Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur games

Gamescom: Jay Wilson over de Artisans van Diablo III

Winkeltjes

Hoe zien die winkeltjes er uit?
Die van de Blacksmith heb je gezien tijdens de presentatie. Hoe die van de Jeweler en de Mystic er uit gaan zien weten we nog niet. Daar hebben we uiteraard wel ideeën over, maar de definitieve vorm hebben we nog niet gevonden. De vorm van de winkels zal bovendien veranderen tijdens het spel. Dat is een ander voordeel van de Artisans. Naarmate ze beter worden, en dus betere voorwerpen voor je kunnen maken, krijgen ze ook andere winkels. De winkel van de Blacksmith zal uitgroeien van een simpele houten kar tot een imposante koets met een complete marktkraam ervoor, waarop de wapens liggen uitgestald die hij kan maken. Je kunt bij die winkeltjes voorwerpen kopen, die de Artisan vervolgens voor je maakt. Je levert de Artisan de juiste grondstoffen en betaalt wat goud voor de moeite. Je kunt de Artisan ook gebruiken voor het verkopen van voorwerpen uit je rugzak.

Je kunt de drie Artisans bovendien specialiseren. Zo kan de Blacksmith zich toeleggen op het vervaardigen van bijlen. Dan zul je in zijn kraam dus vooral bijlen zien liggen. Die specialisaties sluiten de andere wegen echter niet uit. Als je volledig gespecialiseerd bent in het maken van bijlen, kun je alsnog proberen een andere specialisatie aan te leren, door daar de juiste recepten en grondstoffen voor te verzamelen.

Tijdens de presentatie vertelde je iets over het combineren van edelstenen. Hoe werkt dat?
De Gems die je in het spel vindt, zijn van wisselende kwaliteit. Sommige zijn beter dan andere en dat wordt aangegeven met een niveau. De stenen die je vindt, variëren van level 1 tot level 5. Een Jeweler kan de gevonden stenen echter opwaarderen door ze te combineren. Hij kan zo stenen maken van maximaal level 14, al kost dat erg veel moeite. Om bijvoorbeeld een steen van level 6 te maken, heeft de Jeweler drie stenen van level 5 nodig, die uiteraard vrij zeldzaam zijn. Om een steen van level 7 te maken, heeft hij drie stenen van level 6 nodig, en zo verder. Ik heb de cijfers niet in mijn hoofd, maar als je dat een beetje doorrekent, kost het erg veel moeite om een steen van level 14 te maken. Spelers kunnen via hun Artisans dus prima uitrustingsstukken maken, maar er zijn ook goede voorwerpen op het slagveld te vinden of als beloning voor een uitgevoerde quest te verkrijgen.

Zijn de gemaakte voorwerpen beter dan de gevonden voorwerpen, of andersom?
Er zijn inderdaad prima voorwerpen te vinden in de wereld. Net als in D2 kun je weer de zogenaamde Legendary items bemachtigen. Welke voorwerpen beter zijn, moet nog blijken, daar zijn we nog niet helemaal uit. We hebben nog lang niet alle voorwerpen ontworpen. We zijn nu bijvoorbeeld de eerste sets van bij elkaar horende stukken aan het bedenken, maar we zijn nog lang niet klaar. Ik wil bereiken dat soms de Legendary-voorwerpen het beste zijn en soms de gemaakte. Als er bijvoorbeeld een heel erg goed Legendary-beenstuk is voor een Barbarian, dan wil ik bereiken dat de beste armstukken in het spel door een Blacksmith kunnen worden gemaakt. Zo proberen we dat een beetje in balans te krijgen. We leggen voor elke klasse de beste voorwerpen naast elkaar en kijken dan welke we Legendary willen maken, zodat ze kunnen worden gevonden, en welke we door een Artisan willen laten maken en welke grondstoffen daar dan voor moeten worden ingeleverd.

Titel Diablo III
Platform Windows, Mac OS/X
Ontwikkelaar Blizzard
Uitgever Activision Blizard
Releasedatum onbekend

Lees meer

Diablo III, PS3 Review Productreview door Mrjraider 2

+1 Score: 4

Diablo III - Dev Diary V Video van 3 mei 2012
Diablo III - Developer Diary III Video van 23 april 2012
Diablo III: The Barbarian Video van 10 april 2012
Diablo III verschijnt pas begin 2012 Nieuws van 23 september 2011
Diablo III Video van 1 september 2011
Followers in Diablo III Video van 13 mei 2011
Blizzard kondigt BlizzCon 2010 aan Nieuws van 25 maart 2010
Screenshots: Diablo III Nieuws van 1 februari 2010
Screenshots Diablo III Nieuws van 18 juni 2009
Blizzard werkt aan gamerscore-systeem Nieuws van 4 augustus 2008

Reacties (129)

Wijzig sortering
De screenshots doen je wel beseffen hoeveel werk er nog voor de boeg is voor diablo 3. Je ziet nog zoveel diablo 2 sprites gebruikt worden als placeholders in de menus.

Zitten deze artisans trouwens al in de demos speelbaar op gamescom?

[Reactie gewijzigd door boe2 op 19 augustus 2010 13:20]

Waarschijnlijk alleen de Blacksmith. Zoals ze in het artikel vermelden, is dat de enige waar ze iets voor hebben gemaakt..

Hopelijk hebben ze al wat meer classes af tijdens GamesCom
Nee het is nog even ver dus ook de Monk zal nog met maar een handvol skills te spelen zijn, ze gebruiken namelijk de build van vorig jaar en bewaren het nieuwe voor BlizzCon10
Nee geen enkele want ze gebruiken dezelfde demo build als BlizzCon09.
Wat me nog niet duidelijk is, is of ze ook weer runes(words) gaan toevoegen. Ik vond de Diablo 2 namelijk er erg op achteruit gaan na de laatste updates toen runewords de sterkste items waren en de game totaal uit balans raakte. Unique golden weapons etc stelden niks meer voor.
Deels omdat runes door het dupen simpelweg te talrijk waren, het leek me niet de bedoeling dat je zo gemakkelijk de allerbeste runes bij elkaar kon dupen.
Nee die komen niet terug want daar was Blizzard ook totaal niet tevreden over.
De zaken die worden genoemd in het filmpje en artikel veranderen niets t.o.v. Diablo II, er wordt hooguit een tintje WoW toegevoegd.

In Diablo II heb je al de Blacksmith en Sorcerer.
De blacksmith wordt een beetje gepimpt en krijgt standaard een socketing optie, welke in D2 alleen door de quest in Act 5 verkrijgbaar was (welgeteld drie keer per character, 3 difficulty levels).
De Sorcerer is nu een NPC-Enchanter uit WoW.
De Jeweler is waarschijnlijk een combo van wat je zelf in D2 al kon met de Horadric Cube en een Jewelcrafter uit WoW.

Het upgraden van de NPCs lijkt ook totaal niet interessant. Natuurlijk moet je de materials verzamelen die je misschien goed voor wat anders kunt gebruiken, maar uiteindelijk moet je ze upgraden (b.v. zoals in Assassin's Creed II dit ook niet erg moeilijk was, meer een bijzaakje).

Het Socketingsysteem is op zich ook niet bijzonder. Diablo II bestaat (i.t.t. wat de Director in z'n verhaaltje zegt) meerendeels uit je wapens socketen en bepaalde runecombo's maken om zo Runewords te maken.

Het opwaarderen van je jewels is ook niets nieuws, dit gebeurde in Diablo II ook al d.m.v. de Cube, op exact dezelfde wijze en er waren ook vijf verschillende perfectiegraden die konden droppen. Je kon alleen niet tot level 14 upgraden.

Verder heten de 'legendary' wapens in Diablo II 'unique'.

Dat de artisans met je meereizen... naja, innovatie wil ik het niet echt noemen. Het idee is dat de 'standaard' van de artisans hoger wordt, onafhankelijk van in welk gebied je ze upgradet. Verder reisden zelfs in Diablo II al NPCs met je mee, (dit gebeurd ook in genoeg spellen), alleen hebben deze NPCs een paar functies meer dan die in Diablo II.


Het lijkt misschien wat op een rant en dat is het ook. Een heel artikel toewijden aan een publicatiestunt van Blizzard in de trant van "moet je kijken wat we allemaal anders doen, dit is vet cool!" zonder een nuchtere blik te houden op wat de eigenlijke verschillen zijn, mwah, sterke marketingtechniek van Blizzard en geheid vallen er vele voor.

[Reactie gewijzigd door Allubz op 19 augustus 2010 14:29]

Hij heeft het er wel over om er voor te zorgen dat bepaalde legendary items alleen door de Blacksmith gemaakt kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat je waarschijnlijk wel je artisan moet upgraden. Of het nodig is qua stats etc dat zal nog moeten blijken. Uiteindelijk krijg je toch een paar "super" builds net als in WoW. Daar heb je namelijk ook items die je beter zelf kunt maken ipv te raiden.
Jep, ik beweer ook niet dat het upgraden op zich nutteloos is, maar dat het niet een spectaculaire additie voor het spel is.

En inderdaad, in de non-heroic tier levels is het vaak nuttig om wat te craften in WoW. Ik denk ook dat het socketing systeem uit WoW goed bevalt en dat ze dat dus graag ongeveer 1:1 overnemen.
Ik snap niet waarom deze rant nou nodig is...Blizzard is een spel aan het ontwikkelen en dus zullen ze op events spreken over de zaken die ze aan het spel hebben toegevoegd of gewijzigd. Alleen omdat sommige dingen te veel verschillen van wat anderen doen en andere dingen weer niet genoeg loopt men dan ineens te zeuren...

Mensen die in Diablo III geinteresseerd zijn vinden dit soort info over het algemeen waarschijnlijk buitegewoon leuk omdat ze zich een beeld kunnen vormen van hoe het spel straks misschien wel gaat worden. Als jij het niet boeiend vind, lees het dan niet.
Bedankt voor je constructieve kritiek.

Het gaat me niet óm de rant of óm het zeuren, het gaat me erom te laten zien dat dit een leuk marketingpraatje is wat verder inhoudelijk niet veel betekent.

Het zijn ongetwijfeld leuke features maar het is niets vernieuwend. Als het wordt gepresenteerd als iets vernieuwends dan ringt er bij mij een belletje om duidelijk te maken dat deze features niets speciaals zijn. Sterker nog, behalve de twee jaar geleden beloofde Havok physics engine is er nog niets bekend over Diablo III wat het de moeite van het spelen waard maakt, boven andere spellen.

Het kan goed zijn dat Blizzard alle échte leuke dingen achterhoudt, wat een leuk verassingseffect kan hebben, maar om oude features als innovaties te presenteren om mensen naar je spel te luren, terwijl er genoeg andere spellen zijn die deze features bezitten, is een reden om een onderbouwde post te maken over dit 'interview' en het bijbehorende artikel.
Precies wat ik ook dacht. Ik weet niet hoe spectaculair ze het gebracht hebben, maar nieuw is dit allemaal niet. De screens zien er nog steeds heel mooi uit, maar dit is echt het warm water uitvinden.
Deze game wordt echt geweldig!

Kan niet wachten, ik las ergens dat de game uitkwam in Q1 van 2011.
Blizzard kennende, hanteren ze de tijdlijn van Valve ;)

OT; Ook ik zit met smacht te wachten op Diablo 3, na het stukspelen van D2 + LoD, kan ik ook niet wachten op een (beta) release van deze game :9~

[Reactie gewijzigd door Matis op 19 augustus 2010 13:05]

Valve geeft vaak concrete release dates maar halen ze nooit. Blizzard daarintegen geeft nooit een concrete release date tot dat ze er zeker van zijn deze te kunnen halen.

Zo zal Portal 2 niet op 9 Februari 2011 in de winkels liggen :P, dit garandeer ik je. En voor zover ik weet heeft Blizzard voor DIablo 3 nog geen release estimate vrijgegeven, het enigste wat ze er over gezegd hebben is dat het niet meer dit jaar zal worden. 2011 lijkt me wel haalbaar maar ik zou er niet vreemd van opkijken als Diablo 3 pas in 2012 gereleased word.

Ik zou er ook niet van uit gaan dat deze game al in Q1 van 2011 uitkomt, hoogstwaarschijnlijk ligt de focus van Blizzard in Q1-Q2 2011 op de nieuwe World of Warcraft expansion. Een release in Q3 of Q4 2011 lijkt mij meer voor de hand liggem.
Als ik lees dat ze nog van een aantal zaken niet weten hoe of wat zal Diablo zeker niet in Q1 van 2011 uitkomen. Ik schat zelf in dat we nog zeker tot ergens in de zomer van 2011 moeten wachten. Maar dat wachten zal wel lang gaan duren....
Je bedoelt, Valve kennende hanteren ze de tijdlijn van Blizzard. Volgens mij hanteerd blizzard namelijk al iets langer het "Its done when its done" principe. Maar dit is er zeker een die ik ga kopen, wat heb ik Diablo en Diablo II toch een potje grijs gespeeld.
Ik ga hem kopen en dan geld uitgeven om een pc te kopen die hem draait.
blizzard kennende zullen de specs wel meevallen
De kwaliteit van dit filmpje geeft dit ook wel aan, ik gok zo dat je de systeemeisen van SC2 1op1 wel kan overnemen.
Valve is ook meer van "Its done in a month." "Soz 1 moar." "Damn.. 1 moar :$". Bij mij komt deze ook zeker in de kast the staan!
Blizzard is ouder dan valve ;)
Hij wordt vast goed... maar nieuws als dit van die artisans en gems en zo... tja... je kunt het niet vernieuwend noemen hoor. Ik kijk ook uit naar D3 maar nieuws als dit heeft weinig waarde buiten het weer eens over D3 te kunnen hebben. Dit is allemaal al eerder gedaan (wat overigens dus niet zegt dat D3 het niet beter kan en waarschijnlijk zal doen, maar het nieuws is gewoon niet echt opzienbarend).
Is dat spel nou nog niet af .... :) Zoveel teasers maakt de hype gewoon stuk na een tijdje en dan gaat de release mij gewoon voorbij ...

Dat gezegd zijnde, hats off to the dev team !
Helaas duurt het inderdaad wel even, maar ik weet zeker dat het het wachten waard gaat worden...(gelukkig nog tijd genoeg om te sparen voor een nieuwe PC!) En die teasers etc geven mij nog meer zin om het spel uiteindelijk te gaan spelen...die release gaat mij echt niet voorbij :P
Voor D3 zal je hoogstwaarschijnlijk geen nieuwe pc nodig hebben. Als je nu al een redelijke mid- tot high-end pc hebt, dan kan je deze tegen die tijd nog spelen.
Inderdaad, Blizzard wil zoveel mogelijk spelers kunnen aanspreken en het dev team van Diablo 3 heeft een jaar geleden ook aangegeven dat ze het ook op pc's van een aantal jaar terug goed te spelen zal zijn.

Als je naar Starcraft 2 kijkt zie je ook dat het goed loopt op oudere machines, gewoon iets standaards bij Blizzard :)
Prima, zo lang ze ook maar wat leuke opties voor de i7 met HD5970 eigenaren inbouwen. Die hardware is toch al redelijk aan de leeftijd en heeft met SC2 b.v. niet zo heel veel te doen.
Helaas loop ik al weer 2 tot 3 jaar achter met mijn computer, en voor Diablo3 wil ik toch wel alle settings lekker hoog kunnen zetten zodat ik optimaal kan genieten. :9~
het zal denk ik helaas eerder Q2 fo 3 van 2011 worden, kan niet wachten :9~
Het wordt zelfs nog later.
Diablo 3 zal niet eerder als begin 2012 uitkomen.
Voorbeeld bron
rain dat is china. china zit met een probleem met de overheid en krijgt games allemaal later (ze hebben wrath of the lich king ook nog niet).
Heb er ook moeite mee...
"we zijn nog niet klaar" :'(
Interessante nieuwe feature, maar het spel is (zeker grafisch) nog lang niet af, althans als je af mag gaan op de screenshots en het filmpje. Zelfs je main character staat nog altijd zo te 'wiegen' terwijl ie in gesprek is, het is maar een voorbeeld, maar hiermee wil ik alleen even aangeven dat het op dat gebied nog veel stapjes moet maken...
Ze hebben niets aangepast. Integendeel, zowel Blizzard zelf als bepaalde bekende bloggers staken graag de draak met al de klagers :p

*edit* gereageerd op verkeerde persoon, is reactie op MorgothG in 'reviews: Gamescom: Jay Wilson over de Artisans van Diablo III'

[Reactie gewijzigd door boe2 op 19 augustus 2010 14:41]

Als ik dat filmpje zie en de beschrijving van die artisans kijg ik al enorm zin om het spel te spelen.
Kan iemand ook even aanpassen bij het grijze kader met platforms dat er een Mac versie aankomt ;) schrok daarnet een beetje, maar na wat gegoogle kwam het positieve antwoord naar boven.

[Reactie gewijzigd door Luxurydiver op 19 augustus 2010 14:05]

Het is een blizzard game, die komen altijd voor zowel mac als PC :)
Goeie, aangepast, thx...
blizzard brengt het waarschijnlijk net als SC2 pas uit als het af is. jammer genoeg duurt dat wel lang maar ze maken het zeker weten een heel mooi speel
Is StarCraft 2 dan zo bijzonder? Ik zie het niet eigenlijk? (niet eens gespeeld, maar het ziet er gewoon uit als de zoveelste RTS game)

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 19 augustus 2010 17:55]

StarCraft 2 is een beetje de Half-life van het RTS-genre, goed verhaal, uitstekende gameplay en perfect afgewerkt. Het is misschien niet zo innovatief als games zoals Supreme Commander en Dawn of War, maar het is een RTS waar blauw bloed doorheen stroomt.
Dat alles perfect is afgewerkt moet ik op 1 ding tegenspreken. Als je een aantal photon cannons achter elkaar bouwt aan de rand van een platform, bouwt je probe zich de helft van de tijd vast en geeft dan aan dat ie zn doel niet kan bereiken. Als je dan even niet op let, kom je weer terug boven je basis met een drone die in feite useless is geworden. Fail.....
Speel je RTS?

Als het antwoord nee is dan ziet het er inderdaad zo uit als al de rest. Het zit hem in de kleine details die je enkel kan voelen als je het speelt.

Als je wel RTS speelt raad ik je aan om eens een guest key te zoeken en gewoon een paar uur spelen. Dan merk je vanzelf wel wat iedereen bedoelt. (Of niet, het zal nooit 100% van het publiek aanstaan)
Ja ik vind dit tot nu toe een van de beste RTS die ik ooit gespeeld heb, WC3 was ook aardig maar dat eeuwige Hero gezeur, en levelen op mobs in de map. Als ze nu een WC4 uitbrengen zonder heros en zonder die verekte upkeep dan kan het heel cool worden.
Of te wel StarCraft Fantasy? De kracht van Warcraft is dat het een compacte RTS is. Waarbij de focus ligt op heroes (levels / xp) en individuele unit controle. Bovendien brengt upkeep weer een nieuw soort moeilijkheid met zich mee. Het zijn twee totaal verschillende spellen en wat mij betreft blijft het zo. Beide games blinken uit op hun gebied en schaal.
@Rinzwind:

Opzich is het de "zoveelste" RTS game.
Maar als je van een goed verhaal in de singleplayer houdt is het zeker een aanrader.
Kwaliteit ten boven mooie filmpjes goed verhaal.

En daarnaast zoals andere al zeggen alles is goed afgewerkt. Dus ja het is best wel een aanrader, alleen al voor singleplayer.
Het bijzondere van SC2 is dat het gewoon een degelijke, technisch goed in elkaar stekende RTS is zonder poespas. De gameplay is goed uitgewerkt, goed verhaal in de singleplayer (ik moet alleen de laatste missie nog doen, 28 van de 29 voltooid), en een prima multiplayer ervaring volgens velen (ik moet daar zelf nog mee beginnen).

Juist de pogingen om 'origineel' willen zijn doen een RTS vaak geen goed, het wordt gauw te onrealistisch en absurd... denk bv. aan hoe Red Alert is geëvolueerd, waar het inmiddels vooral gaat om diepe decolleté's en zo bizar mogelijke units, en een gameplay die omgegooid wordt zonder dat men daarom heeft gevraagd.

Let ook maar op de afwerking van de units in SC2, hoe ze bewegen en reageren op je commando's, en hoe het geanimeerd is... het gaat allemaal minder 'houterig' dan de meeste RTS spellen die ik gespeeld heb... eerder vloeiend en met een lekker tempo. Maar dat valt lastig in woorden te beschrijven, gewoon spelen dus :P
Aan de ene kant ben ik zo blij dat we weer eens een update van het spel krijgen. zolang niks meer over gehoord dat ik begon te twijfelen.

Wel jamemr is dat ze steeds zeggen dit is er maar dit moeten we nog uitwerken en dit moeten we zelfs nog evrzinnen. geeft toch het idee da het nog wel een tijdje gaat duren.
Twijfelen aan Blizzard? :P
Anders kijk je even een paar keer per maand in de D3 topic van tweakers daar zijn vaak genoeg nieuwtjes te lezen en interviews etc. Maar ik kijk er niet zoveel in omdat ik weet dat het nog zo lang gaat duren dat het gewoon je verwachtingen alleen maar kan teleurstellen.

Ik zie wel wanneer hij uitkomt en dan ga ik hem gelijk halen. (geen nachtelijke launch ofzo)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Games

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True