Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Samuel Hubner Casado

Reviewer

Halo: de cirkel is weer rond

Leven na Bungie?

En dan? Is dit het einde van Halo? Waarschijnlijk niet, ten eerste is de franchise nu in handen van Microsoft, dus uiteindelijk beslist de softwaregigant en niet Bungie wat er met de serie gebeurt. Ten tweede heeft Ensemble Studios al laten zien dat niet enkel Bungie goed met de IP weet om te gaan. Zo heeft het vorig jaar de realtime-strategy-game Halo Wars voor de Xbox 360 uitgebracht, die niet alleen goed werd verkocht en door de critici goed werd ontvangen, maar tevens liet zien dat Halo ook buiten de context van een first person shooter goed werkt. Daarnaast werd eind vorig jaar Halo Waypoint gelanceerd, een stukje software voor de Xbox 360 dat dient als centrule hub voor allerlei Halo-gerelateerde media. Zo kunnen fans hun eigen voortgang in alle Halo-games handig bijhouden, strategieën en tactieken bekijken, contact houden met andere leden van de Halo-community en zelfs genieten van machinima-filmpjes. Het is een handig platform om de aandacht van de fans voor de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van Halo vast te houden.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

* Fenomenaal

Bovendien leeft Halo buiten het videogame-medium ook als cultureel fenomeen. De miljoenen dollars die met allerlei Halo-gerelateerde merchandise zijn verdiend spreken boekdelen over hoe zeer Halo bij miljoenen mensen over de hele wereld leeft. Zo zijn er al vier Halo-romans op de bestsellerlijst van The New York Times verschenen en waren de Halo-actiefiguren van McFarlane Toys de best verkochte actiefiguren van 2007 en 2008. En dat zijn maar twee voorbeelden van velen. Er moeten nog veel Halo-gerelateerde boeken en stripboeken uitkomen, en dan hebben we het nog niet gehad over het gigantische succes van de Red vs. Blue-machinima-serie of Halo Legends, de verzameling korte animatiefilms. Het had niet veel gescheeld of er waren zelfs een Halo-MMORPG en een Halo-game voor de Nintendo DS verschenen. Ten slotte schijnen er nog altijd mensen bezig te zijn met de preproductie van een grote, highbudget-Halo-film.

Hoe je het ook went of keert, we zijn nog lang niet van de naam Halo af. Sterker nog, Microsoft heeft de ontwikkelstudio 343 Industries speciaal in het leven geroepen om een vinger in de pap te hebben bij de ontwikkeling van nieuwe Halo-gerelateerde projecten. Een van die projecten is een compleet nieuwe Halo-game met in de hoofdrol niemand minder dan de Master Chief. Althans, als we Frank O'Conner, de franchise development director van 343 Industries mogen geloven. Volgens hem zal de volgende Halo-game laten zien wat er met John-117 gebeurde nadat hij zichzelf liet invriezen aan het eind van Halo 3. Hoe dan ook, het vertrek van Bungie betekent nog lang niet het vertrek van de Halo-reeks. En dat is maar goed ook.

Titel Halo: Reach

Platform Xbox 360
Ontwikkelaar Bungie
Uitgever Microsoft
Releasedatum 14 september 2010

Laagste prijzen voor: Halo Reach, Xbox 360
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Bol.com Plaza

Score: 3.5 (11)

€ 20,-

€ 20,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 20,-
Pakketpost (boven ¤20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 20,-
Bekijk

Laagste prijzen voor: Halo Reach - Limited Edition, Xbox 360
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Bol.com Plaza

Score: 3.5 (11)

€ 59,99

€ 59,99

Kostenoverzicht

Productprijs € 59,99
Pakketpost (boven ¤20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 59,99
Bekijk

Lees meer

Halo: Reach Video van 9 maart 2011
Halo: Reach Video van 15 februari 2011
Halo: Reach - Noble Map Pack Tempest Video van 26 november 2010
Halo: Reach - Noble Map Pack Anchor 9 Video van 26 november 2010
Microsoft: er komt zeker een Halo-film Nieuws van 23 november 2010
Halo: Reach Video van 18 oktober 2010
Halo Reach Video van 20 september 2010
Halo Reach Video van 20 september 2010
Halo: Reach lekt uit Nieuws van 22 augustus 2010
Gamescom: Nieuwe beelden van Halo: Reach Nieuws van 17 augustus 2010
Video: Halo: Reach Nieuws van 15 juni 2010
Video: Halo: Reach - Multiplayer Nieuws van 4 maart 2010
Eerste details Halo: Reach duiken op Nieuws van 12 januari 2010
Halo Reach debut trailer Video van 13 december 2009

Reacties (60)

Wijzig sortering
Mooi verslag :D

Ikzelf ben dan weer veeeel minder enthousiast over de oudere halo games. (1 en 2 bedoel ik dan. zo repetitief die levels..)
Maar ik wist niet dat Halo 1 toch wel de grondlegger was van enkele nu veel voorkomende technieken. Dat is wel tof. Ook het feit dat er stiekem veel meer verhaal achter de games zit is erg leuk
Ik heb altijd het idee dat als je Halo 1 niet goed vind maar Halo 3 wel dat je de game gewoon niet gespeeld heb of dat Halo 1 met shooters van tegenwoordig vergeleken wordt. In 2002, toen Halo uitkwam, was Medal of Honor: Allied Assault net een maand gereleased en Call of Duty kwam een jaar erna. Halo had voor die tijd dus echt wel mooie en gevarieerde levels.

Ik moet toegeven, ze hebben dezelfde looks gebruikt voor dingen als bridges en verschillende kamers in verschillende levels, maar je moet ook de context erbij pakken. Het is namelijk een kunstmatige "planeet", je zult dus wat eentonigheid krijgen bij verschillende level designs, het is zelfs raar als dit niet zo is. Levels die plaatsvonden op de binnenring waar natuur groeide was vrij veel variatie.

Om terug te komen op de vergelijking met shooters uit die tijd kan ik alleen maar zeggen dat er geen tot weinig games waren waarbij de levels zo immens waren en waarbij de voertuigen ook erg goed geimplementeerd waren. Door de grote van de levels kwam de game daardoor ook VEEL minder scripted over dan de Medal of Honor en Call of Duty van die tijd. Wat ik ook erg cool vond was de Banshee, ik had nog nooit een vliegend voertuig in een game gezien die te besturen was.

Ook nog iets wat volgens mij niet in het artikel genoemd wordt: naast de ingame technieken die in games worden overgenomen is Halo toch ook wel de grondlegger van de controls die tegenwoordig in shooters worden gebruikt en heeft duidelijk laten zien dat shooters ook op consoles werken. (ik impliceer niet dat het beter werkt dan muis/keyboard)

[Reactie gewijzigd door BonzO op 15 september 2010 02:03]

Red Faction bijvoorbeeld, paar maandjes eerder. Voertuigen en flinke omgevingen, en allemaal te slopen bijvoorbeeld. Een jaartje eerder, Perfect Dark, veel meer dan Halo 'grondlegger', alhoewel dat al een paar jaartjes eerder was met bijvoorbeeld Golden Eye.

Valt wel mee, dat Halo. Het zijn absoluut geen slechte games, maar daar zit aardig wat marketing bij (zeker in het geval van Halo 3).
Halo 3 ja, Halo:CE nee, Halo:CE was een launch titel voor de xbox, ander type controller (immens beest in die tijd), de manier waarop het verhaal en de ingame levels en vijanden met elkaar waren verwoven was zeker nieuw voor die tijd vooral als je ook naar de kwaliteit van het alles kijkt, vooral hoe goed de voertuigen werkten en hoe de vijanden reageerden op wat je deed. De halo wereld leek te leven, iets wat ik bij alle shooters die jij noemt er mis, de gameplay was daar goed maar het verhaal was simpel gezegd niks vergeleken bij Halo:CE

Leuk artikel verder, beetje oppervlakkig als je het tegen het verhaal afsteekt maar zoveel pagina's hoeft het nou ook niet te zijn :)
Brengt mee weer terug naar de tijd dat Halo:CE net uit was en ik deze met 7 vrienden (xbox link) helemaal kapot heb gespeeld. En zeker nu met reach heb ik toch zin CE nog een keer te spelen.
Hehe, inderdaad. Halo 3 was ook wat kort, althans in co-op (ik ben niet zo'n liefhebber van multiplayer, en eer de vervolgen uitkwamen was mijn 360 RROD).
Halo 1 viel me erg tegen toen het uitkwam omdat het in de conversie naar een Xbox game (het was origineel geplanned als een Mac/PC spel) heel erg veel mooie features heeft moeten laten droppen, zoals een seamless game wereld en een veel uitgebreidere multiplayer mode. Er zijn daar duidelijk offers gemaakt om de game te laten lopen op de beperktere hardware van de Xbox op dat moment.

Ik geef toe dat hier wat rancune uit spreekt, maar ik ben blij dat Bungie naar al deze tijd verlost is van de beperkende omhelzing van Microsoft, en ik hoop dat we hun games nu weer sneller op de PC kunnen bewonderen, zoals dat voor veel Blizzard games ook gebeurt.
Laagste prijzen voor Halo Reach:
Dixons.nl € 14,99 € 14,99 Den Bosch

ok dan.. 14,99.. en die toy story DVD krijg je er gratis bij?
De prijs je jij noemt zal waarschijnlijk de pre-order zijn... Gratis toystory DVD? of beldoel je HALO LEGEND?
Is een foutje van de pricewatch, zal zo wel weer gefixed zijn.
Hij is bij de Saturn in Zaandam €29. Just that you know :).
Het kan aan mij liggen, maar ik hoor helemaal niks over Halo Wars ?!. Het valt dan niet echt onder de "Story" van de Halo Shooters, maar wel in de hele franchise. Ik vond Halo Wars toch een goede afwisseling op de gebruikelijke Halo games :D!

Verder erg leuk artikel. Ken het al vanaf Combat Evolved en sinds dien alle Games gespeeld (Halo 2 steeds via XBConnect :P).
ze noemen het wel in het artikel:
Ten tweede heeft Ensemble Studios al laten zien dat niet enkel Bungie goed met de IP weet om te gaan. Zo heeft het vorig jaar de realtime-strategy-game Halo Wars voor de Xbox 360 uitgebracht
maar het artikel lijkt me meer te focussen op het FPS deel, het deel waar bungie verantwoordelijk voor is geweest.
Als je het artikel goed hebt gelezen, dan had je begrepen dat dit artikel slaat op het feit dat Halo: Reach de laaste Halo is die door Bungie is gemaakt. Het is dus een soort afscheidsverhaal, terugblik op wat Bungie heeft neergezet de afgelopen jaren. Die horen samen met Rockstar en Blizzard toch wel tot de beste game-franchise producenten van de afgelopen 10 jaar, vandaar dat t.net dit niet zomaar voorbij laat gaan.

Halo Wars is niet door Bungie gemaakt en dus niet interessant in dit artikel, is volgens mij ook niet helemaal trouw geweest aan het originele verhaal, kon volgens mij ook niet om het passend te maken voor een strategiegame.
" niet interessant in dit artikel" *Relevant?

wil geen betweter zijn maar brak mn hoofd wel 4 of 5 keer over die zin.
geweldige game alle delen gespeeld
reach ga ik zeker kopen

maar ik denk dat reach toch minder sucses vol is dan de voorgaande want veel jonge gamers hebben de erste delen niet gepeeld en weten dus niet waar ze aan beginnen

en ik hoop toch op een vervolg

wat ze trouwens wel moeten doen is een pack maken van halo 1 tm 3

alleen moeten ze dan 3 wel overzetten naar pc

-edit- ik zag het ook net pas hubman heb namelijk deel 1 op pc gespeeld en de andere delen op de xbox 360

[Reactie gewijzigd door careltjuh op 14 september 2010 15:52]

deeltje 1 kun je gewoon spelen op de Xbox360 hoor :-). Game wordt zelfs in 720P resolutie weergegeven
"Volgens hem zal de volgende Halo-game laten zien wat er met John-117 gebeurde nadat hij zichzelf liet invriezen aan het eind van Halo 3."

Wow
Ik heb na halo 2 niets meer gespeeld....maar nu ik dit heb gelezen...wil ik echt weer spelen. En ik wil echt weten wat ze verzinnen voor halo 4 (vooral hoe het eruit ziet enzo ;) ).

Wel jammer dat Bungie er niet meer aan werkt...
Ach, het dit geval is het probleem dat je 1 of 2 jaar van je leven in de staat bent dat je het wil/moet spelen, gezien de release cycle komt het er dus op neer dat de meeste mensen gemiddeld 2 delen spelen. Dan heb je altijd nog fanboys die alles op 20 verschillende manieren uitspelen 8)7 maar daar ging het niet over.

Een voortzetting van wat dan ook dat door een andere maker gerealiseerd gaat worden is altijd wel interessant. Het verbaast me hoe sommige delen in series gewoon helemaal correct kunnen zijn. (wat niet verbazend is, is dat het soms gewoon helemaal niet klopt - maar dat gebeurt nu eenmaal)
gaaf om het te lezen hoe het begonnen is.
zelf ingestroomd bij halo 3 wegens xbox 360.
halo 2 wel gezien op mn oudere xbox, maar nooit gespeeld.
halo 3 was gaaf en zeker door de coop leuk om te blijven doen.
reach zojuist 10min geleden binnen gekregen, maar nog even wachten tot vanavond hoe het laatste meesterwerk van BUNGIE zal spelen.
wel jammer dat ze geen halo meer zullen maken. maar een halo 4 is zo goed als een feit denk ik.
De titel is top! ik moest er al om grinniken toen jan hem aankeilde op twitter.
Ik weet nog bij deel 1 dat je kon inzoomen met je geweer op het gras en gewoon grassprietjes zag. Ik vond dat toen echt enorm heftig al die details van de graphics. Erg mooi als je nu die screenshots terug ziet :D. Na deel 2 heb ik echter niet meer zoveel met de serie, wellicht te vroeg gestopt als ik Leiyunn zijn reactie lees. Ik vond de levels ook erg repetitief.
Mooie samenvatting van het verhaal, was zelf de draad even kwijt wat dat betreft. Halo 1 is ook al zo lang geleden, screenshots vallen me ook best wel tegen zeg. Was in mijn herinneringen toch een stuk mooier! :)
haha ja dat had ik ook. Huh? Zo lelijk? Kan me herinneren dat het veel mooier was.
Maar ja, we zijn nu gewoon te verwend met games als Crysis, COD:MW2 en BF:BC2. Dat zijn weer grafische toppers van nu.

En wie weet wat de toekomst nog brengt! :D
Volledig offtopic...
maaruh, waarom wordt er een reclame filmpje voor Halo Reach getoond voor een trailer van Halo Reach.... |:(

Min of meer on topic:
Ik krijg wel enorm de neiging om een Xbox 360 te kopen om deze Halo klassieker(s) te kunnen spelen.

[Reactie gewijzigd door ThePrutser op 14 september 2010 16:57]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True