel te plaatsten, maar gelukkig zijn er nog altijd kabels met aansluitingen in een hoek van 90 graden.
Ik heb zelf de le8500 welke ook de meeste aansluitingen aan de achterkant heeft.

al zitten de belangrijkste aansluitingen ook aan de zijkant (lees haaks op de achterkant)

en een dergelijke tv hoor in mijn mening gesiert te worden door een degelijke receiver. en dan heb je genoeg aan de aansluitingen op de zijkant.
Er zijn ook TV's die alle aansluitingen naar opzij hebben. Nadeel is dat je het ding zo kort op de muur hangt dat je er helemaal niet meer aan komt als je even wat bij wilt prikken, het ding moet dan echt van de muur. Toch vindt ik het een erg stomme gedacht om stekkers naar achter te laten wijzen, Samsung heeft dat volgens mij bij alle (nieuwere) TV's goed voor elkaar.

De Samsung PS50C7700 is 4 inch groter, plasma, platter, heeft de stekkers opzij, heeft ook lovende kritieken, en is ook nog eens 500 euro goedkoper. Waarom zou ik deze LG kopen? (mwah, de bezel is wel wat breder ja...)
Heeft deze tv PVR functionaliteit? Bijv tegelijkertijd 2 zenders opnemen en een 3e bekijken waarbij op een externe HD danwel NAS wordt opgeslagen.
Heeft deze TV nou geen DVB-C tuner met CI+ slot?
Pagina 3:
Van boven naar beneden zijn dit twee usb 2.0-poorten, een door Ziggo goedgekeurd CI+-slot,...
Op de ziggo site is hij niet ondersteund....
Nee, de LX9500 is niet Ziggo-gecertificeerd. Gek genoeg is de LE8500 dat wel. Ik heb dit in de recensie nu verbeterd.
Dat is wel een mooi ding, alleen jammer dat hij zo plat is, lijkt me erg kwetsbaar :S..
Gelukkig hoef je er niet op te sjoelen, maar kun je hem gewoon aan de muur hangen of op een kast zetten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee