Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

Gamescom: Homefront

De Koreanen komen!

Stel dat je eigen land, in dit geval de Verenigde Staten, wordt binnengevallen door de Koreanen en dat de samenleving zoals je die nu kent, wordt weggevaagd. Wat zou je doen? Natuurlijk, als het over een game gaat, komt er waarschijnlijk een aardig potje knokken bij kijken. Knokken is zeker een basiselement van de THQ-game Homefront, maar niet het onderdeel dat ons op de Gamescom het meest aansprak. Toch blijft het geweld imposant; dat viel ons al op tijdens de E3 van 2009, toen we Homefront voor het eerst zagen en het een van dé games van de show werd.

Homefront draait om 'Home is where the war is', oftewel, de VS zijn in eigen land in oorlog met Korea. Voorafgaand aan de demonstratie schotelt THQ de aanwezigen echter eerst een filmpje voor met belangrijke momenten in de fictieve voorgeschiedenis van de Koraanse aanval op de Verenigde Staten. Zo 'weten' we dat de Noord-Koreaanse leider Kim-Jong Il is komen te overlijden en dat zijn zoon de leiding heeft overgenomen. Zoonlief annexeerde al snel Zuid-Korea en formeerde de Greater Korean Republic. In 2022 viel deze Koreaanse republiek Japan binnen en daarna waren de Verenigde Staten aan de beurt. De aanval kwam als een donderslag bij heldere hemel, letterlijk; een zogenaamd onschuldige satelliet van de Koreanen blijkt een gigantische emp en legt in de nacht van de Koreaanse aanval heel Noord-Amerika plat.

* Nederzetting

De overrompelde Amerikanen verliezen de strijd snel, maar daar gaat Homefront niet over. Homefront heeft niet van doen met tactische beslissingen of het uitvechten van een oorlog. De game vertelt het verhaal van John Millias, een piloot. Na de inval wordt John wakker in een kleine nederzetting. Een groepje Amerikanen heeft van wat huizen en schuurtjes een dorpje gemaakt en voorziet zich van de eerste levensbehoeften. Camouflage moet ervoor zorgen dat de Koreanen de nederzetting niet ontdekken. In het dorpje verbouwen de bewoners wat gewassen, zuiveren ze hun eigen water en is er een technicus die wat handige apparaatjes in elkaar heeft geflanst.

Het is juist dit element dat ons in Homefront zo weet te pakken. Natuurlijk, Homefront is een game en dus ontkom je er niet aan dat de nodige Koreanen naar het hiernamaals  moeten worden geholpen, maar dat is niet de meest natuurlijke reactie van de samenleving. In een noodsituatie grijpen mensen vooral terug naar vastigheid. In de nederzetting hebben de mensen een plek om te slapen en te wonen. Het is zo normaal als de situatie toelaat; alle mensen in het dorp stralen dat ook uit. Ze zijn zich ervan bewust dat de situatie instabiel is, maar koesteren het kleine beetje beschaving dat ze hebben weten te behouden. Het komt angstaanjagend in de buurt van hoe je je zo'n situatie in het echt voorstelt.

Familie in gevaar

Na een kennismakingsrondje weet John trouwens ook direct waar hij staat; de dorpelingen zitten eigenlijk niet op hem te wachten en zien John als een bedreiging voor hun schuilplaats. De mannen in de nederzetting hebben een familie om aan te denken en kunnen dus geen Koreaanse inval gebruiken. Toch is er een aantal personen in de schuilplaats die het wel op de Koreanen hebben voorzien. Al snel mag John assisteren bij een missie die de Koreanen op een of andere manier moet dwarsbomen. De missie wordt begeleid met sappige quotes als: "The dogeaters will get what's coming to them!"

* Veel geweld

Zoals gezegd speelt geweld een grote rol in Homefront. Zagen we in een eerdere demo al een radiografisch bestuurbare tank die dwars door een muur een huiskamer binnenreed, dit keer was het een raketregen die de show stal. De rebellen hebben namelijk wat zware wapens te pakken gekregen en vallen daarmee de Koreanen aan. De nietsvermoedende soldaten krijgen een regen van raketten op hun hoofd. Bij de tweede salvo blijkt echter weer de geloofwaardigheid van Homefront; het is een 'misfire' en de raketten landen bijna op de hoofden van John en andere rebellen. Het maakt nogmaals duidelijk dat we niet met professionals te maken hebben; de mensen met de geweren zijn maar burgers die zo goed mogelijk de wapens proberen te gebruiken.

Na het ongelukje moeten John en zijn handlangers zich zien te redden en ook dat gaat niet al te gestroomlijnd. Een toren waarin ze zich even schuil proberen te houden, stort al snel in, waarna het weer rennen is geblazen. Hulp is echter nabij; de radiografisch bestuurbare tank, Goliath, die we vorig jaar al eens zagen, komt te hulp. John krijgt controle over een targeting system waarmee hij doelen kan aanwijzen die door het gepantserde voertuig worden aangevallen. De opdracht om je te richten op soldaten met anti-tankgeschut is dan eigenlijk het eerste element dat we in andere games al hebben gezien. Homefront weet echter te variëren door de speler een smerige oorlog voor te schotelen en dat spreekt ons wel aan.

* Stoom

Wat eveneens goed klinkt, zijn de plannen die Digital Extremes heeft met de pc-versie. We spraken op de Gamescom de executive producer van de pc-versie. Hij verzekerde ons dat de pc-versie, en dan vooral de multiplayer-modus, een speciale behandeling krijgt. Allereerst werkt Homefront met Steamworks; daarnaast zal de multiplayer op dedicated servers gespeeld kunnen worden, zal het spel LAN-support hebben en zal de ontwikkeling actief ondersteuning bieden aan clans. Mooie woorden die vooral moeten worden waargemaakt. Het is in elk geval goed om te horen dat de makers er veel aan is gelegen om Homefront goed neer te zetten op de pc, want dat vergeten ontwikkelaars van grote shooters nog wel eens…

Voorlopige conclusie

Homefront is een shooter, maar wel een die zichzelf snel van andere shooters weet te onderscheiden. De fictieve voorgeschiedenis klinkt geloofwaardig en dat geldt ook voor de manier hoe de positie van de Amerikanen wordt neergezet. Geen onverschrokken vechtersbazen, maar mannen en vrouwen die vechten voor wat over is van hun leven, vrienden en familie. Dat leidt tot chaotische taferelen, waarin explosies en emp's een belangrijke rol spelen, en Goliath een zegen voor John en zijn medestanders blijkt te zijn. Doordat we de game al op de E3 van 2009 zagen, zou je misschien verwachten dat het spel zo ongeveer klaar moet zijn. Niet dus, Homefront staat op de planning voor 2011.

Titel Homefront
Platform pc, Xbox 360, PlayStation 3
Ontwikkelaar Kaos Studios, Digital Extremes
Uitgever THQ
Releasedatum februari 2011

Lees meer

Homefront Review van 19 maart 2011
Homefront Video van 14 maart 2011
Homefront Video van 7 maart 2011
Homefront Video van 25 januari 2011
Homefront Video van 5 januari 2011
Homefront Video van 30 december 2010
Homefront Video van 15 december 2010
Homefront Video van 22 november 2010
Homefront verschijnt op 11 maart Nieuws van 17 november 2010
Homefront Review van 14 november 2010
Homefront Video van 13 oktober 2010
Homefront Video van 1 oktober 2010
Medal of Honor Video van 20 september 2010
THQ stelt Homefront uit naar maart 2011 Nieuws van 18 september 2010
E3: Screenhots: Homefront Nieuws van 17 juni 2010
E3: Preview Homefront Review van 5 juni 2009

Reacties (71)

Wijzig sortering
Ziet er inderdaad wel leuk uit! Maar lijkt ook wel een beetje op Fallout 3.
Ben erg benieuwd wat het wapentuig word.
Doet me eerder denken aan de TV serie Jericho.
Het gedeelte in de trailer waarin een tank over een bord wat langs de weg staat heen rijd doet me denken aan de goede oude tijd met Red Alert 2 waarin ongeveer hetzelfde gebeurd in de trailer.

http://www.youtube.com/watch?v=GuwtNDkHch0
Misschien een homage ;)
Een iets kleuriger (en minder radiation poisoned) versie van Fallout 3 moest ik ook direct aan denken. Ik ben een groot fan van shooters met een goed verhaal, dus ik ga deze in de gaten houden.
ik ben het met je eens.

het " outcast" gevoel van fallout was in die 2 kleine filmpjes goed voelbaar.

Daarentegen was fallout een Toekomst visie vanuit de jaren 70. (retrofuture visie)
vandaar dat de pc'tjes en wapens niet zo geavanceerd zijn zoals de goliath en communicatie systemen die je in de filmpjes zag.

Tuurlijk had je in fallout robots e.d. (inb4 fallout had wel degelijk Futuristische features)
Maar deze situatie is veel realistischer. ook al zijn de koreanen zwaar in de minderheid en zou hun dit niet gelukt zijn zonder een alliantie met een supermacht als china.(bijvoorbeeld) het zou kunnen gebeuren.

ik vind het verhaal rond deze game spectaculairder dan de melkerij van Call of duty of Medal of Honor. (special forces, Oorlogen die gebeurt zijn. het is wat makkelijk allemaal, special forces opereren voornamelijk in het geheim dus je kan er zo een leuk verhaaltje bij verzinnen en gezien de duur van de singleplayer hebben ze daar ook niet echt hun best op gedaan.en MOH maakt oorlogscenes na.)

Ik heb het hier voor het eerst gehoord en ik zou deze game met een preview als dit eigenlijk wel willen pre orderen. dit gevoel heb ik veel minder bij de concurrentie. ik hoop overigens wel dat het verhaal niet binnen een week of zelfs een maand uit te spelen is, of dat je hem steeds overnieuw moet spelen om challenges te kunnen halen.

Ik ben zeer enthousiast. maar heb nog een paar " what ifs"
Dat ziet er zeer interessant uit. Grafische details zien er ook erg goed uit.

Maar vooral de fictieve voorgeschiedenis maakt het zo interessant en dat maakt een aantal nieuwe dingen mogelijk zoals nieuwe tactics, nieuwe scenarios, nieuwe wapens, nieuwe speeltjes.
Kortom ze kunnen hier nog veel bij verzinnen omdat het een compleet nieuw verhaal is dat nog niet eerder is gebruikt. Er wordt eindelijk eens gevochten in eigen land en dat werdt wel eens hoog tijd.
Het spel is nog niet uit maar het ziet er nu al naar uit dat de makers van homefront een succesvol nieuw spel heeft neergezet met opties om later mooie vervolgen op te bouwen. Uiteraard dat is wat hun plan is... nou hopelijk gaat het ze lukken

[Reactie gewijzigd door SpitfireNL op 5 september 2010 09:20]

Inderdaad, dat filmpje op pagina 2 is best indrukwekkend hoe dat is opgezet en alles uitlegt. Het is zeker interessant om te zien hoe dit ontwikkeld en getoond gaat worden in de game zelf.

Verder zag de game er grafisch al best goed uit. Ben zeker benieuwd.
Er wordt eindelijk eens gevochten in eigen land en dat werdt werd wel eens hoog tijd.
Hoog tijd? Zo nieuw is het idee niet:

- World in Conflict
- COD6 (of was het 4 of 5? ik ben de tel kwijt)
- Fallout

En vast nog talloze anderen :)
Medal Of Honor: Airborne - Operation Market Garden

Speelt zich, uit mijn hoofd, hier in Nederland af.
de slag om arnhem zat in meerdere games inderdaad.

Toch vind ik het namaken van oorlogscenario' s toch wat minder leuk dan fictieve wereldoorlogen in de nabije toekomst.

daar is veel creativiteit en dergelijke voor nodig.

Dus ik ben erg content met het feit dat de makers van deze games een keer het compleet over een andere boeg gooien.
lijkt zo nog best interessant te worden. Ik had het eerste filmpje al wel gezien en het leek me niet zo bijzonder maar met dit verhaal kan het nog best leuk (verteld) worden.
Filmpje op pagina 1 @ 26 seconden:
He noemen ze de verzetsleider... Connor Reesen? Leuke verwijzing naar de Terminator films en serie :)
Het is in elk geval goed om te horen dat de makers er veel aan is gelegen om Homefront goed neer te zetten op de pc, want dat vergeten ontwikkelaars van grote shooters nog wel eens…

Understatement... Hopelijk echt dedicated "dedicated" servers.

Alleen waarom nou toch weer zon logisch verhaal? Korea vs US? Kunnen ze niet gewoon een US vs US oorlog verzinnen ofzo? Of misschien zelfs Navo VS Navo. Zou wat origineler zijn.


Btw, waarom Crysis 2 prijzen bij Homefront?

[Reactie gewijzigd door Jeroenneman op 5 september 2010 10:04]

Crysis 2? ik zie Fallout New Vegas.
Maar goed, als ik het zo lees wordt dit een leuk spel. Zou wel wat meer willen weten over MP, spelmodus etc.
Sinds ik hoor dat Crysis 2 geen vehicles en maar 6v6 is, ga ik toch naar andere shooters kijken. Ga Homefront zeker in de gaten houden.
In het dorpje verbouwen de bewoners wat gewassen, zuiveren ze hun eigen water en is er een technicus die wat handige apparaatjes in elkaar heeft geflanst.
Net zoals deze nieuwspost.
Doordat we de game al op de E3 van 2009 zagen, zou je misschien verwachten dat het spel zo ongeveer klaar moet zijn. Niet dus, Homefront staat op de planning voor 2011.
Februari 2011

Vooral omdat het multiplatform is, zou je juist niet verwachten dat het spel al klaar zou zijn. En wat is 1 2 jaar nou op een totale ontwikkeling van een game?


Meer informatie wat betreft DX11 zou ook wel mogen.
En mede omdat Black Ops in november uitkomt :)

Minder concurrentie in februari ;)
Klinkt leuk :) Het verhaal doet me denken aan de tv serie "Jericho" dat speelt zich af in net zo'n soort situatie, maar hier zal wel iets meer geweld in voorkomen :+
Is dit nu een open wereld spel of weer een van die liniaere "corridor" gevallen? Want het concept klinkt zeer goed, maar als je geen bewegingsvrijheid krijgt dan gaat het heel hard op zijn bek, dat kan ik je verzekeren.
Het lijkt behoorlijk op frontlines fuel of war, het is ook van dezelfde makers maar ik mocht het stijltje altijd al, alleen denk ik dat homefront wel wat beter word uitgevoerd. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True