Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Nokia N8: oude wijn in snelle zakken

Conclusie: is het beste goed genoeg?

De Nokia N8 is op veel punten een uitstekend toestel. De cameraprestaties zijn indrukwekkend, de bouwkwaliteit is - op de loslatende laklaag na - uitstekend, navigatie werkt als een trein en het bereik is goed. Daarbij komt dat de prestaties prima zijn en het toestel door de aanwezigheid van hdmi en usb-on-the-go meer dan voldoende unieke punten heeft om een plek op de markt te veroveren.

Met Symbian^3 is op zich niets mis. Het werkt snel, biedt ongelofelijk veel mogelijkheden, heeft zich bewezen en is stabiel. Applicaties die werkten op S60 werken ook op het nieuwe systeem en dat maakt dat er nu al voldoende, zij het niet overdreven veel, software is te downloaden. Wie echter Symbian^3 naast de concurrentie legt, zoals Windows Phone 7, Android 2.2 en iOS 4.1, ziet dat Nokia's besturingssysteem enkele ouderwetse elementen kent en op sommige punten omslachtiger werkt dan nodig zou zijn.

Doet de koper van de N8 een miskoop? Waarschijnlijk niet, maar je moet goed weten wat je wilt. Het momentum in de mobiele markt, en dus het grootste aanbod van nieuwe en spannende applicaties, ligt niet bij Symbian. Wie met zijn telefoon goed wil kunnen bellen, navigeren en goede foto's schieten, heeft aan de N8 echter een prima toestel.

Wie nu een oude Nokia heeft en bij Nokia wil blijven, heeft er met de N8 een uitstekende keuze bij. Wie nu echter een iPhone of Android-toestel heeft, zal niet snel op Symbian overstappen, zolang de échte vernieuwingen nog op zich laten wachten. En dat maakt dat de N8 weliswaar een groot succes kan worden, maar vermoedelijk Nokia niet zal helpen om de markt voor high-end smartphones te heroveren.

Pluspunten:
+ Uitstekende camera
+ Design
+ Snelle software

Minpunten:
- Symbian^3 voelt ouderwets aan tov concurrentie
- Desktopsoftware werkt niet altijd
- Tekstinvoer kan veel beter

Reacties (142)

Wijzig sortering
Dit is een Camera telefoon. En een goeie.
Gelukkig want voor het serieuze bureau werk heb je een hardware keyboard nodig zoals in de aangekondigde E7 (variant met keyb en mindere camera).

Symbian^3 stoort niet echt, behalve de traditioneel typische menustructuur waar bepaalde instellingen wel heel diep kunnen verscholen zitten.
Het capacitief scherm -waarschijnlijk door de druk van Apple & co erin geslopen is imo so so om precies mee te werken op full desktop websites.
Dus dit toestel schreeuwt om "apps apps apps" - frontends voor websties om worstenvingertjes tegemoet te komen.

Om terug te komen op die camera:
Na enkele dagen testen kan ik alvast bevestigen dat de camera van heel hoogstaand niveau is - Nokia heeft het aangedurfd de standaard beeldverwerking niet te over-contrasteren en verzadigen. Het resultaat ziet er natuurlijk. Dynamisch bereik is veel beter dan wat we gewoon zijn van telefoons met camera tot op heden.
Het camera menu is toegankelijk en heel overzichtelijk - je regelt autofocus , gezichtsherkenning, iso etc.. vlot op het touch screen dat voor deze applicatie dan wel goed werkt.
Even snel van landschap in verzadigde modus naar bijv portret Z/W op hoog contrast is een vrij intuïtieve en vlotte handeling. Zie hieronder een Z/W foto op Macro.
http://www.flickr.com/photos/13141014@N08/5083445992/
Dank zij 12 Megapixels + relatief kwaliteitsvolle lens begint het concept "digital zoom" (of noem het "life crop" ) nu eindelijk een beetje bruikbaar te worden.

Ook afspelen van films (Divx en H.264 - voorlopig zonder subs) via HDMI out naar Breedbeeld TV werkt als een zonnetje. Heb nog geen Dolby 5.1 geluid getest maar de functie is wel voorzien. Krachtig spul!

USB host mode: kan geen 2,5 WD HD USB gevoede HD aansturen (klickgeluid in hard disk) en sommige USB flash toestellen worden niet herkend. Maar de functionaliteit is er en dat is al een mooi begin.

Verder: Waar blijft Skype??? :Y)
Verder: Waar blijft Skype??? :Y)
Een game als Angry Birds is er overigens wel al, net als Skype en Opera Mobile.
Pagina 10, goed lezen :)

[Reactie gewijzigd door paulus83 op 15 oktober 2010 12:49]

Test het vooral zelf eens uit: Ik twijfel er niet aan dat Angry Birds zal werken .

Op Pagina 10 staat bij mij niks over Skype. Overigens heb ik het Nokia support forum, het Skype support forum en diverse erop nagetrokken: Skype werkt (nog) niet op de N8.

Ga gerust even naar Skype.com kijken naar de lijst van ondersteunde telefoons. Geen N8. ;(

Blijkbaar vonden de reviewers deze feature niet belangrijk genoeg om daadwerkelijk te gaan testen terwijl ik persoonlijk en vele anderen met mij Skype voice + video wel belangrijker vind op een voice communicatie gecentreerd toestel dan de zoveelste Face book app.

Wel positief van de reviewers van een opmerking te maken over het ontbreken van upload functie foto's naar Flickr etc.. Begrijpe wie kan. Een Camera telefoon zonder foto sharing plugin - oh ja sharen doen we nu via Bluetooth en E-mail :?

De Nokia N900 is wat betreft standaard functies als deze + gekoppeld gebruiksgemak (gooi je foto's maar in de upload queue en check even binnen een uurtje je foto-site) toch wel beter voorzien. 8-) Nokia, zou consistenter moeten zijn in het feature aanbod.

De browser: Opera Mobile is trouwens ook oude versie voor Symbian S60 niet Symbian^3.
Op deze website is een obscuur demo filmpje te zien van wat men claimt de nieuwe Opera Mobile Beta te zijn welke veel sneller zou moeten worden op Symbian^3.
http://dailymobile.se/201...eta-2-demoed-on-nokia-n8/
Is inderdaad de nieuwe Beta, die hebben ze alleen uitgebracht met een aantal tweaks aan de Javascript? engine vanwege feedback op Beta 1. Is dus niet speciaal voor S3 gemaakt. PTZ (pinch to zoom) werkt er bijvoorbeeld niet in.

Voor Android komt wel een nieuwe Opera Mobile uit die PTZ ondersteunt welke dan misschien ook wel geport gaat worden naar S3.
Ik heb het zojuist even geprobeerd, en skype werkt prima bij mij.

Verder: Compliment voor de goede en uitgebreide review.
Ik heb zelf de camera vergeleken met een iPhone 4 en een Sony compact camera (DSC-W380). De compact camera wint het bijna altijd, zeker bij slecht licht. Maar de flitser van de Nokia wint het soms van de compact camera, de flitser is heel goed.

Nokia moet het vooral hebben van een aantal voordelen om het toestel heen, maar die liggen soms wel in een niche markt. De ondersteuning voor Apple computers is bijvoorbeeld behoorlijk goed, beter dan bij bijvoorbeeld veel Android toestellen. Het instellen van tethering via Bluetooth gaat bijvoorbeeld heel makkelijk. En in die conditie blijft hij ook nog eens zeer lang werken op één batterijlading.

De toon van de conclusie is naar mijn smaak nog iets te positief. Symbian 3 is nog te weinig verbeterd. Het kent nog zoveel rare gedragingen die de gebruikservaring negatief beinvloeden. En dat is echt zonde (zonde, en nog eens zonde :X ), voor een hardwarematig zeer goed uitgevoerd toestel.
Verder: Waar blijft Skype??? :Y)
Werkt skype niet gewoon mbv bijvoorbeeld "fring" werkte altijd uitstekend op mijn n97 maar weet niet of dat geport is/moet worden naar symbian^3
Fring heeft Skype functionaliteit al een tijdje geleden laten vallen. Waarschijnlijk door een cease-and-desist brief van Skype. In ieder geval is er geen Skype support meer op de Android versie van Fring ;(
Wat ik mij nou afvraag is wat Nokia met dit toestel wil bereiken.

Zoals de reviewer aangeeft, eigenlijk is het toestel te laat op de markt gebracht, om nog mee te kunnen concurreren.

Het lijkt mij geen zakelijk toestel, zoals de reviewer aangeeft, wordt het op de markt gezet als een multimedia toestel. Zullen er nog veel mensen zijn die dit toestel willen hebben? Aangezien het in dezelfde prijsklasse zit als de Desire en Galaxy S?

Een veel gehoord argument om een Nokia te nemen was dat mensen geen touchscreen willen. Nu heeft deze telefoon wel een touchscreen, dus dat argument vervalt.

Het lijkt mij dat zakelijke mensen eerder een Blackberry, Nokia zonder touchscreenzullen nemen. Dan blijft er nog de consument over. De enige mensen die ik zou kunnen bedenken, die dit toestel willen zijn mensen die bij Nokia willen blijven. Maar of Nokia hier nieuwe klanten mee gaat winnen, dat betwijfel ik.

Voor de rest doet het toestel bijna op alles onder tov andere toestellen die al op de markt zijn. Dus ik zou niet weten waarom mensen voor dit toestel zullen gaan.

Hoe denken jullie daar over?
Ben het niet met je eens dat het toestel onder doet t.o.v. andere toestellen. Ik ken namelijk geen andere toestellen met HDMI, dolby surround, navigatie (met kaart op toestel), zeer goede (video) camera, ondersteuning voor bijna alle media formats (divx etc.), een mooie media speler (cover flow), goede baterijduur, ondersteuning voor bluetooth toetsenbord en muis, etc.

[Reactie gewijzigd door Tweade op 15 oktober 2010 13:20]

Een telefoon uitbrengen is niet alleen om andere fabrikanten onderuit te halen hoor. Waar was de N8 oorspronkelijk voor bedoeld? Een high-end multimedia telefoon.

Als je dan kijkt naar wat de telefoon kan:
vele video bestandsformaten (zonder te converteren) afspelen
prima fotokwaliteit
audiospeler
HD video opnemen
mogelijkheid om aan een HDtv aan te sluiten
FM-radio + FM-zender
USB-on-he-go
dolby surround
en natuurlijk alles wat de voorgaande toestellen konden zoals office, pdf, agenda, etc

En wat heeft Nokia te bieden tov anderen? Bouwkwaliteit en langdurige updates en ondersteuning.

Al met al zou je kunnen stellen dat de telefoon doet waar het voor bedoeld is.

En nu een vraag terug: In welke zin loopt de Nokia achter tov anderen? Hoeveelheid apps? Gigahertz?

[Reactie gewijzigd door M.E.Amrani op 15 oktober 2010 15:27]

Persoonlijk zou ik deze kwaliteiten ook graag in een andere formfactor zien, zonder touch. Ik heb nu een E72 en die moet nog minstens1,5 jaar mee maar ik denk er voorlopig niet aan om die te vervangen door een touchscreen. Het model vind ik wel mooi, de schuine randen doen me aan een E51 denken en die gebruik ik ook nog met veel plezier als 2e toestel.
Terechte vraag, zie de N8 zo: Een stop-gap measure om toch marktaandeel/verkopen te behouden totdat S4 klaar is wat weer op gelijke hoogte moet staan met iOS en Android.

Het is tevens bedoeld als tussenstap naar Symbian 4 dat volledig op Qt gebaseerd zal worden en de Orbit UI in plaats van de Avkon UI waar S3 mee is uitgerust (en S60)

Waarom niet meteen naar de Orbit UI? Om niet in een gat te vallen met de apps. S60 apps draaien wel op S3, zo heb je al een basis aantal apps. Tegelijkertijd kan er gewerk worden aan de nieuwe Gt based apps welke dus functioneren op S3 en de aankomende S4. Daarmee heeft S4 straks dus een voldoende grote apps basis om meteen succesvol(?) gelanceerd te kunnen worden.

Doet Nokia dat niet, dan nemen ze een risico wat MS nu doet met WP 7 dat helemaal geen apps heeft vanaf het begin. Of in elk geval met een leeg blad moet beginnen.

Het is een redelijk doordachte theorie, die helaas niet de meeste elegante uitwerking heeft op de media zowel als de consument.
http://www.youtube.com/watch?v=jBgDawkuk6o

Als ik dit zie is het weer schrikken. Ik heb er geen b.... verstand van maar kan iemand mij als toekomstige gebruiker gerust stellen?
Wat een onzin filmpje zeg. Hij vergelijkt een 3.5inch scherm met een 4 inch scherm van de Galaxy S. Tuurlijk heb een fatsoenlijk portrait keyboard op de Galaxy S, komt ook omdat je meer ruimte hebt. Swype is op dit moment nog beta maar wordt standaard in toekomstige firmware releases. Als je het toch wil proberen ga naar:
http://betalabs.nokia.com/apps/swype-for-symbian

Toegegeven Webkit (de webbrowser) is nogsteeds niet goed maar ik gebruik al jaar en dag Opera Mobile en dat is een droom, de beste mobile browser ooit.
http://www.opera.com/mobile/

Die beveiligings waarschuwingen heb je op elke telefoon. Android en iPhone kennen ze ook. En net zoals Android en iPhone kun je ervoor kiezen om de applicaite permanent te vertrouwen zodat hij die waarschuwingen niet meer laat zien. Alleen hij is te snel dat hij het weg drukt.

Wie gebruikt nou de delayed stock quotes welke je op je telefoon krijgt? Als je echt behoefte hebt aan stock quotes dan weet iedereen dat je een van de meerdere realtime apps moet hebben. Beetje klagen dat hij de waardeloze maar toch leuk gekleurde stock charts van de Galaxy S niet op de N8 heeft is onzin.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 15 oktober 2010 23:25]

De beste browser is nog altijd de standaard android 2.2 browser... Ondersteund de meeste dingen zoals html5 en flash en meer..en is het snelste.
Het legt wel de vinger op de zere plek: browser, Email UI (heeft ook te maken met lagere resolutie van het scherm) en text input (in nieuwe firmware komt qwerty vast wel beschikbaar in portrait mode).

BTW: Waar engadget vastloopt bij deN8 opent ie met de Galaxy S de mobile versie van Engadget site. Niet echt een eerlijke vergelijking..

Die security warning komt trouwens toch niet als je instelt dat de telefoon altijd verbinding mag maken hoop ik?

Wat betreft het punt over weer, stock en nieuws: daarvoor zijn volgens mij prima widgets voor de N8 beschikbaar die imho sneller toegankelijk zijn.
Nee hij opent echt de zelfde site.

http://mobile.engadget.com/

Is alleen een subsite van engadget waar alleen maar nieuws over mobieltjes staat. Zelfse als:

http://hd.engadget.com/

en

http://alt.engadget.com/

De echte mobiele versie van engadget ziet er anders uit.

http://m.engadget.com/
Maak je geen zorgen. Die apps zijn nice om weather te zien, en stock market en news.. hij zegt dat hij dat niet heeft op de N8 maar dat is niet waar. Je hoeft maar de browser te starten en je hebt precies hetzelfde resultaat met bookmarks.

Daarnaast de security warnings die je krijgt zijn om jezelf te beschermen.. terwijl de iphone al je persoonlijke gegevens ongevraagd naar het internet verstuurd.

De firmware zal in toekomstige updates verbeterd worden met swipe en html5 voor de browser.

Ook heb ik helemaal geen problemen met een vastlopende browser.. heb mijn N8 nu 2 weken intensief gebruikt en nergens last van. Maar 1 ding heeft hij wel gelijk in en dat is dat ik in portrait view ook liever een qwerty toetsenbord had gehad.

[Reactie gewijzigd door SpitfireNL op 15 oktober 2010 21:24]

Ligt aan de touchscreen kwaliteit he. En de response. Dat is heel belangrijk bij een onscreen toetsenbord.
Ik kan bijvoorbeeld met de galaxy S sneller typen dan iemand met een portrait hardware qwerty keyboard...
Dan is blijkbaar de response van het touchscreen niet zo soepel...
mooie foon jammer alleen dat nokia met symbian stopt, zou wel leuk zijn als er android op zou kunnen draaien :P
Nokia stopt helemaal niet met Symbian, sterker nog er zijn al een aantal nieuwe toestellen aangekondigd die op Symbian draaien (bron). Daarnaast heeft Nokia natuurlijk nog het MeeGo besturingssysteem dat ze samen met o.a. Intel ontwikkeld hebben.

Dat er Nokia toestellen komen in de nabije toekomst die op Android draaien is dan ook zeer onwaarschijnlijk. Ben je op zoek naar een Android toestel zijn er genoeg alternatieven.
Wat me opvalt: een lage resolutie (640x360 px.), een goede camera (720p rec.), Xenon flitser, zeer laag ram (265mb) en processor (680MHz), grote opslagcapaciteit (maar voor €15,- heb je al 2x zoveel), een beetje aan de dikke kant, maar goedkoper dan de rest.
Met name door Symbian zou ik deze telefoon niet aanschaffen.
Dat andere telefoons meer ram en ghz nodig hebben laat zien hoe inefficient het gebruikte OS werkt.
Jep. en nu komen de Apple fanboys om te zeggen dat iOS zeeeer efficient is en dat de grotere hoeveelheid RAM en Snellere CPU in hun iphone toch wel veel beter zijn.

Och, ik vind mijn samsung d600 nogsteeds heerlijk werken.
Heb een N97, een viewty, een star en een BB 9700 Gehad. maar toch haalt niks het bij het gemak van mijn d600 8)7

Met de Ghz, Megapixel, RAM en populariteits race zijn we even vergeten dat de bediening steeds complexer wordt. maar beter? hmmm...
Offtopic: Reactie op mae-t.net. (hieronder) (ik heb gereageerd op de verkeerde post)
Ik zou misschien serieus naar Samsung (heeft die nog wat anders dan Windows mobile?)
Samsung heeft hun eigen OS genaamd BADA op de Samsung Wave's.
Op hun andere high end modellen zoals de Galaxy gebruiken ze Android.
HTC heeft het voor mij net niet, net als Windows mobile zelf, dat nu toch wel tot de achterhoede behoort.
HTC gebruikt tegenwoordig Android in veel toestellen, en Windows mobile komt weer kei hard terug met de nieuwe versie (hoop ik)

Waarom wil je geen Google Android? Het is open source, je kan er praktisch alles mee.
Je zegt om privacy redenen, als het goed is sluit je een contract af met je provider niet met de telefoonbouwer, dus hoeveel privacy heb je bij een ander?

OnTopic:

Nokia komt langzaam aan wel terug. Het is een degelijk merk met een bekende naam. (misschien ook wel het probleem nu, het komt stoffig en oud over). Dit model is voor de echte Nokia fans. Mensen die niets met Nokia hebben kopen wel een ander platform denk ik. Maar ik zeg laat ze door ontwikkelen en ze komen met een Killerphone straks, maar of Symbian hier een rol in speelt vraag ik me af.

(Edit: zelf in bezit van een iPhone 4 maar ik kijk met een "open mind" naar de concurrentie)

[Reactie gewijzigd door Roorensu op 18 oktober 2010 12:49]

Waarom wil je geen Google Android? Het is open source, je kan er praktisch alles mee.
Je zegt om privacy redenen, als het goed is sluit je een contract af met je provider niet met de telefoonbouwer, dus hoeveel privacy heb je bij een ander?
Je hebt duidelijk zelf geen Android toestel (zoals je zelf al aangeeft). :)

Ik heb zelf recentelijk een Android (HTC Desire Zilver) bij een verlenging genomen omdat ik helemaal klaar was met (de in mijn ogen buggy) N82 die ik op dat moment had. Voor het overstappen naar HTC altijd fervent aanhanger van Nokia geweest.

Hoewel ik het inmiddels geaccepteerd heb en heel blij ben met mijn nieuwe toestel, ben ik ik wel geschrokken van de dingetjes die Google er in heeft gestopt. Ik zal je een aantal voorbeelden geven;

- Locatie bepalen staat standaard aan bij zoeken (in de browser en in de zoek app).

- Je kan de standaard agenda niet gebruiken zonder een Google account (bij mijn weten).

- Bij het instellen van je Gmail app word geprobeerd je telefoonboek / contacten over te sturen (noemen ze synchroniseren).

- Diverse (native en 3th party) apps eisen locatiebepaling, toegang tot je telefoonboek, toegang tot je berichten, internet en (bijna volledige) controle over je telefoon (en dat soms ook nog allemaal tegelijk).

- Market (apps installeren) is niet te gebruiken zonder Google account?

- De extra beveiliging (nieuwe feature in Android 2.2) word ook aan je Google account gekoppeld.

- Er is standaard ook toestemming om andere zaken "ter verbetering van" te delen (geloof ik).

(ik weet niet alles zeker maar dit is wat mij bij staat van de eerste paar dagen)

Al met al zou Google een mooi profiel van je kunnen maken met deze gegevens. Zo hosten ze dus al snel je complete adresboek, je afspraken, je e-mail en ze weten waar je bent. Nu vertrouw ik er maar op, zo naïef als ik ben (blokkeer overigens doorgaans wel locatiebepaling), dat het allemaal wel goed komt / los loopt en dat mijn gegevens veilig bij / onnuttig voor Google zijn.

Maar ergens ben ik wel teleurgesteld dat je niet zo heel veel aan het Android OS hebt als je geen Google account hebt.
Als ik dat van te voren bewust had geweten (ik dacht dat Android "gewoon een OS" was en dat de rest optioneel zou zijn) dan had ik misschien toch nog wel voor, mijn tweede keus, de N8 gekozen (of een N900 - 4de keus).

Voor de nieuwsgierigen: de tweede keus was een Google Nexus One, maar laten we het daar dan maar niet over hebben... :)
Je spreekt een gevoel uit dat wel meer mensen hebben.
Wil je zoveel mogelijk onafhankelijk (kunnen) zijn van producten van Google, dan is Symbian een alternatief.
Inderdaad mijn Xpressmusic 5800 is echt wel een lekker toestel. Tuurlijk grafisch is het wat minder, het loopt wat trager. Maar wat ie moet doen, dat doet hij goed. Bellen, WIfi Internetten, MP3's luisteren. Ik kan er heel makkelijk applicaties op schrijven zonder dat ik lid moet worden van rare stores ;).

Echt Symbian is wat ouder.. maar toch een leuk platform :).
Nochtans is het met name dankzij Symbian dat het toestel ondanks de relatief trage CPU en kleine werkgeheugen even snel aanvoelt als Android-phones die hardware-matig 3x zo snel zijn.

Symbian mag dan geen spannend OS zijn op dit moment, het is phone-gewijs één van de meest uitontwikkelde (gezien de jarenlange voorsprong) en is heel resource-vriendelijk. Vandaar dat dingen als batterijduur bij Symbian-toestellen opmerkelijk beter zijn dan bij andere moderne toestellen, en dit terwijl er full support is voor multi-tasking e.d.
en toch laat bijna heel de wereld het links liggen.. ondanks jou argumenten.. dus bijna niemand kijkt naar batterij duur en resource vriendelijk als het er niet uitziet en voelt als een mobile OS van 2002

voor hier onder: ik bedoelde met heel de wereld dat alle telefoon brouwers symbian heeft laten vallen, ze zien er allemaal geen heil meer in. en ik kan eigenlijk wel met zekerheid zeggen dat de meerderheid van de mensen geen nokia smartphone meer koopt. maar een iphone, android ding, of een BB en straks ook nog wimo7

die paar tweakers die willen pielen met meego of symbian beschouw ik als nihil..

[Reactie gewijzigd door 215005 op 15 oktober 2010 14:50]

Vaizard: dat de hele wereld -zoals jij zegt- iets links laat liggen, wil niet gelijk zeggen dat het slecht is, he? En vice versa: dat de meute achter iets aanloopt wil ook niet zeggen dat dat goed is. Zie DOS, Windows (3.0), Hitler, Mussolini, etc. :P

Ik baal toch wel elke keer dat mijn smartphones toch zo snel aan de lader moeten. Dus batterijduur is voor mij eigenlijk nog belangrijker dan dat ik kan pinchen om te zoomen. Zeker voor degenen die het vaak mobiel hard nodig hebben (werk e.d.). En na een tiental apps heb ik het eigenlijk wel gehad.
Wat ik wel jammer vind bij de N8 is echter dat de batterij niet door jezelf verwisseld kan worden. Dat maakt zijn mobiele levensduur een stuk korter.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 15 oktober 2010 14:13]

batterij kan wel zelf verwisseld worden, alleen moet je 2 torx schroefjes los maken :)

en hoe lang gaat een N8 mee dan?. mijn Nexus one gaat 3 dagen mee en dat vind ik ruim genoeg..

wat maakt het uit of ik hm aan de lader moet leggen iedere avond. de lader ligt op mijn nachtkastje en ik ga iedere avond naar bed.. dus kleine moeite.

dat heb ik er wel voor over.. voor een mooie OS..
dat heb ik er wel voor over.. voor een mooie OS..
Totdat je een keer je lader niet bij je hebt of geen stopcontact in de buurt is, en daar zit je dan met je mooie OS die niet meer aangezet kan worden :P
Uiteindelijk telt functionaliteit harder dan looks in de werkomgeving waar gepresteerd moet worden. Ik heb ondertussen wel geleerd iets verder te kijken (ja, heb ze bijna allemaal al gehad, iOS, Android, Symbian, S40)
Zeg niet niemand, want ik zit wel degelijk te overwegen om van mijn Legend straks naar de E7 over te stappen. "There's an app for that" - Maar ik heb al die Apps niet nodig, bellen, exchange, imap, mp3speler en navigatie is wat ik nodig heb.
Dit kun jij natuurlijk moeilijk voor de hele wereld zeggen. Ik ben een van de oude Symbian gebruikers. De laatste twee jaar heb ik na een jaar E71 gebruik een Legend, Nexus One en HD2 hier gehad. En geen van allen bood mij iets dat zo fijn was als mijn E71. Ik zal de nieuwe Nokia-serie dus zeker overwegen.

En op het gebied van de bouwkwaliteit valt er nog heel wat te verbeteren aan de HTC's. Wel vreemd dat er het probleem van de lak is bij deze N8. Maar met de aluminium E7 zal dat probleem er niet zijn.

Apps is leuk en aardig, maar de belangrijke functionaliteit is ook voor Symbian beschikbaar. Dus wat apps betreft heeft Symbian voor mij geen nadeel.

Specs zeggen vrij weinig voor hoe snel een toestel werkt. 256 Mb moet in een telefoon genoeg zijn om een goede gebruikservaring te bieden. Dit kon vroeger met PC's ook al, dus dan moet dat ook met zo'n klein apparaatje kunnen, die veel minder nodig heeft. Enkel de resolutie stel ik mijn vraagtekens bij, en vraag ik me van af hoe goed dat werkt bij het browsen.
Hier nog iemand die veel liever Symbian dan iOS of Android gebruikt. Moest ik mezelf wijsmaken dat ik onderweg 10 000applicaties nodig heb, zal ik wel een netbook beginnen mee te nemen.
Buiten de apps hebben iOS en Android niets te leren aan Symbian.
Ik heb ook niet te klagen over symbian. het is effectief , helder en duidelijk. En ik moet mijn mobiel niet elke avond aan de oplader te hangen.
Ik snap wel dat veel mensen vallen voor eyecandy maar ik hou meer van functionaliteit.
Heel de wereld is een groot woord. Smartphone-gebruikers mischien wel, maar vele andere massaal gekochte toestellen draaien nog wel gewoon Symbian (vornamelijk S40). De gemiddelde gebruiker vindt een smartphone gewoon veel te duur, ook juist omdat hij het alleen maar gebruikt om te bellen en sms-sen, en mischien (jeugd) als muziekspeler of camera (zij het dat de gemiddelde phone daarvoor weer onvoldoende presteert)

En wat betreft batterijduur, mijn eerste phone (2000) ging zondagmiddag van de lader, en was dan vrijdagochtend nagenoeg leeg, ik wilde toen graag een toestel dat het wat makkelijker die ene dag extra uithield. Alleen de Siemens S55 was wat dat betreft goed.
Bij alle toestellen die ik daarna had, baalde ik van de korte batterijduur, mijn huidige haalt het 2 tot 3 dagen standby en als ik dan in die tijd een keer heb gebeld, haalt hij de twee dagen amper. Ik wil het ding niet iedere avond aan de lader moeten leggen. Iedere keer als ik dat doen moet, wordt het ding de volgende ochtend vergeten mee te nemen.
draaien nog wel gewoon Symbian (vornamelijk S40)
Nog maar een keer dan: S40 is geen Symbian, dat draait op een eigen OS van Nokia.

En in die tijd heeft Philips nog een toestel gehad dat hjet 2 weken uithield, de Xenium 9@9a.

[Reactie gewijzigd door johanw910 op 15 oktober 2010 17:52]

Ik snap al die kritiek op Symbian niet. Ik heb nog steeds een uitermate antieke en trage smartphone in gebruik, en zelfs daar voldoet Symbian nog steeds redelijk op. Toegegeven, hij is niet razendsnel en als ik apps wil draaien pak ik wel een netbook of zelfs laptop erbij, maar zonder smartphone zou ik niet willen en de nieuwste Nokia-modellen zouden nu na meer dan 6 jaar trouwe dienst van dit oude beestje zeker waardige opvolgers zijn.

Vanuit een ander perspectief, even als advocaat van de duivel stellen dat ik Symbian maar matig zou vinden, dan blijft er nog steeds weinig anders over als ik moet kiezen:

Google en Apple vallen om zowel practische (Apple = vendor lock-in) als financiele (Apple = duur) als idealistische redenen (zowel Google = privacygevoelig en monopolistisch als Apple = onbeschoft en monopolistisch) volledig af

RIM (Blackberry) zou ik eventueel overwegen maar is zolangzamerhand geen modern high-end meer

HTC heeft het voor mij net niet, net als Windows mobile zelf, dat nu toch wel tot de achterhoede behoort.

Ik zou misschien serieus naar Samsung (heeft die nog wat anders dan Windows mobile?) en Motorola (bijvoorbeeld Linux, maar ze hebben naar mijn idee ook nog steeds Symbian modellen) kijken, ware het niet dat deze toestellen beperkter, minder degelijk, en meer verouderd zijn dan de nieuwe Nokia-modellen.

Conclusie: hoe je het ook wendt of keert, je komt toch bij Symbian en/of Nokia uit.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 17 oktober 2010 04:15]

In de conclusie wordt juist de goede bouwkwaliteit genoemd als pluspunt, terwijl het eerder genoemde 'grote minpunt van de kwaliteit van de lak' er kennelijk niet meer toe doet.

Een product waar al na een paar dagen(!) de lak van afslijt verdient het niet om 'een uitstekende keuze' genoemd te worden!
Dat vond ik ook al erg opvallend. Het toestel mag dan stevig in elkaar zitten en aanvoelen, maar als ik een nieuwe telefoon had waarbij de lak al na een paar dagen begint af te slijten zou ik de kwaliteit meteen als matig tot slecht afdoen.
Terecht punt. Oorzaak is dat het stukje over de lak op het laatste moment is toegevoegd, omdat het eerder niet was opgevallen. Ik zal het even fixen :)
ik heb mijn N8 nu ruim 2 weken in gebruik en gebruik hem heel intensief.... ik weet niet waar tweakers.net dit test-toestel in hun review heeft gehaald maar mijn lak is nog zo zwart als dat hij voor het eerst uit de doos kwam. Ik vindt het ook raar dat de lak bij de sim en geheugen slot los laat. Het is onzin dat de lak daar los laat want de sim en geheugen slot gebruik je maar hooguit een paar keer per maand.
De N8 is bij nokia al ruim 3 maanden in een test fase.... het kan nooit dat de lak los laat zo snel. deze reviewer heeft gewoon toevallig een verkeerd toestel in handen wat alleen bij dit specifiek toestel ter spraken is.
Wat ik helemaal niet snap is dat een geanodiseerd iets lak zou verliezen. Althans daar lijkt het wat op dat dat lak verliest.
Anodiseren is een proces dat een kleur oplsluit in het metaal/aluminium. Dat kan in principe met normaal gebruik niet slijten. Dikke krassen trekt uiteraard wel de kleur eruit maar oppervlakkige krassen kun je weg vegen.

Misschien de kunstof einddoppen die kunnen slijten? Maar het lijkt me logisch dat die doppen volledig in kleur zijn dus niet kunnen slijten qua kleur?
Ik heb 2 Nokia N8's (reeds een 2-tal maanden). En hier heb ik helemaal geen last van verlies van lak. Ik denk dus dat dit over een geïsoleerd geval gaat.
1. De modellen zien er niet sexy uit. Het oogt nog steeds gedateerd. Wat is er mis met de
designafdeling? Een model ala HD2 of iPhone moet toch ook mogelijk zijn?
2. Symbian is een ouderwets software. Natuurlijk zijn er altijd verbeteringen maar
als je windows mobile 6.5 (een verbetering tov WM6 naast WP7 zet is dat een 100%
verschil. Dit is gewoon aanmodderen.

Nokia is in mijn ogen sinds de opkomst van de iPhone niet vernieuwend bezig.

[Reactie gewijzigd door 256386 op 15 oktober 2010 11:04]

Met punt 1 ben ik het totaal niet eens. Deze telefoon ziet er i.m.o. een stuk beter uit dan alle huidige HTC modellen, de iPhone buiten beschouwing gelaten.
Punt 1 is persoonlijk, dus dat kun je niet als argument gebruiken. Nokia heeft altijd 'afwijkende' designs, waardoor ze dus hun eigen identiteit behouden.

Punt 2 klopt ook voor geen meter. WP7 is geen opvolger van WM6.x. Windows heeft gezegd dat ze naast elkaar gaan bestaan. En wat is het nut van een hele andere kant op gaan als de software doet wat het moet doen? Nokia houdt zich meer bezig met het verbeteren van vorige edities in plaats van het toevoegen van onnodige dingen aan een OS. Daarnaast hebben ze ook een andere OS (Meego, Meamo) voor weer een andere doelgroep

[Reactie gewijzigd door M.E.Amrani op 15 oktober 2010 15:35]

Misschien heb ik er overheen gelezen, maar hoe zit het met de batterijduur?
Veel beter dan iPhone door de zuinigere processor.
Samengevat: Bij licht gebruik tot 3 dagen, normaal 2 dagen, zwaar gebruik 1 dag. Staat inderdaad in de review.
Ik vind die USB functie eigenlijk wel goed gevonden! Zo zou je een USB harddisk kunnen aansluiten (films/muziek) of bijvoorbeeld je digitale camera zodat je foto's op vakantie kunt mailen. Toetsenbord aansluiten en eenvoudig lange mails typen, gamepad aansluiten...
Die USB harddisk zal inderdaad wel lukken (mass storage device), maar het is nog maar de vraag of er ook drivers aanwezig zijn voor toetsenborden en gamepads.. zou uiteraard wel heel erg stoer zijn, kun je bijvoorbeeld zo'n foldable keyboardje altijd bij je hebben. Dan heb je een mooi alternatief voor een netbook op zak :)
De N8 heeft ondersteuning voor bluetooth toetsenbord en muis. :)

[Reactie gewijzigd door Tweade op 15 oktober 2010 13:18]

Eindelijk fatsoenlijk sms-sen. Nu ben ik met 1 sms'je meestal meer als een half uur bezig. Dan bel ik liever even, is veel sneller (5min).
USB disks werken helaas niet, de N8 levert te weinig power. Als je dat op een andere manier weet op te lossen zou het misschien wel kunnen.
Veel externe harddisks hebben externe power dus dat zou nog moeten kunnen. Maar veel grote externe harddiske zijn NTFS geformatteerd, ik denk niet dat de N8 dat snapt.
Zelf vind ik dit ook een van de features die mij heel erg aanspreekt. Hoop dat ze dit op meerdere toestellen gaan toepassen.
Ben zelf op zoek naar een toestel en hou al een tijd lang de reviews in de gaten maar wat is nu het ultieme toestel ? Ik krijg sterk de indruk dat het zeer persoonlijk is allemaal. Ben je op zoek naar een goeie camera dan zou dit toestel kunnen volstaan, wil je een hoog gadgetgehalte dan kom je bij iPhone-achtige toestellen en zo kun je nog wel een paar dingen opnoemen. Wat is volgens jullie het beste toestel die al dingen combineert ?
In mijn ogen is het besturingssysteem het belangrijkste (usability) en de componenten (performance + mogelijkheden), daarnaast komt uiterlijk en praktisch design (blingability :*))

[Reactie gewijzigd door Falcon op 15 oktober 2010 15:19]

De iPhone, die heeft imo een betere camera dan de N8. Betere low-light performance, minder lens distortion, is ontzettend scherp en bewaart meer details per pixel dan de N8.
Waar baseer je dat op? Op basis van de hier gepubliceerde foto's moet ik het toch echt heel erg met je oneens zijn. Minder lens distortion zou misschien nog kunnen, maar dat komt gewoon omdat de N8 meer groothoek is en daarbij is het nou eenmaal een stuk lastiger om distortion te voorkomen. Voor de rest, de low-light performance van de iPhone vind ik op basis van de foto's in de review maar matigjes.
Ik zou eerst even controleren of het klopt wat je zegt.

Low-light performance van N8 is veel beter. Zie voorbeeldfoto's (tip: gebruik google)
Lens distortion: klopt. Maar goed, wat verwacht je van een groothoeklens
Scherpte: Dit wordt softwarematig verscherpt.
Details per pixel: Leuke term heb je verzonnen :|
Heb je de foto's wel bekeken? :?
Haha per pixel :D Wat leuk zeg, ook al heb je gelijk de N8 heeft 7MP meer :P dus al had die per pixel iets minder detail (dacht dat 1 pixel gewoon 1 kleur was en niet detail kon bevatten maar goed dat terzijde) dan nog kom je uiteindelijk op een scherper plaatje om dat je ruim 2x zo hoge MP hebt ;)
@MarcoC,

Je maakt jezelf behoorlijk belachelijk.. Teveel naar steve jobs zijn uitspraken geluisterd?
"you drink too much cool-aid"...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S9 Dual Sim Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True