Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Notebook Best Buy Guide: augustus 2010

Special: studentenlaptop - uiterlijk en indruk

De Timeline is een compacte 14"-laptop die met zijn gewicht van 1,9kg makkelijk is mee te nemen. Toen dit systeem vorig jaar uitkwam, moest het 600 euro kosten, maar inmiddels gaat deze Acer voor 449 euro over de toonbank. Daarmee is het een interessante optie voor studenten met een krap budget.

Voor studenten die de laptop als enige systeem hebben en bovendien zware software of games willen draaien, is dit model niet bedoeld. Zowel de processor als de grafische kaart lenen zich daar niet voor.

Hardware

De 4810TZ wordt aangedreven door een zuinige Intel Pentium SU4100. Hoewel deze cpu maar op 1,3GHz loopt, blijkt dat hij in de praktijk prima geschikt is voor het draaien van Office-applicaties, en zelfs lichte fotobewerking is goed te doen. De cpu wordt bijgestaan door 3GB ddr3-werkgeheugen en een 2,5"-harddisk van 250GB.

Het alternatief dat later gepubliceerd is heeft 4GB.

Het grafische rekenwerk wordt uitgevoerd door een geïntegreerde grafische chip van Intel: de GMA 4500MHD. Deze DirectX 10-igp is goed genoeg om het scherm en de video-uitgangen aan te sturen, maar moderne games zijn te hoog gegrepen. Wel is de 4500MHD voorzien van logica om vc-, vc2- en mpeg2-bestanden te decoderen, zodat de cpu kan worden bijgestaan bij het afspelen van 1080p-videobestanden.

Het alternatief dat later gepubliceerd is heeft een krachtiger Radeon Mobility HD4330.

Uiterlijk

De notebook is gemaakt van grijs plastic en aluminium, en ziet er strak uit. Acer heeft ervoor gekozen het grootste deel van de laptop mat uit te voeren, wat goed nieuws is voor mensen met vette vingers. Opmerkelijk genoeg is het toetsenbord wel weer voorzien van een glanzende coating. De gebruikte toetsen zijn tegenwoordig op bijna elke Acer-laptop terug te vinden en voelen fijn aan. Bij Acer staan de toetsen vrij dicht bij elkaar, waardoor elke toets wat groter is. Het touchpad heeft ondersteuning voor multitouchgestures, zodat er met twee vingers gezoomd en gescrold kan worden. Mensen die tijdens het typen van lange teksten merken dat hun handpalm de muiscursor laat verspringen, kunnen het touchpad met een apart knopje uitschakelen.

Scherm

Het 14"-scherm wordt verlicht door een edge-lit led-backlight en heeft een resolutie van 1366 bij 768 beeldpunten. In vergelijking met 12"-netbooks met dezelfde resolutie zal het scherm van de Acer een tikkeltje minder scherp overkomen, aan de andere kant wordt het lezen van tekst wel weer makkelijker. De led-backlight zorgt voor heldere kleuren en een laag stroomverbruik, maar net als bij veel andere laptops zorgt een glossy coating voor flinke weerspiegelingen. Jammer genoeg zijn laptops met matte schermen nog steeds veruit in de minderheid.

Aansluitingen

De 4810Z heeft drie usb 2.0-poorten, een gigabit-ethernetaansluting en de mogelijkheid om video uit te sturen via vga of hdmi. Op draadloos gebied is de notebook met wifi-n en bluetooth 2.0 erg compleet te noemen. De beeldiagonaal van 14" maakt de behuizing net groot genoeg om een dvd-speler te herbergen, en dat is een duidelijk voordeel ten opzichte van 13"-modellen.

Accu

Het grote voordeel van een thin & light-notebook is naast het formaat natuurlijk zijn energiezuinige karakter. Voor studenten die op een dag meerdere colleges moeten volgen, is het erg praktisch als een laptop dat kan uitzingen zonder tussentijds aan het stopcontact te moeten. In sommige gevallen is het zelfs noodzakelijk, omdat nog lang niet alle onderwijsinstanties in elk lokaal genoeg stopcontacten hebben. De 4810TZ wordt geleverd met een zescels accu die een capaciteit van 5600mAh heeft. Volgens Acer is dat voldoende om het apparaat onder optimale omstandigheden negen uur lang van prik te voorzien. Uit verschillende tests blijkt dat de marketingpraat ditmaal erg dicht bij de werkelijkheid ligt.

Acer Aspire Timeline 4810TZ-413G25MN Acer Aspire Timeline 4810TZ-413G25MN Acer Aspire Timeline 4810TZ-413G25MN

Conclusie

Zoals we al meldden, hebben lang niet alle studenten dezelfde behoeftes. Toch denken we dat de Acer Timeline 4810TZ genoeg biedt om het gros van de studerenden goed bij hun werk te ondersteunen. Het gewicht van 1,9kg en de slanke behuizing zorgen ervoor dat het apparaat makkelijk meegenomen kan worden, en de hardware is krachtig genoeg om de meeste applicaties te draaien. Als we dan ook nog de forse accuduur en de relatief lage prijs in beschouwing nemen, kunnen we alleen maar concluderen dat deze notebook veel waar voor je geld biedt.

Pluspunten
+Zuinige hardware
+Accu gaat lang mee
+Laag gewicht
+Dvd-drive
+Goede prijs-prestatieverhouding

Minpunten
-Spiegelend scherm
-Zwakke videochip

Alternatieven

Score: 0OnbekendSamsung X420 JA01
Samsung X420 JA01

De Samsung X420 is op veel vlakken gelijk aan de Acer, maar heeft meer geheugen, een grotere harde schijf en standaard twee jaar Pickup&Return-garantie. Ook is het apparaat met 1,76kg iets lichter. Voor die extra's moet wel 50 euro meer betaald worden dan de Acer.

Toshiba Satellite C650-15J

De C650 van Toshiba is een betere allrounder dan de Acer. Hij is met zijn T4500-cpu een stuk rapper dan de Acer, maar legt het af op het gebied van gewicht en zuinigheid.

Packard Bell Easynote TJ75-GN-520

Mensen die de maximale performance voor hun 500 euro zoeken, kunnen de TJ75 van Packard Bell overwegen. Deze fabrikant is momenteel de enige die rond dit prijspunt een notebook met een Core i3-processor levert. De vraag is wel of tweakers van dit merk gecharmeerd zullen zijn.

Lees meer

Reacties (102)

Wijzig sortering
Mensen die de maximale performance voor hun 500 euro zoeken, kunnen de TJ75 van Packard Bell overwegen. Deze fabrikant is momenteel de enige die rond dit prijspunt een notebook met een Core i3-processor levert. De vraag is wel of tweakers van dit merk gecharmeerd zullen zijn.
Ik zie bij de Thin&Light en de studentennotebook Acers, waarom zouden Tweakers een Acer laptop boven een PackardBell prefereren. Uit review en commentaren de afgelopen tijd bleek alleen maar dat Acer qua bouwkwaliteit kartonnen dozen levert om het moederbord heen. Ik denk dat je daar als (reizende) student niet al te blij mee kan zijn.
Dat was mijn eerste gedachte ook bij het lezen van deze BBG.
Acer?! Seriously?!

Kan me niet herinneren dat ik iemand ooit positief over z'n acer heb gehoord.
Als student zijnde wil je zeker iets robuusts hebben.
Het model is degelijk genoeg al scoort de laptop niet echt bonuspunten op dit onderdeel.
Ben benieuwd wat hier onder degelijk verstaan wordt.
Hebben jullie zelf wel ervaringen met Acer? Ik werk bij een bedrijf waar bijna alleen maar Acer systemen en notebooks in verschillende prijs segmenten geleverd worden en vooral de notebooks zijn mooi uitziende en behoorlijk degelijke laptops.
Qua prijs/prestatie is er niks mis mee, maar als ik als student toch voor een Acer zou gaan, zou ik is naar de TravelMate serie gaan kijken, die zijn een stuk steviger dan de consumenten Aspires.
Maar er is voor studenten niks mis met een Acer hoor.
Bij mijn vorige werkgever hebben ik in nog geen twee jaar drie Acers versleten (normaal gebruik). Collega's idem dito. Op mijn huidige werk hebben we er ook een paar. Defect wel te verstaan. Ik heb in mijn direct omgeving nog nooit iemand iets positiefs over Acer horen zeggen behalve dat ze goedkoop zijn:-(
@harrymt,

Ik heb zelf een aspire (9600 dacht ik) van Acer en dat ding doet het al jaren perfect, niks mis mee. Ik neem hem mee op vakantie en van de ene klant naar de andere en ik smijt er best mee maar hij doet het altijd.

Als je in twee jaar drie Acers verbruikt ben je gewoon dom bezig. Ten eerste moet je sowieso 2 jaar garantie krijgen op je laptop dus had je toen de eerste kapot ging deze gewoon gratis kunnen laten maken ipv. gelijk een 2e en ook nog eens een 3e te kopen (en ook na die 2 jaar waarschijnlijk wel).

Maar het staat kennelijk stoer denk ik om op 2 jaar tijd 3 laptops te verbruiken?? En waarom kocht je de 3e keer dan wederom een Acer als ze zo slecht zijn?? Lekker vaag verhaal, slaat kant noch wal. Als jou nieuwe auto na twee maanden kapot gaat koop je ook maar gelijk een nieuwe denk ik? Garantie wat is dat?

En Acer kan misschien goedkoop zijn en daardoor kwalitatief wat minder maar je krijgt wel veel opties voor weinig geld. Bij Sony en Dell betaal je ook gewoon voor de naam en Sony heeft ook genoeg problemen gehad met hun Vaio serie. Laptops zijn nou eenmaal gevoeliger voor defecten dan desktops, zeker wanneer ze vaak langdurig aan staan.
Op het werk kan je makkelijk 3 laptops verslijten, je werk regelt de eventuele garantie e.d. en jij krijgt gelijk een nieuwe.

(even buiten beschouwing gelaten, dat je binnen een korte tijd veel laptops verslijt)
Zowel bij mijn oom als bij mijn moeder is een Acer stuk gegaan. Jij hebt geluk, maar zoals eerder aangegeven, gaan ze vaak stuk. En garantie is leuk, maar de service bij Acer is vaak onder de maat (zoals ook een keer behandeld in Kassa). De Acer van mijn moeder is twee keer slecht gerepareerd (gewoon nieuw image erop gezet, terwijl duidelijk het moederbord kuren had en de harde schijf soms niet of moeilijk herkend werd). En geloof me: de pc werd enkel gebruikt voor een spelletje en wat email, dus niet "stoer verslijten" (wat sowie niet gemakkelijk is tenzij je de buitenkant bedoeld). Ze was er niet "dom mee bezig" (flauwe opmerking trouwens).
Na een tweede reparatie was net de initiële garantietijd verlopen en deden ze moeilijk. En om niet weer weken zonder pc te zitten, maar een nieuwe gekocht...geen Acer meer.
Acer is goedkoop, maar als je een beetje oplet, heb je voor dezelfde prijs ergens een aanbieding van een beter merk en voorkom je dus garantieproblemen.

Ook ik vind het vreemd dat in deze review een Acer wordt aangeprezen. Ik zou dan ook adviseren voor de Samsung te gaan ind dit geval.
Ik weet niet, maar mijn acer hier doet het perfect. Nooit problemen mee gehad.Het is de zelfde behuizing als de 4810TZ dus daar is niks mis mee. (Ik heb de 4810TG)
Hebben jullie zelf wel ervaringen met Acer?
Ik en een klasgenoot hadden allebei dezelfde Acer Travelmate gekocht (het modelnummer weet ik zo niet uit het hoofd en toegegeven: het is inmiddels alweer een 5 jaar oud model), maar de bouwkwaliteit was naatje. Binnen de kortste keren was bij hem de DVD-brander zodanig gaar dat ie niet eens meer wilde lezen en bij mij was het scherm al snel beschadigd omdat bij het dichtklappen van de laptop de toetsen tegen het scherm aan konden komen (!). En nee, ik klapte 'm nooit hard dicht ofzo. En er kwamen ook snel deuken in de casing. Nee, we hebben geen gekke dingen gedaan maar ja, als je de laptop overal mee naartoe neemt kun je natuurlijk nooit alles uitsluiten. In ieder geval is er niks gebeurd waar echte A-merken niet tegen kunnen. En oh ja, de accu's waren ook na 2 jaar behoorlijk waardeloos geworden.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind Acer qua prijs/kwaliteit niet zo'n slecht merk maar de prijs is laag... de kwaliteit navenant. En de service van Acer is ook legendarisch slecht dus tjah, ik zal niet zo snel weer voor een Acer kiezen.

[Reactie gewijzigd door Top-Rob op 1 augustus 2010 12:33]

tussen 5 jaar en nu is een groot verschil.

een van de dingen die me opvielen bij de aspires was idd dat de stevigheid wat tegen viel. daarom komt wel dat mijn HP(dv9780ed) niet veel beter is(en het ondertussen al meer dan 2.5jaar volhoud)

de travelmate's zijn betere laptops. de garantie duur is geloof ik standaard 3 jaar. en de bouwkwaliteit is gewoon beter.
Ja, werk in een onderwijsinstelling. De acers die we daar hadden waren vrij snel kapot. Zal er ook wel mee te maken hebben gehad dat het geen laptops waren die van de student zelf zijn, maar van de instelling zelf.

Echter sinds we zijn overgestapt op Dell gaat het stukken beter, stuk robuuster.
Afgelopen schooljaar slechts 7% tenopzichte van de acers de jaren daarvoor 30-40%.

Vind ook dat de hardware die in zo'n acer zit niet slecht. Maar de bouw er omheen wel.
Ja, alle acers bij technische informatica in fontys eindhoven (onder de studenten) zijn momenteel al uitgefaseerd om de reden dat ze gewoon spontaan uit elkaar vallen :p
na 1 jaar gewoon... niet normaal

Ik zou eerder voor een asus gaan, maar packard bell is ook wel redelijk :)
Kan me niet herinneren dat ik iemand ooit positief over z'n acer heb gehoord.
Als student zijnde wil je zeker iets robuusts hebben.
Bij deze hoor je dan het eerste persoon die tevreden is over zijn Acer, zo zijn er nog vele met mij. Je moet de laptops wel individueel gaan beoordelen en alle laptops van een bepaald merk niet over 1 kam scheren...
Bij intensief gebruik (lees: door een student, niet door de gemiddelde werknemer), is Acer de slechtste aankoop die je maar kan denken.

In het begin van het academiejaar was Acer het sterkst vertegenwoordigd, 30% van alle studenten had een Acer. Na 6 maanden hadden al die studenten al een nieuwe moeten kopen (defect), of hadden ze zonder het defect al een nieuwe gekocht, de hardware en bouwkwaliteit laten gewoon te wensen over en kunnen er niet tegen om tot 16u per dag in verschillende omgevingen gebruikt te worden.

Acer is het op twee na slechtse notebook merk op de markt, HP doet nog slechter.
Bron: http://www.techworld.com...._than_asus_sony_notebooks

Quote:" While ASUS held the No. 1 spot of the nine notebook makers, netbook rival Acer was No 7, with a three-year projected malfunction rate of 23.3%. "

Ik begrijp dan ook niet dat in deze NBBG een Acer wordt gekozen voor de zwaarste groep gebruikers.
Sorry maar zulke posts kan ik gewoon niet serieus nemen. Als jij gaat beweren dat 30% van de studenten een acer had (dus ergens tussen de 10 en 100), en dan zegt dat ze allemaal een nieuwe hadden moeten kopen binnen 6 maanden geloof ik er geen drol van. Onafhankelijk van hoe slecht ze wel niet zouden zijn volgens jouw, dat is gewoon onmogelijk.

Acer heeft heel veel problemen door verhalen van vroeger. Tegenwoordig is hun service een stuk beter dan vroeger.
Sorry maar zulke posts kan ik gewoon niet serieus nemen. Het enige wat je als onderbouwing voor je argumenten gebruikt is dat je er geen drol van gelooft. Oh, wacht, er was dus eigenlijk helemaal geen onderbouwing.

Ik heb een jaar bij BCC gewerkt - en voor zover dat representatief is - Acer laptops kwamen naast die van Packard Bell vele malen vaker terug met klachten dan Toshiba/Sony/HP/Samsung/Asus.
Dat kan twee dingen betekenen: of mensen met een Acer gaan sneller terug naar de winkel ipv dat ze direct contact opnemen met Acer, of mensen met een Acer hebben gewoon veel vaker problemen.

Ik kan wat betreft service alleen maar adviseren: als je er zelf niet uitkomt, stuur hem dan op naar de winkel. Die is verplicht jouw laptop binnen de garantie aan te nemen en beschikt vaak over snellere contacten bij Acer dan jijzelf. Het nadeel is dat de gehele reparatie wel langer duurt. Maar bedenk wel dat het uiteindelijk Acer is die de laptop moet repareren.....

[Reactie gewijzigd door patrickvdweide op 2 augustus 2010 10:36]

Acer laptops kwamen naast die van Packard Bell vele malen vaker terug met klachten dan Toshiba/Sony/HP/Samsung/Asus.
Dat kan twee dingen betekenen: of mensen met een Acer gaan sneller terug naar de winkel ipv dat ze direct contact opnemen met Acer, of mensen met een Acer hebben gewoon veel vaker problemen.


Of.. er zijn in die tijd meer laptops verkocht van het merk Acer en Packard Bell tav de overige bovengenoemde merken. Dan lijkt mij de kans ook groter dat je er meer van retour krijgt :P
Het is niet alleen de kwaliteit van de laptops van Acer die het merk zo'n slechte naam geven, het ligt voor het grootste deel aan de service. Acer is een budgetmerk dat in Nederland is uitgegroeid tot marktleider en daardoor de enorme vraag aan service niet aankan. Het probleem is dus niet alleen dat de kans op uitval heel groot is, maar vooral dat de kans dat je, als je laptop uitvalt, te maken krijgt met de legendarisch slechte service van Acer.

Hoge kans op uitval + slechte service = kutmerk. Kijk voor meer info ook maar eens dit filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=aXdGo8R18yQ
dan begrijp je waarom Acer zo'n slechte naam heeft.

Overigens stel ik het dan weer wel op prijs dat tweakers.net alternatieven aanraad voor de Acer laptops.
oh bedankt voor dat filmpje.... Zat net te overwehen een acer laptop te nemen.

dat ga ik nog even overdenken
Uit ervaring van 12 jaar in een computerzaak werken en mensen om me heen die tegen mijn advies in toch een Acer kochten durf ik de volgende drie zaken te stellen:

- Acer hanteert geen fatsoenlijke QA. Uitval is over de hele linie stukken hoger als bij andere non-prijsstunter merken.
(aspires / emachines tot wel 33%) (We hebben €1450, €2000 en €2799,- modellen gezien die binnen 2 weken ~ 3 maanden de geest gaven op opververhitting, mainboard uitval, dode pixels deluxe en wat niet meer).

- Acer wil goedkoop tegen veel waren (op papier) bieden: Hierdoor hebben ze (veel) lagere prijzen als de concurrentie. Maar 1-vs-1 ook vaak lagere prestaties. We hebben wel vrijwel identieke Dell, HP, Asus, MSI en Sony laptops tegen Acer en Packard bell gezet, de laatste verloren het altijd. Acer gebruikt bewust maar mogelijk de laagste kwaliteit componenten om op de prijs te bezuinigen. Dit is zelfs zo bij de modellen met FireGL hardware! (doen ze ook niet meer inmiddels meen ik)

- Acer is vreselijk slecht in de aftersales. Garantie verlening bij uitval is altijd een strijd. Als binnen een week een klant terug komt met een defect keyboard, blauwe schermen door memory problemen (memtest geeft diverse fouten) of dode pixels (LCD schermen laptops / regulieren monitoren, toegeven tegenwoordig minder) krijg je eerst te horen dat het waarschijnlijk door de klant komt. En daarnaast is de afhandeling van de vervanging / reparatie soms ook onacceptabel te noemen. (3 maanden wachten, wegens RMA - oververhitting, designfout in het model, waarna ze maar gewoon een (minder goed presterende) andere laptop retour zenden.)

Prima als je zelf een Acer wilt halen of denkt dat het een goed merk is. Iemand moet ze kopen... Maar ik kan het enkel afraden. Niet dat andere heilig zijn, maar Acer is gewoon samen met twee andere merken bij mij het laagste op de schaal.
Ik snap niet hoe je aan zulke acers en aan zulke service komt. In onze winkel werd acer enorm goed verkocht door de goedkope prijs, en wel er kwamen er heel weinig terug. Waar er wel echt een defect van de laptop was werd dit in 90% van de gevallen zonder zeveren binnen de werkweek terug gerepareerd bezorgd. Ik heb met oa Packard Bell andere dingen meegemaakt hoor!
Ikzelf zal aan iedereen een Acer aanraden of het nu voor weinig of intensief gebruik is. Zelf neem ik mijn acer mee op verlof met een Ryanair vlucht in een gewone plastic tas, en geloof me hij wordt intensief gebruikt. Ik heb in de familie enkel acers, en ook mn vroegere collega's van een computerzaak zweren bij het merk.
Ik heb aan de kant van mijn vrouw al Toshibas en Asussen weten uitvallen en problemen vertonen die ik werkelijk nog nooit bij een acer heb gezien, en ik heb er de nodige in mn handen gehad.
Kortom de verhalen zijn serieus overdreven. Het is ongetwijfeld waar dat de bouwkwaliteit in het verleden minder sterk was, maar dat is alweer een tijdje geleden en vooral de modellen van de laatste 2-3 jaar zijn erg degelijk.
Hahaha, moet je er wel even bij zeggen dat je tekst een grap is, anders nemen sommigen het nog voor werkelijkheid aan.


* _AvA_ herkent sarcasme en droogheid in bovenstaande post.
Dat verhaal heb ik vaker gehoord. Twee keer zelfs, beide keren bij een andere collega. Die hoorden mij over mijn nachtmerrielaptop die 6 keer in 10 maand kapot was gegaan (juist ja een acer) Die collega's zeiden beide van o wij hebben ook een acer is niks mis mee hoor doet het uitstekend! De week erna kwamen beide collega's bij me met het verhaal dat beide laptops het lootje hadden gelegd en dat acer niet te bereiken was voor reparatie etc...
Ik heb inmiddels mijn 3e acer in 8 jaar. Gebruik ze zeer intensief, en gaan bijna elke dag mee op pad. OK, geen super kwaliteit, maar qua prijs/prestatie verhouding vind ik ze persoonlijk erg goed

Op het werk hebben we Dell laptop's, maar die zijn toch wel een stuk minder.

Zo zie je maar, alles is betrekkelijk. ;)
Of worden die Dells anders gebruikt? Ik kan maar een paar fabrikanten opnoemen die doorgaans degelijke behuizingen leveren; ibm (nu lenovo), dell, apple en sony. HP is daarbij erg wisselend. Acer eigenlijk altijd ruk.

Punt is altijd bij beoordelen vanuit welk oogpunt beoordeel je het. Ik doe dat vanuit het oogpunt van een industrieel productontwerper en beoordeel daarbij waarschijnlijk anders dan een accountant of software-ontwikkelaar...
Beetje een overtrokken reactie lijkt me. Ik heb jarenlang met Acer systemen (moeten) werken, en veelal prima laptops. Er zijn series geweest die een grondige ontwerpfout hadden, maar als je even na zoekt welke dat zijn is er weinig mis met de gemiddelde Acer. Er zijn betere merken, granted. Maar voor het geld leveren ze meestal prima laptops.

Zeker als je kiest voor de "zakelijke" travelmate series zijn ze van uitstekende kwaliteit. In vergelijking met Toshiba en Asus, twee andere merken waar ik veel mee gewerkt heb zou ik waarschijnlijk voor Acer kiezen.

Een beetje nuance af en toe zou aardig zijn ;)
het is niet alleen dat het kartonnen dozen zijn, maar ook het beeldsdcherm blijkt vaak bagger te zijn. Acer wuift dit vaak weg door te zeggen dat het massa productie is die wel eens foutjes op lopen...
Voor de (goedekope) aspire geldt dit misschien maar dit is bij HP niet anders. De duurdere Aspires vallen allerzins mee. De thin&light timelines zijn naar mijn mening zeer robuust. Werk er (op dit moment) zelf ook op en is absoluut niets op aan te merken.
Acer heeft een hele goede prijs/kwaliteit verhouding, je krijgt dus veel waar voor je geld. Helaas is het zo dat de 'normale' Aspire reeks niet echt altijd lekker goed in elkaar zit (piepjes, kraakjes etc.). De T versies (Timeline) die zijn compleet anders, deze zitten echt heel goed in elkaar, voelen zeer degelijk aan en zien er nog eens strak uit ook.

Zelf heb ik deze laptop 2 maanden kunnen testen en hij beviel mij zeker goed, ik denk dat Acer met deze reeks een goede weg in is geslagen. Batterijduur vond ik ook bizar want ik haalde de 7uur gewoon met gemak (met toch betere prestaties dan een Atom CPU).

Ik vind dit inderdaad de beste keuze voor studenten.
Toch mis ik ook hier enigzins de macbook. Deze ligt qua prijsstelling vrij hoog uiteraard (hoewel over de laatste 2 jaar hier zeker verbetering in is gekomen), maar Apple geeft standaard zo'n 10-12% korting voor studenten. Ik heb een prijsverschil gemerkt tussen 2 verschillende instellingen waar ik ingeschreven stond, bij de ene was het 10%, de andere 12%. Je korting kan dus variëren naar gelang je instelling subsidieert. Log in via surfspot.nl en ga naar de partnershops om de prijzen met korting te zien.

Verder krijg je in het kader van de back to school actie ook nog een ipod (touch?) erbij. Een creatieve student zoekt daar een koper voor en presto, nog meer "korting".

De 10-12% korting is standaard voor alle studenten en dit brengt de normale macbook toch wel binnen de budgetgrenzen die gehanteerd worden. Ik kan er zeker wel begrip voor opbrengen dat de ipod (touch?) "truc" niet standaard in de berekeningen meegenomen wordt, maar het had mijn inziens niet misstaan als bovenstaande info toch in het artikel meegenomen was geweest.

(Ik ben overigens in geen enkele wijze geaffilieerd met surfspot.nl :))

[Reactie gewijzigd door Nefiorim op 1 augustus 2010 10:17]

Waarom in godsnaam een Apple laptop? Buiten het feit dat ik anti-apple ben kun je voor die prijzen veel betere laptops krijgen bij andere merken. Laat dan een mooie stevige Dell samenstellen voor de helft van het geld van een macbook.
Maar dan heb je geen OS X en zeker met de Macbook Pro heb je een hele stevige laptop.

OT: Ben nog geen student, maar ik heb er een gezien die ik mn broer kan aanbevelen :)
Omdat zelfs het zogenaamde thin& light model van Acer 28 mm dik is, tegen 25mm voor de Macbook Pro en ik geloof een nog dunnere normale Macbook bijvoorbeeld?

Zeker kun je een stevige Dell samenstellen, die weegt dan echter ook stevig.
Lenovo Thinkpad.
Dat zijn nog steeds de beste notebooks en stevig.
alleen zit er wel een stevig prijsje aan een nieuwe.
Ik koop nog liever een overpiced Apple notebook dan ik te maken krijg met het prut service van Dell. Het is nog erger dan Acer jaren geleden.
De studentenkorting in de apple store varieert van 8-12%.
De broodtrommeltjes plastic macbook komt dan tussen de 879,41 en de 918.68 euro.

De sonystyle store hanteert levertijden van 5-6 weken als je geen witte wil.

[Reactie gewijzigd door bouwfraude op 1 augustus 2010 10:42]

De broodtrommeltjes plastic macbook
Hier moet ik je toch even onderbreken want je begrijpt uiteraard ook zelf dat dit complete onzin is(al zou ik wel voor de unibody gaan maar toch). En met de prijs van ~900 euro komt de Macbook dus wel in het bereik van de mainstreamnotebook. Daarnaast is het ook niet zo dat studenten alleen maar cheapass spullen kopen. Ik gebruik zelf ook een macbook (unibody) voor mijn studie en ik zou er zo weer een nemen.
Want juist de macbook(pro)s kunnen goed tegen een stootje en hebben ook veel accutijd zodat je er een dag mee door kunt komen. Mijn ervaring met Acer-accu's is vooral dat ze aan het begin lekker lang mee gaan maar dat na 1-1,5 jaar de accu niets meer waard is. Ik zeg nu niet dat dit voor alle acers zo is maar dit is wel mijn ervaring.

Mag ik je ook nog erop wijzen dat de Macbook zeer gewild is onder studenten(al helemaal in de VS) en ik snap dus niet waarom die hier nergens mee wordt genomen in de vergelijking.
Ondanks dat ik niet van Apple houd moeten we inderdaad hier toch één ding stellen:

Een Apple voor 1100,- is altijd een beter deal vergeleken met een €800,- Acer.

De overige hardware daargelaten: De batterij, het scherm en de stevigheid zijn totaal onvergelijkbaar.

MacOS is gewild onder sommige studenten, maar ik ken er eigenlijk meer die het niet willen wegens software die er niet op te draaien is. Tuurlijk, je kan andere OSsen gebruiken of virtualiseren... Maar dat gaat ten koste van de performance of ondersteuning. MacOS is en blijft gewoon een heel erg dure variant van Linux imho.
Hip en soms duidelijk beter als wat MS bied, maar je zult altijd op zoek moeten naar alternatieve software, welke regelmatig achterloopt.
De mainstreamnotebook is echter krachtiger dan de macbook I3,4GB ram, 500GB HDD groter scherm je moet dan kijken naar de macbook pro als je wil vergelijken en dan is het 800-900 vs 1300-1400 wat terug een groot verschil is.
En op die manier kun je alles wat krom is recht praten.

Ik zat eerlijk gezegd ook te wachten op een macbook(pro) tussen de laptops. Maar die verwachting verdween echter als sneeuw voor de zon toen ik de gekozen prijsranges zag. Daar valt gewoon geen enkele mac in.

Het is overigens wel bijzonder dat bij het artikel/review van de nieuwe macbooks er een (felle) discussie ontstond over waarom we 'normale' laptops niet mochten/konden vergelijken met die macbooks, vanwege allerhande uiteenlopende zaken. Terwijl er hier nu wordt gevraagd waarom er toch geen macbooks zijn meegenomen in de BBG. Nouja, dat kan dan simpel worden beantwoord he: da's iets onvergelijkbaars en daarvoor moeten we dus wachten op de BBG voor macbooks.
550? 999+100 voor de ipod touch (je krijgt immers korting geen gehele ipod touch) -60/100€ korting -150 voor de ipod touch is 800+

Die laptops zijn net zo goed als die van apple, niet enkel apple maakt iets deftig hoor, gebruiken hier dells van 2003 die nog 24/7 draaien. Dells die in die tijd echt gaan 1000€ kostte

Net as over windows: dom vooroordeel XP draait jaren zonder problemen, windows vista was nog beter 7 ongetwijfeld ook .

Dus nee je betaald nog steeds enkele honderden euro's meer voor niks extra.
Nabij lange niet iedereen heeft recht op studentenkorting. Als we cashbacks en kortingen mee zouden rekenen, kun je je afvragen hoe objectief zo'n NBBG dan nog is.

Verder: ik heb naar de producten van Apple gekeken maar de eis van een mainstreamnotebook is dat je er ook nog een redelijk een spelletje op kan spellen. En er zullen vast mensen zijn die zich prima vermaken met een GeForce 9400M maar over het algemeen is dat een zwakke GPU.

[Reactie gewijzigd door DaMarcus op 1 augustus 2010 12:01]

Studentenkorting voor een studentenlaptop lijkt me nog wel meegenomen kunnen worden in de vergelijking, vrijwel al het hoger onderwijs in NL is aangesloten bij surfspot toch?

Alleen voor het gekozen budget kom je korting of geen korting helaas niet in de buurt van een MB(P), moeten de studenten in spé deze vakantie maar wat meer werken als ze een Apple willen (ik zou het ze aanraden).
Nee hoor sorry de goedkoopste macbook is 999, waar je als student 99euro korting op een ipod touch bijkrijgt je moet dus nog extra uitgeven hoor . In belgie krijg je een 60euro korting dus op zijn best zit je ergens aan 850 als je al de koering out die touch haalt wat te betwijfelen is.

850 vs een 500 toch nog een heel groot verschil hoor.

De mainstream komt overeen met een macbook pro 800 vs een 1250 weeral groot verschil .
Correctie de goedkoopste macbook is 899 euro.
Tevens hebben de Macbooks nog geen Core i processor, het bang voor buck verhaal is bij apple ver te zoeken.
Dat is niet helemaal waar... Echter wel voor een ander budget...
http://tweakers.net/price...aar-2010%29.html#tab:info
Macbook != Macbook Pro
ik mis het ook. ik ben student geweest, heb een macbook gekocht, en heb deze nog steeds. Een Core2Duo +intel GMA3100

Ik mis een krachtigere GPU, maar deze is reeds aanwezig in de nieuwe modellen.
Verder hebben de nieuwe modellen ook een helderder scherm, en bovendien gaan ze nog langer mee op batterij.

Hoewel 13,3" inderdaad soms wel wat klein is, zijn de grotere modellen voor een student toch misschien te duur. (tenzij geld niet uitmaakt, zo zijn er ook studenten)

De bouwkwaliteit van de macbook tegenwoordig is echt helemaal in orde. Ik heb nog zo'n macbook, waar aan de voorkant een stukje plastic van afscheurt. Ik heb dat toen onder garantie laten maken, maakten ze geen probleem van was net voor hij 2 jaar ging zijn. Niet veel later was het echter weer afgescheurt, maar het maakt me neit zoveel uit.

De macbook heb ik overal meegenomen gehad, zonder laptoptas, gewoon tussen de boeken, ofzo. (ikheb geen laptoptas) Altijd in standby, gaat nooit uit (alleen om te herstarten soms). Hij gaat nog altijd prima ook de batterij, makkelijk 4uur, na meer dan 2,5 jaar ongeveer denk ik.

Ik ben pas toe aan een nieuwe, als bluray een optie wordt, en tegen dan heb ik geld voor 15".

OS X 10.6 gaat zeer goed om met systeembronnen, en ik merk geen enkele vertraging, ik mis de krachtigere GPU alleen omdat ik windows 7 wilde uitproberen erop.

Tijdens mijn schoolgaan, heb ik Office 2003 gebruikt op windows xp in bootcamp. Maar internetten emailen, en alles behalve office-werk deed ik op mac. (behalve ook bootable-usb sticks maken met windows)
ik mis toch wel de Dell Vostro 3500/3700 welke rond de 1000 euro toch wel wat aantrekkelijker zijn als de Sony....
Als student zou ik nooit gaan voor een laptop met minder dan 900 pixels verticaal. De knoppenbalk van MS Office 2010 neemt al 768 pixels in (ok, licht gecharcheerd).

Wil je dan toch onder de 500 euri blijven, kijk dan wat minder naar gewicht en er komen veel leuke alternatieven in zicht:

pricewatch: Dell Inspiron 1750 (N0075006)
pricewatch: MSI CR700-099NL
pricewatch: Toshiba Satellite L670D-102
17" > is erg veel voor een simpele studentenlaptop. Dan wordt ie gelijk erg zwaar, waardoor hij vele malen minder portable is hoor. Ikzelf heb liever een 13" laptop mee dan een grote lompe 17" ;)
- 17" is dom als je hem dagelijks meeneemt
- heet aanbod notebooks met fatsoenlijke schermen is ZEER beperkt, de goedkoopste is de dell studio die €750+ kost met een full-HD scherm
- met een fatsoenlijke accuduur als eis loopt het aantal kandidaten terug tot 1 :X tenzij je de macbook pro 15" meerekent...
17"+ is echt te groot. Niet alleen qua gewicht, maar ook qua afmetingen in je tas.

Laptops met een 15" scherm met een redelijke resolutie die een redelijke prijs hebben zijn er bijna niet. :(
De Acer 5810TZ? Ik heb zelf de 4810TZ en moet zeggen dat de deze erg goed te transporteren is, 1.9 kg en een accuduur van 8 uur. 450 euro bij de Dixons
Welke bedoel je? Ik kan alleen deze in de price watch vinden en op de acer site staat hij ook niet meer.

http://tweakers.net/price...tz-414g32mn.html#tab:info
Als je met een 17.3" model in een collegebank gaat zitten, dan hebben je buren geen plek meer ;)
Wat ik ook erg vreemd vind is dat er helemaal geen high-end notebook's zijn opgenomen. Ik denk dat de meeste studenten die tweakers.net bezoeken, zich toch bezig houden met ICT en dergelijke?!
Ieder twee maanden wisselen we af wat betreft de NBBG's. Zo hebben we bijvoorbeeld ook de categorie multimedanotebook en workstationnotebook. Echter willen we elk segment (budget) aanspreken en daarom zit er afwisseling in de besproken categoriën :)
Scherm

Het scherm heeft een resolutie van 1366x768. Voor menigeen zal dit volstaan. Mocht je baat hebben bij een hogere resolutie, dan kun je via Sonystyle.nl voor een model met full hd-scherm kiezen. Een nadeel van het standaardscherm is dat de lichtopbrengst maximaal 190cd/m² is. Verder betreft het een spiegelend scherm wat in combinatie met de zon funest is wat betreft leesbaarheid.
Als ik ervoor kies om een full HD scherm te kiezen bij het samenstellen krijg ik dan een kwalitatief beter scherm en meer lichtopbrengst?
ja, het full-HD scherm heeft een betere kleurweergave (hoger contrast, 1:400 t.o.v 1:150 zo uit het hoofd) en een lichtopbrengst die tussen de 250 en 270CD/m ligt.
Ik was ook aan het kijken geweest naar een Sony Vaio.
Het leek de perfecte laptop voor mij totdat ik in het GoT forum diverse post zag over een irritante pieptoon in de laptop als die op de accudraait en met een aangesloten usb device.

Sommige tweakers hadden de laptop al diverse keren terug naar sony gestuurd die vervolgens wat aanpassingjes deed aan de laptop. Soms kwam de piep terug en soms niet.

Nee dankje.. dus ik heb me een Acer Inspire 7745 gekocht.
Inderdaad, precies hetzelfde heeft mij ook aan het twijfelen gebracht. De enige manieren om dit te vermijden; niet op de accu werken en geen usb apparatuur aansluiten. Dat eerste red ik meestal nog wel maar dat 2e gaat wel wat ver... daar koop je geen laptop voor; om vervolgens geen usb apparatuur meer te willen gebruiken omdat je laptop dan begint te piepen.. blijft toch wat apart bij Sony vindt ik. Beetje jammer dat dit 'probleem' al heeft niet iedereen er last van, niet genoemd wordt als nadeel van deze laptop. Tevens geeft het scherm niet echt rede tot een vreugde stemming, ook daar wordt niet over geoordeeld.
Waarom is de Samsung R580 JS02 boven de Samsung R580 JS04 verkozen? Volgens mij is die laatste gewoon de opvolger van de eerste. En bovendien is de JS04 (iets) goedkoper en een stuk beter leverbaar.
Qua specificaties lijken ze mij identiek.

[Reactie gewijzigd door Thormodo op 1 augustus 2010 20:31]

En wat denkt men van de MSI CX620. Voor studenten die alleen een laptop willen voor huiswerk, maar ook als enige computer hebben. Dus ook voor de wat zwaardere applicaties. Is dit dan een goede optie? Heeft iemand hier bijvoorbeeld ervaringen mee?http://tweakers.net/price...cx620-017nl.html#tab:info

[Reactie gewijzigd door Exclusive92 op 1 augustus 2010 12:09]

Hier zat ik ook al een tijd aan te denken voor studie. Prima laptop snel, en niet duur voor zijn klasse.
Evt een SSD in voor extra preformance, en je zit gelijk aan de vaio (kwa prijs).
Ik heb net een laptop gekocht voor volgend om naar school te gaan en heel toevallig zat ik dan ook te kijken naar de Sony Vaio E die hier bij de mainstream staat.

Hardware leek oke voor de prijs maar uiterlijk helaas, het had meer iets van Fjuitsi Siemens (of hoe je het ook schrijft) matzwarte laptops het was niet Sony, ik weet dat je het kan aanpassen maar dan kom je al boven de 1000 euro uit.

Dus ben ik verder gaan zoeken naar een alternatief en daar kwam ik dan uit op de Samsung JS05, hier staat de JS02 als alternatief maar dat is weer uit een andere prijsklasse en niet te vergelijken met de Sony.

De Samsung was zelfs goedkoper dan de Sony op het moment dat ik hem kocht, en had nog een Intel i5-520M processor en een Nvidia GT330-UM. Uiterlijk ziet er ook heel erg mooi uit.

De laptop was zo goed bevallen bij mijn vrienden dat een van hun ook een heeft gekocht.
Enige minpunt van de Samsung is het geluid, het is een beetje dof, mist bas.
ik vind de sony vaio erg interessant en wil graag kijken of ik hem kan samenstellen met een fullhd scherm op sonystyle.nl zoals in dit artikel staat echter ik kan geen VPC serie zien>:O

/edit nvm

vind het een mooie laptop jammer dat het lcd is een geen led (backlight)

[Reactie gewijzigd door P-Nut op 1 augustus 2010 15:36]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Elektrische voertuigen

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True